beats by dre cheap

REUTERS, AFP, HINA..: SVJETSKE AGENCIJE O IZBORIMA U BiH

Reuters, AFP, Hina..: Svjetske agencije o izborima u BIH

 
07.10.2012.
imageIzbori / ilustracija

............................................

(24SI) - Svjetske i regionalne  novinske agencije objavile su u nedjelju vijesti o održavanju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

 

[24 sata info]

Francuska novinska agencija AFP izvijestila je o izborima u BiH, posebno se osvrćući na Srebrenicu i podsjećajući da su snage bosanskih Srba u njoj izvršile genocid tokom rata od 1992. do 1995. godine.

Kandidat za načelnika općine Srebrenica Ćamil Duraković, koji je i sam preživio masakr, rekao je u nedjelju da su današnji izbori "najvažniji od okončanja rata", piše AFP.

"Ovdje je u pitanju borba dviju politika koje dominiraju našom zemljom: one koja poriče genocid i one koja ga priznaje. To je borba između zla i dobra", rekao je Duraković.

Srpska kandidatkinja za načelnicu Srebrenice Vesna Kočević je izjavila za AFP: "Muslimani nemaju od čega strahovati ako ja pobijedim i sigurna sam da mogu uraditi mnogo toga kako bi se izgradilo povjerenje između ove dvije zajednice."

Biračka mjesta u centru grada, koji je dom oko samo 6.000 ljudi, bila su krcata biračima, a tokom izbora nisu prijavljeni veći incidenti, zaključio je AFP.

Britanska agencija Reuters se u izvještaju o današnjim općinskim izborima u Bosni i Hercegovini također posebno osvrnula na situaciju Srebrenici.

Reuters piše da mnogi Bošnjaci u Srebrenici smatraju kako bi izbor srpskog kandidata za načelnika mogao ugroziti sjećanje na masakr koji se dogodio u tom gradu tokom rata od 1992. do 1995. godine i memorijalni kompleks u kojem je sahranjeno 5.600 žrtava genocida.

"Ovdje se ne radi o dvjema etničkim grupe. Ovdje se radi o dvjema grupama bosanskih državljana - o onima koji priznaju genocid i o onima koji ga poriču", rekao je bošnjački kandidat za načelnika Srebrenice Ćamil Duraković.

"To je nešto što je sveto Bošnjacima. Memorijalni kompleks predstavlja crvenu liniju koja se ne smije preći", dodao je.

Obični građani, i Bošnjaci i Srbi, osvrtali su se manje na prošlost, a više su pričali o potrebi za zaposljenjem i prosperitetom, piše Reuters.

Panarapska novinska agencija Al-Džezira piše da se očekuje pobjeda nacionalnih stranaka iz triju konstitutivnih naroda - Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Al-Džezira također izdvaja Srebrenicu, gdje je vojska bosanskih Srba 1995. godine ubila 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka i protjerala više hiljada civila.

Agencija Al-Džezira podsjeća da se izbori ne  održavaju jedino u Mostaru, gdje se lokalni Bošnjaci i Hrvati nisu uspjeli usaglasiti oko novog izbornog zakona.

Hrvatska novinska agencija Hina također je u nedjelju izvještavala o izborima u Bosni i Hercegovini.

Osvrćući se na situaciju u Srebrenici, Hina piše da se prema dostupnim informacijama vodi krajnje neizvjesna utrka za načelnika općine Srebrenica između Ćamila Durakovića i Vesne Kočević, kandidata iza kojih su se ujedinile bošnjačke odnosno srpske političke stranke.

Srbijanski mediji javljaju da lideri opozicije i u  Federacji BiH i u Republici Srpskoj očekuju da će izbori donijeti promjene u njihovu korist.

Također javljaju da na biračkim mjestima nije bilo većih incidenata.

(fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
07/10/2012 23:39