beats by dre cheap

NAKON ODLUKE USTAVNOG SUDA SRBIJE: ČETNICIMA DRŽAVA I DALjE POKROVITELj

Nakon odluke Ustavnog suda Srbije 
Četnicima država i dalje pokrovitelj 
Podstranica "militarija": U prvom planu jurišni bajonet za četničke jedinice
FOTO: Screenshot
Četnicima država i dalje pokrovitelj

Ustavni sud Srbije nedavno je ocijenio neustavnom uredbu Vlade Srbije od 17. juna 2005. godine prema kojoj su članovi Ravnogorskog pokreta bili proglašeni ravnopravnim učesnicima Narodnooslobodilačkog rata. Tako četnici više nisu ravnopravni s partizanima, ali i dalje imaju pravo na penziju i profesionalnu rehabilitaciju.


Također, četnicima i dalje ostaje pravo da budu nosioci "Ravnogorske spomenice 1941", ali tek kada dokažu da su u Ravnogorskom pokretu bili do 15. maja 1945. Do sada je podneseno više od 3.000 zahtjeva za dobivanje ove spomenice, a presuda Ustavnog suda već izaziva brojne polemike.

Srbija je među rijetkim zemljama u Evropi koje su izjednačile antifašiste i saradnike okupatora, a dobro upućeni tvrde da se radilo o politički motiviranoj odluci zasnovanoj na korištenju usluga četnika svojevremeno u ratu, a potom i u dobro razrađenom sistemu zastrašivanja nesrba.

Nedvojbeno je da "Republička asocijacija za negovanje tekovina ravnogorskog pokreta" još svog pokrovitelja ima u državi Srbiji, odnosno Ministarstvu rada i socijalne politike. Naime, na internet-stranici ove "asocijacije", osim propisa i projekata, te ordenja koje je Draža Mihailović dobio od Harija Trumana i Šarla de Gola, više nego morbidno izgleda podstranica "militarija". Tu je, između ostaloga, u prvom planu jurišni bajonet za četničke jedinice.

Za nesrpski živalj Balkana, prije svega Bošnjake, ovaj nož bolno je podsjećanje na stotine hiljada pobijenih sunarodnjaka u ime ideje velike Srbije, čiji su realizatori, prije svih, uvijek bili ravnogorci.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
07/10/2012 15:58