beats by dre cheap

SRBIJA: OVE GODINE REKORDAN BROJ HADžIJA

Srbija: Ove godine rekordan broj hadžija

 
05.10.2012.
imageMekka

........................................................

(24SI) - Muslimani iz Srbije na hadž idu u organizaciji dvije odvojene zajednice - Islamske zajednice Srbije (IZS) i Islamske zajednice u Srbiji (IzuS). I jedna i druga zajednica okončale su pripreme za odlazak muslimana iz te zemlje na hadž i obavljanje jedne od temeljnih dužnosti muslimana. Ukupno će 371 vjernik musliman iz Srbije krenuti na hadž.

 

[24 sata info]

Iz Ureda za hadž IZS-a kazali su dopisniku agencije Anadolija da je broj hadžija iz Srbije ove godine rekordan. 
 
Glavni vodič hadžija, koji će ove godine u organizaciji IZ Srbije obaviti svetu islamsku dužnost, Ahmedin ef. Dervišević, izjavio je da je Ured potpisao ugovore za smještaj 229 hadžija u Meki i Medini. Ove godine se prvi put desilo da za 29 vjernika iz Srbije nisu mogli da omoguće odlazak jer je, zbog građevinskih radova u Meki, Ministarstvo za hadž Saudijske Arabije smanjilo broj viza koje odobrava pojedinim zemljama svijeta. 
 
Muftija sandžački Islamske zajednice Srbije Hasib ef. Suljović rekao je dopisniku agencije Anadolija da će 13. oktobra u Novom Pazaru biti proučena ikrar dova za hadžije koji idu u organizaciji IZS-a, a da će put Meke krenuti šest dana kasnije s beogradskog aerodroma. 
 
"Ove godine imamo i hadžija koji nam dolaze iz Turske, a imaju državljanstvo naše zemlje. Također, u našoj organizaciji na hadž će ići vjernici iz Preševske doline, njih 49, ali i iz Beograda, Vojvodine i centralne Srbije", rekao je Suljević. 
 
Islamska zajednice Srbije je saopćila da je reisu-l-ulema IZS-a Adem ef. Zilkić boravio u Saudijskoj Arabiji od 7. do 15. septembra ove godine i da je potpisao Protokol o organizaciji hadža za ovu godinu. Zilkić će ove godine predvoditi hadžije IZS-a. 
 
Hadžijama su, kako je saopćio IZS, obezbijeđene vize, avionski prijevoz, hotelski smještaj u centralnoj zoni Meke i Medine, hrana, ihrami, kurbani, prijevoz od hotela do Kabe i drugih svetih mjesta, ljekar i medicinska pomoć, vodiči i potrebna dokumentacija. 
 
"Molimo Uzvišenog, Milostivog Allaha dž.š., da olakša odlazak na hadž svakome ko se odluči da obavi ovu petu islamsku dužnost, bez obzira u čijoj organizaciji odlazi", navedeno je u saopćenju IZS-a. 
 
Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) ove godine je za 142 vjernika organizirao odlazak na hadž i obilazak svetih mjesta Meka i Medina. Hadžije će, u organizaciji IzuS-a, krenuti za Saudijsku Arabiju 20. oktobra sa beogradskog aerodroma. Prethodnog dana u Novom Pazaru će biti organiziran svečanost, učenje dova i ispraćaj hadžija. 
 
Ukupno 3.700 muslimana sa zapadnog Balkana otputovat će ove godine na hodočašće u Saudijsku Arabiju, a najviše iz Makedonije i Bosne i Hercegovine. 
 
Za razliku od proteklih godina, ove godine prvi put odlazak na hadž iz zemalja zapadnog Balkana neće biti organiziran autobusima, zbog sukoba u Siriji, već će svi hodočasnici otputovati avionima. Hadžije iz Bosne i Hercegovine će sa sarajevskog aerodroma poletjeti 11., 12. i 13 oktobra. 
 
Hadž će ove godine obaviti 2,5 miliona muslimana iz cijelog svijeta.

(24sata.info)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
05/10/2012 17:01