beats by dre cheap

LOKALNI IZBORI 2012.: KO NE GLASA, NEĆE IMATI PRAVO DA KRITIKUJE VLAST

Sve spremno za izbore:  Ko ne glasa neće imati pravo da kritikuje vlast

image

SARAJEVO - Centralna izborna komisija BiH je učinila sve, pripremila sve da lokalni izbori u nedjelju, 7. oktobra, u sedam sati na oko 5.100 glasačkih mjesta u Bosni i Hercegovini mogu da počnu, kazao je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić danas na pres-konferenciji u Sarajevu.

On je podsjetio da je danas posljednji dan izborne kampanje, sutra u sedam sati počinje izborna šutnja i traje do zatvaranja glasačkih mjesta u nedjelju u 19 sati. 

Naglasio je da danas traje zabrana objavljivanja anketnih istraživanja o izborima, rezultatima izbora, kandidatima i ostalom. 

- Mogu da konstatujem da je izborna kampanja protekla na prilično zadovoljavajućem nivou, prilično mirno s veoma malim brojem prigovora i žalbi. CIKBiH je preduzimao neke mjere po službenoj dužnosti i prilično je uspio da uvede red, kazao je Petrić. 

Po njegovim riječima, kršenje pravila izborne kampanje je bilo karakteristično samo na onaj uobičajeni način, s plakatima, za što su nadležne općinske izborne komisije. 

Petrić je kazao da su glasački listići poslati u inostranstvo i veliki broj se već vratio od njih 37.000 koliko je poslano. Glavni centar za brojanje je, dodao je, spreman da odmah nakon što se izbori završe krene u obradu rezultata. 

- Poruka biračima je da u nedjelju izađu na izbore, da se ne obaziru ni na kakve pritiske, želje, lobiranja, da glasaju po svojoj savjesti. Ko ne glasa neće imati pravo da kritikuje vlast, kazao je Petrić. 

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi sa “sporna“ 184 glasa za glasanje u odsustvu u općini Istočno Novo Sarajevo, Petrić je kazao da se u prethodnim izborima dešavalo, a u ovim je eskaliralo da su lični dokumenti građana koji su bili dostupni nekim osobama, prvenstveno u povratničkim sredinama, upotrijebljeni i zloupotrijebljeni tako da su oni odjavljeni sa svog mjesta glasanja i prijavljeni da glasaju na neka mjesta u susjednim ili drugim zemljama. 

Po njegovim riječima, CIK je prilikom te procedure odbio više od 1.600 zahtjeva za ovjeru glasanja putem pošte i ostavio glasače na njihovim redovnim glasačkim mjestima iz razloga što se na adresama pojavilo po 50, 60 ili 70 osoba da glasaju putem pošte. 

Dodao je da je CIKBiH preduzeo i druge mjere da zaštiti izborni proces tako što je listiće koji su upućeni u inostranstvo posebno označio velikim oznakama „pošta“, tako da je ta oznaka vidljiva i ne može se ubaciti u sistem u BiH na redovna glasačka mjesta. 

- Svim građanima koji na sam dan izbora saznaju da ih je neko odjavio i prijavio da glasaju putem pošte i tamo negdje u inostranstvu dočekao njihov glasački listić, svi mogu izaći na izbore i glasati nepotvrđenim glasačkim listićima koji će u proceduri brojanja, verifikacije glasova ići tako da se rezultatima pribroji pravi glas dat lično na glasačkom mjestu, a u daljem postupku, proceduri će biti eliminisan glasački listić koji je zloupotrijebljen, kazao je Petrić dodajući da će biti priznati oni glasovi gdje su ljudi lično glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima. 

Na pitanje kako će zaštititi izborni proces u četiri općine u Hercegovini s obzirom na to da je Apelacini odjel Suda BiH poništio odluku CIK-a vezano za 20 „lažnih“ nezavisnih kandidata u četiri općine u Hercegovini, Petrić je kazao da je to bio jedan od zakonitih pokušaja zaštite izbornog procesa od izbornog inžinjeringa, prvenstveno što zakon određuje da samo jedan predstavnik političkog subjekta može biti u jednom biračkom odboru. 

Nažalost, dodao je, nismo naišli na razumijevanje onih koji odlučuju po našim žalbama. 

- Prvenstveno politički subjekti su u mogućnosti i obavezi da dobro prate putem svojih posmatrača izborni proces i sve nepravilnosti da se dokumentuju i dostave CIK-u, kazao je Petrić. 

Upitan šta znači nevažeći listić, odnosno da li neko drugi može napraviti taj listić nevažećim, Petrić je odgovorio da je to tehnički moguće, navodeći da su zakonom propisani uvjeti kad je glasački listić nevažeći. 

- Ako je neko ispravno popunio, dopunom, dopisivanjem još nekog glasa nekome glasački listić postaje nevažeći, ali to je krivično djelo, kazao je Petrić. 

Na novinarsko pitanje da li se išta konkretno poduzimalo u vezi sa Strankom Radom za boljitak, s obzirom na to da se u medijima pojavljuju napisi da se vode istrage u vezi s kupovinom glasova te stranke, Petrić je kazao da imaju široki spektar pritužbi na cijelu jednu situaciju oko te stranke i djelatnosti. 

- CIKBiH s više aspekata posmatra to uključujući i Zakon o finansiranju političkih stranaka i Izborni zakon BiH. Donijeli smo 21 odluku, sud nam to nije prihvatio, kazao je Petrić. 

Odgovarajući na pitanje u vezi s tim da su na kandidatskim listama najmanje tri osobe pravomoćno osuđene za ratne zločine, Petrić je kazao da je u Ustavu napisano ko ne može i zbog čega imati glasačko pravo i to je pretočeno u zakon.

(Fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
05/10/2012 16:10