beats by dre cheap

BBC, AFP, REUTERS, GUARDIAN I DRUGI UKAZALI NA PROBLEME: ZATVARANjE MUZEJA ODJEKNULO POPUT BOMBE U SVJETSKIM MEDIJAMA

BBC, AFP, Reuters, Guardian i drugi ukazali na probleme

Zatvaranje muzeja odjeknulo poput bombe u svjetskim medijima
.................
05.10.2012.
.................
Zatvaranje muzeja odjeknulo poput bombe u svjetskim medijima

Vijest o zakucavanju daski na Zemaljski muzej BiH i njegovo zatvaranje zbog nebrige države za ovu kulturnu instituciju odjeknula je poput bombe u vodećim svjetskim medijima.

Naslovne stranice BBC-ja, Reutersa, AFP-a, AP-a i drugih medija preplavljene su fotografijama zatvorenog muzeja, ali i slikama transparenata na kojim su ogorčeni građani izrazili protest zbog uništavanja kulturnog naslijeđa.

BBC javlja da je muzej zatvoren zbog nedostatka novca i navodi da  "podijeljene etničke grupe nisu uspjele dogovoriti načine finansiranja  kulturnih institucija od kraja rata 1995. godine".

"Preživio je raspad Austro-Ugarske, dva svjetska rata, najdužu opsadu grada u modernoj historiji i krvavi rat 90-ih koji je odnio više od 100 hiljada života. Ipak, nakon 124 godine, Zemaljski muzej BiH zatvorio je svoja vrata u četvrtak, zbog upitnog državnog finansiranja i sukopa etničkih grupa", javio je AP, a prenijeli brojni svjetski mediji.

"Ovo je kraj ere", piše "Euronews", koji prenosi riječi direktora Zemaljskog muzeja Adnana Busuldžića: "Nakon 124 godina muzej je zatvoren, a to nije naša greška".

 

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
05/10/2012 15:56