beats by dre cheap

PREDSJEDNIK MAKEDONIJE STIGAO U POSJETU BiH

Dobri bilateralni odnosi BiH i Makedonije

imageSusret Bevanda - Ivanov

......................................................

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda primio je danas u Sarajevu predsjednika Republike Makedonije Gjorga Ivanova. Sagovoronici su ukazali na dobre bilateralne odnose dvaju prijateljskih zemalja i istaknuli mogućnost unapređenja privredne saradnje.

Predsjedatelj Bevanda je upoznao predsjednika Ivanova sa aktualnom  političkom situacijom u Bosni i Hercegovini i potvrdio opredijeljenost  Vijeća ministara BiH EU integracijama koje nemaju alternativu. Zahvalio  je predsjedniku Ivanovu na potpori koju Republika Makedonija pruža Bosni  i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu, saopćeno je iz Vijeća  ministara BiH.

„Makedonski predsjednik je istaknuo zalaganje svoje zemlje da cijeli  region što prije usvoji europske standarde kako bi sve institucije  funkcionirale efikasnije“, piše uz ostalo u saopćenju.

Predsjedatelje Bevanda i predsjednik Ivanov su naglasili potrebu  unaprijeđenja regionalne suradnje kako bi se ubrzalo integriranje čitave  regije u EU.

(Vijesti.ba/AA)

.....................................................

Makedonija i BiH su prijateljske zemlje između kojih nema otvorenih pitanja

imageGjorge Ivanov i Bakir Izetbegović

.........................................................

Predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov sastao se u Sarajevu sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem.

Izetbegović i Ivanov su, nakon susreta, izjavili novinarima da  Makedonija i Bosna i Hercegovina razvijaju prijateljske odnose i da među  njima nema otvorenih pitanja.

Izetbegović je istakao kako su Makedonija i BiH zainteresovane za unapređenje bilateralnih odnosa.

„Između  dvije zemlje generalno nema otvorenih pitanja i obje se zalažu za  konstruktivnu saradnju kao potvrdu stava da su u jugoistočnoj Evropi  moguće multietničke države“, naglasio je Izetbegović i dodao kako je  posebna pažnja tokom razgovora posvećena jačanju ekonomske saradnje.

Ukupna  razmjena između BiH i Makedonije u 2011. je iznosila 237 miliona KM.  Čečnici dviju država složili su se kako se ekonomska razmjena može  značajno povećati.

Predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov kazao je  da njegova zemlja i Bosna i Hercegovina imaju zajedničku budućnost, te  da je prioritet i Makedonije i BiH članstvo u Evropskoj uniji.

„Moramo  da postignemo Evropske standarde i principe i da naši građani počnu da  žive po tim standardima i principima“, poručio je Ivanov.

Kazao  je kako ga raduje da su zemlje regije počele da stupaju u Evropsku  Uniju, da će Hrvatska već sljedeće godine postati članica, da je Crna  Gora počela sa pregovorima, te da je Srbija dobila kandidatski status.

Tokom  sastanka makedonskog predsjednika sa članovima Predsjedništva BiH bilo  je riječi i o istrazi o pogibiji bivšeg makedonskog predsjednika Borisa  Trajkovskog, koji je stradao u avionskoj nesreći 2004. godine u blizini  Mostara.

Izetbegović je kazao kako će institucije BiH pomoći na svaki način da se ova istraga uspješno i završi.

Makedonski  predsjednik detaljno je upoznao predsjedavajućeg i članove  Predsjedništva BiH sa problemima u vezi sa imenom države Makedonije i sa  napetostima koje zbog toga imaju sa susjednom Grčkom.

Gjorge  Ivanov se, nakon Predsjedništva, susreo i sa predsjedavajućim Vijeća  ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, te sa predsjedavajućim oba doma  državnog parlamenta.

U pratnji predsjednika Ivanova je i brojna  makedonska delegacija. Zamjenik ministra zdravstva Makedonije Jovica  Andovski i ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović potpisali su  Sporazum o saradnji u oblasti zdravstva i medicinskih nauka.

Predsjednik  Makedonije sutra će posjetiti Banjaluku gdje će se sastati sa  predsjednikom bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, Miloradom  Dodikom.

(Vijesti.ba/AA)

..................................................

Predsjednik Makedonije stigao u posjetu BiH

imageFoto: AA

SARAJEVO - Predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov stigao je u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini. Ivanova  je, najviše državne počasti, ispred zgrade Predsjedništva BiH dočekao predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović, javio je novinar agencije Anadolija. U toku je sastanak makedonskog predsjednika sa predsjedavajućim Izetbegovićem i članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem, nakon čega će se Ivanov susresti sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i predsjedavajućim oba doma državnog parlamenta.

U pratnji predsjednika Ivanova je i brojna makedonska delegacija. Najavljeno je kako će ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović i zamjenik ministra zdravstva Makedonije Jovica Andovski potpisati Sporazum o saradnji u oblasti zdravstva i medicinskih nauka. 

Predsjednik Makedonije sutra će posjetiti Banjaluku gdje će se sastati sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

(Vijesti.ba/AA)

 

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
05/10/2012 04:25