beats by dre cheap

VESNA PEŠIĆ: "TO ŠTO RADI PATRIJARH IRINEJ JE BEZOBRAZLUK"

"To što radi patrijarh Irinej je bezobrazluk"

imageVesna Pešić

............................................................

Bivša visoka funkcionerka Liberalno-demokratske partije (LDP), nekada predsjednica Građanskog saveza i jedan od osnivača Helsinškog komiteta (HK) u Srbiji Vesna Pešić osudila je današnji poziv patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja upućen premijeru Srbije Ivici Dačiću da zabrani održavanje Parade ponosa u Beogradu.

U intervjuu za agenciju Anadolija (AA), Pešić je prokomentirala ovaj gest vrha Srpske pravoslavne crkve (SPC).

"Bezobrazluk je to što rade patrijarh Irinej, Amfilohije i ti popovi.  Oni svake godine nameću to da je pitanje Parade ponosa istovremeno i  pitanje religioznih građana. Pa,  neka religiozni građani sjede kod  kuće. Ni u Americi ili Francuskoj se svi ne slažu sa ponašanjem tih  ljudi, ali oni u vrijeme parade sjede kog kuće. Ne moraju svi  učestvovati, ali morate pokazati toleranciju. Ovdje je u pitanju  kvazisrpski nacionalizam i pokušaj da se dokaže da u Srbiji nema  pedera", kaže Pešić u svom stilu.

Govoreći o posljednjim debatama u Srbiji u vezi s Paradom ponosa,  ocijenila je da srbijanske vlasti nastoje da ne dođe do navedenog  događaja.

"Postoji lijenost policije i premijera Ivice Dačića da se osigura taj  skup. Vlasti pričaju o sigurnosnim rizicima o kojima mi ništa ne znamo.  Država neće da objasni kakvi su to rizici. Ispada da su ti  huligani  jači od Srbije. A mislim da nisu. Država mrzi da se troši za  ravnopravnost građana. Pošto država to neće, onda se pravi luda i priča o  sigurnosnim rizicima da se taj skup ne održi. Zapravo, država se  izvlači kada tvrdi da su huligani sigurnosni rizik", kazala je Pešić za  AA.

Osvrćući se na dileme koje se posljednjih dana javljaju u javnosti  Srbije o tome da li Srbija okreće leđa Bruxellesu, Pešić je odgovorila  da se isto pitanje postavljalo i poslije prošlogodišnjih nemira na  Kosovu.

"Bivši predsjednik Boris Tadić nije prihvatio sugestije njemačke  kancelarke Angele Merkel oko Kosova, pa Srbija nije dobila kandidaturu.  Sada se dešava ista stvar. Stiglo je sedam uslova. Jedan uslov je bio da  Srbija mora da potpiše  ugovor o relacijama s Kosovom. Sada je, opet,  rečeno da mi to ne možemo uraditi. Odnos Srbije prema EU je stalo vezan  za politiku prema Kosovu. Dakle, to je ta politika Srbije "i EU i  Kosovo". I to vam je kao klackalica, malo EU, malo Kosovo. Tako da se tu  ništa nije promijenilo. To je  ta ista politika Srbije koja uopće nije  napravila odluku da li mi energično idemo kao EU ili je to dugoročni put  gdje mi kalkuišemo da li ćemo  malo nešto učiniti za Kosovo, pa malo za  EU. Pošto ta politika nije ništa, onda nikad neće biti - ni EU, niti  Kosova", zaključuje Pešić.

Prema njenim riječima, nema nikakve razlike u načinu vladanja  Socijalističke partije Srbije (SPS) i Srpske napredne stranke (SNS) u  odnosu na vlast koju je vodio Tadić.

"Ma, nema nikakve promjene, to je ista politika.  Kada se priča o  novoj vlasti, ja ne znam šta je ta nova politika nove vlasti. Sem što je  Aleksandar Vučić početo da priča o borbi protiv korupcije. Kad je riječ  o Kosovu, koje je ključno za EU, ne vidim nikakvu promjenu. Iako se  očekivalo da će Nikolić i Dačić kao nacionalisti malo više popustiti na  Kosovu, jer nemaju opoziciju na tu temu. Možda, ja  ne znam", tvrdi ona.

Apostrofirala je da "mi ne znamo da li će se mijenjati ova vlada u Srbiji".

"Jer, ako Đilas dođe na čelo na Demokratske stranke, možda će se  praviti vlada sa DS-om. Ima dosta nepoznanica. Ali oko Kosova, sve je  isto".

Komentirajući nove sjednice vlade Srbije i Republike Srpske, Pešić  veli kako godinama slušamo priče o strateškom partnerstvu Srbije i tog  entiteta.

"Neprekidno smo gledali Borisa Tadića kako trči kod Milorada Dodika, a  evo i novi premijer Ivica Dačić već nekoliko puta ide tamo. To trčanje  kod Dodika podsjeća na traženje pečata i potpisa od njega", zaključuje  Pešić.

(Vijesti.ba/AA)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
03/10/2012 17:51