beats by dre cheap

"DRŽAVA BEZ NARODA, NAROD BEZ DRŽAVE, DEMOKRATIJA BEZ NARODA..."

"Država bez naroda, narod bez države, demokratija bez naroda..."

imageKantoni unutar FBiH

...........................................................

Sjedinjene Američke Države (SAD) pokrenule su ozbiljnu i opsežnu diplomatsku inicijativu za ustavnu rekonstrukciju Federacije BiH, čiji bi finiš mogao biti već u prvoj polovici naredne godine, javljaju bosanskohercegovački mediji.

Rezultat cijelog procesa, kako se navodi, bi trebao biti  funkcionalniji entitet s vlašću koja bi postala bolji servis građanima.   Ovo bi, kako je istaknuto, bila najveća promjena u unutrašnjoj  strukturi Bosne i Hercegovine od Dejtonskog sporazuma.

Kako navodi  sarajevski "Dnevni avaz" pozivajući se na diplomatske izvore,  Amerikanci žele na sto staviti sve moguće opcije, uključujući i  smanjenje broja kantona, promjenu kantonalnih granica, prenošenje  određenih nadležnosti, ukidanje funkcija te druge promjene koje bi  donijele efikasniju strukturu.

Iako se tvrdi da "jedino što neće  biti opcija jeste daljnja podjela po nacionalnim šavovima",akademik  Muhamed Filipović tvrdi da se i sam plaši inicijativa koje dolaze sa  strane.

"Smatram da u Bosni i Hercegovini nije problem u estetskoj  kirurgiji, odnosno uljepšavanju postojećeg stanja, već u potpunoj  izmjeni postojećeg Dejtonskog ustavnog sistema. Ovo je, očito, izlazak u  susret i srpskim i hrvatskim inicijativama da se Bosna do te mjere  razgradi da više uopće ne bude alternativa - Dejton ili stara Bosna. Ako  vi sada legalizirate te razne sitne promjene u kojoj će se definitivno  konstituirati nacionalni princip konstitucije kao određujući, onda nama  nema povratka na građansku državu BiH", kazao je Filipović za agenciju  Anadolija (AA).

Ugledni profesor ustavnog prava prof. dr. Kasim  Trnka, također, smatra da se radi o pokušajima rješavanja "hrvatskog  pitanja" unutar Federacije BiH.

Na pitanje da li to znači novi entitet, skup kantona ili općina s hrvatskom većinom, odgovara:

"Ima  različitih rješenja, a vidjet ćemo šta će da prevagne. Ako bi se išlo  na stvaranje hrvatske izborne jedinice, to je objektivno najava  Herceg-Bosne. Po svoj prilici nastojat će se da toga ne dođe", tvrdi  Trnka za AA.

Osvrćući se na konstataciju da je interesantno kako  ovakva inicijativa dolazi nakon što je mostarski biskup Ratko Perić  tražio pomoć od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da Hrvati u BiH  dobiju svoj entitet, skup kantona ili općina, Trnka odgovara:

"Biskup  Perić je poznat kao hrvatski nacionalista. On se nikada nije  distancirao od Herceg-Bosne, i nije neobično što on to traži. Neobično  je što to traži od predsjednika Hrvatske, a ne Predsjedništva BiH".

No,  Trnka vjeruje u iskrenost američke inicijative, jer su Amerikanci više  puta naglasili da ostaju privrženi suverenitetu i teritorijalnom  integritetu BiH. Vjeruje i da je cilj da se napravi funkcionalnija  Federacija BiH, te da se usput riješi pitanje izbora hrvatskog  predstavnika u institucije FBiH. Po njemu, želja  je da se cijela BiH  napravi funkcionalnijom.

"Hoće se čitava BiH napraviti  funkcionalnijom. Kada se napravi funkcionalna Federacije BiH slijedeći  potez je pitanje koordinacije zajedničkog odlučivanja radi evropskih  integracija. Pokazalo se da efikasnije funkcionira Republika Srpska koja  je unitarno organizirana i, nažalost, jednonacionalna, jer je genocidom  i etničkim čišćenjem protjerala sve koji nisu Srbi. Drugo je pitanje  koliko je sve to demokratsko. Sigurno se na to mogu staviti veliki  prigovori. Ali, ako treba nešto izvršavati, nemaju problema s  usaglašavanjem i provođenjem kao što ih ima u Federacije BiH", rekao je  Trnka.

Podsjetio je da su upravo Amerikanci 1994. godine bili  idejni  tvorci Federacije BiH, ali tada je  bio na sceni jedan drugi  koncept.

"Bilo je zamišljeno da se u nastavku mirovnog procesa  pridobiju i Srbiji, te da se i RS, dakle, cijela BiH organizira u  kantone. Kada to nije uspjelo, jer su se umiješali Rusi kroz Kontakt  grupu i insistirali na održavanju RS, dobili smo ovu situaciju", dodao  je.

Prof. dr. Ćazim Sadiković, profesorustavnog prava, također,  vjeruje da je krajnje vrijeme da se pristupi ustavnim promjenama, a radi  stvaranja nove države BiH.

"Ovo što sada imamo jeste država bez  naroda, narod bez države, demokratija bez naroda... Ovakvo stanje je  neodrživo i vodi ekonomskim teškoćama. Situacija u državi je sve teža u  svakom pogledu. Inicijativa koja polazi od FBiH je očekivana. Bilo je i  vrijeme da se to uradi i ranije. Ja tu vidim početak promjena koje će  voditi tome da BiH bude prava država. Ovo će biti početka kompleksnijih  promjena u državi. Ovo ne shvaćam kao promjene samo u Federaciji BiH,  već da se najprije počelo od Federacije BiH", zaključio je Sadiković.

(Vijesti.ba/AA)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
01/10/2012 15:51