beats by dre cheap

JOŠ JEDNA VELIKA POBJEDA SDA U BORBI ZA PRAVA GRAĐANA

Još jedna velika pobjeda SDA u borbi za prava građana

imageBakir Izetbegović

.................................................

SARAJEVO - Iz Stranke demokrstaske akcije (SDA) u nedjelju je saopćeno da je Ustavni sud BiH preispitao sporne i štetne odredbe Zakona o državljanstvu na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i člana Predsjedništva SDA Bakira Izetbegovića.

- Prema tim odredbama, državljani BiH, koji pored bosanskohercegovačkog imaju i državljanstvo zemlje sa kojom BiH nema potpisan bilateralni sporazum, moraju se odreći jednog državljanstva. Takve odredbe su neustavne i diskriminatorske. Zbog njih bi, početkom naredne godine, BiH izgubila više od milion državljana, mahom izbjeglih i prognanih, koji su život nastavili van domovine. Nakon što ih je preispitao, Ustavni sud BiH je poništio takve odredbe, a Bosanci i Hercegovci širom svijeta zadržat će pravo na državljanstvo svoje zemlje, kaže se u saopćenju SDA.

U saopćenju te političke partije se dodaje da je, u roku od mjesec dana, ovo već druga zaredom pobjeda probosanske politike SDA pred Ustavnim sudom BiH.

SDA podsjeća da je Ustavni sud BiH, a na zahtjev predsjednika Sulejmana Tihića, nedavno donio odluku kojom se manjem bh. entitetu oduzima pravo raspolaganja državnom imovinom na području RS-a, što se smatra najvažnijom odlukom tog suda od njegovog osnivanja.

- Ujedno, to je i velika pobjeda SDA u očuvanju cjelovitosti i nezavisnosti BiH. Borba za BiH i njene građane ne vodi se glasnim i prijetećim govorima, izmišljotinama i podvalama. Postoje Ustav, zakoni i institucionalni mehanizmi kojima se treba služiti, kako bi se spriječila svaka eventualna odredba ili zakon koji bi bili na štetu zemlje ili građana, a SDA je u više navrata dokazala da upravo to i radi, ističe se u saopćenju SDA.


(Vijesti.ba/Fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
30/09/2012 16:37