beats by dre cheap

VIJENAC ĆE BITI PROKOPAN ZA DAN NEZAVISNOSTI BiH

Domaći neimari uspješno grade megagrađevinu
Vijenac će biti prokopan za Dan nezavisnosti BiH
..................
28.09.2012.
.................
Vijenac će biti prokopan za Dan nezavisnosti BiH
Domaće kompanije imat će referencu za projekte u svijetu
FOTO: I. Šebalj

......................................

Kod nas bi i "Discovery Channel" mogao snimati dokumentarac, rečenica je kojom su nas jučer domaćini iz Autocesta FBiH dočekali pri našem obilasku tunela Vijenac u blizini Kaknja. 

Zapravo, po broju angažiranih radnika, mehanizaciji koju koriste i grandioznosti objekta, atmosfera koju smo zatekli na ovom gradilištu i ne razlikuje se mnogo od onih u dokumentarcima o gradnji megagrađevina kakve gledamo na "Discoveryju".

Stotine radnika

Ogromne mašine, bageri, kamioni, radnici koji predano obavljaju svoje poslove, kuckanje, lupanje, miris eksploziva... I tako je, kažu nam, 24 sata dnevno. Do sada je urađeno više od polovine posla na otkopavanju tunela, čija će dužina iznositi nešto manje od tri kilometra.

Kako će ovaj tunel imati dvije cijevi promjera po 90 kvadrata, radovi se izvode na četiri lokacije, te je sa svake strane probijeno oko 800 metara budućeg objekta. Domaći konzorciji, predvođen "Euroasfaltom", posao je preuzeo krajem avgusta nakon propalih ugovora sa slovenskim SCT-om i "Primorjem". Na sredini tunela domaći neimari namjeravaju se "naći" 1. marta naredne godine, na Dan nezavisnosti BiH.

S kojom preciznošću se radi, govori podatak da će pri spajanju, odnosno prokopu sa sjeverne i južne strane, razlika biti najviše nekoliko centimetara.

Trenutno je na prokopavanju tunela angažirano oko 200 radnika, a ubrajajući one koji rade kao kooperanti, u betonarama, kamenolomima, pripremi materijala..., broj radnika na ovoj poddionici koridora 5C četiri je puta veći.

Završetak radova

Ensad Karić, direktor Autocesta FBiH, kazao nam je da je zadovoljan dinamikom radova, da nema nikakvih problema, te da se pokazalo apsolutno ispravnim što je posao dodijeljen domaćim kompanijama.

- Uprkos prekidima radova koje smo imali ranije, nadamo se da će početkom 2014. godine tunel biti u funkciji. Također, očekujemo da domaće kompanije na ovom projektu dobiju reference koje im mogu pomoći ubuduće, ne samo u BiH već i u cijelom svjetu, jer ne gradi se baš svaki dan na autoputu tunel od tri kilometra - kazao nam je Karić.

Put kraći za šest kilometara

Tunel će biti opremljen najsavremenijom opremom, a kada bude u funkciji, skratit će put između Sarajeva i Zenice za 6,2 kilometra. Prvobitno je bilo planirano da izgradnja košta nešto više od 62 miliona eura.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
28/09/2012 16:17