beats by dre cheap

BAKIR IZETBEGOVIĆ: "MI U BiH OSJEĆAMO BOL SIRIJSKOG NARODA KAO SVOJ OSOBNI"

"Mi u BiH osjećamo bol sirijskog naroda kao svoj osobni"

imageBakir Izetbegović

...................................................

Obraćajući se na današnjem zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović čestitao je novoizabranom predsjedavajućem Vuku Jeremiću izbor na tu funkciju i zahvalio generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu na nedavnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

“Dok obilježavamo dvadesetu godišnjicu našeg pristupanja Ujedinjenim  nacijama, njegova posjeta je priznanje da je Bosna i Hercegovina  proputovala dug put od pristupanja ovoj Organizaciji, tako što je  transformirala sebe od primatelja sigurnosne pomoći do kontributora  globalnom miru i sigurnosti”, kazao je izetbegović pohvalivši napore  Bana na unapređenju dijaloga i saradnje, kao i njegovu predanost  temeljnim vrijednostima i principima UN-a.

Izetbegović je kazao BiH prepoznaje važnost i u potpunosti podržava  Banove pravce djelovanja koji su prepoznali pet generacijskih  imperativa: prevencija, sigurniji svijet, pomoć zemljama u tranziciji,  jačanje žena i omladine, i održivi razvoj.

“Današnji svijet je scena razvijanja kriza i globalnih izazova koji  se gomilaju. Prvi i najvažniji od svih je katastrofa u Siriji. Dok mi  stojimo ovdje, naši prijatelji Sirijci se bore protiv brutalnog režima.  Bore se da uzmu sudbinu u svoje ruke. Režim Bashara al-Assada na njihove  težnje za slobodom i demokracijom odgovara topovima i bombama, kao što  je režim njegovog oca radio prije trideset godina. To je odvratno i za  svaku moralnu osudu, kao što je i naš kolektivni neuspjeh da to  zaustavimo”, poručio je Izetbegović i potcrtao: “Još jedanput, mi  nepomično stojimo sa strane dok se ljudska tragedija dramatičnih  razmjera odvija pred našim očima. Trebali bismo učiniti svoj dio da  pomognemo historijskom zauzimanju za slobodu naroda Sirije. Trebali  bismo doprinijeti spašavanju sirijskog naroda od tiranije.  Trebali  bismo, ali mi to ne činimo.”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je naglasio kako slike koje dolaze iz Sirije narod BiH podsjećaju na bosansku tragediju.

“Mi u BiH osjećamo bol sirijskog naroda kao svoj osobni, zato što smo  mi, ne tako davno, prošli kroz iste užase. Kada je generalni sekretar  Ban Ki-moon posjetio Srebrenicu, zajedno sa mnom u julu da oda počast  žrtvama genocida rekao je: 'Međunarodna zajednica mora biti ujedinjena  kako se daljnja krvoprolića u Siriji ne bi dogodila,  jer ne želim  vidjeti da se bilo koji od mojih nasljednika nakon što za 20 godina  posjeti Siriju izvinjava za ono što se moglo uraditi da se zaštite  civili u Siriji – a što sada ne radimo'“, kazao je Izetbegović.

On je podsjetio i na izvještaj Banovog prethodinika Kofija Annana  o  padu Srebrenice u kojem je prznao kako UN nije uspio pomoći da se spasi  narod Srebrenice te zaključio da će „tragedija Srebrenice progoniti našu  historiju zauvijek...“.

„Danas ove riječi odzvanjaju istinom o neuspjehu ove Organizacije da  odgovori na tragediju u Siriji. Najbolji način da se iskaže počast  žrtvama srebreničkog genocida bi bio da se nauče lekcije iz tog  neuspjeha i da se iste greške ne naprave ponovo. Nažalost, UN, posebno  Vijeće sigurnosti, nisu uspjeli to da urade. Međunarodna zajednica je  izabrala, opet, da ponovi politiku 'pokušaja i grešaka' koje nisu  uspjele u Bosni i Hercegovini. Rezolucije, izjave o zabrinutosti,  nedjelotvorne sankcije, posmatrači, i nepostojanje mandata da se zaštite  civili, su postupci sa smrtnim posljedicama demonstrirani u mojoj  zemlji“, kazao je Izetbegović i poručio: „Nemojte griješiti. Ako ne  djelujemo odmah i ne djelujemo odlučno da bismo pomogli narodu Sirije, i  stanemo u kraj njihovom krvoproliću, ova tragedija će progoniti našu  historiju zauvijek, baš kao Srebrenica.“

On se u govoru pred Generalnom skupštinom UN-a osvrnuo i na događaje u islamskom svijetu nazvane Arapsko proljeće.

„Događaji s početka 21. stoljeća prkose razumnim predviđanjima.  Zaista, ko je mogao predvidjeti takvu eksploziju slobode na Bliskom  istoku? U zadnjih nekoliko godina, svjedočili smo historijskom buđenju  arapskog svijeta. Trenutno se odvijaju duboke društvene i političke  promjene koje imaju za cilj stvaranje demokratskih društava.  Ove  promjene su se fermentirale decenijama. One su najbolja potvrda da  muslimani snažno žude za slobodom, dostojanstvom i ljudskim pravima.  Dobro obrazovana generacija mladih arapskih vođa, slobodnog mišljenja je  napokon slomila lance diktature. Nikakva sila ne može spriječiti ove  nove generacije da preuzmu sudbinu u svoje ruke“, kazao je Izetbegović.

Kao nestalna članica VS UN-a, Bosna i Hercegovina je snažno  podržavala aspiracije arapskog naroda za većom slobodom i demokracijom,  kazao je on.

„Djelovali smo kako bismo osigurali da međunarodna zajednica podrži  one koji su željeli slobodna društva umjesto zatvorenih, vladavinu prava  umjesto vladavine jedne osobe, demokraciju umjesto diktature, pravdu i  poštenje umjesto opresije i korupcije“, naglasio je Izetbegović.

(Vijesti.ba/AA)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
27/09/2012 16:40