beats by dre cheap

NEVENKA SAVIĆ: USAGLAŠENOST PRIJEDLOGA IZMJENA USTAVA BiH, UNAPREĐENjE MEHANIZMA KOORDINACIJE I ODGOVARANjE NA DVIJE LISTE SEKTORSKIH PITANjA

Savić informirala članove Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH o realizaciji obaveza iz Mape puta

imageNevenka Savić

..........................................................

SARAJEVO - Direktorica Direkcije za evropske integracije Nevenka Savić informirala je danas članove Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH o realizaciji obaveza iz Mape puta usaglašene na sastanku o temi: „Dijalog na visokom nivou o procesu pristupanja BiH“ kao preduvjeta za podnošenje zahtjeva za članstvo u EU do kraja godine.

Savić je nakon sjednice Komisije kazala Feni da, kada je u pitanju Mapa puta za podnošenje aplikacije za članstvo Bosne i Hercegovine u EU, što se tiče domaćih institucija, tri su najvažnije stvari.

Prvo je pitanje podnošenja usaglašenog prijedloga izmjena Ustava BiH u skladu sa zahtjevima iz presude „Sejdić-Finci“.

Po riječima Nevenke Savić, na sastanku 12. septembra predstavnici Evropske komisije su konstatirali da nije upućen usaglašen prijedlog do roka koji je u Mapi puta, a to je 31. august.

- Drugo pitanje aktivnosti se odnosi na unapređenje mehanizma koordinacije. Za to imamo rok 31. oktobar i trenutno se rade političke konsultacije oko modela kordinacije u BiH.

Treće  je odgovaranje na dvije liste sektorskih pitanja za poglavlje 5 - javne nabavke i poglavlje 27 koje se odnosi na okoliš, kazala je Savić.

Dodala je da Direkcija zajedno s nadležnim institucijama, Agencijom za javne nabavke i Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, kooridnira ovaj proces. Sve nadležne institucije su se uključile u odgovaranje na upitnik.

- Nadamo se da imamo vremena i da ćemo ovu aktivnost izvršiti u roku, a rok je za nju 31. oktobar, kazala je Savić.

Po njenim riječima, u ovoj Mapi puta jasno je rečeno šta moramo uraditi.

- Nakon izvršenja ovih obaveza imamo mogućnost da podnesemo kredibilnu aplikaciju za članstvo i očekujemo da će na snagu stupiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kazala je Savić Feni.

(vijesti.ba)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
26/09/2012 22:14