beats by dre cheap

RATNE ODŠTETE: PRESEDAN U BEOGRADSKOM SUDSTVU

Ratne odštete

Presedan u beogradskom sudstvu

 
Photo: Stock

Beogradski prizivni sud donio je presudu u korist Ivice Bačića, koji je tužio srpsku vojsku zbog automobila koji mu je 1991. godine oduzet u Kninu, čime se otvara put za traženje odšteta

Nakon punih deset godina sudovanja, beogradski prizivni sud donio je konačnu i pravomoćnu presudu u korist Splićanina Ivice Bačića,  umirovljenog časnika Hrvatske vojske koji je tužio Vojsku Srbije zbog  automobila koji mu je u listopadu 1991. godine oduzet u Kninu. Od  odštete koja mu je dodijeljena (oko 22 tisuće eura) puno je važniji  podatak da se radi o presedanu koji otvara prostor za podizanje brojnih  tužbi građana Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova protiv Srbije i  njezine vojske.

U posljednjoj Bačićevoj presudi, naime, sud je  izričito naglasio da su organi bivše Jugoslavenske narodne armije  "pravni prethodnici tužene Vojske Srbije", što znači da današnja vojska  Srbije snosi pravnu odgovornost za sva nedjela JNA.

Bačić je prvu  pravomoćnu presudu ishodio još krajem 2010. godine, no do danas su  trajala sporenja oko visine odštete. "Sada možemo kazati da je stvar  službeno i konačno završena, izjavio je za tportal.

Njegov automobil Renault 19 oduzet mu je kada je, prevozeći ozlijeđenog susjeda iz Miljevaca u  bolnicu, greškom zalutao među tenkove JNA. Vojnici su ga zarobili i  držali preko mjesec dana pod optužbom da je "dezerter i ustaški špijun",  a ključnom za cijeli slučaj pokazala se potvrda za oduzeti automobil  koju mu je izdao "ovlašćeni starešina" Milorad Grubač.

Nakon  razmjene zarobljenika, Bačić se odlučuje na sudski postupak, koji  započinje tek 2002. godine, a Grubač je na sudu potvrdio autentičnost  dokumenta sa svojim potpisom.

Radi se o principu, ali i bitnom  presedanu koji će mnogima otvoriti put za traženje odštete budući da se  radi o pravoj presudi ovog tipa. Egzaktno je dokazana umiješanost  Beograda i JNA u agresiju na Hrvatsku. Zahvaljujem bivšem veleposlaniku  Hrvatske u Beogradu Tončiju Staničiću koji je bio od goleme pomoći  tijekom cijelog sudskog postupka", kazao je Bačić.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
21/09/2012 23:52