beats by dre cheap

"ŽENE SREBRENICE" PODSJETILE NA ZLOČIN NAD BOŠNjACIMA KOJI SE DESIO 11. JULA 1995. GODINE

"Žene Srebrenice" podsjetile na zločin nad Bošnjacima koji se desio 11. jula 1995.

imageFoto: TIP.ba

.............................

Članice UG ˝Žene Srebrenice˝ mirnim dolaskom na Trg žrtava genocida Srebrenice u Tuzli po 187. put su podsjetile na zločin nad Bošnjacima koji se desio 11. jula 1995. godine. I ovaj put izrazile su zabrinutost zbog sporog procesa ekshumacija i identifikacija, ali i napomenule da je neophodno sve one ...

...  koji su odgovorni za ovo nedjelo što prije  dovesti pred lice pravde, javio je Tuzlanski info portal (TIP).

Predsjednica Udruženja Hajra Ćatić kaže da je proteklih godina zaista dosta urađeno, ali u posljednje vrijeme sve se manje masovnih grobnica otkriva.

˝Koliko ja znam oni imaju informacije o lokacijama. Oni se brane da su neke lokacije minirane. Pa nećemo mi tražiti da se deminira. Imaju oni koji za to primaju platu˝, istakla je Ćatić za TIP.ba.

Ona dodaje i da za neke pronađene posmrtne ostatke još uvijek se čeka pronalazak potencijalnih srodnika. ˝Mi smo svjesni da se mnogi posmrtni ostaci neće moći identifikovati. Ima još nekih porodica za koje se ne zna gdje su pa nisu dali DNK. Mi u Udruženju provjeravamo informacije pa apelujemo na porodice koje nisu dale DNK da daju˝, poručila je Ćatić.

Ćatić se također osvrnula i na suđenje Ratku Mladiću. Za njegovo neadekvatno ponašanje u sudnici, odnosno vrijeđanje žrtava rata, glavnog krivca vidi u Haškom sudu, koji kaže, prema ovom ratnom zločincu treba biti dosta oštriji.

˝Znam da su ga i odstranjivali iz sudnice, ali moraju biti zaista spram njega oštriji i ne dozvoliti mu da pokazuje tamo prste i šta već ne˝, ističe Ćatić.

Suđenje ratnom zločincu Ratku Mladiću bit će nastavljeno 17. septembra, a ˝Žene Srebrenice˝ očekuju pravednu kaznu. Nadaju se da će biti osuđen i za genocid u Srebrenici pod čijim su okriljem počinjena masovna planska ubistva velikog broja bošnjačkih muškaraca i dječaka između 12 i 77 godina. Visina kazne im kažu nije bitna, jer koliko god da dobije to neće vratiti njihove najmilije.


(Vijesti.ba/Fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
11/09/2012 16:47