beats by dre cheap

STEFANO SANNINO: REFORMAMA DO ČLANSTVA U EVROPSKU UNIJU

Stefano Sannino: Reformama do članstva u EU

imageStefano Sannino

...............................

SARAJEVO - Stabilizacija zapadnog Balkana je u velikoj mjeri postignuta, ali reforme u ovim zemljama još uvijek moraju biti implementirane kako bi države postale punopravane članice Evropske unije, kazao je danas u Sarajevu generalni direktor za proširenje Evropske komisije Stefano Sannino, učestvujući u panelu o temi "Balkan i Evropa" u okviru Svjetskog susreta za mir koji se održava u organizaciji Zajednice Sant'Egidio.

Podsjetio je da su pregovori o pristupanju Hrvatske EU okončani, da su pokrenuti pregovori sa Crnom Gorom ove godine, kada je u pitanju Srbija napravljeni su značajni koraci naprijed te je dodao da se stvari za zemlje Balkana odvijaju u pravom mjeru iako se ti procesi ne odvijaju planiranom brzinom.

"Da bismo ubrzali ova kretanja počeli smo primjenjivati personalizirani pristup na osnovu specifičnih potreba svake regije. U toku su pregovori s BiH, a počelo se razgovarati i s Kosovom", istaknuo je Sannino, naglašavajući da je potrebno u tim dijalozima razgovarati o izazovima u smislu priključenja Evropskoj uniji.

Jedan od uvodničara današnjeg panela bio je i prodekan Kardinalskog zbora Svete stolice Roger Etchegaray koji je balkansko područje nazvao velikom prazninom u srcu Evrope, a zbog toga se u Evropskoj uniji osjeća nedostatak Balkana, dodajući da zemlje Balkana žele postati dio EU te stoga zahtijevaju uvjete za pristup zbog suživota koji bi poštovao značaj nezavisnosti.

Poručio je da će EU postati bogatija za jednu članicu od jula 2013. godine, ali će ostale zemlje regije ostati na dugoj listi čekanja za takvu priliku, pozivajući Evropu da ohrabruje i podržava Balkan u tom smislu jer je on potreban EU posebno zbog svojih religijskih, društvenih i etničkih različitosti.

I Etchegaray je podsjetio na probleme država Balkana uzimajući za primjer Makedoniju koja godinama vodi spor s Grčkom, naglašavajući da se radi o zemlji koja "nema ni ime ni zastavu", a posebno se osvrnuo na ratove u prošlom vijeku na Balkanu podsjećajući na genocid izvršen u Srebrenici.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović govorio je danas o pozitivnim pomacima kojima je krenula ova zemlja. Naglasio je kako je izuzetno važno da Evropska unija svakoj zemlji pojedinačno pruži jednaku šansu i individualan tretman, dodajući da su zajednički interesi poštivanje temeljnjih ljudskih prava, borba protiv organiziranog kriminala i zaštitna pravne države.

Poručio je da prostor zapadnog Balkana nije više nestabilan, ali da se suočava s problemima koje je potrebno rješavati, navodeći da je Crna Gora dobar primjer te da bi njen put trebao biti ubrzan kako se ne bi obeshrabrilo javno mnijenje u evropskom entuzijazmu. Istaknuo je da je i za ostale zemlje veoma važan dijalog kojim bi se mogli prevazići svi problemi.

Tokom ovog panela na nepostojanje alternative Evropskoj uniji za zemlje Balkana podsjetila je i zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić - Babić, ističući da je BiH spremna prevazići probleme budući da je u posljednjih 150 godina preživjela tri rata, ali da je za to potrebno više opredjeljenosti i političke volje.

Kazala je da će na BiH veliki uticaj imati ulazak Hrvatske u EU, ali da se to treba razumjeti i kao poticaj da BiH odlučnije krene naprijed budući da s Hrvatskom imamo najdužu granicu, a ono što BiH ima, a ostale zemlje nemaju, su Hrvati kao konstitutivan narod koji može biti most među zemljama.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir kazao je danas da je BiH za njene stanovnike sveto tlo s obzirom na količinu krvi prolivene na ovim prostorima. Istakao je da BiH osim geografski, želi i politički biti dio EU, ali nedostaje jačeg angažmana Evropske unije.

"Demokratija se ovdje još razvija, ali vas uvjeravam da nijedna zemlja u Evropi ne želi ovakav oblik demokratije. Stoga pozivam sve nadležne da do 2014. godine pošalju poruku zajedništva jer se tada obilježava stogodišnjica od početka Prvog svjetskog rata, a za tu godinu planirani su i Opći izbori od kojih narod očekuje da će konačno dobiti odgovorne političare", poručio je Budimir.

Ovaj panel bio je jedan od devet za danas planiranih u okviru Tradicionalnog svjetskog mirovnog susreta "Naša je budućnost živjeti zajedno - religije i kulture u dijalogu" koji će biti zatvoren večeras molitvama za mir na više lokacija i završnom ceremonijom u Domu Oružanih snaga BiH na kojoj će biti prezentirani završni referati, te upriličeno čitanje, potpisivanje i uručivanje Apela za mir 2012.

(vijesti.ba/Fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
11/09/2012 16:01