Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

12.10.2015.

SLOBODAN ŠOJA: ZAPAD DRŽI ARAPSKI SVIJET RAZJEDINjENIM

Šoja: Zapad drži arapski svijet razjedinjenim


Slobodan Šoja
Slobodan Šoja

/////////////////////////////////////////

Slobodan Šoja , povjesničar i diplomata, nekadašnji bh. ambasador u Egiptu, u intervjuu za RSE iznosi vlastita gledišta o stanju i procesimana Bliskom Istoku. Smatra da je ovo što se događa rezultat svjetske politike. Profesor Šoja smatra da će zemlje Balkana u ovoj bliskoistočnoj krizi ostati po strani, te da će izbjeglice zaobići Bosnu i Hercegovinu.

RSE: Rat na Bliskom Istoku ne jenjava. Što mislite – na što će sve ovo izaći?


Šoja: Zaoštravanje odnosa između velikih sila sve je jače. To se vidi naročito posljednjih desetak, petnaest godina. Mislim da ovaj svijet srlja u neku propast, koja neće biti, naravno, ona propast o kojoj svi govore, neće biti treći svjetski rat, nego se radi samo o jednoj novoj stvari koja se dešava – da se ubijaju zemlje, jedna za drugom i da to donosi klice nekih velikih problema. Islamizam o kome govorimo, ustvari je jedna od posljedica te vrlo loše politike prema Bliskom Istoku i prema planeti uopšte. Međutim, ono što se danas dešava na Bliskom Istoku zaista je tužno zbog toga što jedna zemlja – ja to vrlo često volim da kažem – koja je bila primjer civilizacije, koja je jedna od najdrevnijih civilizacija na svijetu, ona se ustvari ubija. To je ono što mi moramo stalno da govorimo: ubijanje zemlje. Ubija se jedna zemlja koja je bila ponosna, koja je bila bogata – ne zaboravite da nisu imali prema Međunarodnom monetarnom fondu i Svjetskoj banci nikakvog duga, samostalno žive. Oni su, takođe, vrlo obrazovani i kulturni ljudi.

RSE: Kome su i zašto onda zasmetali?
 

Šoja: Dogodilo se ustvari da je njihov glavni problem taj što se oni nalaze na jednom mostu koji ide od Teherana, od Irana, do Rusije. Sirija je ustvari dio tog mosta koji treba da obezbijedi jači upliv, s jedne strane Irana, a s druge strane Rusije, prema Bliskom Istoku. Tu su se oni sukobili sa interesom Zapada. Da me neko pogrešno ne razumije: ja ne želim da govorim niti za jednu niti za drugu stranu, ja samo konstatujem stvari, da tu postoji taj strašan sukob između velikih sila. I ko to plaća? Plaćaju, naravno, žitelji tog dijela svijeta. Plaćaju ga tako što se već decenijama arapski svijet drži razjedinjen. To je svjetska politika, to je jedna svjesna politika, jer treba ljude razdijeliti, podijeliti. Danas imate jednu apsurdnu situaciju da arapski svijet koji se nalazi u jednom strašnom premišljanju – kuda, šta, kako - oni ne mogu nikako da nađu ni minimum vlastitog jedinstva.

RSE: Šta mislite o podršci Putina, odnosno Rusije, Assadovom režimu?
 

Šoja: Ona je neupitna, još od 1970. godine kad su oni uspjeli da ga sačuvaju, zato što je Assad, budimo realni, čovjek koji Rusiji istovremeno omogućuje uticaj, podjelu plijena, ali i jedan finansijski dobitak, jer Rusi snabdijevaju Assada svim što mu je potrebno, i gasom i oružjem. Prema tome, dok god oni imaju ekonomskog interesa da s Assadom sarađuju, sarađivaće.

RSE: Kako će se sve ovo odraziti na zemlje Balkana?
 

Šoja: Zemlje Balkana će ostati, srećom, po strani svega ovoga, zbog toga što će ovaj talas izbjeglica ići van Balkana. Balkan ostaje u svojim problemima. Nama ne trebaju svjetski problemi da bismo ih mi pravili. Mi smo majstori da pravimo svoje probleme, bez obzira na to šta svijet misli. Mi smo jedna vrsta močvare koja nikako ne može da se sasuši, da konačno počnemo da se ponašamo normalno i da pustimo da to neko cvijeće raste na tom dijelu koji je zaista predviđen da bude raj, a mi ga svjesno pretvaramo u pakao.

RSE: Što ako Mađarska, odnosno Europska unija, kaže 'NE' izbjeglicama?
 

Šoja: Oni ne mogu reći NE. Oni će reći DA, ali će oni odrediti kvotu koliko će ući. Zato se te kvote i pominju. Ono što će Evropa uraditi, što bi bilo možda dobro za nauku – oni će uzeti one najbolje, najiskusnije, najpametnije, a sve ostalo što ne vrijedi, vratiće.

RSE: Možemo li očekivati izbjeglice u Bosni i Hercegovini?
 

Šoja: Ne, sigurno ne. Zaobići će Bosnu i Hercegovinu jer znaju kakva je situacija u Bosni i Hercegovini.//////////////////////

12.10.2015.

RATNI ZLOČINI: KAD ĆE NA RED DOĆI "KRUPNE RIBE"?

Ratni zločini: Kad će na red doći “krupne ribe”?Serge Brammertz u Mostaru
Serge Brammertz u Mostaru
///////////////////////////////

Još jedna posjeta glavnog tužioca Haškog tužilaštva Sergea Brammertza Bosni i Hercegovini protekla je u znaku razgovora dokle se stiglo sa procesuiranjem ratnih zločina pred domaćim pravosuđem. U razgovoru sa nekim od lokalnih aktera, posebno je bilo riječi o tome kada će se kraju privesti najteži slučajevi ratnih zločina iz proteklog rata u BiH, za koje vlada i najveće zanimanje javnosti. Glavni haški tužilac Serge Brammertz smatra da je situacija, uprkos nekim pomacima, još uvijek daleko od savršene.

Pored uobičajenog boravka u Sarajevu i razgovorima sa zvaničnicima sa nivoa BiH, prvi čovjek Haškog tužilaštva Serge Brammertz ovog puta boravio je i u Mostaru, gdje se susreo sa glavnim tužiocem Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Mladenom Jurišićem.

Brammertz smatra da lokalni nivo igra važnu ulogu, kako bi se provela državna strategija za ratne zločine. Ističe da je ispočetka fokus bio na pomoći državnom sudu, a nedovoljno na kantonalnom nivou.

“To je takođe bilo itekako vidljivo u pogledu resursa, podrške od strane međunarodne zajednice i drugih. Danas je očiglednije nego prije da se rješenje može postići na globalnom nivou, gdje državni sud i drugi sudovi sa nivoa entiteta moraju uraditi svoj dio posla. I znate, svaki put kada dođem, često čujem kritike i nezadovoljstvo mnogih organizacija žrtava”, kaže Brammertz.

Što se tiče procesuiranja slučajeva ratnih zločina pred bh. pravosuđem, posebno na lokalnom nivou, glavni haški tužilac, Serge Brammertz je dodao:

“Tako da je situacija daleko od savršene i još uvijek ima mnogih preostalih izazova koji se moraju adresirati”.

Među naprecima, Brammertz je pohvalio činjenicu da je na Kantonalnom tužilaštvu u Mostaru tako uduplan broj predmeta ratnih zločina u posljednje dvije godine. O tome je glavni tužilac Tužilaštva HN kantona, Mladen Jurišić rekao:

“Dvije hiljade četrnaeste godine smo uradili duplo više predmeta nego 2013., a ove godine do danas smo uradili skoro duplo više nego lani. To je rezultat formiranja projekta kod nas ovdje, kojeg financira Europska unija, i gdje smo mi dobili dva tužitelja, dva istražitelja, dva stručna suradnika. Imamo baš dobru ekipu da radimo po tim predmetima. I, evo, ide”.

Međutim, ide li kada su krupni predmeti u pitanju? Tužilac Mladen Jurišić smatra da je percepcija javnosti u BiH da se dosta toga završava, ali da se najkrupniji zločini i predmeti ne rješavaju.

“Vidimo skoro svaku veče na televiziji obilježavaju se neke godišnjice, te tužne, i tako dalje. Na kraju, građani i žrtve kažu: ‘Pa dokle će ovo biti nekažnjeno? Kad će to više?’ Mislim da treba okrenuti akcent na te predmete u državnom Tužiteljstvu i po svaku cijenu ih završavati. Jer, ljudi očekuju tu neku pravdu, na nekom većem nivou, da odgovaraju naredbodavci, komandne osobe i tako dalje”.

Jurišić kaže da se s tim složio i Serge Brammertz, uz konstataciju da je primijetio da mnogo teških slučajeva nije dovedeno do kraja.

A kad je riječ o visokorangiranim zvaničnicima, u žižu javnosti opet je u prvi plan izbio lider srbijanskih radikala Vojislav Šešelj, pojavljivanjem u jednom TV-reality showu. Glavni haški tužilac Serge Brammertz je o tome prokomentarisao:

“Zadnji svjedok tužilaštva je svjedočio na sudu 2010. godine; postupak je okončan 2012-te i od tada čekamo na presudu. Ništa više ne mogu reći osim da se nadamo, zajedno sa svima drugima, da će biti izrečena presuda, što prije je to moguće”.

Inače, glavni haški tužilac Serge Brammertz je najavio nastavak osiguravanja podrške Haškog tužilaštva bh. sudovima.

“Kao što znate, mi imamo bazu podataka od devet miliona stranica u vezi sa sukobom u bivšoj Jugoslaviji i mi želimo koliko god je to moguće učiniti te informacije dostupnima našim kolegama”.

Mogu li takve informacije pomoći jednom slučaju za koji se u Mostaru, prema riječima tužioca Mladena Jurišića, interesovao Serge Brammertz?

Riječ je o predmetu poznatijem kao “Vranica”, odnosno o slučaju zarobljavanja 13 pripadnika Armije BiH u maju 1993. godine u Komandi 4. armijskog korpusa, u zgradi Vranica. Većina njih su tada prikazani kao zarobljenici na HTV-u, ali su kasnije likvidirani.

Na Kantonalnom sudu u Mostaru je tri puta protiv četverice pripadnika HVO-a donesena oslobađajuća presuda, ali je svaki put Vrhovni sud Federacije BiH to poništio i vratio na ponovno suđenje, koje, međutim, po četvrti put, još nije ni počelo. Tužilac Mladen Jurišić objašnjava:

“Sad je problem niko od branitelja po službenoj dužnosti jednostavno neće da prihvati obranu. Svi ‘bježe’ kad vide predmet: ili su bolesni ili ne mogu ili… To je sad problem da se zakaže ročište, da se krene s tim predmetom, da se završi”.


///////////////////////////////////////////////
/////////////////////////////////////////////////
Barbara Vid

Novinarka HRT o izbjeglicama: Pokazali smo humanost

Svima nam treba biti na čast ta humanost koju smo ovdje pokazali, kaže novinarka HRT Barbara Vid, koja dio svog vremena provodi volontirajući za izbjeglice u Hrvatskoj Dalje/More

Ljubiša Beara

Beara doživotnu kaznu služi u Njemačkoj

Žalbeno vijeće Haškog suda potvrdilo je potkraj siječnja ove godine dugogodišnje kazne oficirima Vojske Republike Srpske osuđenim za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i Žepi u srpnju 1995 godine, odbacivši gotovo sve relevantne žalbene osnove osuđenika u slučaju poznatom kao Popović i drugi. Dalje/More

Dženan Jusufović

Jusufović: BiH mora prepoznati značaj Galerije portreta

Ne može mi niko reći da naša Galerija, koja sadrži tako vrijedna djela, nije od značaja za BiH, kaže direktor Međunarodne galerije portreta, koja je organizator jednog od najvećih likovnih festivala u regionu. Dalje/More

Serge Brammertz u Mostaru

Ratni zločini: Kad će na red doći “krupne ribe”?

Još jedna posjeta glavnog tužioca Haškog tužilaštva Sergea Brammertza Bosni i Hercegovini. Glavni haški tužilac smatra da je situacija, uprkos nekim pomacima, još uvijek daleko od savršene Dalje/More

Memorijal posvećen žrtvama bombardovaja Tešanjke

Avionsko bombardovanje Tešanjke bez kažnjenih počinilaca

Ove sedmice navršilo se 20 godina od avionskog bombardovanje naselja Tešanjka u opštini Tešanj. Za pogibiju devet i ranjavanje više desetina ljudi još niko nije odgovarao Dalje/More

Po Interpolovoj tjeralici u Sloveniji uhićen Pero Kovačević

Kovačević se sumnjiči da je u listopadu 1994. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na brčanskoj teritoriji
Dalje/More

Ratni zločini: Kad će na red doći “krupne ribe”?

Još jedna posjeta glavnog tužioca Haškog tužilaštva Sergea Brammertza Bosni i Hercegovini. Glavni haški tužilac smatra da je situacija, uprkos nekim pomacima, još uvijek daleko od savršene
Dalje/More

EU obnovila tuzlansku osnovnu školu: Znanje je najjače oružje

Brojnim projektima Europska unija nastoji pomoći poboljšanje uvjeta života građana BiH, a neprocjenjiva je pomoć koja je stigla za obnovu škola. Upravo zahvaljujući velikoj donaciji EU, Osnovna škola "Solina" danas je jedna od najbolje opremljenih u Tuzli
Dalje/More

Uručeni ključevi korisnicima socijalnih stanova u Brčkom

Ovo je prva izgrađena stambena zgrada socijalnog stanovanja od ukupno šest, čija je izgradnja planirana sredstvima EU i lokalnih zajednica u BiH
Dalje/More

Obnovljivi izvori energije u BiH: Nedostaje podrška vlasti

Nekoliko agencija u proteklih sedam godina uspjele su realizovati više projekata na osnovu kojih su savladali procedure i analizirali stanje u BiH u pojedinim oblastima, a za koje EU izdvaja značajna sredstva
Dalje/More

Bosanska sofra, skrajnuta kulturna baština

Kulturno-historijska raznolikost je ono što krasi Bosnu i Hercegovinu. Naročito je interesantna nematerijalna kulturna baština. I pored svog tog bogatstva, malo je svijesti da se ono adekvatno zaštiti. Takav je primjer i stara bosanska kuhinja
Dalje/More

Mladi u Konjicu: Povratak poljoprivredi

Dok veliki broj mladih razmišlja o odlasku iz Bosne i Hercegovine, a da ne govorimo da su nam sela gotovo pusta, mi u Repovcima, u konjičkoj općini, zatičemo Avdu Jusufbegovića, koji se bavi stočarstvom i sretan je
Dalje/More

Audio Online mediji postali preokupacije mladog čovjeka

Razvoj novih tehnologija promijenio je navike, ponašanje, pa čak i način komuniciranja. Zarobljenici novih načina komunikacije i društvenih mreža su prije svega mladi, svuda u svijetu, pa i u BiH. Mladi i djeca sve više se okreću online komuniciranju i online svijetu
Dalje/More

Neophodna poslovna saradnja BiH i dijaspore

U Banjaluci je u toku „Treći biznis forum bh. dijaspore“ na kojem je oko 150 učesnika iz 20 zemalja. Na forumu je naglašena važnost povezivanja BiH i dijaspore radi povećanja poslovne saradnje
Dalje/More

Islamska zajednica i BiH: Sporan ugovor ili politizacija vjerskih prava

Dževad Hodžić, član radne grupe ispred IZ, kaže da je ugovor istovjetan sporazumima koje sa državom već imaju Katolička i Pravoslavna crkva, te da je u skladu sa zakonima i evropskim poveljama o ljudskim pravima
Dalje/More

Multimedija RSE sa izbjeglicama u Opatovcu i Tovarniku: Najteže je gledati djecu

Ekipa RSE je posjetila izbjeglice u prihvatnom centru u Opatovcu, odakle ih autobusima odvoze na vlak u Tovarnik koji ih vozi dalje za Mađarsku. Iscrpljeni su, ali i mnogo zadovoljni jer su na tlu EU
Dalje/More

Kodeks ponašanja: Uvođenje reda u Parlament BiH

Kodeks ponašanja poslanika i delegata, koji je ovih dana usvojen u Predstavničkom domu Skupštine BiH, predviđa opomene i novčane kazne za neprimjerene istupe.
Dalje/More

Zenički rudari nastavljaju obustavu rada

Povod za obustavu rada zeničkih rudara je problem sa isplatom toplog obroka. Rudari traže i uvođenje novog obračuna primanja proizvodnih u odnosu na druge uposlenike.
Dalje/More

Izetbegović i Radončić ponovo zajedno

Federacija BiH dobila je novu parlamentarnu većinu koju čine SDA, HDZ i SBBBIH. Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić obustavili su svađanje. Da li će to značiti korak ka potrebnim reformama ili novo usložnjavanje političke zbilje u BiH, vrijeme će pokazati
Dalje/More

Nova afera prisluškivanja produbljuje sukob SDS i SNSD

Nova afera neovlaštenog snimanja i prisluškivanja potresa Republiku Srpsku. Dok prozvani sve odbaciju kao montažu, opozicija u RS smatra da se ni ovaj slučaj neće ispitivati niti dobiti sudski epilog
Dalje/More

Maratonski rad uz minimalac i bez godišnjeg odmora

U BiH se pravo na dostojanstveni rad žestoko krši. Velik broj ljudi svakodnevno ostaje bez posla, a pritom im se ne isplati zarađena plaća. Negativnoj statistici pridodajmo i cifru od pola milijuna nezaposlenih
Dalje/More

Multimedija Napad na povratnike u Drljajicama: I nakon 20 godina iste "priče"

Kada su u nedjelju stigli u Drljajice povratnici su bili zaprepašteni prizorom: na obnovljenim kućama su razvaljeni krovovi, razvaljen i izbačen namještaj, a na jednoj od njih mogao se vidjeti i grafit - veliko slovo "U"
Dalje/More

RS tone sve dublje u dugove

Svake godine nivo zaduženja Republike Srpske poraste za desetine miliona maraka. Spoljni dug tog BiH entiteta na kraju prošle godine iznosio je nepunih milijardu i po evra , dok je unutrašnji dug premašio milijardu i 80 miliona evra
Dalje/More

Šoja: Zapad drži arapski svijet razjedinjenim

Slobodan Šoja, povjesničar i diplomata, nekadašnji bh. ambasador u Egiptu, u intervjuu za RSE kaže da će zemlje Balkana u ovoj bliskoistočnoj krizi ostati po strani, te da će izbjeglice zaobići Bosnu i Hercegovinu
Dalje/More

Video Tužiteljstvo osporavalo da su avio-bombama gađani vojni ciljevi u Sarajevu

Nakon što je u glavnom iskazu Subotić ustvrdila da su avio-bombama, improviziranim napravama velike razorne moći od više stotina kilograma – u Sarajevu gađani vojni ciljevi, tužiteljstvo je u završnici unakrsnog ispitivanja podsjetilo na veliku nepreciznost spornih projektila
Dalje/More

Video Tužitelj osporavao teoriju zavjere o Markalama

Nakon što je u glavnom iskazu kao svjedokinja obrane ustvrdila da su minobacački napadi VRS-a na tržnicu Markale 1994. i 1995. godine namješteni, Subotić je u unakrsnom ispitivanju tužitelj Adam Weber suočio s nemogućnosti njezine teorije zavjere, koju obrana koristi u svom dokaznom procesu
Dalje/More

Mijenja li prva presuda za odlazak na strana ratišta stav mladih?

Prva presuda za odlazak bh. državljana na strana ratišta je izrečena. Hoće li zatvorske kazne od jedne do tri i po godine za četvoricu optuženih biti dovoljan motiv da mladi ljudi iz BiH ne odlaze na strana ratišta?
Dalje/More

Brammertz u Mostaru: Procesuirati krupne predmete

Serge Brammertz je obišao i mostarski Stari grad i Stari most, a u 14 sati je održao predavanje studentima dva pravna fakulteta u Mostaru o savremenim izazovima u vođenju istraga i postupaka ratnih zločina.
Dalje/More

Brammertz u BiH o presudama za Karadžića, Šešelja i Mladića

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz od 5. do 7. oktobra boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.
Dalje/More

Video Osporavanje iskaza vještaka obrane o Sarajevu

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću treći tjedan za redom s maratonskim iskazom je nastavila Zorica Subotić, vještak obrane za balistiku koja je kritizirala istrage napada na sarajevske civile i zaključke – da su za njih odgovorne srpske snage.
Dalje/More
Više tekstova

//////////////////////

/////////////////////

12.10.2015.

OTPREMNINA, BH. POLITIČARIMA RADOVANjE

Otpremnine, bh. političarima radovanje


Parlament BiH
Parlament BiH

//////////////////////////////////////////////

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, 23 funkcionera koji su radili na rukovodećim pozicijama u državnim ministarstvima, ministri, zamjenici, pomoćnici i savjetnici ministara te sekretari ministarstava su dobili skoro 346 hiljada KM na ime otpremnina za odlazak u penziju. Novac je isplaćen iz budžeta osam državnih ministarstava u periodu od 2006. godine do danas.

Prema Zakonu o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine funkcioneri prilikom odlaska u penziju imaju pravo na otpremninu u iznosu šest svojih netoplaća. Tako su neki od njih na konto otpremine u džepove stavili i po nekoliko hiljada eura.

“Najviše novca je dobio Sredoje Nović, bivši ministar civilnih poslova BiH. On je dobio više od 14 hiljada eura. Najmanje para je dobio Drago Bilandžija, koji je bio savjetnik ministra prometa i komunikacija BiH. On je dobio oko 2000 eura”, navodi Renata Radić-Dragić, urednica Centra za istraživačko novinarstvo.

Živko Marjanac je u martu 2015. godine, predzadnji radni dan na poziciji zamjenika državnog ministra odbrane, dobio otpremninu od skoro 13 hiljada eura za odlazak u penziju. Međutim, on nije otišao u penziju već na poziciju potpredsjednika Vijeća naroda Republike Srpske.

“Nisam ja još u penziji, predao sam papire, ali nisu još gotovi. Ja sam samo otpremninu dobio i to je bilo po zakonu. Ljudi se bave politikom i kada dođu na političku funkciju, nema tu penzije“, rekao je u razgovoru za CIN Marjanac.

Prema podacima do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo, pored Marjanca još dvojica funkcionera su nakon primljene otpremnine nastavili raditi na istom poslu ili u drugim institucijama. Jedan je Slavko Marin, koji je od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH dobio otpremninu u iznosu od 12.300 eura za odlazak u penziju. On je u ovom ministarstvu radio do februara 2012. godine na poziciji zamjenika ministra, a poslije je još godinu dana dobivao takozvani 'bijeli hljeb' u prosječnom iznosu od 2.000 eura.Pri isteku ovog prava, u februaru 2013. godine je dobio otpremninu, međutim zamrznuo je penzionerski status i zasnovao radni odnos na funkciji predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novi Travnik. Drugi je Ivo Miro Jović, protiv kojeg se vodi krivični postupak na Sudu BiH.

“Ivo Miro Jović je savjetovao državnu ministricu odbrane Marinu Pendeš. U julu ove godine dobio je otpremninu od 12.158 KM, a u augustu je potvrđena optužnica protiv ministrice Pendeš. U optužnici je navedeno da je Pendeš u periodu od juna 2013. do februara 2015. godine, kada je bila na poziciji zamjenice ministra odbrane BiH, izdala upute tehničkom sekretaru da bez provjere je li njezin savjetnik Jović prisutan na radnom mjestu, uvijek evidentira njegovo prisustvo. Tužilaštvo tvrdi da je Pendeš ovjeravala evidenciju prisustva na radnom mjestu, iako je znala da potpisuje neistinit sadržaj. Na osnovu toga je Jović dobio plaće i druge naknade u iznosu od 16.970 KM”, navodi Radić-Dragić.

Prema Odluci Vrhovnog suda RS-a iz 2013. godine, svi penzioneri koji imaju ličnu penziju imaju pravo da rade i istovremeno primaju i plaću ili naknadu i penziju. U Federaciji je ovo pravo dato Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH koji kaže da penzioneri sa više od 40 godina radnog staža i oni stariji od 65 godina, a sa 20 godina staža mogu u penziji zasnovati novi radni odnos i istovremeno primati i plaću i penziju.

“Sporno je što se neki od njih vrate u institucije vlasti ili zamrznu penziju koju primaju ili nastave primate i penziju i plaću koju ostvaruju po osnovi privremenih ugovora”, objašnjava Radić-Dragić iz Centra za istraživačko novinarstvo. 

Informacije o funkcionerima kojima su isplaćene otpremnine zbog odlaska u penziju zatražio je poslanik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić od Vijeća ministara BiH. A evo šta su bili njegovi razlozi:

“Možda jeste po Zakonu, ali nije moralno uzeti otpremninu i nastaviti raditi i primate plaće u institucijama. Mnoge stvari se rade pod okriljem zakona tako da pretpostavljam da su i ovdje našli neku rupu u zakonu. Ovdje se radi o političkom moralu, a ja sam želio provjeriti ima li neko iz SDS-a na spisku“, rekao je Bosić za CIN.

/////////////////////////////////
/////////////////////////////////////////

 • Kampanja za pronalaženje dečaka Azama Aldahama

  Potraga za malim Azamom

  Još uvek nema pomaka u potrazi za petogodišnjim Azamom Aldahamom, dečakom najverovatnije sirijskog porekla, kojem se izgubio trag. Novinar BBC koji je otkrio ovu priču i alarmirao javnost, pokrenuo je kampanju na društvenim mrežama

///////////////////////

////////////////////////

Protest demokratskog fronta u Podgorici

Protesti se nastavljaju, MUP se ne oglašava

Šesnaestog dana protesta Demokratskog fronta, šatori i bina i dalje su ispred zgrade parlamenta ali ne i pojačane policijske snage koje su se u nedjelju ujutro povukle

//////////////////////////////////////////////
//////////////////////////////

/////////////////////////

12.10.2015.

KRIZA U DETALjIMA

Kriza u detaljima

Dodik ne može natrag i on će nastaviti da krizu produbljuje, a ne bi bilo iznenađenje ni da krene sa mitinzima podrške samom sebi.Kriza u detaljima

Piše: Slobodan Vasković

 

Za dvadeset dana na potezu Banjaluka-Gradiška izvršene su tri likvidacije:

- 19. septembra ubijena je Rada Dojčinović (Jošikova voda kod Banjaluke); Dojčinovićeva je sestra nekada žestokog banjalučkog momka, što ne mora značiti da je njena likvidacija poruka/osveta. Ali se ne može ni isključiti, pošto je istraga bez ikakvih odgovora;

- 01. oktobra ubijen je Nebojša Čubrilović, narko diler iz Slovenije (Banjaluka);

- 10. oktobra ubijen je Milan Vujičić, žestoki momak koji je dovođen u vezu sa trgovinom narkoticima (Gradiška).

 

Dojčinovićevu je likvidirao profesionalac, Čubrilovića je likvidirao profesionalac, a čini se i da je Vujičića likvidirao profesionalac.

 

Policija i Tužilaštvo kratko su saopštili da se istraga vodi, a niko se nije pretjerano uznemirio zbog činjenice da profesionalne ubice hladnokrvno i nesmetano vrše egzekucije po banjalučkoj regiji.

 

Tri likvidacije u dvadeset dana jesu razlog za veliku uzbunu, jer je, u najmanje dva slučaja, bez sumnje, riječ o obračunu organizovanih kriminalnih grupa koje se bave narkoticima, dok je u sva tri slučaja u pitanju naručeno ubistvo.

 

Odgovorni iz Tužilaštva i MUP-a RS trebalo bi zvanično da saopšte da li je Banjaluka postala poprište obračuna narko kartela i kako je došlo do toga, posebno što se već godinama iz vlasti tvrdi da u RS nema organizovanog kriminala.

 

Tri ubistva u 20 dana, profesionalni izvršioci i nikakvi rezultati istrage ukazuju na suprotno. Uz to, bezbjednosna situacija u Banjaluci i cijeloj RS je izuzetno loša i dodatno pojačana teškom političkom krizom.

 

Svaka od žrtava može se dovesti u vezu i sa određenim političkim opcijama, što ne mora značiti ništa. Ali se ne može ni isključiti, pošto su istrage bez ikakvih rezultata.

 

Sva tri ubistva prebrzo su izašla iz zone interesovanja, manjim dijelom zbog tragova političkih konekcija, a većim zbog teške političke krize koja se iz dana u dan produbljuje.

 

Milorad Dodik pokušava staviti krizu pod kontrolu, upravljati njom, ali mu to ne polazi za rukom. Iako je upravo on njen glavni generator.

 

Dodik je krizu otpočeo odmah nakon izbora, kada je uvidio da njegov SNSD neće ući u Savjet ministara, dodatno je zakovitlao zahtjevom za referendum, a sada je na redu pokušaj stavljanja RS iznad BiH, koji bi trebalo da se ogleda kroz disciplinovanje Saveza za promjene i nametanje stavova toj političkoj grupaciji iz vrha SNSD-a, a ne iz vrha Republike Srpske, kako se to pokušava prikazati.

 

Optužbe SzP za veleizdaju, nisu ništa drugo do, na novi način, već ranije plasirana teza vrha SNSD-a (sa početka ove godine) da će sve odluke koje treba da se usvoje u parlamentu BiH prvo morati biti odobrene u Narodnoj skupštini RS.

 

Sada SNSD sa svojim „veleizdajničkim procesom“ ponovo ide u NSRS kako bi zaključcima pokušao prisiliti SzP da prihvate njihovu verziju BiH, u kojoj bi entiteti/kantoni bili nadređeni državnom nivou. Takva postavka je politički kontraproduktivna upravo po RS, ali jeste snažan generator krize, kojom Dodik pokušava prikriti ekonomski, privredni i finansijski slom ovog entiteta.

 

Međutim, Dodiku je kriza izmakla iz ruku: Nije on više taj koji njome upravlja. Sada je to jasno i laiku, premda je on rukovođenje krizom ispustio iz ruku poodavno - samim činom ulaska SzP u Savjet ministara. Svi sukobi koji su se desili iza toga bili su njegovi neuspješni pokušaji da ponovo ovlada krizom, stavi je pod kontrolu i vrati se u igru.

 

Dodik ne može natrag i on će nastaviti da krizu produbljuje, a ne bi bilo iznenađenje ni da krene sa mitinzima podrške samom sebi. Da se to naslutiti iz nekih analiza njegovih ideologa, kao i iz izjave Petra Đokića, nakon sastanka vodećeg trojca (08.10. „...narod neće mirno gledati šta se radi u Sarajevu“), kojem nije htio prisustvovati opozicioni trojac.

 

Dodik je nakon tog neuspjeha ponovo sazvao sastanak i ponovo doživio neuspjeh, ali, ma koliko to kontraproduktivno po njega bilo, on nema kud: To mu je jedina „argumentacija“ za „veleizdaju“ i za „suđenje“ u NSRS, koje bi se vrlo lako moglo pretvoriti u njegovu optužnicu.

 

Dok u Banjaluci „srbuje“, Dodik, istovremeno, radi veliku turneju po sarajevskim medijima spuštajući referendumsku loptu sve mekše i mekše na tlo. Nadajući se da bi, uz pomoć Dragana Čovića, mogao da se dokopa Savjeta ministara BiH. Zaista, bio bi to spas za Dodika, ali ta luka još je izvan njegovih dometa. Gotovo izvjesno je da će tako i ostati. (Na ovom mjestu vrijedi primijetiti izostanak vrha RS na obilježavanju dvadesete godišnjice masakra u Mrkonjić Gradu, koji je počinila Hrvatska vojska. To je Dodikov ustupak Čoviću).

 

Spas za Dodika bila bi i „homogenizacija“, odnosno formiranje velike koalicije iz RS u Sarajevu, na čemu on insistira povlačeći paralelu sa velikim približavanjem SDA i SBB-a. Međutim, to približavanje zasad je na entitetskom nivou (FBiH), a razlozi za njega ponajmanje su oni koji se predstavljaju javnosti.

 

SzP odbija takve Dodikove zahtjeve i to je jedino ispravno i politički moguće, jer sve ono što je spas za Dodika jeste katastrofa za njegove spasioce. SzP u tome ima i javno izrečenu podršku Aleksandra Vučića, koji je homogenizacije okarakterisao lošim rješenje, zbog čega je teško napadnut u Sarajevu. Iako je njegova izjava bila direktno uperena ka Banjaluci.

 

Dodiku posao veoma otežava sve veća besparica i sve crnja ekonomska kriza, a previdljiv je i sve veći sanitarni koridor oko njega. I na domaćem i na stranom planu.

 

Uz sve to, velika su previranja unutar SNSD-a, a njegov nedavni gaf u kojem je Igora Radojičića u samo dva dana preveo od osobe koja mora ići iz stranke, jer „previše sere“, do osobe koja ima njegovu „punu podršku“ jeste samo dnevna piruetica i ništa više. Taj raskol je nepomirljiv.

 

Dodika su teško uzdrmale „zlatna“ i „snimak“ afera, koje su pokazale niz velikih slabosti njegovog, nekada premoćnog, medijskog i odbrambenog mehanizma.

 

U ovom trenutku krizom u RS mnogo više upravlja Mladen Bosić nego Dodik, iako ni lider SDS-a još uvijek ne drži sve njene konce u svojim rukama.

 

To ukazuje da je kriza još uvijek u uzlaznoj liniji, a koliko je taj put dug zavisi od broja grešaka koje će počiniti SzP i Dodikovih adhok odbrambenih nadahnuća. Koja krizu mogu samo djelimično usporiti, nikako promijeniti njen tok. I epilog, koji će označiti definitivni odlazak Milorada Dodika sa političke scene. To svakako neće biti 2018., posebno ne period iza nje.

////////////////////////////
///////////////////

PTSP7

Izgledi za budućnost : Vlast u BiH producira egzistencijalnu bijedu, ubija svaku nadu i onemogućava perspektivu !

„Moj prvi panični napad, tada nisam znala o čemu se zapravo radi, bio je zastrašujuće iskustvo. U trolejbusu sam, idem na posao... Iznenada, bez očitog razloga, srce mi počinje ubrzano [...

/////////////////////////
/////////////////////

Ima li književnog života nakon genocida?

U Srpskoj je literatura na velikoj cijeni. Dok s jedne strane pamti srpske žrtve, s druge se šesnaest mrtvih srpskih književnika bori za nezavisnost entiteta. Ona je posljednji zalog onih koji će pasti u borbi protiv eurounijskih ..

///////////////////

Knjiga o Aliji Izetbegoviću

Jahač Apokalipse ili anđeo mira

///////////////////////

TV Bastilja: Posrbiti sve crnogorsko

Dnevnik RTS-a je izdvojio samo dvije stvari iz nacrta Zakona o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori: obavezu registracije i pitanje crkvene imovine. Prosto je nevjerovatno da nekome .

/////////////////////////////
Ko gađa Dodika, pogađa Šumsku

Miroslav Lazanski

Ko gađa Dodika, pogađa Šumsku

Predsednik Srpske vodi jednu samostalnu politiku očuvanja Republike Srpske, što ne odgovora Zapadu. Svi oni koji praktično idu na njega, idu ka ukidanju Republike Srpske. Očigledno je da se sve ...
///////////////////

Resistance: Smrt fašizmu, sloboda Francuskoj
/////////////////
/////////////////

Plodovi nedovršene lustracije

Snekiju novi posao, Nati "samo" penzija

Tupsonska Top lista (1)

Srpsko, a najgluplje

Video nacizam

Fajgelj, prst za krst

////////////////////////////


///////////////////

Snovi koji nas čine ljudima

e-novine.com - Snovi koji nas čine ljudima

11.10.2015.

BORBA ZA BOSANSKI JEZIK U ENTITETU RS-e

Borba za bosanski u RS-u

Amer Tikvesa

Autor
11.10.2015. Borba za bosanski u RS-u

Uspostavljanjem jezičke jednakopravnosti u svim segmentima jedan bi front nacionalističkog trvenja bio zatvoren. Ne treba stoga u toj borbi čak očekivati ni podršku bošnjačkih političara jer gašenjem tog problema u centar pažnje bi došli brojni drugi, životno važniji problemi, prije svih kako osigurati da u RS bude uopšte govornika ijednog jezika o čemu političke elite nemaju kapaciteta da misle, a kamoli da djeluju u tom pravcu.

Piše: Amer Tikveša

Značajan broj lingvista će reći da su bosanski, hrvatski, srpski i crnogorski jezik u stvari isti jezik s više naziva. I dobar dio naroda je toga svjestan. Zašto taj jezik zovemo različitim imenima političke je prirode. Politika pitanje jezika veže za pitanje etničkog identiteta, a kako su sve politike etnoidentitarne onda nema nade da taj jezik ima jedno ime. Naime, naziv srpsko-hrvatski, u periodu socijalističke Jugoslavije, bio je jedini jedinstven naziv za taj jezik. Crnogorci i Bošnjaci (sigurno ne svi, ali većina nesumnjivo) u tom nazivu su se osjetili na političkoj ravni isključenima iz jezika kojim govore te su taj jezik imenovali crnogorskim i bosanskim.

No, postoje veliki problemi da se na takvo šta pristane. Ovdje ću se zadržati na političkim debatama. Oni koji, na žalost, jesu srpska politička elita i oni koji se predstavljaju za srpsku intelektualnu i lingvističku elitu žele biti veći katolici od pape, tj. veći Bošnjaci od onih koji, na žalost, jesu bošnjačka politička elita i onih koji se predstavljaju za bošnjačku intelektualnu i lingvističku elitu. Hoće da im kažu da se jezik kojem su oni aktuelizirali ime i propisali normu ne može zvati bosanski nego bošnjački. S tim da bosanski jest bošnjački ovi potonji nemaju problema. U Povelji bosanskog jezika doslovno stoji da je bosanski jezik svih Bošnjaka i onih koji ga pod tim nazivom doživljavaju kao svoj. Rezultati popisa nisu još gotovi, ali usudit ću se reći da će procenat onih koji se nisu izjasnili kao Bošnjaci a svoj jezik imenovali kao bosanski biti zanemarljiv. To jest, dakle, jezik Bošnjaka, shodno tome i bošnjački, ali mu je naziv bosanski. Razlog leži u upotrebi tog naziva kroz istoriju. Upotrebljavan je, doduše, i naziv bošnjački jezik, ali ti su izvori manje brojni te u političkom smislu manje reprenzentativni i za istoriju manje značajni. Ni jedan ni drugi naziv nisu se uvijek odnosili isključivo na Bošnjake u značenju koje ta nacionalna odrednica danas ima, a to je da se nužno radi o muslimanima, jer Bošnjak jest zamjena za nacionalnu odrednicu Muslimana iz SFRJ.

No, istorijski kontinuitet upotrebe jezika ocrtava istorijsku putanju u koju bošnjačke političke i intelektualne elite upisuju kontinuum Bošnjaka kao naroda. To je za nacionalizam kao ideologiju legitimno. U tom se nacionalizmi ne razlikuju ni kod Srba i Hrvata. Ondje gdje razum i nauka nerijetko vide diskontinuitet, nacionalizmi vide kontinuitet. No, srpski i hrvatski nacionalizam bošnjačkom ne daju za pravo ono što su sebi dali. Kada je u pitanju, naprimjer, naziv bosanski jezik, on u normi srpskog i hrvatskog ne postoji. Postoji bošnjački. Pandan tome bi bio da u pravopisu bosanskog kao pravilan oblik bude naveden srbijanski jezik a srpski proglašen nepravilnim. Glupo, zar ne? Kažu i to da je logična izvedenica od jezik srpskog naroda – srpski jezik, analogno tome od jezik bošnjačkog naroda trebali bismo izvesti bošnjački jezik. E pa ne bismo. Imena se nužno ne izvode, ona se mogu davati. Taj jezik se, naprimjer, sasvim fino mogao zvati „Gru“, ali se niko nije sjetio. Ako, pak, neko hoće ime da izvodi, onda ga može izvesti od naziva države, pokrajine, grada, itd., a može se osloniti i na stvarni ili imaginarni istorijski kontinuitet upotrebe nekog naziva.

Dalje, u SANU-ovom Institutu za standardizaciju kažu da niko Srbima ne može propisivati da jezik Bošnjaka nazivaju bosanski. Navodi se onda primjer da Slovenci svoj jezik zovu slovenski a Srbi ga zovu slovenački, da Romi svoj jezik zovu romani, a Srbi ga zovu romski. Zaboravili su navesti da Englezi svoj jezik zovu „English“, a Srbi ga zovu engleski. Romski i slovenski su u odnosu na srpski strani jezici, a bosanski je varijetet istog jezika kojeg Srbi zovu srpskim te stoga nema niti jedne zapreke da Srbima taj naziv bude prihvatljiv. Tvorba tog naziva, kao i pridjev bosanski prisutan je u srpskom jeziku te nije jasno zašto bi se taj pridjev mogao vezati za bosanski lonac a ne i za jezik.

I najnebulozniji argument jest taj da Ustav RS-a ne prepoznaje bosanski jezik već jezik bošnjačkog naroda. Ustav ne prepoznaje ni srpski, već jezik srpskog naroda pa se ipak ne insistira da se srpskoj djeci ta rogobatna sintagma upisuje u đačke knjižice. Međutim, taj Ustav jezik bošnjačkog naroda proglašava jednim od tri službena jezika u RS. Ako taj narod u svom jeziku taj jezik naziva bosanskim, onda je taj naziv također služben.

No, ne treba biti naivan. Naziv „bosanski jezik“ srpski nacionalisti ne negiraju zato što ovo prethodno navedeno ne razumiju, već iz mržnje i netrpeljivosti prema svemu bosanskom, prema svemu sa čim bi se i Srbi mogli identificirati a da to nije nužno samo njihovo, već možda i bošnjačko i hrvatsko.

Neće, naravno, Bošnjacima ništa biti, kao ni jeziku, ako u službenoj upotrebi u RS bude nazivan jezikom bošnjačkog naroda, ali je borba protiv toga sasvim opravdana. Ne radi se o tome da svaki narod ima pravo imenovati svoj jezik kako želi. To je glupost, takvog prava nema. Ne može sve biti sabijeno u okove prava, o nečemu prosto život odlučuje. Ko će, naime, drugi imenovati neki jezik nego onaj ko tim jezikom govori? To je nešto što se podrazumijeva. Radi se o tome da neko nema pravo ukidati naziv jezika. Srpski nacionalizam je previše sebi dao za pravo i zato se treba boriti da ne ostvari to što želi. Ne treba čak tu posebno brinuti ni o tome da li se borbom za naziv „bosanski jezik“ daje vjetar u krila bošnjačkom nacionalizmu. Bošnjačkim nacionalistima, naime, negiranje naziva daje vjetar u krila jer iz toga crpe legitimitet branitelja bošnjačkih interesa. Uspostavljanjem jezičke jednakopravnosti u svim segmentima jedan bi front nacionalističkog trvenja bio zatvoren. Ne treba stoga u toj borbi čak očekivati ni podršku bošnjačkih političara jer gašenjem tog problema u centar pažnje bi došli brojni drugi, životno važniji problemi, prije svih kako osigurati da u RS bude uopšte govornika ijednog jezika o čemu političke elite nemaju kapaciteta da misle, a kamoli da djeluju u tom pravcu.


/////////////////////////

[PDF]HISTORIJA BOSANSKOGA JEZIKA


//////////////////////

HISTORIJA BOSANSKOG KNJIŢEVNOG JEZIKA ...

11.10.2015.

MEHMED BAŽDAREVIĆ OPTIMISTIČAN: A SADA - KIPAR!

MEŠA OPTIMISTIČAN: A sada - Kipar!


Za odlučujući susret s Kiprom, koji se igra 13. okotobra u Nikoziji, selektor je kazao da je da će to biti "majstorica"MEŠA OPTIMISTIČAN: A sada - Kipar! - 2

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine nakon velike pobjede nad Velsom, u prvoj od dvije odlučujuće utakmice za nastup u baražu u kvalifikacijama za Euro 2016. kazao je, da su njegovi izabranici odigrali dobru utakmcu.

 

- Možda nije bilo kvaliteta koji smo očekivali, mislim da je bilo puno borbenosti. Zasluženo smo pobijedili, iako nije bilo nimalo lako. Nije bilo puno šansi, međutim pobjeda je jako važna i sad idemo na Kipar da tamo napravimo rezultat i ostvarimo ono što svi želimo - kazao je Baždarević.

 

Mladi napadač Milan Đurić napravio je preokret u igri našeg tima. Ulaskom u drugom poluvremenu bio je strijelac prvog i asistent kod drugog gola.

 

- Znali smo da možemo računati na Milana, kao i na sve igrače koji su ovdje. Nastojali smo da sačuvamo Džeku za kraj, međutim tako se poklopilo da smo mogli bez njega da odradimo ovu utakmicu - smatra selektor.

 

Baždarević je posebno ohrabren povratkom u formu Vedada Ibiševića, strijelca drugog gola.

 

- Prošao je period koji je jako težak za igrača - napadača. Svi smo u reprezentaciji nastojali da ga vratimo, međutim on je to sam uradio svojim radom. Čestitamo mu na pogotku i želimo da ih bude još puno - kazao je Baždarević.

 

Za odlučujući susret s Kiprom, koji se igra 13. okotobra u Nikoziji, selektor je kazao da je da će to biti "majstorica".

 

- To je utakmica u kojoj nema favorita, igra se jedna utakmica u kojoj pobjednik ide u baraž. Kiprani su kvalitetna ekipa, pobijedli su nas u prvoj utakmci. Trebamo da se dobro odmorimo i pripremimo, nadam se povoljnom rezultatu - kazao je Baždarević.

//////////////////////////
/////////////////

MOŽDA ZAIGRA I DŽEKO: 'Zmajevi' odletjeli u Kipar po kartu za baraž

MOŽDA ZAIGRA I DŽEKO: 'Zmajevi' odletjeli u Kipar po ...


//////////////////////

JEDINSTVENA SLIKA: Nakon utakmice u Zenici slavila i poražena i pobjednička ekipa!

JEDINSTVENA SLIKA: Nakon utakmice u Zenici slavila i ...

///////////////////////////
///////////////////

//////////////////////////////////////////
/////////////////////////////

dodik-i-bosic

Kriminal, korupcija i video igre : Beskrupulozni rat stranaka putem medija u Republici Srpskoj !

Beskrupulozni rat dvije najveće stranke u Republici Srpskoj, SDS-a i SNSD-a, ne jenjava. Afera "Snimak 2" se nastavlja, a mediji u entitetu oružje su borbe. Afera “Ruska zlatna poluga” pala je [...
///////////////////////////

Ima li književnog života nakon genocida?

U Srpskoj je literatura na velikoj cijeni. Dok s jedne strane pamti srpske žrtve, s druge se šesnaest mrtvih srpskih književnika bori za nezavisnost entiteta. Ona je posljednji zalog onih koji će pasti u borbi protiv eurounijskih ..

///////////////////////

topčider, godišnjica

Država ne traži državne ubice

Knjiga o Aliji Izetbegoviću

Jahač Apokalipse ili anđeo mira

///////////////////

Čuvaj se patriota

Novi singl Damira Avdića

//////////////////////

istorija šumske

Laž u štampanom izdanju

//////////////////////////

pred izbornu skupštinu: Kako postati član SANU

Među predloženim kandidatima za dopisne i redovne članove SANU nalaze se i Milovan Danojlić, Leon Kojen, Miro Vuksanović, Slobodan Antonić i Kosta Čavoški. Ne sumnjamo da će ..

//////////////////////////

Putinova kanonada za Asada

e-novine.com - Putinova kanonada za Asada


///////////////////////////

image

Ruska intervencija u Siriji: Putinov kompleks od Zapada

Očajnička želja da Rusija obnovi status velesile

image

Nekad i sad: Pariz u gvožđu, a Beograd na vodi

Vizionarski duh zaslepljenih

image

Testiranje humanosti: Migranti kao vrući krompiri

Nemačka: Moguće vraćanje izbeglica u Sloveniju i Hrvatsku

image

Yann Arthus-Bertrand: Human

Dokumentarni film: Priče i sudbine

image

Genealogija i razlozi nastanka

Može li iko zaustaviti Islamsku državu?

image

Njujork tajms o pogrešnim procenama stvarne snage terorističke mreže

Islamska država privukla preko 30.000 stranih boraca

//////////////////////////

dodik: A od kuma - audio snimak

Da ispravno kaže ona stara mudrost, da tamo gdje ima vatre, ima i dima, pokazuje i nervozna i uspaničena reakcija Milorada Dodika koji je iznenada zatražio da policija Republike Srpske preduzme sve mjere da bi se priveo pravdi odbjegli ...

/////////////////////////////////

Hag: "Ekspertske" teorije zavere o Markalama

Testirajući teoriju zavere po kojoj su eksplozije na Markalama podmetnute, a leševi odnekud doneti, tužilac je sugerisao da je u tom slučaju zaveru morao podržati veliki broj ljudi – od bosanskih i UN istražitelja, preko ...
///////////////////////

Resistance: Smrt fašizmu, sloboda Francuskoj
/////////////////////
///////////////////////////

Tupsonska Top lista (1)

Srpsko, a najgluplje

Video nacizam

Fajgelj, prst za krst

/////////////////////////////
svet plus

Eksplozije u Ankari, 97 poginulih

Najmanje 97 ljudi je poginulo, a preko 150 ranjeno kada je u subotu došlo do detonacije dve eksplozivne naprave tokom mirnog protesta turske levice, predvođene Narodnom demokratskom partijom. Odgovornost za ovaj teroristički zločin ...

////////////////////////////////

sirija: Očajnička želja da Rusija obnovi status velesile

Putin očajnički želi da Rusija obnovi status svetske velesile nalik nekadašnjem SSSR-u. No, dok su SAD prirodna velesila, Rusija mora dobro da se napregne kako bi dostigla taj status, neretko ...
10.10.2015.

OMLADINA I ONLINE KOMUNIKACIJA: SLOBODA, OVISNOST ILI INTROVERTNOST

Omladina i online komunikacija: Sloboda, ovisnost ili introvertnost


Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija
////////////////////////////////////

Ove subote, u okviru regionalne subotnje teme, pričamo o komunikaciji među mladima. Zašto samo društvene mreže, a ne i direktan kontakt i razgovor - pitanje je od kojeg smo krenuli u istraživanju današnjeg načina interakcije mladih.

Komuniciranje djece i mladih preko društvenih mreža je rezultat tehnološkog napretka, koji se ne može zaustaviti, kažu dječji psiholozi. Međutim, osim što postoji opasnost da virtualno komuniciranje zamijeni ono u stvarnom svijetu, još je ozbiljniji problem u tome da djeca i mladi, koji komuniciraju pretežno preko društvenih mreža, mnogo teže usvajaju empatiju prema drugim ljudima. Detalje donosi Enis Zebić u tekstu "Virtualna komunikacija - mač sa dvije oštrice".

Razvoj novih tehnologija promijenio je navike, ponašanje, pa čak i način komuniciranja. Zarobljenici novih načina komunikacije i društvenih mreža su prije svega mladi, svuda u svijetu, pa i u BiH. Mladi i djeca sve više se okreću online komuniciranju i online svijetu - navode sugovornici Aide Đugum u priči "Online mediji postali preokupacije mladog čovjeka".

Tinejdžeri danas svoj život ne mogu zamisliti bez modernih tehnologija, naročito bez mobilnog telefona, Facebooka i druženja, ali samo na društvenim mrežama. I dok stručnjaci upozoravaju da ovakav način komunikacije može dovesti do zavisnosti, veće je pitanje može li se nedovoljna komunikacija uživo adekvatno nadoknaditi virtualnim svijetom, te da li postoji rizik da buduće generacije izrastu u nesigurne i introvertne ljude. Pojedinosti ima Lela Šćepanović u tekstu "Rizik od slabljenja komunikacijskih sposobnosti".

I na Kosovu, isto stanje. Mladi ljudi sjede jedni pored drugih i, umjesto da razgovaraju, dopisuju se preko Facebooka, Instagrama, WhatAppa i čega sve ne. Pročitajte priču Amre Zejneli "Mladi Kosova i online sfera: Osiromašenje kulture komuniciranja".

Mi se ne odvajamo od telefona, nekad i po 24 sata, kazali su srednjoškolci u Beogradu našem reporteru Zoranu Glavonjiću u tekstu "Mladi na telefonima: Sami zajedno".

///////////////////////////////
/////////////////////////

Video Ankara: Više od 80 mrtvih nakon dvije eksplozije na mitingu

Snažne eksplozije odjeknule u Ankari u subotu u blizini glavne željezničke stanice. Najmanje 186 ljudi ranjeno. Turski predsjednik osudio bombaški napad ističući da su meta bili jedinstvo države i njen mi

////////////////////////

Nebojša Čehranov

Audio Sterilno neko vreme nastupilo

Primetili smo da su nam ove godine nestale lastavice sa terasa. I uopšte, ove jeseni niko nije odleteo na jug. Niti se iko smeje. Najgore od svega je što više niko ne peče paprike za ajvar, piše u dnevniku pesnik Nebojša Čehrano

/////////////////////////////////////
 • Kori Udovički

  Audio Gaf nedelje: Nit’ se vole, nit’ se druže

  Ako ste prve dve nedelje propustili, sad možete sve da ukopčate. Ili drugim rečima, ako premijer sve već razume, šta će vama onda istraga. Afera "Votergejt – Vojvodina" u prvom predlogu. U drugom ćemo čestitati rođendan Putinu


///////////////////////////////////////////

 • Ko su sada "neprijatelji" Rusije

  U izveštaju centra "Jurij Levada" 35 procenata ispitanika smatra da Rusija treba silom da nameće svoju volju republikama bivšeg SSSR. To su najčešće neobrazovani ljudi skloni nasilju i za njih je Putin primer političara čvrste volje - kaže Lav Gudkov, direktor Centra

10.10.2015.

UGODAN DAN ZA BOMBARDOVANjE

Ugodan dan za bombardovanje

tacno.net

AutorUgodan dan za bombardovanje

Kada se incident ovog tipa desi Amerikancima, ruski mediji bruje danima, ali otkako se Rusija uključila u spiralu ludila u Siriji, Zapad se počeo koristi istim propagandnim metodama. Od prvog dana ruske intervencije u zapadnim medijima se špekulira o ruskim namjerama, podlom bombardovanju “prodemokratske” opozicije, kolateralnim žrtvama, itd. Bez obzira, bile te informacije tačne ili ne, zapadni mediji vješto proizvode antirusko raspoloženje na domaćem terenu. Rusi u međuvremenu ulažu ogromne napore da svoju vojnu intervenciju u Siriji prikažu što humanijom.

Piše: Almir Methadžović

Prije par dana je američka avijacija izvela zračni udar na bolnicu u Kunduzu u Afganistanu ubivši tako dvadesetak ljudi. Kako je izjavio američki general John Campbell, šef misije u toj nesretnoj zemlji, avijacija je bila angažirana jer je to bilo zatraženo od afganistanske armije, a bolnica je pogođena “greškom”.

Doktori bez granica, koji su držali bolnicu traže na svojoj internetskoj stranici “http://www.msf.org/” nezavisnu istragu zločina jer se desilo “otvoreno kršenje međunarodnog prava”. Američko ministarstvo pravde je, naravno, obećalo istražiti cijeli slučaj. Stara priča.

Kada se incident ovog tipa desi Amerikancima, ruski mediji bruje danima, ali otkako se Rusija uključila u spiralu ludila u Siriji, Zapad se počeo koristi istim propagandnim metodama. Od prvog dana ruske intervencije u zapadnim medijima se špekulira o ruskim namjerama, podlom bombardovanju “prodemokratske” opozicije, kolateralnim žrtvama, itd. Bez obzira, bile te informacije tačne ili ne, zapadni mediji vješto proizvode antirusko raspoloženje na domaćem terenu. Rusi u međuvremenu ulažu ogromne napore da svoju vojnu intervenciju u Siriji prikažu što humanijom.

Odgovarajući na optužbe Zapada, zamjenik ministra odbrane Ruske Federacije, Anatolij Antonov je jučer izjavio da njihova procedura nalaže da avijacija provjeri stotinu puta prije nego napadnu određenu metu. Radi takve procedure, zamjenik ministra smatra da je praktično nemoguće da dođe do greške u akciji. On je bio toliko ubijeđen u preciznost svoje avijacije da je svaki pokušaj insinuacije o kolateralnim žrtvama nazvao prosto neprofesionalnim. Nakon toga, Antonov je otišao korak dalje, pa je cinično pozvao zapadne partnere da dođu u Moskvu i za stolom dogovore zajedničko djelovanje u budućnosti.

Od nedavno je u propagandni rat ubačena Marija Zaharova. Ovoj službenoj predstavnici MVP-a Ruske Federacije je zadatak dati “ljudsko lice” vojnoj intervenciji Rusije u Siriji.

z

U jučerašnjem dnevniku na ruskom prvom kanalu je premijerno održala lekciju i “opravdala” rusku strategiju. Dok je montaža prikazivala fotografiju sirijskog dječaka s većom količinom lepinja u naručju, kako prolazi kroz ruševine nečeg što je prije bio grad, voditeljica dnevnika je uvela temu denuncirajući podle namjere Zapada koji blati ugled Rusije u svijetu. Onda na red dolazi Zaharova, koja citira članak neimenovanog zapadnog medija (moguće irskog Independenta). “Dječak nosi hljeb obitelji koja se skriva od ruskog bombradovanja”, pa nastavlja “Slušajte, to je čista propaganda! Ako vi pokazujete dječaka kako nosi hljeb svojoj obitelji koja se skriva od ruskog bombardovanja, tada pokažite dječaka čije su roditelje obezglavili ID-ovci, protiv kojih se naši momci sada u regionu bore.”

m

Čini se da dječak s fotografije po mišljenju Zaharove može da bira rusko bombardovanje ili ID-ovo odrubljivanje glave. Marija Zaharova, osim činjenice da joj je moralni kompas, po službenoj dužnosti pokvaren, i nije počinila neku retoričku grešku, ali je sigurno da taj ruski stav počinje sve više ličiti na onaj američki. Rusima je ionako glavni izgovor “ako mogu Amerikanci, možemo i mi”. Tako će Zaharova vremenom, sve više ličiti na svoju kolegicu po zanimanju, Jen Psaki, glasnogovornicu američkog State Departmenta koju Rusi svakom prilikom diskreditiraju u svojim medijima. Psaki je naime toliko puta davala sulude izjave na novinskim konferencijama, braneći svoju administraciju, da su je u “Ruskoj Gazeti” obilježili kao jedinicu za mjerenje gluposti i nekompetentnosti. Naravno Psaki nije kriva jer nemoguće je išta pametno i kompetentno reći u situaciji kada tvoja država “greškom” ubije čitavu jednu obitelj na spavanju, kako se to već Amerikancima nekoliko puta dešavalo.

Na drugim vijestima, voditeljica govori o meteorološkim uvjetima u Siriji, te je po njenim riječima vrijeme avionskih napada, s meteorološke tačke gledišta izabrano vrlo “удачно” “uspješno”. Voditeljica dnevnika tada prilazi velikom ekranu i govori da je oktobar mjesec vrlo “благоприятнии””ugodan” za avionske letove, navodi sve važne parametre koje mogu utjecati na razvoj operacija zaključujući da su će uvjeti i dalje biti optimalni u oktobru kao i u novembru. Pozornica dnevnika “Russia 24″ izgleda super, vremenska prognoza je odlična, voditeljica je lijepa, plave kovrčave kose, crvena vešta joj odlično stoji, a u pozadina na ekranu je apokaliptična fotografija nekog razorenog grada. Najavljuju se ugodni dani i sijanje smrti.

rdnevnik

////////////////////////
/////////////////////////////////


Govan gospodi, a narodu kruva i rada

Govan gospodi, a narodu kruva i rada | Tacno.net


/////////////////////////// /////////////////////////////////////

Povezani članci


///////////////////////////////
Viktor Ivančić: Mi i Prnjavor

Viktor Ivančić: Mi i Prnjavor

10.Oct 2015

Nigdje nekoga poput Samuela Johnsona koji bi podsjetio da je patriotizam zadnje utočište hulja. Ili poput Tolstoja koji je domoljublje definirao kao načelo koje će opravdati pripremu velikog broja ubojica.

///////////////////////////////


/////////////////////////////

/////////////////////////////////////

////////////////////////

POZADINA AKCIJA 'CORAL' I 'TANGO': Kako je razbijen lanac prostitucije

POZADINA AKCIJA 'CORAL' I 'TANGO': Kako je razbijen ...


///////////////////////////

Buroj71

Izgradnja turističkog grada Buroj Ozone u Trnovu počinje na proljeće: Biće to jedno od najljepših mjesta na svijetu

Povodom početka realizacije projekta Prvog integrisanog turističkog grada “Buroj Ozone“ u Trnovu, čija je početna investiciona vrijednost oko milijardu dolara, danas je u Gradskoj vijećnici u Sarajevu upriličena prezentacija ovog

//////////////////////////////////////////////

//////////////////

intifada3

Vođa Hamasa proglasio ustanak Palestinaca : Sve više mrtvih na obje strane u stravičnom valu nasilja u Izraelu

Vođa Hamasa u Gazi, Ismail Hanija, proglasio je aktuelne proteste u Jeruzalemu i Zapadnoj Obali novom intifadom, kao odgovor na smrt šestero Palestinaca koje su danas ustrijelile izraelske sigurnosne snage [...
10.10.2015.

REPREZENTACIJA BiH U SJEDEĆOJ ODBOJCI PO DEVETI PUT PRVACI EVROPE

Zlatni odbojkaši se vraćaju kombijima, doček ispred Općine Novi Grad

 

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci jučer je osvojila deveto uzastopno zlato na Evropskom prvenstvu, a danas je iz njemačkog Warendorfa naša delegacija krenula na put kući - kombijima!

Zlatni odbojkaši se vraćaju kombijima, doček ispred Općine Novi Grad

Naši zlatni momci na pobjedničkom postolju

Najtrofejnija reprezentacija koju naša država ima, reprezentacija koja je uzela 19 medalja na velikim takmičenjima, apsolutni vladari Evrope, svih ovih godina ne dobija podršku države kakvu zaslužuje.

Uz naše odbojkaše stali su samo Kanton Sarajevo i Općina Novi Grad, a pripreme u Holandiji je platila upravo ta zemlja... No, svih ovih godina naši zlatni momci navikli su na ignoriranje državnih struktura izuzev kada se treba slikati i tako prikazati javnosti da im je "stalo".

Mnogi građani naše zemlje su priželjkivali doček ispred Vječne vatre, doček kakav zaslužuju Delalić, Hamzić, Medić, Alibašić, Kadrić, Jusufović, Kapetanović, Čančar, Godinjak, Manko, Duran i Kešmer, no od toga neće biti ništa.

Naši reprezentativci su trenutno na putu kroz Hrvatsku, a u Sarajevo se vraćaju oko 18 sati, doček će im biti upriličen ispred zgrade Općine Novi Grad, odakle su skromno i bez velike pompe i krenuli na pripreme u Holandiju, a potom na put u Njemačku gdje su bez izgubljenog seta pregazili sve protivnike./////////////////////////////////////
////////////////////////

Dokumentarni film: Priče i sudbine

Šta nas čini ljudima? To što umemo da volimo, znamo da mrzimo, patimo, istrebljujemo jedni druge? Na ova i druga pitanja Yann ...
/////////////////////////////

Ima li književnog života nakon genocida?

U Srpskoj je literatura na velikoj cijeni. Dok s jedne strane pamti srpske žrtve, s druge se šesnaest mrtvih srpskih književnika bori za nezavisnost entiteta. Ona je posljednji zalog onih koji će pasti u borbi protiv eurounijskih ..

////////////////////////////

Postojati u najboljim slikama
////////////////////
Fotogalerije: Eros sa onoga svijeta

Queer of art: Moja misteriozna koža

Često se misli kako je gej i lezbejska istorija zapravo istorija manjina, ali ona je deo istorije čovečanstva. Seksualna različitost je nešto što ...

///////////////////////////////////

Ah, Khalo: Čudesna sloboda jedne Fride

Frida Kalo (šp. Frida Kahlo; Kojokan, 6. jul 1907 — Kojokan, 13. jul 1954) je bila meksička slikarka. Rođena je kao Magdalena Karmen Frida Kalo i ...
///////////////////

pred izbornu skupštinu: Kako postati član SANU

Među predloženim kandidatima za dopisne i redovne članove SANU nalaze se i Milovan Danojlić, Leon Kojen, Miro Vuksanović, Slobodan Antonić i Kosta Čavoški. Ne sumnjamo da će ...
//////////////////

Knjiga o Aliji Izetbegoviću

Jahač Apokalipse ili anđeo mira

///////////////////////

Ureži me žilom u duhovnu koru svetog stabla
/////////////////////////////

Ćuruvija praćen od sredine 1998.

Bivši operativac beogradskog centra Državne bezbednosti Predrag Gikić posvedočio je u Specijalnom sudu da je bio direktno zadužen za praćenje novinara Slavka Ćuruvije od ..

/////////////////

istorija šumske

Laž u štampanom izdanju

////////////////////////

dodik: A od kuma - audio snimak

Da ispravno kaže ona stara mudrost, da tamo gdje ima vatre, ima i dima, pokazuje i nervozna i uspaničena reakcija Milorada Dodika koji je iznenada zatražio da policija Republike Srpske preduzme sve mjere da bi se priveo pravdi odbjegli ...

/////////////////////////////////

Hag: "Ekspertske" teorije zavere o Markalama

Testirajući teoriju zavere po kojoj su eksplozije na Markalama podmetnute, a leševi odnekud doneti, tužilac je sugerisao da je u tom slučaju zaveru morao podržati veliki broj ljudi – od bosanskih i UN istražitelja, preko ...
///////////////////////

Da li je bolje biti glodur ili patkica?

Zoran Panović

Da li je bolje biti glodur ili patkica?

Kad sam poslednji put bio u Padovi, dan nakon koncerta Brusa Springstina, gluvario sam ulicama ovog italijanskog grada iz kataloga, pa zastao na jednom kamenom mostiću i dugo gledao u ...
09.10.2015.

NAPAD NA POVRATNIKE U DRLjAJICAMA: I NAKON 20 GODINA ISTE "PRIČE"

Napad na povratnike u Drljajicama: I nakon 20 godina iste "priče"Dvadeset godina nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini, napadi na povratnike, koji predstavljaju etničku manjinu na područjima gdje su se vratili u predratne domove, i dalje su gotovo redovna pojava.

Posljednji takav slučaj desio se u zaseoku Drljajice, sela Donji Hamzići, u opštini Čitluk, u većinski hrvatskoj zapadnoj Hercegovini, gdje su za sada nepoznati počinioci u tom bošnjačkom naselju devastirali i fašističkim grafitima išarali kuće povratnika.

Da se radi o politički motivisanom napadu, a ne kriminalu, povratnicima govori činjenica da iz kuća ništa nije odneseno.

Kada su u nedjelju stigli u Drljajice, gdje povremeno borave kako bi obrađivali imanja i voćnjake, povratnici su bili zaprepašteni prizorom da su četiri obnovljene od nekih desetak kuća u naselju razorene, uništenih krovova, razvaljenog i vani izbačenog namještaja, a na jednoj od njih mogao se vidjeti i grafit – veliko slovo „U“ sa križem iznad.

Povratnici, koji nerado staju pred mikrofone, bojeći se odmazde lokalnih huligana, kažu da ih je sve to podsjetilo na rat.

„Nažalost, evo, ovo je četvrti put da se ovo dešava. Dva puta je prijavljivano prije policiji, izvještaj je uziman. Ništa se nije uradilo, niko nije otkriven. Sad, ovaj četvrti put – to je treći put kako policija dolazi – ovo je prevršilo svaku mjeru. Stvarno“, kaže mještanin, Ćamil Masleša.

Enis MaslešaEnis Masleša

„Kad sam vidio da je ovo toliko obrušeno, mislio sam da je lopovluk bio. Međutim, nije. Ovo je došlo samo da se prepadne, u tom smislu. Da napravi štetu i to je to. Ništa nije odneseno. Možda bi volio neke stvari da su odnesene, ne bi bilo ovo šta je 'vako bilo. To je ta meni poruka da ne dolazim ovdje“, kazao nam je povratnik Enis Masleša.

Ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, Slađan Bevanda, inače iz vodeće stranke bh. Hrvata – HDZ-a – smatra da se radi o vandalskom činu za svaku osudu.

Policija je uradila uviđaj. MUP HNŽ-a radi na ovom slučaju. Sasvim sigurno da ćemo zajedno sa MUP-om Županije Zapadnohercegovačke, pošto je granica Županije Zapadnohercegovačke tu veoma blizu, učiniti sve da se počinitelji nađu“, izjavio je Bevanda za RSE.

Bevanda podsjeća da u posljednje vrijeme ovo nije prvi slučaj napada na povratnike, aludirajući na nedavni incident u kojem su žrtve bili povratnici hrvatske nacionalnosti na većinskom bošnjačkom području.

„Imali smo sličan primjer prije par mjeseci u Grabovici, gdje su takođe kuće povratnika devastirane na sličan način, čak su i pljačkane. Međutim, MUP naše županije je taj slučaj uspješno riješio u nekom realnom vremenu. Nadam se i siguran sam da ćemo i ovaj slučaj riješiti u nekom realnom vremenu“, istakao je Bevanda.


Osuda lokalnih vlasti

Inače, selo Drljajice nalazi se u blizini granice opštine Ljubuški koja je u Zapadnohercegovačkom kantonu. Do tog sela dolazi se izuzetno lošim makadamskim putem i krajnje je nepristupačno. Načelnik opštine Čitluk, Ivo Jerkić, takođe iz HDZ-a BiH, osuđuje to što se dogodilo.

„Mislim da, za ovakve stvari, da ovo nama ne treba. Ovo općini Čitluk ne treba, ne treba nikome, ni čitavoj regiji. Ružna situacija što se desila i želio bih da se to uistinu istraži, da se zna da se otkriju počinitelji koji su to napravili“, rekao je Jerkić.

Ipak, Jerkić govori da opština Čitluk trenutno nema novca u budžetu kako bi pomogla povratnicima.

„Smatrali smo da su ovakve scene, ovakvi događaji iza nas, da je to prošlost. Međutim, nije. Vidimo da nije bilo krađe, znači, da se išlo samo na devastaciju, uništavanje, odnosno zastrašivanje“, izjavio je za RSE direktor Uprave za prognanike i izbjeglice HN kantona, Kemal Isaković.

Isaković apeluje na sve nivoe vlasti da pomognu povratnicima.

„A druga nam stvar ostaje svima, zajedno, ne samo ovoj Upravi, nego i Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica Federacije i nama, Kantonalnoj upravi i svima da pomognemo, kao i općini – jer dužna je da pomogne – i svi smo dužni da pomognemo ovim ljudima da saniramo štetu“, dodao je Isaković.

Tim organima vlasti poruku je uputio i mostarski muftija Salem ef. Dedović, koji je posjetio povratnike u Drljajicama.

„Očekujem da će učiniti sve, da se ulože napori da se ljudima vrati ono što je devastirano ovdje. Da se obnovi, da im se pomogne, da se vrati ono što su oni mukotrpno godinama radili na obnovi svojih imanja i da će u dogledno vrijeme osigurati bolje, čvršće uvjete za normalniji život na ovom prostoru“, kazao je mostarski muftija.

U Misiji OSCE-a u BiH pozdravljaju brzu reakciju vlasti i osudu napada na kuće povratnika.

„I nadam se da će to biti znak za širu zajednicu da osuđuje takve napade u budućnosti i nadamo se i očekujemo i uvjereni smo da će policija uraditi svoj posao da nađe te počinioce, što prije“, rekao je za RSE šef Ureda OSCE-a u Mostaru, Doron Frischmann.

/////////////////////////////////////

///////////////////////////////

Boris Dežulović: Danke, Prnjawohr!

Boris Dežulović: Danke, Prnjawohr!

  9.Oct 2015

Zakleo bih se, recimo, da bi se negdje u Karamarkovu ekonomskom programu, zagleda li se bolje, moglo naći i kako je HDZ-ov 5+ „jedini spas za posrnulu i osiromašenu Republiku


/////////////////

Riječ i plamen

Riječ i plamen | Tacno.net


///////////////////////////

Multimedija Napad na povratnike u Drljajicama: I nakon 20 godina iste "priče"

Kada su u nedjelju stigli u Drljajice povratnici su bili zaprepašteni prizorom: na obnovljenim kućama su razvaljeni krovovi, razvaljen i izbačen namještaj, a na jednoj od njih mogao se vidjeti i grafit - veliko slovo "U" Dalje/More

Nastavljeni protesti, traži se isplata dugovanja: Rudari u Zenici

Zenički rudari nastavljaju obustavu rada

Povod za obustavu rada zeničkih rudara je problem sa isplatom toplog obroka. Rudari traže i uvođenje novog obračuna primanja proizvodnih u odnosu na druge uposlenike. Dalje/More

Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić

Izetbegović i Radončić ponovo zajedno

Federacija BiH dobila je novu parlamentarnu većinu koju čine SDA, HDZ i SBBBIH. Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić obustavili su svađanje. Da li će to značiti korak ka potrebnim reformama ili novo usložnjavanje političke zbilje u BiH, vrijeme će pokazati Dalje/More

Ilustrativna fotografija

Nova afera prisluškivanja produbljuje sukob SDS i SNSD

Nova afera neovlaštenog snimanja i prisluškivanja potresa Republiku Srpsku. Dok prozvani sve odbaciju kao montažu, opozicija u RS smatra da se ni ovaj slučaj neće ispitivati niti dobiti sudski epilog Dalje/More

Radnik Tvornice transportnih uređaja Tuzla, 2015., ilustrativna fotografija

Maratonski rad uz minimalac i bez godišnjeg odmora

U BiH se pravo na dostojanstveni rad žestoko krši. Velik broj ljudi svakodnevno ostaje bez posla, a pritom im se ne isplati zarađena plaća. Negativnoj statistici pridodajmo i cifru od pola milijuna nezaposlenih Dalje/More


Stariji postovi

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
<< 10/2015 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
22643284

Powered by Blogger.ba