Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

10.02.2016.

ODLUKA O SUSTAVU KOORDINACIJE OBJAVLjENA U SLUŽBENOM LISTU BiH: ODLUČIVANjE UNUTAR USTAVNIH NADLEŽNOSTI

Odluka o sustavu koordinacije objavljena u Službenom listu BiH. Odlučivanje unutar ustavnih nadležnosti

sustav_koordinacije

Na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanoj 26. siječnja usvojen je Mehanizam koordinacije. Odluka o sustavu koordinacije je objavljena danas u Službenom listu BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis. To je jedan od tri glavna uvjeta da bi aplikacija za članstvo BiH u Europskoj uniji bila kredibilna. Drugi je adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u vezi tradicionalne trgovine, o čemu se već vode pregovori s Europskom unijom, a treći je “ostvariti vidljiv napredak u provedbi ekonomsko-socijalnih reformi”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Ćović, prema odluci Predsjedništva BiH, predat će 15. veljače prijavu BiH za punopravno članstvo BiH u EU.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić na sutrašnjoj će konferenciji za novinare priopćiti detalje u vezi s mehanizmom koordinacije.

Mehanizam koordinacije predviđa osnivanje Kolegija za europske integracije, ministarske konferencije, Komisije za europske integracije, potkomisija za europske integracije, te radnih skupina za europske integracije. Radi se o horizontalnom i vertikalnom sustavu koordinacije koji, prema odluci, neće oduzimati ustavne nadležnosti niti jednoj razini vlasti a odluke će se donositi konsenzusom u svim navedenim tijelima.

Odluku možete pročitati ovdje.

HSPF.info

.....................................

PDF]predsjedništvo bosne i hercegovine 164 odluku одлуку

- Odlukom o sustavu koordinacije procesa europskih integracija u Bosni i Hercegovini (u daljnjem tekstu: Odluka) definiraju se institucionalni i ..

...............................................

[PDF]predsjedništvo bosne i hercegovine 164 odluku одлуку

10.02.2016.

ISPUNILI SMO NAJVAŽNIJE PREDUVJETE, PODNIJET ĆEMO KREDIBILNU APLIKACIJU ZA ČLANSTVO U EU

ČOVIĆ I ZVIZDIĆ OPTIMISTIČNI: "Ispunili smo najvažnije preduvjete, podnijet ćemo kredibilnu aplikaciju"!


Predsjedavajći Predsjedništva BiH, Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić izjavili su danas da je BiH ispunila najvažnije preduvjete za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU.ČOVIĆ I ZVIZDIĆ OPTIMISTIČNI: 'Ispunili smo najvažnije preduvjete, podnijet ćemo kredibilnu aplikaciju'!

-Sve što smo obećali Europskoj uniji mi smo ispunili i o tome sam prije desetak dana već informirao europsku povjerenicu, Federicu Mogherini.Sada imamo potpuno kredibilan zahtjev za članstvo u EU koji predajemo 15. veljače - izjavio je za Fenu predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović.

 

Pojasnio je kako je s bh. strane obećano da će Predsjedništvo BiH usvojiti zaključak koji se tiče principa tradicionalne trgovine i da to bude dovoljan okvir za nastavak rada pregovaračkih timova na prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Obećano je i da će odluka o mehanizmu koordinacije biti usvojena na Vijeću ministara BiH i to je, ističe Čović, također ispunjeno.

 

''Postoji jako puno stvari na kojima mi moramo raditi, ali koje nemaju veze s predajom same aplikacije za članstvo. Moramo objaviti rezultate popisa stanovništva što prije i nema nikakvog razloga da to ne uradimo. Također moramo ispuniti i presudu u predmetu „Sejdić i Finci“ koja je svojedobno bila i uvjet EU'' – istakao je  Čović.

 

On nije želio komentirati motive zbog kojih pojedini političari i analitičari osporavaju predaju zahtjeva za članstvo u EU, ali upozorava da takvim istupima samo zbunjuju građane. Teško je, kaže, naći racionalno objašnjenje za takvo ponašanje kojim se stanje u BiH nastoji prikazati crnjim nego što doista jeste.

 

''Mi ćemo predati 15. veljače zahtjev i to nitko ne može promijeniti. No, mi ćemo time samo preuzeti jednu veliku obvezu, jer je ovo prije svega interes BiH. Temeljni motiv zbog kojeg sam ja toliko inzistirao na predaji zahtjeva što prije je činjenica da će nas to natjerati da se ubrzano prilagođavamo standardima po kojima funkcionira demokratski svijet. Mi ćemo mnogo brže, u naredna dva ili tri mjeseca, praktično morati pokazati da želimo put u EU i da je to naš cilj'' – kaže Čović.

 

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić rekao je da su zastoji na putu ka EU prevladani i da je BiH na putu ka evropskim integracijama, a sve to konstatirano je i u Izvještaju za BiH Evropske komisije. Dodao je da je pred BiH daljnja implementacija Reformske agende i prilagodba Sporazuma za stabilizaciju i pridruživanje (SSP) između BiH i EU.

 

Govoreći o mehanizmu koordinacije, kazao je da je tekst objavljen u Službenim novinama utemeljen na tri načela i to na ustavnoj strukturi u BiH, na efikasnosti mehanizma te na usklađenosti mehanizma s odredbama SSP-a.

 

Tijelo je uspostavljeno na posebnoj sjednici Vijeća ministara 26. januara, a ta sjednica bila je posvećena pitanju predaje aplikacije za članstvo u EU te je od tada ostavljeno vrijeme da se i drugi nivoi vlasti upoznaju o tekstu mehanizma kooridnacije.

 

Kada je u pitanju Reformska agenda, od 33 mjere definirane u Akcionom planu za implementaciju Reformske agende za nivo BiH završeno je 17 mjera, odnosno više od 50 posto zadanih ciljeva.

 

- Za osminu vremena implementirano je 50 posto mjera budući da je Reformska agenda usvojena prije šest mjeseci za period od 2015. do 2018. godine odnosno za period od 48 mjeseci. Iako je na nivou entiteta provedba nešto manja, radi se o kredibilnoj provedbi Agende - ocijenio je Zvizdić.

 

Najavio je i da bi uskoro trebali biti objavljeni rezultati popisa stanovništva, što je važno jer BiH neće moći odgovoriti na pitanja iz upitnika bez rezultata popisa.

....................................................

Odluku možete pročitati ovdje.

///////////////////////////

Odluka o sustavu koordinacije objavljena u Službenom listu BiH. Odlučivanje unutar ustavnih nadležnosti

sustav_koordinacijeNa sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanoj 26. siječnja usvojen je Mehanizam koordinacije. Odluka o sustavu koordinacije je objavljena danas u Službenom listu BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis. To je jedan od tri glavna uvjeta da bi aplikacija za članstvo BiH u Europskoj uniji bila kredibilna. Drugi je adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u vezi tradicionalne trgovine, o čemu se već vode pregovori s Europskom unijom, a treći je “ostvariti vidljiv napredak u provedbi ekonomsko-socijalnih reformi”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Ćović, prema odluci Predsjedništva BiH, predat će 15. veljače prijavu BiH za punopravno članstvo BiH u EU.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić na sutrašnjoj će konferenciji za novinare priopćiti detalje u vezi s mehanizmom koordinacije.

Mehanizam koordinacije predviđa osnivanje Kolegija za europske integracije, ministarske konferencije, Komisije za europske integracije, potkomisija za europske integracije, te radnih skupina za europske integracije. Radi se o horizontalnom i vertikalnom sustavu koordinacije koji, prema odluci, neće oduzimati ustavne nadležnosti niti jednoj razini vlasti a odluke će se donositi konsenzusom u svim navedenim tijelima.

Odluku možete pročitati ovdje.

HSPF.info

/////////////////////////////

KOMŠIĆ O RADU GRADSKE UPRAVE: Službenici rade po šest sati, topli obrok iznosi 16 KM

KOMŠIĆ O RADU GRADSKE UPRAVE: Službenici rade po šest sati, topli obrok iznosi 16 KM

////////////////

SMRTNA PRESUDA: Preminuo 21 haški optuženik

SMRTNA PRESUDA: Preminuo 21 haški optuženik ...

///////////////////////////////

SKANDALOZNO: Sa računa VSTS-a prebacivani milioni maraka!

SKANDALOZNO: Sa računa VSTS-a prebacivani milioni ...


//////////////////////////////////////////


/////////////////////////////////////


mirsad(2)

Životno priznanje : Mirsad Fazlagić dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva?

Odbor Gradskog vijeća Grada Sarajeva za dodjelu Šestoaprilske nagrade otvorio je koverte sa prijedlozima kandidata za ovu prestižnu nagradu, kako bi se utvrdilo ko od predloženih formalno ispunjava uvjete propisane [...

////////////////////////////////////////

bernie-sanders-donald-trump

Amerika između šovinizma i socijalizma : Donald Trump i Bernie Sanders pobjednici predizbora u New Hampshiru !

Ankete su ovaj put u potpunosti pogodile , demokrat Bernie Sanders i republikanac Donald Trump, pobijedili su u utorak na predizborima u New Hampshiru, na kojima se biraju stranački kandidati za američke predsjedničke [...]

09.02.2016.

TOTALNI KRAH EVROPSKE LjEVICE

Žižek najavljuje totalni krah evropske ljevice : Lijevi intelektualci vole revoluciju, ali samo kad je daleko od njih !

Februar 09. 2016.

zizo7

Slovenski filozofski superstar već godinama u upozorava na goruće probleme današnjice – rastući fundamentalizam, krizu liberalne demokracije, nestanak radikalne ljevice i jačanje ekstremne desnice, vladavinu tehnokrata i moguću propast Europe. Neke od njih na vlastitom primjeru uskoro će iskusiti i Hrvatska.

“Daleko da je Hrvatska izuzetak: od Balkana do Skandinavije, od SAD-a do Izraela, od centralne Afrike do Indije, novo mračno doba je na pomolu, dok etničke i vjerske strasti eksplodiraju, a vrijednosti stečene u doba prosvjetiteljstva polako nestaju. Ove strasti su vrebale u pozadini sve vrijeme, ali ono što je novo je otvorena besramnost kojom se razmeću” pisao je Žižek početkom 2014. komentirajući rezultate homofobnog referenduma održanog u Hrvatskoj nekoliko mjeseci ranije.

Zvuči zlokobno, no istovremeno i zabavlja jer je naša novoizabrana vlada dijelom sastavljena od aktera koji su isti referendum provodili.Spustila se gusta magla iznad Zagreba. I ne samo iznad Zagreba, ako je za vjerovati Žižeku.

Najpoznatiji Slovenac na svijetu odradio je ovogodišnje zagrebačko ukazanje u prepunom HNK.

Iako se nije osvrnuo na dnevnopolitičku situaciju u Hrvatskoj (možda i bolje) vrlo je suvislo govorio o gorućim problemima u svijetu.

Iako mu mnogi zamjeraju što uvijek drvi jedno te isto, analizom njegovih predavanja i tekstova objavljenih od početka globalne krize, može se uočiti da je proročanski predvidio većinu trendova i problema s kojima se trenutno suočavamo.

“Postoji tendencija da se političari u vladi zamjenjuju neutralnim depolitiziranim tehnokratima. Tvrdim da ovo više nije šala. Demokracija je postepeno već ukinuta”, strahuje Žižek.

Je li vladavina tehnokrata neslana šala ili ne, isprobat ćemo na vlastitoj koži u narednim mjesecima. Žižek tehnokrate ne trpi.

“Nisu u pitanju samo njihove mere i njihova lažna stručnost, već još više njihov modus operandi. Osnovni obrazac današnje politike je depolitizirana administracija i koordinacija interesa elitnog stručnjačkog korpusa.

Jedini način da se uvede strast u ovu depolitiziranu zonu, da se ljudi aktivno mobiliziraju, je kroz strah: strah od doseljenika, strah od bezbožne seksualne izopačenosti (…)” ili, u našem konkretnom slučaju, strah od krvoločnih (jugo)komunista i imaginarnih izdajnika, tko god oni bili.

Kao da je znao što će se u Hrvatskoj danas događati, u Žižek kolovozu 2014. o tehnokraciji piše:

“O ključnim odlukama koje se tiču ekonomije odlučuje se daleko od očiju građana, bez mogućnosti rasprave. Ovo ozbiljno sužava prostor za odluke demokratski izabranih političkih predstavnika, prepuštajući političkom procesu da se bavi prvenstveno stvarima prema kojima je kapital indiferentan, kao što je ishod kulturnih ratova.”

Izgleda da simpatični Kroatokanađanin Tim i njegovi vrli suradnici izvrsno poznaju Žižekovu misao jer se, igrom slučaja, ovih dana najžučnije raspravlja baš o ministru kulture, akterima drugog svjetskog rata, smanjivanju prava gejevima i udžbenicima, dok su sitnice poput državnog proračuna i mogućeg dolaska MMF-a trenutno irelevantne teme u javnom diskursu.

“Danas u Europi, piše Žižek, slijepci vode slijepce.” U Hrvatskom slučaju, čini se, nešto je drugačije. Ako je suditi po prvoj saborskoj raspravi održanoj prošlog petka, reklo bi se da u nas ‘jebe lud gluhog’.

Za takvo stanje stvari, Žižek krivi eksperte koji vode EU koji “sve manje i manje znaju da vladaju”. Najuočljivije je to bilo u postupku “saniranja” krize u Grčkoj.

Istovremeno, Grčka je morala vraćati dugove i trpjeti nametnute oštre mjere štednje. Da to baš nije bio najbolji plan, govori izvješće MMF-a iz 2013. koje donosi podatak da su štete po grčku ekonomiju izazvane mjerama štednje triput veće no što se mislilo.

Uz ekonomsku, Europu je pogodila i imigrantska kriza, a sve su dodatno pogoršali teroristički napadi na Pariz. Izvršitelje napada Žižek smatra “islamo-fašističkom dopunom europskom anti-imigracijskom rasizmu. To su dvije strane istog novčića”.

S druge strane, veoma je kritičan prema lažnom iskazivanju solidarnosti kojemu su skloni europski liberali što mu je priskrbilo brojne kritike.

“Iskazivanje naklonosti prema izbjeglicama postalo je jako ‘fancy’ pa su se Slovenci hvalili koliko će izbjeglica udomiti kod sebe, sve dok izbjeglice nisu postali realnost. Sada takvi pomodni humanitarci uglavnom šute”, kaže Žižek. Šute, i to iza žilet-žice.

Kontroverzni filozof smatra da izbjegličku krizu treba zaustaviti na izvoru, no brine ga da bi se konflikt mogao preseliti i na tlo Europe. Prema borbi protiv terorizma u Siriji veoma je skeptičan: “Nitko se zapravo tamo ne bori protiv terorizma, sve te države samo ostvaruju vlastite ciljeve.

Kurdi u Turskoj su jedini koji se doista bore protiv radikalnog islamizma. Sve je izvjesnije da ovdje nije riječ o sukobu civilizacija, već o sukobima unutar svake od ove dvije strane: na kršćanskoj je to sukob između Amerike i Rusije, na muslimanskoj sunita i šiita.

Obe strane se pretvaraju da ratuju protiv Isisa, ali čudovišnost Islamske države je samo paravan iza kojeg pljušte udarci namìjenjeni pravom neprijatelju.” Za neveselu sliku svijeta djelomično krivi i slabu, dezorijentiranu ljevicu.

Da je potonja zaista pala na niske grane na domaćem tlu smo mogli svjedočiti protekle 4 godine, ali i u nedjelju kada su se, na sjednici Glavnog odbora, članovi vodeće lijeve snage u našoj zemlji, umjesto da konstruktivno raspravljaju, umalo pomlatili.

“Postoji realna mogućnost da najveća žrtva tekuće krize ne bude kapitalizam već sama ljevica. Šokiran sam da ulazimo u pravu krizu, a da ja ne znam, ni za jednu lijevu snagu, ne računam neke male sekte…” upozoravao je još u vrijeme dok se kriza u Europi razbuktavala, krajem 2009. Žižeku ne nedostaje kritike ni cinizma kada analizira probleme u vlastitim redovima radikalno lijevih mislioca i aktivista.

Za današnje lijeve intelektualce smatra da ‘vole revoluciju. Ali samo kada je daleko, u Grčkoj ili još bolje u Latinskoj Americi, da im ne remeti odveć život’.

Spas ljevice vidi u dolasku lijevog Mesije koji bi ‘izvukao pojedince iz močvare njihove inercije i motivirao ih u smjeru emancipacijske bitke za slobodu’.

Taj Mesija trebao bi biti neka vrsta radikalno lijevog antipoda Margareth Thatcher. ((Nekako smo skloni misliti da će Vladimir i Estragon prije dočekati Godota nego Žižek svog Mesiju u liku lenjinizirane Thatcherice…)).

Po njemu, samo radikalna ljevica može spasiti liberalno nasljeđe. Ako se u tome ne uspije, čeka nas tužna realnost vladavine gore spomenutih tehnokrata “pod maskom populističkih pseudo-strasti.

Žižekov ‘radikalni pesimizam’ u većini slučajeva pokazao se opravdanim.

Stoga, zabrinjava njegova izjava iz HNK: “Potencijalno se približavamo ratu unutar granica Europe” Zbog toga se valja probuditi iz stanja koje je, parafrazirajući Ničea, Žižek nazvao stanjem Posljednjeg čovjeka, “učmalog bića bez velikih strasti i posvećenosti, nesposobnog da sanja i umornog od života, koje ne riskira već traži udobnost.

“Valja se probuditi iz lažnog osjećaja sigurnosti i omirisati skori dolazak apokalipse.

(Kliker.info-Express)

/////////////////////////////////////////////////////////
////////////////////////////////////

Ratni zločini u BiH: Srbija izručila Ćurguza, uhapšen Tintor

Granični prelaz Rača
Granični prelaz Rača

///////////////////////////////

09.02.2016.

RATNI ZLOČIN BEZ ZASTARE: UHAPŠEN BIVŠI KARADžIĆEV SAVJETNIK JOVAN (J0JA) TINTOR, OPTUŽEN ZA GENOCID!

RATNI ZLOČIN BEZ ZASTARE: Uhapšen bivši Karadžićev savjetnik Joja Tintor, optužen za genocid!

Policijski službenici Jedinice granične policije Bijeljina danas su na Međunarodnom graničnom prelazu Rača uhapsili Jovana Tintora (65), četničkog vojvodu, nekadašnjeg finansijera Srpske demokratske stranke (SDS) i specijalnog savjetnika Radovana KaradžićaGraničnim provjerama utvrđeno je da ga potražuje Kantonalni sud Sarajevo zbog krivičnih djela genocid i uništavanje kulturnih i istorijskih spomenika.

 

Osoba je kontrolisana prilikom ulaska u BiH na Međunarodnom graničnom prelazu Rača.

J.T. biće predat nadležnom organu na daljnje postupanje, saopštila je Granična policija BiH.

 

Načelnik kabineta direktora Granične policije BiH Radiša Samardžija potvrdio je Srni da se osoba J. T. prilikom ulaska u BiH nalazila u pratnji advokata.

 

"U jednom momentu J. T. se udaljio iz službenih prostorija i uputio u pravcu Srbije, u čemu je spriječen od službenika Jedinice granične policije Bijeljina, uz upotrebu fizičke snage i sredstava za vezivanje. Lice je lišeno slobode i zadržano u službenim prostorijama do predaje nadležnom organu", rekao je Samardžija.

 

Za vrijeme rata vojvoda Joja, kako su ga zvali u Republici Srpskoj, bio je blizak ratnom rukovodstvu na Palama, a prema pojedinim informacijama bio je i finansijer Srpske demokratske stranke, kojoj je poklonio 250.000 maraka i blindirani džip. Prije rata u Bosni bio je moler i kafedžija, a posljednjih godina se, prema riječima njegovih ratnih saboraca, vratio molerskom poslu.

 

Poslije rata je bio aktivan među četnicima na Ravnoj gori, a držao je i četnički klub u Kadinoj Luci. Njegovo ime pominjalo se i prilikom iznošenja dokaza protiv haškog optuženika Radovana Karadžića.

 

Svjedok koji je početkom juna 1992. bio zarobljen u svom selu Ahatovići u sarajevskoj opštini Novi Grad tvrdio je, svjedočeći u Hagu protiv Karadžića, da je srpskim vojnicima koji su zauzeli selo komandovao Jovan Tintor. Prema njegovim riječima, od tridesetak zarobljenih bošnjačkih muškaraca, 15 je odmah ubijeno, a ostali su prebačeni u Rajlovac i zatvoreni u napuštene tankove za gorivo, gdje su držani pod nehumanim uslovima i prebijani, a dvojica su i umrla od batina, ispričao je svjedok.

 

Nakon rata u Bosni i Hercegovini Tintor se sklonio opštini Ljig u Srbiji. a njegovo ime ponovo je došlo u eter 2012. godine kada je sa dva hica iz pištolja ubio Branka Petrovića (50) iz sela Todorin Do kod Mionice i pobjegao sa mjesta ubistva. Navodno je povod ubistvu bilo to što je Petrović zadirkivao Tintora. Nakon dvomjesečnog skrivanja Tintor se predao policiji u Srbiji. Tri godine kasnije presuđena mu je kazna zatvora od 9 godina koju je Apelacioni sud u Beogradu potvrdio krajem avgusta 2015. godine.

/////////////////////////////

Ratni zločini u BiH: Srbija izručila Ćurguza, uhapšen Tintor


Granični prelaz Rača
Granični prelaz Rača

///////////////////////////////////////

//////////////////////////////////

//////////////////////

//////////////////////////

////////////////////////


/////////////////////////////////////

bosido2

Bosić optužuje predsjednika RS za “politički kukavičluk : Dodik više nije kredibilan političar

Lider SDS-a Mladen Bosić optužio je danas predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika da je pokazao “politički kukavičluk” odustajanjem od referenduma u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH te on

/////////////////////////////////

carla11

Carla Del Ponte : “Ruska intervencija je dobra, napokon netko napada sve te terorističke grupe”

Bivša glavna tužiteljica za ratne zločine Carla Del Ponte koja trenutačno za UN vodi istragu o Siriji, u ponedjeljak je izrazila zadovoljstvo zbog ruskih zračnih udara na "terorističke skupine" u [...
/////////////////////////////////////////
08.02.2016.

KULTURA DIJALOGA NA NIVOU SEOSKOG SIJELA

Kultura dijaloga na nivou seoskog sijelaSa skupa u Mostaru
Sa skupa u Mostaru
//////////////////////////

Bosna i Hercegovina se već dvadeset godina valja u blatu postratnog perioda i nikako da se odmakne od priče o ratu i da se konačno pokrene iskreni proces pomirenja i kretanja naprijed.

Brojni stručnjaci društvenih nauka i posmatrači bh. stvarnosti tvrde da u Bosni i Hercegovini najprije nedostaje kulture dijaloga, odnosno da na političkom nivou te kulture ima, ali samo kada su u pitanju materijalni interesi političkih elita.

Posljedica svega je da ljudi iz Bosne i Hercegovine odlaze, pa je - kažu stručnjaci - krajnje vrijeme da svaki čovjek pojedinačno u BiH počne saslušati onog drugog i drugačijeg.

Kulture dijaloga u Bosni i Hercegovini apsolutno nema. Tačnije, nekultura dijaloga je postala način na koji se komunicira u BiH, smatra Vehid Šehić, iz organizacije Forum građana Tuzla. Šehić naglašava da na političkom polju kulture dijaloga ima, ali samo onda kada se radi o interesima elita, prvenstveno materijalnim.

“I ako analiziramo ponašanje naših političara, kada treba dobiti novac od MMF-a, tu su saglasni, tu su svi jednoglasni. Međutim, kada treba odlučivati o sudbini ove države, odnosno o položaju svakog njenog građanina, onda to materijalno se zaboravi”, smatra Šehić.

I ne samo to. Prof. dr. Nerzuk Ćurak, sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, smatra da se način na koji bh. političke elite raspravljaju o nekima od ključnih pitanja, poput međuetničkih odnosa, može ovako opisati:

“Ako pogledamo donositelje odluka u Bosni i Hercegovini, ja nisam siguran da uopće postoji dijalog, nego da imamo paralelne monologe i da je to jedan od razloga našeg neuspjeha”, rekao je prof. Ćurak.

Evo i primjera. Još nijednom nije zabilježeno, tvrde analitičari, da su zastupnici u parlamentima raznih nivoa vlasti, iz različitih stranaka koje tvrde da predstavljaju bh. narode, promijenili stav nakon parlamentarne rasprave i prihvatili argumente onog drugog.

Sa skupa u Mostaru, foto: Mirsad BehramSa skupa u Mostaru, foto: Mirsad Behram

“Kada vi u parlamentu ne želite da prihvatite argumentaciju drugog, samo zato što je recimo druge nacije ili je dio druge političke strukture, iako se vi kao čovjek intimno slažete s njegovom argumentacijom, onda znači da smo daleko od neke ‘zelene grane’”, kazao je o tome prof. Ćurak.

Dolijevanje ulja na vatru

Da kulture dijaloga u Bosni i Hercegovini nema, sve više se slažu i zvaničnici vlasti na nižim nivoima. Tako su se ovih dana, na skupu u Mostaru - u sklopu projekta “PRO-Budućnost”, kojeg finansira američka Agencija za međunarodni razvoj - USAID - mogli čuti kritički tonovi na račun visoko rangiranih političara.

“Nemaju tu kulturu dijaloga. Uglavnom, kada su izbori i kada su političke emisije, prepucavanja, ono ne liči ni na što. Znači, to je nivo ili razina nekog seoskog sijela i priče, upadanje u riječi”, navodi kao primjer načelnik Opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović.

Nerijetko se čuju kritike i na račun vjerskih elita, za koje se kaže da, umjesto da rade na pomirenju, još više dolijevaju ulje na vatru u ionako podijeljenom bh. društvu. Magistar Marko-Antonio Brkić, sa Sveučilišta Hercegovina, zato smatra da bi svi oni koji očekuju ekumensko djelovanje crkava i vjerskih zajednica u BiH i sami trebali nešto preduzeti.

“Doista, mnogi očekuju, iako je pitanje s kojim pravom očekuju, jer isti ti ljudi koji očekuju najčešće su i pripadnici crkava i vjerskih zajednica. Možda bi to trebali očekivati unutar samih tih svojih crkava-vjerskih zajednica, podignuti svoj glas, postaviti pitanje, a ne samo na društvenoj areni, tamo gdje su na sigurnoj udaljenosti”, naveo je Brkić.

“Društvo ne može da krene naprijed, jer nas uvijek vraćaju u tu našu nesretnu prošlost ili rat koji je odnio mnoge živote i uspostavio neke nove vrijednosne sisteme u državi. Sve tri strane u BiH žele da kroz svoje tri poluistine afirmišu neke stvari koje njima idu u prilog”, dodao je Vehid Šehić, iz Foruma građana Tuzla.

Posljedica svega je da je u BiH još uvijek prisutan strah jednih od drugih, što mr. Brkić ovako opisuje:

“Jedan od najvećih strahova, s kojima se mi svakodnevno susrećemo, je da gubimo nešto od vlastitog identiteta, vlastite stvarnosti, pripadanja, nekog svog habitusa, ukoliko stupimo u kontakt s nečim ili nekim što je drugačije ili drugačiji.”

I dok vrijeme prolazi, posmatrači bh. stvarnosti ističu kako ne treba nikog da čudi zašto su građani u apatiji i samo misle kako napustiti BiH.

“Nezadovoljstvo ljudi svojim materijalnim položajem, ispunjavanjem svojih osnovnih životnih potreba, stvaraju u čovjeku revolt prema svemu i svačemu. A budući da je društvo tako da im svaki dan onemogućava, kaže ‘Idu’. Pa nekud mora ići!”, naglašava predsjednik Hrvatske udruge logoraša Anđelko Kvesić.

Svi se slažu da je potreban iskreni razgovor. Takvi signali dolaze i sa nižih nivoa vlasti.

“I izgleda da je došao neki moto, gdje se kaže: ‘Svak onaj koji drugačije misli, nije vrijedan da ja razgovaram s njim’”, ističe glavna savjetnica gradonačelnika Mostara, Radmila Komadina.

Magistar Marko-Antonio Brkić, sa Sveučilišta Hercegovina, ističući da je kultura dijaloga prijeko potrebna, poručuje:

“Trebali bismo razvijati povjerenje, bez da to uvjetujemo da imamo isto uvjerenje. Dakle, nije dijeljenje uvjerenja preduvjet ili ključ da bismo razvijali povjerenje. Možemo zadržati svaki svoje uvjerenje, a pokušati izgrađivati povjerenje.”

/////////////////////////
//////////////////////////
//////////////////////////////////////

//////////////////////////

08.02.2016.

ZA I PROTIV NEDIĆA; 'SPASAVANjE' SRBA I NE REHABILITACIJI

Za i protiv Nedića: 'Spasavanje' Srba i ne rehabilitaciji


Protests for and against the rehabilitation of General Milan Nedic
Protest protiv rehabilitacije Nedića

///////////////////////////////////

Novo ročište po zahtevu za rehabilitaciju Milana Nedića, predsednika kolaboracionističke Vlade Srbije tokom Drugog svetskog rata, održano je u Beogradu u napetoj atmosferi. Okupljanje njegovih protivnika i pristalica pred zgradom Višeg suda proteklo je u međusobnim uvredama, nakon čega su se obe grupe razišle bez većih incidenata.

Ovi fašisti vikali su da će nas streljati na Banjici, da će da nas vode u Jajince… Da je ovoj državi bar malo stalo do antifašizma ti ljudi bi odavno bili uhapšteni. Jer zna se šta je bilo na Banjici i u Jajincima,” rekao je za RSE Aleksandar Đenić, iz Saveza komunističke omladine Jugoslavije.

Kao čelnik kolaboracionističke vlade u Srbiji, Milan Nedić snosi odgovornost za saradnju sa nacističkom Nemačkom i učešće u holokaustu, progon antifašista, registraciju i hapšenje Jevreja, pljačku njihove imovine i učešće u kontroli, egzekucijama zatočenih u logoru Banjica i streljanjima u Jajincima. Uprkos tim istorijskim podacima, nedavno je u Srbiji, na zahtev porodice, pokrenut sudski proces za rehabilitaciju.

Njegov praunuk Aleksandar Nedić pred sudom je novinarima odgovorio zašto se zalaže za rehabilitaciju. 

Samo treba da izađe na videlo istina o Milanu Nediću. A o tome da je sarađivao sa Nemcima, pa sarađivali su i komunisti u majskim pregovorima 1943. Ništa u životu nije crno ili belo. Da nije prihvatio da bude predsednik vlade, Srbija bi bila podeljena na četiri dela", rekao je Aleksandar Nedić.

Nelektrisana atmosfera, policajci između antifašista i desničara, na jednoj strani transparent "Smrt fašizmu, sloboda narodu", zastave SFRJ, SKOJ-a i komunistička obeležja - na drugoj natpis "Spasavanje Srba nije zločin", paneli sa likom saradnika nacističke Nemačke Dimitrija Ljotića i američka "južnjačka zastava" koja se povezuje sa ekstremističkim i rasističkim organizacijama, obeležili su skup ispred suda.

Kao i pre nekoliko dana, kada je održan pomen na 70. godišnjicu Nedićeve smrti, koji se 1946. čekajući suđenje ubio skokom sa trećeg sprata zatvora OZNA-e u Beogradu, pred sudom je bilo i nekoliko sveštenih lica. Predvodio ih je Akakije, episkop nepriznate Istinske pravoslavne crkve, koji je za RSE rekao da je tu jer veruje da Nedić nije bio izdajnik.

“Mnoge srpske glave tada su spašene. Zato se crkva i zalaže da se skine ljaga i komunistička kleveta sa imena Milana Nedića.”

Beograđanin Andrija Stojić poručio je da je nedopustiva revizija uloge Milana Nedića.

“To je zver i najveći izrod srpskog naroda. Pomagao je okupatoru. Zašto nije spasio izginule u Kragujevcu i Kraljevu?! Ako je pomagao Srbima… Nego su njegovi žandari pomagali nemačkim vojnicima da skupljaju seljake i dogone ih na klanicu", naveo je Stojić.

Za Jošku Broza, unuka Josipa Broza Tita koji je na protestu predvodio pristalice Komunističke partije, ključna je činjenica da je Milan Nedić, kao predsednik ratne vlade, bio saradnik nacističke Nemačke.

Pa ne bi on bio na toj funkciji da Nemcima nije dostavio sve spiskove građana Beograda, Jevreja, roma, Srba i svih ostalih. To je bio uslov da bude postavljen na to mesto. I to je kraj svake priče… Zašto bre jednom ovo ne prekinemo i istoriju ostavimo istoričarima. Da ne moramo opet na ulici da se borimo za ono za šta su se naši preci borili", ističe Broz.

Među antifašistima, sa kojima su bili i članovi SUBNOR-a, dominirali su transparenti “Protiv fašizma”, “NE rehabilitaciji” i “Protiv rehabilitacije fašizma”. Uprkos napetostima, skup je završen bez fizičkog sukoba jer je policija fizički razdvojila stotinak antifašista i četrdesetak desničara. Pored Beograda, protesti protiv rehabilitacije Milana Nedića održani su u Zrenjaninu, Kraljevu i Šapcu. Protestne akcije trajale su po sat i po.

U Zrenjaninu, skup je organizovan na simboličnom mestu, rekao je jedan od organizatora Srđan Papić.

U ulici Cara Dušana broj 149. To je zgrada starog zatvora, logora, koji je radio za vreme Drugog svetskog rata – od 1942. do 1944. godine – i koji je služio kao centralni te vrste u Banatu. Kroz njega je prošlo više hiljada rodoljuba, a najbrojniji su, kao i u svim logorima u to vreme, bili Jevreji i Romi, zatim, antifašisti i antifašistkinje iz Banata i tadašnje uže Srbije“, naveo je Papić.

Na skupu u Zrenjaninu emitovan je i "Ulični radio" sa kojeg su se čule uredbe, depeše i govori iz doba Nedićeve vlade.

Znači, govori Milana Nedića, njegovih ministara i uredbe tadašnje vlade, kao i određeni članci iz novina koji ukazuju na stanje u Srbiji tokom Drugog svetskog rata”, objasnio je Papić.

Mi želimo da tim čitanjem, odnosno puštanjem tih audio snimaka na neki način iznesemo i dokaze, ali ne za sud, nego baš suprotno, dokaze koji će ukazati da sud uopšte nije ni potreban, jer bilo kakvo suđenje je potpuni apsurd, suđenje za rehabilitaciju fašiste i kvislinga kao što je bio Milan Nedić“, kaže Srđan Papić.

Antifašistička akcija je optužila Vladu Srbije, Ministarstvo pravde, premijera Aleksandra Vučića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ignorišu ovaj i bliske slučajeve, koji su kako se navodi, apsurd u novijoj istoriji Balkana i Evrope.

Postupak pravne rehabilitacije Milana Nedića, predsednika kvislinške vlade tokom Drugog svetskog rata, počeo je 7. decembra 2015, sedam godina nakon što su zahtev podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

/////////////////////////////

Image result for milan nedic i draza mihailovic

/////////////////////////////////

Image result for milan nedic i draza mihailovic
////////////////////////////////////

Image result for milan nedic i draza mihailovic
///////////////////////////////

Image result for milan nedic
/////////////////////////

Image result for milan nedic
/////////////////////////

Image result for milan nedic
////////////////////////

Image result for milan nedic
/////////////////////////

Image result for milan nedic

////////////////////////////

Multimedija Milan Nedić: Dve verzije istorije

Pedesetak građana u Beogradu je održalo pomen Milanu Nediću, dok su u isto vreme i na istom mestu protestovali pripadnici antifašističkog pokreta podsećajući na Nedićevu ulogu u zločinima nad Jevrejima, Romima i Srbima
////////////////////////////

 • Bob staza na Trebeviću

  Multimedija Može li se olimpijski duh vratiti u Sarajevo

  Građani Sarajeva, svjedoci zimske bajke na ZOI '84 kažu da je tokom olimpijskih dana izgledalo kao da su svi imali veće srce. Danas malo šta svjedoči da je ovaj grad bio domaćin Zimskim olimpijskim igrama

////////////////////////////////////////////
 • Sjevernokorejska mornarica

  Napetosti na granici Severne i Južne Koreje

  Južnokorejska mornarica ispalila je hice upozorenja severnokorejskom patrolnom brodu, samo nekoliko sati nakon što je Savet bezbednosti UN oštro osudio ispaljivanje rakete Severne Koreje

////////////////////////////

 • Predstavnici DSS-a i Dveri na konferenciji za novinare, novembar 2014.

  Srbija po ugledu na Orbanovu Mađarsku

  Da li Srbija, s obzirom na potpuno odsustvo levice i na deo manje više skrivenih evroskeptika u sadašnjem političkom neokonzervativnom establišmentu, već uveliko jeste desničarska država?

////////////////////////

„SB“ OTKRIVA: U BiH živi 525 milionera, štednja građana prvi put premašila 10 milijardi KM!

/////////////////////////////////////////////
DODIK NAJAVIO NOVE INVESTICIJE U TREBINJU: Vučurević poručio - 'takvog blefera nema na svijet' (VIDEO)

DODIK NAJAVIO NOVE INVESTICIJE U TREBINJU: Vučurević poručio - "takvog blefera nema na svijet" (VIDEO)

//////////////////////////////////////////
 

Oliver Frljić : Endehazija se tiho vraća u Hrvatsku

//////////////////////////////////////////

 

Slavo Kukić : Je li narod doista nemoćan pred etnokleptokracijama?

////////////////////////////////////////////
/////////////////////////////


Erdogan5

Erdogan poručio zvaničnom Washingtonu : “Kako da vam vjerujemo? Da li sam ja vaš partner ili su to teroristi u Kobaniju?”

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je danas pozvao zvanični Washington  da bira između njegove zemlje i kurdske Partije demokratske unije (PYD) za partnera. "Kako da vam vjerujemo? Da li sam ja [...]


////////////////////////////////////////////


medjugorje

Priznao silovanje dječaka u Međugorju još 2014., Crkva majci ponudila novac

Nije na nama da sudimo, kazao je u intervjuu za talijansku Repubblicu kardinal Paolo Romeo odgovarajući na kritike javnosti zbog čega je crkva šutjela o silovanju dvojice dječaka u Međugorju [...
07.02.2016.

BiH: PREDATI APLIKACIJU, PA SE PRIPREMATI ZA OZBILjAN POSAO

BiH: Predati aplikaciju, pa se pripremati za ozbiljan posao


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

////////////////////////////////////////

U Banjaluci je zasjedao 6. parlamentarni forum za EU integracije, na kom su predstavnici Parlamentarnih odbora i komisija sa državnog, entitetskih i kantonalnih nivoa te distrikta Brčko, raspravljali o koracima ka kredibilnoj aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, koja bi trebalo da bude upućena 15. februara.

Takođe je razmatran i rad svih odbora i komisija za EU integracije, razgovarano je i o uspostavljanju mehanizma koordinacije, a usaglasili su i zajedničku izjavu kojom podržavaju dosadašnje aktivnosti na pristupnom putu ka EU.

Bosna i Hercegovina će 15. februara podnijeti kredibilnu aplikaciju za pristupanje Evropskoj uniji, a tek nakon toga predstoji ozbiljan posao, rekao je Branislav Borenović, predsjednik Odbora za EU integracije Narodne skupštine Republike Srpske, ističući da nisu opterećeni rokovima.

„Ozbiljan posao kreće nakon aplikacije, koja treba biti ocijenjena od strane Evropske unije, da bude kredibilna, i onda krećemo u drugi dio ozbiljnijih poslova, gdje ćemo u narednom periodu biti spremni da odgovorimo na veliki broj pitanja koji će doći od strane Evropske unije. Isto tako se spremamo da u što skorije vrijeme uđemo u proces otvaranja poglavlja, naveo je Borenović.

Kada bi BiH mogla dobiti odgovor na aplikaciju, s obzirom na to da je stav Ministarstva spoljnih poslova Holandije, koja ovog trenutka predsjedava EU, da će prihvatiti bh. aplikaciju, Nikola Lovrinović, predsjedavajući Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH, nije mogao reći.

„Neke su države čekale i desetine mjeseci, četrnaest, petnaest, neke su čekale i nekoliko godina da im zahtjev bude prihvaćen i kredibilan, a neke čekaju i trideset godina, koliko ja znam, ali zahtjev se mora predati", navodi Lovrinović.

Kada je u pitanju uspostavljanje mehanizma koordinacije - o kojem se godinama priča a nikako da se uspostavi - Lovrinović ističe da će i to biti ubrzo rješeno.

„Ne znam, recimo desetak dana ili možda mjesec dana da se to završi. To se mora završiti jer bez toga ne mogu funkcionirati tijela koja su predviđena Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, a već su počela funkcionirati", smatra on.

Sličnog mišljenja je i Lidija Bradara, predsjedavajuća Komisije za EU integracije Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

„Mi ovim dokazujemo da koordinacijski mehanizam nije političko nego tehničko pitanje i da se na taj način može funkcionirati. Ja vjerujem da postoji kompromis i da postoje pitanja oko kojih svi ključni ljudi u Bosni i Hercegovini imaju jedinstven stav, a ako ne, mogu do njega brzo doći. Ja očekujem da nećemo imati političkih prepreka od strane onih koji nas žele zaustaviti u ovom procesu. Vjerujem da su svi dovoljno odgovorni i svjesni zadataka koji su pred nama i da ćemo biti sposobni jako brzo donositi odluke", kaže Bradara.

Predstavnici komisija i odbora za EU integracije usaglasili su i zajedničku izjavu u kojoj izražavaju zadovoljstvo potpisanim konceptom mehanizma saradnje parlamenata u BiH na poslovima vezanim za proces EU integracija, i u kojoj pozdravljaju odluku za podnošenje aplikacije, te podržavaju aktivnosti svih izvršnih struktura vlasti u BiH na sprovođenju akcionih planova za realizaciju reformske agende.

Takođe su istakli i važnost korištenja pretpristupnih fondova, takozvane IPA 2, gdje bi Bosni i Hercegovini bilo na raspolaganju više od milijardu evra, a posebnosu zadovoljni uspostavljanjem Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Parlamentarne skupštine BiH koji bi trebao sa EU parlamentarcima pregovarati o primjeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

///////////////////////////////////
///////////////////////////

Kimraketa3

Ozbiljna prijetnja i Americi : Sjeverna Koreja lansirala raketu dugog dometa (VIDEO)

Sjeverna Koreja lansirala je u nedjelju raketu dugog dometa unatoč sankcijama Ujedinjenih naroda koje joj zabranjuju upotrebu balističke raketne tehnologije, kazao je južnokorejski ministar obrane. Južnokorejska vlada istražuje je li

//////////////////////////

polizei5

Neredi na ulicama širom Evrope: Protesti Pegide protiv migranata

Hiljade pristaša njemačkog islamofobnog pokreta Pegide okupili su se u subotu poslijepodne u Dresdenu, na istoku Njemačke, te u desetak gradova Evrope u okviru evropskog dana protiv migranata organiziranom pod [...]


///////////////////////////////////////
///////////////////////////////////
 • "Photomath", proizvod MicroBLINK-a.

  Dobre vibracije Balkana

  Ovaj put u Temi sedmice, umjesto kako najčešće radimo, razmatranja nekog problema ili fenomena sa svih aspekata, za promjenu ćemo vam predstaviti uspješene mlade ljude sa prostora Zapadnog Balkana


/////////////////////////////////////

/////////////////////////////////
///////////////////////
/////////////////////////////////////////

06.02.2016.

ISTRAŽIVANjE WASHINGTONA POSTA: DAYTON GENERACIJA NE ŽELI PODJELE

Istraživanje Washington Posta: Dayton generacija ne želi podjelePrizor iz centra Sarajeva, 2. novembar 1995.
Prizor iz centra Sarajeva, 2. novembar 1995.

////////////////////////////////

Pišu: Gerard Toal John O'Loughlin, The Washington Post (Prevela: Darija Fajković)

Prošlog novembra i decembra, 20. godišnjica potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. godine je obilježena nizom događaja i konferencija - sporazuma koji je okončao rat u Bosni i Hercegovini, tge uspostavio složenu strukturu upravljanja zemljom.

Daytonski sporazum nije bio demokratski. Nije čak bio ni sporazum koji su ispregovarali Bosanci, niti je napisan na bosanskom jeziku. Sporazum koji su isforsirale Sjedinjene Američke Države i evropske sile, potpisali su autoritarni predsjednici Hrvatske, Franjo Tuđman, i Srbije, Slobodan Milošević, podijelivši teritoriju trećeg predsjednika koji je učestvovao u pregovorima, Alije Izetbegovića, predsjednika Bosne i Hercegovine. Njegova zemlja je priznata kao ujedinjena država, ali je podijeljena na dva entiteta: 49 posto teritorije je pripalo Republici Srpskoj sa većinskim srpskim stanovništvom, dok je 51 posto teritorije pripalo Federaciji BiH sa većinskim muslimanskim/bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom.

Za žrtve etničkog čišćenja i genocida, koji se netom prije toga desio u Srebrenici, ovaj mir je bio gorkog okusa. Mnogi su ga smatrali pobjedom počinitelja i kriminalaca. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju će kasnije optužiti Miloševića za ratne zločine i proglasiti Tuđmana krivim za združeni kriminalni poduhvat u Bosni i Hercegovini.

Međutim, Daytonski sporazum je bio i trijumf američke diplomacije. Dayton je pružio BiH šansu kao državi, dao je mlađim generacijama mogućnost da prevaziđu etničko-političke podjele koje su ih dovele do rata.

Dvadeset godina kasnije, šta bosanskohercegovačka "Dayton generacija" – oni koji su bili djeca ili još nisu bili rođeni 1995. godine – misli o dogovoru? Kako njihove stavove možemo uporediti sa generacijama koje su odrasle u Jugoslaviji i preživjele njen kolaps, kao i krvavi rat koji je uslijedio?

Prije deset godina, uz finansijsku podršku Nacionalne naučne fondacije, organizirali smo istraživanje u kojem je učestvovalo 2.000 Bosanaca i Hercegovaca i pitali ih, licem u lice, šta misle o Daytonskom mirovnom sporazumu i etničkim podjelama. Prošlog mjeseca, 20 godina kasnije, ista pitanja smo postavili 3.000 ljudi, također licem u lice.

Iako nismo ispitivali iste ljude kao u 2005. godini, velike brojke u ovim istraživanjima su nam omogućile da pratimo promjene u stavovima u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. "Prism Research", renomirana sarajevska firma, je radila obje ankete za nas, i mogućnost pogreške je bila manja od 2,5 posto.

Šta Bosanci misle o Daytonskom mirovnom sporazumu?

Grafikon 1Grafikon 1

Godine 2005. smo pitali ljude da odaberu između četiri izjave o Daytonskom sporazumu. Dva su bila jednostavne pozitivne/negativne reakcije: "Dayton je bio generalno pozitivan i ne bi ga trebalo mijenjati" ili "...negativan i trebalo bi ga ukinuti". Dvije druge izjave su mišljenja, također, prisutna u Bosni: "Dayton je bio neophodan za završetak rata, ali sada BiH treba novi ustav da bi se pripremila za EU" i Dayton su "nametnule velike strane sile".

Stavovi Bosanaca i Hercegovaca o Daytonskom mirovnom sporazumu se nisu mnogo promijenili od 2005. do danas. Neodređena podrška je porasla sa 19,7 na 24,1 posto, opcija "neophodan, ali" je porasla sa 47,5 na 50,5 posto, dok je neodređeni negativni stav dvostruko umanjen, sa 10,8 na 4,8 posto. Broj onih koji ga smatraju nametnutim se nije promijenio.

Koja etnička grupa najviše podržava Daytonski mirovni sporazum? 

Stavovi unutar etničkih grupa su većinom ostali nepromijenjeni tokom protekle decenije. Kako smo i ranije navodili, zaista je "ironično da su najveći protivnici provedbe Daytonskog mirovnog sporazum a od 1996. godine naovamo, bosanski Srbi, sada zajednica koja najpozitivnije gleda na njega". Tog su mišljenja jer smatraju da je "Dayton dao legitimitet Republici Srpskoj kao etnoteritorijalnom entitetu".

Do 2015. godine, ovaj stav je produbljen među bosanskim Srbima. Malo njih sada podržava stav Radovana Karadžića, ratnog lidera Srba, da je Dayton nametnuo neželjeni mir.

Bosanski Hrvati su značajno promijenili svoje stavove: sa 43 na 57 posto za "neophodan, ali" – i sada smatraju da daytonski okvir treba biti izmijenjen. Kao manjina u bošnjačko-hrvatskoj Federaciji, Hrvati nisu sretni svojom oslabljenom političkom pozicijom i žele strukturu povoljniju za njih.

Kao većinska etnička grupa u zemlji – oko 52 posto ukupnog broja stanovništva – Bošnjaci, također, žele promjenu Daytona u institucijama i političkoj vlasti koja bi reflektirala trenutnu demografsku sliku.

Anketa je pokazala da je Bosna i Hercegovina ostala etnički podijeljena u svojim stavovima o Daytonskom mirovnom sporazumu. Razlike prema spolu, godinama, obrazovanju i prihodima unutar svake grupe nisu bitne, jer je etnička pripadnost bitnija.

Više osmišljen da zaustavi rat nego da izgradi evropsku državu, strukture ispregovarane u Daytonu još uvijek stoje. Samo mali broj Bosanaca i Hercegovaca ih odobrava – ali trenutno nema dobre alternative koja bi odgovaralo svakoj etničkoj skupini.

Grafikon 2Grafikon 2

Zemlja je i dalje siromašna – prema procjenama Svjetske banke za 2014. godinu, nalazi se na 101. mjestu na listi od 185 zemalja po BDP-u po broju stanovnika. Etničke razlike su, također, vidljive. Bošnjaci imaju najveću nezaposlenost od 32 posto, dok nezaposlenost Srba i Hrvata iznosi 27 i 25 posto. Srbi imaju dosta niže prihode od drugih grupa, sa 413 dolara mjesečno u prosjeku, hrvatska kućanstva imaju prosječna primanja od 513 dolara, a bošnjačka 447 dolara.

Da li bi bosanske etničke grupe trebale biti razdvojene po teritorijama?

Godine 2005. smo pitali Bosance i Hercegovce da li se slažu ili ne sa sljedećom izjavom: "Etnički odnosi će biti značajno poboljšani kada sve etničke grupe budu razdvojene po teritorijama koje će pripadati samo njima (2005. godine, 50,5 posto ispitanika je reklo "da", uporedili smo rezultate sa istraživanjima stavova u sjevernoj Gruziji, još jednoj bivšoj ratnoj zoni, gdje je man je od 14 posto željelo etničko razdvajanje).

Ovdje imamo značajne promjene u stavovima. Sve manje Bosanaca – u sve tri etničke skupine – podržavaju ekskluzivne etničke teritorije. Preko 43 posto Bošnjaka je podržavalo etničku separaciju 2005. godine; danas je ta brojka 33 posto, što je pad od otprilike 10 posto. Među bosanskim Hrvatima, podrška etničkoj separaciji je pala sa 58 na 40 posto ili za 18 posto. Pad podrške je najvidljiviji među bosanskim Srbima sa 57 na 33 posto ili za 24 posto.

Manje obrazovane osobe u sve tri zajednice i dalje podržavaju separaciju.

Da li je do ovog pada došlo zbog stavova "Dayton generacije"?

U istraživanju su učestvovale slične dobne skupine iz svih etničkih grupa. Najmanja dobna skupina (18-35) je "Dayton generacija" u 2015. godini, od onih koji još nisu bili rođeni 1995. do onih kojima je bilo 15 godina kada je Daytonski sporazum potpisan.

Ova grupa je pokazala najveće razlike u mišljenju naspram iste dobne skupine ispitane 2005. godine.

Mnogo manji broj bosanskih Srba tih godina se slaže da je etnička separacija dobra strategija, nego što je to bilo prije deset godina. Podrška je opala sa 60 na 28 posto ili za 32 posto. Većina Bošnjaka u sve tri dobne skupine ne podržava etničku separaciju u poređenju sa ispitivanjem sprovedenom prije deset godina. Međutim, kako bosanski Srbi i Hrvati stare, tako više podržavaju etničku separaciju.

Šta to znači za etničke odnose u Bosni i Hercegovini? 

Sve u svemu, Bosanci i Hercegovci postaju manje etnoteritorijalni. Prije samo deset godina, više od polovice populacije je vjerovalo da je etnička separacija najbolji način da se spriječe sukobi, a za taj pad podrške nije zaslužna samo nova generacija koja odrasta u manje etnički nasilnom svijetu.

Da odgovorimo na pitanje: bosanskohercegovačka "Dayton generacija" je grupa koja najmanje podržava etničku separaciju.

Ovo je najoptimističnija interpretacija podataka: stavovi u Bosni i Hercegovini se mijenjaju nabolje – ali institucije su i dalje u daytonskoj ludačkoj košulji, sada staroj dvije decenije.

Ipak, ovo je stvarnost: bosanska mladež nije uključena u politiku. Sedamdeset posto želi napustiti zemlju, a samo 15 posto misli da može utjecati na vlasti.

Bosna i Hercegovina će uskoro podnijeti aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji. Članstvo u Evropskoj uniji, kao i mogućnost da BiH ponovo postane zemlja multietničke tolerancije, u dalekoj su budućnosti.

/////////////////////
//////////////////////

Intervju

////////////////////
/////////////////////////////////////////////////
////////////////////////////////

Postoji otpor na svim stranama da zločinci odgovaraju

Sa skupa u BeograduSa skupa u Beogradu
///////////////////////////

Proces suočavanja s prošlošću, a time i regionalnog pomirenja još uvek je daleko od poželjnog, ocenjeno je na skupu "Regionalno pomirenje - dometi i problemi" Helsinškog odbora za ljudska prava.

Bez kontekstualizacije i razumevanja procesa koji je doveo do ratnih sukoba i zločina, etničke tenzije se nastavljaju, u pojedinim intervalima se čak i pojačavaju, primećuju učesnici skupa posvećenog regionalnom pomirenju koji je održan u Beogradu. Dodaje se da nije učinjen napor da se dekonstruišu negativni stereotipi koji generišu stalnu napetost, a time i opasnost od ponovnih sukoba.

Osnovno pitanje koje se postavlja, kaže Sonja Biserko iz Helsinškog odbora Srbije, jeste postoji li volja političkih elita da se izvrše neophopdne transformacije naših društava.

„Svesni smo da otvaranje pitanja odgovornosti za ratove i posebno za zločine počinjene tokom njih, nije jednostavno, ali je isto tako izazov za svako društvo. Interpretacija nedavne prošlosti mora biti zasnovana na konkretnim, dokazanim činjenicama, ma koliko one bile neprijatne. Kada ovo govorim, prvenstveno mislim na Srbiju. Od naše nedavne prošlosti i s tim u vezi naše traume, možemo pobeći samo ukoliko tu prošlost razumemo“, rekla je Biserko.

Proces pomirenja koče i regionalne elite koje, kako ocenjuju učesnici skupa, nisu spremne da na adekvatan način priđu problemu pomirenja i to je zajednička boljka čitavog regiona. Kada je o Bosni i Hercegovini reč, Branko Todorović iz Helsinškog odbora Republike Srpske kaže da su vlade entiteta, kantona i države učinile veoma malo ili ništa kako bi proces pomirenja u zemlji bio uspostavljen.

Sonja Biserko, Branko Todorović i Romana Schweiger, šefica Odeljenja za vladavinu prava i ljudska prava misije OEBS u Srbiji, foto: Vesna AnđićSonja Biserko, Branko Todorović i Romana Schweiger, šefica Odeljenja za vladavinu prava i ljudska prava misije OEBS u Srbiji, foto: Vesna Anđić

„Zbog čega je to tako? Prvi razlog je zato što bi se veliki dio tih političkih elita ili njihovi najbliži saborci, partneri, našli pred sudovima i mogućnošću da budu kažnjeni za zločine koje su počinili. Prema tome, sasvim je razumljivo da postoji jedan snažan otpor na svim stranama da se taj dio tranzicione pravde, odnosno vladavine prava ostvari, da počinioci zločina odgovaraju. Drugi razlog zbog čega političkim elitama nije odgovaralo da snažnije podrže proces pomirenja u BiH je naravno politička manipulacija. Nema jednostavnijeg načina za uklanjanje pažnje siromašnih, obespravljenih, nezaposlenih, frustriranih nego što je to stalno izazivanje međuetničkih, međureligijskih tenzija“, ocenjuje Todorović.

Usponi i padovi

„Nismo otišli previše daleko“, zaključuje poznati novinar iz Osijeka Drago Hedl. „Priča o pomirenju, ima svoje uspone i padove“, kaže Hedl za naš program i dodaje da bi se, kada bi se te amplitude izravnale, dobila „ravna crta koja nije previše odmakla u odnosu na početnu poziciju“.

„Imali smo, kao što je poznato, situacija kada su odnosi između Hrvatske i Srbije, a to je čini mi se ključ odnosa i u širem prostoru regije, bili u nekakvoj uzlaznoj liniji ili nam se to samo tako činilo, pa smo onda imali opet padova, pa smo imali uspona i padova i sada smo trenutno čini mi se u situaciji koja nas opet vuče prema dolje jer su se izbori u Hrvatskoj završili, a kada su izbori nikada nije dobra priča za pomirenje, a izbori u Srbiji samo što se ne događaju. Tako da smo uvek između nekih izbora – predsedničkih, parlamentarnih, ovakvih ili onakvih“, kaže Drago Hedl i dodaje da priča o pomirenju izlazi na površinu samo onda kada se od zemalja od kojih se to očekuje, traži da nešto na tom planu i urade.

„Hrvatska je to činila dosta intenzivno u vreme pregovora za ulazak u EU, a Srbija će to vjerovatno biti prisiljena takođe činiti na tom svom putu. Bojim se da ona istinska dobra volja, politička volja još uvijek ne postoji i da je to temeljni problem pozicije u kojoj se nalazimo“, konstatuje Hedl.

Profesor u penziji Filozofskog fakulteta, Žarko Korać, inače jedan od lidera nekadašnjeg DOS-a, smatra da je i nemoguće ići na pomirenje ako pre toga nisi napravio inventar onoga što si uradio u prethodnom periodu i za to preuzeo odgovornost.

„Ja ne mogu uopšte da zamislim da vi možete da stvarno uradite pomirenje, a da onaj sa kim hoćete da se mirite nema osećanje da si ti uopšte prihvatio odgovornost za ono što si uradio i da je to shvaćeno kao nešto iskreno“, rekao je Korać.

Almir Alić iz kancelarije Haškog tribunala u BiH, koji je posetio škole širom te zemlje u pokušaju da upozna đake s radom Međunarodnog suda i tranzicionom pravdom, kaže da se mladi izuzetno zanimaju za ove teme. Ono što je problem, jeste to što imaju veoma malo znanja o radu Tribunala, ali ipak imaju jasno izražen stav o njegovom radu.

„Interesantna su saznanja koja smo dobili od studenata i učenika nakon naše interakcije sa njima i ona ukazuju da je jako potrebno raditi sa njima na jedan organizovan i sistematski način. Način na koji mi radimo je, naravno, ograničen sa našim kapacitetima i dobrom voljom političkih struktura“, navodi Alić.

Ove godine, dodaje Alić, prvi put je Ministarstvo obrazovanja Srbije dalo dozvolu da program Tribunala uđe u škole. Međutim, direktorima je ostavljeno pravo da odluče da li žele da predstavnici Tribunala gostuju u njihovim školama.

„Čini se da kada dođete u jednu takvu situaciju, na milost direktorima koji su u principu politički postavljene ličnosti, onda imate situaciju da će se pokazati da je mali interes od strane direktora, a imamo s druge strane potvrde da je veliki interes od strane učenika“, kaže Alić.

Izvršna direktorka Incijative mladih Kosova, Teuta Hoxha, takođe ukazuje da je ključ u obrazovanju mladih, upozorivši da ono što o bližoj prošlosti uče mlađe generacije, nije uvek zasnovano na činjenicama.

„Stoga, potrebno je da proces suočavanja s prošlošću bude zasnovan na činjenicama. Moramo znati šta se to dogodilo u prošlosti, moramo znati imena žrtava kako bi smo izbegli bilo kakav povratak nasilja“, naglašava Teuta Hoxha.

Na skupu je zaključeno i da je rad Haškog tribunala i nacionalnih sudova za ratne zločine samo delimično pokrenuo pitanje odgovornosti u državama regiona. Kako se ističe, jedini učinak je to što je svaka strana sebe pozicionirala kao žrtvu što, zaključuje se, onemogućava sagledavanje vlastite odgovornosti.

//////////////////////////////////
06.02.2016.

SRBIJA NIJE ODUSTALA OD RATNOG PROGRAMA IZ 90-tih

Žarko Korać upozorava : Srbija nije odustala od svog ratnog programa iz 90-tih

Februar 06. 2016.

korac1

Predsjednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać rekao je da Srbija nije odustala od ratnog programa iz devedesetih, bez obzira na formalne poruke koje danas šalje njena vlast.

„Čini se da se razlog za popularnost Srpske napredne stranke ne krije u njenoj evropskoj orijentaciji nego u uvjerenju građana da je evropski put samo privremen, a da vlast ne odustaje od nacionalnog, odnosno ratnog programa definisanog krajem osamdesetih i početkom devedesetih“, rekao je Korać na međunarodnoj konferenciji „Regionalno pomirenje: dometi i problemi“, koja se danas održava u Beogradu.

Korać je dodao da je odnos vlasti Srbije prema pomirenju u regionu licemjeran, a da je nemoguće ući u taj proces „bez pravljenja inventara šta se desilo tokom devedesetih“, za šta ne postoji nikakva volja.

„Srbija je sa naprednjačkom vlašću zaustavila proces suočavanja sa prošlošću, a o tome svjedoči činjenica da one koji su na Haškom tribunalu osuđeni za ratne zločine u Srbiji dočekuje kao heroje, čime želi da pošalju poruku da su nepravedno osuđeni“, kazao je Korać.

On je istakao da je vlast u Srbiji uzurpirala temu pomirenja u regionu, što je veoma opasno, jer oni u tome nisu iskreni, što najbolje govori odnos prema Bosni i Hercegovini. Korać je izrazio bojazan da će u svjetlu predizbornih aktivnosti u Srbiji odnosi u regionu biti dodatno pogoršani, jer će vlast u kampanji na taj način prikupljati jeftine političke poene.

Konferencija “Regionalno pomirenje: dometi i problemi” održava se u Beogradu u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava, uz podršku američke fondacije NED i Open Society fondacije – piše Autonomija.

(Kliker.info-NAP)

//////////////////////////////

 • Video Skrozza: Vučić nije ispunio obećanje

  Sve metode koje su prethodni režimi imali za gušenje, za pritiske na medije, ovaj režim je prikupio i napravio jedan koncentrisani pritisak, koncentrisanu degradaciju medija na sve moguće načine - kaže u Intervjuu nedelje novinarka Tamara Skrozza

/////////////////////////////////////
 • Stevan Dojčinović

  Audio Afera broj četiri gradonačelnika Beograda

  Premijer Vučić je izjavio kako je naša priča o Malom besmislena, te da nije imao strpljenja ni da je pročita. Neodgovorna reakcija najbitnijeg funkcionera u zemlji. Svi mediji su objavili njegovu prozivku, a da pre toga nisu našu priču - navodi u dnevniku Stevan Dojčinović, urednik portala KRIK.rs


/////////////////////

POČEO KARNEVAL U RIU: Festival sambe i seksi ljepotica (VIDEO+FOTO)

POČEO KARNEVAL U RIU: Festival sambe i seksi ljepotica ...


///////////////////////////////////////

Residents inspect damage after airstrikes by pro-Syrian government forces in the rebel held Al-Shaar neighborhood of Aleppo, Syria February 4, 2016. REUTERS/Abdalrhman Ismail

Strašna razaranja trećeg najstarijeg grada na svijetu : Putinova i Asadova vojska napreduju, pobunjenici u nikad težoj situaciji !

Sirijski grad Alep postao je jedan od simbola razornog rata koji je u pet godina razorio državu, odnio preko 250 000 života te ostavio 11 milijuna ljudi bez domova. Po [...

/////////////////////////////////
 

Mehdi Hasan : Veliko hvala Obami za govor u džamiji

//////////////////////////////////////////////

05.02.2016.

"PLAN USPIO": UNIŠTENA RADNIČKA KLASA

"Plan uspio": Uništena radnička klasa


Sa protesta bh. radnika, 2015.
Sa protesta bh. radnika, 2015.
///////////////////////////////////

Nekada industrijska zemlja, prepoznatljiva po namjenskoj, hemijskoj, drvnoj, tekstilnoj industriji Bosna i Hercegovina je danas zemlja sa najvećom stopom nezaposlenosti u Evropi.

Loša privatizacija, pljačka, otimačina zarad stranačih i ličnih interesa - poharali su privredne gigante, a radnici postali socijalna kategorija od koje okreću glavu svi.

No, dok god ne zaživi pravna država, neće biti pravde za one koju su ovu zemlju sagradili, kažu analitičari.

Posljednjih godina nema dana da u Bosni i Hercegovini jedna grupa radnika ne započne ili ne najavi štrajk glađu. Plaće ne primaju mjesecima, neki i godinama, a dolaze na posao nadajući se da će, barem, ostvariti pravo na penziju. Kad ispune uslove obično shvate da im nije uplaćivan staž godinama. No, najviše ih boli, kažu navode, što niko za njihove muke ne mari.

Livnica, ilustrativna fotografijaLivnica, ilustrativna fotografija

"Šta da radimo - da se tučemo, da se ubijamo, građanski rat da pravimo, ovo se više ne može izdržat'. Ja invalid ne mogu ni radit', nisam više sposoban. Neka me na biro pošalje da primam naknadu od biroa. Četiri godine sam borac bio, šta hoće više od nas. Ja ne znam. Ne bojim se sad da me vodi u zatvor, bolje i tamo nego ovdje. Evo, garantujem da će svi radnici pristat' da idemo u zatvor radit', makar ćemo zaradit' da jedemo. Kod kuće nit' imaš zaradit, nit' imaš struju zašta platit', telefon, vodu… Sve država traži, a nama ništa ne da", riječi su Miralema Žigića, jednog od radnika tuzlanske Livnice.

Mnogi se slažu da je za ovakav današnji položaj radnika kriva loša privatizacija. Smatra to i Jusuf Bubica, dugogodišnji funkcioner, a sada poslanik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

"U lošoj privatizaciji preduzeća su preuzeli nesposobni ljudi, sposobni za malverzacije a nesposobni za organizaciju i stabilizaciju preduzeća. Ta preduzeća su listom propala", smatra Bubica.

No, kako je sve počelo. Mnogi su mišljenja da su političari sa ovih prostora još 90-tih osmislili plan kako da unište homogenu radničku klasu. Odabir najnižeg oblika kapitalizma pogodovao je tome.

"Radnička klasa u Bosni i Hercegovini zapravo je propala zajedno sa BiH."

"Radnička klasa u Bosni i Hercegovini zapravo je propala zajedno sa Bosnom i Hercegovinom. Onog trenutka kad je BiH prestala da postoji kao Republika Bosna i Hercegovina društvena imovina takozvanom tranzicijom prestala je da postoji kao društvena, a strpana je u private odnosno političko-politikantske džepove stranaka. Naravno, govorim o etno strankama. U pitanju je nešto što se u istoriji zove prvobitna akumulacija kapitala", kaže Esad Bajtal, sociolog i politički analitičar, te dodaje:

"Dakle, to je gruba otimačina svega onoga do čega može da se dođe. Mi smo čak imali tu izjavu nakon završetka rata 'ko je šta jamio - jamio je'. Dakle, bila je to planirana otimačina kako u teritorijalnom tako i u materijalnom smislu uz pravilo 'niti ćemo kome polagati računa, niti ćemo kome odgovarati', 'ovo je naše, ovo je privatna država i mi ćemo se u njoj ponašati onako kako odgovara nama, našim privatnim I stranačkim interesima' ."

Sa ovakvom vlašću radnici mogu spasti samo niže na socijalnoj ljestvici, kažu ekonomisti, podsjećajući da preglomazna administracija u Bosni i Hercegovini pojede gotovo 70 posto budžeta.

Svetlana CenićSvetlana Cenić

"Privreda je u kolapsu i nećemo se očigledno i dalje time baviti, bitno je sad namaći samo pare da ova administracija i ogromna birokratija funkcioniše i da se sačuvaju fotelje, jer za privredu para nema, grcaće i dalje, duguju im vlade, onda oni duguju dalje i idemo u spiral nelikvidnosti, nesolventnosti i dalje se vrteći u tom kovitlacu", ocjenjuje ekonomistica Svetlana Cenić.

Budući da BiH ima sve manje preduzeća od kojih se može finansirati administracija, opet se poseže za kreditima međunarodnih finansijskih institucija, kaže Bubica i dodaje da bez promjene načina funkcionisanja država uskoro definitivno propada.

"Danas više od pola od ukupnog broja zaposlenih radi na budžetu. Dakle, to je neodrživa situacija. Mi moramo ponovo pristupiti organizaciji preduzeća, ne više reorganizaciji, jer ona maltene ne postoje. Osnovni cilj i Vlade Federacije BiH i Vijeća ministara BiH bi trebao da bude da podstaknu razvoj preduzeća i privrede jer to je jedina šansa ove države", konstatuje Jusuf Bubica.

Bajtal, pak, smatra da je ključ rješenja pravna država.

"Vladavina ljudi mora prestati jer vidimo kakvi su učinci. Ovo društvo mora da uđe u fazu upravljanja. Upravljanje je racionalna kategorija koja kaže upravljati društvom tako da ga iz ove propasti dovuče do luke spasa. Ovdje mora prestati vladavina i mora krenuti upravljanje, a to ne može bez zakona i bez pravne države. Umjesto ljudi ovdje moraju početi vladati zakoni, a toga još nema", zaključuje Esad Bajtal.

////////////////
////////////////////////
//////////////////////
////////////////////////
//////////////////////

Stariji postovi

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
<< 02/2016 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
2829

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
23932707

Powered by Blogger.ba