Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

22.07.2014.

NICHOLAS HILL: MOJ PRIJATELj SRBIN MI JE REKAO DA MILORADU DODIKU PREPORUČIM JOGU

Otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH tokom boravka u Foči
Hill: Moj prijatelj Srbin mi je rekao da Dodiku preporučim jogu

FOTO: A. Bajramović
Hill: Moj prijatelj Srbin mi je rekao da Dodiku preporučim jogu


Otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH Nicholas Hill tokom posjete Foči predsjedniku RS Miloradu Dodiku preporučio je da se bavi jogom. Bio je to odgovor na Dodikov zahtjev upućen Predsjedništvu BiH da se ovaj američki zvaničnik proglasi personom non grata u BiH.

- Ja samo radim svoj posao i ne mogu se brinuti o tim stvarima. Čini mi se da svaki put kad govorim o gospodinu Dodiku njegov krvni pritisak poraste. Naravno, to me brine. Jedan moj prijatelj, Srbin, je predložio da mu preporučim jogu – kazao je Hill.

Otpravnik poslova američke ambasade u Foči se susreo sa aktuelnim i bivšim načelnikom Općine Radisavom Mašićem i Zdravkom Krsmanović a dominirale su teme posvećene ekonomskoj situaciji i visokoj stopi nezaposlenosti. U funkciji potpredsjednika Narodnog demokratskog pokreta Krsmnović je zatražio podršku američke ambasade da izbori budu pošteni.

– Naša je želja da izbori budu demokratski, fer i pravični i da se eliminiše korištenje institucija vlasti i resursa države u predizborne svrhe kroz zapošljavanje i pritiske - kazao nam je Krsmanović.

Ambasada SAD sa partnerima je već organizirala nekoliko sastanaka posvećenih transparentnosti izbornog procesa.

– I nas to brine. Razgovaramo sa ljudima širom zemlje kako osigurati pravedne izbore. Naravno, CIK je u centru svega toga, ali da budem iskren s vama, nakon današnjih razgovora dobio sam želju da se vratim u ambasadu i da ponovo i mi o tome razgovaramo – istaknuo je Nicholas Hill.

Donatori osjećaju nelagodu da daju novac

Hill je podijelio zabrinutost japanskog ambasadora Hidea Yamazakia koji je dan ranije održao lekciju bh zvaničnicima kritizirajući ih zbog rastrošnosti, a da istovremeno nisu ni pripremili plan obnove zemlje nakon poplava. Poput Vlade Japana i SAD projekte pomoći BiH realiziraju bez povjerenja u institucije i one koji ih predvode.

– Transparentnost je od ključne važnosti u bilo kojem programu pomoći. U potpunosti razumijem zabrinutost koju je izrazio japanski ambasador. Što se tiče našeg novca koji ide kao pomoć nakon poplava on se troši na programe koje mi identificiramo zajedno sa našim partnerima širom zemlje, a koji su neophodni nakon poplava. Donatori osjećaju nelagodu da daju novac – kazao je Hill. 

 

 

 

U obilasku lokaliteta gdje je nekada bila Aladža džamija

 

Posjetio lokalitet Aladža džamije

 

Tokom posjete Foči otpravnik poslova posjetio je i lokalitet Aladža džamije čija bi obnova uskoro trebala početi. Upravo američka ambasada u nekoliko navrata podržala je ovaj projekat.

– Iz sredstava američkog ambasadora već je izrađen mihrab koji se nalazi zaštićen u Ustikolini i koji čeka obnovu Aladža džamije da bude u nju ugrađen - kazao je  predsjednik MIZ Foča, Salem ef. Ćemo.

///////////////////////////////////////////////////
///////////////////////////////////////

Program Medžlisa Islamske zajednice
Prezentacija idejnog rješenja Memorijalnog centra u Žepi

FOTO: Arhiva
Prezentacija idejnog rješenja Memorijalnog centra u Žepi


Medžlis Islamske zajednice Žepa 25. jula organizira iftar na kojem će biti upriličena i prezentacija idejnog rješenja memorijalnog centra za žrtve genocida u Žepi.

Izgradnja memorijalnog centra je od velike važnosti za sjećanje na žrtve Žepe ubijene u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

U petak, 29. noć ramazana bit će posvećena sjećanju na stradanje komadanta Avde Palića i Mehmed ef. Hajrića.

Programu će prisustvovati i zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef. Smajić, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Ramiz Salkić. 

///////////////////////////////////////////


/////////////////////////////////////////////////////

 

Prirodni dragulj u srcu stoljetne bukove šume

Fojničani vole kazati da, ako ste posjetili Fojnicu, a niste otišli na Prokoško jezero ili slapove rječice Kozice, zapravo niste ni bili u tom gradu. Debela hladovinaDo slapova se kreće asfaltnom trakom od Fojnice preko izletišta...

//////////////////////////////////////////////////////////

Kako ne bi došlo do kršenja zakona
Tužilaštvo BiH će o tajnim podacima sarađivati sa zamjenikom Gorana Zubca

FOTO: Arhiva
Tužilaštvo BiH će o tajnim podacima sarađivati sa zamjenikom Gorana ZubcaTužilaštvo BiH na tajnim podacima sarađivat će sa zamjenikom Gorana Zubca

Tužilaštvo BiH dobilo je rješenje zamjenika ministra sigurnosti BiH, kojim se direktoru SIPA-e Goranu Zubcu uskraćuje pravo na raspolaganje podacima s određenom oznakom tajnosti.

U skladu sa zakonom, poštujući navedeno rješenje Ministarstva sigurnosti BiH, Tužilaštvo BiH će u narednom periodu korespondenciju koja se odnosi na pristup tajnim podacima do stepena "vrlo tajno“ uključujući i stepen "vrlo tajno“, realizirati isključivo sa zamjenikom direktora SIPA-e, Đurom Kneževićem.

Tužilaštvo BiH obavezno je postupiti na ovaj način, kako ne bi došlo do kršenja zakona od strane tužilaca i ovlaštenih službenih osoba uposlenih u Tužilaštvu BiH i SIPA-i./////////////////////////////////////////////////////

Pobijedili selekciju Belgije sa 76:70
Mladi košarkaški BiH osvojili Evropsko prvenstvo B-divizije
Nurkić vodio BiH do pobjede i 19. jula protiv Ukrajine

FOTO: Arhiva

Mladi košarkaški BiH osvojili Evropsko prvenstvo B-divizije

 

Mlada košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je prvo mjesto na  Evropskom U-20 prvenstvu B-divizije u Sarajevu.  

U finalnom susretu mladi košarkaši BiH pobijedili su selekciju Belgije sa 76:70.

Reprezentaciju BiH do osme uzastopne pobjede vodili su Jusuf Nurkić sa 3  i Stefan Glogovac sa 19 poena, te Adin Vrabac i Nedim Buza sa po 10 poena.

Ovim uspjehom reprezentacija BiH izborila je nastup elitnoj u A-diviziji, zajedno s Belgijom i Ukrajinom, koja je u susretu za treće mjesto savladala Bjelorusiju sa 77:62.


//////////////////////////

///////////////////////////////////////////////

 

U Pojasu Gaze sigurnosna situacija za civile je katastrofalna

Ured UN-a za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA) u utorak je upozorio da je sigurnosna situacija za stanovnike pojasa Gaze "katastrofalna, gdje "doslovno nema sigurnog mjesta za civile" otkako je kriza izbila 7. jula. Portparol..
22.07.2014.

SRBIJA S ČEŽNjOM GLEDA U MILETOVU DRŽAVU


Ispovest naciste: Dragoslav Bokan, Šumnjak u srcu

Srbija s čežnjom gleda u Miletovu državuStomačni Pijemont: Dragoslav Bokan u erotskoj blizini Porfirija, a tu je i Marina Rajević
Stomačni Pijemont: Dragoslav Bokan u erotskoj blizini Porfirija, a tu je i Marina Rajević
Izvor: www.svet.rs

Ekstremni srpski desničar, pravoslavni fašista i čovek koji je devedesetih po Hrvatskoj vodio paravojnu grupi „Beli orlovi“, a potom služio Karadžiću i Mladiću, oglasio se intervjuom u listu šumskom „Pressu“ gde se neumereno ulizivao Dodiku, kritikovao Vučića i današnju Srbiju, priznao koliko voli Putinovu Rusiju, opljunuo na Zapad, pozvao sve Srbe da se vrate na svetosavski autoput i onako uzgred predložio da se Srbija pripoji Šumskoj, Pijemontu srpstva i koljaštva. Kad ovakav nacista podržava Dodikovu tvorevinu, onda je i slepom sve jasno!

Beli orao slomljenih krila: Dragoslav Bokan, Šumnjak u duši
Izvor: pressrs.ba
OVAKO FAŠISTU PREDSTAVLJA ŠUMSKI „PRESS“: Dragoslav Bokan (53), beogradski režiser, pisac, publicista, nekadašnji vođa dobrovoljačke srpske jedinice "Beli orlovi" i jedan od tvoraca imena Republika Srpska za Press kaže da je RS mimo svoje volje, ali samim svojim položajem i sudbinom danas nesumnjivo postala Pijemont srpstva!

BITI SRBENDA U ŠUMSKOJ, AH LJEPOTE: Republika Srpska je središte i centar naše otadžbinske ideje. Dakle, bogu hvala, ona ne mora da prolazi kroz sve one psihološke, političke i kulturne rituale proživljavanja eks-Ju sindroma dvostruke svesti ("mi" kao Srbi i "mi" kao Jugosloveni) jednog razrušenog i udvojenog, samom sebi suprotstavljenog nacionalnog identiteta bez uporišta u političkoj realnosti.

SRBIJA JE GOLI KURAC: Zbog toga je teže zamisliti da iko oduzme RS jedno selo ili livadu nego Srbiji čitave oblasti. U Srpskoj bi postojao organski otpor i slobodarska nepopustljivost prema takvom pokušaju, dok je onemoćala, izmoždena, obezbožena i obezglavljena Srbija danas spremna samo na verbalni otpor i kvazibunt prejakim rečima.

BELI ORAO IMA IDEJU: Srbija bi, ma kako to paradoksalno i pretenciozno zvučalo, trebalo da se pripoji Srpskoj.

A OD KUMA – ŠUMSKA:  Na poziv ministra informisanja Velibora Ostojića, Goran Marić, Sonja Karadžić i ja početkom devedesetih u kasarni u Rajlovcu smišljali smo ime Republici Srpskoj: nas troje smo se osamili i u par dana osmislili ideju da ova, tada samo oslobođena srpska teritorija bivše BiH, zadrži ime "Srbija" u onom drugom svom obliku - kao u slučaju Francuske, Češke, Danske, Grčke, Engleske... Po tom modelu smo predložili ime "Srpska" i ono je ubrzo usvojeno sa naknadnim dodatkom "Republika".

Dodik je modna ikona, a i ja nisam loš za manekena srpstva: Bokan ubeđuje Vericu Rakočević
Izvor: www.svet.rs
TI DIVNI KRVOLOCI RAŠO I RATKO: Nema nikakvog smisla kritički suditi o tim ličnostima iz današnje perspektive i posle svega, o ljudima koji se bespravno drže u zatvoru zbog svega onog najboljeg i najhrabrijeg što su ikada učinili u životu, svega onog najopasnijeg i po sebe i po svoje najmilije...

DOZVOLITE DA SE DODIKU UVUČEM U ANALNI OTVOR: Kada je reč o savremenim državnicima RS, oni to i jesu, i od samog početka do sada su se, za razliku od političara (nikad državnika) iz Srbije, zaslepljenih politikantstvom i isključivo partijskim interesima, takvima pokazali u kontinuitetu. Milorad Dodik je po svom arhetipu pre i iznad svega tip "domaćina" i on baš tako, kao pravi gazda, čuva i brani ono što doživljava kao svoje gazdinstvo, žestoko i na sve moguće načine, ne dajući ni pedalj teritorije, ne popuštajući pred mnogim pritiscima na koje je Srbija, s druge strane, reagovala pasivno i kapitulantski. To je neporeciva činjenica.

Spreman da se preda Putinu: Bokan, sveta seksualna žrtva na oltaru Rusije
Izvor: evroazija.info
BLAGO ŠUMNJACIMA POD ČIZMOM MILETA DODIKA: Mi iz Srbije možemo samo s čežnjom da gledamo prema bratskoj nam državi s druge strane Drine. Možemo da sanjamo količinu suvereniteta koji je Srpska uspela da sačuva u neuporedivo težim okolnostima nego što su bile one beogradsko-srbijanske. Na primer, naš premijer se prema Srbiji ponaša, otprilike, kao neko ko je na lutriji (dakle, ničim zasluženo) dobio veliki stan i onda ga, bez ikakvog sentimenta, istovremeno prodaje trojici kupaca, a niko od njih trojice ne zna da ga je tri puta prodao. I mi, građani Srbije, danas smo samo nemoćni podstanari u tom ko zna kome sve već prodatom stanu i nervozno čekamo kakav će prema nama biti novi gazda i ko će to biti.

JEDVA ČEKAM DA SE VOJA VRATI: Šešelj je jedina realna politička figura iz Srbije u ovom trenutku. Dakle, paradoks je da je ličnost koja duže od 12 godina boravi u svojoj zatvorskoj ćeliji u Hagu mnogo realnija od svih ovdašnjih prikaza, sablasti i marioneta najrazličitijih partijskih boja i ideoloških vrsta koje se mehanički smenjuju u našem, odavno nepostojećem, političkom životu.

SLOBA JE BEŽAO OD PRAVOSLAVNOG ČINIOCA: Milošević je, pre svega, pogrešio što se nije odrekao komunizma, čime je naneo Srbiji i svim Srbima nenadoknadivu, skoro pa neizmernu štetu. A to što su ga nasledili onakvi kakvi su ga nasledili - ničim ne umanjuje njegovu istorijsku krivicu. Pokušavajući da meša nespojive ideje i ideologije, bežeći od pravoslavnog činioca u srpskom društvu, Milošević je započeo sve ono čemu i danas s tugom i žaljenjem prisustvujemo i što sve više liči na pogrebni ispraćaj posmrtnih ostataka srpske slobode i konačnu sahranu srpske suverenosti.

Večiti predmet žudnje: Orao Bokan u društvu Ive Štrljić i nepoznate pravoslavke
Izvor: www.nadlanu.com
DA SRBIJA IMA MILETA UMESTO VUČIĆA, GDE BI JOJ BIO KRAJ:  U Bugarskoj vlada mafija, u Hrvatskoj Nemačka, u Nemačkoj - SAD od 1945, a kod nas vladaju svi i niko. Svi oni pokušavaju da uđu u isti stan koji su povoljno i lako kupili (ispod svake vrednosti) od srbijanskih državnih zastupnika s ciljem da ga preurede po svom modelu ili dalje preprodaju. Ta suštinska geopolitička, ideološka, društvena, kulturna i duhovna dezorijentacija srbijanskog dela srpskih zemalja je naš strašni usud, smrtonosno istorijsko iskušenje naše generacije.

SEM MILETA, ŠTA JOŠ FALI DANAŠNJOJ SRBIJI: Nedostaje nam onaj naš vekovni svetosavski, kosovski i autentično hrišćanski pogled na svet. Mi smo od njega još davno odustali, ne shvatajući njegov smisao, pogrešno misleći da je "zastareo", "nemoderan" i "nefunkcionalan". A nije tako... Nedostaju nam, takođe, čvrsta vera i međusobno bratsko saosećanje. I, više od svega, doživljaj naše Srbije kao otadžbine, a ne onoga što svaki ovdašnji režim pravi od nje.

Uvek u pravom društvu: Dragoslav Bokan, Darko Tanasković i Slobodan Gavrilović na promociji knjige Dobrice Ćosića
Izvor: mondo.rs
NEDOSTAJE NAM SVETOSAVSKI AUTOPUT: Tragično nam nedostaje osećaj da smo "narod" (sa prošlošću, istorijskim iskustvom i kolektivnim identitetom), a ne samo apstraktno "stanovništvo". "Srpska ideja" je povratak na naš davni, trajni i jedini srpski, svetosavski put. Svako eksperimentisanje sa oblicima našeg nacionalnog i državnog identiteta je opasno po život, sa otvorenom opcijom lakog i često neizbežnog upadanja u bezbrojne provalije.

KAKO DA RAZGORIMO SRPSTVO I SPALIMO KOMŠILUK: Ponoviću, u RS od početka postoji realno osećanje srpstva. Ono je ugrađeno u njene temelje odbrane i funkcionisanja, dok je u savremenoj Srbiji srpstvo odavno iščezlo i sada predstavlja samo besomučno recitovanje napamet naučenih pojmova o navodnom "nacionalnom interesu" i tobožnjim "narodnim potrebama" - bez ičeg realnog u tome i osećanja za naš nacionalni i duhovni identitet, bez smisla i suštine. Nažalost, ali je tako... Dakle, svetla za spas postoje samo ih treba "upaliti" i razgoreti. To je jednostavno da jednostavnije ne može biti i, u isto vreme, komplikovano da se ništa komplikovanije i teže od toga ne može zamisliti.

Ne voli Vučića: Bokan, teška opozicija
Izvor: www.urbanbookcircle.com
ZAPAD VEČITO HOĆE DA UNIŠTI MAJKU RUSIJU: Ni mržnja, ni divljenje nisu pojmovi zapadnog sveta. Bilo bi mudrije da počnemo da tumačimo politički Zapad kao jednu prirodnu stihiju, kao orkan, cunami, poplavu ili najezdu skakavaca. Taj svet funkcioniše po zakonima tržišta i sasvim pragmatičnim interesima, po ogoljenoj logici proizvodnje i potrošnje. I kao što silovita poplava pokušava da ukloni sve pred sobom, tako i Zapad pokušava da uništi Rusiju i njen uticaj u svetu, a samim tim i među Srbima i u svim srpskim zemljama. Tako je bilo oduvek, sve od Krimskog rata, tako je bilo juče, danas i zauvek.

TKO VOLI RUSIJU, ZAVOLEĆE I GULAG: Srbija je još od 12. veka, kada je počelo bratsko i duhovno savezništvo s Rusima uvek imala uz sebe tu zemlju kao zaštitnika. Naime, Rusija je garant naše samostalnosti i autentičnosti, kako u periodima našeg ropstva, tako i onda kada smo živeli periode svoje krvlju stečene i junaštvom zaslužene slobode.

Ovako bih grlio Dodika: Bokan u šumolikom transu
Photo: Facebook
TAJ ODVRATNI SRBOMRZITELJ TITO: A koji su to veliki i vekovni saveznici Amerike? Da li tako nešto uopšte postoji u doživljaju sveta koji sa sobom nosi i bez izuzetka primenjuje najveća sila zapadnog sveta? Amerika zna samo za svoje interese i deluje striktno po zakonima svoje kolonijalne politike. SAD su, svojevremeno, imale dugoročni interes za savez sa Titom i odvajanjem države na čijem je bio čelu od SSSR-a. Otud sve one silne milijarde i povoljni krediti u jugo-kasi. Cena tih kredita i "dobrih odnosa" je bila spremnost Broza da doslovno žrtvuje živote naših vojnika i da, ako bude trebalo, JNA stane prva pod udar sovjetske Crvene armije i moćnih snaga tadašnjeg Varšavskog pakta, štiteći angloameričke interese i plaćajući krvlju sve povlastice i finansijske darove sa Zapada. I danas bi Amerika bila spremna da nam da mnogo povoljniji status kad bismo pristali da pristupimo NATO paktu i postavimo se neprijateljski prema Putinovoj Rusiji.

KOSOVO JE SRBIJA, A MOŽDA I RUSIJA: Nikada nije sve izgubljeno uprkos trenutnim teškoćama, naizgled nerešivim problemima i užasnim okolnostima. Ja sam, takođe, osmislio i slogan: "I Kosovo i Rusija", koji daje metaforični, ali i jedini realni odgovor na vaše pitanje („Da li je sve izgubljeno?“). Uz novo mešanje svetskih geopolitičkih karata, promenu odnosa međunarodnih snaga i nezaustavljivo jačanje Putinove Rusije, sve ono danas nemoguće, već sutra može da postane sasvim izvesno.

* Ovaj nacionalsocijalistički referat po nacističkim principima Šumske, objavljen je na sajtu bosanskog lista Press.ba. Vesele, letnje međunaslove doturio Rajko Vasić, vascelo ljubomoran na Bokanovo obožavanje Mileta. 

////////////////////////////////////////////////////////////
///////////////////////////////////////////

Milorad Dodik

Krimatorijum

Photo: Stock

Nisam sklon da prihvatim sugestije raznih predstavnika zapadnih zemalja da je najbolje da ćutim oko Krima. Moj politički program jeste jačanje autonomije RS do ostvarivanja nezavisnosti i mislim da je ono što se dešavalo na Krimu, uz referendum, dobar primer kojim bi se moglo ići. Ako neko misli da na međunarodnom planu ne treba da gledamo šta se događa i da budemo objektivni, grdno se vara. Ja nisam spreman da za one koji su nas ovde zarobili nerealnom idejom o opstanku BiH imam bilo kakvo razumevanje nigde u svetu.

Laktašenko od Šumskog Rajha, još jednom predizborno bulazni o otcepljenju genocidnog entiteta, po ugledu na Krim, šteta samo što su Putin i Rusija daleko od granice, iako blizu srca, u intervjuu za Blic, 20. jul


//////////////////////////////////////////////////////

image

Milošu u čast, Čučku za spas!

Posle poplava, Obrenovcu preti Kusturica


/////////////////////////////////////////////

//////////////////////////////////

Kako sam postao Vučićevo piskaralo

/////////////////////////////////////////////


image

Šekspirivanje ludila

Dodik, ukroćeni goropadnik

image

Ulični svirači: Od asfalta do zvezda

Verdi protiv migrene

image

Ljubavni i spolni život u starom Japanu

Bijah sinoć kod gospođice Naprčenice i Sišejako

image

Milošu u čast, Čučku za spas!

Posle poplava, Obrenovcu preti Kusturica

/////////////////////////////////////


image

Sećanje na Mirona Bjaloševskog

Pesnik koji je osećao težinu poetike

image

Nikola Koljević kao psiholog nacionalizma i kritičar apsurda (2)

Kosovo, biljni preparat za liječenje kosmičke studeni

image

Starostin, Gorki i Molotov utroje igraju preferans

Slika

image

Narodnjačka uzurpacija tradicije

Nebesko carstvo krvi i tla

image

Nikola Koljević kao psiholog nacionalizma i kritičar apsurda (1)

Čekajući Nogoa

//////////////////////////////////////////

Dodikovi cop manekeni: Šumski policijski fashion

Ovom prilično drastičnom promjenom policijskih uniformi u RS-u postiže se vizuelna diferencijacija između policija RS-a i policije Federacije BiH. Kao što znamo, do sada su uniforme bile ...

Unakrsno ispitivanje: Tesne veze Hadžića i Arkana

Pozivajući se na intervju koji je Goran Hadžić u svojstvu osumnjičenog dao istražiteljima tužilaštva 2002. godine, tužilac Daglas Stringer ukazuje na "tesne veze" optuženog sa prijateljem, ...

////////////////////////////////////


Nebesko carstvo krvi i tla
Svet plus

Izraelsko-palestinski rat i na društvenim mrežama

Oči sveta su i dalje uperene u izraelsko-palestinski rat. Osim na frontovima, borba se vodi i na društvenim mrežama, gde obe strane koriste propagandu kako bi pridobili podršku

Preko 500 Palestinaca ubijeno u izraelskoj ofanzivi

Broj poginulih Palestinaca u izraelskoj ofanzivi na pojas Gaze dostigao je u ponedeljak 556, rekli su palestinski zvaničnici, dok se pojačavaju diplomatski napori da se uspostavi prekid vatre. Izraelski mediji ..

////////////////////////////////////////

Pesnik koji je osećao težinu poetike
Under pressure

Doktor iz Gaze: Gospodine Obama, imate li vi srce?

Prof. dr. Mads Gilbert uputio je potresno pismo predsjedniku SAD-a Baracku Obami u kojem opisuje stanje u bolnici Shiva u Gazi u kojoj nadljudskim naporima ...

Nenad Veličković: Što je više lingvista, manje je pismenih

Možda bi se profesordoktori mogli posvetiti rješavanju misterije kako je to uopšte moguće da svake godine fakultet upisuju sve nepismeniji studenti, nakon što su 16 ...
////////////////////////////////////////

muke rusopaćenika

Ranjeni četnički orlovi

///////////////////////////////////////////////

Fotogalerije: Trista čuda

45 godina od velikog leta: Ljudi na Mesecu

Nepuna tri meseca nakon povratka sa Meseca, tročlana posada Apola 11 posetila je Jugoslaviju u okviru svoje prve velike turneje koja je obuhvatala 22 zemlje sveta na četiri kontinenta. Sa američke strane, izražena je želja da astronaute ...

Ruben Brulat: Zrno od čoveka

Svi se rodimo veliki, ili to i nije sasvim tačno? Ljudi se slažu u jednom: sve što žele je da budu važni. Francuski fotograf Ruben Brulat se, na svoj način, bavi ovim problemom. Portreti njegovih modela pokazuju ljudsku ranjivost u punom svetlu: oni su goli, anonimni, a ..
21.07.2014.

EMIR ĐIKIĆ: EMIR ĐIKIĆ ZA VIJESTI.BA INSISTIRATI ĆEMO NA TRANSPARENTNOSTI UTROŠAKA DONIRANIH SREDSTAVA


INSISTIRATI ĆEMO NA TRANSPARENTNOSTI UTROŠAKA DONIRANIH SREDSTAVA

image Emir Đikić- predsjedavajući Odbora direktora Transparency Internationala BiH.

SARAJEVO - Nevladine organizacije u BiH insistiraju na potpunoj transparentnosti utroška doniranih sredstava za sanaciju šteta nakon majskih poplava u BiH. Nevladin sektor u našoj zemlji ima kapaciteta i snage da vrši monitoring nad utroškom sredstava, ukoliko budu napravljeni kriterijumi za distribuciju tih sredstava, ističe, između ostalog, u razgovoru za Vijesti.ba Emir Đikić, predsjedavajući Odbora direktora Transparency Internationala BiH.

VIJESTI.BA: Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija inicirao je susret sa predstavnicima nevladinih organziacija tokom kojeg je bilo riječi o načinima i metodologiji osiguranja transparentnosti implementacije sredstava za sanaciju posljedica katastrofalnih poplava u BiH koja su osigurana na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za BiH i Srbiju u Briselu 16. jula. Koji su zaključci sastanka?

ĐIKIĆ: Kako ste već pomenuli, govorilo se o načinima kako će se funkcionisati sa sredstvima koja će biti donirana ili kreditirana. Predstavnici svih organizacija insistirali su na potpunoj transparentnosti.

Mi još nemamo podatke o kojim se grantovima i kreditima radi. Ministar Lagumdžija saglasan je da bi Ministarstvo treblo objaviti sve relevantne podatke koje posjeduje. Dogovoreno je da će se ova inicijativa nastaviti. Cilj nam je zajednički, a svako će raditi svoj dio posla. Nevladine organizacije su zadužene za monitoring, odnosno nadzor trošenja sredstava, a vlast u BiH treba da radi ono za šta je plaćena, odnosno da implementira ta sredstva.

VIJESTI.BA: Imaju li bh. nevladine organizacije, posebno one koje se bave monitoringom, kapaciteta i na koji način mogu doprinijeti transparentnom trošenju pomenutih sredstava?

ĐIKIĆ: U BiH postoji dovoljan broj nevladinih organizacija. One veće, čiji su predstavnici prisustvovali sastanku sa ministrom Lagumdžijom, bave se monitoringom 10 - 12 godina minimalno. Većinom imaju snagu i kapacitet da, možda ne u potpunosti, ali većim dijelom pokriju monitoring nad svim utroškom sredstava, naravno ako budu napravljeni kriterijumi distribucije tih sredstava. U tom slučaju, mnogo će lakše biti pratiti cijeli proces.

VIJESTI.BA: Budući da su donatori stavili naglasak upravo na transparentnosti, postoji li kod njih bojazan da se to u BiH neće ispoštovati? Kolika je mogućnost od manipulacije i zloupotrebe?

ĐIKIĆ: U tom kontekstu zanimljiva je izjava japanskog ambasadora u BiH da će Japan donirati sredstva za konkretne projekte, a ne da će ih prebaciti u budžet BiH. To je najvjerovatnije sta svih donatora. 

Ovo je prvi put da se predstavnici vlasti počinju konsultovati sa nevladinim sektorom, što je pomak na bolje.    

VIJESTI.BA: U oktobru nas čekaju izbori. U kojoj mjeri se situacija u vezi s poplavama politizovana?

ĐIKIĆ: Izbori su u oktobru i ne vjerujem da će veliki dio doniranih sredstva, posebno kreditnih, biti angažovan do tada. Za proceduru odobravanja kreditnih sredstava BiH mora pristupiti po zakonu o zaključivanju međunarodnih sporazma, a ta procedura može trajati i do šest mjeseci. S tim u vezi, ne postoji bojazan da će ta sredstva biti iskorištena u predizborne svrhe. 

Međutim, u RS vlast već ide okolo i dijeli elektornske kartice, što je promotivna kampanja vladajuće stranke. Takvih i sličnih zloupotreba će biti, ali se nadamo da je vlast došla do tog nivoa svijesti da se na takav način ne treba igrati sa građanima, da im se to ne bi vratilo kao bumerang.

VIJESTI.BA: Šta biste poručili građanima uoči izbora? Političari govore o promjenama, no pitanje je vjeruju li građani u to? Je li apstinencija dobro rješenje? 

ĐIKIĆ: Apstinencija nikada nije dobro rješenje, jer što manje ljudi izađe na izbore, vlast će biti izabrana na osnovu što manjeg broja glasača. Izbora svakako ima. Sve veće stranke već su bile na vlasti i pokazale se u ovom i onom obliku. Međutim, postoje i manje stranke i svakako treba glasati za nekog. Ukoliko neko zaista smatra da nema izbora, neka izađe i prekriži svoj listić. 

Razgovarala: Nevena Šarenac

(Vijesti.ba)

/////////////////////////////////////////////////////

//////////////////////////////////////

Porodice prijedorskih žrtava: Neizvjesnost i strah da ih nećemo pronaći nestali su

U zločinima u ljeto 1992. godine na lijevoj obali rijeke Sane ubijene su cijele porodice. U nedjelju su ukopane 24 osobe sa prezimenom Kadirić, 21 sa prezimenom Hegić i 20 sa prezimenom Duratović Dalje/More

Video Anđa dobila struju nakon 70 godina

Iako je stigla struja u Anđin dom, petrolejku koja joj je decenijama rastjerivala mrak nije poslala u mirovinu Dalje/More

Veselinko Simović

Svjedok suočen sa zločinima redovnih snaga u Foči

Svjedok Simović pri tom se kleo u Boga – da ni on ni drugi pripadnici VRS-a nisu znali za masovno silovanje zatočenih žena i djevojčica bošnjačke nacionalnosti Dalje/More

Vladan Petković

Petković: KratkofilPlus donosi nagrađivane filmove svih žanrova

Industrija kratkog filma se sastoji od mladih ljudi koji imaju prirodnu tendenciju da se povezuju, kaže za RSE selektor i filmski kritičar osmog po redu festivala KratkofilPlus Dalje/More

Most RSE: Svetlana Cenić i Damir Miljević

Video Ko je tata Dodiku, Kusturici i Vučiću?

U najnovijem Mostu RSE razgovaralo se o tome da li će Milorad Dodik pričom o ugroženosti Republike Srpske ponovo uspeti da odnese pobedu na oktobarskim izborima u RS-u. Sagovornici su bili analitičari iz Banjaluke - Svetlana Cenić i Damir Miljević Dalje/More

U Kozarcu kod Prijedora obavljena kolektivna dženaza za 284 žrtve

U Kozarcu kod Prijedora obavljena je kolektivna dženaza sa koje su na vječni počinak u mjesna mezarja i groblje ispraćeni posmrtni ostaci 284 građanina grada Prijedora nesrpske nacionalnosti, ubijena u proteklom ratu.
Dalje/More

Vučić u Doboju: Srbija i BiH zajedno da traže međunarodnu pomoć

Vlada Republike Srbije izdvojiće pola miliona eura za obnovu poplavljene osnovne škole Vuk Karadžić i za Opštu bolnicu u Doboju. To je nakon posjete delagacija Srbije i Republike Srpske ovoj osnovnoj školi, rekao premijer Srbije Aleksandar Vučić
Dalje/More

Fotogalerija Sanski Most: Ispraćaj 284 identifikovane žrtve

Kolona s posmrtnim ostacima 284 žrtve koje su ubijene tokom proteklog rata na području Prijedora, stigla je u poslijepodnevnim satima u Kozarac, gdje će u nedjelju biti obavljena kolektivna dženaza i ukop
Dalje/More

Stefanovski za RSE: Sve je nekako disperzirano, rastureno

Možda je za mene bilo najbolje, ali za mlade danas, koji "vrte" po tim telefonima, za njih je ovo vrijeme najbolje, jer bolje nikada nisu imali. Ne bih želio biti isključiv. Ima talenata, ima bendova, ima muzičara, ali se oni moraju izboriti za svoju istinu - kaže u intervjuu za RSE makedonski muzičar Vlatko Stefanovski
Dalje/More

Žujo: Nigdje u Evropi, pa ni u Austriji, nema spomenika Francu Ferdinandu

Književnik i publicista iz Sarajeva Valerijan Žujo, koji je u Pragu promovisao knjigu "Glosar Sarajevskog atentata", u intervjuu za RSE kaže da je djelo priručnik i može biti od koristi svima koje interesuje ova tematika
Dalje/More

Neum izvan turističkih putanja

Bilo da je riječ o stranim, ali i domaćim gostima, do Neuma sve teže je doći jer ova turistička destinacija, jedina koju BiH ima na moru, još nema prohodne putne komunikacije ka unutrašnjosti BiH
Dalje/More

Dodikov zahtjev o Hilu ocjenjen kao predizborna taktika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za RSE kaže kako sumnja da će Predsjedništvo razmatrati zahtjev Milorada Dodika da se otpravnik poslova Ambasade SAD Nikolas Hil proglasi nepoželjnim
Dalje/More

Izetbegović: Dodik posljednji ima pravo žaliti se na bahatost

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u razgovoru za RSE navodi da nema razloga da Predsjedništvo BiH razmatra pismo predsjednika RS Milorada Dodika u kojem se traži proglašenje otpravnika Ambasade SAD u BiH Nikolasa Hila personom non grata
Dalje/More

Biskup Komarica: Stidim se moje generacije mnogih političara

Banjalučki biskup Franjo Komarica, koji je 16. jula proslavio 25 godina upravljanja Banjalučkom biskupijom, za RSE kaže kako nije zadovoljan povratkom u BiH, niti pravima građana, kojoj god vjeroispovijesti pripadali
Dalje/More

Kurspahić: Bez vijesti – do oktobra

Zašto na naslovnoj strani najtiražnijeg bosanskohercegovačkog dnevnika nema ni riječi o događaju dana: donatorskoj konferenciji na kojoj je za saniranje posljedica majskih poplava prikupljeno 809,2 miliona eura za Bosnu i Hercegovinu i 995,2 miliona za Srbiju
Dalje/More

Video Sklonište ili mučilište za žene?

Suđenje Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Milutina Vujičića, jednog od prvih čuvara logora u sportskoj dvorani Partizan u Foči, koja je prema optužnici bila jedan od više zatočeničkih objekata, gdje su sistematski silovane djevojčice i žene
Dalje/More

Multimedija Svjetska imena na Blues i Rock Festivalu u Mostaru

I dok zanimanje za Mostar Bluz i Rok festival vlada kod publike iz cijele Evrope, neki od stanovnika tog grada kažu da taj festival briše granice podjela u Mostaru i svojevrsna je pobjeda Mostaraca
Dalje/More

Audio Dok donatori daju novac, građani malo vjeruju vlastima

Predstavnici vlasti i više su nego zadovoljni doniranim 809 miliona eura za pomoć poplavljenima u BiH, no ono što su donatori u prvi plan stavili je način raspodjele tih sredstava, odnosno njihova najava kako će nadzirati za šta je novac utrošen
Dalje/More

Štediše konačno odahnule nakon presude iz Strazbura

Presudom Evropskog suda za ljudska prava da Slovenija i Srbija moraju vratiti tzv. staru deviznu ušteđevinu deponovanu u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci i Investbanci okončana je agonija bh. i hrvatskih štediša
Dalje/More

Multimedija Gradonačelnik otvorio vrata Vijećnice: Oduševljenje Sarajlija i turista

Vrata sarajevske Vijećnice prvi put nakon 22 godine su otvorena za posjetioce koji žele vidjeti ovo zdanje nakon obnove. Tridesetak prvih posjetitelja nije krilo oduševljenje ovim arhitektonskim draguljom
Dalje/More

Jubilarni 20. SFF: Pitanja identiteta i sukob savremenog i tradicionalnog

Ostalo je još 29 dana do početka Sarajevo Film Festivala. Ovogodišnja smotra sedme umjetnosti predstaviće više od 200 naslova. Objavljen je program u selekciji Takmičarski igrani i Takmičarski kratki film, te program U fokusu
Dalje/More

Pravda za stare devizne štediše

Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže da se i u ovom slučaju potvrđuje neodgovornost komisija za sukcesiju koje nisu uradile svoj posao, za šta će multiplikovanu cenu sada platiti građani
Dalje/More

I oktobarski izbori izvan okvira i kriterija evropskog društva?

Presuda Evropskog suda za ljudska prava donesena u korist Azre Zornić, koja je tužila državu jer se nije mogla kandidovati za državne institucije, pošto nije pripadnica konstitutivnih naroda, otvara još jednom pitanje neustavnosti izbora
Dalje/More

Video O „samoorganiziranju“ srpskog naroda u Foči

Nakon glavnog iskaza o navodnoj samoobrani srpskog naroda u Foči 1992.godine, svjedoka Milanovića je haško tužiteljstvo suočilo sa snimkom interviewa Miroslava Stanića, lokalnog vođe Srpske demokratske stranke, SDS – u kojem je otkrio pred kamerama tajni plan naoružavanja i formiranja dobrovoljačkih jedinica, godinu dana prije izbijanja sukoba
Dalje/More

Fotogalerija Holandija djelimično odgovorna za smrt Srebreničana

Predstavnice udruženja majki Srebrenice i njihov advokat kažu da je riječ o istorijskoj presudi, ali najavljuju žalbu. Guzin navodi da više ne može biti poricanja javnosti i određenih političara u Holandiji
Dalje/More

Donatori obećali 1,8 milijardu eura za poplavljena područja u BiH i Srbiji

Na donatorskoj konferencij u Briselu od 23 međunarodne organizacije i 60 zemalja za pomoć poplavljenim područjima u Srbiji je prikupljeno 995 miliona eura, a za stradale u poplavama u BiH 809 miliona
Dalje/More

Čekajući vaučere: Sve manje nade u poplavljenim područjima

Vaučere od 5.000 maraka iz fonda solidarnosti RS do sada je dobilo tek oko 200 domaćinstava, ali i te još ne vrijede ništa jer u prodavnicama koje će ih primati nije instalirana potrebna oprema
Dalje/More

Ambasada SAD: Dodikove izjave i ne zavrijeđuju odgovor

Ured za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u kratkoj reakciji na vrijeđanja otpravnika poslova Nicholasa Hilla, koje je izrekao premijer RS Milorad Dodik, poručuje kako se nada da će Dodikov angažman u diskusiji o korupciji rezultirati rješavanjem tog problema
Dalje/More

Predsjedništvo BiH bez stava: Svak svoju vanjsku politiku vodi

Najava uplovljavanja turske flote u Neum, navodna izjava turskog premijera o BiH, susret Dodik-Vučić o toj temi, samo su još neki od pokazatelja koliko bosanskohercegovačka vanjska politika ne postoji
Dalje/More

Svjedok suočen s optužbama za ubojstvo

Nakon što je kao umirovljeni pukovnik VRS-a i svjedok obrane izjavio – kako je za stradavanje sarajevskih civila tijekom rata kriva Armija Bosne i Hercegovine zbog korištenja civilnih objekata, Šehovca je tužiteljstvo suočilo s dokumentom iz njemu nadređenog Sarajevsko-romanijskog korpusa – u kojem strategija na sarajevskom ratištu predviđa – stalne i nepredvidljive napade na Sarajlije
Dalje/More
Više tekstova
21.07.2014.

PORODICE PRIJEDORSKIH ŽRTAVA: NEIZVJESNOST I STRAH DA IH NEĆEMO PRONAĆI NESTALI SU


Porodice prijedorskih žrtava: Neizvjesnost i strah da ih nećemo pronaći nestali su


21.07.2014.*****************************************

///////////////////////////////////////////////////////////
U Kozarcu kod Prijedora u nedjelju je obavljena kolektivna dženaza sa koje su na vječni počinak u mjesna mezarja i groblje ispraćeni posmrtni ostaci 284 građanina grada Prijedora nesrpske nacionalnosti, ubijena u proteklom ratu. Najveći broj posmrtnih ostataka ekshumirani su protekle jeseni u masovnoj grobnici u Tomašici, a manji broj ekshumiranih ranije u masovnoj grobnici Jakarina kosa. Najmlađa žrtva bio je 13-godišnji dječak Elvis Šarčević. Najstarija žrtva, Kadirić Salih, imao je 77 godina.

Grad Prijedor 20. juli 2014. godine pamtiće po sahranama. Sahranjeno je 284 stanovnika ovog grada koji su ubijeni 1992. godine. Na lokalnim mezarjima: Bišćani, Čarakovo, Hambarine, Rakovčani, Rizvanovići, Zecovi, Skela i Kamičani ukopana su 283 Bošnjaka. Na katoličkom groblju u Prijedoru sahranjen je Ante Dolić. Konačni smiraj u Bišćanima pronašlo je 77 žrtava ubijenih u akciji vojske i policije bosanskih Srba 20. jula 1992. godine.

Mirsad Duratović imao je tada 17 godina:

„U toj akciji etničkog čišćenja 20. jula ubijen je 261 civil iz Bišćana. Svi su bili civili. Među njima 20-oro djece, 20 maloljetnika.“

Iz Bišćana je i Velida Hukić, udata Hegić:

„Izgubila sam oca, dida i četiri strica istoga dana, 20. jula. Oni su ubijeni svi za jedan dan na kućnim pragovima. I nakon 22 godine čekanja su pronađeni. Živimo u inostranstvu svi. Djeca koja su ostala mala, svi sada imaju svoje familije i svi smo rasuti po cijelom svijetu.“

U zločinima počinjenim u ljeto 1992. godine na lijevoj obali rijeke Sane ubijene su cijele porodice. U nedjelju su ukopane 24 osobe sa prezimenom Kadirić, 21 sa prezimenom Hegić i 20 sa prezimenom Duratović.

“Dvadesetdvije godine pitala sam se samo gdje, gdje... Prvo zašto, pa onda gdje. Sad ću znati gdje je, ali neću nikada saznati zašto“, kaže Enisa Hegić. 

Nakon 22 godine Mirsad Duratović ukopao je oca, majku brata i još sedam članova najuže porodice - ali ne i sjećanja:

„Oni su izvedeni iz naše porodične kuće i svi su strijeljani. Otac i njegova braća u neposrednoj blizini kuće, did i nana kod njihove kuće, strina je ubijena u mojoj kući, u dječijoj sobi, a brat i jedan amidžić su ubijeni u selu. Ja sam bio tu. Mene su uzeli kao živi štit kroz selo u toj akciji, zatim odveli u logor Omarska, iz Omarske sam prebačen u logor Manjača, sa Manjače vraćen u logor Trnopolje - iz Trnopolja sam odveden konvojem jednim prema Travniku.“  

Mirsadova sestra Denisa 1992. godine imala je osam godina, ali kaže sasvim dovoljno da zapamti taj krvavi juli koji je obilježio njen život i život svih preživjelih Prijedorčana:

„Čekala sam 22 godine da saznam gdje su moji roditelji i ostali članovi moje familije. Moji sugrađani su čekali to isto. U septembru 2013. godine zemlja je iz svoje utrobe u mjestu Tomašica izbacila na svjetlo dana gorku istinu. Izbacila je sramotu onih koji su počinili teške zločine, ali i sramotu onih koji su to sve nijemo posmatrali.“ 

Na mezarju u Bišćanima Mirsad Duratović je, nakon 22 godine, našao  olakšanje:

„Dvostruko je olakšanje: neizvjesnost i strah da ih nikada nećemo pronaći nestali su.“

Na dženazu u Bišćane došla je i Rahila iz Austrije. Ne želi reći prezime. Došla je sa mužem koji je ukopavao oca, brata i četiri člana najuže familije. Smatra da je država zakazala oko organizacije:

„Što se tiče ljudi koji su ovo organizovali iz Bišćana, oni nisu svemogući. Nego kao država Bosna i Hercegovina ipak je trebala ovo bolje organizovati. Počast i svašta nešto...“

Organizacija je bila prepuštena porodicama žrtava, kojih je danas malo ostalo u Prijedoru, i predstavnicima Islamske zajednice. Porodice žrtava ipak najviše boli što vlasti Prijedora nisu našla za shodno da 20. juli proglase Danom žalosti.

„Vlasti nema osjećanja niti znak žalosti. Sram da vas bude, vas koji ste odlučivali o tome da li će danas žalost biti ili ne“, kaže Denisa Duratović Hegić.

U drugom bh. entitetu, Federaciji BiH, bio je Dan žalosti. Sve ovo pokazuju apsurdnost ne samo života nego i smrti u Bosni i Hercegovini.////////////////////////////////////////////////////////


//////////////////////////////////////////////////

//////////////////////////////////////////////////

//////////////////////////////////

21.07.2014.

NAKON PRESUDE HAGA: GENOCID SU PRIZNALI SVI OSIM ENTITETA RS-a I SRBIJE


Udruženje pokret "Majke enklave Srbrenica i Žepa“
Nakon presude Haga: Genocid su priznali svi osim RS i Srbije

21.07.2014.

FOTO: Arhiva
Nakon presude Haga: Genocid su priznali svi osim RS i Srbije


Nakon što je Okružni sud u Den Hagu djelomično usvojio tužbu protiv države Holandije, Udruženje pokret "Majke enklave Srbrenica i Žepa“ smatra da je ovo priznavanje postojanja njihove djece, te da bi isto trebale postupiti entitet Republika Srpska i njena ideološka matica Srbija.

- Holandsko pravosuđa pokazalo da je ova zemlja spremna priznati svoje učešće u genocidu, koji je dokazan u nekoliko drugih postupaka pred sudovima, uključujući i postupke pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu – naglašava se u saopćenju.

Ovaj čin okružnog suda u Hagu Udruženje pokret "Majke enklave Srbrenica i Žepa“ shvata kao „priznavanje postojanja naše djece! Naši sinovi su ubijeni, nezaštićeni od strane holandskih vojnika“, a da je sada ovu činjenicu prihvatila i Holandija, koja će u daljem postupku sasvim sigurno prihvatiti svoju odgovornost za genocid u Srebrenici.

- Nažalost, činjenicu o počinjenom genocidu još uvijek ne prihvaćaju oni koji su to trebali prvi učiniti, i zbog toga izraziti žaljenje. Republika Srpska i njena ideološka matica Srbija, umjesto prihvaćanja istine i činjenica još uvijek negiraju genocid u Srebrenici, te na taj način duboko vrijeđaju žrtve genocida – naglašava se u saopćenju.

U Udruženju smatraju da suživot, povjerenje i tolerancija u Podrinju su nemogući sve dok zvaničnici RS-a ne prihvate istinite činjenice i prestanu negirati julski genocid u Srebrenici.

Istina, dodaje se u saopćenju, postoje obični ljudi, Srbi koji su svjesni kakvi su zločini počinjeni u njihovo ime, i oni se ne boje zločin u Srebrenici kvalificirati kao genocid, ali na žalost, oni su malobrojni i njihov primjer ne slijede njihovi zvaničnici.

- Stoga podsjećamo javnost da su institucije RS-a i Srbije posljednje na svijetu koje ne priznaju genocid u Srebrenici. Nije to činila ni Holandija, dok nismo odlučili započeti pravnu bitku i podići kolektivnu tužbu. Možda ćemo stoga, isti recept primijeniti i na posljednjim negatorima genocida u Srebrenici, te započeti pravnu bitku protiv RS-a i Srbije - naglašava se u saopćenju Udruženje Udruženje Pokret "Majke enklave Srbrenica i Žepa“.

///////////////////////////////////////////////////////////
/////////////////////////////////////////

Veselinko Simović, svjedok odbrane Ratka Mladića
Neke od Srba osuđenih za ratne zločine, odveo bi "na električno stolicu"
Svjedok, koji je bio pripadnik fočanske Teritorijalne odbrane

21.07.2014.

FOTO: Arhiva
Neke od Srba osuđenih za ratne zločine, odveo bi "na električno stolicu"U nastavku haškog procesa protiv Ratka Mladića, svjedok odbrane Veselinko Simović izjavio je da bi neke od Srba koji su osuđeni za zločine počinjene u Foči odveo “na električnu stolicu”, prenosi BIRN.

Svjedok, koji je bio pripadnik fočanske Teritorijalne odbrane, naveo je "kako u Foči nije bilo zlodjela nad muslimanima".   

Simović je u glavnom iskazu tvrdio je da su“psi rata” i “kriminalci” iz Srbije i Crne Gore “obrukali sve poštene borce Foče  time što su pljačkali i palili kuće, te maltretirali i muslimane i Srbe".

Međutim, na pitanje tužioca zna li da su pripadnici jedinice kojoj je i on pripadao – Dragoljub Kunarac i Radovan Stanković – poslije rata osuđeni na višegodišnje kazne zbog ratnih zločina, uključujući silovanja bošnjačkihh žena, Simović je odgovorio potvrdno, naglašavajući da u vrijeme kada su počinjena nije znao za ta zlodjela.

Zbog porobljavanja i silovanja bošnjačkih žena u Foči, Haški tribunal je Dragoljuba Kunarca, uhapšenog 1998, pravosnažno osudio 2002. na 28 godina zatvora.

Radovana Stankovića je zbog seksualnog nasilja u Foči na 20 godina zatvora osudio Sud BiH.

Na pitanje zna li da je zbog tih zločina osuđen i Radomir Kovač, svjedok je emotivno rekao da je “time što je uradio”, Kovač “obrukao njega kao borca”.

Podvukao je da je Kovaču, kad se vratio s izdržavanja kazne, kazao:

“Dobro si prošao, ja da sam bio, pravo bih te odveo na električnu stolicu i pritisnuo dugme, ne jednom, nego tri puta…Sud te osudio, malo te osudio... Da sam znao za te zločine, kunem se pred Bogom i ovim sudom, ja bih mu presudio, makar nikad ne izašao iz zatvora”, ponovio je nekoliko puta Simović.

Kovača je Tribunal 2001. osudio na 20 godina zatvora zbog "porobljavanja i silovanja muslimanskih žena u Foči".

Odlukom suda, nedavno je pušten na slobodu iz zatvora u Norveškoj, poslije izdržane dvije trećine kazne.

Mladić, nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske, optužen je za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, uključujući seksualno nasilje nad ženama u Foči.

Foča je jedna od sedam opština u kojima je, po optužnici, progon nesrba imao razmjere genocida.

Na sugestiju zastupnika optužbe da nisu samo paravojnici, nego i pripadnici VRS-a činili zločine, svjedok je odgovorio: “Da.”

Počinioce je nazvao bezdušnicima koji su obrukali VRS, ali je insistirao na tome da niko od komandanata i pripadnika VRS za ta zlodjela nije znao.

pitan od sudije Christopha Fluggea kako on zna da zapovjednici nisu znali za zločine, Simović je uzvratio da “misli” da je tako, jer bi, u suprotnom, "komandanti kaznili počinioce".

Danas započeti iskaz, sljedeći svjedok odbrane Nenad Deronjić, nastaviće sutra.

On je prvi svjedok odbrane o zbivanjima u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

Optužnica generala Mladića tereti za genocid počinjen nad više od 7.000 srebreničkih Bošnjaka, kao i terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje “plavih šljemova” UN-a za taoce,

/////////////////////////////////////////

Vapaj za pomoć upućen američkom predsjedniku
Pismo norveškog doktora koje vas neće ostaviti ravnodušnim: Obama, imate li srce?

21.07.2014.

FOTO: Agencije
Pismo norveškog doktora koje vas neće ostaviti ravnodušnim: Obama, imate li srce?


Iskusni norveški doktor Mads Gilbert, koji je jedan od rijetkih stranaca u bolnici u Pojasu Gaze, na koju već dvije sedmice izraelska vojska izvodi kopnene i zračne napade, uputio je pismo kako bi svjetskoj javnosti opisao uslove u bolnici u Gazi gdje, kako kaže, svaki dan dovoze nove žrtve izraelskih napada među kojima se nalaze i djeca.

"Prethodne noći su bile strašne. Kopnena ofanziva na Gazu je rezultirala mnogim kamionima ranjenih, iskasapljenih, krvavih, mrtvih. Dovlače Palestince svih uzrasta, sve sami civili, svi nevini. Heroji u ambulantama i bolnicama u Gazi neumorno rade 24 sata, bez plaća za posljednjih nekoliko mjeseci", navodi norveški doktor u pismu objavljenom u britanskom listu "Independent".

Napominje kako čini vanljudske napore kako bi pomogao ranjenim palestinskim civilima koje svakodnevno dovoze u bolnicu.

"Moje poštovanje ranjenih je beskrajno u njihovoj nepresušnoj odlučnosti i borbi dok istovremeno osjećaju bol, agoniju i šok. Moje divljenje svim uposlenicima u bolnici i volonterima je beskrajno. Moje divljenje palestinskoj upornosti daje mi snagu iako ponekada želim da glasno pozovem nekoga u pomoć, da zagrlim nekoga, zaplačem, pomirišem kožu i kosu ranjenog djeteta prekrivenog krvlju", piše doktor Gilbert.

Opisuje kako su u bolnici stvorene rijeke krvi jer, kako kaže, samo tokom jednog dana u bolnicu bude dovezeno više od 100 ranjenih.

"Imamo jezera krvi na podu bolnice, krvave zavoje, a čistaći lopatama uklanjaju krv sa poda, ljudsko tkivo, kosu, odjeću, koja je ostala od mrtvih. Ali moramo se pripremiti za nove ranjene. Tokom 24 sata smo imali više od 100 slučajeva. To je previše čak i za jednu dobro opremljenu bolnicu koja ima sve potrebno. S druge strane, ovdje nema skoro ništa, nema struje, vode, lijekova, operacijskih stolova, instrumenata, monitora... Ali ovi heroji ovdje se ne žale. Bore se kao pravi ratnici sa onim što imaju", ističe ovaj doktor.

Na kraju svoga pisma, odnosno apela za mir u Gazi, proziva američku administraciju i predsjednika Baracka Obamu od kojeg traži da zaustavi izraelske napade na Gazu i, kako kaže, promijeni historiju.

"Pišem vam ovo dok sam sjedim u sobi. Istovremeno, izraelska ratna mašinerija je opet počela sa napadima iz aviona i sa kopna. Skoro sve to financiraju Sjedinjene Američke Države (SAD). Gospodine Barack Obama, imate li vi srce?! Pozivam vas da provedete samo jednu noć sa nama u Gazi. Ubijeđen sam, sto posto, da bi to promijenilo historiju. Nijedan čovjek koji ima srca i moć u svojim rukama ne bi mogao otići iz Gaze a da ne poželi da okonča masakr nad palestinskim narodom. Ali ljudi bez srca i milosti su sve sračunali i već sada isplanirali nove napade na Gazu. Rijeke krvi će nastaviti da teku. Molim vas da učinite šta možete. Ovaj pokolj se ne smije nastaviti", napisao je norveški doktor u svome pismu.

Već dvije sedmice traju zračni, kopneni i pomorski napadi izraelske vojske na Pojas Gaze u kojima je ubijeno više od 500 Palestinaca.

21.07.2014.

NIKOLA KOLjEVIĆ KAO PSIHOLOG NACIONALIZMA I KRITIĆAR APSURDA (2)

Nikola Koljević kao psiholog nacionalizma i kritičar apsurda (2)

Kosovo, biljni preparat za liječenje kosmičke studeniOdbor za liječenje apsurda u zasjedanju: Kako bi bilo da probamo genocidom?
Odbor za liječenje apsurda u zasjedanju: Kako bi bilo da probamo genocidom?
Photo: Stock

Govoreći o Eliotu i Jejtsu, Koljević utvrđuje da je nacionalizam nije dugoročno rješenje za osjećaj apsurda. Govoreći o Magbetu Koljević utvrđuje da nacionalističko liječenje osjećaja apsurda, prije ili kasnije, vodi u zločin. Ali neobično lako prelazi preko tih činjenica, preko mogućnosti ''sprege svetlih uzroka i mračnih posledica'' i pledira za Bećkovića, Nogu, kosovski mit, kasnije i za Miloševićevu i Karadžićevu politiku genocida

Objašnjavajući značaj kosovskog mita i braneći ga od napada ''racionalista'', Koljević na 181. stranici piše sljedeću teoriju: Mitom se branimo od bezličnosti sveta ''po sebi'' i on nas zagreva od kosmičke studeni koju osetimo čim iskoračimo iz svog doživljaja i kulture koju prihvatamo kao svoju.

Kada narodni pjevač historijske činjenice stavlja u mitski okvir, on po mišljenju Koljevića (na 183. stranici): ne ''falsifikuje'' istoriju, već je vidi na ekranu svoje mitske svesti i svoj doživljaj na ekranu svoje mitske svesti izražava mitskim simbolima kao osnovnim jedinicama smisla svoje kulture.

Miloš jednim potezom zaklao besmisao i privatnu sudbinu

Ne može nam apsurd ništa,

jači smo od sudbine.

(Mitar Hajdeger)

Pre Kosova - kaže Koljević na 186. stranici - je postojalo pretkosovlje kao vreme privatnih sudbina koje psihološki dublje sežu do korena kosovskog osećanja. No tek slika Kosova je mogla da stvori nacionalnu svest kao univerzalizovanje tog osećanja na opštedruštvenoj ravni, na kojoj se očituje da se jednačina lične sudbine do kraja može razrešiti samo na širem društvenom planu,  da korene smisla ili besmisla sadašnjosti moramo tražiti u prošlosti zajedničke istorije.

Matija Bećković, brstitelj apsurda
Photo: FoNet/ Dragan Antonić

Za baštinike kosovskog mita - kaže 195. strana - Miloš je arhetipski uzor i generacije su vekovima smisao života merile onim ''su čim ćete izać' pred Miloša''.

Koljević je svjestan: Kosovski mit može producirati genocid

U Bosni - piše Marko Vešović - za vrijeme ne znam koje bune, srpski kmetovi spalili do temelja agine kule i čardake. ''Ovo ti je, rekao mu je najbistriji među njima, ''za sve što ste vi nama radili pet sto godina''. ''Pa razgodi i ti na pet sto godina, nemoj odjednom'', veli aga. Biva: što da baš ja za sve plaćam najedno? Taj aga - kaže Vešović - očito nije dovoljno poznavao Srbe, inače bi znao da mrze sve na što upućuje glagol ''razgoditi'', možda ponajprije zato što je najveći srpski pesnik Petar II Petrović Njegoš, inače vrstan stručnjak za istragu poturica, kazao: ''Ko razgađa, u nas ne pogađa.''

Iz prvobitne energije apsolutizovanog mita - ukazuje Koljević na 178. stranci na opasnost jedenja mitova - može poteći iracionalna bujica nasilnog podređivanja stvarnosti mitu, onako kao što Otelo svoj lični mit časnosti ''ostvaruje'' ubijanjem Dezdemone. Pesnikovo, najčešće kafansko tiranisanje drugih u ime svoje poezije mala je stvar u poređenju sa kolektivnom univerzalnošću mitskog simbola koji pojedinca oslobađa odgovornosti, i čak bi besmisao zločina da ''iskupi'' nekim opštim mitskim smislom.

Milion kartezijanaca na Gazimestanu

 Niko ne sme da vas bije

apsurdom.

(Magbet)

Koljević kaže na 179. stranici kako kosovski mit, kao i svaki mit, nema vrednost koja ne zavisi od kritičke svesti svog korisnika kao tumača.

Može li, međutim, čovjek, ili bolje reći narod, koji formira svoju političku svijest, što će reći - očituje svoju volju za moć na osnovu mita istovremeno sačuvati u kritičku svijest? Da li je takva pretpostavka ubjedljiva sa stanovišta socijalne psihologije? Da li masa može uspješno sintetizirati mitološku i racionalističku formu mišljenja? Da li milion ljudi na Gazimestanu može formirati svoju nacionalnu svijest na osnovu kosovskog mita i istovremeno sačuvati kritičku svijest?

Pitao se, svojevremeno, na paljanskoj skupštini i Rajko Nogo, Koljevićev ljekar za apsurd i čovjek sa izrazitim smislom za kritičko poimanje kosovskog mita: ''Zar se braća Muslimani ne boje naše krvi nenamirene?''

Koljević obećava: Nikad neću biti premijer RS-a     

Poredeći Magbeta i nacizam, Koljević je uočio kako nacionalističko liječenje osjećaja besmisla lako postane drogiranje smislom. A idejni narkoman, sjetimo se, nema ni najmanji osjećaj za realnost, a kamoli za kritičku svijest. Žrtvuje se, svjesno postaje sredstvom ''opšte stvari'', ili žrtvuje druge, čini ih sredstvom ''opšte stvari''. Bori se protiv hiljadu puta slabijeg i hiljadu puta jačeg protivnika. Posvećen ''opštoj stvari'', potiskuje sve moralne i logičke dileme.

Na osnovu čega je onda Koljević vjerovao da mit, koji je propagirao, neće ''besmisao zločina iskupljivati 'opštim smislom''? Nije postojao nikakav garant da lijek protiv besmisla neće postati narkotik, ali je, kao i uvijek, postojala velika vjerovatnoća da hoće:

Snagom svog prodiranja do ljudske suštine Magbetove drame - objašnjava 67. stranica Ikonoboraca - energija Šekspirove pesničke reči zrači i u dodiru sa mnogo bezazlenijim oblicima fenomena vlasti i vizionarske opijenosti u savremenoj istoriji. U ogledalu Šekspirove tragedije vidimo ne samo kako čovekov stvaralački zov mašte može lako da sklizne u izazov moći i apsolutizaciju sebe, nego i kakvim stravičnim posledicama vodi. Jedinstven spreg između tih naoko svetlih uzroka i očigledno mračnih posledica koje je Šekspir Magbetom uspeo da stvori pokazuje da je želja za svakim ciljem u kojem bi neko bio tretiran kao sredstvo, u stvari, protivna najdubljoj ljudskoj suštini onog koji taj cilj postavlja. U tom smislu, Magbet nas, kada ga doživimo i razumemo sa svoje istorijske ravni, opredeljuje protiv želje za vlašću u nama i protiv svih oblika uzurpirane vlasti oko nas. (Podvlačenje je moje, ideološko samoubijanje Koljevićevo.)

Nikola Koljević (1936-1997), poginuo od zločinačke ruke

''O mrtvima sve najbolje.''

(Ferid Muhić)

Govoreći o Eliotu i Jejtsu, Koljević utvrđuje da je nacionalizam nije dugoročno rješenje za osjećaj apsurda. Govoreći o Magbetu Koljević utvrđuje da nacionalističko liječenje osjećaja apsurda, prije ili kasnije, vodi u zločin. Ali neobično lako prelazi preko tih činjenica, preko mogućnosti ''sprege svetlih uzroka i mračnih posledica'' i pledira za Bećkovića, Nogu, kosovski mit, kasnije i za Miloševićevu i Karadžićevu politiku genocida...

Mitar Hajdeger: Ne može nam apsurd ništa, jači smo od sudbine
Izvor: www.prometej.ba

Da li je Koljević ikad mogao naučiti ono što je već znao?

Znanje je precijenjen pojam. Šekspir je izgleda Koljeviću mogao kazati ono što je kazao i bilo kojem četniku, koji Šekspira nikad nije ni čitao. Paradoks u koji je upao humanistički monstrum, postavši političko-ideološkim liderom - ili bolje reći dilerom - naroda drogiranog kosovskim mitom i opsjednutog magbetovskom željom za širenjem vlastitih granica, lijepo je opisao Marko Vešović kazavši da je samoubica Koljević poginuo od zločinačke ruke.

Čekajući Sloboa: 2 glave iz Evanđelja po Šekspiru Koljeviću

I Bog je Srbin

u ovom mandatu.

(Radovan Karadžić)

4. U pak ono doba dođe prorok iz Veljeg Dubokog kod Rovaca Matija Brstitelj, i liječiše vizijom začinjenom božurima. I govoraše: ''Obratite se, jer približilo se kraljevstvo nebesko!'' To bijaše uistinu onaj za koga je govorio prorok Lovćenski:

         Glas ono što viče u pustinji:

         pripravite put Mesiji

         i staze mu poravnite!

Brstitelj je imao odjeću od kosa djevojačkih i oko bokova pojas od kožica poturčene srpske djece; hranom mu bijahu skakavci i divlji med. Grnuo njemu Singidunum, sva Serbija, sve zemlje u kojima cvjetaju krstovi iz srpskih kostiju. Primali su od njega krštenje u Zeti, abortirajući djecu koju je u njih rimski Tit posadio.

Kad ugleda mnoge partizane, kusturice i ostale poturice gdje mu dolaze na krštenje, reče im:

Čekajući Sloboa, da se ukine apsurd za vjeke vekov
Photo: Stock

 - Leglo poturičko-apsurdističko! Ko li vas je samo upozorio da bježite od gnjeva koji ide? Rodite, dakle, rod dostojan pokajanja! I ne govorite u sebi: imamo oca Srbina, jer vam kažem da može Bog i od kamenja ovog podići djecu Srbinu. Već i sjekira kod korijena drvetu stoji i svako stablo koje ne rađa dobroga, siječe se i u baca u oganj. Ja vas, dakle, kršćavam rakijom i pokajte se. Ja nijesam dostojan obuće ponijeti Onom Koji Dolazi. On će vas krstiti duhom i ognjem. Njemu je lopata u ruci njegovoj, pa će otrijebiti gumno svoje, i skupiće pšenicu svoju u žitnicu, a pljevu će sažeći ognjem!

Tada dođe Mesija na Zetu k Brstitelju da se krsti. A Brstitelj branjaše mu govoreći:

- Ti treba mene da krstiš, a ti li dolaziš k meni?

A Mesija odgovori i reče mu, na uvo:

- Nemoj me, bre, da me jebeš pred narodom.

 I krstivši se, Mesija iziđe odmah iz vode. I, gle, otvoriše mu se nebesa, i vidje arhanđela Dobricu gdje silazi kao golub i dođe na njega. I, gle, glas s neba, glas naroda nebeskog, koji govori:

- Ovo je Sin moj ljubazni koji je po mojoj volji.

5. I Mesiju odvede Duh u Karađorđevo da ga Franjo kuša. Sporazumivši se s kušačem, Mesija krenu učiti i govoriti:

- Pokajte se, jer se bliži kraljevstvo nebesko! - I još reče: Blago siromašnima duhom, jer je njihovo kraljevstvo nebesko. Blago vama ako vas uzasramote i usprogone i reku na vas svakojake rđave riječi, lažući, mene radi. Vi ste so na zemlji; ako so obljutavi, čim će se soliti? Ona već neće biti ni za što, osim da se prospe da polje i da je ljudi pogaze. Ne brinite se za život svoj, šta ćete jesti, ni za tijelo svoje, u što ćete se obući. Pogledajte ptice nebeske, pogledajte pticu Dobricu, ne sije, niti žnje, ne sabira u žitnice, pa vaš otac nebeski ju hrani. Nego ištite kraljevstvo nebesko i pravde njegove i ono će vam sve dati.

Ljudi, koji sjediše u tami, vidješe vidjelo veliko, i onima što sjede na strani i u sjenu smrtnome, na Gazimestanu, zasvijetli vidjelo.

- Da vam kažem, i farizeji i književnici će ući u kraljevstvo nebesko. Čuli ste kako je kazano starima: ubij, jer ko ubije biće kriv samo Hagu. Dakle, neće biti kriv. A ja vam kažem da će svaki koji se ne gnjevi na Turčina svoga biti kriv na sudu nebeskom. Ne miri se sa suparnikom svojim, ne praštaj, svaki koji ne siluje ženu neće vidjeti lice Gospodnje. I kažem vam ne branite se od zla: ako vas ko ne udari po desnom obrazu, odsijecite mu i desni i lijevi obraz.

- Čuli ste - doda gospodin Amfilohije - ubi bližnje svoje, koji su neprijatelji vaši, da budete u kraljevstvu nebeskom.

- Sve pokoljite, ne praštajte, v ime Oca, i Sina i Svetoga Duha, majku ćemo jebat svakom onom koji oprosti! - dodade čitav Sinod SPC-a.

 - A ja ću mu jebat i oca i sina - pridodade gospodin Vasilije.

Amfilohije Arkanu: Ubij bližnje svoje, koji su neprijatelji vaši, da budete u kraljevstvu nebeskom
Photo: wikimedia.org

I idući kraj mora u Serbskoj republici, Mesija vidje Legiju kako peca. I reče im:

 - Hajdete za mnom, i učiniću vas lovcima ljudskijem.

I krenuše za njim. I prohođaše, po svoj Serbiji, propovijedajući evangjelje o kraljevstvu nebeskom i iscjeljujući svaku bolest, pa i apsurdnu nemoć ljudima. I otide glas po cijeloj Serbiji, i privedoše mu sve bolesne od različnijeh bolesti i s različnijem mukama, i bijesne, i mjesečnjake, i uzete, i iscijeli ih, i povede za sobom. I za njim iđaše naroda mnogo iz Serbije, i krenuše prema Serbrenici, zavesti kraljevstvo nebesko.


////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
////////////////////////////////////////////////////////////////

image

Nikola Koljević kao psiholog nacionalizma i kritičar apsurda (2)

Kosovo, biljni preparat za liječenje kosmičke studeni

image

Starostin, Gorki i Molotov utroje igraju preferans

Slika

image

Narodnjačka uzurpacija tradicije

Nebesko carstvo krvi i tla

image

Nikola Koljević kao psiholog nacionalizma i kritičar apsurda (1)

Čekajući Nogoa

image

Read on: Svetislav Basara, Gnusoba (Laguna, 2013)

Obračun sa mangupima u sopstvenim redovima

21.07.2014.

LAKTAŠENKOVI PREDIZBORNI MARIFETLUCI: POKVARENA PLOČA ZVANA MILORAD DODIK

Laktašenkovi predizborni marifetluci

Pokvarena ploča zvana Milorad DodikJedna pesma, jedna predizborna želja: Milorad Dodik, jednožičani instrument
Jedna pesma, jedna predizborna želja: Milorad Dodik, jednožičani instrument
Photo: Borislav Ždrinja

Veliki Šumski Štrumpf u svojoj nabusitosti verovatno ni ne razmišlja da bi njegova pokvarena ploča mogla početi da izaziva kontraefekat među biračima u RS. Svaka priča koja se ponavlja unedogled, koliko god neko vreme imala prođu, u određenom trenutku postane besmislena kad ljudi ukapiraju da je reč o čistoj manipulaciji da bi im se skrenula pažnja sa suštinskih tema. I onda, na manipulatorovo zaprepašćenje, odluče da ga na izborima kazne

Milorad Dodik je zaista genije. Uporno ponavlja istu pesmu kao pokvarena ploča, a opet uspeva ostati u centru pažnje javnosti. Neko drugi bi već odavno dosadio i bogu i ljudima.

Ipak, nije da se glede Mileta baš ništa ne menja. Ranijih godina bi na svaki njegov secesionistički i antibosanski istup bošnjački i probosanski političari iz Sarajeva promptno reagovali žestokim kontraizjavama. Neotesanku iz Laktaša je to savršeno odgovaralo, služeći mu da ubedi narod u RS da se sa onima iz Federacije nikako ne može zajedno, te da je, prema tome, „najbolje da se fino raziđemo, pa svako svojim putem“.

U poslednje vreme, međutim, žestoke sarajevske reakcije na Dodikove provokacije sve su ređe. Opametili se ljudi, ili su prosto oguglali. „Buraz, provaljen si, nisi više interesantan“, kao da mu ćutanjem poručuju. Jedino se, izgleda, još pojedini mediji i deo intelektualaca uzbuđuju zbog Dodikovih verbalnih bljuvotina.

Mileta, rekao bih, ozbiljno nervira to povlačenje njegovih „tradicionalnih neprijatelja“, pošto mu nikako ne ide na ruku. Zato se valjda laktaški vožd, kako se kampanja zahuktava, sve više fokusira na optužbe protiv opozicije u RS da je „probosanska“, što u prevodu na dodikovski znači – izdajnička. U Miletovom zlom i naopakom koordinatnom sistemu jednostavno je nemoguće u isto vreme biti i Srbin po nacionalnosti i lojalan svojoj državi Bosni i Hercegovini.

Veliki Šumski Štrumpf u svojoj nabusitosti verovatno ni ne razmišlja da bi njegova pokvarena ploča mogla početi da izaziva kontraefekat među biračima u RS. Svaka priča koja se ponavlja unedogled, koliko god neko vreme imala prođu, u određenom trenutku postane besmislena kad ljudi ukapiraju da je reč o čistoj manipulaciji da bi im se skrenula pažnja sa suštinskih tema. I onda, na manipulatorovo zaprepašćenje, odluče da ga na izborima kazne. U susednoj, Miletu posebno dragoj Srbiji su, recimo, do pre samo koju godinu bombastične poruke visokog patriotskog naboja takođe garantovale dobar izborni rezultat, da bi se za kratko vreme taj trend dramatično preokrenuo kada su građani počeli da se naglo otrežnjuju od starih zabluda.

Odsvirao svoje: Milorad Dodik, u nad da će mu nešto pasti s neba
Photo: BETA/MARKO RUPENA

Pomen Srbije dade mi odličan šlagvort za sledeću tačku dnevnog reda. U skladu sa oprobanom višegodišnjom praksom, Dodik redovno pokušava da u svoje predizborne aktivnosti uvuče vodeće političare iz Beograda. Prethodno je to bio Boris Tadić, a danas - Aleksandar Vučić.

Jasno je zbog čega Dodik nastoji da se što češće pojavljuje uz skute Vučiću. Za Mileta je od sudbinske važnosti da šumskom pučanstvu pokaže kako uživa neupitnu podršku iz Beograda. Mnogo je manje jasno zašto Vučić prihvata tu Dodikovu igranku.

Nisam, naravno, toliko naivan da bih od Vučića očekivao da otvoreno agituje protiv Dodika; to bi, na kraju krajeva, moglo biti i kontraproduktivno, a predstavljalo bi i mešanje u unutrašnje stvari BiH, jednako kao što bi to bila i podrška Dodiku. Bilo bi dovoljno da Vučić, ako već mora „po službenoj dužnosti“ da se povremeno druži s Miletom, u tim prilikama bude maksimalno neutralan i da se uzdržava od izjava koje mogu biti protumačene kao kontroverzne, politički osetljive ili, u najmanju ruku, dvosmislene.

Vučić se zapravo donedavno i jeste tako ponašao, stoga nema potrebe da kvari utisak i time potencijalno od sebe napravi novog Dodikovog „klovna“ po uzoru na Tadića svojevremeno. Pogotovo mu nije trebala ona nedavna „navlakuša“ s Erdoganom. Bez obzira što Vučić, ruku na srce, nije do sada poput Borisa Tadića davao bilo kakve izjave kojima se integritet i suverenitet BiH dovodi u pitanje, bilo eksplicitno ili implicitno.

Mogu pretpostaviti da Vučić veruje kako mu potenciranje priče o potrebi „očuvanja srpskog nacionalnog jedinstva“ s obe strane Drine može u trenutnoj situaciji pomoći prilikom uvođenja nepopularnih ekonomskih reformi kao svojevrsni amortizer koji će, nada se, građanima skrenuti bar deo pažnje sa negativnih efekata oštrih mera koje će u početnim fazama reformi svakako morati iskusiti. Nisam, međutim, siguran koliko će time dobiti. Obični građani Srbije poslednjih godina pokazuju da se sve manje „lože“ na tu vrstu nacionalno nabijene retorike, posebno na priče o tobožnjoj „ugroženosti srpskog naroda“ od strane ne znam više koga, bilo da taj narod živi u samoj Srbiji, u RS ili drugde u regionu.

Tražim podršku za sebe, a ne za svoje građane: Milorad Dodik kod Aleksandra Vučića
Photo: TANJUG

Tačno je da je dobar deo ljudi u Srbiji i dalje na emotivno-afektivnom nivou prijemčiv na antizapadne poruke, što može zvučati paradoksalno s obzirom na visok stepen podrške članstvu u EU u anketama, ali je malo ko, izuzev ekstremista sa margine, spreman da proguta gluposti dodikovskog tipa o nekakvoj „strašnoj opasnosti“ po Srbe od strane neposrednih suseda, pa ni onih iz nešto šireg okruženja (npr. Turske).

Suma sumarum, Vučiću „flertovanje“ sa Dodikom verovatno neće doneti dodatne poene u domaćem biračkom telu, premda mu ih svakako neće ni oduzeti, ali bi ga, ukoliko pretera, moglo postepeno početi koštati podrške koju uživa na Zapadu, posebno u Berlinu, a ta je podrška, kada se sagledaju sve okolnosti, skoro pa jednako važna kao i ova kod kuće.

Elem, dok Vučić lupa glavu kako da se izbori sa svim zgodama i nezgodama koje dolazak na vlast u zemlji kakva je Srbija sa sobom nosi, da se mi, za kraj analize, vratimo našem „starom prijatelju“ Miletu od Laktaša. Ukoliko ponovo bude dobio izbore, to može značiti samo tri stvari: ili ljudi u RS žive znatno bolje nego što mislimo (i što zvanični statistički indikatori pokazuju); ili su stvarno toliko glupi da su im od kvaliteta vlastitog života još uvek preče Dodikove milion puta ponovljene besmislene priče o sebi kao njihovom „zaštitiniku“ od „belosvetskih zavera“ i ko zna još čega usmerenog protiv njihovog entiteta; ili je opozicija u RS toliko kukavna, neinventivna i neorganizovana da čak i Dodik, nakon svega, u poređenju sa njom i dalje deluje kao „manje“ zlo. Četvtrog nema!


/////////////////////////////////////////////////
///////////////////////////////////////

Nebesko carstvo krvi i tla
///////////////////////////////////////////////////////////////////

Šekspirivanje ludila

Dodik, ukroćeni goropadnik

////////////////////////////////////////////////////////////
//////////////////////////////////

Velika iskušenja, jesti smeće i pisati
////////////////////////////////////////
Under pressure

Doktor iz Gaze: Gospodine Obama, imate li vi srce?

Prof. dr. Mads Gilbert uputio je potresno pismo predsjedniku SAD-a Baracku Obami u kojem opisuje stanje u bolnici Shiva u Gazi u kojoj nadljudskim naporima ...

Nenad Veličković: Što je više lingvista, manje je pismenih

Možda bi se profesordoktori mogli posvetiti rješavanju misterije kako je to uopšte moguće da svake godine fakultet upisuju sve nepismeniji studenti, nakon što su 16 ...

///////////////////////////////////////////////////

Pesnik koji je osećao težinu poetike


//////////////////////////////////////

Junaci našeg doba: Hrvatski kulturni četverored

Baldasar je prisustvovao otkrivanju spomenika IX. bojne HOS-a, koja nosi ime ustaškog zločinca Rafaela Bobana. U kasnijim komentarima i objašnjenjima pokazalo se da on doista u tome ne vidi ništa ...


////////////////////////////////////////////////////////

////////////////////////////////////////////////////////////////

image

Donatorska konferencija za pomoć poplavljenima

Za Srbiju i Bosnu 1,8 milijardi evra

image

Hag: Dr Dabić legalista

Karadžić traži izuzeće svih sudija

image

Srebrenička pokora: Ispovijest dželata

Kad zločinac kleči pred užasom


////////////////////////////////////////////////////////////////

Medijska mafija Blica: Pismo Subotićevog advokata

Izmisliti i objaviti vest da je Stanko Subotić tužio državu Srbiju za 80 miliona evra, odmah nakon što je Viši sud u Beogradu Subotića oslobodio svih optužbi – može samo glasilo koje pripada medijskim mafijašima, glasilo koje ...

/////////////////////////////////////////////////////////////////


////////////////////////////////////////////////////////////

image

Zapisi jednog penzionera (13): Trobosna

Trobogovu mu tromajku, ko god je napravi

image

Što je više lingvista, to je manje pismenih

Tržišni elan u vinogradu gospodnjem

image

Od grada do sablasne naseobine

Bilo jednom jedno Kraljevo

image

Priče iz Tomašice: Vas treba sjeć motikama

Hoću da umrem u zemlji u kojoj leže moja djeca

image

Kara ko ima para

Pogodak u promašaj

image

Mračni paganski rituali

Sotonisti osvajaju bosanske piramide

20.07.2014.

KO JE TATA DODIKU, KUSTURICI I VUČIĆU?

20.07.2014.

Most RSE: Svetlana Cenić i Damir Miljević

Video MOST: Ko je tata Dodiku, Kusturici i Vučiću?

U najnovijem Mostu RSE razgovaralo se o tome da li će Milorad Dodik pričom o ugroženosti Republike Srpske ponovo uspeti da odnese pobedu na oktobarskim izborima u RS-u. Sagovornici su bili analitičari iz Banjaluke - Svetlana Cenić i Damir Miljević Dalje/More

Bolna tišina u Kozarcu

Fotogalerija Sanski Most: Ispraćaj 284 identifikovane žrtve

Kolona s posmrtnim ostacima 284 žrtve koje su ubijene tokom proteklog rata na području Prijedora, stigla je u poslijepodnevnim satima u Kozarac, gdje će u nedjelju biti obavljena kolektivna dženaza i ukop Dalje/More

Milorad Dodik, Željka Cvijanović i Aleksandar Vućić u posjeti školi "Vuk Karadžić", Doboj 19. juli

Vučić u Doboju: Srbija i BiH zajedno da traže međunarodnu pomoć

Vlada Republike Srbije izdvojiće pola miliona eura za obnovu poplavljene osnovne škole Vuk Karadžić i za Opštu bolnicu u Doboju. To je nakon posjete delagacija Srbije i Republike Srpske ovoj osnovnoj školi, rekao premijer Srbije Aleksandar Vučić Dalje/More

Vlatko Stefanovski

Stefanovski za RSE: Sve je nekako disperzirano, rastureno

Možda je za mene bilo najbolje, ali za mlade danas, koji "vrte" po tim telefonima, za njih je ovo vrijeme najbolje, jer bolje nikada nisu imali. Ne bih želio biti isključiv. Ima talenata, ima bendova, ima muzičara, ali se oni moraju izboriti za svoju istinu - kaže u intervjuu za RSE makedonski muzičar Vlatko Stefanovski Dalje/More

Valerijan Žujo

Žujo: Nigdje u Evropi, pa ni u Austriji, nema spomenika Francu Ferdinandu

Književnik i publicista iz Sarajeva Valerijan Žujo, koji je u Pragu promovisao knjigu "Glosar Sarajevskog atentata", u intervjuu za RSE kaže da je djelo priručnik i može biti od koristi svima koje interesuje ova tematika Dalje/More


/////////////////////////////////////////

Fotogalerija Kozarac: kolektivna dženaza za 284 žrtve

U Kozarcu kod Prijedora, obavljena je kolektivna dženaza sa koje su na vječni počinak u mjesna mezarja i groblje ispraćeni posmrtni ostaci 284 građanina grada Prijedora nesrpske nacionalnosti, ubijena u proteklom ratu. Najveći broj posmrtnih ostataka, 283 osobe, su bošnjačke i jedna osoba hrvatske nacionalnosti.Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici otkrivenoj poslije Drugog svjetskog rata.


/////////////////////////////////////////////////////////////

  20. juli/srpanj 2014.
 • Olupina aviona

  Ukrajina: Separatisti primorali spasioce da im predaju tela stradalih

  Naoružani separatisti primorali su spasioce da predaju tela nađena na mestu pada putničkog aviona, rekli su ukrajinski zvaničnici. "Raketni sistem došao je iz Rusije", izjavio Džon Keri

 • Eksplozija rakete u pojasu Gaze

  Žestoki sukobi u pojasu Gaze

  Najmanje 87 Palestinaca je poginulo u nedelju u Pojasu Gaze, tokom sukoba militantne organizacije Hamas sa trupama Izraela koje nadiru u pratnji tenkova i borbenih aviona, javljaju agencije.

 • Jože Mencinger

  Mencinger: Vučiću, uspori

  Slovenački ekonomista Jože Mencinger, komentariše najnovije poteze vlasti u Srbiji: neophodne reforme ili nekritičko prihvatanje zaštite interesa krupnog kapitala na račun prava radnika? Šta bi posavetovao Vučića? Kako vidi ostavku ministra finansija?

 • Most RSE: Svetlana Cenić i Damir Miljević

  Video MOST: Ko je tata Dodiku, Kusturici i Vučiću?

  U najnovijem Mostu RSE razgovaralo se o tome da li će Milorad Dodik pričom o ugroženosti Republike Srpske ponovo uspeti da odnese pobedu na oktobarskim izborima u RS-u. Sagovornici su bili analitičari iz Banjaluke - Svetlana Cenić i Damir Miljević

 • U Kozarcu kod Prijedora obavljena kolektivna dženaza za 284 žrtve

  U Kozarcu kod Prijedora obavljena je kolektivna dženaza sa koje su na vječni počinak u mjesna mezarja i groblje ispraćeni posmrtni ostaci 284 građanina grada Prijedora nesrpske nacionalnosti, ubijena u proteklom ratu.

20.07.2014.

TOMAŠICA JE SLIKA BEZDUŠNOG SVIJETA KOJI SE BOJI DA PRESUDI GENOCIDU KOJI JE OVDJE POČINjEN

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović na dženazi u Prijedoru
Tomašica je slika bezdušnog svijeta koji se boji da presudi genocidu koji je ovdje počinjen


FOTO: M. Dedić

20.07.2014.

Tomašica je slika bezdušnog svijeta koji se boji da presudi genocidu koji je ovdje počinjen


Reisu-l-ulema IZBIH Husein efendija Kavazović danas je u Kozarcu, na kolektivnoj dženazi prijedorskim žrtvava poručio “ kako smo danas ovdje u još jednoj dolini šehida, na mjestu gdje tišina govori više od bilo kakva govora i mudrih riječi”.

-Ovdje se danas dovršava ispisivanje još jedne stranice zla koje su nad nama počinili zlotvori. Danas sa tugom i boli spuštamo u mir mezarova naše najmilije. U njihovoj nevinosti kukavički dočekane, ubijene i sakrivane. Danas u Prijedoru i Kozarcu, kao i neki dan u Srebrenici, pa još prije u Vlasenici, Bratuncu u Zvorniku na Drini, svjedočimo o dubokom bezdanu u kojem je rođeno zlo zločina genocida. To nepojmiljivo zlo začeto je u lažnoj svetosavskoj duhovnosti, njegovih inspiratora i kreatora. Uzgajano je na poljima mržnje i pušteno da slobodno i bez skrupula i ograničenja, slobodno hara po ljudskim životima. Sablasno je ono i zastrašujuće. Kako vrijeme odmiče od njegova fizičkog činjenja njegove se razmjere sve više očitavaju  kao zastrašujuće, čak toliko da ga se oni koji su ga počinili počinju bojati.A  može ono doći i do njih samih - rekao je ef.Kavazović i dodao “ da samo kajanje može oživjeti nadu i iskupljenje od grijeha i zločina zbog kojih su počinjeni.”

 

Mržnja i zlo su ništavilo

 

Kavazović je u Kozarcu naglasio “i da oni koji se mire sa zlom ili ga opravdavaju i sami su zlo koji u duhovnom ogledalu svog  bića vide, nesvjesni toga, samo sotonin lik".

- Da bi se zlo pobijedilo potrebno ga je spoznati, demaskirati, pokazati njegovo lice i uočiti njegovu razornu moć. Mržnja i zlo su ništavilo, to je zalazak duha i dolazak tame, bezdan koji se ne da premostiti bez Božije pomoći i iskrenog pokajanja. Ne smijemo potcijeniti snagu zla, niti mu  smijemo dati  ono mjesto koje bi nas sputalo da mu se suprotstavimo. Čovjek ima snage da pobijedi zlo. Taj karcinom duše moguće je liječiti vjerom, kajanjem i bogobojaznošću. Ovdje je počinjen genocid i zlo koje nas je uznemirilo. To je zločin u koji nismo mogli vjerovati. Ovdje u Prijedoru izdat je ljudski rod i ta izdaja još uvijek traje u Haagu i New Yorku. Tomašica je i danas slika tog bezdušnog svijeta, njegovo ružno lice, izdajnički, kukavički duh koji se boji da presudi genocidu koji je ovdje počinjen. Možda nećemo upamtiti nakazna lica svih zločinaca koji su počinili genocid nad našim narodom, ali ćemo pamtiti lica onih koji ih nisu osudili za zlo koje su počinili- rekao  Kavazović u Kozarcu i dodao “kako se i naš ramazanski mir narušava”.

- Dušmani nemaju mira i ne daju nam da ovaj mjesec prođe u predahu koji nam je potreban nakon svih kušnji.Usta su im prevelika, a postupci su im loši. Hoće da nas prestraše i unervoze, hoće da nam onemile život u ovoj našoj prelijepoj domovini Bosni i Hercegovin. Nisu li mehlem našim dušama riječi Allaha, a vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima. Traže da se čine dobra djela a od nevaljalih odvraćaju. I molitvu obavljaju, i Allahu i poslaniku njegovom se pokoravaju. To su oni kojim će se Allah sigurno smilovati. Allah je doista silan i mudar. Nemojmo se u ovim odabranim i darovanim danima oglušiti o njih. Pustimo ih u naše duše, u naša srca, pronađimo u njima poticaje i oduprimo se svim nedaćama. Tu je naša snaga-poručio je Kavazović.

 

Borit ćemo se sa zlom

 

On je u Kozarcu, obraćajući se roditeljima i rodbini šehida rekao “ da zajedno s njima osjećaju i bol i tugu koji su neizrecivi zbog počinjenja, skrivanja i negiranja genocida nad našim narodom”

- Borit ćemo se sa zlom, ali se nećemo s njim inficirati.Zbog toga tražimo pravdu koja će nas spasiti od mržnje i otvoriti vrata oprosta preko kojih ćemo liječiti našu ranjenu dušu. U ovim danima sjećanja okrenimo svoja lica onome koji tajne zna, koji dove uslišava, koji rane liječi , koji bol i tugu ublažava i koji obećava da poslije tegobe dolazi olakšanje. Drage majke, vaša je bol velika kao i bol naših majki u Podrinju i Srebrenici, ali vjerujemo da je vaša ljubav veća. Vaš blagoslov  nephodan nam je kako bi mogli naći vlastiti put. Danas ovdje u Kozarcu, kao i u Srebrenici  molimo istom dovom.Bože pravedni molimo te  da nasilnicima oduzmeš mač, a slabima da podariš moć vjere u istinu i pravdu. Molimo te Bože da tuga bude nada, da osveta bude pravda, da majčina suza bude molitva  da se više nikada i nikome ne ponovi Prijedor i Srebrenica, da se nikome ne ponovi Tomašica- kazao je ef.Kavazović.

//////////////////////////////////////////////////////
///////////////////////////////////////////////

U Zecovima će biti ukopano sedam Tatarevića
Srce od tuge da prepukne: Majka Hava na mezarju milovala tabute šestorice sinova

20.07.2014.


Majka Hava Tatarević došla je na lokalno mezarje u Zecovima. Tu će biti ukopana šestorica njenih sinova i suprug. Hoda majka od tabuta do tabuta, rukama miluje svakog ponaosob, suze liju. Srce od tuge da ti prepukne.

Jutros nije imala snage doći na stadion u Kozarac gdje je klanjana kolektivna dženaza. Tu je bio sin i brat Suvad.

-Majka Hava nije mogla doći, nije imala snage, kaže nam Suvad.

Njegov brat Semir i sestra Senada stigli su iz Kanade i Australije.

- Previše je ovo za majku Havu, kroz teške uzdahe govori nam Suvad.

-Teško je bilo šta reći, osjećaji su pomiješani. Ovi dani, posebno ovaj, strašni su i za majku i za nas, za cijelu porodicu. Treba preživjeti ovaj dan. Ako majka ne dođe ovdje, ako ne bude mogla, bit će na mezarju u Zecovima, govori potresno Suvad.

On osim braće i oca, danas ukopava još četiri Tatarevića, amidžu i amidžiće.

Pored Tatarevića, tu su i tabuti braće Omanović, braće Burić, njegovih komšija. I od njih se Suvad oprašta.

Suvad je s bratom i sestrom i suprugom do jutra bdijo nad tabutima braće i svoga oca.

//////////////////////////////////////////////

Najveći udar Izraela u posljednjih 20 godina
Novinari prenose šokantne detalje, tijela mrtvih Palestinaca leže na ulicama

FOTO: Arhiva
Novinari prenose šokantne detalje, tijela mrtvih Palestinaca leže na ulicama
///////////////////////////////////////////////////

Novinari prenose šokantne detalje, tijela mrtvih Palestinaca .../////////////////////////////////////////////////

////////////////////////////////////////////

Washington izrazio zabrinutost zbog zabrana na terenu
Separatisti tijela žrtava odvezli rashladnim vagonima u Donjeck

Separatisti tijela žrtava odvezli rashladnim vagonima u Donjeck

Separatisti tijela žrtava odvezli rashladnim vagonima u ...

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////


////////////////////////////////////////
19.07.2014.

SANSKI MOST: ISPRAĆAJ 284 IDENTIFIKOVANE ŽRTVE RATA U BiH

19.07.2014.

Bolna tišina u Kozarcu

Fotogalerija Sanski Most: Ispraćaj 284 identifikovane žrtve

Kolona s posmrtnim ostacima 284 žrtve koje su ubijene tokom proteklog rata na području Prijedora, stigla je u poslijepodnevnim satima u Kozarac, gdje će u nedjelju biti obavljena kolektivna dženaza i ukop Dalje/More

Milorad Dodik, Željka Cvijanović i Aleksandar Vućić u posjeti školi "Vuk Karadžić", Doboj 19. juli

Vučić u Doboju: Srbija i BiH zajedno da traže međunarodnu pomoć

Vlada Republike Srbije izdvojiće pola miliona eura za obnovu poplavljene osnovne škole Vuk Karadžić i za Opštu bolnicu u Doboju. To je nakon posjete delagacija Srbije i Republike Srpske ovoj osnovnoj školi, rekao premijer Srbije Aleksandar Vučić Dalje/More

Vlatko Stefanovski

Stefanovski za RSE: Sve je nekako disperzirano, rastureno

Možda je za mene bilo najbolje, ali za mlade danas, koji "vrte" po tim telefonima, za njih je ovo vrijeme najbolje, jer bolje nikada nisu imali. Ne bih želio biti isključiv. Ima talenata, ima bendova, ima muzičara, ali se oni moraju izboriti za svoju istinu - kaže u intervjuu za RSE makedonski muzičar Vlatko Stefanovski Dalje/More

Valerijan Žujo

Žujo: Nigdje u Evropi, pa ni u Austriji, nema spomenika Francu Ferdinandu

Književnik i publicista iz Sarajeva Valerijan Žujo, koji je u Pragu promovisao knjigu "Glosar Sarajevskog atentata", u intervjuu za RSE kaže da je djelo priručnik i može biti od koristi svima koje interesuje ova tematika Dalje/More

Biskup Franjo Komarica

Biskup Komarica: Stidim se moje generacije mnogih političara

Banjalučki biskup Franjo Komarica, koji je 16. jula proslavio 25 godina upravljanja Banjalučkom biskupijom, za RSE kaže kako nije zadovoljan povratkom u BiH, niti pravima građana, kojoj god vjeroispovijesti pripadali Dalje/More

Dodikov zahtjev o Hilu ocjenjen kao predizborna taktika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za RSE kaže kako sumnja da će Predsjedništvo razmatrati zahtjev Milorada Dodika da se otpravnik poslova Ambasade SAD Nikolas Hil proglasi nepoželjnim
Dalje/More

Izetbegović: Dodik posljednji ima pravo žaliti se na bahatost

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u razgovoru za RSE navodi da nema razloga da Predsjedništvo BiH razmatra pismo predsjednika RS Milorada Dodika u kojem se traži proglašenje otpravnika Ambasade SAD u BiH Nikolasa Hila personom non grata
Dalje/More

Biskup Komarica: Stidim se moje generacije mnogih političara

Banjalučki biskup Franjo Komarica, koji je 16. jula proslavio 25 godina upravljanja Banjalučkom biskupijom, za RSE kaže kako nije zadovoljan povratkom u BiH, niti pravima građana, kojoj god vjeroispovijesti pripadali
Dalje/More

Kurspahić: Bez vijesti – do oktobra

Zašto na naslovnoj strani najtiražnijeg bosanskohercegovačkog dnevnika nema ni riječi o događaju dana: donatorskoj konferenciji na kojoj je za saniranje posljedica majskih poplava prikupljeno 809,2 miliona eura za Bosnu i Hercegovinu i 995,2 miliona za Srbiju
Dalje/More

Video Sklonište ili mučilište za žene?

Suđenje Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Milutina Vujičića, jednog od prvih čuvara logora u sportskoj dvorani Partizan u Foči, koja je prema optužnici bila jedan od više zatočeničkih objekata, gdje su sistematski silovane djevojčice i žene
Dalje/More

Multimedija Svjetska imena na Blues i Rock Festivalu u Mostaru

I dok zanimanje za Mostar Bluz i Rok festival vlada kod publike iz cijele Evrope, neki od stanovnika tog grada kažu da taj festival briše granice podjela u Mostaru i svojevrsna je pobjeda Mostaraca
Dalje/More

Audio Dok donatori daju novac, građani malo vjeruju vlastima

Predstavnici vlasti i više su nego zadovoljni doniranim 809 miliona eura za pomoć poplavljenima u BiH, no ono što su donatori u prvi plan stavili je način raspodjele tih sredstava, odnosno njihova najava kako će nadzirati za šta je novac utrošen
Dalje/More

Štediše konačno odahnule nakon presude iz Strazbura

Presudom Evropskog suda za ljudska prava da Slovenija i Srbija moraju vratiti tzv. staru deviznu ušteđevinu deponovanu u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci i Investbanci okončana je agonija bh. i hrvatskih štediša
Dalje/More

Multimedija Gradonačelnik otvorio vrata Vijećnice: Oduševljenje Sarajlija i turista

Vrata sarajevske Vijećnice prvi put nakon 22 godine su otvorena za posjetioce koji žele vidjeti ovo zdanje nakon obnove. Tridesetak prvih posjetitelja nije krilo oduševljenje ovim arhitektonskim draguljom
Dalje/More

Jubilarni 20. SFF: Pitanja identiteta i sukob savremenog i tradicionalnog

Ostalo je još 29 dana do početka Sarajevo Film Festivala. Ovogodišnja smotra sedme umjetnosti predstaviće više od 200 naslova. Objavljen je program u selekciji Takmičarski igrani i Takmičarski kratki film, te program U fokusu
Dalje/More

Pravda za stare devizne štediše

Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže da se i u ovom slučaju potvrđuje neodgovornost komisija za sukcesiju koje nisu uradile svoj posao, za šta će multiplikovanu cenu sada platiti građani
Dalje/More

I oktobarski izbori izvan okvira i kriterija evropskog društva?

Presuda Evropskog suda za ljudska prava donesena u korist Azre Zornić, koja je tužila državu jer se nije mogla kandidovati za državne institucije, pošto nije pripadnica konstitutivnih naroda, otvara još jednom pitanje neustavnosti izbora
Dalje/More

Video O „samoorganiziranju“ srpskog naroda u Foči

Nakon glavnog iskaza o navodnoj samoobrani srpskog naroda u Foči 1992.godine, svjedoka Milanovića je haško tužiteljstvo suočilo sa snimkom interviewa Miroslava Stanića, lokalnog vođe Srpske demokratske stranke, SDS – u kojem je otkrio pred kamerama tajni plan naoružavanja i formiranja dobrovoljačkih jedinica, godinu dana prije izbijanja sukoba
Dalje/More

Fotogalerija Holandija djelimično odgovorna za smrt Srebreničana

Predstavnice udruženja majki Srebrenice i njihov advokat kažu da je riječ o istorijskoj presudi, ali najavljuju žalbu. Guzin navodi da više ne može biti poricanja javnosti i određenih političara u Holandiji
Dalje/More

Donatori obećali 1,8 milijardu eura za poplavljena područja u BiH i Srbiji

Na donatorskoj konferencij u Briselu od 23 međunarodne organizacije i 60 zemalja za pomoć poplavljenim područjima u Srbiji je prikupljeno 995 miliona eura, a za stradale u poplavama u BiH 809 miliona
Dalje/More

Čekajući vaučere: Sve manje nade u poplavljenim područjima

Vaučere od 5.000 maraka iz fonda solidarnosti RS do sada je dobilo tek oko 200 domaćinstava, ali i te još ne vrijede ništa jer u prodavnicama koje će ih primati nije instalirana potrebna oprema
Dalje/More

Ambasada SAD: Dodikove izjave i ne zavrijeđuju odgovor

Ured za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u kratkoj reakciji na vrijeđanja otpravnika poslova Nicholasa Hilla, koje je izrekao premijer RS Milorad Dodik, poručuje kako se nada da će Dodikov angažman u diskusiji o korupciji rezultirati rješavanjem tog problema
Dalje/More

Predsjedništvo BiH bez stava: Svak svoju vanjsku politiku vodi

Najava uplovljavanja turske flote u Neum, navodna izjava turskog premijera o BiH, susret Dodik-Vučić o toj temi, samo su još neki od pokazatelja koliko bosanskohercegovačka vanjska politika ne postoji
Dalje/More

Svjedok suočen s optužbama za ubojstvo

Nakon što je kao umirovljeni pukovnik VRS-a i svjedok obrane izjavio – kako je za stradavanje sarajevskih civila tijekom rata kriva Armija Bosne i Hercegovine zbog korištenja civilnih objekata, Šehovca je tužiteljstvo suočilo s dokumentom iz njemu nadređenog Sarajevsko-romanijskog korpusa – u kojem strategija na sarajevskom ratištu predviđa – stalne i nepredvidljive napade na Sarajlije
Dalje/More

Kazaz: Kandidature pokazale destruiranost političkog prostora

Politički analitičar Enver Kazaz ocjenjuje da niko od kandidata za člana Predsjedništva BiH na predstojećim oktobarskim izborima nema nijednu ozbiljnu političku viziju, niti ikakvu strategiju
Dalje/More

Kandidature za Predsjedništvo BiH bez iznenađenja

Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Bakir Hadžiomerović kandidati su za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Dragan Čović i Martin Raguž za hrvatskog, a Željka Cvijanović i Mladen Ivanić za srpskog člana
Dalje/More

Video Kecmanović na kraju iskaza poricao genocid

Nakon što je prethodno osporavao vlastite riječi u vezi zločina srpskih snaga u Prijedoru i Sarajevu 1992.godine, Nenad Kecmanović je na kraju iskaza otišao i korak dalje – osporavajući da se u Bosni i Hercegovini dogodio genocid
Dalje/More

Beograd zabrinut zbog zabrinutosti Dodika

Ni posle sastanka u Beogradu nije razjašnjeno da li je premijer Turske rekao da će "svako ko dirne Bošnjake imati 100 miliona Turaka protiv sebe". Beograd je posle svega saopštio da očekuje reakciju međunarodnih faktora
Dalje/More

Kampanja Muzeja Tešanj: Civilni život u doba rata

Muzej Tešanj uputio je javni poziv građanima za prikupljanje predmeta, fotografija, dokumenata iz ratnog perioda 1992-1995. s ciljem da se na ilustrativan način predstavi vojni i civilni život na tešanjskom prostoru tokom rata
Dalje/More

Srebrenica: Vječiti žal za voljenima

Posljednja dženaza obavljena je u Memorijalnom centru Potočari za 175 žrtava pronađenih u masovnim grobnicama, često nekompletna jer su nekoliko puta tijela premještana iz grobnice u grobnicu kako bi se zameo trag zločinu. Nakon 19 godina mnoge majke sahranile su sinove, sestre braću, žene muževe
Dalje/More
Više tekstova

Stariji postovi

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
<< 07/2014 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
18548967

Powered by Blogger.ba