Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

24.11.2014.

DEJTONSKI SPORAZUM

Dejtonski sporazum

Ako je klanica došla nakon ljubavi, šta će stići nakon mržnje?Photo: Stock

Dejtonski sporazum, nažalost, svojom nefunkcionalnošću i svojim konstrukcionim greškama, praktično obezbjeđuje lošu beskonačnost/vječnost, onu na kakvu su, na primjer, osuđeni zombiji. Dejtonski sporazum je legalizovao posljedice ratnih zločina, tako da je, nakon njega, suđenje ratnim zločincima postalo praktično izlišno. Kada te uhvati u lopovluku, oduzme ti kriminalom stečenu imovinu. Kada te uhvati u etničkom čišćenju, očišćene teritorije ostaju tvoje vlasništvo

Photo: ytimg.com

Dejtonski sporazum potpisan je u američkoj vazduhoplovnoj bazi. Bio je to mir Made in USA. Američki proizvodi su, recimo, negdje između kineskih i njemačkih. Ne raspadnu se čim izađeš na kišu, kao kineske cipele sa kartonskim đonom, dobre jedino za mrtve, one koji neće daleko iz kovčega. A neće ti ni trajati dugo, kao njemačka kola. Dejtonski sporazum je, kad smo već kod toga, nalik američkim kolima: skupo je plaćen, puno troši i non-stop je na kanalu.

Postoji fotografija, načinjena u Jelisejskoj palači, 14. decembra 1995, u trenutku kada je Dejton zvanično potpisan. 
Izetbegović gleda ispred sebe i u rukama prevrće pero, koje je svoj posao već obavilo. On je već potpisao. Za njega, Dejton je bio no-brainer. Bilo je važno zaustaviti pokolj u Bosni. On je to upravo učinio.

Tuđman i Milošević su, kao, zauzeti, nagnuti nad sporazumom. Miloševićevo pero je na papiru. Blago je okrenut udesno, kao da se trudi spriječiti Tuđmana da prepisuje od njega. Tuđmanovo pero je u vazduhu: on kao da je odlučio da, prije potpisa, još jednom pročita sporazum Savjetnici su mu, čovjek bi se usudio špekulisati, rekli da naročitu pozornost obrati na ono što piše malim slovima, na dnu strane.

Iznad Tuđmana stoji Bil Klinton i pažljivo gleda da ovaj u zadnjem trenutku nešto ne zajebe. 

Tu su, na toj fotografiji, nekadašnji politički predstavnici naših konstitutivnih naroda. Bosanske Hrvate i Srbe, doduše, tu ne predstavljaju njihovi lokalni lideri, nego vladari njihovih “matičnih država”. Čovjek bi se, kada bi htio zakerati, mogao zapitati: budući da su i zvanični Beograd i zvanični Zagreb tvrdili da ne učestvuju u ratu u Bosni, kojega vraga Beograd i Zagreb potpisuju dokument o bosanskom miru?

PHOTO/EPA:ALESSANDRO DELLA BELLA

Njih trojica

Njih trojica. U činu kojim nije okončan samo rat u Bosni. Nego i postskriptum pola vijeka jugoslovenskog socijalističkog ideološkog drila. Pola vijeka sricanja parola o bratstvu i jedinstvu, industrijalizaciji i svijetlim danima diktature proletarijata koji dolaze – parola koje su, uostalom, zvučale uvjerljivije od današnjih o evro-atlantskim integracijama, održivom razvoju i našoj evropskoj budućnosti. Pola vijeka. Da bi sve završilo u neljudskosti etničkih čišćenja, dimu spaljenih gradova i zaglušujućoj buci industrije laži koja je sve to trebala opravdati. 

Ako je iz ideologije ljubavi naših naroda i narodnosti proizašla bosanska klanica, kakva će tek sreća proizaći iz ideologije mržnje, u kojoj rastu današnji potomci pionira i omladinaca? Jugoslovenski ratovi devedesetih bili su početak našeg velikog poraza. Kraj? Vidjećemo. Slutim da će priča o našim porazima biti vrlo, vrlo duga sapunica.  

Kao da ništa što smo uradili ili rekli nije bilo više od eha koji se odbija od visoke kanjone njihove mržnje. Je li sve doista bilo uzalud, jer slika Balkana još uvijek je ista: pejzaž iz noćne more bez kraja, sa rijekama nenamirene krvi koja teče iz najstarije daljine, sa šumama neosvećenih grobova i pašnjacima niklim na spaljenim selima. Dokle pogled seže, samo predio slikan mržnjom. Je li stvarno tako?

U pozadini priče, negdje na rubu tog pejzaža, iscrtava se crna figura – katastrofalna, često kriminalna uloga takozvane međunarodne zajednice u našoj skoroj prošlosti. I bojati se - budućnosti. 

Photo: Stock

Međunarodna zajednica, najprije, nije spriječila jugoslovenske ratove. Nakon Hrvatske, izgledalo je da je rat u Bosni nemoguć. Nakon strahota bosanskog rata, izgledalo je da dolazi period dugog, makar i nametnutog mira. A onda je došao rat na Kosovu i bombardovanje Miloševićevog postrojenja za rat i zločine koje se predstavljalo kao Jugoslavija. 

Dragocjeni doprinos međunarodne zajednice ne iscrpljuje se u nesprječavanju i tolerisanju zločina. Nastavlja se ometanjem pravde, u kojem prednjači Hag, pa time u krajnjem onemogućava da se ovdje uspostavi održivi mir. Za to vrijeme, visoki, niži i fakat niski predstavnici međunarodne zajednice ovdašnje narode upućuju na suočavanje sa prošlošću. 

Šta ono bi onda

A kako bi bilo da se, za promjenu, suočimo sa sadašnjošću? Da, umjesto što se bezuspješno pokušavamo dogovoriti oko toga “šta ono bi onda?”, pokušamo vidjeti što nam se dešava sada? I, prije svega, imamo li, kao Srbi, Bošnjaci, Hrvati, Grci ili Romi, zajedničkog neprijatelja? Možemo li, dakle, makar u nastojanju da se odupremo tom neprijatelju, lopovluku upakovanom u ideologiju zaštite nacionalnih interesa, formulisati minimum zajedničke politike? Ili ćemo, i 2028., kao i ove 2014., kupovati bajku za ometene u razvoju, priču o tri istorijski suprotstavljena naroda osuđena na vječno neprijateljstvo?

“Vječno”? A zašto, na primjer, novo savezništvo na Balkanu, nasuprot “poukama istorije”, ne bi bilo srpsko-albansko? To su dva ekspanzivna nacionalizma koja, nakon što je pitanje Kosova zatvoreno, nemaju više neriješenih pitanja. A mogu imati zajedničke interese, pa tako i zajedničke neprijatelje. Razumijem da se čini nevjerovatnim, no ukoliko do toga ipak dođe, šta bi nam to reklo o teoriji “vječnih neprijateljstava”?    

Photo: t2.ftcdn.net

Dejtonski sporazum, nažalost, svojom nefunkcionalnošću i svojim konstrukcionim greškama, praktično obezbjeđuje lošu beskonačnost/vječnost, onu na kakvu su, na primjer, osuđeni zombiji. Dejtonski sporazum je legalizovao posljedice ratnih zločina, tako da je, nakon njega, suđenje ratnim zločincima postalo praktično izlišno. Kada te uhvati u lopovluku, oduzme ti kriminalom stečenu imovinu. Kada te uhvati u etničkom čišćenju, očišćene teritorije ostaju tvoje vlasništvo.

Dejton, međutim, nije jedini problem kao što i revizija Dejtona može biti tek dio rješenja. Ako je naša jedina vizija boljeg sutra novi Dejton, sa tri nova predstavnika “konstitutivnih naroda” za stolom sa perom u ruci i novim zapadnim liderima koji im stoje nad glavom, i novim zapadnim diplomatama koje će usrati sprovedbu potpisanog, to je unaprijed protraćeno sutra. 

Mislim da je to prava dimenzija štete koju naša generacija čini - za golo održavanje ovog govneta od sistema u kojem živimo naše govno od života, mi trošimo ne samo sve što postoji, nego i ono što će doći: proždiremo budućnost vlastite djece.

*Tekst prenosimo sa prijateljskog Žurnala


/////////////////////////////////////////////////
//////////////////////////////////////
pohovani mozgovi

Dejtonski sporazum: Šta će stići nakon mržnje?

Dejtonski sporazum, nažalost, svojom nefunkcionalnošću i svojim konstrukcionim greškama, praktično obezbjeđuje lošu beskonačnost/vječnost, onu na kakvu su, na primjer, osuđeni zombiji. Dejtonski sporazum ...
/////////////////////////////////////////////

svetislav basara: Poluvanredno stanje

Šta ćemo, recimo, sa žutarama koje već decenijama - između ostalih nepočinstava - propagiraju balkansku verziju slatkog života i „noćnog provoda“ na koju nasedaju - a da ko će drugi - uglavnom adolescenti, žurke, cice, ...
////////////////////////////

Prosper Merime: Zlokobna Venera

Radio drama je akustična dramatizacija nekog događaja. Tvorci se oslanjaju isključivo na dijalog, muziku i zvučne efekte kako bi dočarali slušaocu atmosferu, likove i priču

Pogrebna top-lista: Muzika za svakodnevicu i sahrane

Poletna i optimistična montipajtonovska melodija "Always Look On The Bright Side Of Life" trenutno je najtraženija pesma na sahranama u Velikoj Britaniji, traženija čak i od tradicionalnih "The Lord ...
/////////////////////////////////////

Priprema se deklaracija protiv puštanja Šešelja

Saborski zastupnici vodećih stranaka u Hrvatskoj odazvali su se na poziv da se usuglase oko teksta deklaracije kojim bi se pred Europskim parlamentom osudilo puštanje na slobodu Vojislava Šešelja, ...

U Haškom tribunalu su neodgovorni ljudi

Puštanje lidera radikala Vojislava Šešelja na slobodu je nedopustivo, posebno zato što je presuda protiv njega već napisana ali nije objavljena, izjavila je za ljubljansko "Delo" Florans Artman, bivša ...
///////////////////////////
//////////////////////////////

Izrael kao nacionalna država jevrejskog naroda

Izraelska vlada usvojila je u nedelju sporni predlog zakona kojim bi se Izrael definisao kao nacionalna država jevrejskog naroda. Arapi inače čine 20 procenata od osam miliona stanovnika Izraela i ..

/////////////////////////////
Fotogalerije: Trista čuda

Dogodilo se u Woodstocku: Moda visokog napona

Teško da postoji tema u alternativnoj kulturi mladih 20. veka, koja je izazvala toliko polemike i sučeljenih stavova kao što je to Woodstock. Za neke je Woodstock bio i ostao prekretnica u ljudskom razvoju, za ...

Čudesni slučaj: Dr Jekyll & Mr Hyde

Šta se to događa sa mnom? Da li se to moje lice promenilo?..." Ako je verovati njegovoj supruzi Feni Ozborn, ovo su poslednje reči izrazito mladog škotskog autora Roberta Luisa Stivensona (R.L.S., 1850-1894), najmanje viktorijanskog ...
//////////////////////////////

image

Iz dnevnika jednog penzića (5)

Kanibalsko evanđelje po Momiru

image

Listen to uncle Bas

Poluvanredno stanje

image

Sletanje na kometu i otkrivanje najvećih tajni čovečanstva

Kako je čovek zajahao zvezdu repaticu

image

Dubrovački biskup protiv mržnje i podjela

Lekcija domoljubima i zajapurenoj Crkvi u Hrvata

image

Potraga za poslom: Uđi u politiku, pa da te bog vidi

Trajno neučlanljiva

///////////////////////////

Zakonodavci nemogućeg sveta
/////////////////////////////////

marko vešović: dupla ljuta

tuga mješovitog braka: Pogrešila sam što sam volela

Pobegli smo iz Begeja, gde nam je život postao neizdržljiv. Tamo sam bila balijska kurva, u Kaknju četnička. Tamo je moj Ziko bio balija, pa mudžahedin, pa ubica, pa Šiptar ...

////////////////////////////////////////////

Kanibalsko evanđelje: pijte od krvi turske

To vam je, po Vojvodiću, svetosavsko pričešće: jedite od mesa hrvatskog, jer to je moje tijelo, i pijte od krvi turske, jer to je moja krv – tako zapovijeda Isus pod kokardom koji je ...
////////////////////////////////

crkva u zatvoru

neka se pripreme vladike

//////////////////////////////////////////
//////////////////////////////
////////////////////////////
23.11.2014.

POLITIČKA BITKA NjEMAČKE I RUSIJE ZA BALKAN

Opasnost i šansa za regiju : Politička bitka Njemačke i Rusije za Balkan

Novembar 23. 2014.

putin_merkel

Njemački stručnjaci za međunarodne odnose smatraju da je Rusija želi imati veći utjecaj na Zapadnom Balkanu te da su ekonomska kriza u Evropi i politička kriza u Srbiji i BiH stvorile optimalnu priliku za Moskvu da obnovi rusko-srpsko prijateljstvo.Al Jazeera je kontaktirala nekoliko eksperata povodom izjave njemačke kancelarke Angele Merkel, objavljene u sedmičnom listu Der Spiegel, da je Njemačka alarmirana zbog ruske agresivne i antizapadne politike na Zapadnom Balkanu.

Merkel je izjavila kako bi bilo nedopustivo da Evropska unija mora pitati Rusiju za dopuštenje smije li primiti neke zemlje u svoje članstvo ili ne, a član Evropskog parlamenta i političar Kršćansko-demokratske unije Elmar Brok, u dokumentu Ministarstva vanjskih poslova pod nazivom “Utjecaj Rusije u Srbiji” je napisao da je “Putinov cilj na balkanske zemlje izvršiti tako jak pritisak da one ili odustaju od članstva u EU, ili da kao članice EU-a provode izrazito prorusku politiku”.

Karsten Dummel, direktor Konrad Adenauer Fondacije za Bosnu i Hercegovinu, kazao je za Al Jazeeru da on ne smije komentarisati ovakve stvari, ali je iznio svoje lično mišljenje:

“Pretpostavljam da stvari koje su se događale u skorije vrijeme, kao što su izbori [u BiH], izborna kampanja Milorada Dodika, zahtjev Republike Srpske za raspisivanje referenduma kao na Krimu, cjelokupni utjecaj Rusije na Republiku Srpsku, sedamdeseta godišnjica borbe protiv fašizma u Beogradu, gdje je također prisustvovao Vladimir Putin, ukazuju na to da je ‘apetit’ Rusije porastao, što se tiče Zapadnog Balkana“, kazao je Dummel.

Ipak, dodaje kako ne vjeruje da njemačka kancelarka Angela Merkel želi svađu sa Rusijom i Vladimirom Putinom.

“Cijela Evropska unija, pa tako i Njemačka, pokušavaju da podcrtaju evropsku incijativu zemalja Zapadnog Balkana, ali da ne uđu u ‘trku’ sa Rusijom, jer to ne bi vodilo nigdje. Ovdje u prvom planu mislim na sigurnosne interese zemalja u regionu. Cijela Evropska unija se iskreno zalaže za to da svaka zemlja u regiji ima pravo da se u miru sama opredijeli kojim će putem ići. Morate shvatiti da je situacija drugačija nego prije jednu godinu ili pet godina ili čak na proljeće, prije dešavanja na Krimu ili izbora u Bosni i Hercegovini“, smatra Dummel.

Bruno Schoch iz Hesenske fondacije za mirovne studije i proučavanje konfliktnih situacija i stručnjak za zemlje Balkana je na upit da li ovo znači da je Njemačka “bacila sve karte na stol?“ rekao ‘ne’.

Opasnost za osjetljivu regiju

“Sve zemlje Zapadnog Balkana žele u Evropsku uniju i to, moram naglasiti, dobrovoljno i regularnim postupkom. Tu postoje određeni ugovori, pregovori i u konačnici prijem u Evropsku uniju“, rekao je Schoch.

“Politička kriza međunarodnih odnosa u Evropi i postojeća ekonomska kriza u Srbiji i Bosni su optimalna prilika za Rusiju da ‘obnovi’ rusko-srpsko prijateljstvo i to uopće nije za zanemariti. Ultranacionalista Vojislav Šešelj koji je pušten na slobodu jer ima rak, a budite sigurni, ne zbog toga što je nedužan, je pri svom povratku upravo govorio o tom rusko-srpskom prijateljstvu. On sada govori, a i prije je govorio da se Srbija treba odvratitit od Zapada i više se otvoriti Rusiji“, tvrdi Schoch i podržava Angelu Merkel u njenoj izjavi.

“Gospođa Merkel je u pravu kad upozorava, da aneksija Krima i ‘prikriveni’ rat Rusije mogu predstavljati opasnost u nekoj drugoj regiji, a posebno u osjetljivoj regiji kao što je Balkan“.

Tom Schumacher, profesor na Goethe Univerzitetu u Frankfurtu se ne slaže sa konstatacijom njemačkog magazina da Rusija ekonomski pokušava da pod pritisak stavi druge države, navodeći da Evropska unija također čini isto.

On smatra da je najbolji primjer za to finansijska pomoć Evrospke unije državama u procesu pridruživanja, a i poslije.

“Evropska unija finansijskim špricama koje daje u procesu pridruživanja i nakon toga, obavezuje države članice i one koje žele da se pridruže Evropskoj uniji da surađuju i da slijede njihova pravila. Što se tiče izjave gospođe Merkel, nisam se pozabavio temom dovljno dobro da vam mogu reći da li ima političke konotacije, ali ne bih rekao da je gospođa Merkel ovo tek tako izjavila“, zaključio je Schumacher.

Harun Cero(Aljazeera)


/////////////////////////////////////
///////////////////////////

//////////////////////////////////
Ženom se ne rađa
/////////////////////////////////////////////////////

Prosper Merime: Zlokobna Venera

Radio drama je akustična dramatizacija nekog događaja. Tvorci se oslanjaju isključivo na dijalog, muziku i zvučne efekte kako bi dočarali slušaocu atmosferu, likove i priču

///////////////////////////////////////////////

Pogrebna top-lista: Muzika za svakodnevicu i sahrane

Poletna i optimistična montipajtonovska melodija "Always Look On The Bright Side Of Life" trenutno je najtraženija pesma na sahranama u Velikoj Britaniji, traženija čak i od tradicionalnih "The Lord ...
///////////////////////////

U Haškom tribunalu su neodgovorni ljudi

Puštanje lidera radikala Vojislava Šešelja na slobodu je nedopustivo, posebno zato što je presuda protiv njega već napisana ali nije objavljena, izjavila je za ljubljansko "Delo" Florans Artman, bivša ..

///////////////////////////////

Faruk Šehić u KC Gradu

Bosanskohercegovački pisac i novinar Faruk Šehić gostovaće u Beogradu u utorak, 25. novembra. On će u KC Gradu, u Gradskoj knjižnici, govoriti o poeziji i ratu, pisanju, ..

////////////////////

Dan sećanja na žrtve transfobije

Merlin lives forever!

///////////////////////

Dončić, lirski koljač

Smešna strana genocida


///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
image

Onanija Ratka Femića glede e-novina

Drndanje, dildo, guzica i kaka

image

Živ, zdrav, glup i krvoločan: Miodrag Zarković dočekao Šešelja

Žal za vremenom mržnje i genocida

image

Predrag Ćeranić Ćerač, ruskokolonaš

Pod hitno moramo Putinu dati da nas sveobuhvatno sve obuhvati

image

Miloje Dončić, lirski koljač

Smešna strana genocida

image

Milan Damjanac, zamorče koje prkosi svakom eksperimentu

Tko god piše ćirilicom, oči mu iskopat’ žlicom

///////////////////////////////

breht & ibrica

Ne dajte da vas zavedu

//////////////////////////////////
Fotogalerije: Trista čuda

Dogodilo se u Woodstocku: Moda visokog napona

Teško da postoji tema u alternativnoj kulturi mladih 20. veka, koja je izazvala toliko polemike i sučeljenih stavova kao što je to Woodstock. Za neke je Woodstock bio i ostao prekretnica u ljudskom razvoju, za ...
//////////////////////////////////////////

Čudesni slučaj: Dr Jekyll & Mr Hyde

Šta se to događa sa mnom? Da li se to moje lice promenilo?..." Ako je verovati njegovoj supruzi Feni Ozborn, ovo su poslednje reči izrazito mladog škotskog autora Roberta Luisa Stivensona (R.L.S., 1850-1894), najmanje viktorijanskog ...
/////////////////////////////////

Lekcija domoljubima i zajapurenoj Crkvi u Hrvata
/////////////////////////////
pohovani mozgovi

Da li se legitimna vlast pravi kupovinom poslanika?

Očigledno je, kako upozoravaju neki analitičari u RS, da postoji politička pijaca, na kojoj se kupuju i prodaju mandati i funkcije pa će i ova afera na kraju biti prihvaćena kao normalna stvar, mada trgovina ...

////////////////////////////////////////////

basara: Nasilje, neotuđivi deo našeg nacionalnog identiteta

Masa se, kaže Kaneti, stihijski (ovo je važno) obrazuje oko neke „velike ideje“ i „velikog zajedničkog cilja“, da bi u anonimnosti „pravednog“ mnoštva svako od pojedinaca iz mase ispoljavao svoje najniže strasti. Da ne dužim - ...
///////////////////////////////
Vibriram na Femića

Vukašin Obradović

Vibriram na Femića

Što se mene tiče, osnovni značaj polemike Ratko Femić sa e-novinama, je etabliranje novog pojma u srpskom novinarstvo: medijski flufferi. Zapravo, radi se, ne samo o pojmu, već o čitavom pravcu, sa ...

///////////////////////////////

Vojvođanska sekcija, srpska inspekcija
////////////////////

"Okupacija" "Zvezde"

Mi smo ovde i bioskop je naš

22.11.2014.

RIZIK ZVANI "VOJISLAV ŠEŠELj"

RIZIK ZVANI ŠEŠELj     

 • Vojislav Šešelj u Beogradu, novembar 2014.

  Rizik zvani Šešelj

  U vrijeme kada se države Balkana još bore sa ratnom prošlošću, povratak kući jednog od najžešćih srpskih nacionalista je izazvao blage reakcije srpske vlade i lavinu negativnih kritika na Haški tribunal što je, tvrde analitičari, korak unazad u promicanju poslijeratnog pomirenja


//////////////////////////////////////

///////////////////////////////////

////////////////////////////////

////////////////////////////////

Vedrana Šimić u Sarajevu, novembar 2014.

Šimić za RSE: Najteže je pjevati u Sarajevu i Zagrebu

Bh. sopranistkinja Vedrana Šimić nastupa širom svijeta promovišući sarajevsku školu pjevanja za koju kaže da je međunarodno priznata. U intervjuu za RSE govori i o izazovima opernih pjevača danas Dalje/More

Ilustrativna fotografija

Posrnulo zdravstvo u Republici Srpskoj

Neuplaćeni doprinosi radnicima, nedostatak sanitetskog materijala, loši uslovi rada u pojedinim zdravstvenim ustanovama, samo su neki od problema u zdravstvu bh. entiteta Republika Srpska Dalje/More

Potpisivanje Dejtonskog sporazuma

Devetnaest godina zaglavljenosti u Dejtonskom sporazumu

Niko od potpisnika sporazuma više nije živ, a mirovni sporazum kojim je zaustavljen rat u različitim djelovima BiH se i danas različito tumači i niko nije zadovoljan onim što je potpisano Dalje/More

Online roditeljski sastanak

Video Online roditeljski sastanak

Uprkos zastarjelom obrazovnom sistemu i školama koje ponekad ne zadovoljavaju ni osnovne uslove za školovanje jer nemaju grijanja ili vode, u BiH ima talentovane djece koja prije svojih učitelja i nastavnika ovladaju novim tehnologijama Dalje/More

Čija je Sutorina?

Video Čija je Sutorina?

Nakon što je džentlmenski, a na vlastitu štetu Vijeće ministara BiH Prijedlogom ugovora o državnoj granici sa Crnom Gorom Sutorinu, svoj drugi izlaz na more, prepustilo susjedima, poruka koju su poslali takvim činom za eksperte je šokantna Dalje/More

Kurspahić: Nedjelja “Putinologije”

Kako je jedna epizoda iz rasprave u Savjetu bezbjednosti o BiH postala još jedna ilustracija za raspravu u Evropi o tome kako – 25 godina nakon rušenja Berlinskog zida i uklanjanja “željezne zavjese” – Evropom ponovo pušu vjetrovi hladnog rata
Dalje/More

Rimski grad u Skelanima

U Skelanima, prvom naseljenom mestu opštine Srebrenice, kada se iz Bajne Bašte pređe na levu obalu Drine, radi veliki broj arheologa iz Užica, Beograda i Banje Luke, na lokalitetu nekadašnjeg rimskog administartivnog centra
Dalje/More

Fotogalerija Izložba univerziteta Tuzle i Crne Gore o multikulturalizmu

Petnaest autora, akademski obrazovanih slikara, različitih nacionalnosti i starosti predstavili su Tuzlacima svoja djela. Cilj izložbe je potaknuti ljude da svatko živi sa svojom tradicijom i kulturom otvoreno i bez predrasuda
Dalje/More

Video Čija je Sutorina?

Nakon što je džentlmenski, a na vlastitu štetu Vijeće ministara BiH Prijedlogom ugovora o državnoj granici sa Crnom Gorom Sutorinu, svoj drugi izlaz na more, prepustilo susjedima, poruka koju su poslali takvim činom za eksperte je šokantna
Dalje/More

Najgore je što si u svom gradu, a nisi nigdje

Prije dvije godine vlasti BiH pokrenule su projekat s ciljem konačnog zatvaranja kolektivnih centara i trajnog zbrinjavanja ovih porodica. Osigurano je oko 100 miliona eura, koje čine sredstva iz bh. budžeta i kredita Razvojne banke Vijeća Evrope
Dalje/More

Zahvalnica RSE za doprinos borbi protiv korupcije

Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva u BiH „Account“, koja je u četvrtak organizovala treću Godišnju skupštinu, odlučno se bori protiv korupcije, a nizom primjera to mogu i dokazati
Dalje/More

Video Svjedok suočen s politikom progona u Ključu

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Nikole Vračara, pripadnika rezervne policije u Ključu, jednoj od općina gdje je prema optužnici – progon nesrpskog stanovništva 1992.godine - dosegnuo razmjere genocida
Dalje/More

Decenija CIN-a: Ljude zanimaju priče u kojima se mogu prepoznati

Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN) 20. novembra obilježava deset godina uspješnog rada, odnosno pripreme i objavljivanja brojnih istraživačkih tema - od organizovanog kriminala, imovine političara, kulture i religije do sporta
Dalje/More

Video Svjedok suočen s dokazima akcija protiv civila

Haško suđenje (ITCY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Rajka Šarenca, bivšeg pomoćnika za moral i vjerska pitanja u Prvoj gardijskoj motoriziranoj brigadi VRS-a
Dalje/More

Mljekari u BiH najavili masovne proteste

Bh. mljekari, koji već sedam dana protestuju na carinskim terminalima u BiH, nisu zadovoljni odgovorom vlasti, koja nije zaštitila domaću proizvodnju. Zbog toga mljekari najavljuju radikalnije mjere, uključujući i masovnije proteste
Dalje/More

Pusić: Europska inicijativa za BiH je hrvatski interes

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova vjeruje da će BiH kroz njemačko-englesku inicijativu, koja je sad postala i europska, za četiri godine ispuniti uvjete za kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji
Dalje/More

Dozirani optimizam

Neki bi rekli kako su se partije neuobičajeno brzo dogovorile oko budućih koraka, s obzirom na dosadašnju praksu da su pregovori trajali i do dvije godine. Zbog toga se nameće pitanje - da li se građanima i zemlji smiješi bolja budoćnost
Dalje/More

Novi kurs EU prema BiH

Ono što ovu inicijativu izdvaja od ostalih, uglavnom neuspjelih pokušaja, jeste da se reforme i odluke o njima vraćaju u institucije zemlje, a ne liderima i njihovim dnevnopolitičkim manipulacijama
Dalje/More

Ljudska prava kao nužnost

Paradoks globalnog društva je da se u vremenu mnoštva međunarodnih obaveza, konvencija i drugih pravnih akata, ljudska prava i dalje krše, a u nekim zemljama to je nekontrolisan proces
Dalje/More

Ibrahimović: PEN usmjeriti ka kritičkom promišljanju situacije u BiH

Novi predsjednik PEN centra BiH Nedžad Ibrahimović kaže kako PEN vidi kao neku vrstu svjetionika, koji će, odašiljući svjetlost ovom društvu, pokušati ukazivati na prave probleme
Dalje/More

Smijenjen selektor BiH Safet Sušić

Sušić je po dolasku u Sarajevo, nakon utakice sa Izraelom u nedjelju uveče u kojoj je bh. selekcija izgubila sa 3:0, izjavio da ostavku neće dati, ocjenjujući da još uvijek reprezentacija Bosne i Hercegovine ima šanse da se kvalifikuje za Evropsko prvenstveno 2016. godine
Dalje/More

Tragom snimka: Koliko košta poslanik - preletač?

Izborni zakon Bosne i Hercegovine prema kojem mandat osvojen na izborima pripada pojedincu, a ne stranci otvorio je mogućnost brojnih malverzacija. Iako se sumnjalo da iza prelazaka pojedinih poslanika u parlamentima iz stranke u stranku nakon izbora stoji i mito, o ovome se nije mnogo govorilo
Dalje/More

Mostar: Pozorište i Kazalište saradnju počinju osjetljivom temom

"Haj'mo na fuka" radni je naziv predstave, koju će već u januaru zajednički izvesti ansambli Narodnog pozorišta Mostar i Hrvatskog narodnog kazališta iz tog grada. To je prvi primjer institucionalizirane produkcije između te dvije mostarske teatarske kuće
Dalje/More

Audio Lokalni SDS-ovac poricao progone u Srbcu

Milinčić je kao svjedok obrane pokušao prikazati generala Mladića – kao miroljubivog vojskovođu koji je zajedno s njim spriječio odmazdu nad stanovništvom obližnjeg mjesta Davor u Hrvatskoj 1992.godine
Dalje/More

Sva bh. predsjedništva: Ratni zločinac, bjegunac pred zakonom i jedan svijetli primjer

Ono što je karakteristično za svaki dosadašnji saziv bh. predsjedništva je to da su se kroz tu instituciju prelamali zategnuti odnosi Banje Luke i Sarajeva, međustranački, ali i unutarpartijski sukobi
Dalje/More

Multimedija BiH dobila novo Predsjedništvo: Izetbegović, Ivanić i Čović položili zakletvu

Ivanić, koji će u idućih osam mjeseci obnašati dužnost predsjedatelja, kazao je kako će u budućem mandatu promovirati politiku dogovora i kompromisa
Dalje/More

Suđenje Popović i drugi: Konačna presuda oficirima VRS-a za Srebrenicu iduće godine

Prvooptuženi Vujadin Popović, obavještajni časnik vojske bosanskih Srba (načelnik za sigurnost Drinskog korpusa VRS), osuđen je na doživotni zatvor budući da su, prema sudskom vijeću, dokazi pokazali da je voljno i svjesno stupio od početka napada na enklavu u izvršenje udruženog zločinačkog poduhvata.
Dalje/More

Ottinger za RSE: Danas je sve površno

Cijenjena njemačka režiserka Ulrike Ottinger, čiji je film "Pod snijegom" prikazan na 9. Festivalu Pravo ljudski u Sarajevu kaže kako je civilizacijski poduhvat to što su se stanovnici Sarajeva oporavili od rata
Dalje/More

Zna li se istina o Kazanima?

U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa razgovaralo se o tome zašto još uvijek nije podignut spomenik civilima koji su ubijeni tokom opsade Sarajeva 1992. i 1993. godine i bačeni u jamu Kazani iznad Sarajeva. Sagovornici su bili Svetozar Pudarić i Mirsad Tokača
Dalje/More

Projekat EU za bolji poslovni ambijent u više bh. opština

U Sarajevu je predstavljen projekat EU kojim se želi unaprijediti poslovni ambijent i konkurentnost malih i srednjih poduzeća. Predstavljene su studije izvodljivosti i planovi za izgradnju poslovnih zona u 11 bh. gradova
Dalje/More
/////////////////////////////

Multimedija

Fotogalerija Željezno Polje: Pred početak zime

Željezno Polje kod Žepča u centralnoj Bosni malo je napredovalo nakon velikih poplava i klizišta. Od 80 porušenih kuća gradi se tek 20 a mnogi će mještani ove mjesne zajednice dočekati Novu godinu kao podstanari. RSE/Foto: Srećko Stipović

///////////////////////////////

Video Od probe do premijere: Ero s onoga svijeta

Nakon šestogodišnje pauze opera "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca vraća se na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo i to prema obnovljenoj režiji Krunoslava Cigoja. Ovo složeno muzičko-scensko djelo uvrštava se među najuspjelije slavenske komične opere. RSE/Video: Zvjezdan Živković

Više multimedije
22.11.2014.

RATNI ZLOČINAC "MOMČILO KRAJIŠNIK" U AKCIJI SPAŠAVANjA "MILORADA DODIKA"

ZAJEDNO SMO SKUPA: Krajišnik u akciji spašavanja prestravljenog Dodika

Milorad Dodik izgubio je tlo pod nogama. Zna to, kao što zna da je njegova era završena i da je došlo vrijeme da položi račune za sve što je učinio. A nije učinio ništa dobro.
//////////////////////////////////////

Prestravljen je ambijentom promjena, koje su neminovnost, i u kojima on artikuliše stajni kamen, što je svojim (šovinističkim, bahatim, primitivnim, devijantnim, rasipničkim, grandomanskim, necivilizovanim, nasilnim, divljačkim...) ponašanjem i uzrokovao tu ravan.

 

Dodik pokušava sve da presvuče „zmijsku kožu“ i vrhovima „noktiju“ se uhvati za platformu koja mu izmiče. I koja znači da on više nikada neće biti odlučujući faktor u ovom entitetu i ovoj zemlji. Ni on ni njegove sluge, što unezvijereno iščekuju naredne dane, očekujući/nadajući se da su Dodikovi „nokti“ dovoljno čvrsti i dugi i da će uspjeti da i njih i njega spasu. Zaludan posao - u bliskom vremenu pred nama Dodiku će nokti biti skroz podrezani.

Pridržavanje za Kostur

 

Dezorijentisani i prestravljeni Dodik zato se uzalud hvata Momčila Krajišnika, satrulog Kostura iz Ormara srpskih užasa, zabluda i violentnih grešaka, koje su narod koštale i koštaju esencijalnih interesa i koje su, u velikoj mjeri, načele i potrošile njegovu (narodnu) životnu i duhovnu supstancu.

 

Ono što je Krajišnik, „Nulti Papak“ kriminalnih radnji, političke korupcije i brojnih drugih nezakonitosti, otpočeo, Dodik je doveo do savršenstva. Zla.

 

Krajišnik je osmislio braću, kumove i ostale čabrile, kao idealan recept za preuzimanje sveg narodnog porodičnog srebra; Dodik je njegovu farisejsku politiku srebroljublja (iznad i prije svega), doveo do savršenstva, preko svoje braće, kumova, stankovića, radišića, ćubića i ostalih kaldera.

 

Sada taj dvojac, koji označava početnu i krajnju tačku demoliranja, destrukcije i otimačine svega vrijednog u Republici Srpskoj, poziva na „Jedinstvo“.

 

I to u situaciji kada je golim okom vidljivo da se svako onaj od političara ko uđe u „Jedinstvo“ sa replikantima Hermesa, pridružio zločinu nad sopstvenim narodom i zločinu nad svakim građaninom ove zemlje.

 

„Jedinstvo“ - druga riječ za prikrivanje pljačke i spasavanje Dodika

 

Na koje "Jedinistvo" pozivaju Dodik i Krajišnik?

 

Na "Jedinstvo" sa onima koji nisu samo sve opljačkali, zagadili, uništili, već im je i to malo bilo, pa su ubijali, silovali, progonili.

 

Jedinstva sa Zlom ne može biti, a Režim u Republici Srpskoj oličenje je Zla i Pakla za Života.

„Jedinstvo“ koje Kain&Sin preporučuju bilo bi spas za Dodika, što bi mu omogućio da sa Šljamom, kojim je okružen, nastavi sa uništavanjem svega postojećeg, i to „Jedinstvo“ bila bi politička smrt za svakog onog ko bi se uhvatio na tu banalnu, laživu, neiskrenu pozivnicu.

„Velike“ Dodikove i Krajišnikove riječi, izrečene nakon sastanka u Banjaluci, sračunate su da prikriju stvarni cilj: Spasavanje Milorada Dodika i njegovog Režima.

 

Dodik je poručio da je neophodno da Srpska u narednom periodu očuva institucionalnu stabilnost i najavio da će pozvati na razgovore sve političke faktore u Srpskoj s ciljem obezbjeđenja što većeg jedinstva o suštinski važnim pitanjima.

 

"U tom pogledu, kao predsjednik Republike, imam namjeru da nakon svoje inauguracije pozovem sve političke faktore u Republici Srpskoj da razgovaramo o aktuelnoj situaciji i da učinim sve da se obezbijedi što veći stepen jedinstva svih političkih snaga na pitanjima suštinski važnim za Srpsku", istakao je Dodik.

 

Krajišnik je rekao da je neminovno jedinstvo i zajednički nastup svih srpskih stranaka u institucijama BiH ne da bi time izražavali otpor prema SDA i HDZ-u, već radi toga što je zajednički nastup srpskih stranaka prirodni tok.

 

"Bilo bi dobro da u Republici Srpskoj saradnja i uvažavanje zamijene jedan pomalo ružan odnos, gdje se stvaraju animoziteti. Dobro bi bilo da naše stranke imaju konkurenciju u ekonomskim programima da bi našem narodu bilo što bolje", smatra Krajišnik. (Srna)

Strah od Sipe i istraga

 

“Zajednički nastup svih srpskih stranaka u institucijama BiH”, ključne su riječi cijelog amaterskog igrokaza Replikanata Hermesa vrlo opasnih namjera. Krajišnik, koji je bez ikakve težine u Savezu za promjene i u SDS-u, poziva na spasavanje Dodika, na spasavanje onih, koji su pod Dodikovim visokim pokroviteljstvom, opljačkali RS. I koji će biti pod istragom, čim nadležni organi budu izvučeni ispod Dodikovog uticaja.

 

Ne čudi to od “Nultog Papka”, koji ima samo jednu namjeru: da dobro naplati navodni dug Republike Srpske prema njemu; Dug koji ne postoji, niti je ikada postojao.

Krajišnik jeste bio u zatvoru, ali ne zbog RS, već zbog djela koja je on lično počinio. I to se jednom zauvijek mora razgraničiti. Sviđalo se to nekome ili ne.

 

U suprotnom, ovaj entitet će biti vječna žrtva njenih samoproklamovanih osnivača. I njihovih naslednika, što su nastavili da funkcionišu po matrici da je sve što golim okom obuhvate njihovo lično i privatno.

 

Interesantno je da “jednistveni nastup” stranaka iz RS u organima BiH poslednjih dana promovišu i stratezi Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a. Što samo po sebi ukazuje da i dalje, iako smanjenim obimom, dejstvuje “osovina Čović-Dodik”, najveća politička i bezbjednosna prijetnja ovoj zemlji.

 

Dodikovo bacanje otrovnog Drona na RS i pripremanje nasilja

 

Potrošeni, runirani, nikom potrebni Krajišnik, poslužio je Dodiku i kao mali otrovni Dron, koji je on bacio na građane RS, pripremajući “Strategiju haosa”, odnosno set lažnih optužbi protiv SzP, preciznije SDS-a, ukoliko ne dođe do željenog “Jedinstva”.

 

Dodik je optužio SDS za pripremanje “ulice”, iako niko “ulicu” nije nijednom jedinom riječju pomenuo.

 

Komentarišući mogućnost da SDS pozove narod na ulicu, ukoliko SNSD formira vlast u Srpskoj, Dodik je rekao da Republici Srpskoj ne treba nikakva destabilizacija.

 

"Ukoliko /lider SDS-a/ Mladen Bosić misli da izvede ljude na ulicu, neka to uradi. Republici Srpskoj ne treba nikakva destabilizacija, a izvesti ljude na proteste i na ulicu - to je destabilizacija. Da li ima za tim potrebe ili ne, to je druga priča", istakao je Dodik. (Srna)

Oprobana receptura Dodikovih izlizanih, nekreativnih i krvoločnih stratega o “Obojenim revolucijama”, koje se, svakodnevno, dešavaju samo u njihovim glavama, u ovom kontekstu se treba shvatiti kao Dodikova otvorena prijetnja da će kreirati ambijent nasilja, ukoliko mu se ne usliše želje da bude “Jedinstvom” spasen.

 

Dodik i ovim svojim niskim aktom pokazuje u kavom je strahu. Koji je kod njega dodatno pojačan procjenom poznatog beogradskog analitičara Dušana Janjića da mu slijedi “zbacivanje sa vlasti”.

 

“Na kraju, kao čovek koji poznaje Milorada Dodika, dozvolite da predsedniku RS-a krajnje dobronamerno poručim da bi mu, nakon poslednjih izbora, bilo najpametnije da već sutra krene sa pripremama za svoj odlazak sa vlasti. U suprotnom, biće zbačen”, rekao je Janjić. (RTV BN)

 

Janjić jeste dobronamjeran prema Dodiku, ali ga ovdašnji čelnik Režima neće poslušati. Jer, u strahu od nadolazećih promjena, velike su mu oči. Šestostruke!

Krajišnik ne može spasiti “Kralja Papaka”; On je memljivi dokaz njegovog političkog sloma. I kraja.

 

Dodatak: Veliki honorar za “Nultog Papka”

 

Krajišnik, služeći Dodiku, odrađuje honorar što mu ga je isplatio Režim.

Krajišnik je, preko brata, dobio 400.000 KM u kešu “za pokretanje proizvodnje” u Pogonu za impregnaciju drveta, koji gradi na Palama. I za koje mu tamošnje vlasti ne daju dozvolu, jer bi to značilo da dozvoljavaju trovanje građana.

 

Preduzeće Sarajevoinvest počelo je izgradnju pogona za impregnaciju drvenih, elektro i TT stubova četrdeset metara od kuće Slavka Vasića.

 

Inspekcija je radove prekinula, Krajišnik tražio ekološku dozvolu, a mještani poručili - neće je dobiti, objavili su ranije mediji.

 

Uz 400.000 keša, Krajišnik bi od Šuma Srpske, ukoliko uspije pokrenuti proizvodnju, dobio i najkvalitetnije drvo za TT stubove, a Elektroprivreda RS bila bi siguran kupac. Biznis po oprobanom “Dodikovom receptu”.

 

Slobodan Vasković

//////////////////////////////////////////////////
/////////////////////////////////////////////////////////////////

NEIZVJESNA VEĆINA: Dodik traži pomoć Krajišnika!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Momčilom Krajišnikom s kojim je razgovarao iza zatvorenih vrata o predstojećoj konstitutivnoj sjednici Skupštine RS-a.

//////////////////////////////

Dodik je nakon sastanka s Krajišnikom  poručio kako je neophodno da Republika Srpska u narednom periodu očuva institucionalnu stabilnost i najavio da će pozvati na razgovore sve političke faktore u RS-u s ciljem obezbjeđenja što većeg jedinstva o suštinski važnim pitanjima.

 

"Republika Srpska je posljednjih godina imala snažnu institucionalnu stabilnost. Mislim da je neophodno da se ta stabilnost u narednom periodu očuva", izjavio je Dodik novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa predsjednikom Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Momčilom Krajišnikom.

 

Dodik je rekao da se saglasio sa Krajišnikom da je neophodno obezbjeđivati što veći stepen jedinstva političkih faktora u Republici Srpskoj na jačanju i očuvanju institucionalne snage i jedinstvenog nastupa u ime Srpske na bilo kom nivou.

 

"U tom pogledu, kao predsjednik Republike, imam namjeru da nakon svoje inauguracije pozovem sve političke faktore u Republici Srpskoj da razgovaramo o aktuelnoj situaciji i da učinim sve da se obezbijedi što veći stepen jedinstva svih političkih snaga na pitanjima suštinski važnim za Srpsku", istakao je Dodik.

 

On je najavio da će Asocijacija "Stvaraoci Republike Srpske" u narednim sedmicama dobiti status organizacije od javnog interesa za Republiku Srpsku.

 

"Za Republiku Srpsku je važno da se čuju stavovi te organizacije, ljudi koji su na početku bili članovi tijela i organa RS-a, a mnogi od njih su prošli određenu troturu međunarodnog faktora i drugih institucija. Ti ljudi su ostali dosljedni ideji jačanja i snaženja Republike Srpske", rekao je Dodik.

 

Predsjednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Momčilo Krajišnik zahvalio je Dodiku što će Asocijacija dobiti status organizacije od javnog interesa, pa će u budžetu biti predviđena sredstva za njen rad.

 

Krajišnik je rekao da je neminovno jedinstvo i zajednički nastup svih srpskih stranaka u institucijama BiH ne da bi time izražavali otpor prema SDA i HDZ-u, već radi toga što je zajednički nastup srpskih stranaka prirodni tok.

 

"Bilo bi dobro da u Republici Srpskoj saradnja i uvažavanje zamijene jedan pomalo ružan odnos, gdje se stvaraju animoziteti. Dobro bi bilo da naše stranke imaju konkurenciju u ekonomskim programima da bi našem narodu bilo što bolje", smatra Krajišnik.

 

Prema nezvaničnim informacijama, Dodik je tražio od Momčila Krajišnika da svojim autoritetom doprinese naporima SNSD-a da osigura skupštinsku većinu, budući je potpuno jasno da ni jedan od dva bloka nema stabilnu natpolovičnu većinu u Skupštini RS-a. Stoga će najvjerovatnije na konstituirajućoj sjedici u ponedeljak poslanici preuzeti mandat ali neće birati skupštinsko rukovodstvo dok se ne oformi stabilna natpolovična većina...

///////////////////////////////////////////////////////////////

22.11.2014.

SABINA HUSIĆ IZ ZENICE DOBITNICA NAGRADE "ŽENA SVIJETA" ZA 2014. GODINU

“Women for Women International” : Sabiha Husić iz Zenice dobitnica nagrade “Žena svijeta” za 2014. godinu

Novembar 22. 2014.
SabihaH1

Sabiha Husić (desno) na svečanoj ceremoniji u New Yorku

Sabiha Husić iz Bosne i Hercegovine je dobitnica nagrade “Žena svijeta” za 2014. godinu, prenosi Anadolija.Husić je nagradu “Žena svijeta” za 2014. godinu, koju dodjeljuje američka organizacija “Women for Women International”, primila na svečanoj ceremoniji u New Yorku.Na ceremoniji je naglašeno kako je Husić nagradu dobila za kontinuiran rad na promociji pravde i podrške žrtvama seksualnog nasilja u BiH ali i u svijetu.

Ona je inače, direktorica nevladine organizacije “Medica” Zenica u Bosni i Hercegovini, psihoterapeutkinja, islamska teologinja i međureligijska mirotvorka.”Medica” omogućava psihološku, medicinsku i ekonomsku podršku ženama i djeci preživjelima/žrtvama rata i poslijeratnog nasilja, uključujući silovanje i druge oblike seksualnog nasilja, nasilja u porodici, torture i trgovine ljudima.Osim toga, Sabiha je od Volont Europe izabrana za dobitnicu Evropske nagrade za aktivnu građanku i profesionalni rad za 2009. godinu zbog aktivnosti koje predvodi u “Medica”. Bila je i istaknuta govornica na Svjetskom forumu za pravdu 2013. godine.Nagradu “Žena svijeta”, ranije su dobile bivša američka tajnica Hillary Clinton i glavna međunarodna dopisnica CNN-a Christiane Amanpour. (Kliker.info)


/////////////////////////////////////////
/////////////////////////////////
 

Bosanac u Buffalu: Ovoliki snijeg nikad nisam vidio

/////////////////////////////////////////

//////////////////////

Dijaspora

Bosanac u Buffalu: Ovoliki snijeg nikad nisam vidio

KBSA : Izražavamo zabrinutost i upućujemo protest zbog skrnavljenja bošnjačkog

22.11.2014.

FLORANS ARTMAN: U HAŠKOM TRIBUNALU SU NEODGOVORNI LjUDI

Florans Artman za "Delo"

U Haškom tribunalu su neodgovorni ljudiPhoto: Stock

Puštanje lidera radikala Vojislava Šešelja na slobodu je nedopustivo, posebno zato što je presuda protiv njega već napisana ali nije objavljena, izjavila je za ljubljansko "Delo" Florans Artman, bivša portparolka haškog tužilaštva

"Presuda je već napisana, a niko ne želi da kaže kakva je. Šešelj nije tako bolestan da ne bi mogao da sluša njeno čitanje", rekla je Artman, a prenosi Hina.

Prema njenim rečima, Šešeljevo puštanje na privremenu slobodu nije opravdano ni sa aspekta ljudskih prava. "Nikoga još nisu prevremeno pustili na takav način. Svakome treba reći da li je kriv ili ne. Niko ne želi da umre, a da ne dobije odgovor na to pitanje", rekla je Artman za slovenački list.

Slučaj Šešelj je, kako je navela, dokaz da su u Haškom tribunalu "potpuno neodgovorni ljudi" koji bi, po njenom mišljenju, trebalo da se povuku, zajedno s glavnim tužiocem Seržom Bramercom. "Oni su sasvim iznad svega, iznad međunarodnih standarda, iznad Saveta bezbednosti UN, pa i iznad Boga", dodala je ironično bivša portparolka haškog tužilaštva.

Ona kaže da, kada bi bila na mestu hrvatskog predsednika Iva Josipovića, ne bi pisala predsedniku Haškog tribunala Teodoru Meronu nego članicama Saveta bezbednosti i pitala ih šta se događa. "Za rad Tribunala plaćamo velike novce, a u zamenu dobijamo samo pokušaj revidiranja istorije sukoba i prevremeno puštanje jednog ludaka", istakla je Artman.

U osvrtu na stanje u Hrvatskoj u vezi s procesom pomirenja i suđenja u Hagu, ona je ocenila da stvari "previše sporo napreduju" i da je "nacionalizma sve više". "Toga ne bi bilo da nema straha od suočavanja s prošlošću", rekla je Artman, dodavši da je hrvatska operacija "Oluja" bila legitimna, ali da krivci za zločine koji su tokom i posle nje počinjeni nisu kažnjeni.

"Ako neko progovori o tim zločinima, automatski se optužuje da se protivi akciji kojom je Hrvatska povratila kontrolu nad svojom teritorijom", navela je Artman u razgovoru za slovenački list.

///////////////////////////
////////////////////////////////////


image

Nastavak suđenja u Hagu

Karadžićeve biološke analogije

image

Vesna Pusić, ministrica diplomatije Hrvatske

Moja sućut građanima Srbije

image

Posle posete albanskog premijera Srbiji

Albanian drone II

image

Azem Vllasi, politički analitičar

Srbija je zlovoljno dočekala Ramu

image

Regionalni rizici

Nacionalizmi malih razlika

////////////////////////////////

Pogrebna top-lista: Muzika za svakodnevicu i sahrane

Poletna i optimistična montipajtonovska melodija "Always Look On The Bright Side Of Life" trenutno je najtraženija pesma na sahranama u Velikoj Britaniji, traženija čak i od tradicionalnih "The Lord ...
//////////////////////////////////

Pink Floyd, The Endless River: Skok sa litice u čisti zvuk

Album The Endless River kojim su Pink Floydi ponovo uskomešali svijet nakon dvadeset godina tihovanja, labuđa je pjesma za preminulog klavijaturistu Richarda Wrighta. David Gilmour .

.
///////////////////////////////

U Srbiji 105 dolarskih milionera

Na listi najbogatijih ljudi sveta Srbiju ove godine predstavlja 105 ljudi čija pojedinačna neto imovina premašuje 30 miliona dolara, dok zbirno raspolažu sumom od 13 milijardi dolara. ...

/////////////////////////////////////////////

Bosna i Hercegovina: Rezultati Popisa iduće godine

Prvi i najbitniji rezultati Popisa stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini 2013. trebalo bi da budu dostupni u narednih šest mjeseci, kazao je Pieter Everaers, ...
/////////////////////////////
Svet plus

Obamina ponuda za pet miliona ilegalnih imigranata

Skoro pet miliona ljudi koji ilegalno žive u SAD mogu da izbegnu deportaciju pod sveobuhvatnim promenama imigracionog sistema, koje je u četvrtak uveče saopštio američki predsednik Barak Obama na užasavanje ...
/////////////////////////////////////

"Primirje" u Ukrajini odnelo 1.000 života

Gotovo 1.000 ljudi je ubijeno u Ukrajini od potpisivanja primirja između Kijeva i proruskih aktivista, a broj raseljenih se skoro udvostručio, saopštile su UN. UN-ov poverenik za ljudska prava upozorio ...
///////////////////////////////////
Ženom se ne rađa
/////////////////////////////////////////////////

breht & ibrica

Ne dajte da vas zavedu

//////////////////////////////////

Lekcija domoljubima i zajapurenoj Crkvi u Hrvata
////////////////////////////////
pohovani mozgovi

Da li se legitimna vlast pravi kupovinom poslanika?

Očigledno je, kako upozoravaju neki analitičari u RS, da postoji politička pijaca, na kojoj se kupuju i prodaju mandati i funkcije pa će i ova afera na kraju biti prihvaćena kao normalna stvar, mada trgovina ...
//////////////////////////////////

basara: Nasilje, neotuđivi deo našeg nacionalnog identiteta

Masa se, kaže Kaneti, stihijski (ovo je važno) obrazuje oko neke „velike ideje“ i „velikog zajedničkog cilja“, da bi u anonimnosti „pravednog“ mnoštva svako od pojedinaca iz mase ispoljavao svoje najniže strasti. Da ne dužim - ...
///////////////////////////
//////////////////////////

Vojvođanska sekcija, srpska inspekcija
////////////////////////
/////////////////////////////////////

Šešelj nije politički faktor da se vlada izjašnjava o njemu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da ne treba Hrvatska Srbiji da deli lekcije o lideru radikala Vojislavu Šešelju i da traži da se vlada izjasni zbog njegovih izjava, navodeći da on nije nikakav značajan ...

/////////////////////////////////////////

Beko pušten na kućno lečenje

Kontroverzni biznismen Milan Beko pušten je na kućno lečenje rekao je zamenik direktora Urgentnog centra Dragan Jovanović, on je u dobrom stanju. Beko je ranjen u stomak i grudi ispred svoje kuće na Senjaku prošle nedelje, 14. ...
/////////////////////

Duplo golo: Književni dunsteraj

e-novine.com - Duplo golo: Književni dunsteraj/////////////////////////////////////

Gospoda ministri vidjeli u Albaniji repate ljude

Gospoda ministri vidjeli su u Albaniji repate ljude - E-novine/////////////////////////////////////////

image

Politika kao okvir za ostvarenje slobode i zla

Lalićev antropološki pesimizam

image

Krleža o susretu u Šestinama 1939. godine

Tito vadi iz džepa revolver i stavlja ga pored sebe na klupu

image

Odgovor na pismo Hadžema Hajdarevića

Nisam literarni Don Korleone, capisci!

image

Pozadina jedne farse: O romanu čovjeka šifre

Hadžem Hajdarević pronašao kerčad otvorenih čeljusti


///////////////////////////////


image

Potraga za poslom: Uđi u politiku, pa da te bog vidi

Trajno neučlanljiva

image

Iz dnevnika jednog penzića (4)

Ruka im je za kamu duža od moje

image

Uzaludno skrivanje iza nacije

Svaki zločinac je individua

//////////////////////////////////////////////

image

Onanija Ratka Femića glede e-novina

Drndanje, dildo, guzica i kaka

image

Živ, zdrav, glup i krvoločan: Miodrag Zarković dočekao Šešelja

Žal za vremenom mržnje i genocida

image

Predrag Ćeranić Ćerač, ruskokolonaš

Pod hitno moramo Putinu dati da nas sveobuhvatno sve obuhvati

image

Miloje Dončić, lirski koljač

Smešna strana genocida

image

Milan Damjanac, zamorče koje prkosi svakom eksperimentu

Tko god piše ćirilicom, oči mu iskopat’ žlicom

22.11.2014.

DEVETNAEST GODINA ZAGLAVLjENOSTI U DEJTONSKOM SPORAZUMU

Devetnaest godina zaglavljenosti u Dejtonskom sporazumu


Potpisivanje Dejtonskog sporazuma
Potpisivanje Dejtonskog sporazuma

//////////////////////////////////////

Marija Arnautović

Nakon tronedjeljnih pregovora, na današnji dan prije 19 godina Dejtonskim mirovnim sporazumom zaustavljen je gotovo četvorogodšnji rat u BiH, koji je odnio najmanje 100.000 žrtava i raselio skoro dva miliona ljudi.

Na Opšti okvirni sporazum za mir u BiH potpise su stavili tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BIH Alija Izetbegović, predsjednik tadašnje Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević i predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman.

Niko od potpisnika ovog sporazuma više nije živ, a Bosna i Hercegovina se već godinama suočava sa činjenicom da se i ovaj mirovni sporazum u različitim djelovima zemlje različito tumači, te da niko nije zadovoljan onim što je prije 19 godina potpisano u Dejtonu.

Devetnaest godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, jasno je da je želja tvorca opšteg sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini američkog diplomate Ričarda Holbruka ispunjena. On je naime govorio da je sporazum napravio upravo takvim da “svi njime budu podjednako nezadovoljni”.  

Sporazumom parafiranim u vojnoj bazi Rajt Peterson u američkom gradiću Dejton, kojim je, nakon trosedmičnih pregovora, uz posredovanje SAD, okončan je troipogodišnji rat u Bosni i Hercegovini. Ovim je dokumentom danas u BiH svako nezadovoljan na svoj način.

Profesor sa mostarskog sveučilišta Mile Lasić kaže da je logična posljedica takvog mira, stanje zamrznutog konflikta koje u BiH traje već 19 godina.

“Koji se potom onda ogleda u svim našim situacijama. Pa potom dakle i ne živimo drugo nego nadvijačku kulturu, pregonjenje, negiranje identiteta, negiranje plurimorntne kulturološke i nacionalne strukture BIH”, kaže Lasić.

Dodaje da se nove razlike u BiH danas gleda kao da su “nesreća po sebi”.

“To je naše bogatstvo samo se treba osposobiti. Misliti razlike i upravljati njima”, objašnjava on.

Rat u BiH nastavljen je samo drugim sredstvima podsjeća, profesor Esad Bajtal.

“Kroz obrazovanje, kroz kulturu, kroz medije, na hiljadu drugih načina, kroz izborne cikluse”, kaže on i dodaje da je vidljiva stalna opstukcija  onoga što je po Dejtonu trebalo da se razvije u normalnu državu sa svojim obavezama mogućnostima i pravima.

“Ovdje to ništa nema od onoga što je Dejton namislio, a ništa nije garantovao”, objašnjava Bajtal.

Dejtonski mirovni sporazum odgovara tek bosanskohercegovačkim političarima, kojima, baš kao i predstavnicima međunarodne zajednice omogućava komfornu poziciju, kaže profesor iz Banja Luke Miodrag Živanović.

“I evo vidjeli ste i u ovoj postizbornoj kampanji kod foprmiranja vlasti, niko ne govori o promjeni Dejtona, o potrebi da napravimo novu legislativu koja će ovoj državi otvoriti neke nove šire horizonte”, navodi Živanović.

Prema njegovom mišljenju, stvar ostaje “na nuli”, jer nema političke volje.

Dvije trećine za zarez

Na Opšti okvirni sporazum za mir u BiH potpise su stavili tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BIH Alija Izetbegović, koji je tada rekao:

„U situaciji kakva jeste i u svijetu kakav jeste bolji mir nije mogao biti postignut. Bog je naš svjedok da smo učinili sve u našoj moći da smanjimo nepravdu za našu zemlju i naš narod. Hvala vam.“

Predsjednik tadašnje SR Jugoslavije Slobodan Milošević:

„Rešenja postignuta ovde uključuju i bolne koncesije na svim stranama. Međutim, bez takvih koncesija i ustupaka bilo bi nemoguće uspeti.“

I predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman.

„Dramatični karakter ovih pregovora simbolizira teškoće sasvim sigurno najteže krize koja je pogodila Europu nakon Drugog svjetskog rata.“

Tvorac Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i niko od potpisnika, više nije živ. Niko nije ni slutio da će 19 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma Bosna i Hercegovina ostati jednako nefunkcionalna država, sa velikom administracijom i bezbroj nivoa vlasti.

Na pitanje može li sa dijelom mirovnog sporazuma kao Ustavom i sa ovakvim ustrojstvom zemlja stići do Evropske unije, kojoj makar deklarativno svi političari teže - još uvijek niko nije dao odgovor, a svi pokušaji ustavnih reformi do sada su propadali.

“Dvadesetogodišnje iskustvo sa ovim Ustavom govori da je to eksperiment koji nije uspio, da su nam prodali proizvod koji ne radi i da građani svojim pobunama i svojim žalbama i visokom apstinencijom u izbornim igrama, kazuju da nešto nije u redu. Dakle taj proizvod treba vratiti”, kaže profesor Bajtal, govoreći u metaforama.

Prema njegovom mišljenju, Ustav nastao kroz Dejtonski mirovni sporazum treba mijenjati.

“Dejton odgovara ovima, ovakav kakav je. Odgovara im ili da se pozivaju na njega, a da ga ne provode ili da se stalno pozivaju na potrebu promjene Dejtona a da to čine samo formalno”, objašnjava on.

Profesor Miodrag Živanović vjeruje da je problem u nedostatku političke volje za bilo kakvom promjenom u BiH.

“Poznato je svima nama koji živimo ovdje da je potrebno dvije trećine glasova u državnom parlamentu da bi se promijenio jedan zarez u dejtonskom Ustavu. To niko ne želi i ja ne znam dokle ćemo mi biti taoci tog stanja, a mislim da je vrijeme davno isteklo”, kaže Živanović i dodaje da  ne vidi dobru perspektivu u BIH u budućnosti.


/////////////////////////////////////////////////////////////////
/////////////////////////////////////////////
//////////////////////////////////

//////////////////////////////

 • Joe Biden i Arsenij Jatsenjuk

  Biden u Kijevu na godišnjicu Euromajdana

  U Kijevu očekuju da će američki potpredsjednik Joe Biden najaviti snažniju pomoć u naoružanju Ukrajini. Ukrajinci kažu da je Euromajdan doprinio buđenju svijesti ljudi, jedinstvu i nadi da je rođena nacija

////////////////////////////////

 • Vladimir Putin i Angela Merkel

  Kurspahić: Nedjelja “Putinologije”

  Kako je jedna epizoda iz rasprave u Savjetu bezbjednosti o BiH postala još jedna ilustracija za raspravu u Evropi o tome kako – 25 godina nakon rušenja Berlinskog zida i uklanjanja “željezne zavjese” – Evropom ponovo pušu vjetrovi hladnog rata

//////////////////////////
 • Pavel Fischer

  Pavel Fischer za RSE: Havelov legat živi

  Češki diplomata Pavel Fischer za RSE govori Plišanoj revoluciji, Havelovom legatu i napadima na njega, dometima revolucija 21 stoljeća, Zemanovom blagonaklonom odnosu prema Putinu, posljedicama ukrajinske krize

22.11.2014.

KEMAL KURSPAHIĆ: NEDJELjA "PUTINOLOGIJE"

NEDJELjA "PUTINOLOGIJE"

21.11.2014.

Vladimir Putin i Angela Merkel

Kurspahić: Nedjelja “Putinologije”

Kako je jedna epizoda iz rasprave u Savjetu bezbjednosti o BiH postala još jedna ilustracija za raspravu u Evropi o tome kako – 25 godina nakon rušenja Berlinskog zida i uklanjanja “željezne zavjese” – Evropom ponovo pušu vjetrovi hladnog rata Dalje/MoreOnline roditeljski sastanak

Video Online roditeljski sastanak

Uprkos zastarjelom obrazovnom sistemu i školama koje ponekad ne zadovoljavaju ni osnovne uslove za školovanje jer nemaju grijanja ili vode, u BiH ima talentovane djece koja prije svojih učitelja i nastavnika ovladaju novim tehnologijama Dalje/More

Svatovac kod Tuzle, ilustrativna fotografija

Romi s Balkana zajedništvom do bolje budućnosti

U Tuzli je održana konferencija na kojoj se govorilo o položaju Roma na Balkanu. Iako ni u drugim zemljama Romi nisu lišeni diskriminacije, u BiH ta diskriminacija je najočitija Dalje/More

Vladimir Putin i Angela Merkel

Kurspahić: Nedjelja “Putinologije”

Kako je jedna epizoda iz rasprave u Savjetu bezbjednosti o BiH postala još jedna ilustracija za raspravu u Evropi o tome kako – 25 godina nakon rušenja Berlinskog zida i uklanjanja “željezne zavjese” – Evropom ponovo pušu vjetrovi hladnog rata Dalje/More

Čija je Sutorina?

Video Čija je Sutorina?

Nakon što je džentlmenski, a na vlastitu štetu Vijeće ministara BiH Prijedlogom ugovora o državnoj granici sa Crnom Gorom Sutorinu, svoj drugi izlaz na more, prepustilo susjedima, poruka koju su poslali takvim činom za eksperte je šokantna Dalje/More

Fotogalerija Izložba univerziteta Tuzle i Crne Gore o multikulturalizmu

Petnaest autora, akademski obrazovanih slikara, različitih nacionalnosti i starosti predstavili su Tuzlacima svoja djela. Cilj izložbe je potaknuti ljude da svatko živi sa svojom tradicijom i kulturom otvoreno i bez predrasuda
Dalje/More

Video Čija je Sutorina?

Nakon što je džentlmenski, a na vlastitu štetu Vijeće ministara BiH Prijedlogom ugovora o državnoj granici sa Crnom Gorom Sutorinu, svoj drugi izlaz na more, prepustilo susjedima, poruka koju su poslali takvim činom za eksperte je šokantna
Dalje/More

Najgore je što si u svom gradu, a nisi nigdje

Prije dvije godine vlasti BiH pokrenule su projekat s ciljem konačnog zatvaranja kolektivnih centara i trajnog zbrinjavanja ovih porodica. Osigurano je oko 100 miliona eura, koje čine sredstva iz bh. budžeta i kredita Razvojne banke Vijeća Evrope
Dalje/More

Zahvalnica RSE za doprinos borbi protiv korupcije

Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva u BiH „Account“, koja je u četvrtak organizovala treću Godišnju skupštinu, odlučno se bori protiv korupcije, a nizom primjera to mogu i dokazati
Dalje/More

Video Svjedok suočen s politikom progona u Ključu

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Nikole Vračara, pripadnika rezervne policije u Ključu, jednoj od općina gdje je prema optužnici – progon nesrpskog stanovništva 1992.godine - dosegnuo razmjere genocida
Dalje/More

Decenija CIN-a: Ljude zanimaju priče u kojima se mogu prepoznati

Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN) 20. novembra obilježava deset godina uspješnog rada, odnosno pripreme i objavljivanja brojnih istraživačkih tema - od organizovanog kriminala, imovine političara, kulture i religije do sporta
Dalje/More

Video Svjedok suočen s dokazima akcija protiv civila

Haško suđenje (ITCY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Rajka Šarenca, bivšeg pomoćnika za moral i vjerska pitanja u Prvoj gardijskoj motoriziranoj brigadi VRS-a
Dalje/More

Mljekari u BiH najavili masovne proteste

Bh. mljekari, koji već sedam dana protestuju na carinskim terminalima u BiH, nisu zadovoljni odgovorom vlasti, koja nije zaštitila domaću proizvodnju. Zbog toga mljekari najavljuju radikalnije mjere, uključujući i masovnije proteste
Dalje/More

Pusić: Europska inicijativa za BiH je hrvatski interes

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova vjeruje da će BiH kroz njemačko-englesku inicijativu, koja je sad postala i europska, za četiri godine ispuniti uvjete za kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji
Dalje/More

Dozirani optimizam

Neki bi rekli kako su se partije neuobičajeno brzo dogovorile oko budućih koraka, s obzirom na dosadašnju praksu da su pregovori trajali i do dvije godine. Zbog toga se nameće pitanje - da li se građanima i zemlji smiješi bolja budoćnost
Dalje/More

Novi kurs EU prema BiH

Ono što ovu inicijativu izdvaja od ostalih, uglavnom neuspjelih pokušaja, jeste da se reforme i odluke o njima vraćaju u institucije zemlje, a ne liderima i njihovim dnevnopolitičkim manipulacijama
Dalje/More

Ljudska prava kao nužnost

Paradoks globalnog društva je da se u vremenu mnoštva međunarodnih obaveza, konvencija i drugih pravnih akata, ljudska prava i dalje krše, a u nekim zemljama to je nekontrolisan proces
Dalje/More

Ibrahimović: PEN usmjeriti ka kritičkom promišljanju situacije u BiH

Novi predsjednik PEN centra BiH Nedžad Ibrahimović kaže kako PEN vidi kao neku vrstu svjetionika, koji će, odašiljući svjetlost ovom društvu, pokušati ukazivati na prave probleme
Dalje/More

Smijenjen selektor BiH Safet Sušić

Sušić je po dolasku u Sarajevo, nakon utakice sa Izraelom u nedjelju uveče u kojoj je bh. selekcija izgubila sa 3:0, izjavio da ostavku neće dati, ocjenjujući da još uvijek reprezentacija Bosne i Hercegovine ima šanse da se kvalifikuje za Evropsko prvenstveno 2016. godine
Dalje/More

Tragom snimka: Koliko košta poslanik - preletač?

Izborni zakon Bosne i Hercegovine prema kojem mandat osvojen na izborima pripada pojedincu, a ne stranci otvorio je mogućnost brojnih malverzacija. Iako se sumnjalo da iza prelazaka pojedinih poslanika u parlamentima iz stranke u stranku nakon izbora stoji i mito, o ovome se nije mnogo govorilo
Dalje/More

Mostar: Pozorište i Kazalište saradnju počinju osjetljivom temom

"Haj'mo na fuka" radni je naziv predstave, koju će već u januaru zajednički izvesti ansambli Narodnog pozorišta Mostar i Hrvatskog narodnog kazališta iz tog grada. To je prvi primjer institucionalizirane produkcije između te dvije mostarske teatarske kuće
Dalje/More

Audio Lokalni SDS-ovac poricao progone u Srbcu

Milinčić je kao svjedok obrane pokušao prikazati generala Mladića – kao miroljubivog vojskovođu koji je zajedno s njim spriječio odmazdu nad stanovništvom obližnjeg mjesta Davor u Hrvatskoj 1992.godine
Dalje/More

Sva bh. predsjedništva: Ratni zločinac, bjegunac pred zakonom i jedan svijetli primjer

Ono što je karakteristično za svaki dosadašnji saziv bh. predsjedništva je to da su se kroz tu instituciju prelamali zategnuti odnosi Banje Luke i Sarajeva, međustranački, ali i unutarpartijski sukobi
Dalje/More

Multimedija BiH dobila novo Predsjedništvo: Izetbegović, Ivanić i Čović položili zakletvu

Ivanić, koji će u idućih osam mjeseci obnašati dužnost predsjedatelja, kazao je kako će u budućem mandatu promovirati politiku dogovora i kompromisa
Dalje/More

Suđenje Popović i drugi: Konačna presuda oficirima VRS-a za Srebrenicu iduće godine

Prvooptuženi Vujadin Popović, obavještajni časnik vojske bosanskih Srba (načelnik za sigurnost Drinskog korpusa VRS), osuđen je na doživotni zatvor budući da su, prema sudskom vijeću, dokazi pokazali da je voljno i svjesno stupio od početka napada na enklavu u izvršenje udruženog zločinačkog poduhvata.
Dalje/More

Ottinger za RSE: Danas je sve površno

Cijenjena njemačka režiserka Ulrike Ottinger, čiji je film "Pod snijegom" prikazan na 9. Festivalu Pravo ljudski u Sarajevu kaže kako je civilizacijski poduhvat to što su se stanovnici Sarajeva oporavili od rata
Dalje/More

Zna li se istina o Kazanima?

U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa razgovaralo se o tome zašto još uvijek nije podignut spomenik civilima koji su ubijeni tokom opsade Sarajeva 1992. i 1993. godine i bačeni u jamu Kazani iznad Sarajeva. Sagovornici su bili Svetozar Pudarić i Mirsad Tokača
Dalje/More

Projekat EU za bolji poslovni ambijent u više bh. opština

U Sarajevu je predstavljen projekat EU kojim se želi unaprijediti poslovni ambijent i konkurentnost malih i srednjih poduzeća. Predstavljene su studije izvodljivosti i planovi za izgradnju poslovnih zona u 11 bh. gradova
Dalje/More

Poboljšati saradnju između vlade i civilnog društva

Civilno društvo u Bosni i Hercegovini još nije zaživjelo. Bh. vlast organizacije civilnog društva teško prepoznaje kao ravnopravne i rijetki su primjeri uspješne saradnje. Ovo se navodi u izvještaju Poljskog instituta za međunarodne odnose
Dalje/More

Sarajevo: Konferencija o prenošenju prava EU u nacionalno pravo

Prenošenje prava Evropske unije u nacionalno pravo – iskustva Njemačke i Hrvatske, naziv je konferencije koju su u Sarajevu organizovali Goethe-institut BiH, Njemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju, Delegacija EU u BiH i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu
Dalje/More
Više tekstova


/////////////////////////////
//////////////////////////////////
/////////////////////////////////

Corax/////////////////////////////

Multimedija

Fotogalerija Evolucija Euromaidana

Euromaidan počeo je 21. novembra prošle godine kada se 2.000 demonstranata okupilo na kijevskom Trgu nezavisnosti. Pokret, iako započeo mirno, nije tako završio. Nasilje se razbuktalo nakon što se vlada obračunala sa demonstrantima u noći 30. novembra.

///////////////////////////////

Video Od probe do premijere: Ero s onoga svijeta

Nakon šestogodišnje pauze opera "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca vraća se na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo i to prema obnovljenoj režiji Krunoslava Cigoja. Ovo složeno muzičko-scensko djelo uvrštava se među najuspjelije slavenske komične opere. RSE/Video: Zvjezdan Živković

Više multimedije
21.11.2014.

PRVI REZULTATI POPISA U BiH BIT ĆE OBJAVLjENI U APRILU ILI MAJU SLjEDEĆE GODINE

Prvi rezultati Popisa u BiH bit će objavljeni u aprilu ili maju sljedeće godine

image

SARAJEVO - Prvi i najbitniji rezultati Popisa stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini 2013. trebali bi biti dostupni u narednih šest mjeseci, kazao je Pieter Everaers, direktor pri Evropskom uredu za statistiku (EUROSTAT) i predsjedavajući Upravljačke grupe Međunarodne ...

... posmatračke operacije (IMO) za popis stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini 2013, prenosi Anadolu Agency.

"U brojnim zemljama Evropske unije vidimo da je potrebno između 1,5 godine, a nekada i dvije godine, nekada možda i brže, da se dobiju rezultati popisa, u zavisnosti od toga koji sistem zemlja koristi", kazao je Everaers.

Prema njegovim riječima, nakon prvih rezultata Popisa u BiH, koji se očekuju u maju sljedeće godine, uslijedit će brojne analize i publikacije.

"Rezultati koji će biti objavljeni u aprilu ili maju sljedeće godine, bit će najvažniji, jer će oni definirati populaciju, broj zaposlenih, obrazovanih... Sadržavat će glavni set tabela", kazao je Everaers.

Pozvao je institucije u BiH da okončaju obradu podataka, uključujući i finaliziranje pravila za editovanje i šifriranje popisnih podataka, a i obradu podataka iz postpopisne ankete.

On je kazao kako je IMO počela sa radom 2009. godine kako bi pratila pripreme Popisa stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini 2013. godine i kako bi Popis bio sproveden po evropskim i međunarodnim standardima.

Everaers je pojasnio da je ovo bila 20. misija Međunarodne monitoring misije. Govoreći o načinu sprovođenja Popisa, Everaers je kazao da se papirni obrazci prvobitno moraju pretvoriti u elektronsku bazu podataka.

"Ovo je naporan posao, jer morate podatke sa popisnica na papiru pretvoriti u digitalne informacije. Za ovaj proces je bilo potrebno 12 mjeseci. Ovo je možda malo duže nego što biste očekivali u takvim procesima, ali BiH možda i nema jednako iskustvo kao brojne druge razvijene zemlje u ovom procesu", pojasnio je Everaers.

Smatra da je BiH ipak se odlučila da to uradi uz najvišu moguću kvalitetu.

"Naša ocjena je da je kvalitet elektronske baze podataka veoma visok. Ako pogledamo sada posao koji je urađen i aktivnosti koje su sprovedene u posljednjih 12 mjeseci, mislimo, ipak, da je ostvareni rezultat veoma dobar", kazao je Everaers.

Istakao je da su članovi IMO-a "utvrdili da nije bilo nikakvog uticaja na ovaj proces, bilo kakvih faktora izvan statističkih institucija te da je zadatak izvršen na način koji je u potpunosti nezavisan od bilo kakvog političkog uticaja".

Everaers je podsjetio da su bh. nadležne vlasti već objavile preliminarne rezultate popisa.

"U pravilu, preliminarni rezultati se mogu obaviti i desetak dana nakon popisa i to je i urađeno, ali sada govorimo o stvarnim rezultatima, o brojkama koje će se koristiti sljedećih deset godina kao rezultat Popisa u BiH 2013.", kazao je Everaers.

Prema njegovim riječima, u prethodnoj godini dana se mogla vidjeti dobra saradnja sva tri statistička ureda u BiH i mišljenja je da će ta saradnja biti nastavljena i u narednih šest mjeseci.


(Vijesti.ba/Anadolija)

///////////////////////////////////////////
///////////////////////////////////

Bosić: U ponedjeljak trenutak istine o neminovnosti promjena i to Dodik zna

image Mladen Bosić

BIJELJINA – Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je da očekuje da Savez za promjene u ponedjeljak, 24. novembra, na prvoj sjednici Narodne skupštine RS-a ima i više od 42 poslanika u svom bloku. Mi ćemo u ponedjeljak imati trenutak istine. Sve će biti jasno – uvjerava Bosić.

Podsjetio je da neke od stranaka još uvijek nisu donijele odluku kojem političkom bloku u RS-u će se prikloniti.

- Vjerujem da će shvatiti da je vrijeme promjena u RS-u došlo i da se ono ne može zaustaviti. Možda se može odložiti raznim radnjama kao što je kupovina poslanika, ali zaustaviti se sigurno ne može. I Milorad Dodik je apsolutno svjestan te činjenice – tvrdi lider SDS-a.

Prva sjednica Narodne skupštine RS-a devetog saziva bit će održana u ponedjeljak, 24. novembra.

Entitetski parlament broji 83 poslanička mandata, a za skupštinsku većinu je neophodna podrška najmanje 42 poslanika.

(Vijesti.ba/Fena)

////////////////////////////////////////////
image Centralna banka BiH / Arhiv

Vijesti.ba - CBBiH ključna institucija-partner EBRD-a u BiH/////////////////////////////////////////////////

KRALJICA

image Kraljica Jordana

*************************

Kraljica Jordana, Rania al-Abdulah, uputila je na Abu Dhabi Media Summitu snažan apel arapskom svijetu zbog IS-a. 'IS vraća arapski svijet u srednji vijek', poručila je.

"Naša šutnja je najveći poklon militantima Islamske države. Mi smo saučesnici njihovog uspjeha. U toku je napad na naše vrijednosti i moramo se tome suprotstaviti. Islam nam je otet na jedan brutalan način i vrijeme je da ga vratimo", upozorila je kraljica Jordana Rania al-Abdulah, piše Independent.

Džihadisti putem društvenih medija šire okrutnu propagandu putem stravičnih videa i fotografija ubistava, regrutiraju nove borce da se pridruže njihovom kalifatu - kraljica Jordana upozorava da se na to mora puno žešće reagirati. 'Ekstremisti koriste društvene mreže za preoblikovanje prirode naše vjere i religije. Otimaju nam identitet. To rade svim Arapima, ali i ostatku svijeta,' upozorila je.

Kraljica je naglasila važnost obrazovanja poručivši: "Ne čudi li vas zašto su Boko Haram, talibani i IS tako preplašeni žena s knjigom u rukama?!". "Kad tražim kvalitetno obrazovanje za sve, tada mislim baš na sve - i na muškarce i na žene. Obrazovane djevojke jačaju ekonomiju njihovih država te više i bolje brinu o zdravlju i odgoju djece. Znam da reforma obrazovnog sistema nije jeftina ali znajmo da je cijena ignoriranja istog puno, puno viša", rekla je između ostalog poznata kraljica Rania.

(Vijesti.ba/SB)

////////////////////////////////////////////////

Predizborni sporazum temelj djelovanja u entitetu RS

image Almir Salihović

////////////////////

SARAJEVO - Treći radno-konsultativni sastanak predstavnika stranaka članica koalicije "Domovina" održan je danas u organizaciji Koalicije "Prvi mart". Na sastanku su razmatrane programske smjernice te je razgovarano o narednim koracima djelovanja u okviru zajedničkog ...

... nastupa probosanskih političkih opcija u entitetu Republika Srpska.

- Nužno je da se politički subjekti pridržavaju sporazuma potpisanog prije izbora, koja uključuje obaveze pri formiranju tijela, izboru i delegiranju, te konačno u okviru svih poteza koji se mogu vezivati za buduću skupštinsku većinu - kazao je koordinator "Prvog marta" Almir Salihović.

Također je naglasio da pet političkih stranaka u "Domovini" nastupaju ravnopravno te niko ne smije dovesti u pitanje težinu izbornog legitimiteta koji ova koalicija nosi.

Prvo zasjedanje Narodne skupštine Republika Srpska, gdje je najavljeno prisustvo predstavnika pregovaračkog tima "Domovine", zastupnika u NSRS i PSBiH, te predstavnika koalicije organizacija civilnog društva "Prvi mart" bit će održano u ponedjeljak, saopćeno je iz Koalicije "Prvi mart".

(Vijesti.ba/Fena)

///////////////////////////////////////////////////
image Željezno Polje

Blizu 100 porodica iz Željeznog Polja ove zime neće moći u ...


////////////////////////////////////////////


BANJA LUKA - Zastupnica SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević vjeruje da će blok okupljen oko Saveza za promjene formirati vlast u RS. U izjavi za "Dnevni avaz" Pandurević je istakla da u RS trenutno niko nema 42 poslanika

///////////////////////////////////////////

Turska će otvoriti džamije u više od 80 univerziteta

image Istanbul / Arhiv

ISTANBUL - Uprava za vjerske poslove turske vlade saopćila je u petak da namjerava izgraditi džamiju u svakom od državnih univerziteta u zemlji. Džamije se grade u više od 80 univerziteta. Petnaest ih je već otvoreno za vjernike a još 50 ćemo otvoriti u 2015. godini - izjavio je Mehmet ...

... Gormez, šef ove institucije poznate u Turskoj pod imenom Diyanet.

- U našoj zemlji ima 20 miliona mladih i želimo da dopremo do njih - dodao je Gormez na kojeg se pozvala turska novinska agencija Anadolija.

Imami koje plaća država - kao što je pravilo u Turskoj - bit će zaduženi u svakoj od ovih džamija da ponude pomoć mladima koji imaju poteškoća, kazao je Gormez.

Islamsko-konzervativnog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana  protivnici su redovno optuživali dok je 11 godina bio premijer prije nego što je postao predsjednik, da je autokrat i da želi "islamizirati" tursko društvo.

(Vijesti.ba/Fena

21.11.2014.

BOSNA JE OVO, BUDALO, ZEMLjA KOJA SE POVINUJE ALI NE MIJENjA

Bosna je ovo, budalo, zemlja koja se povinuje ali ne mijenja


tacno.net

Autor 21.11.2014.Bosna je ovo, budalo, zemlja koja se povinuje ali ne mijenja


*********************************

Sve prolazi i mijenja se samo mentalitet našeg čovjeka, onaj naivni, dobroćudni, veseli ali i prgavi, onaj koji pokazuju da ne učimo na greškama…

Piše: Sanja Vasković, buka.com

Prošli su i izbori, prolaze i godine, a u maloj državi na brdovitom Balkanu malo toga će se suštinski promijeniti. A šta sve nije kroz Bosnu prolazilo i satiralo je, vojske, narodi, carevine, a život bosanskog čovjeka ostao je isti samo su se sile nad njim mijenjale. Ratovi, razaranja, najezde kultura, jezika, nacija, vjera, sve se to prelamalo na malom komadu zemlje. Da li pričati o bogatsvu raznolikosti ili o prokletstvu različitosti? Ostavimo to za neki drugi put. Sve se mijenja, nastaje i nestaje ali čini se da se ovdje istorija ponavlja, da duh i mentalitet bosanskog čovjeka istrajava vijekovima i prilagođava se ili odupire sili i potčinjavanju, energično prkosi moći ma koji oblik ona imala, da li onaj vojni, fizički ili ovaj sofisticirani oblik moći skriven pod plaštom slobodnih izbora.

O ovom posebnom, nadasve zanimljivom i jedinstvenom ali i toliko protivrječnom mentalitetu takvog naroda i bosanskoj mahali 19. vijeka pisao je Andrić u svojim djelima, trajnim, neponovljivim i izuzetno vrijednim za razumijevanje društva na ovom malom komadu ničije a svačije zemlje. Ta mahala i dalje živi!

Šta izbori u Bosni mogu promijeniti? „Ništa ne može biti od ove Bosne dok u njoj Nesposobni vlada, danas Nesposobni a sutra bogzna ko drugi, gori i crnji od njega“ . Šta nam je donijela demokratija osim mogućnost da dvije budale nadglasaju jednog pametnog? Koliko se zapravo narod pita?  A pita se, narod će izabrati ko će da ga gazi. „Asli i nije zemlje ko druge što su…nema toga ko je nije gazio“.  Izbori se dobijaju čaršijskim pričama, a ne argumentima stranačkih politika. Tako je i u priči o vezirovom slonu. Narod je više komentarisao slona i pozabavio se više o njemu nego o veziru i njegovoj vlasti. I danas narod slično ocjenjuje političare,  po svim drugim, za čaršijske priče zanimljivijim kriterijumima, osim po onome sto su uradili. Bosanske kasabe i varoši pune su priča, a onaj kome zamjere moraće nekad da padne. „I koga čarsija jednom zamrzi, duboko i ogorčeno, taj mora da padne, pre ili posle, pod nevidljivim a upornim i podmuklim teretom te mržnje, tome nema spasa, osim da on uništi čarsiju do temelja i čarsijske ljude u semenu.“ Tako da, ne potcjenjujte silu naroda.

A kada konačno padne, šta se promijeni? Samo ljudi, a istorija i greške iz prošlosti se ponavljaju i sve se vrti u krug, i tako već decenijama, ista mržnja i netrpeljivost. Kad jedni padnu i mislimo da dolazi vrijeme boljitka i napretka, na njihovo mjesto dolaze drugi. Kažu dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. A kakvi će ljudi doći zavisi od trenutnih društvenih prilika u zemlji, jer u svakom vremenu postoje pojedinci koji  profitiraju na mukama većine, na najbolji način zbrinu sebe i onda po sebi prekrajaju istoriju. „Sve (se) čuje i vidi i o svemu misli živo i jasno, a kako god okrene, na kraju ispada da dolaze vremena velikih i naglih gubitaka za jedne i, naravno, opreznog i postepenog sticanja za druge.“ A šta osim društvenih prilika omogućava ljudima da dođu na vlast? Strah, veliki pokretač svega što ne valja, parališe ljude i omogućava gospodarima da ih drže pod svoje i  trguju njihovim dušama, nekada bukvalno a danas podmuklo, nekada drsko prijeteći a danas sa osmijehom i obećavajući.

Nekada se surovo izazivao strah a danas se taj strah i nemoć suptilno predstavlja kao volja naroda, predstavlja ili kupuje. Dakle, samo se način izazivanja straha mijenja a strah u narodu i dalje jednako izaziva da bi se moglo njime vladati. U svakom vremenu nađe se efikasan način manipulisanja. Težnja za moći je oduvijek, pa i danas, bila previsoka a ko želi da je dostigne ne poznaje moralna pravila da dođe do nje. „Tako je već odavno ovde u nas: ko je srčan i ponosan, taj brzo i lako gubi hleb i slobodu, imetak i život, ali onaj koji povije glavu i preda se strahu, taj opet toliko izgubi od samog sebe, toliko ga strah pojede, da mu život ne vredi ništa.“

I tako sve ukrug, ali naš narod ne bio bio tako živ i srčan da ne vjeruje da svaki novi dan donosi novu nafaku i da ničija nije gorila do zore. Doći ce bolja vremena, moraju, ako nisu ljudi će ih sami stvarati. „Narod strada, šapuće i brani se, ako ne može drugačije a ono ovako pričama u kojima živi njegova nejasna ali neuništiva želja za pravdom, za drugačijim životom i boljim vremenima.“ Jer kakva je svrha i smisao života bez vjere u bolje sutra? Tako je oduvijek naš čovjek živio u ovoj zemlji popločanoj različitom krvlju, svačijoj i ničijoj.„Pa ipak , život ne stoji na mestu, kao sto se to čini nemoćnim ljudima, i ničija sila i moć nije tako jaka i trajna kao što izgleda onima koji hoće ili moraju da je trpe.“

Sve prolazi i mijenja se samo mentalitet našeg čovjeka, onaj naivni, dobroćudni, veseli ali i prgavi, onaj koji  pokazuju da ne učimo na greškama, ostaje uvijek isti, svejedno koračas li po brdovitoj i krševitoj Bosni i Hercegovini ili po tuđoj zemlji dalekog bijelog svijeta.


////////////////////////////////////////

Genocidno, a naše

Amila Kahrovic Posavljak
Autor 21.11.2014.


Genocidno, a naše

*********************************

S fašizmom ne bi smjelo biti kompromisa, vjeruju oni koji danima hodaju po masovnim grobnicama ne bi li našli barem po jednu kost svoga najmilijega. S fašizmom ne bi smjelo biti kompromisa, govore bošnjački političari. I drže pikove iza leđa. Jer ipak, tal je tal.

Piše: Amila Kahrović-Posavljak

Dragomir Vasić, čovjek iz vrha SDS-a koji je izabran i u NSRS je optužen za genocid. Iz SDS-a se odmah javio plačljivi glas da javnost izvijesti o tome kako je optužica namjerno lansirana nakon izbora. No, veće pitanje od tajminga optužnice je kako da neko ko je više od četrnaest godina osumnjičen za genocid bude na kandidatskoj listi. Nećemo pitati kako je moguće da taj bude u SDS-u budući da ta stranka i dalje baštini ideologiju Radovana Karadžića i Ratka Mladića, a u slobodno vrijeme organizuje partije u istočnoj Bosni na kojima se pjeva ”Oj Sjenice nova Srebrenice, Oj Pazaru, novi Vukovaru”. Pitanje je kako je svima promaklo da im u vrhu jedne od stranaka i u budućem sazivu NSRS sjedi osumnjičenik za genocid u Srebrenici. I to ne bilo kakav osumnjičenik. A možda i nije promaklo?

Ovaj, kao i slučajevi oslobađanja osuđenih za genocid svjedoče da genocid počinjen u BiH više nije stvar pravde, maglovite i nedostižne poluslijepe boginje koju izgleda …. kako ko stigne, da izvinete. Nije stvar više ni međunarodne definicije nego jedostavno – birokratije. Sudske, ali birokratije. A birokratija postoji kako bi išla na ruku moćnicima.

Čudi kako bošnjački političari koji su brutalni i rigorozni u borbi s neistomišljenicima, oni koji su u stanju svakoga ko kritizira njihov (ne)rad proglasiti baštinikom kusturica, dodika i sličnih nisu primijetili da im se tu negdje oko vlasti 14 punih godina mota osumnjičeni za genocid u Srebrenici. Čak štaviše, čovjek koji je lično potpisao ubistvo više hiljada civila. Te iste bošnjačke vlasti su spremne pokušaj da se riješe slučajevi ubistava Srba i Hrvata nazvati relativiziranjem genocida. Stupidna logika po kojem istraživanje zločina relativizira neki drugi zločin. No, ta logika pali. Genocid je bošnjačkim političkim elitama (p)ostao glavna toljaga za satiranje neistomišljenika. Istovremeno, porodice žrtava žive na samom egzistencijalnom dnu i ratni zločinci ne samo da slobodno šetaju zemljom nego sjede u policijskim organima i druguju sa spomenutim bošnjačkim političarima koje genocid zanima onoliko koliko ga mogu zloupotrebljavati u ušutkivanju kritičkog glasa i skrivanju vlastitog prljavog veša.

To izgleda otpirlike ovako. Kad god se u javnosti pokuša artikulirati kritički glas o kleptomaniji bošnjačkih političara, odmah se prizovu ubijeni u genocidu, ako ne i Svevišnji lično. Kada se zarad talova ili zbog direktiva iz inostranstva sjedne za isti sto sa strankom iz čijeg je vrha čovjek potpisao 8000 mrtvih u Srebrenici i Žepi, mrtvi se stave na stand by. Oni koji skupo naplaćuju prošlost odjednom postaju zagledani u neku bolju budućnost. Naravno, ta bolja budućnost zarad koje je zgodno u vlasti trpiti genocidaše, fašiste i rasiste najrazličitijih provenijencija (od onih koji smatraju da ženu treba s vremena na vrijeme išamarati preko klasičnih homofoba i antisemita do učesnika u genocidu), je zapravo bolja budućnost samo za one na vlasti.

Recept za opstanak na vrhu je sljedeći: kad se javi pokoji kritički glas, prizoveš genocid koji se desio. Kad s potpisnikom streljanja 8000 ljudi trebaš potpisati neki dobar deal, pogled se tobože upire u budućnost.

No, ovdje se radi o klasičnoj zamjeni teza. Genocid je, to bi trebali znati oni koji ga navodno čuvaju, nepristojno prizivati u borbi s neistomišljenicima. S druge strane, moralo bi ga se uzeti u obzir kada se procjenjuje onaj s kim se sjeda za pregovarački sto. Na kraju, kako to da bošnjački političari, koji februarske demonstrante mjescima mrcvare po sudovima jer je ovo tobože pravna država, šenluče po kabinetima s optuženikom za genocid? Ili, kako se to voli reći, ako su stranci odgovorni za provjeru kandidata i funkcionera, zašto im niko nije p(ro)kazao Vasića?

“Ja imam status osumnjičenog 14 i po godina. Do sada sam dao 26 izjava, u svojstvu osumnjičenog i kao svjedok. Kad su u pitanju zločini koji su počinjeni tamo, a evidentno je da su počinjeni, ja ću se potruditi da se u sudnici izborim za svoju slobodu da objasnim šta je bila uloga MUP-a u toj operaciji”, pohvalio se Dragomir Vasić koji je potpisao likvidaciju više hiljada Srebreničana. Naime, u dokumentu koji je tobožnji ugledni bh. političar, potpisao 13. jula 1995. naređuje se likvidacija višehiljada Srebrenčana koji su blokirani kod Konjević-Polja.

“To je dokument koji sam ja potpisao, to je autentična depeša iz CJB-a, poslana je iz Bratunca”, hvali se Vasić.

Inače, uhotelu Fontana u Bratuncu Vasić je bio u delegaciji svog kolege po kami Ratka Mladića. Oni su pregovarali s UNPROFOR-om i predstavnicma srebreničkih civila koji su bilizatočeni u UN-ovoj bazi u Potočarima. Poslije sastanka se krenulo u “konačno rješenje” za Srebrenicu. Pored Vojske RS-a i pripadnici MUP-a koje je predvodio Vasić su sistematski danima ubijali zarobljene Srebreničane.

Dakle, sve se odavno znalo. Vasić je, u trenutku dok je govorio o tome, bio potpuno nonšalantan. A to znači da je biti optužen za genocid u BiH postalo nešto čega se ne treba stidjeti. Otprilike onako kako se čovjek ne stidi kada ima kaznu za krivo parkiranje. Jebiga, desi se da čovjek parkira na nedozvoljenu porvšinu, pardon, pobije 8000 ljudi.

Kozluk, Branjevo i Pilica su samo neka od mjesta koja je kontrolisao Vasić i u kojima su počinjena masovna ubistva. No, da je Vasić zločinac s renomeom dokazuje i činjenica da je on direktno odgovaran za premiještanje masovnih grobnica. Lokalitet je, pogađate, kamenica kod Zvornika. A ta je grobnica izazvala opšte zgražanje svijeta dok su iz nje sistematično otkopavani posmrtni ostaci ubijenih građana BiH.

Sve vrijeme se zna ko je direktni učesnik i potpisnik svega toga. I sve vrijeme on u maniru urednoga i dotjeranoga bolja-budućnost-za-sve političara odlučuje o budućnosti ljudi čije je najbliže srodnike poslao u smrt.

Za to vrijeme Evropski parlament donosi rezoluciju o Šešelju koji je prethodno nadigrao Tribunal u Hagu i izašao iz zatvora – da se osveti. Parafraziram njegovu izjavu. Šešelj da je pametan tužio bi i Hag i Srbiju i BiH za diskriminaciju. Zašto da on bude u zatvoru dok čovjek koji je potpisao likvidacije u Srebrenici i optuženik za genocid s bošnjačkom političkom vrhuškom sjedi i dogovara političke i ine druge dealove. Nije fer. Ispade da su svi zločinci jednaki, samo su neki malo jednakiji. Ti malo jednakiji sjede u vlasti sve dok im ne stigne ferman na kome piše: “znam šta si radio ljeta 1995. godine.” Onda slijedi sudska trakavica pa presuda pa žalba pa oslobađanje i povratak za okrugli sto gdje vitezovi desničarenja i civilizacijskoga mraka donose odluke o sudbinama onih čije su porodice pobili ili pustili onoga ko ih je pobio da bude ravnopravan partner.

S fašizmom ne bi smjelo biti kompromisa, vjeruju oni koji danima hodaju po masovnim grobnicama ne bi li našli barem po jednu kost svoga najmilijega.

S fašizmom ne bi smjelo biti kompromisa, govore bošnjački političari. I drže pikove iza leđa. Jer ipak, tal je tal.


//////////////////////////////////////////
Srđin princip ili o integritetu

Srđin princip ili o integritetu

  21.Nov 2014

U svom govoru na dodeli Nobelove nagrade, Solženjicin je ovaj princip (ili radije, kako to primećuje Vilijams – misao) formulisao ovako: „Jednostavan korak jednostavnog hrabrog čoveka jeste ne učestvovati u

///////////////////////////////////////
//////////////////////////////////////////

Stariji postovi

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
<< 11/2014 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
18554745

Powered by Blogger.ba