Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

01.03.2015.

STAVOVI TOMISLAVA KARAMARKA I HNS-a SU RATNOHUŠKAČKI !

Demokratska fronta nema dileme : Stavovi Karamarka i HNS-a su ratnohuškački!


Mart 01.2015.

CovicKara11

Demokratska fronta najoštrije osuđuje današnju ratnohuškačku izjavu predsjednika HDZ-a RH, Tomislava Karamarka, kao i stavove izrečene na zasjedanju nevladine organizacije HNS .
– Stavovi šefa opozicione stranke u susjednoj državi, koji u potpunosti korespondiraju s danas deklarisanim ciljevima NVO HNS i nisu ništa drugo nego još jedan pokušaj postizanja ratnih ciljeva mirnodopskim putem.

Izmjene Ustava, odnosno Izbornog zakona su moguće u, za to Ustavom i zakonima ove zemlje propisanoj proceduri, te bilo kakvi pokušaji da se izmjene ustavnopravnog poretka ishoduju vaninstitucionalnim pritiscima susjednih država i njihovih satelita neće proći – saopćeno je iz DF-a.

Zahtjeve sadržane u tzv. deklaraciji s tog skupa Demokratska fronta smatra zahtjevima za uvođenje i ozakonjenje aparthejda na polovici teritorije Bosne i Hercegovine, i stoga će “u nama imati protivnike zauvijek”.

U Demokratskoj fronti ističu da nikada neće pristati na to da u miru predaju ono što je sačuvano u ratu i organizatori tzv. sabora bi trebali znati da se ratni ciljevi mogu postići samo ratnim sredstvima.
– Sve građane Bosne i Hercegovine na svakom njenom koraku smatramo istim i jednakim, bez obzira na njihova etnička, vjerska ili nacionalna uvjerenja.

Proglašavanje cijelih skupina Bosanaca i Hercegovaca druge vjere i etničke pripadnosti za neprijatelje, što rade Dragan Čović i Božo Ljubić i strategijom direktne konfrontacije s njima – Bošnjacima, Srbima, Hrvatima koji misle drugačije od njih, te posebno onima koji se osjećaju primarno kao Bosanci i Hercegovci – nema budućnost i završit će potpunim krahom – navode iz DF-a.

Demokratska fronta ostaje vječno privržena vrijednostima ZAVNOBiH-a, te stoga još jednom poziva stranke lijeve provinijencije na zajedničku borbu protiv vrijednosti uime kojih su stotine hiljada građana ove zemlje protjerane, a desetine hiljada ubijene.

– Kada protivnici zajedničke i jedne Bosne i Hercegovine ovako jasno artikulišu svoju namjeru da je raskomadaju, mi nemamo izbora nego da još čvršće i rezolutnije stanemo u njenu odbranu. Konačno, izjava predsjednika HDZ-a RH predstavlja nagovještaj povratka Republike Hrvatske politici iz devedesetih godina i svrstava ga uz bok ekstremnoj desnici unutar Evropske unije koju predvode Nacionalni front i Jobbik – saopćio je DF.

Eventualna pobjeda Karamarkovog HDZ-a na izborima u RH prema mišljenju DF-a, imala bi izuzetno negativne posljedice po EU integracije BiH i Srbije, zbog čega se ova stranke nada da će EU Komisija i zemlje članice reagirati s ciljem spriječavanja ovakvog razvoja događaja.

(Kliker.info-Fena)


//////////////////////////
Hrvatski narodni sabor BiH: Naši prijedlozi ne dijele Bosnu i HercegovinuMostar, 28. februar 2015.
Mostar, 28. februar 2015.
/////////////////////////////////////////

"Prijedlozi Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH ne dijele Bosnu i Hercegovinu" , poručio je novi-stari predsjednik HNS-a i lider HDZ-a BiH Dragan Čović, na press-konferenciji u subotu uveče, nakon višesatnog zasjedanja 6. HNS-a BiH u Mostaru.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o Deklaraciji koju je Sabor donio, a kojom se traži reorganizacija BiH i donošenje novog Ustava, usljed nezadovoljstva hrvatskog naroda, Čović je kazao da prvi dio Deklaracije kaže da je "BiH naša domovina", te da je to odgovor na novinarsko pitanje da li Deklaracija zagovara preustroj cijele BiH ili samo jednog njenog dijela.

"Bilo koji preustroj BiH, kakav god on bio, kakva god rješenja tražili, uvijek se tiču BiH", dodao je Čović.

Dragan ČovićDragan Čović

Nakon što je u subotu ujutro, uoči zasjedanja HNS-a, najavio da će se ta - kako ga hrvatski predstavnici nazivaju - krovna institucija Hrvata u BiH zalagati za uspostavljanje četiri federalne jedinice, Čović je kazao da je to jedno od rješenja koje se nudi.

"Deklaracija je ostavila dovoljno prostora da kroz institucije BiH tražimo rješenja za reorganizaciju sa svojim partnerima", istakao je predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH, koji je ujedno i hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Čović je naglasio da Deklaracija koju je danas Sabor donio nije ništa novo, nego da je to samo nastavak dokumenata, koje su potpisivali predstavnici HNS-a u zadnja tri zasjedanja.

"Rekao sam više puta da mi svojim prijedlozima ne dijelimo više Bosnu i Hercegovinu", pojasnio je Čović.

Dragan Čović izjavio je u subotu, dan uoči ključnih pregovora sa predstavnicima SDA i DF-a o novoj Vladi Federacije BiH, da HDZ ostaje pri zahtjevu za šest ministarskih mjesta.

"HDZ-u pripada jedna trećina, to je šest, jer federalna Vlada ima 16 ministarstava i premijer je sedamnaesta ruka koja odlučuje", rekao je uz ostalo Čović.

On je podsjetio na ustavnu formulu raspodjele ministarskih mjesta od 8-5-3, za Bošnjake, Hrvate i Srbe, te je dodao da samo traži slijed od 2006. godine da se ispoštuje, jer je tada HDZ imao kvotu od šest mjesta.

"HDZ-u i HNS-u niko ništa ne treba davati. To hrvatskom narodu pripada i to će hrvatski narod dobiti", kazao je Čović.

Čelnik HDZ-a BiH kazao da ide sa optimizmom na nedjeljni sastanak.

Naveo je primjer da, kada je govorio o Izbornom zakonu, nije govorio o novim kartama. Zahtjevi za tri izborne jedinice, radi izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda, nisu crtanje unutrašnjih karata, tvrdi Čović.

On smatra kako danas u BiH ima previše granica.

"Upravo naš prijedlog je nešto potpuno drugo - postoje samo granice oko BiH", ustvrdio je Čović, dodajući da se sve drugo dâ organizovati, te da ima danas toliko modela organizovanja da to živi u punini.

Opozicija: Preglasani smo

Inače, na zasjedanju u Mostaru, HNS BiH je izabrao 24 člana novog Predsjedništva HNS-a, od čega je 12 predstavnika stranaka učesnica u radu Sabora, dok je ostale članove tog organa izabrao upravo HNS.

Upravo je na početku sjednice način izbora članova Predsjedništva bio predmet spora stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH, te konkurentskog HDZ-a 1990., Hrvatskog pravaškog bloka i HSP-a Herceg-Bosne, koji tvrde da traže veću demokratičnost unutar Sabora. Međutim, prijedlozi tih stranaka o načinu izbora Predsjedništva HNS-a i Suda časti nisu dobili potreban broj glasova od 428 prisutnih izaslanika.

"Do sada smo imali konsenzus, sada imamo natpolovično odlučivanje. Ono što smo tražili jeste da se ugradi dvotrećinska većina odlučivanja, barem oko onih bitnih odluka", rekao je o tome Željko Koroman, predsjednik Hrvatskog pravaškog bloka.

Na to je odgovorio predsjednik HNS-a, Dragan Čović. "Sigurno je da ćemo na ovaj način izbjeći mogućnost ili opasnost da ne izađemo opet u ime HNS-a zajedno na izbore, zato što to jedan pojedinac ili dva pojedinca unutar Predsjedništva nisu željeli", dodao je Čović.

Martin RagužMartin Raguž

Uprkos tome što prijedlozi stranaka oko HDZ-a 1990. o načinu rada HNS-a nisu prošli, lider te stranke Martin Raguž je za Radio Slobodna Evropa izjavio da sada postoji i određena vrsta pluralizma unutar HNS-a.

"Mislim da je to dobro, da nismo svi u jednom konceptu mišljenja. Mislim da na hrvatskoj političkoj sceni treba jedna vrsta alternative i da smo je mi danas dostojanstveno promovirali", rekao je Raguž za RSE, te dodao da to nije samo HDZ 1990., nego još nekoliko stranaka.

Inače, u završnom obraćanju, novi-stari predsjednik HNS-a BiH, Dragan Čović je rekao da je današnji Sabor poslao vrlo snažnu poruku u ime hrvatskog naroda, te da nijedna odluka na Predsjedništvu HNS-a se neće donijeti, "koja će biti na bilo koji način produkt razmišljanja jedne političke opcije, jedne stranke i jednog pojedinca".

Založio se za sačinjavanje plana rada HNS-a, koji mora biti usaglašen sa onim što će raditi izvršna i zakonodavna vlast na svim nivoima u BiH, tamo gdje su predstavnici HNS-a.

"Tako da to bude okvir ponašanja i hrvatskog člana Predsjedništva BiH... upravo okvir za rad i ponašanje s te strane bi trebao biti okvir kojeg ćemo napraviti uime Hrvatskog narodnog sabora", zaključio je Čović.

//////////////////////////////

////////////////////////

Mostar, 28. februar 2015.

Hrvatski narodni sabor BiH: Naši prijedlozi ne dijele Bosnu i Hercegovinu

Novi-stari predsjednik HNS-a i lider HDZ BiH Dragan Čović na press-konferenciji u subotu uveče, nakon višesatnog zasjedanja 6. HNS BiH u Mostaru, poručio je da prijedlozi Hrvatskog narodnog sabora BiH ne dijele Bosnu i Hercegovinu Dalje/More

Rad "na crno", bh. rudari

Brojni nameti poslodavcima pogoduju radu 'na crno'

U BiH između 150.000 i 200.000 osoba radi "na crno". I taj broj u stalnom je porastu. Zbog neimaštine i potrebe za pukim preživljavanjem, Bosanci i Hercegovci ne biraju poslove, dok, poslodavci, među brojnim nezaposlenim, mogu birati ko će im raditi za male plaće, bez doprinosa i radnog vremena Dalje/More

Protest u Banjaluci, 28. februar 2015.

Korisnici kredita u francima: Dovedeni smo do propasti

Oko 200 korisnika kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskom franku okupilo se u subotu ispred Hypo banke Banjaluka da bi upozorili vlast da je krajnje vrijeme da se uključe u rješavanje njihovih problema. Tvrde da su došli u situaciju da, zbog rasta kursa švajcarskog franka, nisu u stanju da vraćaju kredite Dalje/More

Popis u BiH, ilustrativna fotografija

Čekajući rezultate popisa u BiH: Politizacija se nastavlja

Agencija za statistiku BiH je objavila podatak o ukupnom broju stanovnika, prema kojima u BiH živi nešto manje od 3,8 mliona ljudi, što je oko pola miliona manje nego prije rata. No, podaci o nacionalnoj strukturi, koji najviše zanimaju političke strukture, biće poznati tek krajem maja ove godine Dalje/More

Tuzlanski radnici, 2. februar 2015.

Tuzla: Veće plaće zastupnika potpiruju nove socijalne nemire

Tuzlanski kanton je u deficitu od skoro stotinu milijuna eura, na stotine je obespravljenih ljudi koji svaki dan svoja prava traže na ulici. Analitičari upozoravaju na eskalaciju novih prosvjeda Dalje/More

Umjetnost nadilazi razlike: Ko je naslikao – Srbin, Hrvat ili Bošnjak?

Iako političke elite i dobar dio njima naklonjenih intelektualnih krugova u Bosni i Hercegovini naglašavaju i insistiraju na razlikama među bh. etničkim zajednicama, čini se da naučne činjenice – međutim – ukazuju na nešto sasvim suprotno
Dalje/More

Akcija sjećanja u Sarajevu: Štrpci su dokaz da je Srbija učestvovala u ratu u BiH

U četvrtak 26. velječe ispred katedrale u Sarajevu u 14:55 sati upriličena je mirovina akcija u povodu obilježavanja 22 godine od ratnog zločina u Štrpcima, kada su pripadnici srpskih paravojnih jednica zasustavili vlak na relaciji Beograd - Bar i oteli 20 putnika
Dalje/More

BiH najgora u regiji: Sve manje novih preduzeća, sve više blokiranih računa

Ekonomisti i poslodavci ističu da je poslovna klima u BiH neizdrživa, zbog pravne i političke nesigurnosti, ali i prevelikih nameta, koji uglavnom odlaze na preveliku potrošnju javnog sektora
Dalje/More

Uhapšena ugledna sutkinja, u Sudu BiH zabrinuti

Ovo su sasvim sigurno uznemirujuća saznanja s obzirom da sutkinja Suda BiH Azra Miletić, osumnjičena za primanje mita, obavlja visoko odgovornu funkciju u pravosudnoj instituciji na državnom nivou, navode iz ovog suda
Dalje/More

Formiranje Vlade FBiH: Apetiti veći od broja ministarstava

Razgovori o podjeli mjesta u Vladi Federacije BiH SDA, HDZ-a i DF-a nastavljaju se u nedjelju, zapelo je oko podjele mjesta u Vladi kojih je 16, a prohtjevi su mnogo veći
Dalje/More

Stoje li pripadnici selefijskog pokreta iza napada na imama Beganovića?

Napadi su krenuli nakon što je ima Selvedin ef Beganović u otvorenom pismu vođi selefijske zajednice Bilalu Bosniću poručio da ne šalje djecu da ginu u ratovima u Siriji i Iraku
Dalje/More

Besperspektivnost podstakla talas odlazaka u inostranstvo

Sve je više bh. državljana koji, trbuhom za kruhom, odlaze u inostranstvo. U posljednje vrijeme naročito kvalifikovani kadrovi posao nalaze i putem državnih institucija
Dalje/More

Mijić: BiH će učiniti sve da štediše konačno dobiju novac

Zastupnica BiH pred Sudom u Strazburu Monika Mijić za RSE odgovara na slovenske kritike njene izjave kako nisu dali rok za isplatu novca predratnim štedišama i objašnjava šta su dalji potezi BiH
Dalje/More

Polemika o Sutorini: Ispravljanje nepravde ili nepotrebni avanturizam

Javna rasprava o statusu Sutorine, organizovana kako bi se razmjenila mišljenja o stvarnoj pripadnosti ovog pograničnog pojasa - Bosni i Hercegovini ili Crnoj Gori, pokazala je da je bh. javnost podijeljena oko stava da li uopšte treba otvoriti ovo pitanje
Dalje/More

Nakon nesreće u Dubravama: Zloupotrebe u rudnicima izlaze na površinu

Istraga o uzroku nesreće u kojoj su poginula četiri mladića na površinskom kopu rudnika Dubrave kod Tuzle još uvijek je u toku. Ova nesreća ponovo je pokrenula priču oko sigurnosti na ugljenokopima, ali i na brojne zloupotrebe i nezakonite radnje u ovoj oblasti
Dalje/More

Veselinović: Ove godine moguća stabilizacija na tržištu rada BiH

U godinu i po dana provođenja programa iz BiH u Njemačku otišlo blizu 900 radnika na poslove medicinskih tehničara naročito njegovatelja, kaže u intervjuu Siniša Veselinović, službenik Agencije za rad i zapošljavanje BiH
Dalje/More

Mogherini: Svi politički sporovi u BiH moraju biti prevaziđeni

"Ne želimo samo da vi uspijete, želimo i da mi budemo uspješni, jer je vaš uspjeh i naš uspjeh, ali odgovornost je na vama", poručila je Federica Mogherini koja je u ponedjeljak posjetila Sarajevo
Dalje/More

Zurovac: Žestok pritisak na medije u BiH kakav nismo doživjeli

Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za štampu BiH, za RSE kaže da su prva dva mjeseca ove godine počela tako jezivo opasna po slobodu medija, slobodu izražavanja u BiH, da se postavlja pitanje kako će se nastaviti
Dalje/More

Dan 'D' za nastavak evropskog puta Bosne i Hercegovine

Nakon tapkanja u mjestu sedam godina najavljeno je da će Parlament BiH u ponedjeljak usvojiti izjavu kojom se vlasti obavezuju na ubrzanje reformi, što bi trebalo odblokirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju
Dalje/More

Dogovoren sastav Vijeća ministara BiH

Lideri parlamentarnih stranaka očekuju da Parlament BiH u ponedjeljak usvoji izjavu Predsjedništva BiH i da Federica Mogherini to označi kao deblokadu BiH na putu ka EU
Dalje/More

Tuzla: Četvoro stradalih u rudniku Dubrave

Četiri osobe su poginule na površinskom kopu rudnika Dubrave prilikom nelegalnog izvlačenja uglja. Ekipe za potragu su uspijele izvući tijela svih stradalih.
Dalje/More

Video Pozitivne reakcije nakon treće epizode "Perspektiva"

Nakon treće epizode serijala Radija Slobodna Evropa "Perspektiva" uslijedile su brojne pozitivne reakcije i podrška mladima Mostara na iskrenosti i otvorenosti
Dalje/More

Audio Od socijalne pravde ostalo samo sjećanje

Na Svjetski dan socijalne pravde BiH je zemlja daleko od jednakosti njenih građana, bez potpunog obuhvata socijalnom zaštitom i u kojoj se ne ostvaruje jedno od temeljnih prava - pravo na rad i život od svog rada
Dalje/More

Audio Internet kao dobar izvor alternativnih načina liječenja

Internet kao globalno komunikacijsko sredstvo nudi pregršt informacija iz svih sfera ljudskog života. Veliki broj ljudi traži različite odgovore upravo na internet pretraživačima, a kada je riječ o potrazi za načinima ozdravljenja, to može biti mač sa dvije oštrice. Liječnici upozoravaju da informacije pronađene na internetu nikako ne mogu zamijeniti posjetu liječniku
Dalje/More

Mostar su porazili lokalni fašizmi

Kad odgajate djecu u ambijentu da imaju posebne razrede onda su jasne posljedice, ocjenjuje za RSE doktor Dragan Markovina, autor knjige „Tišina poraženog grada“, u kojoj je iznio „svoj obračun“ sa nacionalizmima u Mostaru
Dalje/More

Video O zastrašivanju UNPROFOR-a pred zauzimanje Srebrenice

Kao svjedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću Milenko Jevđević, bivši zapovjednik veze Drinskog korpusa VRS-a, je nastojao umanjiti zapovjednu odgovornost generala Mladića – za operaciju Krivaja 95 – kojom je zauzeta Zaštićena zona Srebrenica
Dalje/More

Voćkić: Zamjena teza oko "Perspektive"

Nije ključno pitanje šta je rekao mladi Mostarac, nego zašto tako misli i ko ga je tome naučio, kaže urednik sarajevskog biroa RSE Milenko Voćkić u reakciji na brojne komentare o serijalu "Perspektiva"
Dalje/More

BiH korak bliže formiranju vlasti

Iako javnosti nisu predočili šta su dogovorili i oko čega još dogovora nema, stranački predsjednici su optimisti da će rezultat njihovog sastančenja biti poznat u nedjelju, za kada je zakazan novi krug pregovora
Dalje/More

Gradačac: Proglašeno stanje prirodne nesreće

Načelnik općine Gradačac donio Odluku o proglašenju prirodne nesereće izazvane klizištima. Posljednjih tjedana, uz aktiviranje starih, pojavilo su se na desetinenovih klizišta koja su izravno ugrozila obiteljske kuće i komunalnu infrastrukturu u nekoliko mjesnih zajednica
Dalje/More

Video O opravdanjima za Srebrenicu i komunikaciji VRS-a preko Beograda

Milenko Jevđević, bivši zapovjednik bataljona veze u Drinskom korpusu VRS-a je kao svjedok obrane na suđenju Ratko Mladiću došao opisati navodne razloge zbog kojih su snage bosanskih Srba napale Zaštićene zone UN-a Žepu i Srebrenicu
Dalje/More
Više tekstova
01.03.2015.

RAD 'NA CRNO' SVAKODNEVNICA RADNIKA BALKANA

Rad 'na crno' svakodnevnica radnika Balkana


Radnik "na crno", ilustrativna fotografija
Radnik "na crno", ilustrativna fotografija
////////////////////////////////////////////

Generacije radnika na Balkanu, ali i drugdje, već su odavno zaboravile na poznate sindikalne zahtjeve simbolizirane u tri osmice: osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog obrazovanja.

U današnje vrijeme, kada stope nezaposlenosti vrtoglavo rastu, nema onog kome nije bitno imati posao, onaj koji se plaća, makar i "na crno", makar se radilo i više, pa i u sasvim nehumanim uvjetima.

Već odavno ne važe krilatice iz socijalizma: "Niko me ne može toliko malo platiti, koliko ja mogu malo raditi".

U ovo doba trebalo bi vrijediti pravilo: za pošten rad - poštena je plaća, minimum je kojeg se trebaju pridržati i poslodavci i radnici.

Zašto je onda na Balkanu toliko rada "na crno"? Zašto, oni koji rade, nemaju plaću? Kako poslodavci "zaborave" na doprinose, socijalno, zdravstveno, mirovinsko?

U Bosni i Hercegovini, između 150.000 i 200.000 osoba radi "na crno". I taj broj u stalnom je porastu. Zbog neimaštine i potrebe za pukim preživljavanjem, Bosanci i Hercegovci ne biraju poslove, dok poslodavci, među brojnim nezaposlenim, mogu birati ko će im raditi za male plaće, bez doprinosa i radnog vremena. Sa druge strane, poslodavci zbog visokih nameta države, ne mogu zaposliti radnike onako kako to zakon nalaže. No, što je još gore, mnogi su prinuđeni da, iako svjesni rizika po život, odlaze u minska polja, na deponije ili u rudarski kop, kako bi zaradili koricu hljeba. Više detalja u priči Aide Đugum Brojni nameti poslodavcima pogoduju radu 'na crno'.

Četvrtina zaposlenih u Srbiji radi "na crno", pokazuju službeni podaci. Uzroke za sve više ljudi u toj kategoriji vide u ekonomskoj krizi, ali i u odnosu države prema ovom problemu - ističu sugovornici Zorana Glavonjića u tekstu Rad 'na crno' jede BDP, četvrtina zaposlenih u sivoj zoni.

U Crnoj Gori nema službenih podataka o stopi rada na crno, ali pojedine ankete pokazuju da je gotovo 35.000 zaposlenih koji rade bez ugovora, primaju dio ili cijeli dohodak na ruke, nemaju plaćeno socijalno osiguranje i ne uplaćuje im se radni staž. U vremenu gotovo općeg siromaštva, kada se sve teže dolazi do posla, rijetki su radnici koji potraže pomoć države i inspekciji prijave nesavjesnog poslodavca. Pročitajte tekst Predraga Tomovića Kako protiv rada 'na crno' u Crnoj Gori?

Nema efikasnog suzbijanja rada na crno i sive ekonomije uopće, bez izlaska iz krize i gospodarskog oporavka, poručuju znanstvenici u Hrvatskoj. Broj ulovljenih u radu na crno mjeri se po statistikama inspektora u stotinama, a sindikati upozoravaju da je stvarna situacija dijametralno drugačija. Pojedinosti ima Enis Zebić u tekstu Znanstvenici poručuju: Rješavati uzroke rada 'na crno' a ne posljedice.

/////////////////////////////////////
///////////////////////////////

//////////////////////////////////

////////////////////////////

 • Andrej Šari (Andrey Shary)

  Šari: Ubistvo Nemcova podseća na Srbiju 90-ih

  Ubistvo Borisa Nemcova u centru Moskve je zločin sa političkom dimenzijom. Meni to liči na ono što se događalo u Srbiji u drugoj polovini 90-ih godina pa čak do ubistva Zorana Đinđića, kaže Andrej Šari, urednik u ruskom servisu Radija Slobodna Evropa

//////////////////////////

 • Aleksandar Vučić

  Pančić: Fabrikovanje iluzija u tri smene

  To što se aktuelna vlast Srbije služi i raznim formama demagogije u "krpljenju" zjapećih rupa svoje politike po sebi i nije neoprostivo, pod uslovom da razvidno i nesumnjivo služi nekom razumno dostižnom javnom dobru - piše Teofil Pančić u kolumni Srpski s mukom

//////////////////////////////////////

Corax////////////////////////

Multimedija

Video Vlajčić: "Sen Loran" sramota za Beograd

Milan Vlajčić književni, filmski kritičar, hroničar kulturnih fenomena, objavio je knjigu “Pogled iz ogledala”. Knjiga je ispisivana svakog utorka, 52 puta, od oktobra 2013. za regionalni portal sa devizom “Novinarstvo s potpisom”.

/////////////////////////////

Video Dokumentarni film o fudbalerkama

U Sarajevu je u petak održana promocija dokumentarnog filma "Volim SFK", scenaristice i redateljice Ade Sokolović. Film govori o bh. prvakinjama, ženskom fudbalskom klubu SFK 2000. RSE/Video: Ivana Bilić

Više multimedije
//////////////////////////////////////////
01.03.2015.

ZASJEDANjE HRVATSKOG NARODNOG SABORA BiH: USVOJENA DEKLARACIJA U KOJOJ SE TRAŽI FEDERALNI PREUSTROJ BiH

Zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora : Usvojena Deklaraciju u kojoj se traži federalni preustroj BiH

Februar 28.2015.

HNS1

Hrvatski narodni sabor BiH na današnjem VI. zasjedanju u Mostaru usvojio je deklaraciju kojom se predlaže nova međunarodna konferencija u BiH te promjena Ustava koji će, kako se navodi, kreirati simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna naroda.

Ističući kako su legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda odlučni braniti pravo na domovinu Bosnu i Hercegovinu svim legitimnim sredstvima, HNS u deklaraciji navodi kako država Bosna i Hercegovina kako je ustrojena u Daytonu, posebice zbog nametnutih revizija ustava, nije zadovoljila težnje hrvatskog naroda koji je dao glas za njezino osamostaljenje.

U deklaraciji se, između ostalog navodi, kako je daytonski ustroj BiH ozakonio nepravdu, nanesenu kroz ratna osvajanja i progon stanovništva, što je najveće posljedice ostavilo po položaj Hrvata kao jednog od njezina tri konstitutivna naroda kao i da se zbog neracionalne teritorijalne organizacije, i nekoherentnoga državnoga ustroja BiH pokazala kao neracionalna, nefunkcionalna i neupravljiva.

„Prividnu stabilnost sustava ima zahvaliti samo permanentnim intervencijama međunarodne zajednice, neprimjerenim suverenim državama, što ozbiljno dovodi u pitanje samodrživost države Bosne i Hercegovine.

Sve nestabilnije sigurnosno okruženje čini je iznimno ranjivom, čime potencijalno ugrožava stabilnost u široj regiji i Europi“, navodi se u deklaraciji HNS-a u kojoj se ističe kako je sadašnji ustroj države BiH neprihvatljiv sa stajališta hrvatskog naroda jer mu, između ostalog, negira pravo da ga predstavljaju njegovi legitimni predstavnici u vlasti temeljem „nepravednog“ Ustava i Izbornog zakona.

Sadašnji ustroj BiH negira pravo da slobodno raspolaže rezultatima svoga rada prelijevanjem financijskih sredstava, koja stvaraju ljudi i poduzeća u većinskim hrvatskim općinama i županijama; negira pravo da slobodno raspolaže prirodnim resursima na područjima gdje stoljećima živi, preko nepravednih nametnutih zakona, donesenih preglasavanjem, odnosno političkim nasiljem; hrvatskom narodu ne dopušta da se razvija u svom narodnom i kulturnom identitetu, negirajući mu prava osnivanja javnih elektroničkih medija; izlaže ga nerazmjernom riziku od politički i etnički motivirane pravosudne represije jer u represivnom aparatu i najvišim pravosudnim tijelima odlučujuću ulogu imaju predstavnici druga dva naroda ili Hrvati mahom od njih izabrani – navodi se u deklaraciji te se upozorava da zbog svega navedenoga Hrvati, posebno vitalna i fertilna populacija, napušta Bosnu i Hercegovinu.

„Stoga je nužno pristupiti korjenitoj ustavnoj reformi, uključujući i novu racionalniju teritorijalnu organizaciju zemlje, koja će na jednak način uvažavati njezina tri nacionalna entiteta dosljednom operacionalizacijom načela iz preambula daytonskoga Ustava o konstitutivnosti naroda“, navodi HNS usvojenoj Deklaraciji.

HNS BiH smatra da je unutarnji konsenzus oko takve ustavne reforme teško očekivati s obzirom na dosadašnje pokušaje ustavne reforme te stoga predlaže novu međunarodnu konferenciju o BiH te novi ustav koji će kreirati simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna naroda.

Hrvatski narodni sabor smatra da žurno treba ispraviti one nepravde, nelogičnosti i neracionalnosti koje su do sada bile uzrokom nacionalnih frustracija i blokada u funkcioniranju sustava. U deklaraciji se navodi kako je nužno odmah izmijeniti Ustav i Izborni zakon kada je izbor članova Predsjedništva u pitanju, te Izborni zakon u dijelu koji se tiče izbora izaslanika u Dom naroda Federacije BiH i Vijeće naroda Republike Srpske. Također, potrebno je usvojiti nužne izmjene koje će izjednačiti ovlasti zastupničkih i domova naroda u potvrđivanju izvršne vlasti te osigurati da je za odluke u domovima naroda potrebna, osim opće, i natpolovična većina u klubovima konstitutivnih naroda.

HNS smatra da je nužno odmah i promijeniti zakone o vladama entiteta na način da je neophodna podrška trećine predstavnika svakog od konstitutivnih naroda za donošenje odluka u vladama entiteta, te da je nužno odmah implementirati odluku Ustavnoga suda BiH koja se odnosi na grad Mostar s ciljem izjednačavanja Mostara s ostalim jedinicama lokalne samouprave.

Nužno odmah treba donijeti novi Zakon o javnom RTV sustavu u kojem će se jasno prepoznati tri nacionalna entiteta i identiteta u Bosni i Hercegovini te je potrebno reformirati porezni sustav s ciljem pravednog prikupljanja i raspodjele javnih prihoda, navodi se u deklaraciji.

Euroatlantski put Bosne i Hercegovine su po mišljenju HNS-a BiH, uz ustavne promjene, najvažniji strateški prioritet i doprinos miru i stabilnosti. Stoga u HNS-u smatraju da je nužno odmah pristupiti ispunjenju uvjeta za pokretanje MAP-a kao prvog koraka ka NATO članstvu, zatim donijeti odgovarajuće odluke i ispuniti uvjete za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te usvojiti učinkovit mehanizam koordinacije kako bi Bosna i Hercegovina prema EU mogla „govoriti zajedničkim glasom“ i u narednom trogodišnjem razdoblju dobiti kandidatski status za članstvo u EU.

Hrvatski narodni sabor se u deklaraciji dotaknuo odnosa prema sudionicima Domovinskog rata, ističući kako Domovinskom ratu daju dignitet koji zaslužuje kao jedna od najvećih svetinja hrvatskoga naroda.

„Stoga ćemo se snažno i odlučno usprotiviti svakom iskrivljavanju povijesnih činjenica i istine o Domovinskom ratu te ugrožavanju ugleda i dostojanstva hrvatskih branitelja“, navodi se u deklaraciji u kojoj se ističe kako će se odlučno suprotstaviti učestalim pokušajima kriminalizacije Domovinskoga rata, proglašavanjem legitimnih oružanih snaga hrvatskoga naroda (HVO) agresorskim snagama, te neselektivnim i tendencioznim optužnicama, u pravilu, po zapovjednoj odgovornosti prema zapovjednicima HVO-a.

„I u ovoj prilici odbacujemo kvalifikaciju haškoga tužiteljstva o udruženom zločinačkom pothvatu koji se neosnovano i neopravdano pripisuje Hrvatskoj republici Herceg Bosni i HVO, jer je to opasna politička manipulacija i nije u funkciji pravde već projektiranih ratnih ciljeva onih koji su, najprije ratom a zatim nepravednim Ustavom i njegovim nasilnim revizijama, namjeravali eliminirati hrvatski narod iz Bosne ih Hercegovine kao ustavnog konstituenta i političkog subjekta.

Povijesna je istina da je HZ i HR H-B, kao i njezina oružana sila Hrvatsko vijeće obrane odlučujuće doprinijela očuvanju i obrani BiH te da je je ugrađena u temelje Washingtonskoga i Daytonskoga mirovnoga sporazuma“, navodi se u deklaraciji.

HNS BiH je u deklaraciji napomenuo kako veliku prepreku razvoju Bosne i Hercegovine, uspostavi kompetitivnog gospodarstva i socijalne pravde, te dolasku do stranih investicija, predstavlja pravna nesigurnost i korupcija te stoga smatra da se treba postići najširi politički i društveni konsenzus za učinkovitu borbu protiv korupcije.

Također, potrebno je učiniti nužne zakonske promjene koje će unaprijediti sustav imenovanja na ključne tužiteljske i sudačke pozicije s ciljem nezavisnosti i odgovornosti te pokrenuti reformu i dogradnju sustava agencija za zaštitu zakona u smislu boljeg uvezivanja i koherentnosti čitavog sustava, navode u HNS-u.

U deklaraciji se spominju i obrazovanje, kultura te gospodarstvo kao sredstva društvenoga razvoja. U HNS-u smatraju kako je kvalitetno obrazovanje sukladno najvišim svjetskim standardima, te institucionalno očuvanje i razvoj kulturnog identiteta ima i potencijal biti glavno sredstvo svekolikog društvenog razvoja hrvatskog naroda u BiH. Što se tiče gospodarstva. smatraju kako je neophodno napustiti dosadašnju kvazisocijalističku filozofiju, koju još uvijek prakticiraju određene politike u BiH, a koju karakterizira opća socijalizacija promašaja u pretvorbi, privatizaciji i upravljanju ostacima prijeratnih „privrednih giganata“, prijevremenim umirovljenjem, ili prebacivanjem tereta na proračune, zdravstvene i socijalne fondove a preko novih zaduživanja, prebacivanje tereta na one građane i dijelove Bosne i Hercegovine koji su odavno napustili takvu društvenu filozofiju i opredijelili se za tržišno i socijalno odgovorno gospodarstvo.

„Umjesto toga potrebno je kroz neophodne reforme, uključujući i ustavnu, te gospodarske programe kreirati stabilno političko i institucionalno okružje atraktivno za investitore iz zemlje i inozemstva, unaprijediti sposobnost korištenja europskih fondova te stavljanjem u funkciju svih prirodnih i ljudskih kapaciteta doprinositi gospodarskom razvoju i socijalnom blagostanju“, navodi se u deklaraciji.

(Kliker.info-Fena)


///////////////////////////////////

 

Slavo Kukić : Ako Čović ucjenjuje, ima i novih ‘igrača’

///////////////////////////////////////////////

  Ruski predsjednik osudio okrutno ubistvo : U neposrednoj blizini Kremlja ubijen Boris Nemcov, najljući Putinov politički


////////////////////

Zatraženo određivanje pritvora za Azru Miletić, Ramu Brkića i Senada Šabića

Februar 27.2015.

azra333

Tužiteljstvo BiH predložilo je određivanje jednomjesečnog pritvora Azri Miletić, sutkinji Suda BiH osumnjičenoj za primanje dara ili drugih oblika koristi i kršenje zakona, te Rami Brkiću i Senadu Šabiću, protiv kojih se u ovom sudu vodi sudski proces, a koji se sumnjiče za davanje dara ili drugih oblika koristi, potvrđeno je Feni u državnom tužiteljstvu.

Ramić, Šabić i Miletić uhašeni su u srijedu u akciji kodnog naziva “Čekić”, provedenoj po nalogu i naredbi Tužiteljstva, odnosno Suda BiH, a u sklopu koje su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili pretrese na tri lokacije. U međuvremenu, osumnjičeni su predani Tužiteljstvu BiH, gdje su ispitani od postupajućeg tužitelja u ovom predmetu. Odluku u vezi s prijedlogom Tužiteljstva BiH za određivanje mjere pritvora, Sud BiH će donijeti u zakonskom roku.

(Kliker.info-Fena)

///////////////////////////

Hvala vam za rat

Ruski i nemački vojnici 1918, imgur

Ruski i nemački vojnici 1918, imgur

Krenite u rat i političari će vam biti ne samo zahvalni, nego nećete moći da se odbranite od njih. Slaviće vas spomenicima i bistama, ratnim muzejima i vojnim grobljima – dugo posle vaše smrti. S druge strane, niko ne kaže hvala ljudima koji su odbili da se bore, čak i u ratovima koji su se ispostavili kao tragične greške, kao na primer invazija na Irak 2003, o kojoj danas vlada opšte prihvaćeno mišljenje da je uzrok propasti te zemlje. Međutim, američki političari i dalje slave veterane iz ovog rata, a nijedan senator neće ni pomenuti stotine hiljada demonstranata koji su po ulicama naših gradova protestovali protiv invazije.

Izuzetak koji potvrđuje ovo pravilo slavljenja ratnih huškača i ignorisanja boraca za mir dogodio se u Evropi. Naime, 25. decembra prošle godine obeležena je stota godišnjica čuvenog Božićnog primirja u Prvom svetskom ratu. Verovatno znate tu priču: posle petomesečnog pokolja industrijskih razmera, na Božić 1914. godine, borbe na zapadnom frontu su spontano utihnule. Britanski i nemački vojnici u Francuskoj i Belgiji prestali su da pucaju jedni na druge, izašli iz blatnjavih rovova i na ničijoj zemlji razmenili hranu i poklone.

Ovaj događaj – koji je poslednjih godina uzdizan u knjigama, pesmama i muzičkim spotovima, jednom igranom filmu i jednoj operi – istorijski je tačan. Vojnici zaraćenih strana zaista su proslavili Božić 1914. razmenjujući cigarete, šlemove, konzerviranu hranu, dugmad za šinjele i suvenire; pevale su se božićne pesme, pekao se roštilj, nemačko pivo se trampilo za britanski rum, a sve je zabeleženo i na fotografijama. Pripadnici neprijateljskih vojski su čak zaigrali fudbal na tlu izbrazdanom kraterima od granata, a umesto lopti su šutirali limenke i krpenjače. I pukovnici obe strane su izmileli iz rovova da se rukuju i slikaju zajedno. (Priča se da je samo jedan nemački vojnik odbio da se pridruži slavlju: 25-ogodišnji Adolf Hitler, koji je ovo primirje smatrao skandaloznim i nečasnim.)

Proslavu stogodišnjice ovog primirja u Britaniji je preuzeo Britanski savet, institucija koju finansira vlada, a na smenu predvode razni pripadnici plemstva. Svaka osnovna i srednja škola dobila je „obrazovni paket“ o Božićnom primirju. U njemu su fotografije i izjave svedoka, radne sveske sa testovima i višejezični slogani kao što su: „Nađimo se na pola puta“, „Kakvi su vaši rovovi?“, „Mogu li da te slikam?“. I Kraljevska pošta je izdala ediciju poštanskih maraka na kojima je ovekovečeno Božićno primirje.

U Francuskoj je u skupštini gradića Armentijer postavljena izložba dokumenata, mapa, uniformi i ostalih suvenira iz doba primirja. U Belgiji je održan komemorativni omladinski fudbalski turnir sa timovima iz Britanije, Belgije, Francuske, Austrije i Nemačke. Na novoizgrađenom terenu nazvanom „Igralište flandrijskog mira“, turniru su prisustvovali lokalni gradonačelnik i ambasadori Britanije i Nemačke u Belgiji.

I glumci u kostimima uniformi iz Prvog svetskog rata su pevali božićne pesme i odigrali fudbalsku utakmicu u pažljivo sklopljenoj reklami za lanac britanskih supermaketa. Volonteri iz nekoliko zemalja su tokom jubileja proveli tri dana i dve noći u sveže iskopanim rovovima simulirajući Božićno primirje. Jedan od članova žirija na dečijem konkursu za spomenik Božićnom primirju je bio princ Vilijam, vojvoda od Kembridža.

Šta se neće slaviti

Ako se mir po pravilu retko i gotovo nikad ne slavi, šta je to što Božićno primirje čini bezbednim za plemstvo, gradonačelnike i diplomate? Po meni su to tri stvari. Prvo, ovaj izuzetan, spontan i dirljiv događaj nije ugrozio nastavak Prvog svetskog rata. Bio je odobren od strane komandnog kadra, trajao je kratko (granatiranje i razmena mitraljeske vatre nastavljeni su dan, dva kasnije, uz pojačane strahote novih bojnih otrova i bacača plamena), i nikada se nije ponovio. Slaviti ovaj događaj je bezbedno, jer on nije u koliziji sa podrškom ratu kao takvom. U onom TV spotu za superxafs, na primer, reklamira se spomen-čokolada, a prihod od njene prodaje ide nacionalnoj organizaciji veterana, Kraljevskoj britanskoj legiji.

Drugo, slavljenje bilo čega, pa čak i mira umesto rata, dobar je i siguran posao. U sledeće četiri godine obeležavanja stogodišnjice Velikog rata, samo Belgija očekuje dva miliona posetilaca bivšim borbenim linijama, a sada im je kao turističku destinaciju dodala i lokalitete Božićnog primirja. Belgijska država je odvojila 41 milion dolara za muzeje, izložbe, xafsing i turističku infrastrukturu, ne računajući privatne investicije u nova hotelska postrojenja, restorane i slično.

Treće, Božićno primirje je kao stvoreno za promociju profesionalnog fudbala koji je ogromna industrija. Vrhunski igrači zarađuju 60 miliona dolara godišnje, a neki i više. Dva najveća španska kluba vrede više od 6 milijardi dolara. Bivši menadžer britanskog Mančester junajteda, ser Aleks Ferguson, postao je predavač na Harvardovoj poslovnoj školi. Čak pet od deset najskupljih fudbalskih klubova na svetu je iz Velike Britanije, što objašnjava poseban entuzijazam te zemlje za ovu proslavu. Zvanični pokrovitelj Britanske fudbalske organizacije je Vojvoda od Kembridža, a u promovisanju fudbalskog turnira Božićnog primirja i pratećih jubilejskih tričarija učestvovala je i UEFA. Onaj paket materijala koji je stigao u više od 30.000 britanskih škola ima naziv „Fudbal se seća“.

Neko je izračunao da povezivanje fudbala sa školama, božićem i pozitivnim istorijskim događajima mora biti dobro za biznis. Kao svaka industrija, i fudbal vodi računa o svojoj promociji u Evropi, gde ljudi sve manje gledaju utakmice i okreću se drugim sadržajima koji se nadmeću za njihov novac i njihovo slobodno vreme.

U sledeće četiri godine, od jedne do druge stogodišnjice ove ili one prekretnice iz Prvog svetskog rata, Evropom će se širiti obeležavanje jubileja. Ali mogu da se kladim da vojvoda od Kembridža i ostali visoki zvaničnici ni u snu neće podržati proslave mnogo subverzivnijih mirovnih događaja iz prošlosti, čije nas godišnjice takođe čekaju.

Na primer, iako su se zaraćeni vojnici na zapadnom frontu družili tog prvog ratnog božića, mnogo veće bratimljenje neprijatelja dogodilo se nešto kasnije u Rusiji. Klimava a preteška, imperijalna Rusija se pod pritiskom katastrofalnih vojnih gubitaka i zvanično raspala početkom 1917. godine. Car Nikolaj II i njegova porodica su uhapšeni i posle više od 300 godina je završena vladavina dinastije Romanov.

Umorna ruska vojska je ovu vest dočekala sa oduševljenjem. Jedan američki izveštač sa fronta posmatrao je kroz dvogled kako se ruski i nemački vojnici sreću na ničijoj zemlji. Jezička barijera nije bila problem: Nemci su svoje bajonete pobadali u zemlju, a Rusi duvanjem u otvorene dlanove pokazivali da je caru odzvonilo. Kada su novembra te godine vlast u Rusiji preuzeli boljševici koji su hteli da što pre završe rat, bratimljenje neprijatelja se intenziviralo. Postoji mnogo fotografija na kojima zajedno poziraju ruski i nemački vojnici, a u jednom slučaju čak plešu u parovima na snegu, dok ih njihovi oficiri zgranuto posmatraju.

Imena i dela ruskih dezertera se sigurno neće naći u „obrazovnim paketima“, iako je njihova uloga u zaustavljanju rata bila ključna. Jedan uznemireni britanski vojni ataše u Rusiji procenio je da je najmanje milion ruskih vojnika dezertiralo iz svoje neuhranjene i loše opremljene vojske. Većina tih ljudi je prosto otpešačila kući. To je omogućilo sklapanje sporazuma o prekidu vatre na istočnom frontu mnogo pre završetka borbi na zapadnom.

Poslednjih nedelja Velikog rata počela je da se osipa i nemačka armija. Ljudi nisu dezertirali sa fronta, već iz pozadine, gde je stotine hiljada vojnika prosto nestalo ili odbilo naređenje o odlasku na front. Šef berlinske policije procenio je da se u ranu jesen 1918. bar 40.000 dezertera krilo po Berlinu. Onda nije ni čudo što je nemačka vrhovna komanda požurila sa mirovnim pregovorima.

Neće biti proslave ni stogodišnjice pobune francuskih vojnika u Velikom ratu. Najimpresivnija pobuna u francuskoj vojsci dogodila se u proleće 1917, posle ofanzive koju je francuska komanda predstavila kao odlučujući udarac Nemcima i siguran kraj rata. Za samo nekoliko dana poginulo je 30.000 francuskih vojnika, ranjeno ih je 100.000, a sve to da bi se osvojilo nekoliko beznačajnih milja blata natopljenog krvlju.

Tokom narednih nedelja, stotine hiljada francuskih vojnika odbilo je da se dalje bori. Jedna grupa je čak otela voz i pokušala da se domogne Pariza. Većina je prosto sedela u logorima i rovovima odbijajući da učestvuje u samoubilačkim napadima. Ova „kolektivna nedisciplina“, kako su je eufemistički nazivali generali u pokušaju da je zataškaju, paralisala je francusku armiju. Njeni zapovednici se te godine nisu usudili ni na jedan veći napad. O posebnoj osetljivosti ove teme svedoči i činjenica da će deo arhivske građe o ovim pobunama ostati van domašaja istraživača sve do stogodišnjice 2017.

Parade za koga?

Od Bavarske do Novog Zelanda, gradski trgovi širom sveta ukrašeni su spomenicima lokalnim herojima „palim“ između 1914. i 1918. godine, a biste i spomen ploče u čast vodećih generala Velikog rata posejane su od dvorca u Edinburgu do trga Peršing u Los Anđelesu. Ništa slično tome ne postoji u slavu onih koji su služili miru. Poljsko-nemačka revolucionarka Roza Luksemburg, koja se i u kajzerovoj Nemačkoj i u sovjetskoj Rusiji borila za slobodu govora, provela je dve godine u nemačkom zatvoru zbog protivljenja ratu. Britanski filozof Bertrand Rasel iz istog razloga je odležao šest meseci u londonskom zatvoru. Američki vođa radničkog pokreta, Judžin V. Debs, dočekao je kraj rata u federalnom zatvoru u Atlanti, zbog podstrekavanja otpora mobilizaciji. Ni dve godine kasnije nije bio pušten na slobodu, iako je te 1920. iz zatvora osvojio skoro milion glasova na izborima kao predsednički kandidat Socijalističke partije.

Francuski socijalista Žan Žores strastveno je govorio protiv nadolazećeg rata 1914, zbog čega ga je jedan francuski militarista ubio četiri dana pre izbijanja rata (ubica je oslobođen, a ovo ubistvo proglašeno „zločinom iz strasti“). Uprkos protivljenju svojih vlada, socijalna radnica Džejn Adams i druge žene uspele su da 1915. u Holandiji organizuju mirovnu konferenciju sa delegatima iz zaraćenih i neutralnih zemalja. U svakoj državi koja je učestvovala u tom užasnom ratu, na hiljade mladića stasalih za vojsku završilo je u zatvorima ili bilo streljano zato što su odbili da se bore.

Isti obrazac sećanja važi i za događaje iz novije američke istorije. Ove godine obeležava se pedeseta godišnjica zvaničnog ulaska prvih američkih trupa u Vijetnam, i već je počela debata između pristalica i protivnika rata, koji žele da odaju počast mirovnom pokretu koji je pomogao da se ta besmislena tragedija privede kraju.

Pentagon je već pokrenuo zvanični memorijalni program i izdvojio 15 miliona dolara za njega, sa ciljem da „oda počast veteranima vijetnamskog rata… za njihovu službu i žrtvu“. U međuvremenu je više od hiljadu nas – među kojima su i veterani američke vojske, pripadnici mirovnih pokreta, ili i jedni i drugi – potpisalo peticiju u kojoj insistiramo da „svako obeležavanje godišnjice rata u Vijetnamu mora uključiti odavanje pošte hiljadama veterana koji su mu se protivili i hiljadama mladih Amerikanaca koji su zbog prigovora savesti završili u zatvoru ili morali da pobegnu iz zemlje“.

O ovim kontroverzama je pisao i Njujork tajms, u članku u kojem se kaže da je Pentagon izmenio sadržaj sajta posvećenog ovoj proslavi, pošto je Nik Ters na TomDispatchu između ostalog rekao da sajt Pentagona na užasan način potcenjuje civilne žrtve zloglasnog masakra u Mi Laju.

Možda je sledeća godišnjica rata u Iraku prilika da se konačno raskrsti sa tradicijom slavljenja rata, koja ima sve manje smisla u današnjem svetu. Za promenu, možemo da organizujemo proslavu u čast onih koji su pokušali da spreče taj strašni sukob kome se ne vidi kraj. Naravno, daleko najbolji način da se izrazi zahvalnost veteranima borbe za mir je: ne započinjati ratove.

Adam Hochschild, TomDispatch, 09.12.2014.

Preveo Zoran Trklja

Peščanik.net, 26.02.2015.

TEMA – PRVI SVETSKI RAT

////////////////////////////////////////
28.02.2015.

LjEKOVITA MOSTARSKA ISTINA

Grijeh mladića Ante

Ljekovita mostarska istina

PHOTO: Stock

Na kraju, a šalu na stranu, Ante je pokazao da može nadvladati sebe. Naša malograđanska i ostrašćena javnost još jednom je dokazala da je sposobna jedino za masovnu histeriju. Ante je svoj stav, kakav god da je bio, najprije javno kazao, pa potom odlučio da se sa svojom predrasudom, strahom i demoniziranom drugom stranom suoči. A šta rade naši čaršijski prvaci i pravdoljubivci? Oni se javno, punih usta, deklarišu kao nesumnjivi čuvari onog floskularnog multikulti kompota, da bi u kućnim narativima pokazivali svoja prava lica. Sve po sistemu: dobri su, ne hvaleći im vjere

Naša malograđanska i ostrašćena javnost još jednom je dokazala da je sposobna jedino za masovnu histeriju. Ante je svoj stav, kakav god da je bio, najprije javno kazao, pa potom odlučio da se sa svojom predrasudom, strahom i demoniziranom drugom stranom suoči. A šta rade naši čaršijski prvaci i pravdoljubivci?

Fascinantna je i nadasve jeziva reakcija društvenomrežne i uopšte internetske svjetine na izjavu mladića Ante iz Mostara, snimljenu u okviru emisije Perspektiva koja se emitira na trideset regionalnih televizijskih stanica. Svi već, naravno, znaju sve o Anti i čini se da u svemu tome nema baš pretjerane potrebe za novim govorancijama ili analizama. Međutim, samo se tako čini. Ono što je na primjeru Ante iz Mostara pokazala naša društvena svijest, jedan je od najrigidnijih primjera rasističkog divljanja koje jednostavno ne smije ostati nedetektovano i prešućeno. Ako bismo smetove mržnje kojima je Ante zatrpan ignorisali, onda nas nikakva buduća haranga na bilo koga, od bilo koga ne bi smjela ni najmanje iznenaditi.

Svjetina satire

Ante je, da podsjetimo neupućene ako ih ima, u okviru navedene emisije kazao kako muslimani ne vole da ih u kafiću poslužuje Hrvat, kao što ni on kao Ante ne bi volio da su u kafiću u koji on ide sve muslimani, jer tada ne bi ni išao u njega. "Postoje te granice, ne slažemo se i ne želimo biti u kontaktu", rekao je ovaj srednjoškolac. Uz to je još dodao kako iz straha nikad nije bio na lijevoj obali i Starom mostu, jer ako ode tamo, neko će prepoznati da je Hrvat i upast će u probleme, pa može biti svašta. Da stvar bude potpunija, Ante je objasnio da nekog muslimana koji pređe na zapadnu obalu može prepoznati po boji kože, govoru, kretanju, načinu odijevanja, pa i teksturi lica i tamnijoj koži.

Photo: dailymail.co.uk

To je bilo dovoljno da se oštrica uvijek budne društvene svijesti za tili čas uperi na Antu kao glavnog neprijatelja i krivca za sve užase koji se u ovome društvu dešavaju. Društvene mreže, mediji, prolaznici na ulicama i u javnom prevozu, kafanski komentatori i znalci, svi su se bavili reperkusijama Antinih riječi. Naravno, sa zaprepaštenjem. Od kuda sad taj Ante, pitali su se. Zaista, otkuda. Nakon dvadeset godina bjesomučnog mentalnog silovanja ljudi u ovoj zemlji, nebrojenih pritisaka, ispiranja mozga kroz medije i obrazovni sistem, odjednom se pojavio neki Ante koji ruši sve što smo izgradili. Ko bi samo to očekivao. Uzalud je bila Antina rečenica da ga je društvo tako naučilo. Nije mu bilo pomoći. U Anti je naša osjetljiva javnost prepoznala sušto zlo, izvorište svekolikog urušavanja naše stvarnosti. Otjelotvorenje samog demona našeg međuetničkog razdora.

Svjetina je satirala Antu pogrdnim komentarima i bezočnim denuncijacijama. Bez ikakve želje da pokuša na bilo koji način pojmiti njegov strah od te nedostižne druge strane. Strah, koliko god bio iracionalan, može biti razumljiv, jer dolazi iz nepoznanice iz odsustva hrabrosti za suočenje. A Antin strah, koliko god to nekome bilo smiješno, jeste upravo plod nepoznavanja drugog i njegove demonizovanosti. Koju Ante nije izmislio, on ju je usvojio kao normalnost. Kao sasvim prihvatljivu činjenicu sa kojom odrasta u okolnostima kakve mu nameće Mostar u kojem živi.

Naspram toga mržnja svjetine željne spektakla i denuncijantskih parada nije nastala kao rezultat nepoznavanja Ante, već upravo suprotno kao poriv da se onaj drugi, u očima nas hrabrih nesposobniji, unizi i ismije. Kako bi se na taj način još dublje gurnuo u svoj strah. Neoprostivo je ovdje i danas da neko ima stav kao Ante. Svu smo svoju pozitivnu energiju uložili da ponudimo Anti drugačiji svijet, a on ga je tako bezočno, kao bludni sin, odbacio. Takvu izdaju, takvu neposlušnost spram ovog idealno izgrađenog sistema tolerancije nikako ne smijemo ostaviti nekažnjenu. Zato, Ante treba biti prokazan kao sve ono što smo mi, u svojoj čistoći i zdravlju, odbacili od sebe kao prljavo i gubavo. Nije li ovo društvo kao takvo zaista idealno i do krajnjih granica pravdoljubivo?

No, sjećate li se možda onog slučaja kada je djevojka iz Banovića pred televizijskom kamerom kazala kako je njoj i njenim prijateljima na ekskurziji, jer su ih neki hohštapleri izvarali, kisla glava. Znate za to, zar ne? Sigurno ste kliknuli na taj klip da se grohotom nasmijete.

Sjećate li se šta je uslijedilo nakon što je taj klip objavljen? Mjesecima je društveno senzibilna rulja bjesomučno ismijavala njen izgovor riječi “glava”. Toliko je to bilo čudesno, to kako jedna djevojka izgovara tu riječ, da je sve drugo postalo manje važno. Veliko je čudo ta dijalekatska razlika, ona je jelte jasan znak da je karakter jedne djevojke posve primitivan, naspram obrazovane i jezički obdarene palanačke svjetine. 
Nije se naravno niko od tih osjetljivaca i moralista upitao tada zašto je tim ljudima kisla glava. Kako god ona bila izgovorena. Ne. U svojoj rasističkoj jezičko-čistunskoj ofanzivi bavili su se izgovorom riječi, ceneći se u svom primitivizmu od smijeha, a ne onim što je dovelo do takve situacije, povodom koje je rečena djevojka pred kamerama i govorila. To našeg akcenatsko-dijalekatski osviještenog građanina nipošto ne zanima, on je iznad svake bijede. Jedino što je za njega važno jeste da se nesreća gramatički ispravno artikuliše.

Granice društvene imbecilnosti

Gotovo je identično i u Antinom slučaju. Ovaj mladac je izgovorio javno ono što je naša realnost i zato mu je bilo, jer je javno iznio ono što svi veoma dobro znamo, odmah presuđeno. Ante je okarakterisan kao neučeno, ostrašćeno, nacionalističko i glupo derle. Koje nije u stanju, spram naših visokointelektualnih i racionalnih čaršija, da pojmi bilo šta van onoga što mu je servirano.

Photo: pogledaj.to

Nije, razumije se, niko od tih preduzimljivih društvenih čistunaca i boraca protiv svakog vida zabluda postavio pitanje zašto Ante misli tako kako misli. Nisu se naravno zapitali da li je Ante možda izmislio dvije škole pod jednim krovom? Nije li on taj koji je uspostavio sisteme dvostrukih gradova u jednom gradu? Ne, to našeg svjesnog građanina ni najmanje ne brine. Ante je jednostavno, pa vidite kako je to naš osviješteni građanin uradio, morao biti iznad svega toga i uz pomoć čakri savladati ono u što je od svog rođenja ubjeđivan. Siromah Anto ne zna za internet, ne zna da svijet zaista nije takav kakav mu je predočavan kroz neumornu propagandu od kada je prvi put svjesno počeo da poima ljude oko sebe. Tu je zato naš građanin, svjestan, budan, očišćen od svih negativnih strasti i predrasuda, koji će ga svojom denuncijacijom razuvjeriti i pokazati mu kakav zaista treba biti.

Do koje pak granice može ići društvena imbecilnost u nas možda najbolje svjedoči reakcija Vijeća učenika Srednje prometne škole Mostar koje je povodom Antinog slučaja, a pod pritiskom uzrujane javnosti i vjerovatno same škole, izdalo saopštenje. U navedenom saopštenju, povodom Antinog sagrešenija, između ostalog, stoji: “Žao nam je ako je izjava bilo kojeg našeg učenika uvrijedila bilo koga. Nadamo se da će naša reakcija utjecati da se napetosti smire, a naša nastojanja pomoći da zajedno gradimo pozitivnu viziju budućnosti mladih.”

Ante dakle ispade narušilac mira i prosperiteta. Vizija budućnosti mladih u Mostaru zbog njegove benigne iskrenosti sada je ozbiljno dovedena u pitanje. Ante je dakle zabludjeli učenik, među mnoštvom učenijih, koji je jedini potpao pod višegodišnju zaglupljivačku, segregacijsku, nacionalističku i umoperačku mašineriju našeg obrazovnog sistema. Sve je išlo u prilog tome da Ante misli drugačije, da njegov um bude otvoren i kao spužva raspoložen da upija sve različitosti, ali odjednom se ispred njega ispriječila ta nezgrapna konstrukcija doživljaja drugog. Lijepo su ga u školi na časovima Demokratije i ljudskih prava učili da je čovjek čovjek, sa koje god strane Neretve živio. Ali ovaj se dečko, na opšte zaprepaštenje pedagoškog i prosvjetnog puka, izmetnuo u nešto što mu oni ni u ludilu nisu svojim naukovanjem sugerisali. Tako je to, jedno ga učiš, on drugo misli.

Taman se bila zahuktala kampanja kojom je naše društvo napokon trebalo raskrstiti sa pojavama kakva je Ante, taman je denuncijacija doživljavala svoj klimakterični vrhunac, u vodoskocima je prštala pljuvačina po ovom mostarskom dječaku, kad se desilo ono što ni u ludilu prvaci borbe za očuvanje naše društvene časti nisu mogli sanjati. Puče kao grom iz vedra neba. Vilice su do poda bile otegnute. Iza ćoškova, po haustorima, u kafanama i šoping-centrima se šaputalo.

Photo: Stock

U drugom dijelu epizode Perspektive u Mostaru prikazano je da je Ante, da baš onaj strašni mostarski srednjoškolac koji je izrekao sve ono što se izreći nije smjelo, prešao na drugu stranu Neretve. Prehodao je čak i veličanstveni Stari most, popio, na opštu nevjericu javnosti, i kafu s anamo one strane. (Ne znamo samo kako je naručio - sa kava ili kahva). I još, zamislite strahote, nakon prelaska rekao: "Nisam se osjećao neugodno, niko mi nije dobacivao niti sam išta primijetio. Uglavnom, sve je normalno, nisam mislio da sam drugačiji od ostalih ljudi, drago mi je što sam bio. Uglavnom, uklopio sam se. Nisam osjećao nikakvu razliku".

Nije lijepo javno kazati

Da bi još, na opštu žalost milicajaca našeg građanskog duha, Ante doživio nešto kao individualni psihološki preobražaj, te izrekao sljedeće, po uvijek budno građanstvo očito blasfemične, riječi: "Dešavaju se i s jedne i s druge strane ti konflikti, incidenti. Ali mi mladi bismo se trebali odmaći od toga. Više je nas koji ne želimo te incidente, nego onih koji to žele. Vjerovatno mi na svoju djecu nećemo prenijeti tu mržnju".

Pa ljudi moji, rekao bi jedan jugoslovenski sportski komentator, da li je to moguće? Zvonilo je ovo pitanje širom naših gradova. Odjekivalo je Ante, Ante, Ante... Urednici senzacionalističkih građanskih medija su čupali posljednje vlasi svoje kose. Šta se ovo zbiva? Šta će s nama biti.

Na kraju, a šalu na stranu, Ante je pokazao da može nadvladati sebe. Naša malograđanska i ostrašćena javnost još jednom je dokazala da je sposobna jedino za masovnu histeriju. Ante je svoj stav, kakav god da je bio, najprije javno kazao, pa potom odlučio da se sa svojom predrasudom, strahom i demoniziranom drugom stranom suoči. A šta rade naši čaršijski prvaci i pravdoljubivci? Oni se javno, punih usta, deklarišu kao nesumnjivi čuvari onog floskularnog multikulti kompota, da bi u kućnim narativima pokazivali svoja prava lica. Sve po sistemu: dobri su, ne hvaleći im vjere. Ili: jednog pod sto, drugog za sto. Isto ti misli i onaj za stolom i onaj ispod stola.

Naravno, to nije lijepo javno kazati. Nije lijepo, a nije ni u skladu sa našom demokratskom tradicijom poštovanja različitosti. Anto zato jeste važna iznimka. Ovaj mladić je iskreno, bez pretvaranja, kazao ono što je naučen da kaže. Sviđalo se to nekome ili ne, to je realnost koju živimo. Mladi Mostarac ju je nepatvoreno na svom primjeru manifestovao. Ali je jednako tako jasno dao do znanja da je spreman s time se uhvatiti ukoštac. Prekoračiti tu ogromnu prepreku, bar jednom, i pojmiti da i sa druge strane žive ljudi jednaki kao što je i on sam.

Photo: klix.ba

Ne mislim da su čuvari našeg građanskog čistunstva spremni na takav korak. Da jesu, trebali bi sada Anti, nakon sveg iživljavanja nad njim, pružiti ruku i reći hvala. Hvala, jer si nas demantovao. Antina katarza stoga jeste ljekovit proces. Gotovo jedini mogući proces. Samo direktnim suočavanjem sa tabuima, bez bilo kakve političke korektnosti, moguće je doći do stvarnih pomaka u ovom društvu.

Ne brani se ovdje, konačno, Ante. On je sa svojih malo godina pokazao da je spreman razgovarati i pokušati se izboriti sa svojim naučenim predrasudama. Već se brani, u ovoj bezgrešnoj i idealnoj palanci, pravo da se bude u zabludi. Ipak, zalud je. Ne poima ustajali palanački duh da je moguće biti u krivu. Ne, on je uvijek na pravoj strani. Osviješten, konzistentan. Jednom riječju, nepogrješiv.

*Tekst prenosimo iz prijateljskih BH Dana

//////////////////
///////////////////////

Portret detinjstva u SFRJ

Izložba “Reprezentativni portret detinjstva u socijalističkoj Jugoslaviji”, zasnovana na istraživanju 260 foto albuma koje su Titu od 1945. godine poklanjale škole ..

//////////////////////////////////////

Zagreb protiv fašizma: Crne vojske neće šetati

Inicijativa "Ujedinjeni protiv fašizma" pozvala je građane da u subotu, 28. veljače, u podne, dođu na zagrebački Trg bana Jelačića, kod fontane Manduševac, kako bi podigli glas protiv ...
////////////////////

Skender Kulenović

Gle, maline bradavica

///////////////////////////

Hipokrat u senci hipokrita
///////////////////////////////////

Roll away the stone

Zašto džihadisti ratuju s jednim efendijom

Aman uzaman, pa svaka protuva, svaki kriminalac, svaki tajkunčić u pokušaju, svaki vlasnik ćevabdžinice i granapa ima bolje obezbjeđenje od trenutno mete broj jedan u Bosni i Hercegovini, Selvedina ef. Beganovića

//////////////////////////

Razmišljam da pobjegnem u neku poludivljinu

Pa eto vas tamo onda kad pobjegnem, živite, dižite revolucije i kontrarevolucije. Bogatite se na račun glupave sirotinje, a svi smo mi baš takva sirotinja. Ja ću hvatati ribu. Kuhati vlastiti špinat. Sušiti sudžuk bez aditiva. Živjeću ...

//////////////////////////
Kako su me lečili od homoseksualnosti (2)

////////////////////////////
System error

Žena iz naroda nepristojno razodijeva prave namjere

Želja za suradnjom i pružanje ruke na način kako to čini predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović ne odaje dojam kako je ona sposobna suspregnuti svoj ego i držati se ustavnih ovlasti, ...
////////////////////////////

Đorđe Krajišnik: Grijeh mladića Ante

Na kraju, a šalu na stranu, Ante je pokazao da može nadvladati sebe. Naša malograđanska i ostrašćena javnost još jednom je dokazala da je sposobna jedino za masovnu histeriju. Ante ...

/////////////////////////////
Da nema vjetra, pauci bi nebo premrežili

////////////////////////////
Fotogalerije: Dvesta čuda

細江 英公: Moja erotska smrt

Eikoh Hosoe (細江 英公) ,rođen 1933. godine u Yonezawi, Yamagata, je japanski fotograf i reditelj koji je svoju poetiku formirao iz eksperimentalnog umetničkog pokreta u Japanu posle ...

///////////////////////////

Sony World Photography Awards: Poza za film

Međunarodni konkurs kompanije Sony „World Photography Awards 2015“ za najbolje fotografije, radost za ljubitelje fotografije širom sveta, objavio ...

///////////////////////////////////
Ideal čistog siromaštva
/////////////////////////////////////


Četnički su marijači

Palata pravde, nož-happening: Koljači su među nama

Ispred beogradske Palate pravde, gde je u petak nastavljen četnički postupak za rehabilitaciju zločinca Dragoljuba Draže Mihajlovića, okupio se veliki broj njegovih sociopatskih pristalica, ljubitelja ...

//////////////////////////////////

Putinov adut: Višeslav Simich, brzi Gonzales,Meksikanac

Nakon gostovanja na TV „Russia Today“, doskora opskurni Višeslav Simić, rusofilski potpisan kao „Vichislav Simich“, postao je udarna igla putinovske srbadije; tko je fucking Višeslav, zvezda ...
/////////////////////////////////
////////////////////////////////////

Snovi kao godovi

e-novine.com - Snovi kao godovi


////////////////////////////////////////

image

Žestok napad putinovske TV „Russia Today“ na Srbiju

Vlada marionetska, Vučić – politički samoubica

image

Zločin u Štrpcima

Godišnjica državnog ubistva

image

Još jedna godišnjica zločina u Štrpcima

Nacionalna omerta o ratnim zločinima

image

Palata pravde: Chetniks vs Partisans, derbi

Koljači su među nama

image

Atomski s leva: e-Novine vs Bratislav Gašić

Rasformirati Vojsku Srbije

/////////////////////////////////////////

Sačuvajmo straćare oko Picinog parka

e-novine.com - Sačuvajmo straćare oko Picinog parka


//////////////////////////////////////////

image

Na feminističkoj lomači: Vladislav Đorđević, stalni e-pacijent

50 nijansi poremećene sive mase

image

Srbski hit: Praznično-poremećeni interview Matije Bećkovića

Moj medvedić ima atomsku bombu

image

„Pad haških begunaca“, političko-tužiteljski triper

Ritam zločinaca i producenata

image

NSFM: Zašto niko Vukadinoviću ne plaća duševnu bol?

Sloboda Basari dala je krila e-novinama

image

Čedomir Čupić Čupko vs Luković & e-novine

Laki keš preko Višeg suda

image

Gdje su, što rade: Živjeti sa Sandom Rašković Ivić

Bling, blinge, blinge, bling


///////////////////////

Anatomija skulpture

e-novine.com - Anatomija skulpture


/////////////////////////////////////////

image

Jedan portret Marka Ristića

Da nema vjetra, pauci bi nebo premrežili

image

Krnja istorija pjesničkog humora: Čovek zeva posle rata (1)

Zavitlavanje i ismijavanje nacionalista i ubica

image

Pen centar podupire nacionalni kanon

Kako su črnosotenci progutali angažovanu svjetlost

image

Dva svetska rata u jednoj generaciji

Budućnost nikad nije bila manje predvidiva

image

O Bojanu Saviću Ostojiću, subjektivno (3)

Više volim angažovano govno, nego Macinu tortu

24.02.2015.

KONAČNI IZGON HRVATSKIH, A USTOLIČENjE HERCEGBOSANSKIH VRIJEDNOSTI NA HRVATSKOM TRONU

Konačni izgon hrvatskih, a ustoličenje hercegbosanskih vrijednosti na hrvatskom tronu

tacno.net

Autor
23.2.2015. 


Konačni izgon hrvatskih, a ustoličenje hercegbosanskih vrijednosti na hrvatskom tronu

Piše: Darko Kaciga Dubrovčanin     

U prvim satima prvoga radnoga dana netom inaugurirana hrvatska predsjednica požurila se oduševiti svoje „najstopostotnije“ glasače davši im, ali i nama, jasno do znanja da će biti predsjednica svih hadezenjara  bez obzira s koje strane hrvatsko-hercegbosanske granice trenutno obitavaju. U tome je odlučila nadmašiti i po definiciji  nenadmašnog svog prauzora Franju  Tuđmana, pa je zatečenu bistu Josipa Broza Tita, za većinu Hrvata velikana njihove povijesti, a za hadezenjarskim  mentalitetom prožete obožavatelje KGK najvećeg zločinca i krvoloka u povijesti svijeta, ekspresno degažirala u njegov rodni Kumrovec.  Tim činom kao da je simbolično raskinula i posljednju državnopravnu odnosno povijesnu, odnosno kulturološku „svezu“ između Republike Hrvatske, države kojom (od) danas ona predsjeda, i Socijalističke Republike Hrvatske, države u sklopu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, koja joj je neposredno prethodila. Ta je država u razdoblju od 1945-te do 1990-te, kad je drug  Ivica Račan gospodski predao vlast izborenu na demokratskim višestranačkim izborima gospodinu, a  donedavnom drugu,  Franji Tuđmanu,  evoluirala u ponajrazvijeniju i najperspektivniju istočnoeuropsku ekskomunističku zemlju. Umjesto da na tim temeljima nastavi, rečeni je Franjo učinio sve kako bi ih razorio, te svesrdno prionuo raskidanju  svekolikih državnopravnih, pa i ekonomskih, pa i moralnih „sveza“, s tom, iz današnje perspektive gledano, državom blagostanja  i neponovljivo kvalitetnog života.  Rezultat  je da se danas, dvadeset godina iza rata, u Republici Hrvatskoj živi kudikamo lošije nego u SR Hrvatskoj, i to već onoj iz 1965-tih, pa na ovamo, dakle također dvadesetak  godina iza  onoga, još puno  groznijeg rata. Rata u kojemu je jugoslavenska partizanska vojska predvođena genijem Josipa Broza Tita upisala, između ostalih, i većinski antifašističku Hrvatsku na stranu pobjednika, a većinski ustašku preteču današnje  trećeentitetske tzv. Hercegbosne na stranu povijesnih gubitnika. Taj  poraz  tzv.Hercegbosna nikada nije preboljela, niti Titu oprostila, već tim svojim  luzerskim  kompleksom trajno kontaminira svoj, ali i život cijele Hrvatske, koja se, počam od Franja Tuđmana, kojega zapravo baš ti krugovi i instaliraju kao nacionalnog lidera, tome ne uspijeva oduprijeti.  A presudnu ulogu u onodobnoj političkoj instalaciji „Tuđman“ odigrali su fratri Hercegovačke patrijaršije, pardon, provincije organizirani u zdrugove po  zemlji hercegbosanskoj i po dijaspori, naročito onoj kanadskoj, preciznije torontskoj, još preciznije norfolčkoj.

Pa zapravo i ne čudi što prva hrvatska  predsjednica, inače praktična katolkinja, poželjevši blagosloviti svoje nove radne odaje, ne zove ni (katoličkog) župnika iz svog rodnog grobničkog kraja, ni njemu nadređenoga (katoličkog)  nadbiskupa riječkoga, ni (katoličkog) župnika u čiju parokiju spada Pantovčak, već joj serviraju fra Joza Zovka, paradigmu samozvane (hercegovačke) sekte koja si uzurpira ime „Crkva u Hrvata“, u hrvatskoj javnosti  već gotovo zaboravljenog i, ako se ne varam, od nadležnog (mostarskog) biskupa još uvijek suspendiranog za svako javno djelovanje, svojedobnog izumitelja tzv. „Gospe međugorske“. Kako je fra Jozo rodom iz Uzarića, župa Široki Brijeg, načuo sam da  „dobro obaviješteni krugovi“ oko Pantovčaka ovaj izbor  tumače pouzdanim  znakom da će prevagu u predsjedničinoj sviti  ipak odnijeti širokobriješki, a ne npr.ljubuški klan, na kojega  su mnogi analitičari tipovali. Zaista, kako drugačije tumačiti intačenje baš s fra Jozom usprkos realne opasnosti da njegov  blagoslov zbog spomenute suspenzije ne bude pravovaljan, pa prema tome i bez posvećenoga učinka!?  Ja ću, na primjer,  u blagotvornost fra Jozova blagoslova početi sumnjati već s prvim naznakama da Predsjednica posustaje u ispunjavanju svog obećanja o  preporađanju  Hrvatske u jednu od najrazvijenijih zemalja Evropske unije.

Koliko je s ova dva poteza pogodila ravno u srce i dušu svoga tipičnog glasača, Predsjednica se lako može uvjeriti na javnim glasilima koja najbolje zrcale ta srca i te duše, kao što su nacionalni portal dnevno.hr/ba., koji neumorno u svom elektronskom i tiskanom (7 dnevno) izdanju radi na hercegbosnizaciji odnosno hadezenjarizaciji svekolike  Hrvatske, te lokalnom dubrovačkom (sic!) PortalOku, čiji glavni urednik s istim pregalaštvom nastoji implementirati  u dubrovački milje  nepatvorene  ustaške vrednote kojima je zadojen u svom rodnom ljubuškom kraju. Te portale preporučujem Predsjednici kao mjerilo stvarno dosegnutog stupnja zajedništva, tolerancije, pomirbe, međusobnog uvažavanja i okrenutosti budućnosti, prosperitetu i razvoju i drugome  o čemu je maštala u svom inaugurativnom govoru, a o kojemu se navedeni  portali još nisu umorili nizati  hvalospjeve.

////////////////////////////
///////////////////////////////////////////////

Kolinda i Tito

Kolinda i Tito | Tacno.net


/////////////////////////////////////
Boris Dežulović: Kako je mladi nacist njegovane frizure izrastao u TV zvijezdu

Boris Dežulović: Kako je mladi nacist njegovane frizure izrastao u TV zvijezdu

  24.Feb 2015

Jedan od popularnijih mitova u mojoj profesiji jest onaj o političkim redikulima, živopisnim likovima negdje sa same margine prirode i društva, koji opstaju samo na interesu javnosti, jednako senzacionalističkih medija24.02.2015.

JAVNA RASPRAVA O SUTORINI

Javna rasprava o Sutorini: BiH se mora boriti za ono što je njeno, važno je imati čiste račune


Februar 24.2015.

rasprava11

/////////////////////////////////


Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine organizovala je javnu raspravu o pitanju statusa Sutorine na kojoj je poručeno da BiH sa Crnom Gorom želi graditi iskrene i prijeteljske veze, ali da bi se nastavilo tim putem u budućnosti jako je važno da se imaju čisti računi – ugovori, javlja Anadolija.

Cilj javne rasprave je razmjena mišljenja o pitanju statusa Sutorine.

U javnoj raspravi učestvuju članovi Parlamentarne skupštine BiH, predstavnici Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH – Državne komisije za granice, Ministarstva pravde BiH, Ustavnog suda BiH, pravni stručnjaci s univerziteta u BiH, udruženja građana, te sve druge zainteresirane osobe koje mogu dati svoj doprinos raspravi o pitanju statusa Sutorine.

Naime, zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović podnio je  prijedlog rezolucije o Sutorini kojom traži da to zakonodavno tijelo neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim ocijeni prijedlog ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Argumenti i činjenice

Bećirović je kazao da je vrlo važno da je danas organizovana javna rasprava po pitanju Sutorine, da se ovo pitanje osvijetli i sa pravnog, historijskog, geografskog i drugih stanovišta.

“Važno je da čujemo argumente i činjenice. Mi želimo da o ovom pitanju razgovaramo na demokratski način, argumentirano, da ukrstimo argumente i da dođemo do najboljih mogućih rješenja. Želim posebno istaći da želimo graditi iskrene i prijeteljske veze sa Crnom Gorom. Da bismo to tako nastavili u budućnosti jako je važno da imamo čiste račune – ugovore…Ovu raspravu i inicijativu oko Sutorine treba posmatrati i sa aspekta otvaranja nove, bolje stranice u odnosima između BiH i Crne Gore”, pojasnio je Bećirović.

Zamjenik predsjedavajućeg Državne komisije za granicu Željko Obradović istakao je da što se tiče granice između BiH i Crne Gore te aktivnosti su krenule 2001. godine i trajale do kraja 2013. godine.

“Državno povjerenstvo za granice je jednoglasno u svom stavu. Mi smo se, prije svega, vodili dvjema temeljnim činjenicama, a to je opći okvirni sporazum za BiH, Dejtonski mirovni sporazum i mišljenje Badinterove komisije, posebno broj 3. Što se ovdje tiče historijskih granica nisu relevantne”, pojasnio je Obradović.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Suad Kurtćehajić podsjetio je da je pitanje u vezi sa Sutorinom pokrenuto prije četiri mjeseca.

Kako je kazao, Sutorina nije izmišljena nego zaboravljena priča.

“Protivpravno uzeta Sutorina je dovoljni osnov da mi možemo da tražimo od Crne Gore njen povrat. Ako se to ne bude moglo postići, ako Crna Gora ne bude imala sluha i ne bude imala prijateljsku sklonost, ali da sa svoje strane razumije argumente BiH nakon ozbiljne elaboracije, onda će se stvar najvjerovatnije morati razrješiti pred Međunarodnim sudom”, poručio je Kurtćehajić.

Sutorima u srcima i umovima

Prema njegovim riječima, za BiH jedino može biti negativno to što su bh. vlasti čekale ovoliko dugo i nisu pokazale zainteresovanost za taj problem.

“Ono što mi trebamo uraditi jeste da se usvoji rezolucija Denisa Bećirovića, da se Sutorina vrati na jako ozbiljno razmatranje. BiH mora državotvorno ustati da traži ono što je njeno”, kazao je Kurtćehajić.

Pojasnio je da Crna Gora nikada od Parlamenta BiH nije dobila saglasnost za prostor Sutorine.

“Sutorina svakim danom sve više ulazi u srce i umove naših ljudi i oni neće dozvoliti da se to da Crnoj Gori. Ako mi damo Sutorinu Crnoj Gori je li mislite da će nama Hrvatska ili Srbija išta aminovati i da će ići po kriterijima s kojima smo mi to dali Crnoj Gori? Mi ništa nećemo dobiti od naših susjeda ako ne budemo pravno mogli da se izborimo za to”, kazao je Kurtćehajić.

Poručio je da se BiH mora boriti za ono što je njeno.

Inače, prijedlog ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koje je utvrdilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine početkom novembra 2014. godine, a prema kojem bi Sutorina trebala voljom državnih organa Bosne i Hercegovine trajno ostati u sastavu Crne Gore.

Vijeće ministara BiH na  sjednici početkom novembra 2014. godine utvrdilo je prijedlog ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kojim se definira državna granica koja će na terenu biti  obilježena u roku od  tri godine od stupanja na snagu ovog ugovora.

Prema ugovoru, državna se granica proteže od tromeđe Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije na sjevernom dijelu, do tromeđe Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske na južnom dijelu.

Dvije države na ovaj način, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet, unapređuju bilateralne odnose, ispunjavaju obveze preuzete Poveljom Ujedinjenih naroda i šalju pozitivnu poruku zemljama u regiji, europskim i globalnim partnerima o spremnosti Bosne i Hercegovine i Crne Gore da sporazumno urede preostala otvorena pitanja.

Sutorina u Bokokotorskom zaljevu na Jadranskom moru, ukupne površine 75 kvadratnih kilometara, koja je do tada pripadala Bosni i Hercegovini, dodijeljena je 1947. godine tadašnjoj Narodnoj Republici Crnoj Gori. Učinjeno je to, kako se navodi, dogovorom Đure Pucara i Avde Hume u ime BiH, te Blaže Jovanovića u ime Crne Gore, uz dopuštenje tadašnjeg državnog vrha SFRJ na čelu sa Josipom Brozom Titom i Vladimirom Bakarićem. Tako je drugi izlaz Bosne i Hercegovine na more, u dužini sedam kilometara, pripojen Crnoj Gori.

(Kliker.info-AA)

//////////////////////////////////////////
///////////////////////////////////


/////////////////////////////////////

Babaroga je stigla u Dansku

Kopenhagen, ispred kulturnog centra Kruttoende, AFP/Claus Bjorn Larsen

Kopenhagen, ispred kulturnog centra Kruttoende, AFP/Claus Bjorn Larsen

Babaroga je ipak došla. Deset godina naši ministri odbrane prete da će stići iz Avganistana. Neki nepismeni taliban koji ne zna ni gde je Evropa, pojaviće se jednog dana na železničkoj stanici Nørreport sa rancem punim eksploziva i, obuzet plamenom islama, sa sobom odvesti u smrt desetine nevinih ljudi. Ali on nikako da dođe, iako smo potrošli 20 milijardi kruna vodeći rat u njegovoj zemlji da bismo spečili njegov dolazak. Umesto njega, stigao je anonimni počinilac koji je izvršio napad na tribinu o slobodi mišljenja i sinagogu pre nego što je i sam ubijen. Njegova adresa – Kopenhagen, Nørrebro.

Sa kim sada da ratujemo? Sa islamom? Sa 250.000 muslimana koji žive u Danskoj? Sa decom imigranata za koju se kaže da su neprilagođena? Sa svima koji nisu spremni da stave ruku na Bibliju i zakunu se da vole dansku kulturu, smeđi sos i krompir? Danas se u Danskoj prebrojavamo. Četvrt miliona muslimana mora da istupi i distancira se od napada. U protivnom su svi osumnjičeni, dok se ne dokaže suprotno.

Tri sata posle napada ni traga ni glasa od naše premijerke. François Hollande je posle napada u Parizu odmah dao izjavu. Helle Thorning-Schmidt je ćutala. A onda je stiglo saopštenje za javnost, koje kao da je sastavio neki policijski inspektor. “Postoje indicije da je reč o političkom atentatu i terorizmu”. To je zvučalo kao eho spekulacija u medijima. Svanuo je i sledeći dan, a premijerka se nije pojavila na televiziji; samo je malodušno poručila građanima “da nastave sa svojim životima”.

Predsednik SAD George W. Bush je posle napada 11. septembra pozvao svoje sugrađane da nastave da kupuju. Hoće li nam premijerka dati isti savet? Ne sprečavajte ekonomski oporavak. Produžite kao da se ništa nije desilo. “Sačuvaću Dansku koju poznajete”, ispisano je na plakatima sa njenim portretom koji su poslednjih nedelja preplavili zemlju.

Šta god da je htela da nam kaže tom oskudnom porukom, jedno je jasno: u subotu uveče, dok se pucalo po Kopenhagenu, Danska je bila bez vođstva. Gde je premijerka trebalo da bude – to je već moralno pitanje. Važno je da saznamo sve o napadaču i njegovim motivima. Da li je on povratnik iz rata u Siriji? Da li je zaražen fundamentalizmom van zemlje? I još jedno pitanje je veoma važno: ko smo mi kao nacija?

Verovatno ćemo saznati da se napadač samoradikalizovao. Ali čovek nije ostrvo. Njegovi motivi i inspiracija mogli su da dođu sa raznih strana. Da li smo možda mi žarište infekcije? Da li je Danska samoradikalizovana nacija? Danska i Velika Britanija su jedine evropske zemlje koje su u poslednjih 12 godina učestvovale u četiri rata: u Iraku, Avganistanu, Libiji i protiv Islamske države. Danska je, pored Belgije i Velike Britanije, evropska zemlja iz koje je srazmerno najviše ljudi otišlo da se bori u Siriji.

To je zemlja u čijem parlamentu (Folketingu) sedi nesporno najksenofobičnija partija u Evropi – Danska narodna partija. Izgleda da će na sledećim parlamentarnim izborima ona postati najjača u parlamentu. Ali najveći problem je u tome što njene stavove o „stranicama“ dele sve partije u Folketingu, uključujući i socijaldemokrate. Da li je varnica terorizma posle Pariza zapalila Kopenhagen sasvim slučajno?

Problem sa slobodom mišljenja u Danskoj nije u njenoj zloupotrebi, nego naprotiv: ta sloboda se nedovoljno koristi i mnogi Danci ćute. To što političari danske desnice pripadaju najgorim demagozima u Evropi nije problem slobode mišljenja, već dostojanstva i osećaja odgovornosti, koji se još uvek zahtevaju od demokratski izabranih zvaničnika. Ali većina danskih političara je izgubila svaku vezu sa ovim pojmovima.

Još uvek postoji otvorena Danska, njeno civilno društvo koje pokušava da sruši zidove koje mediji i Folketing podižu. Ali ova tolerantna Danska ne zanima naše političare. Njoj se niko ne obraća, niko je ne ohrabruje, niti joj daje pravo govora. Tolerantnoj Danskoj bi bilo bolje da umukne.

Najjači utisak posle atentata je to što se niko nije iznenadio. Kao da su svi očekivali napad. Mi smo zemlja koja u poslednje dve decenije svesno ide iz sukoba u sukob. Naši političari su za ovaj napad pripremili nas, a mi smo onda na ovo samoispunjivo proročanstvo pripremili imigrante, izbeglice i njihovu decu. To su oni iza hidžaba, vehabitskih brada i zidova džamija. Objasnili smo im da su njihova vera, kultura, istorija i duh puni pritajenog nasilja.

U raspravama posle napada na Charlie Hebdo, u Danskoj se ni u jednom trenutku nije pravila razlika između satire i huškanja. Nisam čitalac Charlie Hebdoa, ali verujem na reč njihovom uredniku koji kaže da je njihova satira dobrodušna i šaljiva. Ali većina onoga što danas čujem o muslimanima i njihovoj veri nije ni dobrodušno ni šaljivo, već zlobna demagogija lišena svake ljudskosti.

Angela Merkel je nedavno rekla da su inspiratori desničarskog pokreta Pegida bezosećajni ljudi ispunjeni mržnjom. Za takvu izjavu u Danskoj bi morala da se izvini, ako želi bilo kakvu političku karijeru. U samoradikalizovanoj Danskoj, bezosećajnost je pobedila na obe strane.

Carsten Jensen, danski pisac i novinar

Frankfurter Allgemeine Zeitung, 17.02.2015.

Sa danskog na nemački preveo Ulrich Sonnenberg

Izbor i prevod sa nemačkog Miroslav Marković

Peščanik.net, 19.02.2015.

TEMA – NAŠ TERORIZAM

//////////////////////////////////
24.02.2015.

HISTORIJSKA ODLUKA O EVROPSKOM PUTU BiH

Federica Mogherini, visoka predstavnica EU

Historijska odluka o evropskom putu BiHIzvor: Anadolija

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i politiku sigurnosti Federica Mogherini rekla je da je Parlament BiH u ponedjeljak usvojio historijsku odluku o evropskom putu zemlje i izrazila zadovljstvo što je tome prisustvovala

"Parlament Bosne i Hercegovine je usvajanjem pisane izjave donio važnu, historijsku odluku koja omogućava da Bosna i Hercegovina ostvari napredak na evropskom putu", izjavila je Federica Mogherini, visoka predstavnica Evropske unije za sigurnosnu i vanjsku politiku u obraćanju članovima oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

"Međutim to je prvi korak i jasno je da će biti potrebno uraditi još dosta toga prije podnošenja prijave za članstvo zemlje u EU. Sve institucije morat će se fokusirati na konkretne aktivnosti", kazala je Mogherini.

Među prioritetima vlasti u BiH navela je hitno djelovanje za donošenje ključnih ekonomskih i socijalnih mjera u okviru Sporazuma za rast i zapošljavanje. Kazala je kako je nezaposlenost veliki izazov ne samo u BiH, te da poticaj za prave reforme mora biti činjenica da je 60 posto mladih nezaposleno. Rekla je da se reforme moraju provesti u saradnji između investitora, poslodavaca, radnika i svih nadležnih organa čime će biti pokrenuta kreativnost.

Efekti reformi treba da donesu poboljšanje u sektorima zdravstva i socijalnih usluga, jačanje pravne države i procesa pomirenja i jačanja institucija na svim razinama uključujući mehanizam koordinacije sa Evropskom unijom.

"Očekujemo jačanje administrativnh kapaciteta čime će se osnažiti učinkovitost institucija na svim razinama. Uspjeh ovisi o zajedničkim ciljevima svih strana i predstavnika koji će zajednički raditi na evropskom putu. Realizacija je sljedeći korak nakon današnjeg dana", kazala je Mogherini dodavši kako ova kratka lista prioriteta nije konačna.


///////////////////////////////////
/////////////////////////////

Tuzla: Pronađena tijela nastradalih rudara

Istraga je u toku, a federalni rudarski inspektor bio je prisutan sve vrijeme. Osim pripadnika MUP-a TK, tamo je i dežurna tužiteljica. Istraga će pokazati šta je uzrokovalo ovu ...
////////////////////////////

Patricia Arquette: Oskar za hrabrost

Održana je sinoć još jedna ceremonija dodele Oskara za najbolje filmove, reditelje, glavne glumice i sporedne glumce, gde Američka filmska akademija nagrađuje ostvarenja koja u nekim ...

//////////////////////////////////

Dani u kojima je zaživjela utopija o ljubavi i miru

Woodstock je bio kruna jednog vremena, jedne generacije; vremena u kojem su mladi ljudi odbacili odbacili postojeći sistem i promovisali model koji je postavio ljudsko biće u centar ...
////////////////////////////////////

Temeljno obilježje Mostara danas je duhovna pustoš
///////////////////////////
Fotogalerije: Dvesta čuda

Tony Duran: Sexual Tension

Od početka vremena, ili od početka dagerotipije (dagerotipija je jedna od prvih vrsta slike u istoriji fotografije, razvio ju je Luj Dager, po kome i nosi ime), jedna stvar okupirala je umetnike svih ...

////////////////////////////////

Dan Attoe: U senci neona

Umetnik iz Oregona, Dan Attoe, koristi boje i neonska svetla kao medijume u istraživanju onoga što ga okupira. Od seksa do nasilja, preko smrti i religije, Attoe boji kako ruralne, ...
///////////////////////////////////////
//////////////////////////////////

Više volim angažovano govno, nego Macinu tortu
///////////////////////////////

Samorazumljiva homoseksualnost
////////////////////////////////
System error

Šerlok Holms otkriva organizatora iz Savske 66

Policijska uprava zagrebačka, informirao je javnost njezin načelnik sektora policije Davor Posilović, već mjesecima istražuje tko je organizator javnog, policiji neprijavljenog okupljanja ratnih ...

///////////////////////////////////

U Crnoj Gori se raspada i opozicija i vlast

Ulaskom u NATO Crna Gora trajno izlazi iz zone uticaja Rusije i Srbije. Za Mandića i njegove to je game over. Zato Mandić oštri nacionalističku retoriku i najavljuje ulične proteste. Da dobije prelaznu ...
///////////////////

Trivan vs Koraksić

Koraks odbio nagradu!

/////////////////////////////////
Roll away the stone

Dežulović: Tko ne vjeruje u piramide, nije rodoljub

Zašto bi, vele recimo skeptici, i u kojemu paralelnom svemiru nekome s četiri i pol milijarde maraka viška uopće pala na pamet Bosna i Hercegovina, tko bi razuman investirao tolike pare u izgradnju divovskog luksuznog ...

////////////////////////////////

Faruk Šehić: Kako je počeo rat u Zagrebu

Ali ništa nije moglo zasjeniti zagrebački Radio 101. Priznajem da me on odgojio ne samo u muzičkom smislu. Rado smo slušali njegove političke emisije koje postoje i danas. Osjećalo se neko veliko uzbuđenje u zraku. Neki gigantski ...
/////////////////////////

Kako su črnosotenci progutali angažovanu svjetlost
//////////////////////////
Dan kad je pobegao Nele

Šumnjak-rasista: Dok je šiita, biće i shita

Nekadašnji Sarajlija, danas ekstremno poremećeni Šumnjak iz Banjaluke, čovek koji maskiran povremeno noću obilazi glavni grad BiH, rešen je da ostane đubre do kraja; ne samo da brani onog jadnika ...

/////////////////////////////////////

Srbin prve klase: Nedelja kad smo pojeli prase

Povodom kratkotrajnog boravka u Sarajevu, i to u sitne sate da ga bivša raja, prijatelji, građani i žrtve ne uhvate, oglasio se i Nenad Janković, alias dr Nele, ...
/////////////////////////////////

Poezija čista kao krvave ruke posle pranja

e-novine.com - Poezija čista kao krvave ruke posle pranja


////////////////////////////

Posle dodele Oskara

e-novine.com - Posle dodele Oskara


///////////////////////////////////////////

image

Dva svetska rata u jednoj generaciji

Budućnost nikad nije bila manje predvidiva

///////////////////////////////////////

Šumska gradi dvore za svoje političare

Na svojoj zemlji, sa svojom policijom, u svojoj rezidenciji

Šumska gradi dvore za svoje političare

//////////////////////////////////////////////////

Goca Šešelj i Vojislav Igrić, borci za slobodu

e-novine.com - Goca Šešelj i Vojislav Igrić, borci za slobodu/////////////////////////////////////////

image

Čas anatomije: Vesela autopsija novinarskog leša

Dragi Dnevniče, tebi Slobo kliče////////////////////////////////////////


Sančo Pansa protiv sistema

e-novine.com - Sančo Pansa protiv sistema


//////////////////////////////////////////////


image

Read on: Nikola Živanović, Carmina Galli (NB ”Stefan Prvovenčani”)

Mnoge si časove propustio, moj pesniče

image

Read on: Ivana Rogar, Tamno ogledalo (Durieux, 2014)

Pripovetke koje vas požuruju da ih dočitate

image

O predstavi-poemi-video radu "Šta kaže Irena Ristić"

Nije mi to sad toliko bitno

image

Janje/Kokoš/Orao: Stoljeće jedne porodice

Neke ptice nikad ne polete

image

O knjizi Tomislava Markovića “Čovek zeva posle rata”

Da li je rat ubio poeziju?

image

Predrag Finci, ”Čitatelj Hegelove estetike”, Naklada Breza, Zagreb 2014.

Originalno i maštovito tumačenje Hegela


//////////////////////////

Divlji zapad Bufalo Bila

e-novine.com - Divlji zapad Bufalo Bila

20.02.2015.

MEHMED BAŽDAREVIĆ: "BRINE ME ŠTO MNOGI IGRAČI NE IGRAJU U SVOJIM KLUBOVIMA"

Petak, 20. Februar 2015.

MEŠA U INSPEKCIJI: "Brine me što mnogi igrači ne igraju u svojim klubovima"

Baždarević širom Evrope gledao utakmice potencijalnih reprezentativaca, ostale mu još tri utakmice u Njemačkoj, Švicarskoj i Italiji za naredni vikend. Optimizma ima, ali i brige

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević sa svojim stručnim štabom i ovog vikenda planira pratiti nastupe potencijalnih reprezentativaca. Lično će, kako je istakao, pogledati tri utakmice.

 

- Želim vidjeti igrače na terenu, čuti i informacije koje bi nam pomogle uoči ove utakmice. Nemamo prijateljsku utakmicu uoči ovog prvog meča te je to jedini način na koji možemo vidjeti ih na djelu. Ostalo je da i ovaj vikend ispratimo neke naše igrače, lično ću ispratiti tri utakmice u Njemačkoj, Švicarskoj i Italiji, a nakon toga dolazim u Sarajevo gdje ću obaviti sastanke vezane za pripreme ekipe - kazao je Feni selektor Baždarević.

 

Po njegovim riječima, stručni štab želi nakon četiri vikenda "skautiranja" napraviti bilans, a već od narednog vikenda posvetit će se i praćenju igrača iz domaćeg prvenstva.

 

- Čekat ćemo vikend kada počinje naš šampionat da pogledamo što više utakmica i vidimo na koje igrače eventualno možemo računati. Šampionat BiH počinje malo kasno u odnosu na ovu utakmicu, ali naša je dužnost da pogledamo, analiziramo.Mislim da tu ima kvaliteta - dodao je.

 

Brine ga što pojedini igrači ne igraju dovoljno u svojim klubovima. S druge strane ohrabren je zbog dobrih nastupa nekih igrača koji dosad nisu dobivali poziv, a koji igraju u evropskim klubovima. Baždarević navodi da ozbiljno razmišlja o njima i ne isključuje mogućnost da već u narednoj utakmici protiv Andore uputi poziv nekolicini debitanata.

 

- Zvat ćemo one koji igraju, ali je sigurno da će za ovu utakmicu biti pozvani oni koji su dosad činili okosnicu ekipe. Ne plaši me što pojedini igrači trenutno ne igraju cijele utakmice, bitno je da treniraju dobro, a u fudbalu se može sve okrenuti u narednih 15 dana. No, uvijek ima razloga za brigu i nezadovoljstvo, jer ih puno ne igra i puno ih je koji malo igraju. Zato i jeste bilo važno da ih posjetimo i ohrabrimo koliko možemo - kazao je selektor.

 

Reprezentacija Bosne i Hercegovine uskoro će dobiti novog igrača, Marija Vrančića, koji je predao zahtjev za bh. pasoš. Preostaje mu da sačeka dozvolu FIFA-e za promjenu sportskog državljanstva čime bi stekao uvjete da zaigra za najbolji bh. tim.

 

Baždarević vjeruje da će uskoro biti riješen i taj administrativni problem i nada se da će Vrančić biti veliko pojačanje.

 

- To je igrač koji puno obećava, drago mi je da dobro igra u posljednje vrijeme i nadam se da će moći uskoro igrati za BiH. Izuzetno je motivisan i, što je jako važno, želi da igra za reprezentaciju BiH. Nadam se da ćemo s njim dobiti jedno pojačanje - navodi Baždarević.

 

Kada je u pitanju Sead Kolašinac, selektor je izrazio nadu da će se korpulentni branič Schalkea uskoro vratiti na teren i ponovo zaigrati za bh. tim. Kolašinac je nakon polugodišnje pauze počeo da trenira s timom i uskoro bi se mogao vratiti na teren, ali Baždarević je oprezan u prognozama.

 

- Svi bismo željeli da je što prije spreman, ali ni on ni mi ne smijemo praviti gluposti. Sigurno je da će ljekarski tim iz njegovog kluba znati ocijeniti u kojem će trenutku moći zaigrati. Ako bude igrao prije naše kvalifikacijske utakmice, sigurno je da će dobiti poziv. Sve ćemo raditi u dogovoru s njegovim klubom - kazao je Mehmed Baždarević, selektor reprezentacije BiH, u razgovoru za Fenu.

 

Reprezentacija BiH naredni meč kvalifikacija igra 28. marta protiv Andore. U dosadašnja četiri susreta ubilježila je dva remija i dva poraza i preostaje joj velika borba za plasman na EP.

////////////////////////////
/////////////////////////

NEVJEROVATNO: Dječak iz Mostara prošetao Starim ...


/////////////////////////////

Mostarska mladež: nećemo ljubav!

Mostarska mladež: nećemo ljubav!

  20.Feb 2015

Piše: Goran Sarić Priča koja slijedi je dijelom intimna, a dijelom priča puna zatomljenog bijesa.    Ponekad pomislim da sam, kad se rad završio, u Holandiji ostao samo zbog klinaca.


////////////////////////////

‘Rođeni za vječnost’ i ‘Tišina poraženog grada': Dvije nove knjige u izdanju portala Tačno.net i CKM-a

‘Rođeni za vječnost’ i ‘Tišina poraženog grada': Dvije nove knjige u izdanju portala Tačno.net i CKM-a

  20.Feb 2015

Početak 2015. godine obilježile su dvije nove knjige “Rođeni za vječnost” skupine autora i “Tišina poraženog grada” autora dr. sc. Dragana Markovine. Obje knjige objavljene su u izdanju portala Tačno.net
20.02.2015.

OD SOCIJALNE PRAVDE OSTALO SAMO SJEĆANjE

Od socijalne pravde ostalo samo sjećanje


Sa prvomajskog proteta u Tuzli, 1. maj 2014.
Sa prvomajskog proteta u Tuzli, 1. maj 2014.


//////////////////////////////////////////////////////////////////////

U svijetu se danas obilježava Dan socijalne pravde, koji su 2007. godine ustanovile Ujedinjene nacije. Tim povodom u BiH nema manifestacija koje bi trebale pokazati sve suprotnosti ovog dana - da je ovo zemlja daleko od jednakosti njenih građana, bez potpunog obuhvata socijalnom zaštitom i u kojoj se ne ostvaruje jedno od temeljnih prava - pravo na rad i život od svog rada.

Radnik Trudbenika iz Doboja Mirsad Hodžić nije dobio 15 plata, a osam godina nisu mu uplaćivani doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje:

“Do penzije mi treba godinu dana, ne znam od čega ću živjeti. Svašta bi radio i već sam svašta radio ali sada ništa. Pravi socijalni slučaj, samo mi se plače”, kaže Mirsad Hodžić.

Drago Lazić, iz istog grada, prije četiri godine je ostao bez posla i od tada povremeno, nađe neki posao, za koju marku. Neprijatno mu je da se obrati Centru za socijalni rad:

“Sramota me da odem, reći će: pogledaj se, zdrav mlad, kako te nije stid tražiti socijalu“, priča Drago Lazić.

Na svjetski dan socijalne pravde, svi pokazatelji u BiH pokazuju da je to zemlja nepravde, ističe analitičar dr Žarko Papić, direktor nevladijne organizacije za bolju i humaniju inkluziju:

Žarko PapićŽarko Papić

“Siromaštvo u Bosni i Hercegovini raste od 2007. do 2014. i procjena je da je 2014. godine 27 posto stanovništva ispod apsolutne linije siromaštva. To vam je preko milion stanovnika. S druge strane, sam sistem socijalne zaštite je socijalno nepravedan – dakle, ne govorim o penzijama i zdravstvu, to su zasebne priče, govorim o onome što je tzv. socijalna pomoć, dječija zaštita, osobe s invaliditetom, civilne žrtve rata, ona prava socijalna pomoć. Najsiromašnija petina dobija manje od najbogatije petine od tih budžetskih sredstava, što znači da sam sistem pojačava nejednakost u društvu, pa je socijalno nepravedan”, kaže Papić.

Od socijalne pravde, danas u BiH, prema riječima psihologa iz Banjaluke, Srđana Puhala, ostalo je samo sjećanje:

“Na jedno prošlo vrijeme, kada je i socijalna pravda i socijalna jednakost bila nešto što se živjelo. Možda nismo imali demokratiju, možda nismo imali potpunu slobodu, ali smo imali nešto što se zove i socijalna pravda i socijalna solidarnost, na kraju krajeva, čini mi se, i socijalnu državu, i toga se ljudi u Bosni i Hercegovini sjećaju. To, da kažemo, danas građani Bosne i Hercegovine i traže. Oni žele jednu državu u kojoj će se osjećati zaštićeni od strane države, u kojoj će moći ta neka osnovna ljudska prava, pravo na rad i pravo na socijalnu zaštitu, taj neki fundamentalni osjećaj pravde da dobiju", smatra Puhalo.

Uz Svjetski dan socijalne pravde jedino se oglasila Organizacija SOS dječija sela BiH, pozivajući nadležne da djeci omoguće život utemeljen na osnovnim principima socijalne pravde - nediskriminaciji, poštivanju različitosti, pristupu društvene zaštite, navodi Siniša Baljo:

“Posebno bismo zamolili da se svi zabavimo pitanjem obrazovanja, s obzirom na to da je u predškolsko obrazovanje uključeno samo 17 posto djece, a postoji još uvijek praksa 'dvije škole pod jednim krovom'. Drugo pitanje kojim bismo voljeli da se ljudi pozabave jeste nemogućnost ostvarivanja primarne zdravstvene zaštite za djecu u Bosni i Hercegovini na cijelom njenom prostoru bez obzira na mjesto stanovanja”, poruka je iz SOS sela.

Može li se očekivati više socijalne osjetljivosti, više pravednosti i jednakosti za građane u BiH? Šta mogu učiniti novi organi vlasti?

“Do socijalne pravde se ne može doći ako se u potpunosti ne promijeni politički i socijalni ambijent. Socijalna nepravda je i kad se zapošljavanje vrši na osnovu 'štele' i partijske pripadnosti. Socijalna nepravda je i kad stopostotni civilni invalid dobija 400 maraka mjesečno invalidnine, a ratni invalid dobija 1.800 maraka invalidnine mjesečno. Dakle, dok se ukupan politički ambijent ne promijeni i dok se ne pođe od toga da se mora štediti na javnoj potrošnji, ali isključivo na administraciji, a da se ne smije štediti na socijalnim davanjima i socijalnoj zaštiti, dakle, dok se strategije i politike u tom pravcu ne promijene cjelovito, što sugerišem novim vlastima, novim vladama, teško je očekivati neki veći boljitak”, zaključuje Žarko Papić.

////////////////////////////////////
/////////////////////////////

///////////////////////////

 • Opozicija za smenu, Tomislav Nikolić nedodirljiv

  U poruci predsednika države Tomislava Nikolića tužiocu za ratne zločine da „razmisli šta to kopa po Srbiji“ jedino opozicioni poslanici vide kršenje Ustava i pritisak na pravosuđe zbog čega traže njegovo razrešenje

////////////////////////
////////////////////////////

Multimedija

Video Iz RSE svijeta: 20. februar

Debaljcevo pod kontrolom proruskih separatista, radnici hemijske tvornice u Jerevanu traže zaostale plate, uništeni ilegalno izgrađeni objekti u Banuu.

//////////////////////////////////

Video Ada Sokolović: Bit je da nas prestanu dijeliti

Ada Sokolović, mlada scenaristica i rediteljka TV serijala Pespektiva odgovara na pitanje šta je suština ovog projekta i koliko su mladi sa kojima je radila zapravo hrabrosti pokazali tokom snimanja serijala.

Više multimedije

/////////////////////
20.02.2015.

MOSTAR, NAJPODIJELjENIJI EVROPSKI GRAD!

Ante, doza istine!

Mostar, najpodijeljeniji evropski grad


PHOTO: Stock

Pa, mi imamo jedini na svijetu zakonsku školsku segregaciju! Aparthejd u 21. vijeku! Dvije škole pod jednim krovom - monstruozna postdejtonska ideja združenog bolesnog uma nekog stranca i domaćeg naci-pedagoga. Njima se, vidite, logičnim učinila misao da se Ante i npr. Nermin nikad ne vide, ako ne moraju. Odvojili su ih zidom i školskim rasporedom. Jedan prije, jedan poslije podne. Tako su konstruktori postratnog mira napravili prigušeni ratni period koji traje pune dvije decenije

Znamo da je Mostar, uz pojedine ruske enklave u Ukrajini, najpodjeljeniji evropski grad i to ne treba nešto posebno akcentirati. Znamo i da se nacionalizam širi i sa primjesama eugeničkog nacizma i klerikalnog fašizma vonja po svakoj kasabi u BIH. 

Samo se malo femkamo da to otvoreno i zaključimo.

Ali, eto, morali smo sačekati 2015. godinu, e da bi se pojavio brutalno iskreni srednjoškolac koji će svoje, sredinom i vaspitanjem stvorene stavove da ispljune licemjernoj javnosti u lice. Dečko je samo rekao ono što misli većina njegovih vršnjaka. On, nekako nadriantropološki, prepoznaje Bošnjaka. Pažljivijem gledatelju emisije “Perspektiva” neće promaći da je bilo “Antinih” stavova, i kod bošnjačkih vršnjaka. Doduše, u prvoj epizodi i, doduše, u blažem obliku. Pa je tako jedan mladac posve iskreno rekao da Mostar nije prava sredina za ljubav između dvoje mladih različitih vjera i nacija.

A, zapravo, ta djeca, među kojima je Ante, sistemski su NAUČENA da nanjuše, osjete, prepoznaju drugog i drugačijeg. I najmanje je bitno to što narečeni mladac, antropološkom metodom odokativnosti, "zna" ko je Bošnjak. Istom tom metodom svaki balavac u našoj prćiji, a koji je odrastao u homogenoj nacionalnoj sredini, njuši Roma, Bošnjaka, Srbina, Hrvata...

Antifašistička akcija BiH

Predominantno je to njušenje decenijama, stoljećima. I “Antina” rodbina, djedovi, pradjedovi su njušili i osjećali ko je drugi i drugačiji. Nekada su, doduše, za to išli u zatvor na socijalističko "prevaspitavanje", a nekada bi bili bogme od strane vlasti nagrađivani sabljama, puškama, kamama i imali su svojih "pet minuta slavnog puštanja krvi onom drugom". Ništa se to nije promijenilo stoljećima.

Od srednjeg vijeka naovamo.

Eto, jedino je, kobiva, Antu iskvarilo društvo, sredina i vlast, zajedno sa školom, pa je tako lud rekao to što je rekao. Samo je Antiša crna rupa u crnom Mostar gradu?!

Neće da bude rođaci! Evo, konkretno, u tom Mostar gradu, ljudi na obje strane Neretve koji ne misle kao Ante tek su puki izuzeci, odmetnici od društva, odrođeni i od Veleža i od Zrinjskog. Tek hudi jednocifreni postotak, osuđen na cipelarenje ustaša i balija. A, Antišu nam je "naša borba dala".

Pa, mi imamo jedini na svijetu zakonsku školsku segregaciju! Aparthejd u 21. vijeku!  Dvije škole pod jednim krovom - monstruozna postdejtonska ideja združenog bolesnog uma nekog stranca i domaćeg naci-pedagoga. Njima se, vidite, logičnim učinila misao da se Ante i npr. Nermin nikad ne vide, ako ne moraju. Odvojili su ih zidom i školskim rasporedom. Jedan prije, jedan poslije podne. Tako su konstruktori postratnog mira napravili prigušeni ratni period koji traje pune dvije decenije.

A, za te dvije decenije izrodilo se "Anta" u sve tri dominante zajednice koliko ti Bog i Allah hoće. Zapravo, sve te "Antiše"  su nastavile ratnim stazama kontrarevolucije, bodreni zatomljenim željama roditelja i pročepljenim ambicijama političara. Čitava geta naci-junoša su tako u BiH uvezana u jednu mrežu koja, gle čuda - Nije više nikakav geto, nego ustavom određena zajednica koju državom zovemo.

Ako svaki političar zna da član Predsjedništva ne može biti niko drugi do Srbin, Hrvat ili Bošnjak, ako svaki stanovnik RS-a zna da će mu, dok je vremena i Ustava, Srbin, a ne čovjek biti poglavar, zašto Ante ne bi znao granice i pravila svoga svijeta. Ta svaki taj političar koji drži do sebe, a pripada srpskom nacionalnom korpusu, reći će da je Sarajevo “teheransko”, pa će u skladu sa tim u našoj realnosti iznići činjenica, ma šta činjenica, izniće zgrada od 27 miliona KM, koju vlasti RS-a kupuju svojim delegatima u Istočnom Sarajevu, samo da ne žive i da se ne “traumiraju” u bliskoistočnom.

PHOTO: Stock

A, kad je neko dijete iz Sarajeva zadnji put bilo u “četničkoj” Banjaluci? I koliko ih je bilo?

I onda se čudimo što Ante nikada nije bio na Starom mostu i u Istočnom Mostaru. Zna i on svoje granice.

A granice i pravila kažu - Ne idi u Istočni Mostar, da ne bi najebao, i obrnuto!

Potpisnik ovih redova nije baš vjerovao u takvu i toliku podijeljenost mostarsku. A, onda je par puta, u par posjeta, na par predavanja, vidio da su Antina razmišljanja mala maca, šta je realnost.

Uvjerio sam se kako velika većina Mostaraca shvata blagu kohabitaciju kao jedinu moguću političku i životnu realnost. Uvjerio sam se kako velika većina mostarskih Hrvata izjednačava partizane i ustaše. 

Sa druge strane, istočni dio grada je postao konglomerat na silu napravljenih junajted NVO-ova i otvorenog bošnjačkog nacionalizma.

I zato je posve normalno da se, prije nekoliko dana, sedamdeset godina od oslobođenja Mostara slavilo kao i prvog dana. Pod šljemovima. Letjele su, naime, flaše i kamenice na ljude koji su hodali u antifašističkoj koloni, sve sa povicima - Idite istočno odavde!

I zato, bravo, Ante! Ti si kao ona hladna pedagoška pljuska svim pripadnicima ružičastog postdejtonskog nepostojećeg bratstva & jedinstva. Ti si više od bilo koga svojim iskrenim nadriantropološkim spičom pokazao da ‘93 nikada nije ni prestala.

Ali na jedan perverzan, eugenički način, ti si, Ante, više od svih pomiritelja, predavača i profesora koji rade na nekakvom "ujedinjenju", ujedinio svoj trojni nacionalistički soj i šačicu “ostalih” koji su, velim, puka statistička greška.

*Tekst preuzet sa prijateljskog portala Buka


/////////////////////////////////////
//////////////////////////

Suđenje Mladiću: Dan razlike u srebreničkoj hronologiji

U nastojanju da pokaže da je Srebrenicu napustio odmah nakon ulaska vojske bosanskih Srba u grad, svedok Mladićeve odbrane Milenko Jevđević tvrdio da je 11. jula 1995. otišao sa ...
//////////////////////////

Dani u kojima je zaživjela utopija o ljubavi i miru

Woodstock je bio kruna jednog vremena, jedne generacije; vremena u kojem su mladi ljudi odbacili odbacili postojeći sistem i promovisali model koji je postavio ljudsko biće u centar ...

////////////////////////////////////////

Peđa Ristić: Sa geometrijom u Lepenski Vir

Lepenski Vir, po kome je cela jedna mezolitska kultura dobila ime, predstavlja izuzetno značajno i u mnogo čemu jedinstveno praistorijsko nalazište. Na ovom lokalitetu koji je intenzivno ...
/////////////////////////////

NSA i GCHQ u vašem mobilnom telefonu

Američki i britanski špijuni hakovali su internu mrežu najvećeg svetskog proizvođača sim kartica i ukrali kodove koji im omogućavaju da širom sveta prisluškuju komuniciranje putem mobilnog telefona, navedeno je u ..

//////////////////////////////

Nacionalizam je religija površnosti, sebičnosti i zla
//////////////////////

Zabranjeni prostori

////////////////////////
Fotogalerije: Dvesta čuda

Joan Cornellà: Ljuta satira

Joan Cornellà je majstor forme koju je sam osmislio. Jednostavne stripove obukao je u fine detalje, stvarajući kompleksne i urnebesne narative koje raspoređuje u ne više od šest blokova. Od čoveka koji gugla pitanje "Ko ...

/////////////////////////////////////

Jindřich Štyrský: Emili mi je došla u snu

Posrebreno sam i egzaktno. Nemam predrasuda./ Što god vidim odmah progutam./ Onakvo kakvo je, nezamućeno ljubavlju ili nedopadanjem./ Nisam okrutno, samo istinoljubivo/ Oko ...
////////////////////////////

System error

Mostar, najpodijeljeniji evropski grad

Pa, mi imamo jedini na svijetu zakonsku školsku segregaciju! Aparthejd u 21. vijeku! Dvije škole pod jednim krovom - monstruozna postdejtonska ideja združenog bolesnog uma nekog ...
/////////////////////////////////

Velibor Džomić, glavni glumac crnogorske sapunice

Već duže vrijeme, poput odurnih španskih serija ili u novije vrijeme još odurnijih indijskih, po Crnoj Gori se valja sapunica u kojoj glavnu ulogu igra pop Velibor Džomić, projerej stavrofor ...
////////////////////////////
Roll away the stone

Faruk Šehić: Kako je počeo rat u Zagrebu

Ali ništa nije moglo zasjeniti zagrebački Radio 101. Priznajem da me on odgojio ne samo u muzičkom smislu. Rado smo slušali njegove političke emisije koje postoje i danas. Osjećalo se neko veliko uzbuđenje u zraku. Neki gigantski ...

////////////////////////////////////////////

Kolinda je odgovorna za barabe na inauguraciji

Uopće, kakva je to ideja zajedništva i ukidanja ideoloških podjela? Stvar je u tome da su ideološke podjele i konflikti jedino što nas eventualno može spasiti, kao što su to uvijek i svugdje u svijetu činili. Stvar je u tome ...

/////////////////////////////////////////

Temeljno obilježje Mostara danas je duhovna pustoš
///////////////////////////////

Kastrirani i nekastrirani Srbi
///////////////////////////

Dan kad je pobegao Nele

Srbin prve klase: Nedelja kad smo pojeli prase

Povodom kratkotrajnog boravka u Sarajevu, i to u sitne sate da ga bivša raja, prijatelji, građani i žrtve ne uhvate, oglasio se i Nenad Janković, alias dr Nele, ...

/////////////////////////////////

Šumska verzija: Presele mi sudžukice

Bio Nele Karajlić u Sarajevu inkognito, došunjao se po mraku da ga ne vidi nitko, sakrio se u konobi Luka da ne pukne prevelika bruka, dok se još malce goji ...
///////////////////////////////////

Trivan vs Koraksić

Koraks odbio nagradu!

////////////////////////////////////////////

Goca Šešelj i Vojislav Igrić, borci za slobodu

e-novine.com - Goca Šešelj i Vojislav Igrić, borci za slobodu


///////////////////////////////////////

image

Čas anatomije: Vesela autopsija novinarskog leša

Dragi Dnevniče, tebi Slobo kliče

image

Poslednje pismo lažnom doktoru Karajliću

Bežanija All Over Baščaršija


////////////////////

Zalogaj umetnosti: 2d or not 2d

e-novine.com - Zalogaj umetnosti: 2d or not 2d


//////////////////////////////////

image

Cenzurisana Spaić Tamara, ikona porodičnog novinarstva

Godine opasnog blebetanja

image

Lazanski otkriva vojnu tajnu

Moja tetka je Biljana Plavšić

image

Fašistička atrakcija: Srbska akcija

Radije pušimo karu nego Maru

image

Od ovoga može da se riga: Tradicionalna knjiga

Monahinje i četnici u reči i slici


Stariji postovi

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
<< 03/2015 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
18560385

Powered by Blogger.ba