Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

05.04.2021.

ŠEFICA ANESTEZIOLOGA MULALIĆ: NAJVEĆA SMRTNOST NA NJEMAČKOM DRAGER RESPIRATORU, A NE NA KINESKOM

05.04.2021.

NA DANAŠNJI DAN 1992. POČELA OPSADA SARAJEVA

Na današnji dan 1992. počela opsada Sarajeva

Na današnji dan 1992. počela opsada Sarajeva
Foto: Arhiv

Na današnji dan, 5. aprila 1992. godine, počela je opsada Sarajeva, najduža opsada u modernoj historiji ratovanja, koja je trajala 1.425 dana.

Opsada Sarajeva od strane srpskog agresora počela je zauzimanjem međunarodnog aerodroma od strane JNA, u noći sa 4. na 5. april 1992. godine, a završila se 29. februara 1996. godine.

Tokom dugih 1.425 dana opsade Sarajeva, ubijeno je više od 11 hiljada civila u gradu, od kojih oko 1.600 djece, a preko 50.000 civila je bilo lakše ili teže ranjeno.

Procjenjuje se da je oko 500.000 projektila ispaljeno na grad za vrijeme opsade, dok je zabilježeno da je dana 22. jula 1993. godine na grad ispaljeno čak 3.777 projektila.

Najveću štetu su pretrpjeli civilni, kulturni i vjerski objekti. Ubijani su ljudi, rušeni civilni, kulturni, vjerski objekti, pa čak i bolnice. U brdima oko Sarajeva bilo je stacionirano 120 minobacača i 250 tenkova JNA, koji su poslije dospjeli u ruke vojske Republike Srpske. Cilj im je bio mučenje glađu i demoralizacija stanovništva na najokrutnije načine.

(Vijesti.ba)

05.04.2021.

SAŠA MAGAZINOVIĆ : ZAKONOM SPRIJEČITI MOGUĆNOST BLOKADE IZBORA

Zakonom spriječiti mogućnost blokade izbora

Zakonom spriječiti mogućnost blokade izbora

Zastupnički klub Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputit će u hitnu parlamentarnu proceduru zakon kojim želi spriječiti eventualnu blokadu izbora u BiH 2022. godine.

Zastupnik Saša Magazinović je na pres-konferenciji izjavio da Klub SDP-a to čini jer ima saznanja o vrlo mogućem scenariju neusvajanja budžeta institucija BiH u narednoj godini kao načina za blokadu izbora.

Zakon koji predlažu zastupnici SDP-a, po Magazinovićevim avodima, sadrži mehanizam za sprečavanje te blokade. On se nada da će ga većinski odobriti i kolege iz drugih stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Puni naziv akta je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, a suštinska odredba je da se održavanje izbora u Bosni i Hercegovini može osigurati i za vrijeme privremenog finansiranja.

 - Za vrijeme privremenog finansiranja, dozvoljeno je finansirati održavanje općih i lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini u skladu s Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine  - citat je SDP-ovog prijedloga.

Magazinović je na ovoj pres-konferenciji govorio i o principima za vođenje pregovora o promjeni Izbornog zakona Boosne i Hercegovine.

Izrazio je nadu da će se evropski partneri složiti s principima koje predlaže SDP jer i sami deklarativno insistiraju na takvim modelima.

- U pregovorima za izmjenu Izbornog zakona treba da učestvuju sve parlamentarne  političke stranke na nivou BiH. Proces pregovora treba da se odvija transparentno, na način da mediji, javnost i nevladine organizacije mogu imati puni uvid. Sve aktivnosti u vezi s pregovorima će se odvijati u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Rezultat pregovora će  biti implementacija presuda i obezbijeđen transparentan, fer i pošten izborni proces uz korišćenje modernih tehnologija - kazao je Magazinović obrazlažući četiri principa koje SDP smatra neophodnim za vođenje pregovora o promjeni izbornog zakonodavstva.

Trenutno, proces se odvija sasvim netransparentno, na nizu sastanaka, a bez informiranja javnosti pa i drugih političkih stranaka, navodi on.

Ističe i da ga iznenađuje koliko se i međunarodna zajednica „balkanizirala“ ne reagirajući na ovakvo netransparetno vođenje politike.

Na ovoj pres-konferenciji se obratio i SDP-ov federalni zastupni Irfan Čengić.

U prilog Magazinovićevim tvrdnjama o mogućoj blokadi izbora u 2022., napomenuo je da budžet institucija BiH nije usvojen još ni za 2021. godinu, što je tempo koji se može očekivati i u narednoj godini.

Čengić poziva međunarodnu zajednicu i da „stane iza demokratije“ u BiH, odnosno načela  da mandat izabranih zvaničnika traje, kao što i treba, četiri godine.(Vijesti.ba / FENA)


05.04.2021.

ZDRAVKO KRIVOKAPIĆ ZATRAŽIO SMJENU MINISTRA VLADIMIRA LEPOSAVIĆA

Krivokapić zatražio smjenu Leposavića

Krivokapić zatražio smjenu Leposavića

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić kazao je da je tražio ostavku od ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Leposavić je ranije izjavio da će priznati genocid u Srebrenici "kada se to nedvosmisleno utvrdi", te da je sud u Hagu gdje je suđeno za taj genocid "izgubio svoj legitimitet".

"Izjava je ostala na istom fonu i nisam sebi mogao dopustiti taj luksuz nego sam reagovao u ime Vlade i kazao ono što je činjenica. Tražio sam ostavku Leposavića jer smatram da je to najbolji način da ličnim činom pokažemo svoju odgovornost. To sam uradio u petak, to sam uradio i danas želeći da zaštitim prvo integritet ove Vlade. Pošto je Leposavić ostao dosljedan svom stavu donio sam tešku odluku - predlog o razrješenju člana Vlade, u ovom slučaju ministra Leposavića", kazao je Krivokapić u vanrednom obraćanju javnosti.

Premijer je istakao da je Leposavić čovjek rijetke intligencije i izuzetnog poznavanja prava.

"Da je to uradio ministar poljoprivrede ja bi rekao uradio je iz neznanja. Ali je on ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava. Za taj nivo kompetencije je nedopustivo da ministar pravde iznosi svoje privatne stavove. Ničija biografija ne može biti opravdanje zan bilo kakve aktivnosti. Samo djela svjedoče o nama", poručio je Krivokapić, prenosi RTCG.

On je pozvao na pomirenje, navodeći da pomirenje ne može da bude odluka Vlade, ni pet-šest ljudi.

"Da li želimo da ovu smjenu uradi neko drugi a ne mi sami. Ja nemama nikakav problem, ja želim najbolje ovom narodu. Ako oni nemaju stprljanja i ne veruju u to, prvi ću da podnesem ostavku. To je najlakše. Ja nosim nasleđeno breme koje je toliko teško da vam to ne mogu opisati ali ću ga nositi dok narodu ne bude odgovaralo", rekao je premijer.

Naveo je da je na današnjoj zajedničkoj sjednici postavio pet pitanja.

"Da li ja dobro vodim Vladu? Da li je ova Vlada 100 odsto orjentisana ka EU ili ćemo jedno da pričamo drugo da radimo? Da li može jedan čovjek da bude važniji od Vlade, države i onoga što možemo da uradimo? Da li neko želi da ove koji su nam nametnuli ovo što nigdje na svijetu nema u 30 prethodnih godina vlade, treba da krenemo u obračun sa njima onako kako možemo. Ovdje svi pritiskaju ovu Vladu, zašto neko ne pritiska tužilaštvo ili sudstvo? Zašto na tapetu nije Skupština koja nije donijela najznačajnije zakone?", naglasio je Krivokapić.

Ako narod nema strpljenja i ne vjeruje u Vladu, kako je kazao, prvi će podnijeti ostavku.

"Ja nosim breme koje je nasljeđe i koje je toliko teško da ga ne mogu opisati. Ali ću ga u interesu narod nositi sve dotle do kada narodu bude odgovaralo. Ja žellim dobro ovom narodu i to mogu da dokažem. Oni koji čitavog života traže dlaku u jajetu, naći će je tamo gdje je i niko ne vidi. Ja molim za razumijevanje ove odluke", kazao je predsjednik Vlade.

I predstavnici vladajućih partija rade na rušenju Vlade

Premijer je kazao da j ovo pokušaj rušenja Vlade iznutra i na tome rade i predstavnici vladajućih partija, kao i DPS sa "satelitima".

"Osjećam pipke hobotnice koji su još uvijek pristuni i koje ne možemo da odsječemo", kazao je Krivokapić.

naveo je da se stvaraju dva ultra bloka - jedan ultrasprpski a drugi ultra komitsko-patriotski.

"Koji želi blokove više? Dosta nam je pregrada i zidova", poručio je Krivokapić.
(Vijesti.ba)

05.04.2021.

KCUS: MI SMO LJEKARI, NISMO UBICE; NIJEDAN PACIJENT NIJE UMRO NA KINESKOM RESPIRATORU

KCUS: Mi smo ljekari, nismo ubice; Nijedan pacijent nije umro na kineskom respiratoru

KCUS: Mi smo ljekari, nismo ubice; Nijedan pacijent nije umro na kineskom respiratoru
Foto: FENA

KCUS najavljuje podnošenje krivičnih prijava i pozivanje nadležnog tužilaštva da ih promptno procesuira.

Krizni štab Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), u proširenom sastavu, obavještava javnost da nijedan pacijent koji je na bilo kojoj vrsti podrške ACM 812 A respiratora nije umro.

- KCUS sa kompletnim medicinskim osobljem već više od godinu dana vodi bespoštednu bitku sa pandemijom Covid – 19, radi očuvanja zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo, ali i cijele FBiH.

Rezultat te borbe su hiljade spašenih života i opravljenih građana.

Želimo uvjeriti naše građane da ćemo dati sve od sebe kako bi sačuvali njihove živote i zdravlje.

Zaprepašteni smo silinom nepravednih i užasavajućih napada upućenih prema KCUS.

Mi smo ljekari, nismo ubice.

Ti koji nas brutalno vrijeđaju i pozivaju na linč, stavljajući nam metu na čelo, su ljudi čije smo živote spašavali ali i članova njihovih porodica. Oni će se prepoznati. Neka ih bude stid ako znaju šta to znači.

Poručujemo im da ćemo njihove prljave planove, uz svu nadljudsku borbu sa Covidom – 19, osujetiti podnošenjem krivičnih prijava i pozivanjem nadležnog tužilaštva da ih promptno procesuiraju.

Nećemo se izmaći pred ovolikom količinom zla i objeda, niti grubim kršenjem kodeksa profesionalnog ponašanja nekih medija i političara.

Takvo ponašanje inkriminirano je odredbom člana 363 St. 2 Krivičnog zakona FBiH.

Napominjemo da su metode koje se koriste otvoreno huškačke i ispunjene govorom mržnje, da izazivaju strah i paniku kod građana koji su već iscrpljeni pandemijom Covida – 19.

Pozivano građane da ostanu mirni i da se pridržavaju svih propisanih mjera kako bi naša zajednička borba sa pandemijom bila još uspješnija. U toj borbi KCUS i naše hrabro i vrijedno osoblje, kao i do sada, davat će sve od sebe.

Mi pozivamo ministra Vranića da sutra dođe u KCUS na sastanak u 9 h sa anesteziolozima iz KCUS ali i svim ostalim uposlenicima koji učestvuju u liječenju Covid – 19 bolesnika - kaže se u saopćenju Kriznog štaba KCUS.


(Vijesti.ba / FENA)

05.04.2021.

ŠEFIK DŽAFEROVIĆ: SVAKO KO UGROŽAVA ŽIVOTE PACIJENATA MORA BITI ODGOVORAN PRED ZAKONOM

Plasiranje neprovjerenih i nepotkrijepljenih tvrdnji u vezi sa odgovorom zdravstvenih institucija na pandemiju koronavirusa, a kojem svjedočimo proteklih dana u bh. javnosti, predstavlja neodgovorno ponašanje prije svega prema pacijentima i njihovim porodicama kao i ljekarima koji se bore za njihove živote”, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

U saopćenju se navodi da, u trenutku kada ulazimo u drugu godinu nezapamćene krize, širenje špekulacija s ciljem unošenja nemira i podrivanja povjerenja u zdravstvene institucije može imati koban efekat za sve nas.

Dodaje se da takvom društveno neodgovornom ponašanju treba stati ukraj. Zdravstvene institucije imaju zakonsku nadležnost, obavezu i profesionalnu osposobljenost da iznose tačne podatke o stanju u COVID odjeljenjima, što one i čine.

“Tako je Zavod za javno zdravstvo objavio juče informaciju da je najniža stopa smrtnosti u državi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Kantonu Sarajevo. To izravno demantira dezinformacije o radu KCUS-a.

Sistemsko širenje dezinformacija i teorija zavjera u svim državama predstavlja neprihvatljivo i kažnjivo ponašanje, naročito u vremenu pandemije. Svako ko u ovakvoj situaciji radi političkih razloga svjesno širi dezinformacije i paniku, ugrožava živote pacijenata, i mora biti odgovoran pred zakonom”, navodi se u saopćenju.

(Kliker.info-Fena)

05.04.2021.

NAJAVLJENA DVA PROTESTA U SARAJEVU: KO STOJI IZA NJIH

Najavljena dva protesta u Sarajevu: Ko stoji iza njih

Najavljena dva protesta u Sarajevu: Ko stoji iza njih
Foto: Vijesti.ba

Za utorak su u Sarajevu najavljena dva protestna okupljanja. Oba su pokrenuta putem društvene mreže Facebook.

Organizaciju protesta pod nazivom “Borba za život“ (vakcine i ostavke) prema podacima sa Facebooka pokrenula je grupa žena - Maja Gasal, Iskra Leko i Aida Feraget koja je 20. februara organizirala i masovno okupljanje građana Sarajeva na oproštaju od preminulog Đorđa Balaševića.

Zahtijevaju neopozivu ostavku Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH i imenovanje novih saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH koja ima rok od 14 dana da izađe sa jasnim i realnim planom za upravljanje krizom i borbe protiv pandemije koronavirusa.  

Mjesto okupljanja za vozila koja učestvuju u protestima je plato ispred Željezničke stanice, a za pješake plato ispred Zemaljskog muzeja. Na oba punkta volonteri će dijeliti obilježja, transparente i detaljne instrukcije kretnje.

- Vođeni željom da osiguramo maksimalno pridržavanje svih epidemioloških mjera krećemo se u privatnim vozilima i pješke, u grupama od po 20, poštujući sve epidemiološke mjere (distanca, maska), navode su iz organizacije protesta. 

S druge strane pod čudnim okolnostima nastala je i ideja o potpunoj blokadi glavnog grada koju inicira Građanska inicijativa za Bosnu i Hercegovinu - "ako se problem KCUS-a ne počne rješavati do utorka, 6. aprila 2021. godine te se na taj način ne utvrde činjenice i realno stanje".

Ova Grupa, koja tvrdi da se jedino sa Vladom KS može razgovarati, na Facebooku je zapravo nastala tako što je samo zamijenila naziv grupe koja je ranije bila namijenjena podršci Bogiću Bogićeviću, a kojom administriraju funkcioneri Naroda i pravde (NiP-a).

Radi se o grupi u koju je lider NIP-a Elmedin Konaković pozivao građane 25. marta da podrže Bogića Bogićevića, o čemu svjedoči link koji je još uvijek na njegovoj FB stranici, a kako je naziv grupe izmijenjen, automatski je izmijenjen i šerovani link kod Konakovića što je cijeloj priči dalo politički prizvuk. 

Nakon svega oglasila se i Nejra Latić Hulusić s tvrdnjom da su protesti "Borba za život" zakazani prije nego su dobile informacije o dešavanjima sa KCUS-a. 

- Važno mi je u ovom trenutku da se ogradim od organizacije dešavanja zakazanih za 7.4. bivše Grupe za Bogića Bogičevića, sada Građanske inicijative. Borba za život je mirna šetnja i protest protiv nehaja vlasti, a ja svojim imenom neću stati iza pisama ljudi koji ne smiju stati svojim imenom iza navoda o dešavanju na KCUS-u!  Svaka čast ko hoće, ali za mene postoje samo ljudi sa imenom i prezimenom, napisala je ona. 

 

(Vijesti.ba)

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

SOKO

Upozorenje!!! Narode! Na djelu je rusenje drzave Bosne i Hercegovine. Iza ovog protesta stoji Srbija, a mozda i Hrvatska. Organizuju litije u Sarajevu. Veoma se aktivirao Scepo sa svojim smecem koje se zove Avaz. Pod hitno ispitati tog picopjevca Musica (taj kaze, a Scepo prenosi, nesto kao: "mama moje mamme mamma" itd). On te litije organizuje pa ga pritegnuti da kaze ko ga placa? Ko izidje s njim, ucestvuje u stvaranju Sirije u Sarajevu. Cilj protesta je Izazivati haos i sukobe.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ISTRAZIVAC

Dakle srpsko-hrvatski agresor pokusava da izazove nerede i haos u Sarajevu bas kao i 2014.....Jer da se radi o gradjanima BiH sigurno nebi izostavili Facebook vladu KS, koja snosi najvecu odgovornost za smrt Sarajlija...... Dakle srpsko-hrvatski zlocinci preko svojih sluga "trojke" SDP-NS-NiP i Scepe Radojice Radoncica zele da maltretiraju i Terorisu Sarajlije kao i 2014, kao i 90-tih...... Gradjani Sarajeva ne nasjedajte na ova zlocinacka poturanja, jer oni za cilj imaju da sto vise Sarajlija pobiju i da Sarajevo i Sarajlije Terorisu kao sto su radili 90-tih te 2014............ Svi mi znamo da Kantoni imaju jednake nadleznosti za nabavku vakcina kao i FBiH, dakle nikakve... ali to nije dovoljno srpsko-hrvatskom agresoru da poziva gradjane FBiH da ruse ionako nepopunjenu Vladu FBiH a znamo ko to i koci..... Ko koci formiranje nove Vlade FBiH, pa isti oni koji pozivaju na njeno rusenje odnosno srpsko-hrvatski agresor sa svojim slugama SDP-NS-NiP i Scepo Radojica Radoncic te ove odmetnike koji pozivaju da se izadje na ulice da se rusi, pali, blokira, Terorisu Sarajlije.....Gradjani ne nasjedajte ili izaci na kontra miting pa ove srpsko-cetnicke isprdke najuriti iz Sarajeva.....


05.04.2021.

KRIZNI ŠTAB KLINIČKOG CENTRA UNIVERZITETA U SARAJEVU: MI SMO LJEKARI, NISMO UBICE; NIJEDAN PACIJENT NIJE UMRO NA KINESKOM RESPIRATORUKrizni štab Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), u proširenom sastavu, obavještava javnost da nijedan pacijent koji je na bilo kojoj vrsti podrške ACM 812 A respiratora nije umro.

– KCUS sa kompletnim medicinskim osobljem već više od godinu dana vodi bespoštednu bitku sa pandemijom Covid – 19, radi očuvanja zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo, ali i cijele FBiH.

Rezultat te borbe su hiljade spašenih života i opravljenih građana.

Želimo uvjeriti naše građane da ćemo dati sve od sebe kako bi sačuvali njihove živote i zdravlje.

Zaprepašteni smo silinom nepravednih i užasavajućih napada upućenih prema KCUS.

Mi smo ljekari, nismo ubice.

Ti koji nas brutalno vrijeđaju i pozivaju na linč, stavljajući nam metu na čelo, su ljudi čije smo živote spašavali ali i članova njihovih porodica. Oni će se prepoznati. Neka ih bude stid ako znaju šta to znači.

Poručujemo im da ćemo njihove prljave planove, uz svu nadljudsku borbu sa Covidom – 19, osujetiti podnošenjem krivičnih prijava i pozivanjem nadležnog tužilaštva da ih promptno procesuiraju.

Nećemo se izmaći pred ovolikom količinom zla i objeda, niti grubim kršenjem kodeksa profesionalnog ponašanja nekih medija i političara.

Takvo ponašanje inkriminirano je odredbom člana 363 St. 2 Krivičnog zakona FBiH.

Napominjemo da su metode koje se koriste otvoreno huškačke i ispunjene govorom mržnje, da izazivaju strah i paniku kod građana koji su već iscrpljeni pandemijom Covida – 19.

Pozivano građane da ostanu mirni i da se pridržavaju svih propisanih mjera kako bi naša zajednička borba sa pandemijom bila još uspješnija. U toj borbi KCUS i naše hrabro i vrijedno osoblje, kao i do sada, davat će sve od sebe.

Mi pozivamo ministra Vranića da sutra dođe u KCUS na sastanak u 9 h sa anesteziolozima iz KCUS ali i svim ostalim uposlenicima koji učestvuju u liječenju Covid – 19 bolesnika – kaže se u saopćenju Kriznog štaba KCUS.

(Kliker.info-Fena)


////////////////////////////////////////////////

Nejra Latić-Hulusić, kolumnistica i redateljica objavila je na svom Facebook profilu reakciju na današnje pismo ljekara sa KCUS-a koji su ukazali na problem korištenja respiratora nabavljenih posredstvom “Srebrene maline” u liječenju najtežih covid-bolesnika.

U pismu se naglašava kako je situacija sa dnevnom stopom smrtnosti u Kantonu Sarajevo više nego uznemirujuća, Hulusić je poručila da “ljekarska odgovornost traži da se iza takvih tvrdnji i svega što se dešava na KCUS-u stane imenom i prezimenom”.

“Ako postoje problemi u radu malina respiratora, ne samo da je red, nego građanska i ljekarska odgovornost da ljekari koji znaju da je tako stanu imenima i krivičnim prijavama uz svoje tvrdnje. Ima nas koji ćemo stati životima uz njih.

Inače, posljedica anonimnih obraćanja kao iz Sjeverne Koreje, a ne sa našim novcem održavanog Kliničkog, je da sve više ljudi kategorično odbija liječničku pomoć u strahu da će završiti na zloglasnim narandžastim respiratorima.

Ili zinite ili se je*ite svi više! Pocrka narod!”, poručila je Nejra Latić Hulusić na svom Facebook profilu.

(Radio Sarajevo)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
<< 04/2021 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214047

Powered by Blogger.ba