Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

18.02.2021.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ : VITALNI NACIONALNI INTERES JE CJELOVITA BOSNA I HERCEGOVINA


/////////////////


/////////////////////////

/////////////////////

////////////////////////

///////////////////////

//////////////////////

/////////////////////

///////////////////////


//////////////////////


///////////////////////


//////////////////


////////////////////////


/////////////////////////

18.02.2021.

IZMEĐU DRŽAVNOSTI I POLITIKANSTVA: U MOSTARU NEMA TREĆE OPCIJE

Između državotvornosti i politikanstva: U Mostaru nema treće opcije


Između državotvornosti i politikanstva: U Mostaru nema treće opcije

Mostar je stoljećima centar političke, ekonomske, kulturne moći južnog dijela naše domovine. Svaka smjena vlasti je bila turbulentna i ostavljala teške posljedice. Ovim kratkim historijskim pregledom izvan stranačke/političke percepcije ćemo pokušati običnim čitaocima približiti stanje u Mostaru.

Politička dešavanja u Mostara kroz izbor gradonačelnika i ranije izbore pokazuju koliko je pogubno kad se postavi pogrešna računska operacija u politici. Izjednačiti one koji su presuđeni za UZP (udruženi zločinački poduhvat) sa onima koji su odbranili Mostar mogu samo oni koji svoju političku budućnost vežu isključivo za posmatračku ulogu ili su im strani mentori postavili takva pravila igre.

Smjena Osmanskog i Austro-ugarskog carstva u Mostaru je zahvaljujući hrabrosti i vizionarstvu muftije Karabega bila tragična i apsurdna. Naime, muftija Karabeg je zahvaljujući svom znanju, iskustvu i putovanjima spoznao slabost Osmanlija i snagu Austro-ugarske. Zbog toga nije dao fetvu o obaveznosti pružanja otpora novoj vlasti. Taj stav je platio glavom 2. augusta 1878. godine, da bi Austro-ugarska vojska u Mostar ušla bez ispaljenog metka nekoliko dana kasnije.

I tada su Mostarci podjeljeno izrazili dobrodošlicu novoj vlasti jer se nisu mogli dogovoriti da li će natpisi na slavoluku biti na ćirilici ili latinici. Zbog toga su Austrijancima priređena četiri odvojena dočeka (Bošnjaci, Srbi, Hrvati i Jevreji).

Mostar je i u Austro-ugarskoj imao svoj statut

U 40 godina Austor-ugarske vlasti, Mostar je uz Sarajevo imao statut koji je jasno precizirao ko može biti gradonačelnik, ko su mu zamjenici… Time je ispoštovana demografska zastupljenost tri naroda. Mujaga Komadina je postavio visok standard u upravljanju gradom, a njegova vladavina ostala je sačuvana kroz pjesme i brojne anegdote.

Njegov prethodnik, gradonačelnik Ibrahim Kapetanović, je na jednoj sjednici 1895. godine zabranio da gospodin Stagner nešto kaže na njemačkom jeziku. U zapisniku je ostalo zapisano da je rekao “da mi ovdje nismo u Beču niti Gracu već u Mostaru i da treba da se govori bosanski, da svi razumimo”.

Očito je da jedan sadašnji HDZ-ov vijećnik koji je izjavio da je Inckovo pismo napisano na „bošnjačkom jeziku“ nije upoznat sa ovom činjenicom i da je odao svoju lojalnost politici UZP-a.

U periodu između dva svjetska rata, Mostar je bio poznat po socijalističkoj avangardi te je dao velike žrtve u Drugom svjetskom ratu.

Mostar slavi 14. februar za Dan oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu. Mostar je tada imao sreću da dojučerašnji četnici, obrijanih brada i presvučeni u partizane nisu svoju pobjedu proslavili u Mostaru. Tu sreću nije imalo Nevesinje koje je pomenutim dodjeljeno na 24 sata, bez odgovornosti. Među ubijenim je bio vođa partizanskog pokreta u ovom gradu.

Zadnjih godina obilježavanje ovog datuma se dešava na istočnoj obali, a antifašisti uz policijsku pratnju ili u autobusima dolaze do Partizanskog groblja. Takva pojava nažalost ne privlači zabrinutost onih koji „žive“ od ljudskih prava.

Mostar je na početku rata pretrpio razaračku okupaciju srpsko-crnogorskog agresora iza kojeg su ostale masovne grobnice Uborak i Sutina gdje su zajedno zakopani Bošnjaci i Hrvati. Međutim, kako je vrijeme prolazilo tako je postajalo očitije da Herceg-Bosna želi nastaviti tamo gdje je stala NDH. Na 9. maj 1993. godine, dan u kojem se u cijelom svijetu obilježava Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, u Mostaru je uskrsnuo fašizam kroz kojeg će rukovodstvo Herceg-Bosne počiniti najstrašnije zločine od logora do rušenja Starog mosta.

Fašizam se u Mostar vratio u svom najgorem obliku kroz apsulutni kulturocid paradržavnog projekta Herceg-Bosna presuđenog na 111 godina u Hagu za udruženi zločinački poduhvat.

Na Mostaru su se mnogi okliznuli

Bošnjaci Hercegovine su tokom trostruke agresije imali jedinstvo građanskog i nacionalnog, političkog i vjerskog najviše zahvaljujući liderstvu ratnog gradonačelnika Safeta Oručevića i muftije Seid ef. Smajkića. Pored navedenog, oni su okupili čitav niz uglednih Srba i Hrvata koji su bosanskohercegovački orijentirani, dok je „ona strana“ bila etnički čista.

Upravo na temelju ovog iskustva desilo se političko jedinstvo većeg dijela bosanskohercegovačkog i bošnjačkog političkog tijela na izborima. Ne smijemo zaboraviti ni male političke pokušaje koji su niz Neretvu pustili nekoliko hiljada glasova.

Nažalost, bošnjačka politika u kantonima gdje su većina obilježena je jednom konstantnom, a to je nestabilnost. Ova činjenica pokazuje dalekovidnost stava Alije Izetbegovića da Bošnjaci bolje funkcionišu u sredinama gdje žive izmješani sa druga dva naroda.

Pored Mostara, Bošnjaci su na proteklim izborima pokazali visok nivo političke nezrelosti i u Srebernici, Velikoj Kladuši, Novom Travniku, Varešu, Gornjem Vakufu, Jajcu što pokazuje potrebu formiranja bošnjačkog nadstranačkog tijela koje će imati zadaću da definiše zajedniče interese Bošnjaka u domovini, domovinskim zemljama i dijaspori. U njemu bi trebali ravnopravno da učestvuju temeljne kulturne institucije, NVO sektor, akademska zajednica itd. Ovakvo tijelo registrovano kao udruženje građana imaju bh. Hrvati, a zove se Hrvatski narodni sabor. Naravno, nama treba takva institucija koja će afirmirati bosanskohercegovačke interese i u svoj rad uključiti sve narode i one Ostale koji su za državu Bosnu i Hercegovinu u njenom punom kapacitetu.

U razgovoru sa novinarom Oslobođenja Ševkom Hodžićem, 26.05.1997. godine Fatima Leho je, između ostalog, izjavila “Na Mostaru su se mnogi okliznuli”. Nažalost na ovu činjenicu su zaboravili mnogi političari, ali i glasači. Nadamo se da u budućnosti neće biti „klizanja“ na istim političkim utopijama. Mostar je u ratu platio preveliku cijenu za opstanak, da bi u miru glasom za neku treću opciju profitirali nositelji vrijednosti UZP-a.

Jedni su branili a drugi i treći rušili Mostar. Jasna je razlika, zna se ko je okupirao, odnosno držao Mostar pod opsadom. Ili si za UZP ili za cjelovit i nedjeljiv Mostar. Treće opcije nema!


 Piše: Voloder Sanadin


(Akos.ba)

18.02.2021.

STRATEŠKI DOKUMENT RAZVOJA FBiH: ČETIRI CILJA I 18 PRIORITETA///////////////////////////


//////////////////////////

///////////////////

/////////////////////

//////////////////////////

///////////////////////

///////////////////

///////////////////////

/////////////////////////

///////////////////////////////////


/////////////////////////

///////////////////////


///////////////////////////


/////////////////


////////////////////////


//////////////////////////

18.02.2021.

SVE PROBOSANSKE STRANKE PODRŽALE BOJKOT IZBORA U SREBRENICI

Sve probosanske stranke podržale bojkot izbora u Srebrenici

Sve probosanske stranke podržale bojkot izbora u Srebrenici
Foto: FENA

Inicijativa "Moja adresa Srebrenica" dobila je danas punu podršku svih probosanskih stranaka da bojkotuje predstojeće ponovljene izbore koji će u nedjelju, 21. februara, biti održani u Srebrenici.

Ishod je to sastanka predstavnika probosanskih stranaka s čelnicima Incijative, koji je danas održan u BKC-u Srebrenica.

Sastanku su, uz članove Inicijative, prisustvovali i član Predsjedništva BiH i predsjednik DF-a Željko Komšić, potpredsjednik SDA Edin Ramić, lideri PDA Mirsad Kukić, SDP-a Nermin Nikšić, Stranke za BiH Amer Jerlagić i Naroda i pravde Elmedin Konaković. U ime SBB-a prisutan je bio Anis Krivić, a iz Naše stranke generalni sekretar Nihad Uk.

- Dobili smo maksimalnu podršku od svih političkih partija sa ovoga skupa. Dobili smo podršku i u daljnim aktivnostima u demokratskoj borbi za naš narod u Srebrenici. Dakle, odluka je da bojkotujemo naredne izbore u Srebrenici, koji su za nas nepravedni i nemoguće ih je održati - kazao je novinarima nakon sastanka član Inicijative Alija Tabaković.

Ustavnom sudu BiH, kako je rekao, danas je predata apelacija sa privremenom mjerom. Zaključak je svih političkih partija koje su danas učestvovale na sastanku da Ustavni sud hitno reaguje po pitanju te privremene mjere.

Na novinarsko pitanje šta građani bošnjačke nacionalnosti u Srebrenici dobijaju bokotom izbora, Tabaković kaže da je Inicijativa, na bazi prošlih izbora, s političkim partijama dobila podršku 90 posto biračkog tijela.

- U ime ovih političkih partija smo donijeli takvu odluku. Borit ćemo se za svakog našeg pojedinca. Ova je diskriminacija prisutna u Srebrenici dugo vremena - dodaje Tabaković.

Inicijativa "Moja adresa Srebrenica" je, kako je naveo, svim svojim biračima uputila poziv da ne izađu na izbore u nedjelju.

- Oni koji izađu, to je njihova vlastita odluka i na takve se naravno nećemo ljutiti, to je njihovo pravo. Iste su liste, nema nekih novih kandidata. Naši kandidati su donijeli odluku da neće prihvatati mandat na ovakav način - dodaje Tabaković.

Naglašava da se Inicijativa bori za svakog građanina u Srebrenici, a posebno za one od kojih je dobila povjerenje.

- Na ovakav način želimo poslati poruku da ovo nije pošteno ni prema onim ljudima koji su se uredno prijavili. Centralna izborna komisija (CIK) BiH nije ponovila glasanje putem pošte, tamo je njena odgovornost. Nisu na vrijeme poslali izborni materijal i ljudi su zakinuti za svoje glasove, iako su se na vrijeme prijavili da glasaju - govori Tabaković.

Najavio je borbu svim demokratskim sredstvima "da budemo faktor mira i stabilnosti u Srebrenici".

- Borimo se za svakog građanina, a posebno ćemo se boriti za prava naših povratnika. Ovo je teška i jako bolna odluka za sve nas u Srebrenici i naše ljude u dijaspori, ali isto tako smo svjesni da na ovakav način više to ne možemo izdržati - poručuje Tabaković.

Iz Inicijative su, dodao je, obavijestili Općinsku izbornu komisiju o bojkotu izbora.

- Nažalost dobili smo informaciju da određeni ljudi iz CIK-a zovu, prijete i ucjenjuju članove naših biračkih odbora i da će učiniti sve da oni budu maksimalno kažnjeni. Mi ćemo stati iza svakog tog člana - dodaje Tabaković.

Potpredsjednik SDA Edin Ramić kaže da je ova stranka učinila sve što je mogla da izbori u Srebrenici budu održani na fer i demokratski način.

- Očigledno je da smo došli u situaciju da se ti izbori ne mogu desiti, niti po Izbornom zakonu, niti da svi građani mogu ostvariti svoje pravo glasa. A mi smo danas samo formalno tu da stanemo iza odluke Inicijative - rekao je Ramić.

Prije sastanka oni su posjetili Memorijalni centar Potočari gdje su odali počast žrtvama genocida koji je izvršen u Srebrenici u julu 1995. godine.

(Vijesti.ba)

18.02.2021.

VIJEĆE MINISTARA JEDNOGLASNO UTVRDILO IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA

Vijeće ministara jednoglasno utvrdilo izmjene i dopune zakona o javnim nabavkama

Vijeće ministara jednoglasno utvrdilo izmjene i dopune zakona o javnim nabavkama
Foto: Vijesti.ba

Vijeće ministara BiH jednoglasno je utvrdilo Prijedlog  zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, koji ne sadrži poglavlje o inspekcijskom nadzoru.

Na taj način se vrši postepena harmonizacija sa direktivama Evropske unije u toj oblasti i ispunjava jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Predloženim zakonom, koji je pripremila Agencija za javne nabavke, modernizuje se sistem javnih nabavki u BiH i omogućava objava planova nabavki, ali i osnovnih elemenata realizacije ugovora na jednom mjestu, u okviru Portala javnih nabavki, što javne nabavke čini transparentnijim i olakšava njihovo praćenje.

Istovremeno se izmjenama i dopunama Zakona, između ostalog, uvode bolje antikorupcijske odredbe i modelira sukob interesa prema standardu EU, te se normira institut prethodene provjere tržišta koju provode ugovorni organi u svrhu pripreme nabavke i informisanja privrednih subjekata o svojim planovima i zahtjevima u vezi s nabavkom.

S obzirom da sadrži oznaku EI, kao svojevrsnu potvrdu usklađenosti sa odgovarajućim propisima Evropske unije, Prijedlog zakona biće dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenoj proceduri, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara usvojilo Strategiju unapređenja upravljanja javnim finansijama do 2025.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, usvojilo je Strategiju unapređenja upravljanja javnim finansijama u institucijama Bosne i Hercegovine 2021 - 2025. godine, a s ciljem povećanja transparentnosti i usklađivanja sa međunarodnim i standardima Evropske unije.

Cilj je da se, zajedno sa strategijama drugih nivoa vlasti, koje rade nadležna ministarstva finansija entiteta i Direkcija za finansije Brčko Distrikta BiH, pruži cjelovit i integrisan okvir za planiranje, koordinisanje, provođenje i praćenje napretka ka djelotvornom korištenju dostupnih javnih resursa.

Strategijom se definišu ključni planovi reforme koji predstavljaju odgovor na potrebe za unapređenjem upravljanja javnim finansijama, kao jednog od ključnih stupova javne uprave u institucijama BiH.

Strategija predstavlja osnov za koordinisanje finansijske i tehničke pomoći međunarodnih finansijskih institucija, Evropske unije i drugih razvojnih partnera.

Ta strategija podržava nastojanja BiH u ispunjavanju kriterijuma za pridruživanje Evropskoj uniji, a unapređenje upravljanja javnim finansijama direktno ili indirektno je u vezi sa šest pregovaračkih poglavlja.

Strategija se oslanja na šest stupova i uključuje fiskalni okvir, prihode od indirektnih poreza,  planiranje i budžet, izvršenje budžeta, unutrašnju kontrolu i spoljnu reviziju.

Svaki stup i mjera imaju definisane ciljeve, nosioce aktivnosti i rezultate koji će biti praćeni u tačno određenim vremenskim rokovima, sa predviđenim izvorima i sredstvima finasiranja, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.


U novembru smanjen broj nezakonitih migranata u BiH


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojio je i uputit će Predsjedništvu BiH Informaciju Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za novembar 2020. godine, kada su prijavljena 924 nezakonita migranta, što je za 27 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, kada su prijavljena njih 1.263.

Prema podacima Granične policije BiH, 360 osoba je otkriveno u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska u novembru, što je za 70 posto manje u odnosu na isti mjesec 2019. godine, kada je otkriveno njih 1.218.

Od ukupno 845 osoba koje su u novembru iskazale namjeru za podnošenje zahtjeva za azil samo 12 osoba je podnijelo zahtjev ili 1,4 posto od svih iskazanih namjera - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Prema podacima Službe za poslove sa strancima, tokom novembra 2020. godine udaljeno je ukupno 79 osoba sa teritorije BiH, od kojih su 23 državljani Pakistana, 17 državljani Afganistana, 12 državljani Maroka, devet državljani Turske, te 18 državljani ostalih država.

Službi za poslove sa strancima je za jedanaest mjeseci 2020. godine prijavljeno ukupno 15.520 nezakonitih migranata, što predstavlja smanjenje za 45 posto u odnosu na isti period 2019. godine, kada je prijavljeno ukupno 28.213 nezakonitih migranata.

Radi sprečavanje širenja bolesti uzrokovane virusom korona tokom novembra 995 osoba upućeno je u preventivnu izolaciju, a 34 osobe u simptomatsku izolaciju. Od pet testiranih osoba na virus korona pozitivne su bile dvije.

Prema informacijama Danskog savjeta za izbjeglice u BiH (DRC) do 30. novembra 2020. godine niti jedan migrant nije hospitalizovan, a nije bilo ni preminulih od posljedica Covida-19, navodi se u saopćenju.(Vijesti.ba / FENA)

18.02.2021.

MITROPOLIT PORFIRIJE NOVI PATRIJARH SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

Mitropolit Porfirije novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve

Mitropolit Porfirije novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve
Foto: Arhiv

Sveti arhijerejski Sabor SPC izabrao je mitropolita Zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Monah Matej izvukao je kovertu sa imenom novog patrijarha iz knjige Svetih jevanđelja, u kom su se nalazile koverte sa imenima tri kandidata koji su imali najviše glasova.

Osim mitropolita Porfirija, u užem izboru bili su i episkop Bački Irinej i episkop banjalučki Jefrem.

Po izboru novog patrijarha, oglasila su se zvona Hrama Svetog Save.

Vladika Porfirije rođen je 1961. godine u Bečeju, a na krštenju je dobio ime Prvoslav.

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine, kada ga je tada episkop raško-prizrenski, a kasnije patrijarh Pavle, u manastiru Svete Trojice u Mušutištu rukopoložio u čin jerođakona.

Postdiplomske studije završio je u Atini, a potom dolazi u manastir Svetih arhangela u Kovilju, gdje je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana.

Doktorirao je 2004. na Bogoslovskom fakultetu u Atini, a na katedri Pastirske psihologije beogradskog Bogoslovskog fakulteta naslijedio je čuvenog psihijatra i akademika dr Vladetu Jerotića.

U manastiru Kovilj bio je veoma predan izlječenju mladih od ovisnosti.

To su godine kada manastir Kovilj postaje duhovna matica mnogim mladim ljudima: intelektualcima, umjetnicima, popularnim glumcima i rok muzičarima, pogotovo iz Novog Sada i Beograda.

Godine 2005. formirao je terapijsku zajednicu "Zemlja živih", koja je priznata kao najuspješniji projekat za liječenje narkomanije, a danas, pod rukovodstvom vladike Porfirija, ima više od stotinu štićenika u kampovima širom Srbije.

Episkop Porfirije je, već deceniju predsjednik Upravnog odbora srpskog gospodarskog društva ''Privrednik'' u Zagrebu, koji osigurava stipendije za veliki broj nadarenih, a siromašnih učenika i studenata, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

Od srpnja 2014. mitropolit je zagrebačko-ljubljanski. Tada je poručio da na novu dužnost odlazi „s radošću, bez predrasuda i otvorenog srca u odnosu na sve građane Hrvatske i Slovenije“, prenose srbijanski mediji.

Sabor SPC je počeo danas tačno u 12 časova u kripti Hrama Svetog Save, a samom Saboru prethodila je liturgija kojoj su prisustvovali svi članovi Sabora.

Ovo je prvi put da je Sabor održan na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a Hram Svetog Save je izabran zbog pandemije i pogodnijih uslova koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mjere zaštite.

Saboru je predsedavao episkop sremski Vasilije, zato što je episkop šabački i administrator Eparhije valjevske Lavrentije hospitalizovan u Kliničkom centru Srbije.

Saboru je prisustvovalo 36 episkopa, od ukupno 39, koliko Sabor broji članova.

(Vijesti.ba / RTS)

18.02.2021.

PROF.DR. IVAN MARKEŠIĆ : ČIJI ĆE DUH LEBDJETI U KRIPTI HRAMA SVETOG SAVE - SVETI ILI SVEPRISUTNI ALEKSANDAR VUČIĆ

Ivan Markešić : Čiji će duh lebdjeti u kripti Hrama Svetog Save – Sveti ili sveprisutni Aleksandra Vučića?


Danas, 18. veljače 2021, bit će poznato ime 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve. Izbor će se održati u kripti Hrama Svetoga Save, na Vračaru, u Beogradu. Bit će izabran onaj episkop ili mitropolit koji ima najmanje pet godina episkopskog staža i svoju eparhiju ili mitropoliju kojom upravlja.

Piše : Prof.dr. Ivan Markešić (Oslobođenje)

‘U uži izbor ulaze tri kandidata i to oni koji dobiju natpolovičnu većinu glasova svih 47 arhijereja s pravom glasa. U slučaju da više kandidata bude imalo spomenuti broj glasova, glasovanje će se ponavljati dok se to ne ostvari. A kada episkopi budu sigurni da su trojica između njih dobila natpolovičnu većinu, njihova imena bit će stavljena u tri zasebne omotnice koje se umetnu u Sveto pismo, u Evanđelje.

Čast da apostolskim ždrijebom, izvlačenjem jedne od tri omotnice, izabere 46. srpskog patrijarha pripala je ovaj put jednom od “najvećih duhovnika SPC-a”, devedesetčetverogodišnjem arhimandritu Jovanu Radosavljeviću, iz manastira Blagoveštenje (Ovčarsko-kablarska klisura), koji je već više godina povremeno na službi u Eparhiji vranjskoj. Biranje patrijarha apostolskim ždrijebom – praksa je koja ne postoji nigdje u pravoslavnome svijetu, a koja je u SPC-u korištena od 1990. kada je na taj način izabran patrijarh Pavle te dvadeset godina kasnije kada je 2010. izabran patrijarh Irinej.

BACANJE KOCKE

SPC je taj način biranja vrhovnog poglavara uveo u svoj ustav u svibnju 1967, u vrijeme patrijarha Germana, u svrhu sprečavanja političke vlasti da utječe na izbor. Apostolski ždrijeb temelji se na Djelima apostolskim o izboru kockom Mateja za apostola nakon što se Juda objesio zbog izdaje Isusa: “I postaviše dvojicu: Josipa koji se zvao Barsaba, a prozvao se Just, i Matiju. Onda se pomoliše: ‘Ti, Gospodine, poznavaoče svih srdaca, pokaži koga si od ove dvojice izabrao da primi mjesto ove apostolske službe kojoj se iznevjeri Juda da ode na svoje mjesto”.

Onda baciše kocke i kocka pade na Matiju; tako bi pribrojen jedanaestorici apostola” (Dj 1, 23-26).Potrebno je također reći da je Sveti arhijerejski sabor ipak 2000. godine donio odluku da se ubuduće patrijarh bira glasovanjem, a ne apostolskim ždrijebom. Međutim, kako to nije bilo toliko važno, jer su oba načina izbora bila pravno utemeljena, Sabor ću tu svoju odluku povući pet godina kasnije, 2005, pa će patrijarh Irinej 2010. biti također izabran apostolskim ždrijebom, dakle “bacanjem kocke”.

A korištenje “bacanja kocke” kao načina dolaska do ispravnog rješenja u neizvjesnim okolnostima nije nikakva novina u povijesti abrahamskih religija: židovstva, kršćanstva i islama. Tu praksu kao način rješavanja zamršenih društvenih prilika nalazimo, kako navodi Boris Kozjak u svome tekstu “Religija i kockanje” (https://hrcak.srce.hr/29005), veoma često ne samo u starozavjetnim tekstovima (“bacanje kocke” spominje se 15 puta) nego i u novozavjetnim (u kojima se “bacanje kocke” spominje 7 puta). Uz jednu napomenu da se biranje bacanjem kocke u islamu spominje dva puta: u surama Alu ‘Imran, 44 (“Ti nisi bio među njima kada su pera svoja od trske pobacali da bi vidjeli koji će se od njih o Merjemi brinuti, i ti nisi bio među njima kad su se prepirali”) i Es-Saffat, 141, gdje Allah, dž. š., kaže: “i baci kocku i kocka na njega pade”.

Izbor vrhovnog poglavara u svakoj, a posebno u religijskoj i političkoj zajednici, ima posebno značenje. Tako i izbor 46. svesrpskog patrijarha ima veliko značenje kako za samu Srpsku pravoslavnu crkvu, njezino svećenstvo, monaštvo i vjernike u zemlji (Srbiji) i diljem svijeta, tako isto i za Republiku Srbiju, a posebno za njezinog predsjednika Aleksandra Vučića.

Naime, predsjednik Vučić nije krio svoje prijateljevanje s pokojnim patrijarhom Irinejom, a ni ovaj s Vučićem kojeg je Sveti arhijerejski sinod, na Irinejev prijedlog, na svečanoj akademiji u Centru Sava 8. listopada 2019. u povodu obilježavanja osam stoljeća samostalnosti SPC-a obdario najvišim priznanjem SPC-a – Ordenom Svetoga Save Prvoga reda, uz obrazloženje da se odličje daje za “delatnu ljubav prema Crkvi, angažovanje na očuvanju jedinstva srpskog naroda i neumornu borbu za celovitost Srbije i očuvanje Kosova i Metohije u njenim granicama”.

Bio je to razlog da veći broj episkopa i visokorangiranih svećenika SPC-a nije htio prisustvovati tom događaju. Promatrano u tom kontekstu ne čudi da je vijest o Irinejevoj smrti prvi objavio osobno predsjednik Vučić, a tek potom Patrijaršija. Bio je to, kako navodi Dejan Ilić, inače, urednik izdavačke kuće Fabrika knjiga i urednik časopisa Reč, Vučićev “makabristički spektakl”, spektakl kao krinka ispod koje se krije ni po čemu kršćanska ambicija “da se bude gospodar života i smrti u Srbiji”, čemu uvelike doprinose ne samo srbijanski mediji koji mu se klanjaju nego i SPC koji “nema snagu da mu se odupre, barem kada je reč o tim konačnim pitanjima života i smrti, na koja polaže pravo da o njima (jedini) kompetentno sudi”. (https://pescanik.net/vest-o-smrti-patrijarha/)
Kako je riječ o nacionalnoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, sasvim sigurno je da postojećoj političkoj (Vučićevoj) eliti koja sve u Srbiji želi staviti pod svoju kontrolu, nije svejedno tko će u sljedećem – dužem ili kraćem – razdoblju biti na čelu Crkve.

Srbijanski mediji, ali i oni u okruženju, zaokupljeni su upravo tom činjenicom, a veoma malo, ili gotovo nikako s unutarcrkvenim problemima. Sve oči uprte su u Aleksandra Vučića i njegovo nastojanje da se na mjestu srpskoga patrijarha nađe osoba kojom će biti zadovoljan i s kojom će moći u sljedećem razdoblju ostvarivati kako svoje velikosrbijanske ciljeve, posebno one u okviru velikosrbijanskoga projekta Srpski svet (s ciljem povezivanja svih Srba u regiji sa sadašnjom vladajućom politikom u Srbiji), tako i one “izdajničke” ukoliko bude potrebno priznati neovisnost Kosova.

Kad je riječ o unutarcrkvenim problemima, novi patrijarh morat će se sasvim jasno odrediti prema neovisnosti Kosova, odnosno čuvanju “kosovskog zaveta” i “vascelom srpstvu” dati čvrsto obećanje da neće prihvatiti neovisnost Kosova, odnosno odvajanje Kosova i Metohije od Srbije. To je, rekli bismo, nešto što su i patrijarh Pavle i patrijarh Irinej ostavili svojim nasljednicima u amanet. Bude li, međutim, Vučić bio prisiljen priznati Kosovo, on to zasigurno neće učiniti bez pristanka srpskog patrijarha ma tko on bio.

Kao što ni Slobodan Milošević nije htio otići u Dayton na potpisivanje Dejtonskog sporazuma i zaustavljanje rata bez potpisa (pristanka) patrijarha Pavla. Sveti arhijerejski sabor će potom na izvanrednoj sjednici opozvati taj patrijarhov potpis, ali Milošević je ipak bio potpisnik sporazuma kojim su danas zadovoljni jedino Srbi.
Da je Kosovo jedna od žarišnih točaka svakoga budućeg patrijarha, potvrđuje i zagrebačko-ljubljanski mitropolit, dr. sc. Porfirije Perić – uz Irineja Bulovića, episkopa novosadskog, bačkog, somborskog i segedinskog, jedan od glavnih favorita u utrci za novoga srpskog patrijarha.

će, gostujući na televiziji TV Pink 22. studenoga 2020, izjaviti da je “Kosovo mnogo više od mita. Mit je stvar imaginacije, a Kosovo je za našeg patrijarha i našu crkvu zavet, to je identitetska stvar… Vitalni (interes) Crkve su očuvanje Kosova i izgradnja Hrama Svetog Save”. Uz to, naveo je “da su Kosovo i Metohija stvar identiteta Srba i da nije siguran da bi “naš narod imao budućnost” u slučaju da ga “izgubimo kao temelj postojanja” (https://rs.n1info.com/vesti/a675185-porfirije-ocuvanje-kosova-vitalni-interes-crkve-bez-toga-nema-buducnosti/)

Drugi veoma važan crkveni problem jest daljnja svepravoslavna rasprava o autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve, odnosno Pravoslavne crkve Ukrajine. Kako je poznato, SPC je u slučaju priznavanja autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve stao na stranu Ruske pravoslavne crkve koja ne priznaje odluku vaseljenskog patrijarha Bartolomeja o dodjeli autokefalnosti. Protivljenje autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve povezano je s protivljenjem SPC-a i patrijarha Irineja nastojanjima vlasti crnogorskog predsjednika Mile Đukanovića da Crna Gora kao država i Crnogorci kao narod imaju i svoju autokefalnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Iz SPC-a su im, s patrijarhom Irinejom na čelu, poručili da Crna Gora kao država ne postoji – to je jedna od pokrajina Srbije kao što je Šumadija niti su Crnogorci narod, nego su oni zapravo ono što su oduvijek bili – Srbi.

VEĆA AUTONOMNOST U ODLUČIVANJU I DJELOVANJU

Treći važan unutarcrkveni problem je tzv. konfederacija mitropolija što je SPC-u još 2011. godine predložio visoki predstavnik Ruske pravoslavne crkve, mitropolit Ilarion, prilikom posjeta Beogradu i Podgorici u misiji mirenja, odnosno iznalaženja prikladnog rješenja spora između vodstva Srpske pravoslavne crkve i Crnogorsko-primorske mitropolije. Temeljem iskustava koje je Ruska pravoslavna crkva imala s pravoslavnim crkvama u novonastalim državama nakon raspada Sovjetskog saveza (Ukrajina, Bjelorusija, Moldavija i baltičke zemlje) mitropolit Ilarion predložio je patrijarhu Irineju da Mitropoliji crnogorsko-primorskoj ponudi “konfederalni status” unutar SPC-a. Time bi i druge mitropolije dobile na većoj autonomnosti u odlučivanju i djelovanju. Taj prijedlog još nije u cijelosti stavljen ad acta.

Prateći srbijanske medije, posebno nakon smrti patrijarha Irineja, 20. studenoga 2020, može se zaključiti da je interes i svekolika skrb postojeće srbijanske vlasti oko izbora novoga patrijarha jako velika pa će biti zanimljivo znati, hoće li u četvrtak, 18. veljače 2021, u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru lebdjeti Sveti Duh kako bi pomogao pri izboru novoga patrijarha ili sveprisutni duh predsjednika Aleksandra Vučića.

Bude li među trojicom s natpolovičnom većinom ime jednog od četvorice potpisnika pisma (episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, raško-prizrenskog Teodosija, žičkog Justina i braničevskog Ignatija) koji se protive kako uplitanju trenutne srbijanske politike u izbore i rad SPC-a, tako i održavanju sabora u kripti Hrama zbog postojanja mnoštva kamera i mogućnosti manipulacije izborom, moguće je da će u kripti zalepršati i Sveti Duh. Ne bude li ni jedno od tih imena, u kripti će zacijelo lepršati veseli duh Aleksandra Vučića. Na radost mnogih pravoslavnih Srba, posebno onih izvan Srbije.

18.02.2021.

MINISTARSTVO PRAVDE BH. ENTITETA RS-a NAMJERNO PREDLOŽILO NEGATORA GENOCIDA DA BLOKIRA PROVOĐENJE STRATEGIJE


////////////////////////


//////////////////////////

/////////////////////

///////////////////////////////

///////////////////////

//////////////////////////

/////////////////////

//////////////////////////

/////////////////////

/////////////////////////


//////////////////////


////////////////////////


/////////////////////////


/////////////////////////


////////////////////////

18.02.2021.

DENIS BEĆIROVIĆ UPOZORIO SATTLERA: "VAŠE IZJAVE SU VRLO ŠTETNE I OPASNE ZA DRŽAVU BiH"

BEĆIROVIĆ UPOZORIO SATTLERA

: "Vaše izjave su vrlo štetne i opasne za državu BiH"

Delegat u Domu naroda BiH Denis Bećirović ocijenio je neopreznom i opasnom izjavu šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera o postepenom gašenju OHR-a. U razgovoru za Vijesti.ba, Bećirović je rekao da nije vrijeme za neke površne i neozbiljne izjave koje nemaju svoje utemeljenje u Dejtonskom mirovnom sporazumu.BEĆIROVIĆ UPOZORIO SATTLERA: 'Vaše izjave su vrlo štetne i opasne za državu BiH'

- Ovakve izjave vrlo su štetne i opasne za državu BiH i one samo mogu ohrabriti separatističke snage koje mogu donijeti destabilizaciju, ne samo u BiH, već i u regionu - rekao je Bećirović.

Podsjeća da je Aneks 10 neodvojivi i sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, dok je visoki predstavnik u BiH, upravo u skladu s tim aneksom, zadužen da nadzire implementaciju i olakša provođenje tog sporazuma.

Bećirović poručuje kako treba postepeno pristupiti, ne gašenju OHR-a, već separatističkih i destruktivnih politika u BiH, kao i otvorene blokade zakonske obaveze kretanja BiH ka punopavnom članstvu u NATO.

- Treba postepeno težiti gašenju blokada na našem putu u EU, treba postepeno gasiti politike koje ne priznaju presude najviših svjetskih sudova, kao što je Međunarodni sud pravde - najviši pravni organ UN-a - napominje Bećirović.

On ističe i kako treba postepeno gasiti politike koje slave presuđene ratne zločince, negiraju genocid ili holokaust, i otvoreno blokiraju državne organe BiH.

- Na kraju krajeva, treba postepeno gasiti politike koje nam otvoreno poručuju da im je cilj rušenje BiH. Gospodin Sattler bi na to trebao staviti akcenat, a ne pozivati na gašenje OHR-a, jer je to, u ovim okolnostima, pozivanje na slabljenje države BiH i jačanje destruktivnih snaga - jasan je Bećirović.

Naglašava da je BiH Dejtonskim mirovnim sporazumom ipak dobila osigurače koji trebaju da čuvaju njenu nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet. A Aneks 10 nije slučajno ugrađen u taj sporazum.

- Ako nema visokog predstavnika i Aneksa 10, neka nam i Sattler i drugi pomognu da vratimo legalne mehanizme zaštite države BiH koji su bili predviđeni legalnim Ustavom Republike BiH - potcrtava Bećirović.

Ovakvim izjavama, poput Sattlerovih, dodaje, zanemaruju se sve one opasnosti koje po BiH predstavljaju njene destruktivne snage.

- BiH ima strateške ciljeve, a to su punopravno članstvo u NATO savezu i u EU. To su, na kraju krajeva, i zakonske obaveze. BiH treba pomoći na tom putu, a ne davati bilo kakve izjave koje ohrabruju Milorada Dodika i druge destruktivne snage u BiH koje otvoreno rade na njenom rušenju. Neka nam Sattler odgovori koji su to mehanizmi države BiH ako Dodik opet krene organizirati neke nelegalne referendume - jasan je Bećirović.

Na kraju je kratko prokomentarisao i kakva su njegova očekivanja od narednog visokog predstavnika u BiH, ukoliko na tu funkciju umjesto Valentina Inzka bude imenovan Nijemac Christian Schmidt.

- Od narednog visokog predstavnika očekujem da djeluje ozbiljno, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i da to bude jedna koordinirana akcija i SAD i EU, u smislu izgradnje funkcionalne BiH čije je mjesto u NATO-u i EU - zaključio je Bećirović.

(Vijesti.ba)
18.02.2021.

ELMEDINA ŠABANOVIĆ: "KNJIGA O UNI" FARUJA ŠEHIĆA MEĐU 100 NAJBOLJIH KNJIGA JUGOISTOČNE EVROPE

“Knjiga o Uni” Faruka Šehića među 100 najboljih knjiga jugoistočne Evrope


“Knjiga o Uni” Faruka Šehića, poznatog bh. književnika, svrstana je na listu istaknutog engleskog časopisa Calvert među 100 najboljih knjiga iz istočne i centralne Evrope, centralne Azije i Rusije koje su prevedene na engleski jezik. 

Pored Šehićeve knjige, na ovoj listi nalaza se djela poznatih književnika i književnica iz BiH i regiona, poput Meše Selimovića “Derviš i smrt”, Ive Andrića “Na Drini ćuprija”, Dubravke Ugrešić “Ministarstvo boli”, “Zabranjeno čitanje”, Danila Kiša “Grobnica za Borisa Davidoviča” i Dušana Šarotara “Panorama”.

Kako je za portal Tacno.net kazao Šehić, njemu je čast i zadovoljstvo što je upravo njegova “Knjiga o Uni” dobila mjesto među 100 najboljih knjiga, obzirom da je Calvert žurnal ozbiljan časopis koji izlazi u Velikoj Britaniji i bavi se istočnom i centralom Evropom, centralnom Azijom i Rusijom.

“Mogao bih reći da je to značajna stvar ali pri tome treba imati na umu da se radi o knjigama koje su dostupne u Ujedinjenom Kraljevstvu. Mnogi pisci nisu prevedeni ili su prevedni ali nisu imali nikakvu recenziju, itd. Neću da umanjujem uspjeh svoje knjige, ali mislim da bi na tom spisku trebali biti još mnogi pisci iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije ili Hrvatske. Da mi je drago i da sam zadovoljan jesam. Znam da je moja knjiga, odnosno moja književnost, prisutna u Velikoj Britaniji već šest-sedam godina, zahvaljujući mom izdavaštvu Istros Books i urednici Susani Curtis. Imam ljude koji me tamo čitaju. Nije to sada kosmički uspjeh ali može se reći da me znaju ljudi. Znaju da dolaziš iz ovog dijela svijeta i da si, u nekom smislu, releventan i znam da je moja knjiga ‘Knjiga o Uni’ u mnogim izborima za Balkan i istočnu Evropu na tim nekim listama. Znači da ima određen broj ljudi koji je čita i koji smatraju da je dobra književnost.”

Kako navode iz časopisa The Calvert mnogo je literature iz postkomunističkog svijeta koja je još uvijek neprevedena, a koja svjedoči o ljudskim iskustvima u regiji obilježenoj izvanrednom otpornošću.

“Pitali smo pisce, pjesnike, prevoditelje i akademike da nam pomognu u odabiru 100 najboljih knjiga iz srednje i istočne Evrope, Rusije i centralne Azije dostupnih na engleskom jeziku. Od Beograda do Bishkeka, ova izuzetna književna djela protežu se kroz kulture, granice i vrijeme.”

“Nisam bila spremna za ‘Knjigu o Uni’: njena složena, odvažna proza ​​pogađa duboko i neočekivano odmah sa početka knjige. ‘Moja sjećanja su ružna i prljava’, piše Šehić u prvom poglavlju, kao da želi upozoriti čitaoca na ono što dolazi. Ali misli bosanskog ratnog veterana i pjesnika teku poput rijeke, svojevrsne meditacije, lebdeći poput pamćenja kroz različite periode njegovog života. Njegov bogat, lirski rječnik čitatelja vodi kroz lavirint vizija iz njegove prošlosti, kao da ih želi arhivirati i shvatiti frakturu njegovog identiteta. Prisustvo rijeke je konstantno, a kamen iz njenog korita čini čak i zidove kuće njegove bake. ‘Bilo bi logično da se vratim našem porijeklu: vodi od koje smo napravljeni i uskovitlanim strujama podvodne epike.’ Ponavljajuća erupcija nasilja u tekstu ponekad je duboko uznemirujuća: ‘Ispod mog balkona ležao je grad za koji još uvijek nisam mogao da osjetim da je moj vlastiti (…) – mekani grad poput tople bljuvotine na suncu.’ ‘Knjiga o Uni’ prvi Šehićev roman, lijepo je i užareno istraživanje ratne traume i posljedične eksplozije sebe. Dobitnica nagrade Evropske unije za književnost 2013. godine, njena snaga leži u napetosti između ličnog iskustva sukoba i njegove šire resonance”, kazala je xafsing koordinatorica Calvert časopisa Madeleine Nosworthy.

“U svojim javnim govorima i intervjuima često govorim o dominaciji dvije do tri ‘velike’ književnosti nad svim ostalim književnostima na svijetu – posebno nad književnostima malih naroda. A ovaj ‘kanon’ nema nikakve veze sa kvalitetom literature. Naprotiv. Da je, na primjer, bh. pisac Meša Selimović predstavnik književnosti na engleskom, francuskom ili španskom jeziku, proučavala bi ga sva književna odjeljenja svih univerziteta u svijetu. Ali nažalost, vrlo ga malo ljudi poznaje, a njegov glavni roman možda je najcjenjenije remek-djelo evropske književnosti.

Događaji iz romana odvijaju se u Bosni za vrijeme osmanske vladavine. Ahmed Nuruddin je četrdesetogodišnji sufijski učitelj Mevlevijskog reda derviša. Živi povučenim životom posvećenim Allahu. Međutim, nepravedno suđenje njegovom bratu i njegova smrt preokreću sve u njegovom životu. Vraća se u svijet ljudskih strasti, političkih spletki i pokreta za oslobođenje. Zapetljan spletkama iskusnih neprijatelja i iziritiran unutarnjim sukobima, Ahmed Nuruddin na kraju pronalazi nadu u mladiću koji je došao iz rodnog sela i koji mu je vjerovatno sin. S njim dolazi i prihvatanje smrti”, ovim je riječima uzbekistanski novinar i romanopisac Hamid Ismailov, opisao djelo “Derviš i smrt” Meše Selimovića.

„’Svaka ljudska generacija ima svoje iluzije u pogledu civilizacije; neki vjeruju da sudjeluju u njegovom usponu, drugi da su svjedoci njegovog izumiranja. Zapravo uvijek plami i tinja i gasi se, u skladu s mjestom i uglom gledanja.

Osjeća se pravovremeno 2021. godine, vratiti se mostu na Drini jugoslovenskog pisca Ive Andrića. Priča počinje sa mladim srpskim dječakom u Višegradu, kojeg su nasilno uzeli od njegove majke za vrijeme osmanske okupacije i koji je prešao na islam, prije nego što je prošao kroz vojne redove. Godine 1566. naređuje izgradnju mosta na rijeci Drini, gdje ju je posljednji put vidio. Tokom naredna četiri vijeka ratovi bjesne, a carstva rastu i padaju, ali most je nepropustan, nijemi svjedok svakodnevnog života, želja i sudbina stanovnika Višegrada: Turaka, Srba, Jevreja Sefarda i Roma.

Sam Andrić bio je izuzetno privatna osoba koja je odbijala intervjue i rijetko je komentarisala svoj rad. U svom govoru o prihvatanju Nobelove nagrade, jedva je izgovorio riječ „ja“, nazivajući se „piscem iz male zemlje“. Ovo mnogo govori o njegovim prioritetima – odlučio je ovjekovječiti zajednicu i odnos ljudi prema historiji, umjesto da veliča heroje ili moćnike. Ovakav pogled na prošlost, bio on izmišljen ili ne, nama je sada koristan kao i uvijek za razumijevanje sadašnjosti”, kazala je spisateljica Hannah Weber, za Ivu Andrića i njegovo djelo “Na Drini ćuprija”.

18.02.2021.

ZIJAD BEĆIROVIĆ NAJAVLJUJE DRAMATIČNE PROMJENE: "Od 2022. na sceni neće biti Dodika, Izetbegovića i Čovića. Federacija BiH finansira RS i Brčko Distrikt"!

ZIJAD BEĆIROVIĆ NAJAVLJUJE DRAMATIČNE PROMJENE: "Od 2022. na sceni neće biti Dodika, Izetbegovića i Čovića. Federacija BiH finansira RS i Brčko Distrikt"!

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, rekao je večeras u programu N1 da nakon izbora 2022. godine, u Bosni i Hercegovini neće biti trojice lidera: Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića.


ZIJAD BEĆIROVIĆ NAJAVLJUJE DRAMATIČNE PROMJENE: 'Od 2022. na sceni neće biti Dodika, Izetbegovića i Čovića. Federacija BiH finansira RS i Brčko Distrikt'!

Prema njegovim riječima, aktuelni lideri najvećih stranaka u BiH su upozoreni da se ne kandidiraju.

”Neki su već upozoreni da se ne kandidiraju. Nisu tako mladi, mogu naći neke zdravstvene razloge. Mislim na ovu trojicu: Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović. Od 2022. ih nema na sceni. Njima je vrlo jasno to sugerisano, ako ne budu poslušali, ima načina. Upitajte ih ko im je to rekao”, poručio je Bećirović u razgovoru s Amirom Zukićem.

On je istakao da bh. lideri izvan granica Bosne i Hercegovine ”nikome ništa ne znače” govoreći o slaboj i sporoj reakciji bh. vlasti na nabavku vakcina protiv korone.

”Oni ništa ne znače i oni samo u ovom kontekstu mogu značiti. Izvan ganica BiH, oni nikome ništa ne znače. Pogledajte njihov rječnik kakav su imali na Vijeću sigurnosti, njihovi javni nastupi, imaju fond riječi 200, nema mudrih riječi i sve je usmjereno samo da bi oni opstali na vlasti po svaku cijenu. Sljedeći izbori, mnogima je savjetovano da se ne kandidiraju. Ova trojka nacionalnih čelnika, njih od 2022. godine neće biti na političkoj sceni. Mislim to, znam”, istakao je on.

Ocijenio je da pandemija u kojoj živimo posljednji godinu dana nije samo medicinsko pitanje.

”Pandemija COVID-19 je događaj u kojem dolazi do velikih geopolitičkih preslagivanja. To nije samo medicinsko već političko i geostrateško pitanje. Vidimo koliko ko kotira u međunarodnim odnosima. Slovenija je podbacila. Hrvatska se pokušava spasiti jer je uvijek vodila paralelnu diplomatiju. A pozicija Srbije je najjača, ona može pomagati drugima”, ispričao je Bećirović za N1.

Istakao je da se pozicija Kosova u međunarodnim okvirima značajno promijenila u posljednjoj deceniji.

”Danas je dan proglašenja nezavisnosti Kosova. Prije deset godina, Srbija se nije ni za šta pitala, a sada u međunarodnim krugovima se kaže da je potrebno pronaći kompromisno rješenje. Vidimo da građani Kosova dolaze u Srbiju i primaju vakcine, ne samo Srbi nego i Albanci. Taj momenat je vrlo važan, javna diplomatija. Ovdje ima i dosta humanističkih elemenata jer Srbija je dala i Makedoniji, Crnoj Gori, a ponuđeno je i Bosni i Hercegovini. Pale su i neke zablude jer vakcina u RS-u nema, navodno Dodik ima dobre odnose s Rusijom i Kinom. Ova situacija potvrđuje ko ima relativnu težinu u međunarodnim odnosima. Iz BiH nije pokazao nijedan političar da ima tu težinu. Čelnici u BiH su više zabrinuti kako da ostanu na vlasti”, dodao je gost Pressinga.

”Vlast se više bavi CIK-om nego vakcinacijom stanovništva. Jasno je da su se dosad izbori dobijali u CIK-u. Koliko BiH ima svojih građana u svijetu, da su se obratili vjerujem da bi obezbijedili više nego čelnici. A tom istom narodu sada prijeti korona i oni se opet bave CIK-om i to govori da je njima cilj – opstanak na vlasti i samo to je relevantna tema. Oni se ionako liječe u inostranstvu i ne znaju kakav je zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini”, istakao je Bećirović.

Bećirović je rekao da građani Federacije Bosne i Hercegovine finansiraju destruktivne aktivnosti Milorada Dodika i Dragana Čovića govoreći o Upravi za indirektno oporezivanje BiH i podjeli novca.

Prema njegovim riječima, Federacija finansira Republiku Srpsku i Brčko distrikt.

”Ministrica finansija Jelka Milićević sve to potpisuje i ne postoji ni u jednom zvaničnom dokumentu, nikada se nije suprotstavila. To je puno veća igra, Dodik i Čović kanališu novac. Pljačka preko Uprave za indirektno oporezivanje. Iskeno se nadam da će u Sarajevu biti pokrenut postupak protiv ministrice finansija. 22 posto u Upravi za indirektno oporezivanje prilivi su u Republici Srpskoj, a dobiva 36, to je matematika, to nije likovno ili muzika. To je novac. Zašto se daje 14 posto indeksnih poena Republici Srpskoj kada ona daje samo 20 posto’‘, zapitao se gost Pressinga.

Govorio je o kriminalnim tokovima u zemljama regije teško otuživši vlasti Albanije za direktnu vezu s kriminalom.

”Veze Edija Rame s albanskom mafijom, to je opštepoznato. Albanija je izolovani otok kriminala i vrlo je opasan za Evropu i to je neposredna opasnost za samu Evropu”, ocijenio je gost N1.

”Kurti je dosljedan političar, on je sam protiv svih. Čak mu je prije tri godine više od 1/3 poslaničkog kluba u Parlamentu otišlo. Smijenili su ga prošle godine, podnio je ostavku pod uticajem tadašnje Američke ambasade. Građani su mu dali podršku na ovim izborima i ta dosljednost bi puno značila i za bh. ljevicu”, istakao je on ocijenivši da prijedlog o rotaciji mostarskog gradonačelnika nije bio dobar.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88949741

Powered by Blogger.ba