Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

16.02.2021.

KAKO JE NAŠA STRANKA POSTALA REZERVNI BAZEN ZA GLASOVE I PIJUN HDZ-a

Kako je NS postala rezervni bazen za glasove i pijun HDZ-a

Kako je NS postala rezervni bazen za glasove i pijun HDZ-a
Foto: Arhiv

Dragan Markovina, historičar, medijski kolumnista i ljevičarski aktivist iz Splita, pohvalio je držanje vijećnica Naše stranke Irme Baralije i Boške Ćavar, koje su kod glasanja za izbor gradonačelnika u Mostaru ostale pri ranijem stavu da neće podržati kandidata ni jedne ni druge nacionalne stranke.

“Naša stranka je ostala dosljedna u tome da ne može dati podršku nikome od onih koji su doveli Mostar u ovakvo stanje”, kazao je Markovina za N1, uz konstataciju da se dvije vijećnice Naše stranke potpuno neosnovano optužuje za izdaju.

“Ne znam čega. Vlastitih birača sigurno ne, jer nitko od njih nije glasao za Bh. blok koji bi predstavljao rezervni bazen glasova za SDA”, kazao je Markovina.

Ali, isto tako se može kazati da niko od glasača Naše stranke nije glasao ni za Bh. blok, koji bi predstavljao rezervni bazen glasova za HDZ. A upravo se to desilo u Mostaru, gdje je upravo Naša stranka presudila ko će biti gradonačelnik u naredne četiri godine.

Mostar se nikako ne smije posmatrati kao izolirano ostrvo. Koju sedmicu ranije, Naša stranka je “presudila” i kod rekonstrukcije Vlade Tuzlanskog kantona, iz koje je eliminirana nacionalna stranka SDA, iako ima najveći broj zastupnika u Skupštini, a doslovno je ugurana nacionalna stranka HDZ, koja nema niti jednog zastupnika u kantonalnoj Skupštini!

I da farsa bude potpuna, Naša stranka je, uz HDZ, u vlast uvela i partiju PDA, koju je notorni Mirsad Kukić osnovao nakon što je zbog dokazanog i presuđenog kriminala izbačen iz SDA.

Niko normalan ne očekuje da Naša stranka bude rezervni bazen glasova SDA, ali problem je što je Naša stranka objektivno postala rezervni bazen glasova HDZ-a!

Još od 2018. godine, kada je Naša stranka kandidirala Borišu Falatara za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, s jasnim zadatkom da oslabi izborne šanse Željka Komšića, a osnaži izglede Dragana Čovića, NS se posprdno naziva HNS.

Recentni događaji samo su potvrdili da u toj šali ima i zrnce istine...(Vijesti.ba / SB)

16.02.2021.

ALJOŠA ČAMPARA IZNENAĐEN ODLUKOM BARALIJE: NE MOGU SE POREDITI SDA I HDZ

Čampara iznenađen odlukom Baralije: Ne mogu se porediti SDA i HDZ

Čampara iznenađen odlukom Baralije: Ne mogu se porediti SDA i HDZ
Foto: Arhiv

Žao mi je što nije došlo do promjene u Mostaru u smislu političke paradigme. Mostar je zaslužio da ima politiku novog gradonačelnika, viziju, programe.

Poručio je to danas federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara gostujući na Televiziji Sarajevo.

Kaže da je potpuno iznenađen što Irma Baralija nije podržala dr. Zlatka Guzina, mada to ne bi ništa promijenilo jer je Boška Ćavar svoju odluku davno najavila.

- Naša stranka će snositi političku odgovornost za svoje postupke. Guzin je čovjek o kojem sam čuo sve najbolje. On je prije svega ljekar, humanista i Mostarac. Nije on poseban eksponent politike SDA - rekao je Čampara.

Naglašava da se ne mogu porediti SDA i HDZ, jer nije SDA ta koja je branila haške optuženike i slavila ih.

- Nije pošteno da su te dvije stranke isto. Želim da kažem da ovdje nema niko nevin u ovim procesima. Trebali su se od početka dogovarati, sjediti. Propuštena je prilika. Izbori su završeni - govori Čampara.

Ističe kako treba biti jasno da Mostar niti je hrvatski, niti bošnjački, niti srpski.

- Ne mogu se donositi odluke u Mostaru bez Bošnjaka. Na lijevoj strani isto mora biti prioriteta, mora biti prioritet Djevojačka škola, robna kuća itd. Bez obzira, evo iako nisam u SDA, ne može se porediti SDA sa HDZ-om. Da je bilo više političkog promišljanja i razgovora, prije svega političkih lidera, moglo se sigurno nešto novo dogoditi - potcrtao je Čampara.(Vijesti.ba)

16.02.2021.

OSTAT ĆE UPAMĆENO DA JE NAŠA STRANKA ISPORUČILA MOSTAR HDZ-u

Ostat će upamćeno da je Naša stranka isporučila Mostar HDZ-u

Ostat će upamćeno da je Naša stranka isporučila Mostar HDZ-u
Foto: Arhiv

Povodom sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara, na kojoj je za novog gradonačelnika izabran kandidat HDZ-a BiH Mario Kordić, oglasio se predsjednik Kantonalnog odbora SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona Edin Mušić, ocijenivši da su suzdržanošću...

...vijećnika Naše stranke pri glasanju za novog gradonačelnika Mostara, čime su direktno omogućili pobjedu HDZ-ovog kandidata, potvrđene su najcrnje sumnje koje su postojale vezano za namjere ove stranke.

- Naša stranka je današnjim glasanjem potvrdila koliko je daleko spremna ići u podilaženju potrebama HDZ-a BiH, a od opravdanih kritika javnosti nisu ih spasili ni brojni izgovori koje su nudili pravdajući svoju izdaju. Možda je Naša stranka ovim činom konačno stekla status najpoželjnijeg partnera HDZ-a BiH za formiranje vlasti, ali je definitivno izgubila naklonost i one manjine birača koji su im davali povjerenje, što njihovu izdaju čini politički besmislenom, ali ipak pogubnom po interese građana Mostara - kazao je.

Zahvalio se svim strankama i njihovim vijećnicima koji su podržali dr. Zlatka Guzina, zajedničkog kandidata Koalicije za Mostar za gradonačelnika.

- Nažalost, ta podrška nije bila dovoljna, uprkos postojanju dovoljne većine vijećnika koji pripadaju probosanskohercegovačkim strankama ili onima koje se, očigledno, samo deklarišu kao takve -zaključio je Mušić.(Vijesti.ba / FENA)

16.02.2021.

POZIVAMO SVE PROBOSANSKE SNAGE DA SE OGRADE OD NAŠE STRANKE KOJA JE POLITIČKI ULJEZ U BiH I KOJA RADI U INTERESU NEPRIJATELJA BiH ŠTO SE DOKAZALO U MOSTARU PRILIKOM IZBORA GRADONAČELNIKA MOSTARA

GS: NS je politička formacija u službi neprijatelja BiH

GS: NS je politička formacija u službi neprijatelja BiH


Građanski savez (GS) smatra da je odluka Naše stranke (NS) da omogući baštinicima UZP da upravljaju Mostarom umjesto ratnog heroja dr. Zlatka Guzina, konačni dokaz da se radi o političkoj formaciji koja je u službi neprijatelja BiH.

Pozivamo sve probosanske snage da se ograde od ovog političkog uljeza u Sarajevu i da prekinu bilo kakvu saradnju, posebno koalicione odnose. Davanje državnih organa vlasti kadrovima NS na upravljanje je stavljanje opstanka BiH pod znak pitanja.

GS ovim putem želi javnost podsjetiti na niz spornih izjava zvaničnika NS, a koje javnost mora imati u vidu.

Boriša Falatar u toku kampanje 2018, pokušavajući oduzeti glasove Željku Komšiću za člana Predsjedništva BiH, sastao se sa isljednikom logora Heliodrom tražeći zajednički sadržilac oko ratne prošlosti. Sanja Renić NS Zenica nazvala člana Predsjedništva Željka Komšića “zadnjim smećem.” Sabina Čudić izjavljuje 2019. da se treba odustati od NATO puta, jer nemamo konsenzus. Irma Baralija izjavljuje 2020. :”Razumijem argumentiranu frustraciju Hrvata sa izborom Željka Komšića. Takodjer, Irma Baralija 2020. :”Mi smo se ovdje ubijali, mi smo jedni drugima kuće palili.” i  “Ratnom prošlošću Semira Drljevića Lovca”, heroja, komandanta u odbrani Mostara od UZP. Boška Čavar 2021. izjavljuje :”Željko Komšić je zlo ne samo za Hrvate nego za sve ljude u BiH”

S obzirom na javno izrečene stavove njenih zvaničnika, ne treba se niko iznenaditi oduševljenjem kojim je NS prihvatila ulogu pobočne satnije učesnika i glorifikatora UZP-a. Sarajevo je danas direktno pod kontrolom takvih politika i to je razlog za brigu svih probosanski orijetnisanih građana i građanki.

(Vijesti.ba)

16.02.2021.

UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT UZP I AGRESIJA HRVATSKE NA BOSNU I HERCEGOVINU

UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT UZP I AGRESIJA HRVATSKE NA BOSNU I HERCEGOVINU


Presuda čelnicima  tzv. Herceg-Bosne osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

 2017. godine Žalbeno vijeće je potvrdilo osuđujuće presude Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću za Udrženi zločinački poduhvat u osam opština i pet zarobljeničkih centara na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Prlić je osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petkovića na po 20 godina zatvora, Ćorić na 16 godina zatvora i Pušić na 10 godina zatvora.

Velika Hrvatska i etničko čišćenje muslimana

Haški tribunal je potvrdio da je dio UZP-a i tadašnje rukovodstvo Hrvatske na čelu Franjom Tuđmanom. Utvrđeno je da su, osim Tuđmana, u UZP-u učestvovali i tadašnji ministar odbrane Hrvatske Gojko Šušak i načelnik Generalštaba Hrvatske vojske general Janko Bobetko, a da je cilj bio stvaranje velike Hrvatske u granicama Banovine iz 1939. godine. Žalbeno vijeće je potvrdilo da je cilj udruženog zločinačkog poduhvata bio stvaranje hrvatskog entiteta u Bosni i Hercegovini koji bi omogućio ponovno ujedinjenje hrvatskog naroda, putem etničkog čišćenja muslimanskog stanovništva.
 
Prlić, Stojić, Praljak, Petković, Ćorić, i Pušić osuđeni su i za zločine protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija, konkretno za ubistvo, hotimično lišavanje života, progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju, protivpravno zatočenje civila, prisilni rad, nečovječna djela, nečovječno postupanje, protivpravno i bezobzirno uništavanje imovine širokih razmjera koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje ili hotimično nanošenje štete ustanovama namjenjenim religiji ili obrazovanju, protivpravne napade na civile i protivpravno terorisanje civila.

Osim toga, Prlić, Stojić, Petković i Ćorić osuđeni su i za silovanje, nečovječno postupanje (seksualno zlostavljanje), protivpravno i bezobzirno oduzimanje imovine širokih razmjera koje nije opravdano vojnom nuždom, i pljačkanje javne i privatne imovine po osnovu treće kategorije odgovornosti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Ćorić je dodatno osuđen za više zločina za koje snosi odgovornost kao nadređeni.

Praljak je osuđen i za protivpravno i bezobzirno oduzimanje imovine širokih razmjera koje nije opravdano vojnom nuždom i pljačkanje javne i privatne imovine po osnovu treće kategorije odgovornosti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Nakon što je Haški sud izrekao presudu protiv njega za zločine protiv čovječnosti u periodu između 1992. i 1995., Praljak je popio cijanid i počinio samoubistvo.

Zločinci poput nacista

Urednik na BBC-u Jeremy Bowen tu je noć u udarnom terminu objavio komentar u kojem konstatuje da su Praljak i ostali najgori ratni zločinci koje je Evropa vidjela još od nacista.Sudbina paradržavne tvorevina i zločinačkog projekta definitvno je zapečaćena u Hagu.

Film 'Pravda'

Najzanimljiviji detalji ove historijske presude prikazani su i kroz film 'Pravda' mostarakog Centra za mir u kojem je korišten arhivski materijal iz medijskih izvještaja. U filmu su detalji iz sudnice, izjave glavnih aktera, svjedoka, reakcije iz Haaga i Bosne i Hercegovine. U filmu govore Kenneth Scott, Carmel Agius, Serge Brammertz, Stjepan Mesić, Željko Komšić, Safet Oručević, Emir Balić, Semir Drljević Lovac, Esad Humo, Azra Penava, Samir Nožić, Alija Behram, Emir Zlatar, Edin Batlak, Sergio Šotrić, Mario Pejić, Emir Hajdarović, Adil Kulenović, Enver Imamović.
16.02.2021.

GS: NAŠA STRANKA JE POLITIČKA FORMACIJA U SLUŽBI NEPRIJATELJA BiH

16.02.2021.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ : NAŠ EVROPSKI PUT PREDUGO TRAJE

16.02.2021.

IZDAJNICI SUVERENE I NEZAVISNE BiH SU ČLANOVI NAŠE STRANKE NA ČELU SA PREDRAGOM KOJOVIĆEM - OVU IZDAJU PATRIOTI BiH NIKADA NESMIJU ZABORAVITI

"AFERIM TI PEĐA KOJOVIĆU": "Ova izdaja ti neće biti zaboravljena..."

Tek u trećem krugu glasanja, ovaj put tajnog, Mario Kordić, kandidat HDZ-a izabran je za gradonačelnika Mostara.Podsjećamo, on je danas imao 17 glasova, a dr. Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar) 16. Ono što je posebno zanimljivo jeste da su dva listića bila nevažeća.

Nakon raspleta i poznatih rezultata izbora u gradu na Neretvi, društvene mreže su se dovele do usijanja, a korisnici nisu imali milosti prema Našoj stranci, koja je označena kao glavni krivac za ovakav epilog.

Kao što je poznato od ranije njihova članica Boška Čavar kazala je da će biti suzdržana prilikom glasanja, te su na taj način “samoprozvane” patriote direktno pomogli pobjedi Maria Kordića.

alt

Jedan od onih koji je imao žestoku reakciju prema predsjedniku Naše stranke Peđi Kojoviću, jeste Mahir Mešalić iz DF-a.

  • Aferim ti Peđa Kojoviću! Samo politički analfabeta ne zna ili su naivni, da ne znaju da kada ste bili u stanju po dogovoru isporučiti vlast u Tuzlanskom kantonu PDA-u i HDZ-u, Mostarci nisu imali šta od vas ni da očekuju. Dva glasa suzdržana? Kordić pobijedio dr. Zlatka Guzina za jedan glas? Sad znam zašto vam smetamo, da imate ruke isporučili bi vi i izborni zakon Draganu Čoviću i treću izbornu jedinicu, sve! Probali ste sa kandidaturom Naše stranke Boriše Falatara da Čoviću osigurate ulazak u Predsjedništvo BiH, ali nije moglo! Ali niste mogli pobijediti 225000 glasava za Željku Komšića! Nismo bili naivni tada, a još smo manje naivni sada! Mostar HDZ-u nije isporučio ni SDA, ni SDP, ni PMP, ni DF već Naša stranka kako se i najavljivalo danas! Ovo što ste uradili u TK je loše za građane ali u odnosu na današnju predaju ključeva grada Mostara HDZ-u je neuporedivo! Kojoviću, evo gledam, upravo je u Širokom brijegu vatromet, pozivaju te da se pridružiš! – napisao je Mahir Mešalić iz DF-a.
altalt

Na Twitteru se tako mogu naći poruke tipa:

  • Možda bi Naša stranka bila dobra da nema Peđe Kojovića i sličnih ubleha.
  • Znači na kraju samo NS ostali dosljedni izdajnici! Čak ih i SDP povali – napisao je drugi korisnik.

Zastupnik u Skupštini KS Haris Zahiragić je napisao da ova izdaja neće biti zaboravljena.

- Kordić sa glasova 17 ZA i 2 SUZDRŽANA (NS) izabran je za gradonačelnika. Mostarci, a ni ostale bh. patriote, neće vam zaboraviti ovu izdaju. Pokušali ste spinovati, nudili SDA ponude, a nadali da ih kao pobjednici neće prihvatiti, a onda ste iza BH maske pokazali HB suštinu – žestoko je poručio Zahiragić.

alt
16.02.2021.

IZDAJNICE PROBOSANSKIH STRANKIH: ZA BOŠKU ČAVAR SE ZNALO DA JE NACI-FAŠISTA, ALI NAS IRMA BARALIJA POTPUNO IZDALA - SADA JE SVIM GRAĐANIMA BiH JASNO KO JE NAŠA STRANKA

NAKON ŠTO SU PREPUSTILE POLOŽAJE HDZ-u: Irma Baralija poručila - "Boška i ja nismo pristale da idemo u rovove 25 godina nakon rata"

Irma Baralija i Boška Čavar, vijećnice Naše stranke, oglasile su se nakon današnje sjednice Gradskog vijeća Mostar na kojoj je izabran novi gradonačelnik ovog grada iz redova HDZ-a, zahvaljujući njihovoj suzdržanosti.


NAKON ŠTO SU PREPUSTILE POLOŽAJE HDZ-u: Irma Baralija poručila -  'Boška i ja nismo pristale da idemo u rovove 25 godina nakon rata'

Baralija je naglasila kako ona i njena stranačka kolegica Boška Ćavar nisu pristale da idu "u rovove 25 godina nakon završetka rata".

- Uvijek se u Mostaru podignu političke cijene kako bi se svi zablokirali u svoje rovove iako je od rata prošlo 25 godna. Boška i ja nismo pristale da idemo u te rovove, najviše Boškinom zaslugom koja je prije mjesec rekla da neće biti ničija 18 ruka. Ne možete reći da nije bila iskrena i principijelna. Razumijemo da u većini slučajeva u politici izgleda da data riječ ne znači ništa. Mi u Našoj stranci ne funkcionišemo tako i nismo neko ko vodi vijećnike na rub, ne pristajemo na politiku gdje postoje dvije vrlo stare, duboko podijeljene strukture, i podjelu na Bošnjake i Hrvate, SDA i HDZ, rekla je Baralija.

Ona je rekla kako prijedlog o "rotirajućem gradonačelniku" nije bio loš, ali da politički nije prošao.

- Nismo se uspjeli dogovoriti i nije bilo prihvatljivo da idemo dalje s prijedlogom, bez obzira od koga dolazi. Prijedlog nije loš, ali momenat možda nije bio pravi, možda ćemo ga opet predložiti kada bude govora o Statutu. Ja znam da će mnogi u BiH večeras komentarisati da li smo izdajnici, a mi smo samo pokušali spasiti ideju građanske države na primjeru iz Mostara. Potrebno je da postoji treći put, da ima neko ko ne stoji ispod kišobrana SDA i HDZ-a, kazala je ona.

Boška Ćavar je rekla da je njen kandidat bila Irma Baralija.

- Moj kandidat je bila Irma Baralija koja je Bošnjakinja, dakle ne može me niko optužiti da sam glasala za Hrvata da prije toga nisam ponudila Bošnjakinju. Ako to nekome to nije odgovaralo, to je njegov problem. Dakle, moj kandidat je bila Irma, ja sam ostala pri tom svom principu i ne znam u čemu je problem, zaključila je Ćavar.

loading...
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88949713

Powered by Blogger.ba