Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

11.02.2021.

HALIL LAGUMDžIJA NOVI PREDSJEDNIK VSTV-a U BiH: UČINITI ĆEMO SVE DA SE PROCESI OTKOČE I KRENU U POZITIVNOM PRAVCU


/////////////////////////


///////////////////////////


///////////////////////

/////////////////////

//////////////////////////

//////////////////////

////////////////////////////


///////////////////////////


////////////////////////////


/////////////////////////

//////////////////////////////


///////////////////////


////////////////////////


///////////////////////


///////////////////////


///////////////////////

11.02.2021.

ŠOKANTNO SVJEDOČENJE IVE KOMŠIĆA: “Boban mi rekao – Muslimani moraju biti Hrvati ili Srbi, ili će biti pobijeni”

ŠOKANTNO SVJEDOČENJE IVE KOMŠIĆA: “Boban mi rekao – Muslimani moraju biti Hrvati ili Srbi, ili će biti pobijeni” 

Ja sam Mati Bobanu tokom pregovora rekao vi ćete napraviti zločin i odmah da ti kažem vi ćete biti krivi i odgovarat će te za to. Boban mi je rekao: "Profesore znam da si budala, ali nisam znao da si tolika budala". Na kraju sam mu rekao kada krenete u taj projekat bit ću protiv vas, kazao je u srijedu u Pressingu bivši član Predsjedništva BiH, filozof i sociolog Ivo Komšić.

Dayton, ma koliko imao slabosti, nije izgrađen na nacionalnom konceptu. Legitiman je onaj koji je prošao na izborima, koji je dobio najveći broj glasova. Ja kao Hrvat mogu birati Srbina, Hrvata ili Bošnjaka koji onda mora zastupati interes države, kazao je u večerašnjem Pressingu bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, filozof i sociolog Ivo Komšić.

Vi u svojoj knjizi tvrdite da bi nacionale izborne jedinice bile republike?

Ne bi bile republike, to bi bile fašističke totalitarne tvorevine. To nije narodna politika, to je politika zasnovana na mržnji prema drugima.

Sa nacionalnim izbornim jedinicama bile bi u potpunosti ukinute multietničke stranke i građanski princip.

Kako vi kao Hrvat možete objasniti HDZ-u ili vrhu Hrvatske šta je riješeno povodom apelacije Bože Ljubića i kako se biraju članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine?

Pola knjige svoje sam posvetio kako bih to objasnio i spriječio laži koje HDZ neprestano plasira. Recimo o presudi Ustavnog suda po apelaciji Ljubića. Oni lažu kad govore o tome. Ustavni sud BiH je presudio u samo malom dijelu, a to je iz svakog kantona mora biti po jedan delegat u Domu Federacije iz svakog naroda. Nikakve veze to nema sa izborom člana Predsjedništva BiH i to je laž. Oni su tu laž plasirali u Evropskom parlamentu.

Može li se Izborni zakon promijeniti, a da se ne mijenja Ustav države?

Zavisi šta se mijenja. Ne može se izmijeniti izbor za članove Predsjedništva BiH bez mijenjanja Ustava BiH. Predsjedništvo BiH ne predstavlja narode, oni predstavljaju državu, samo moraju biti iz jednog od tri naroda. Oni hoće nacionalistički koncept.

Dayton, ma koliko imao slabosti, nije izgrađen na nacionalnom konceptu. Legitiman je onaj koji je prošao na izborima, koji je dobio najveći broj glasova. Ja kao Hrvat mogu birati Srbina, Hrvata ili Bošnjaka koji onda mora zastupati interes države.

Da li mostarski sindrom postaje dijagnoza cijele zemlje?

Ja bih rekao da je Mostar lakmus papir naše politike, samo “umočite u vodu” Mostar i vidjet ćete o čemu se radi. Nisu samo podijeljene institucije države nego se ide i uništiti društvo. Država u BiH je mijenjala oblike tokom historije, ali je društvo uvijek opstajalo. Društvo se nije cijepalo, a oni strategijom dugog trajanja vide da ne mogu uništiti državu koja je zagarantovana Daytonom i onda idu u uništavanje društva. To ide od obdaništa. Obdaništa su podijeljena, pa idu dvije škole pod jednim krovom itd. Podijelili su sve, samo trebate izaći iz Sarajeva da vidite. Podijeljene su mesnice, lovačka i planinarska društva… i sve je podijeljeno po nacionalnoj osnovi.

Čim se pomene prezime Komšić odmah se pale lampice u hrvatskom političkom vrhu? Da li je Željko Komšić vaš rođak ili samo prezimenjak?

U Kiseljak ima pet porodica Komšića koje nisu rodbina. Porodica Željka Komšića i nije porijeklom iz Kiseljaka. Mi se dugo nismo znali.

Kako to, pa bili ste u istoj partiji, SDP-u?

Vrlo kratko smo bili i u partiji, ja sam već izašao iz SDP-a kad je on došao na političku scenu.

Zašto osporavanje hrvatstva Željka Komšića?

Sve nacionalističke politike na svijetu su iste. Nacionalizam se kod njih gradi na sukobu sa drugima što dovodi do mržnje. Slušao sam i kardinala koji je rekao da Željko nije pravi Hrvat zato što nije “dobar katolik”.

Kako izaći iz tog začaranog bh. kruga?

Ima najmanje dva razloga zašto smo u krugu. Prvi je da se sa nacionalizmom pokriva moć koja se želi zadržati, a iza te moći stoji svašta, poput kriminala. Ovdje su nacionalisti poveli rat da podijele državu po šavovima. I ta politika je i danas prisutna iako nema rata.

Kad pročitate Dejtonski sporazum ovakva Republika Srpska ne može postojati. Dodik je RS vratio na Karadžićevu Republiku Srpsku, koja je bila likvidirana u Daytonu.

Druga stvar je da se blokira sve, blokira se funkcionisanje države i uspostavljanje veza među ljudima. Isti ti onda tumače stanje kao nepodnošljivo i zbog toga bi se kao država trebala podijeliti, a oni su doveli do toga.

Ko na tome najviše radi?

Tu se preklapa mnogo politika. Kod Bošnjaka radikalna politika ne bi mogla proći jer oni ne smiju prihvatiti nacionalističku politiku. Bošnjaci onda ne bi imali budućnost, ako bi ostali bez BiH. To je svakome jasno. Bošnjaci su vrlo privrženi Bosni i Hercegovini.

Imamo još uvijek dva neprijatelja države, i sa jedne i druge strane. Aktuelna hrvatska politika, posebno politika HDZ-a, u posljednje vrijeme pokušava obnoviti tvorevinu koja je presuđena u Haagu i ide se na izmjene Izbornog zakona BiH. Njihov treći entitet bi bio Herceg-Bosna.

Ovi oko Dodika govore kako je BiH nemoguća država, kako je nastala u Daytonu, a oni su i pokrenuli rat.

Učestvovali ste u mnogim pregovorima tokom rata. Razgovarali ste i sa Matom Bobanom koji je rekao da će se “Muslimani morati izjasniti kao Hrvati ili Srbi” ili će u drugom slučaju “biti pobijeni”?

Sreća da sam sve pisao ili bih to zaboravio. Pogotovo sam pisao na pregovorima, ja sam jedini od 20 ljudi imao ispred sebe papir, niko drugi nije pisao. I to je istina. Ima tu još jedan dodatak: Ja sam Bobanu rekao vi ćete napraviti zločin i odmah da ti kažem vi ćete biti krivi i odgovarat će te za to. Boban mi je rekao: ” Profesore znam da si budala, ali nisam znao da si tolika budala”. Na kraju sam mu rekao kada krenete u taj projekat bit ću protiv vas.

Živimo li danas projekat Mate Bobana?

Živimo. Uvođenje samog etničkog koncepta u formiranju i vođenju politike i odustajanje od građanskog je upravo to.

11.02.2021.

EVROPSKI DABAKL DRAGANA ČOVIĆA: HDZ-ove zahtjeve za izmjenom Izbornog zakona BiH na međunarodnom planu podržava jedino Rusija!

EVROPSKI DABAKL DRAGANA ČOVIĆA: HDZ-ove zahtjeve za izmjenom Izbornog zakona BiH na međunarodnom planu podržava jedino Rusija!

Da Komšić kada je riječ o Izbornom zakonu i eventualnim izmjenama Izbornog zakona, ima neuporedivo bolje (evropske) karte od Čovića, priznao je i istaknuti novinar Večernjeg lista Tomislav Krasnec, koji piše da HDZ-ov prijedlog promjena Izbonog zakona BiH u cijeloj Evropi podržava samo - Rusija!

Potpuni muk i tišina u političkim krugovima i medijima pod kontrolom HDZ-a zavladala je nakon što je sinoć član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao lidera HDZ-a Dragana Čovića na svojevrsni dvoboj vrijednosti i pravnih standarda, i to pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Naime, govoreći u intervju za portal Klix.ba, odnosno odgovarajući na pitanje da li je u Bosni i Hercegovini u kombinaciji moguć i etnički i građanski koncept, te kako gleda na kontinuirane Čovićeve zahtjeve na bazi tzv. legitimnog predstavljanja naroda pri izboru delegata u Doma naroda Parlamenta FBiH i članova Predsjedništva BiH, Komšić je Čovića direktno pozvao da uputi apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, ukoliko misli da su njegovim (Komšićevim) izborom ugrožena kolektivna prava Hrvata kao naroda.

POZIV NA PRAVNI DVOBOJ

"Ja savjetujem gospodinu Čoviću da ako misli da je ugrožena konstitutivnost, odnosno ako misli da su Hrvati ugroženi, kako on to voli reći, neka se obrati sudu u Strazburu. Neka ide putem kojim su išli i Sejdić i Finci i Zornić i drugi. To je moja zvanična poruka njemu. Pa ako mu Strazbur, sud za ljudska prava kaže da je on u pravu, nemamo onda šta komentarisati. Ali on to neće uraditi, jer ne može dobiti takvu odluku u Strazburu niti može dobiti podršku. Jer sve ono što on traži kosi se sa konceptom osnovnih ljudskih prava pojedinaca jer je cijela Evropa postavljena na tom temelju", kazao je Komšić koji je taj način vrlo samouvjereno bacio rukavicu u lice Čoviću i pristalicama HDZ-ove politike zasnovane na etničkoj segregaciji.

K tome, Komšić je dodao BiH mora ići putem građanske države, sviđalo se to nekome ili ne. Priča o građanskoj državi se ne sudara sa pričom o pravima Hrvata, Srba ili Bošnjaka nego se čak proširuje, samo što me ne štitite više kao člana kolektiva, već kao pojedinca, dodao je.

Očito je da Komšić svoju samouvjerenost u pogledu izbornih principa temelji na vlastitoj političkoj agendi koja ne samo da je u skladu sa 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije (dokaz toga su i aktivnosti njegove stranke u predlaganju zakonskih rješenja kojim bi se navedeni prioriteti ispunili), nego je i u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Sa presudama na koje se za razliku od Čovića, Komšić neumorno poziva kako u zvaničnim razgovorima sa predstavnicima Evropske unije, tako još više i u nezvaničnim, dok sve to nailazi ako ne na otvorenu podršku, onda sigurno nailazi na razumijevanje od strane evropskih zvaničnika, koji jednostavno sve i da hoće ne mogu biti protiv osnovnih pravnih postulata Evropske unije i Evropskog suda za ljudska prava, odnosno protiv jednakopravnosti građana kao pojedinaca.

Da Komšić kada je riječ o Izbornom zakonu i eventualnim izmjenama Izbornog zakona, ima neuporedivo bolje (evropske) karte od Čovića, priznao je i istaknuti novinar Večernjeg lista Tomislav Krasnec.

Krasnec u svojoj posljednjoj kolumni analizira potpuni međunarodni debakl diplomatije Republike Hrvatske, koja je u posljednjih sedam godina učinila značajne napore u lobiranju za izmjene Izbornog zakona BiH, a da pri tome nije uspjela uraditi apsolutno ništa.

Međutim, u svome tekstu, hrvatski novinar daje jedan naročito značajan uvid, posebno zanimljiv u kontekstu Komšićevog poziva Čoviću da se žali Evropskom sudu za ljudska prava ukoliko misli da je upravu.

Analizirajući zaključke Vijeća za vanjske poslove EU o proširenju, i nastojanja Republike Hrvatske da pod to podvuče izmjene Izbornog zakona BiH, Krasnec uočava da tako općeniti zaključci i spominjanje potrebe za promjenom izbornog zakona u BiH ne znače puno u situaciji kad i Evropska komisija i sve druge EU institucije pod time misle na implementaciju presude Sejdić-Finci, a ne nužno na ono što Mostar i Zagreb misle kad kažu promjena izbornog zakona.

Dakle, činjenično gledano, hrvatski novinar Krasnec, poručuje zapravo isto što Čoviću pa i Zagrebu poručuje Komšić kada ih poziva na dvoboj pred Sudom u Strazburu, opravdano uvjeren u činjenicu da se ono što traže Čović i Zagreb kosi sa implementacijom presuda Evropskog suda za ljudska prava, i to ne samo u slučaju Sejdić - Finci nego i sa nizom povezanih presuda, među kojima je i presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zornić koja nalaže odbacivanje principa konstitutivnosti, nastalog, kako presuda kaže uslijed činjenja genocida i etničkog čišćenja. 

Kuroizet je u tome da se niko drugi do Komšić, ponovo pozivajući se na presude Suda iz Strazbura poziva na odbacivanje konstitutivnosti, dok Čović s druge strane, suprotno presudi grčevito brani princip konstitutivnosti. Stoga je i jasnije zbog čega Komšić poziva na dvoboj pred Evropskim sudom, kao i to zbog čega kolumnista Večernjeg lista, ispravno primjećuje igru gluhih telefona između Zagreba i "političkih Gruda sa jedne strane, te Brisela i Strazbura sa druge strane.

RUSKA UDICA

Osim legitimiziranja Komšićevih tvrdnji o potpunoj neusklađenosti Čovićevih i zahtjeva zvaničnog Zagreba sa evropskim presudama, kolumnista Večernjeg lista u nizu nabrajanja sedmogodišnjih diplomatskih neuspjeha hrvstske diplomatije, kao potpuno promašenu politiku sa stanovišta interesa Čovića i Zagreba, primjećuje i Čovićevo približavanje Rusiji, pri čemu navodi da Hrvatska ne bi trebala prenaivno zagristi tu rusku udicu, jer podrška Rusije po ovom pitanju može biti kontraproduktivna. 

Ne bi u upozorenju kolumniste Večernjeg lista u kontekstu ruske podrške Čovićevoj viziji izmjena Izbornog zakona BiH, bilo ništa čudno da upravo sam Komšić već godinama ne govori isto, a svima koji prate pomenutu temu jasno je da je Komšić bio među prvim političarima u Bosni i Hercegovini koji je javno, još prije tri do četiri godine, optuživao Čovića da je "ruski igrač", te govorio da Čovićeve zahtjeve za izmjenom Izbornog zakona BiH na međunarodnom planu podržava jedino Rusija.

Da su u Zagrebu više slušali šta o Izbornom zakonu BiH govori Komšić, a manje Čović, možda se danas kolumnisti Večernjeg lista ne bi hvatali za glavu zbog, kako navode, kontraproduktivne podrške Rusije, kao ni uz naknadnu pamet konstatovali da ono što Čović traži u pogledu izmjena Izbornog zakona ne može proći u Briselu i pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

(SL.B.)

11.02.2021.

VISOKI PREDSTAVNIK VALENTIN INZKO: AKO NE POVUKU ODLIKOVANJA ZLOČINCIMA BIĆE POSLJEDICA


//////////////////////

Razotkriven Čović: HDZ glasao protiv ubrzanja NATO puta BiH

////////////////////////


/////////////////////////


//////////////////////


/////////////////////////


////////////////////////


////////////////////////


///////////////////////


//////////////////////////


///////////////////////////


/////////////////////


//////////////////////


//////////////////////////////


//////////////////////////


////////////////////


//////////////////////////


////////////////////////

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88949820

Powered by Blogger.ba