Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

30.04.2020.

OLIVER VARHELYJ: ZAPADNI BALKAN JE GEOSTRATESKI INTERES EVROPSKE UNIJE

30.04.2020.

VIJEĆE MINISTARA BiH BEZ DOGOVORA O POVLAČENJU SREDSTAVA MMF-A


/////////////////////


///////////////////////////

/////////////////////////////

////////////////////////

///////////////////////


///////////////////////


//////////////////////////


/////////////////////////////


////////////////////////

/////////////////////////////


////////////////////////


///////////////////////


//////////////////////////


/////////////////////////


////////////////////////


///////////////////////


////////////////////////////////////////////////////////////////

30.04.2020.

MI SMO DUŽNICI GRAHAMA BAMFORDA

30.04.2020.

IDEAL JEDNAKOSTI MEĐU LJUDIMA - NIKAD NE UMIRE!

Ideal jednakosti među ljudima – nikad ne umire!Ideal jednakosti među ljudima – nikad ne umire!

foto: civiceducator

Centralno pitanje koje određuje borbu svakog društva za prosperitet demokratije jeste koje snage i koji interesi upravljaju društvenim razvojem – da li su to njeni građani ili su u pitanju različiti tipovi socijalne i ekonomskih elita. Uvijek su se stvari svodile na konflikt dva najvažnija pitanja: jednakost među ljudima i ekonomske moći. Ova pitanja nikad nisu zastarijevala a danas su više aktualna nego ikada ranije.

Ideal „jednakosti“ je često bio predmet napada vlasnika kapitala (kapitaliste) i stranačke desnice pod izgovorom da je prijetnja slobodnom i vlastitom izboru svakog pojedinca što vodi njegovoj pasivizaciji i ometa njegovu poduzimačku snagu. Oni sa visokim prihodima treba još više da zarađuju jer oni puno rade, ulažu svoj kapital i doprinose blagostanju društva – je argument kako za visoke plate šefova i specijalista tako i poreskih olakšica. Jaki sindikati, zakonodavstva kojim se ograničava uticaj kapitala i efikasan poreski sistem, njihovim očima  gleda se kao  prijetnja principu  slobodnog poduzetništva i ekonomskog efektiviteta (rentabilnosti) preduzeća.

Globalno gledajući posljednjih decenija se uticaj interesa vlasnika kapitala (kapitaliste) povećao kako na ekonomiju tako i na društvo u cjelini. Nespremnost lijevih stranaka da daju odgovore na određena pitanja desnice i konzervativnih stranaka je jedan od razloga uspjeha zagovornika neoliberalnog tržišta.

Uspjeh tržišnog neoliberalizma zasniva se na vještoj manipulaciji preformulacije gore spomenutih pitanja. Pitanje „ekonomskog efektiviteta u kome profitni interes uvijek vodi efektivnijem iskorištavanju  resursa što je u interesu potreba konzumenta“ je vješto serviran kako bi se ostvarila čvrsta kontrola kretanja kapitalnih tokova a u drugi plan stavilo pitanje preraspodjele društvenih i javnih dobara sa ciljem uspostavljanja veće jednakosti među ljudima. Sve je u principu podređeno djelovanju tržišnih mehanizama, a u drugi plan su potisnute važnosti uloge društvenih struktura i sve većih ekonomskih i socijalnih razlika među ljudima. Bogati su postali još bogatiji a oni najranjiviji, poput dugoročno nezaposlenih i bolesnih nikada nisu ni dobili priliku da izađu na tržište. Nakon pada komunizma u Evropi niko više nije govorio o državnom vlasništvu i administrativnom planiranju sve do danas kada je korona-virus zakucao na naša vrata.

Tržišni mehanizmi ponude i potražnje rade prije svega u interesu vlasnika kapitala a jedina protuteža su jake sindikalne organizacije i društveno-orijentisana poreska politika. Neoliberalizam je uspio da oslabi ove dvije karike dajući mnogo veći prostor finansijskom i profitnom interesu kroz veći uticaj na društveni razvoj i tokove.

Veliki je danas izazov formulisati politiku iz perspektive „ljevice“. Ideal „jednakosti“ u smislu smanjivanja socijalnih razlika među ljudima je zasnovan na balansiranju interesa vlasnika kapitala sa interesima drugih društvenih grupa kao i na svijesti pojedinca o značaju njegove ovisnosti od društva. Socijalne i ekonomske razlike su prepreka ekonomskom rastu društva jer otežavaju razvoj humanog kapitala. Mnoge studije govore da povećana podrška populističkim strankama ima svoje uporište upravo u rastu socijalnih razlika.

Rast globalnog finansijskog sektora je oslabio mogućnost većine država da svojom monetarnom i finansijskom politikom kontrolišu tokove kapitala i novca a time i ekonomsku stabilnost. Globalna ekonomska nestabilnost se danas ogleda u stalnim finansijskim i bankarskim krizama, nacionalnim i regionalnim, što ima velike negativne efekte na zapošljavanje i ekonomiju. Azijska kriza iz 1997. i finasijska kriza 2008. u SAD su posljednji primjeri koji ukazuju da posljedice mogu biti dugoročne. Rast globalnog finansijskog tržišta je posljednjih decenija imao negativne posljedice na rast  proizvodnog i realnog sektora jer se investicije ne usmjeravaju u njih već svoj put nalaze tamo gdje se ostvaruje brz profit tipa investiranja u akcije i vrijednosne papire.

Privatnom profit-interesu se ne može dati bezgraničan prostor. Posebno ne u onim oblastima koje su od životnog značaja za građane kao što je to zdravstvo i briga o starijim osobama. Kritičari će se sada uzrujano javiti kako govorim o komunizmu i socijalizmu što je naravno nonsens. Ograničavanje njegovog prostora nije zabrana privatnom poduzetništvu i profitu već svijest da jedna dobro funkcionirajuća i stabilna ekonomija mora udovoljiti interese i potrebe i drugih društvenih grupa. Pravila igre se ne mogu graditi na interesu samo jednog tržišnog aktera, u ovom slučaju kapitala. On ima svoje mjesto ali ne može dobiti cijelu arenu.

30.04.2020.

ŠTA ĆETE PRVO URADITI KADA BUDU UKINUTE SVE ZABRANE?

30.04.2020.

BORO BJELOBRK, NEKADAŠNJI POSLANIK U SKUPŠTINI SR/RBiH: NISMO USPJELI SAČUVATI ONAKVU BiH KAKVU PAMTIMO, ALI IMA NADE

Boro Bjelobrk,nekadašnji poslanik u Skupštini SR/RBiH: Nismo uspjeli sačuvati onakvu BiH kakvu pamtimo, ali ima nade

Priča o navodnim zločinima u Dobrovoljačkoj ulici, kao i priče o napadu na zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i dešavanjima na Aerodoromu Sarajevo nisu planirane ni 2. ni 3. maja 1992. godine, nego mnogo ranije, kada je odlučeno da se to desi, rekao je u ekskluzivnom intervjuu Boro Bjelobrk, nekadašnji poslanik u Skupštini SR/RBiH, kojem su iz SDS-a prijetili smrću kako bi ga, kao Srbina, odvratili da glasa za održavanje referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Skupštini.

Bjelobrk je govorio o tome kako gleda na dešavanja od 2. maja 1992. godine kada su pripadnici bivše JNA napali zgradu Predsjedništva BiH i danu kada je nakon povratka sa pregovora o bivšoj Jugoslaviji održanih u Lisabonu o zarobljen predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović.

Nismo uspjeli sačuvati onakvu BiH kakvu pamtimo

“Drugi maj je podsjećanje na muku, na nevjericu, nadu da ipak neće biti tako kako se prijetilo. S druge strane, 2. maja još možda nismo ni bili svjesni koliko su ozbiljni ljudi Bosanci i Hercegovci bili, istovremeno i ljuti i spremni da se suprotstave svakoj agresiji, svakom belaju. Tako da sada, sa ove distance, kada gledate na 2. maj, bar mi imamo malo pomiješana osjećanja. S jedne strane, ja sam ljut na sebe što nisam ipak i prije shvatio o čemu se radi. Sve nisam vjerovao da bi se dotle moglo ići. A, s druge strane, ponosan sam što pripadam generaciji koja se suprotstavila zlu”, naveo je Bjelobrk.

Za uporne tvrdnje srpske strane kako je Dobrovoljačka ulica, napad na kolonu bivše JNA koji se desio dan kasnije, 3. maja, režirana i planirana kao osveta, Bjelobrk kaže da niti su opravdane niti istinite.

“Ne gledam uopšte na to tako, da je nešto uslijedilo kao dio plana. Mi smo četiri godine bili u ratu. Rijetke su situacije gdje se nešto planiralo dan za dan. Taj 3. maj, ta njihova provokacija, bila je ranije planirana, kao što je i 2. maj ranije bio planiran. Samo, ja spadam u one naivce koji to na vrijeme nisu shvatali. Jer, priča o Aerodoromu Sarajevo, Lisabonu, priča o Dobrovoljačkoj uopšte nije priča od 2. i 3. maja. To je priča koja je – bar sam sada siguran – puno ranije planirana, kada je i odlučeno da se desi”, naglašava Bjelobrk.

Kao poslanik Skupštine SR/RBiH koja je izabrana na prvim demokratskim izborima u Bosni i Hercegovini 1990. prisjetio se dešavanja koja su obilježila put ka nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Na pitanje da li danas možda smatra da je pogriješio što je kao poslanik glasao za održavanje o referenduma o nezavisnosti BiH, Bjelobrk odgovara: “Kakvi pogriješio, šta vam pada na pamet? Brišite to, što me pitate?”

Iako nikada ne bi promijenio svoju odluku, ni tada ni sada, Bjelobrk, ipak, priznaje da mu je žao što nije sve onako kako se očekivalo, za što se tada zalagalo i borilo.

“Žao mi je što moja generacija, ipak, nije uspjela da sačuva onakvu Bosnu i Hercegovinu kakvu pamtimo iz 70-ih i 80-ih godina. Ipak je ona narušena. I to je moja žal za mladošću, pravo da kažem. Ali, vjerujem i želim baš i da umrem sa tom nadom da će mladi Bosanci i Hercegovci pametno, promućurno ponovo stabilizovati ovu zemlju i napraviti je zemljom dostojnog, lijepog života”, navodi Bjelobrk.

Za zaborav zaslužnih krive sadašnje generacije, a ne mladi

Boro Bjelobrk je bio poslanik Skupštine SR/RBiH kojem su iz SDS-a prijetili smrću ne bi li ga kao Srbina odvratili da glasa za referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Te prijetnje ga nisu pokolebale, ali je ekskluzivno za Anadolu Agency odlučio da prokometariše da li ga je tada bilo strah zbog prijetnji.

“Svjedok ste moga postojanja. Da sam se bojao, onda se ne bih ponašao tako. Ali, to nije bilo zato što sam imao neku posebnu hrabrost. Ponašao sam se kao i svi drugi ljudi. Ključna je odluka da vi ne pristajete na neko zlo oko vas. To je starije od bilo kakvog straha ili bojazni. U svakoj drugoj varijanti vi gubite svrhu postojanja”, naglašava Bjelobrk.

Sa Bjelobrkom smo razgovarali i o tome da li je BiH zaboravila na ljude koji su u ratu dali svoj doprinos, poput Gorana Čengića, Ljubice Berak… i da li je to neopravdano.

“Sada me dirate u dušu. Naravno da se to nije smjelo desiti. Ja bih ipak to htio zamijeniti sa nadom u mlade ljude. Kamo sreće da i mene zaborave, a da sebi naprave ambijent u kome će pošteno i čestito živjeti. Naravno, da bih volio da se sjete i Gorana i mnogih drugih, prije svega, meni dragih mojih Sarajlija, mojih drugara. Goran je bio moj prijatelj. Ali, ne zaboravite, dio ove generacije ne dozvoljava to Goranu i sličnim. Nisu mladi krivi za to”, poručio je Bjelobrk.

Slušati ljekare, a ne političare, slušati stručnjake, a ne politikante

O tome kakvu Bosnu i Hercegovinu moramo graditi u budućnosti, Bjelobrk bez dvojbe kaže da moramo pružiti ruku jedni drugima.

“To je pod broj jedan. Reći: ‘Komšija, dobar dan, kako si?’ I sve što imate dijelite sa komšijama i sa najbližim. Nemojte se svoditi samo na porodicu, na vjeru, na naciju. Bosna i Hercegovina je mnogo lijepa i mnogo široka zemlja. Kada ljudi počnu dijeliti sva ta dobra koja imaju uza se ili sa sobom, tada će Bosna i Hercegovina biti sigurna i napredna”, kaže Bjelobrk.

Vrijeme samoizolacije zbog pandemije koronavirusa provodi šetajući psa, koji mu je velika ljubav, ali vjeruje kako će bh. narod i virus pobijediti kao što je pobijedio granate i snajpere u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini.

“Hoćemo, opet ćemo pobijediti. Samo, ja bih bolio da na ovom virusu naučimo definitivno jednu lekciju. Kada je bolest u pitanju, slušajte ljekare, nemojte političare. Jer, sutra, kada budemo dalje išli da radimo, da se razvijamo, slušajte stručnjake, nemojte slušati politikante. Valjda ćemo jednom to naučiti”, naglasio je Bjelobrk.

Almir Terzić (AA)

29.04.2020.

DOK MALINARI POSTAJU KORONA PROFITERI, PREMIJER FEDERACIJE BiH FADIL NOVALIĆ IZLOŽEN LINČU

29.04.2020.

MINISTAR SIGURNOSTI BiH FAHRUDIN RADONČIČ PORUČIO RS-U I SRBIJI: NA PITANJU GRANICE NEMA KOMPROMISA

29.04.2020.

GRAHAM BAMFORD ZASLUŽUJE SPOMEN OBILJEŽJE U SARAJEVU KAO OPOMENU ČOVJEKU I CIVILIZACIJI DA SE VIŠE NIKADA I NIKOME NE PONOVI GENOCID

Inicijativa IGK : “Graham Bamford zaslužuje spomen obilježje u Sarajevu kao opomenu čovjeku i civilizaciji da se više nikada i nikome ne ponov genocid”Da li se sjećamo čovjeka koji se na današnji dan 1993. godine živ spalio, zahtijevajući da se zaustavi ubijanje države Bosne i Hercegovine?

Politički, akademski i svi drugi bosanskohercegovački lideri – zar umirući glas dobrog Britanca, a bosanskog heroja, Grahama Bamforda, koji je u najtežim umirućim mukama rekao: “Moramo pomoći djeci BiH” nije dovoljan da vam proradi savjest da se u Sarajevu podigne spomenik ovom čovjeku – heroju?

Nadu u bolju Bosnu i Hercegovinu daje uzvišeni čin Grahama Bamforda. U tom plemenitom činu Britanca se čuva bosanskohercegovački bitak kao izraz neuništivosti bosanskohercegovačke države. Graham Bamford spalio se 29. aprila 1993. godine ispred zgrade Donjeg doma britanskog Parlamenta, da bi svojom žrtvom podsjetio na uništavanje države BiH, da bi podsjetio na agresiju i genocid i ubijanje ljudi, žena i djece pred očima inertnog čovječanstva.

Njegov ljudski čin saosjećanja s patnjama bosanskih ljudi, žena i djece prevazilazi sve licemjerne predstave o ljudskosti koje nam isporučuje doba bez morala i stida. Umro je u strašnim mukama. Kada je vidio na televiziji snimak spaljenih porodica u Ahmićima.

Pokušao je pozvati vladu svoje države da zaštiti nedužni bosanskohercegovački narod i zaustavi agresiju i genocid. Napisao je 29. aprila 1993. godine u svom oproštajnom pismu: ” Dosta je više stajanja po strani, dosta je ugljenisanih tijela u spaljenim kućama”. Danas su njegove oproštajne riječi još aktulenije, važnije. Dosta je pasivnosti i šutnje prema onima koji pokušavaju i danas uništiti državu BiH. Dosta je te šutnje kako od bosanskohercegovačkih, tako i od svjetskih lidera. Čovječe, Graham Bamford, počivaj u vječnom miru i nikada tvoje ime nećemo prepustiti zaboravu! Graham Bamford zaslužuje respekt građana Bosne i Hercegovine ma gdje bili, jer je daravavao svoj život za tu državu, respekt građana svijeta jer je svojim herojskim činom upozorio taj cinični svijet na nepravdu, zlo, nemoral i bestidnost koji njime vladaju.

Graham Bamford zaslužuje spomen obilježje u Sarajevu kao opomenu čovjeku i civilizaciji da se više nikada i nikome ne ponov genocid. Pozivamo bosanskohercegovački, posebno bošnjački politički establišment da učine dodatne napore u smislu izdavanja dozvole za izgradnju spomenika, tamo gdje mu je ustvari i mjesto, u Sarajevu.

Smatramo da je krajnije vrijeme da se ovim spomenikom zabilježi Grahamova životna žrtva za jednu malu po površini, a veliku po ideju zemlju, Bosnu i Hercegovinu. Taj spomenik treba biti mjesto gdje ćemo se dostojanstveno sjećati i zauvijek njegovati kulturu sjećanja na tog velikog čovjeka, navcodi sew u saopštenju za javnost Instituta ia istraživanje genocida  Kanada. 

(Kliker.info)

29.04.2020.

BOSANSKI PARADOKS: VRATI RESPIRATORE ILI IH PRODAJ SUSJEDIMA

Bosanski paradoks: Vrati respiratore ili ih prodaj susjedima

Bosanski paradoks: Vrati respiratore ili ih prodaj susjedima
Mustafa Cerić

Nikad u Bosni nije bolo manjka paradoksa, čak ih ima više nego što ih je stoik Zenon u svoje vrijeme mogao nabrojati. Ustvari, i sam Zenon bi Bosni  pozavidio na paradoksima njene stvarnosti, posebno na onaj s Ahilejem i kornjačom.

Stojim ovo u objavi dr. Mustafe Cerića, koju prenosimo u nastavku:

Predlažem premijeru Fadilu Novaliću da vrati 100 nabavljenih respiratora. Ili da tih 100 respiratora proda našim susjedima, koji  čekaju da ih nabave. Ili svjetskom kupcu, poput Amerike, koja kupuje sve dostupne respiratore u svijetu za svoje građane. I ne pita za cijenu. Nama nisu potrebni respiratori kojima fali procedura, na koju treba čekati duže nego na tražene respiratore dok se u državi  ne dogovore oni koji se inače ne mogu dogovoriti osim što im je ćejf da se dogovore, a njihov čejf je jako skup po zdavlje, mir, sigurnost i raspoloženje bosanskih građana.

Da, čudna smo mi nacija: kad nismo imali respiratore, kukali su što ih nemamo, a sad kad ih imamo, oni kukaju da nam mobilni respiratori ne trebaju. A da su nabavljeni statični respiratori, onda bi oni, vjerovatno, kukali da nam trebaju mobilni.

U Bosni ponosnoj i prkosnoj od sna nije nikad bilo nedostatak "čuda" i "čudovišta".

Bosna nije nikad bila u oskudici velikih priča o sitnim stvarima i malih pričama o velikim pitanjima.

Nikad u Bosni nije bolo manjka paradoksa, čak ih ima više nego što ih je stoik Zenon u svoje vrijeme mogao nabrojati. Ustvari, i sam Zenon bi Bosni  pozavidio na  paradoksima  njene stvarnosti, posebno na onaj  s Ahilejem i kornjačom. Naime, Ahilej se natjecao  s kornjačom, pri čemu je nejna startna pozicija jedan stadij ispred njegove. Ahilej je, da kažemo, samo deset puta brži od kornjače. Ali, Ahilej nikada neće stići kornjaču, jer dok Ahilej pređe taj jedan stadij kornjača će preći desetinu stadija, dok Ahilej pređe tu desetinu kornjača će preći stoti dio, dok Ahilej  dođe do te pozicije kornjača će se još malo pomaknuti i tako do u beskonačnost. Doista, Ahilej kornjaču nikada neće stići. Pogodi ko je u Bosni Ahilej ko kornjača? Odgovor na ovo pitanje je milijun dolara. To važi i za pitanje oko "respiratora". Ko je tu Ahilej a ko kornjača?

Premijeru Novaliću izađi i reci da sve znaš i da za sve preuzimaš odgovornost, jer u Bosni neko mora biti Ahilej a neko kornjača. Ti budi kornjača, koju Ahilijeva strijela neće nikad stići jer si ti brži dok na svojim leđima nosiš Bosnu, kao što kornjača nosi svoj oklop da se brani od slobodnih strijelaca.

Dragi moji,  Ramazan je. Posti ko je naučio postiti makar mu bilo teško. I daje ko je naučio davati makar ne imao. A kuka ko je naučio kukati makar imao. Tako je to oduvjek bilo. Dobar je ko je dobar makar ga zlo gazilo, a loš je ko je loš makar ga dobro dizalo. U muci se poznaju junaci.

Svemogući Allahu, osnaži nam hurmetom Ramazana imunitet na povodljivost za tuđom pameću!

Allahu Sveznajući, pouči nas kako da se izliječimo od sebičnosti, učmalosti, ahmakluka i lahkoumnosti!

Allahu Milostivi, omili nam junake koji se bore za opće dobro svih nas!


(Vijesti.ba)

29.04.2020.

NOVI ZAMAH BiH NA PUTU KA EU, NA POTEZU DRAGAN ČOVIĆ I HDZ

Novi zamah BiH na putu ka EU, na potezu Čović i HDZ

Novi zamah BiH na putu ka EU, na potezu Čović i HDZ
Dragan Čović

Predsjedništvo BiH jučer je usvojilo novi akcioni plan puta ka EU. Plan predviđa brži i efikasniji proces integracija koji će u potpunosti biti proveden kroz državne institucije BiH.

Članstvo u Evropskoj uniji ovim je planom određeno kao strateški vanjskopolitički cilj i prioritet BiH. Proces realizacije 14 ključnih prioriteta predviđa uspostavljanje ad hoc Političke radne grupe.

Političku radnu grupu čine članovi Predsjedništva BiH s predsjedavajućim na čelu (Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić) predsjedavajući Vijeća ministara BiH s dvoje zamjenika (Zoran Tegeltija, Bisera Turković i Vjekoslav Bevanda) i članovi Kolegija oba doma Parlamenta BiH (Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Nikola Špirić / Denis Zvizdić, Nebojša Radmanović i Borjana Krišto)

Grupa bi prvi zajednički sastanak trebala održati već u ponedjeljak, 4.maja.

Veliku podršku ovom pristupu dali su Delegacija EU u BiH i ambasadori zemalja Kvinte. Ambasadori su snažno pozdravili zaključak Predsjedništva BiH i njegovu posvećenost da predvodi proces ka realizaciji reformi po ključnim prioritetima utvrđenim u Mišljenju Evropske unije.

- Za predstavnike vlasti u BiH, samit u Zagrebu je prilika da jedinstvo stave ispred podjela te pokažu vođstvo i odlučnost za unapređenje ove zemlje - naveli su ambasadori Kvinte.

Kako Vijesti.ba saznaju, nekoliko dana uoči ove odluke održan je sastanak šefa Delegacije EU u BiH ambasadora Johana Sattlera sa političkim liderima, na kojem je i "pao" dogovor. Kako su nam otkrili naši izvori Milorad Dodik još jednom je pokazao svoju političku pragmatičnost. Svoj konstruktivan i racionalan pristup Dodik je potvrdio i usvajanjem navedenih zaključaka na nivou Predsjedništva BiH.

No, s druge strane posljednjem sastanku sa Sattlerom nije prisustvovao lider HDZ-a BiH i predsjedavajući državnog Doma naroda Dragan Čović.

Upravo je i to jedan od razloga zbog kojeg će se u Mostaru danas s njim sastati šef Delegacije EU Sattler. Poznato je kako su predstavnici HDZ-a predvođeni Čovićem do sada bojkotirali sastanke kojima je prisustvovao član Predsjedništva BiH Željko Komšić. No ukoliko će BiH ići naprijed ka EU, susret će se neminovno desiti 4. maja na sastanku Političke radne grupe.

Na testu je i HDZ-ova krilatica "promicatelja europskih vrijednosti". Nove blokade bi sasvim sigurno nanijele štetu državi i njenim evropskim integracijama, pa se nadati da HDZ neće ponovo igrati na kartu ucjena i blokada kao u slučaju aranžmana s MMF-om, na kojem još uvijek za povlačenje sredstava neophodnih državi fali potpis njihovog ministra Vjekoslava Bevande. Upravo je blokada novca na udaru kritika iz RS, pa je pitanje kako će se ovo na koncu odraziti i na odnose između SNSD-a i HDZ-a.

(Vijesti.ba)

29.04.2020.

ŽELJKO KOMŠIĆ O SASTANKU IZMEĐU ČLANOVA PREDSJEDNIŠTVA BiH I AMBASADORA ZEMALJA KVINTE/////////////////////

////////////////////////////


///////////////////////////

//////////////////////////////

///////////////////////////////

///////////////////////////////////

///////////////////////


////////////////////////

///////////////////////////////


///////////////////////


////////////////////////


//////////////////////////


////////////////////////////


////////////////////////////

29.04.2020.

KOLIKO IZOLACIJE MIJENJAJU LJUDE? OPSADA SARAJEVA I KORONA VIRUS KRIZA

29.04.2020.

HRANE, HRANE, GOSPODARU!

Hrane, hrane, gospodaru!Hrane, hrane, gospodaru!

Foto: longreads.tni

Strah nije motiv koji preporučuje pedagogija, ali vidiš da može biti efikasan stimulans. To je tzv. negativna motivacija (da se izbjegne nepovoljan scenarij). Strah (od gladi) je probudio zaboravljenog ratara u našem čovjeku. Biće žuljeva, ali biće nešto i u tanjiru. Valja ovu godinu predeverati ko ostane živ. Iskonska potreba za preživljavanjem je autentična potreba. Trodecenijska indoktrinacija da su simbolička i identitetska (etnička, vjerska…) pitanja najvažnija, pa makar morali i travu jesti pala je na ispitu ovog proljeća. Identitet je identitet, ali bez čorbe ništa…

Priča mi jučer komšija Nikola. Pčelar iz mog ranijeg priloga. Kad sam u Čapljini to mi je jedini komšija, ostalo su susjedi. Popričamo predveče preko plota socijalne distance. Tiho da niko ne čuje, posebno oni iz kriznog štaba. Kupio, kaže, vreću zemlje da pospe po vrtu da obogati tlo. Zemlja uvozna iz Njemačke!? Čekaj, nije to tema. Pogriješio sam. Ima važnijih pitanja.

Slušam ovih dana informaciju da BiH uvozi oko 92% svojih potreba za hranom. Dakle, proizvede se SAMO 8%. To se podudara sa neformalnim spoznajama da BiH s proljeća za jedanaest dana pojede jagnjad koja su pasla bosansku, hercegovačku, hercegbosansku travu…

Ostalo se uvozi. Novi Zeland, Australija…A, jedemo janjetinu s ražnja cijele godine s uvjerenjem da jedemo domaće. Haj prođi od Sarajeva prema Mostaru  a da ne svratiš kod Gojka ili Maksumića. Slično je i s vodom, sokovima, pivom…

Dobro jedemo, volimo i popiti. Malo proizvodimo, puno uvozimo. Ne valja. Nisu to povoljni ekonomski parametri. Trebalo bi da nas zabrinjava. Rastu stomaci, ali raste i vanjski dug. Dokad!? Kad će balon puknuti i ko će to platiti, tj. ko će trpjeti posljedice? E, to je već Tema.

Konstantno zatezanje konopca među vodećim političarima u BiH popusti samo kad se radi o novom kreditu. Pomozi Bakire, dogorilo, daj da ono potpišemo. Hoću moj Milorade, valjaš i ti meni.  A, Dragan ? Ne brini za njega, znaš njega. Znam, imaš pravo. Kooperativan je legitimni.

Onda dođe ova Corona i neke navike se mijenjaju. Ako ne kod političara onda baren kod plebsa. Priča mi neki dan isti onaj Nikola s početka  priče. Nikad u Nerezima, kaže, nije bilo kupaca k’o ove godine. Ne možeš na red doći. (Radi se o velikom rasadniku kilometar od centra Čapljine). Ko god ima okućnicu ili livadu koju je bio zaboravio sad obrađuje. Sadi, sije, okopava, zalijeva…Vidio sam danas ženu u prigradskom naselju kako od brda otkida zemlju, pravi kamenu podzidu, motika u rukama, nešto sadi…Koliko toliko…lijeha luka!? Neće te prehraniti, ali će bar za tren ublažiti strah od gladi.

Strah nije motiv koji preporučuje pedagogija, ali vidiš da može biti efikasan stimulans. To je tzv. negativna motivacija (da se izbjegne nepovoljan scenarij). Strah (od gladi) je probudio zaboravljenog ratara u našem čovjeku. Biće žuljeva, ali biće nešto i u tanjuru. Valja ovu godinu predeverati ko ostane živ. Iskonska potreba za preživljavanjem je autentična potreba. Trodecenijska indoktrinacija da su simbolička i identitetska (etnička, vjerska…) pitanja najvažnija, pa makar morali i travu jesti pala je na ispitu ovog proljeća. Identitet je identitet, ali bez čorbe ništa… Strah je  i ontogenetski i filogenetski primarna emocija. Strah je u konkretnoj situaciji u BiH proizveo promjene u glavama (i ponašanju) ljudi koje sva pamet nauke nije bila sposobna polučiti. Koliko će to trajati sasvim je drugo pitanje.

Priča tu ne završava. Zapravo trebalo bi tek tu početi. Gdje je u ovoj priči glavni igrač?

Njeno visočanstvo Država. Abeceda savremene ekonomije, poljoprivrede posebno, je da ove temeljne oblasti društvenog života ne mogu biti efikasne bez državne strategije i finansijske pomoći  države, odnosno subvencija. Poznato je kako se to radi u Francuskoj, Španiji…

E, toga u BiH nema. Ni strategije ni subvencija. Ima prazne priče i obećanja koja ne mijenjaju realitet. (Poljoprivrednicima, kažu, nisu isplaćeni ni oni mizerni poticaji za prošlu godinu!?) Pogotovo nema sistemskog pristupa koji bi na duži rok promijenio stanje u društvu, u konačnici poboljšao standard građana.

Da sam dobar u računu sad bih vam govorio o tome šta se može kupiti za godišnja primanja jednog parlamentarca. Samo za ona zvanična. Nov traktor ili možda i dva s priključcima? Koliko cisterni dizel goriva, koliko rasplodnih bikova… I najsiromašnije zemlje imaju ogromna finansijska sredstva. Problem je raspodjele novca i kontrole prirodnih resursa. A to je bit politike, a ne simbolička pitanja kojima politike truju građane. Je l’ de!?

Da se kratko vratimo onoj Nikolinoj vreći zemlje s početka priče. Sad vidim da se ipak uklapa u temu. Nije to obična zemlja, pametujem ja komšiji. To je humus. Njemačka industrija…Tu me prekida…Eno brda i polja treseta koliko oči ne mogu pregledati na prostoru između Livna i Grahova ili Kupresa, nisam upamtio. Svejedno. Komšija je pčelar, tamo vozi košnice na ispašu, zna te terene. Znaju to i oni koji su u mandatu ili bi trebalo da znaju izvan svake razumne sumnje. Ali njih nije briga ni za treset ni za poticaje ni za poljoprivredu ni za građane. Nastaviće(mo) uvoziti zemlju iz Njemačke, janjce iz Australije, vodu iz… pivo i vino iz…Valja ispuniti onih 92%, pa i prebaciti ako naredna godina bude nerodna.

Na kraju još nešto izvan teme. Tužilaštvo (kantona Sarajevo) je formiralo krivični predmet vezano za uvoz respiratora i testova za virus vrijednog desetak miliona KM za potrebe vlade F BiH. Izgleda nije poštovana propisana procedura o javnim nabavkama. Ni tu nije kraj javašluku i lopovluku. Uvoznik je neko poljoprivredno gazdinstvo kojem je osnovna djelatnost poljoprivreda!? Neka Srebrena Malina ili nešto tako, medicinska oprema!?

A ja vam pričam kako se vlast ne brine za poljoprivredu. Zaboravite što ste pročitali.

29.04.2020.

KAKO ĆE SVIJET I ZAPADNI BALKAN IZGLEDATI POSLIJE PANDEMIJE

29.04.2020.

AMBASADORI KVINTE: JEDINSTVO STAVITI ISPRED PODJELA

//////////////////////////


////////////////////////

///////////////////////


//////////////////////////

////////////////////////////////

///////////////////////

////////////////////////////


////////////////////////////


//////////////////////////


///////////////////////////////////////////////////


///////////////////////


////////////////////////

28.04.2020.

PREDSJEDNIŠTVO BiH: USKLADITI MJERE NA NIVOU DRŽAVE

28.04.2020.

SATLER POZDRAVIO POLITIČKU ZRELOST DOMAĆIH LIDERA u BiH

28.04.2020.

VALENTIN INZKO: SVE INSTITUCIJE MORAJU SARAĐIVATI SA CENTRALNOM IZBORNOM KOMISIJOM (CIK) BiH

///////////////////////////////


///////////////////////////


///////////////////////////

/////////////////////

//////////////////////

//////////////////////////


//////////////////////////


///////////////////////////

//////////////////////


//////////////////////


///////////////////////////

28.04.2020.

KOMŠILUK


KOMŠILUK
KOMŠILUK

Foto: Jasmin Mehić

Kad nas je ovih zlosrećnih dana zadesila planetarna pošast – KOVID 19, odjednom je opća nesigurnost kompletnog pučanstva zatražila neke tajne, možda čak i zaboravljene načine preživljavanja. I dok je do jučer u svakodnevlju manje pominjana kategorija komšiluk, koja je nekada u vrijeme svih nesreća, ratova, gladi, pa i epidemija, bila dominantni oblik pomoći čovjeka čovjeku, sad smo se sjetili, bez obzira na zabrane okupljanja više osoba i obvezatni razmak, da je ipak u ovoj situaciji potrebno imati pravi bosanski komšiluk. Jer, nevolja korona virusa je golema, a komšije, naravski, uz mjere zaštite, tu su da pomognu u svakom smislu…

Komšiluk je ovih dana u kontekstu zajedništva bosanskohercegovačke nacionalne šarenice, sa svim njenim bogatstvom u različitosti, pomenuo u razgovoru pred predstojeći Pesah i vođa bh. Židova, Jakob Finci, ilustrativnim primjerom ispomaganja triju obitelji različitih vjera i nacija u jednoj sarajevskoj zgradi za vrijeme NDH.

Bio sam sretan čuti te riječi mudrog Jakoba Fincija, jer u dobu kada i bh. zvaničnici krajnje neoprezno i neodgovorno koriste riječ poteklu iz tuđmanovsko-brozovićevskog jezikoslovlja – suživot, Finci je govorio o prevazilaženju teškoća kroz zajednički život. I to u komšiluku, dakako. Sa mjerama antikoronske zaštite, dakako.

Ništa bez komšiluka, bogami, ništa…

28.04.2020.

MMF ODOBRIO KREDIT BiH, VIJEĆE MINISTARA JOŠ BEZ ODLUKE

27.04.2020.

KOLUMNE

27.04.2020.

PROF.DR SENADIN LAVIĆ : BOSANSKI DRŽAVNI IDENTITET JE KONCEPT KOJA NAS UČI DA DRŽAVA NIJE PLEMENSKA ZAJEDNICA S "POGLAVICOM" NA ČELU

27.04.2020.

SDA POZVALA MINISTRA BEVANDU DA PRESTANE S OPSTRUKCIJAMA


////////////////////////////


//////////////////////////


/////////////////////////
27.04.2020.

DR.BAKIR NAKAŠ: NEMA OPUŠTANJA, NIJE KRAJ PANDEMIJE

Dr.Bakir Nakaš: Nema opuštanja, nije kraj pandemije


Ulazimo u drugi dio proljetnog perioda, ulazimo u ljeto i ovo će zasigurno imati efekt na virus koji će izgubiti moć velike zaraze. Nije došao kraj pandemije, ovo je možda silazna faza. Kazao je ovo u razgovoru za „Dnevni avaz“  Bakir Nakaš, ugledni ljekar infektolog.

Zaštitna oprema

– Kada će biti kraj pandemije, zavisi od broja zaraženih. Ti trendovi će nam dati procjenu jesmo li izašli iz pandemije ili nismo – istakao je Nakaš.

Veliki broj stručnjaka navodi da su odluke o ublažavanju mjera i ukidanju policijskog sata preuranjene. 

Šta je na nama

Nakaš pojašnjava da, ukoliko se građani budu pridržavali mjera, možemo računati da neće doći do skoka broja novozaraženih.

– Hoće li ovo oslobađanje biti okidač za neku pojavu zaraženih, ostaje da vidimo. Ukoliko bi se građani pridržavali nošenja zaštitne opreme, socijalne distance, da se ne okupljaju, možemo proći bez posljedica. Ovo je mač s dvije oštrice, ali, ukoliko se bude pridržavali svih mjera i zaštitili sebe i druge, jedna od oštrica tog mača će se otupiti – kazao je Nakaš.

Ublažavanje mjera

Između ostalog, on navodi da će se ovaj virus zasigurno pojaviti ponovo u septembru.

– Ublažavanje mjera ne znači da građani mogu da se opuste i da je kraj pandemije. Moramo biti ozbiljni i svjesni da su rizik Prvi maj i Đurđevdan. Ublažavanje mjera je društveno davanje mogućnosti da imate pravo da izađete na zrak, da odete do trgovine, ali to ne znači da se smijemo ponašati kao da nije pandemija – rekao je Nakaš.

Nakaš pojašnjava da, ukoliko nema vakcine te nemamo mogućnosti da preveniramo, moramo djelovati na neke druge stvari.

– Dakle, ključan je odnos prema sebi i podizanje imunološkog odgovora opće zaraze. Nadam se da ćemo mi, kada se pojavi ponovo virus, iskoristiti iskustvo koje smo sada stekli. Restriktivne mjere su učinile svoje, sada je sve na nama – zaključio je Nakaš.

(Avaz)27.04.2020.

HERCEG-BOSNA U HAAGU (28): HRVATSKA JE "VRŠILA STVARNU VLAST" U OKUPIRANIM OPĆINAMA HERCEG-BOSNE

27.04.2020.

ŠEF UREDA SZO U BiH: PET FAKTORA ZA UBLAŽAVANJE MJERA

26.04.2020.

EU TRAŽI DA PRAVOSUĐE U BiH ŠTO PRIJE POČNE SA RADOM

EU traži da pravosuđe u BiH što prije počne sa radom

EU traži da pravosuđe u BiH što prije počne sa radom
Johann Sattler / Pixsell

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler zahtijeva od predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milana Tegeltije da sudovi i tužilaštva što prije počnu sa radom.

Sattler je uputio pismo Tegeltiji u kome traži i da VSTS pokrene postupke donošenja odluka iz svoje nadležnosti, kao i procese imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija.

“U prilogu dostavljam dopis upućen vlastima Bosne i Hercegovine, koji takođe govori o situaciji u pravosuđu u vrijeme pandemije KOVID-19, te potrebi da se obezbijedi kontinuitet rada pravosuđa”, naveo je Sattler u pismu.

Šef Delegacije EU u BiH je pozdravio neke od inicijativa koje je VSTS BiH usvojio, kao što je omogućavanje održavanja određenih postupaka putem video konferencijskog poziva, kao i sastanak rukovodstva VSTS sa predsjednicima sudova i glavnim tužiocima na isti način.

“Potrebno je razmotriti da se sjednice VSTS, sastanci stalnih komisija i ostalih radnih tijela Savjeta, održavaju na sličan način, kako bi se osiguralo donošenje odluka, uključujući i odluke u postupcima imenovanja, čak i sada”, navodi se u Sattlerovom pismu.

Tegeltija se poziva da hitno preispita “svoju odluku o obustavi rada” i preporučuje mu da uvede mjere u svakodnevni rad VSTS-a, koje će osigurati maksimalnu transparentnost.

“Takođe vas pozivamo da obezbijedite da sudovi i tužilaštva nastave rad na rješavanju zaostataka i da se pridržavaju svojih godišnjih planova gdje god je to moguće. Vaša mjera od 22. marta nalaže rad samo na prioritetnim predmetima”, istakao je Sattler.

Prema njegovim riječima, rad na smanjenju broja neriješenih predmeta mora se nastaviti i u ovim izazovnim vremenima.

Još se kaže da bi VSTS BiH mogao razmotriti “da putem svog Sekretarijata uskoro sazove koordinacijski sastanak donatora putem video poziva, radi razgovora o načinima pomoći Savjetu u njegovom radu u ovom teškom periodu”.


(Vijesti.ba)

26.04.2020.

ŽELJKO KOMŠIĆ : NE SMIJEMO ZABORAVITI ŽRTVE ZLOČINA KVISLINŠKOG REŽIMA NDH


////////////////////////

//////////////////////////


/////////////////////////


//////////////////////////////


////////////////////////

26.04.2020.

AMBASADOR SAD-A U BiH ERIC NELSON ODAO POČAST ŽRTVAMA FAŠIZMA U JASENOVCU


////////////////////////////////////////////


//////////////////////


////////////////////////////


////////////////////////////


/////////////////////////


////////////////////////////


///////////////////////////


///////////////////////////

26.04.2020.

KAKO JE BANJALUKA PO DRUGI PUT UBILA SVOJE OSLOBODIOCE...

KAKO JE BANJALUKA PO DRUGI PUT UBILA SVOJE OSLOBODIOCE...

26.04.2020.

HERCEG-BOSNA U HAAGU (28): HRVATSKA JE "VRŠILA STVARNU VLAST" U OKUPIRANIM OPĆINAMA HERCEG-BOSNE

26.04.2020.

PROF.DR. IVO KOMŠIĆ : FRANJO TUĐMAN JE BLAGOSLOVIO OSNUTAK REPUBLIKE SRPSKE...

PROF.DR. IVO KOMŠIĆ : FRANJO TUĐMAN JE BLAGOSLOVIO OSNUTAK REPUBLIKE SRPSKE...


////////////////////////////////////////////////////////////////

PROF. DR. HARIS SILAJDžIĆ : TENDENCIJE HORIZONTALNOG OSVAJAČKOG ŠIRENJA


///////////////////////////


//////////////////////

KAKO JE BANJALUKA PO DRUGI PUT UBILA SVOJE OSLOBODIOCE...

26.04.2020.

KEMAL KURSPAHIĆ : UCJENE NA EUROATLANSKOM PUTU

25.04.2020.

KONTROVERZNI PROJEKT: OKO 1.500 DOBROVOLJACA BIĆE NAMJERNO ZARAŽENO KAKO BI TESTIRALI VAKCINU


//////////////////////////////

///////////////////////////////
//////////////////////

////////////////////////////


///////////////////////////


////////////////////////////


/////////////////////////

//////////////////////////////

///////////////////////////////


//////////////////////////

25.04.2020.

MCP BIH: U BiH KORONAVIRUSOM ZARAŽENO 1486 OSOBA. PREMINULO 57

25.04.2020.

KAKO JE BANJALUKA PO DRUGI PUT UBILA SVOJE OSLOBODIOCE...

25.04.2020.

DRAGAN STOJKOVIĆ: ŽIVIMO POD OKUPACIJOM DIKTATURA KOJE MANIPULIŠU NACIONALIZMOM I MRŽNJOM

25.04.2020.

MINISTAR SIGURNOSTI U BiH FAHRUDIN RADONČIĆ NAJAVIO PRITVARANJE MIGRANATA KOJI KRIJU LIČNI IDENTITET

24.04.2020.

AMBASADOR SAD-A U BiH ERIC NELSON: INSTITUCIJE U BiH SU NA EPIDEMIJU ODGOVORILE USPJEŠNO

24.04.2020.

OD DANAS 24.4. 2020. UKINUT POLICIJSKI SAT U FEDERACIJI BiH


////////////////////////////


/////////////////////////////

////////////////////////


//////////////////////////////

////////////////////////////

////////////////////////////////////


/////////////////////////////


/////////////////////////////


/////////////////////////////

//////////////////////

//////////////////////////////


////////////////////////////


////////////////////////


///////////////////////////


////////////////////////////


/////////////////////////////


////////////////////////


////////////////////////////

24.04.2020.

PROF. DR. HARIS SILAJDžIĆ : TENDENCIJE HORIZONTALNOG OSVAJAČKOG ŠIRENJA


///////////////////////////

24.04.2020.

SAFET ORUČEVIĆ : IZRASLE SU GENERACIJE KOJE NE ZNAJU SKORO NIŠTA O AGRESIJI NITI O HEROJIMA ODBRANE

Oručević: Izrasle su generacije koje ne znaju skoro ništa o agresiji niti o herojima odbrane

Oručević: Izrasle su generacije koje ne znaju skoro ništa o agresiji niti o herojima odbrane
Foto: Arhiv

Veliko zanimanje javnosti u Bosni i Hercegovini pobudila je informacija o tome da je Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara pokrenuo televizijski kanal pod nazivom Historija TV.

O pokretanju prvog domaćeg TV kanala koji se u cijelosti bavi historijom BiH, razgovarali smo sa Safetom Oručevićem, direktorom Centra za mir i multietničku saradnju. Kako nam je otkrio, projekt nastaje doslovno 18 godina, koliko postoji i Centar i pod čijim okriljem se isto toliko prikuplja arhivska građa.

Rezultat je bio porazan

- Ideja o pokretanju kanala nastala je spontano. Sada će tome već tri godine kada smo u Mostaru, zajedno s boračkim udruženjima, organizirali izložbu ratnih fotografija. Naši komandanti tada su ostali šokirani činjenicom da su u Mostaru izrasle generacije koje ne znaju skoro ništa o agresiji na svoj grad niti o herojima njegove odbrane.

Čak na fotografijama nisu mogli prepoznati rahmetli Hujku. Nakon toga smo došli do ankete provedene među maturantima širom BiH, koji nisu znali osnovne i najvažnije činjenice o zemlji u kojoj su rođeni i u kojoj žive.

Dobro se sjećam da je jedno od pitanja bilo da se nabroje imena devet komandanata koji su odlikovani najvišim ratnim priznanjem, Ordenom heroja oslobodilačkog rata. Rezultat je bio porazan.

A, evo prilike i da svi oni koji ovo čitaju, upitaju sami sebe znaju li imena devet heroja odbrane Bosne i Hercegovine. I, naravno, nauk nam je "History Channel", koji sa pravom ne dozvoljava da se zaborave Holokaust i zločini Drugog svjetskog rata, a vjerovatno zahvaljujući tome, danas znamo više o tim dešavanjima nego o svojoj najbližoj historiji - ističe Oručević.Kadar iz promotivnog spota 

Cilj ovog projekta je, kaže, da se za sva vremena na jednom mjestu zabilježe, pohrane i uporno ponavljaju najznačajniji historijski događaji, svaki značajan datum, ime i prezime, od prvog spominjanja Bosne do perioda obnove njene državnosti i odbrane u posljednjoj agresiji na BiH.

-To je suštinski važno zbog kulture pamćenja u državi kojoj je bilo namijenjeno da nestane, da sadašnje i buduće generacije sačuvaju sjećanje na najvažnije ljude i događaje - poručuje Oručević.

U pozdravnom pismu navedeno je da će biti emitiran serijal "Svjedoci vremena". Oručević kaže da će kroz taj serijal biti emitirana svjedočenja živih aktera najtežeg vremena odbrane BiH.

Posebna pažnja

- Čuvat ćemo sjećanje na njih, kao i na one koji već odavno nisu među živima. Želimo s ove vremenske distance čuti komandante, historičare, pisce, političare, novinare, preživjele aktere ratnih strahota... Posebna pažnja bit će posvećena ostavštini Haškog tribunala, presudama, svjedočenjima, suđenjima. Mnogo je ideja, brojne tek dolaze.

Nakon objave informacije o pokretanju kanala, stižu čestitke, ali i sjajne ideje. Mi krećemo s emitiranjem arhive koju smo godinama sakupljali, a plan je da za tri godine imamo jedan cjelovit, trajan, poučan i zanimljiv kanal - otkriva nam bivši gradonačelnik Mostara.

Oručević je u svom pozdravnom pismu istaknuo, također, da je projekt TV Historija već prezentiran značajnom broju javnih ličnosti iz svih aspekata društvenog života u BiH, brojnim bh. intelektualcima i historičarima koji su dali podršku, savjete i svoj doprinos.

Eksperimentalni program

- Sada čekamo okončanje razgovora s operaterima i sponzorima, nakon toga ćemo govoriti o imenima ljudi koji su pomogli da ovaj projekt nastane, koji su dali prave smjernice, ideje, stavili se na raspolaganje. Njihova imena zauvijek će ostati zapisana kao imena tvoraca ovog projekta - kaže nam Oručević.

U toku su pregovori s kablovskim operaterima, a upitan o tome kada se može očekivati emitiranje programa, Oručević kaže:

- Na našem webu povremeno emitiramo eksperimentalni program. Nadam se u narednih nekoliko mjeseci.(Vijesti.ba / Avaz)

24.04.2020.

USVOJEN "ANTIKORONA ZAKON" - PRVI PAKET ZA SPAS PRIVREDE!

23.04.2020.

MINISTAR SIGURNOSTI BiH FAHRUDIN RADONČIČ O PROTJERIVANJU MIGRANATA - UPOSLENICI OHR-A TRAŽE ZAŠTITU NAKON IZJAVE MILORADA DODIKA


///////////////////////////

Uposlenici OHR-a traže zaštitu nakon izjava Dodika

Uposlenici OHR-a traže zaštitu nakon izjava Dodika
Foto: Vijesti.ba

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić rekao je danas kako su on i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela dobili zahtjev od OHR-a za povećanjem sigurnosnih mjera nakon izjave Milorada Dodika u kojoj OHR spominje kao neprijateljsku instituciju za Srbe.

Radončić je poručio kako će napraviti provjere i ukoliko se ustanovi da im je sigurnost ugrožena, povećat će broj policijskih službenika i sigurnosne mjere kod OHR-a.

Obraćajući se javnosti, ministar Radončić dodao je kako su počeli s pripremama za deportaciju ilegalnih ekonomskih migranata iz BiH u zemlje njihovog porijekla. Poručio je da BiH neće biti depo za migrante gdje će pojedine evropske zemlje vrštii selekciju kvalitetne radne snage.(Vijesti.ba / N1)

23.04.2020.

U MOSTARU POKRENUTA HISTORIJA TV. PRVI DOMAĆI KANAL KOJI SE U CIJELOSTI BAVI HISTORIJOM BiH

23.04.2020.

REISU-L-ULEMA ISLAMSKE ZAJEDNICE U BiH HUSEIN EF. KAVAZOVIĆ : RAMAZAN JE PRILIKA DA OSNAŽIMO NAŠ DUH U BORBI SA OVOM BOLEŠĆU

23.04.2020.

MMF UPLATIO BiH 330 MILIONA EURA, ČEKA SE GARANCIJA VM BiH

//////////////////////

////////////////////////////


//////////////////////////

Gradonačelnik Sarajeva

Skaka uručio ramazanski top Konjicu

//////////////////////////

////////////////////////////


/////////////////////////


///////////////////////


////////////////////////


//////////////////////

////////////////////////////

////////////////////////

//////////////////////////


//////////////////////////////


////////////////////////


////////////////////


////////////////////


///////////////////////


////////////////////////


////////////////////////


////////////////////////////

23.04.2020.

PROF.DR. IVO KOMŠIĆ : FRANJO TUĐMAN JE BLAGOSLOVIO OSNUTAK REPUBLIKE SRPSKE...

23.04.2020.

NJEMAČKA ODOBRILA ISPITIVANJE VAKCINE PROTIV KORONAVIRUSA NA LJUDIMA. VAKCINU ĆE DOBITI 200 ZDRAVIH DOBROVOLJACA IZMEĐU 18 I 55 GODINA

Njemačka odobrila ispitivanje vakcine protiv koronavirusa na ljudima. Vakcinu će dobiti 200 zdravih dobrovoljaca između 18 i 55 godina

Njemačka je odobrila svoje prvo kliničko testiranje vakcine na novi koronavirus, objavio je danas Institut Paul Ehrlich (PEI). Njihovo savezno regulatorno tijelo dalo je zeleno svjetlo za testiranje vakcine na dobrovoljcima.

vakcina naziva BNT162 razvila je tvrtka BioNTec, sa sjedištem u Mainzu, u suradnji s farmaceutskim divom Pfizerom.

U prvom dijelu kliničkih testiranja, vakcinu će u različitim dozama primiti 200 zdravih dobrovoljaca u dobi između 18 i 55 godina, a u drugoj fazi osobe koje spadaju u rizične skupine.

“Drago nam je da smo završili predklinička ispitivanja i da ćemo uskoro, prije nego što smo očekivali, početi s prvim testiranjima na ljudima”, sa zadovoljstvom je objavio generalni direktor i suosnivač BioNTech-a, Ugur Sahin.

Pfizer i BioNTech uskoro planiraju provesti ispitivanja cjepiva BNT162 i u Sjedinjenim Državama.

Tvrde kako su pažljivo procijenili potencijalne rizike i profile ljudi koji će primiti vakcinu.

U prve dvije faze testiranja biti će ispitivana podnošljivost cjepiva. Tvar koju testira BioNTech spada u grupu genetskih cjepiva i sadrži genetske informacije uzročnika koje imunološki sustav koristi u borbi protiv zaraze.

Prema informacijama njemačkog Saveza istraživačkih farmaceutskih kompanija, od izbijanja pandemije koronavirusa pokrenuto je najmanje 80 projekta za pronalaženje vakcine protiv ovog virusa. Četiri vakcine se već klinički testira u Kini i SAD-u.

Predsjednik Instituta Paul Ehrlich Klaus Cichutek predviđa da će ove godine u Njemačkoj početi klinička testiranja na najmanje četiri potencijalna cjepiva. No, on smatra malo vjerojatnim da će već ove godine na tržište biti puštena vakcina za široke mase.

Najdalje u kliničkom procesu dospjelo je eksperimentalno cjepivo koje su proizvele tvrtka CanSino Biologics Inc. iz Hong Konga te Pekinški institut za biotehnologiju, čije je cjepivo u fazi 2.

Druga dva ispitivanja na ljudima rade američki proizvođači lijekova Moderna Inc i Inovio Pharmaceuticals Inc.

Znanstvenici s Oxforda, koji također rade na razvoju cjepiva, nedavno su nagovijestili da bi do rujna mogli imati spremno cjepivo, ako se sve bude odvijalo prema planu. 

(Kliker.info-SD)

23.04.2020.

HARIS SILAJDžIĆ: KRŠENJE DEJTONSKOG SPORAZUMA DOVODI U PITANJE MIR U BiH

23.04.2020.

KAKO ĆE EVROPA IZGLEDATI NAKON KORONA VIRUSA

23.04.2020.

RUSIJA ULAŽE OZBILJNE RESURSE U NEMIRENJE SRBIJE S RATNOM PROŠLOŠĆU I TIME JE DRŽI DALJE I OD EU I OD NATO-A, ALI I OD REGIONA

23.04.2020.

SVIJET SE NEĆE VRATITI NA NAČIN FUNKCIONIRANJA KAO U PROŠLOSTI

Svijet se neće vratiti na način funkcioniranja kao u prošlosti

Svijet se neće vratiti na način funkcioniranja kao u prošlosti
Tedros Adhanom Ghebreyesus

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), danas je na presici u Ženevi upozorio da će koronavirus još dugo biti među ljudima.

Napomenuo je kako pandemija u zapadnoj Europi usporava, ali da broj zaraženih i smrtnih slučajeva i dalje raste u Africi, Srednjoj i Južnoj Americi te istočnoj Europi.

"Najgore bi bilo da se opustimo"

"Još nam je puno toga ostalo za napraviti, ovaj virus će dugo biti među nama", rekao je Ghebreyesus pa nastavio o sve većoj frustraciji među ljudima zbog odredbi o ostajanju doma, prenosi Index.

"Razumijem frustraciju, ali najgore bi sada bilo da se opustimo. Svijet se neće i ne može vratiti na način funkcioniranja kao u prošlosti. Mora postojati novi standard normalnoga, svijet koji je zdraviji, sigurniji i bolje pripremljen", završio je šef WHO-a. Prije nekoliko dana je rekao da najgore razdoblje pandemije u svijetu tek slijedi.

Od početka pandemije u svijetu je zabilježeno gotovo 2,6 milijuna slučajeva. Više od 180 tisuća ljudi je preminulo od posljedica koronavirusa, a više od 710 tisuća se oporavilo.

(Vijesti.ba)

22.04.2020.

HISTORIJSKA PORUKA IZ SREBRENICE POVODOM 75 GODINA OD PROBOJA LOGORAŠA IZ JASENOVCA

Historijska poruka iz Srebrenice povodom 75 godina od proboja logoraša iz Jasenovca

Historijska poruka iz Srebrenice povodom 75 godina od proboja logoraša iz Jasenovca
Foto: Fena

Memorijalni centar Srebrenica poslao je historijsku poruku povodom 75 godina od proboja logoraša iz Jasenovca, s jasnim antifašističkim porukama i porukama borbe protiv politizacije i manipulacije žrtvama.

- Na današnji dan, prije 75 godina, posljednji zatočenici ustaškog logora Jasenovac su se pokušali domoći slobode, nakon što je noć prije u logoru ubijeno najmanje 700 žena, koje su preostale u logoru. U proboju je preživjelo manje od stotinu ljudi. Ovaj logor smrti je jedno od najvećih mjesta stradanja Jevreja, Roma i Srba, a u njemu su se našli i brojni antifašisti Hrvati i Bošnjaci koji su ustali protiv NDH i ustaškog terora - poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Iz Centra ističu da snage koje veličaju ratne zločince i genocid nad bošnjačkim narodom, danas istovremeno koriste temu Jasenovca kao jednu od "platformi" za jačanje nacionalističkih narativa.

- Njima je broj ubijenih uvijek premali, njima su žrtve uvijek izgovor i dopuna za ono "ali", kada govore "da je bilo zločina na svim stranama". Memorijalni centar Srebrenica, kao temeljna institucija sjećanja na genocid počinjen nad bošnjačkim narodom od 1992. do 1995. godine, uvijek će s jednakim pijetetom gledati na nevine žrtve Jasenovca i drugih mjesta ustaškog, četničkog i fašističkog terora, kao na svoje. Jer slike mrtve djece Jasenovca, ne umanjuju i ne poništavaju masovne grobnice i koncentracione logore devedesetih, od Srebrenice do Tomašice, od Omarske do Sušice. Zato se sjećamo. A nama, ostaje samo nada, da će jednog dana slična poruka stići iz Jasenovca na našu adresu u Potočarima - zaključeno je u poruci Memorijalnog centra Srebrenica.

(Vijesti.ba / FENA)

22.04.2020.

USVAJANJE "ANTIKORONA ZAKONA" PRVI KORAK ZA SPAS PRIVREDE

22.04.2020.

EVROPSKI KOMESAR VARHELYI OBJAVIO: JOŠ 250 MILIONA EURA ZA BiH OD EVROPSKE UNIJE

22.04.2020.

USTAVNI SUD BiH: ZABRANOM KRETANJA PREKRŠENA LJUDSKA PRAVA


///////////////////////////


////////////////////////////

//////////////////////////

/////////////////////

//////////////////////////

///////////////////////////////


////////////////////////////

////////////////////////

//////////////////////////


////////////////////////


/////////////////////////


/////////////////////////////


//////////////////////////


////////////////////////


/////////////////////////////

22.04.2020.

PRIČA O DOBRIM LJUDIMA - MEDICINSKA SESTRA LEJLA

22.04.2020.

BOŠNJAČKI MINISTRI BLOKIRALI ODLUKU O KREDITU MMF-A ZA BiH

22.04.2020.

DR. SAJMA KRKIĆ-DAUTOVIĆ : PLANIRANJE GODIŠNJIH ODMORA DA, ALI U SVOJOJ ZEMLJI