Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.03.2020.

VALENTIN INZKO: IZNENADIT ĆETE SE KOLIKA POMOĆ DOLAZI BiH

31.03.2020.

IZLIJEČEN OD KORONA VIRUSA: NISAM SE PLAŠIO, SAMO DISCIPLINA I SAMOIZOLACIJA

31.03.2020.

PROFESOR MICHAEL LEVITT: SITUACIJA U ŽARIŠTIMA EPIDEMIJE SE POPRAVLJA

31.03.2020.

DR. RIJAD KONJHODžIĆ: VIRUS ĆEMO POBIJEDITI IMUNITETOM KRDA

31.03.2020.

MINISTAR SIGURNOSTI BiH FAHRUDIN RADONČIČ : INICIRALI SMO POMOĆ VEĆU OD 80 MILIONA EURA, NE ŽELIM IMATI DOTICAJA SA PODJELOM


///////////////////////

////////////////////

////////////////////////

///////////////////////////


/////////////////////


////////////////////////////


//////////////////////


///////////////////////


////////////////////////

31.03.2020.

DRAGO BOJIĆ : ZA VIŠE NADE

31.03.2020.

NADA ZA NEW YORK: SAD ODOBRIO LIJEČENJE HLOROKINOM I HIDROKSIHLOROKINOM

31.03.2020.

AMELIE MONTCHALIN: ZBOG VIRUSA SE DOVODI U PITANJE OPSTANAK EVROPSKE UNIJE

Francuska državna sekretarka za evropske poslove : Zbog virusa se dovodi u pitanje opstanak Evropske unije

Evropska unija će se suočiti s pitanjem opstanka ukoliko iz krize s korona virusom ne izađe ujedinjena, izjavila je francuska državna sekretarka za evropske poslove Amelie de Montchalin.

“Apsolutno se moramo zajedno pripremiti za izlazak iz krize i oporavak, pripremiti se za period nakon krize i moramo pokazati da smo efikasni zato što ćemo biti zajedno”, rekla je ona.

Bivši predsjednik Evropske komisije Jacques Delors upozorio je ranije da bi izostanak solidarnosti bio smrtna opasnost po EU.

“Danas se održavamo zajedno zahvaljujući solidarnosti”, kazala je Montchalin i podsjetila na mjere koje je EU usvojila za borbu protiv zdravstvene krize i posljedica po privredu.

“Evropska centralna banka [ECB] je pokrenula program od 750 milijardi eura podrške zemljama, što je bez presedana. Ukinuli smo pravila Pakta za stabilnost o deficitu, što je bez presedana”, precizirala je ona i podsjetila na plan od 40 milijardi eura Evropske komisije.

‘Evropa od akcije i solidarnosti’

Montchalin je rekla da se sada razmatra šta uraditi u periodu nakon krize.

“Ne možemo se izuzeti od te solidarnosti… Ako neki misle da se mogu izuzeti, to će imati velike posljedice po evropski projekat”, dodala je.

“Naša Evropa je Evropa od akcije, solidarnosti. Ako neki to ne žele, postavlja se pitanje o njihovom mjestu, o onome šta 27 zemalja treba još uraditi, a to je onda fundamentalno, egzistencijalno pitanje”, upozorila je francuska zvaničnica.

Lideri EU-a su se dogovorili u četvrtak, pod pritiskom Italije, koja je u najtežem stanju zbog pandemije korona virusa, da kroz 15 dana razmotre snažnije mjere za suočavanje s najavljenom recesijom.

(Kliker.info-Beta)

31.03.2020.

DA LI JE POTREBNO U BH. ENTITETU RS-A UVODITI VANREDNO STANJE AKO GA DRŽAVA BiH NIJE UVELA

31.03.2020.

PORUKA BILLA GATESA: ČEMU NAS ZAISTA UČI KORONA VIRUS?

PORUKA BILLA GATESA: ČEMU NAS ZAISTA UČI KORONA VIRUS?


Poruka Billa Gatesa: Čemu nas zaista uči korona virus?

Bill Gates

Kako stalno razmišljam o tome, želim da sa vama podijelim šta mislim da nam zaista poručuje korona virus?

1) Podsjeća nas da smo svi jednaki, nezavisno od naše kulture, religije, zanimanja, finansijske situacije ili slave. Ova bolest tretira nas jednako, pa bi možda i mi trebalo tako isto da tretiramo jedni druge. Ako mi ne vjerujete, samo pitajte Toma Hanksa.

2) Podsjeća nas da smo svi povezani i da ono što utiče na jednu osobu ima uticaj i na druge. Podsjeća nas da sve lažne granice koje smo stvorili imaju veoma mali značaj, jer virusu nije potreban pasoš. Podsjeća nas, tlačeći nas tek nakratko, na one širom svijeta čiji čitavi životi prolaze u potlačenosti.

3) Podsjeća nas kako je dragocijeno naše zdravlje i kako smo stigli dotle da ga zanemarujemo, hraneći se loše proizvedenim namirnicama i pijući vodu koja je kontaminirana silnim hemikalijama. Ako ne čuvamo naše
zdravlje, naravno da ćemo se razboljeti.

4) Podsjeća nas da je život kratak, i šta je to što je najavažnije da radimo – a to je da pomažemo jedni drugima, posebno onima koji su stari ili bolesni. Naša svrha nije samo u tome da kupujemo toalet papir.

5) Podsjeća nas kako je naše društvo postalo materijalističko i kako se u teškim vremenima sjetimo šta nam je nužno (hrana, voda, lijekovi), nasuprot luksuznoj robi kojoj često dajemo nezasluženu vrijednost.

6) Podsjeća nas na značaj naše porodice i života u svom domu i koliko smo to zanemarili. Tjera nas nazad našim kućama kako bismo mogli ponovo da izgradimo naše domove i ojačamo naše porodice.

7) Podsjeća nas da naš pravi posao nije ono što radimo, da je zanimanje ono čime se bavimo, a nije ono za što smo stvoreni da radimo. Naš pravi posao je da brinemo jedni o drugima, da štitimo jedni druge i da budemo korisni jedni drugima.

8) Podsjeća nas da svoj ego stalno držimo pod kontrolom. Podsjeća nas da bez obzira na to koliko mislimo da smo značajni ili koliko drugi misle da smo važni, jedan virus može zaustaviti čitav naš svijet.

9) Podsjeća nas sa je moć slobodne volje u našim rukama. Možemo da izaberemo da sarađujemo i da pomognemo jedni drugima, da dijelimo, dajemo, pomažemo, podržavamo jedni druge ili možemo da izaberemo da budemo sebični, da skladištimo, da brinemo samo o sebi. I zaista, u teškoćama se vidi naše pravo lice.

10) Podsjeća nas da možemo da budemo strpljivi ili možemo paničiti. Možemo ili razumijeti da su se ovakve situacije već događale više puta u istoriji i da će proći, ili možemo paničiti i misliti da je ovo sam kraj svijeta, čime bismo, svakako, nanijeli sebi više štete nego koristi.

11) Podsjeća nas da ovo može da bude ili kraj ili novi početak. Ovo može biti vrijeme promišljanja i razumijevanja, gdje učimo na svojim greškama, ili može biti početak jednog ciklusa koji će se nastaviti sve dok konačno ne naučimo lekciju koja nam je namijenjena.

12) Podsjeća nas da je ova Zemlja oboljela. Podsjeća nas da je neophodno da sagledamo stopu sječe šuma jednako hitno kao što gledamo na brzinu kojom rolne toilet papira nestaju sa polica u prodavnicama. Mi smo bolesni zato što je naš dom bolestan.

13) Podsjeća nas da nakon svake teškoće, ipak dolazi olakšanje. Život je cikličan, a ovo je samo faza u jednom velikom ciklusu. Nije nam potrebna panika; i ovo će proći.

14) I dok mnogi vide korona virus/Covid-19 kao ogromnu katastrofu, ja više volim da je vidim kao “ogroman korektor”. Poslat je da nas podsjeti na važne lekcije koje smo izgleda zaboravili, a na nama je da li ćemo ih savladati ili ne.


(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89227681

Powered by Blogger.ba