Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

30.03.2020.

SVI SLOŽNI OKO PDV-A, OSIM DRŽAVNOG MINISTRA FINANSIJA VJEKOSLAVA BEVANDE IZ HDZ-A

Ne predlaže, ali bi da smeta: Svi složni oko PDV-a, osim Bevande

Ne predlaže, ali bi da smeta: Svi složni oko PDV-a, osim Bevande
Vjekoslav Bevanda

Sve su glasniji zahtjevi poslodavaca, privrednika, struke i politike da se rok za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a pomjera sa 10-tog u mjesecu do posljednjeg radnog dana u mjesecu.

Svi su za, osim državnog ministra finansija Vjekoslava Bevande iz HDZ-a.

Konkretan potez povukao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić. On je danas u parlamentarnu proceduru, na razmatranje po hitnom postupku, uputio Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o PDV-u, kojim se omogućava donošenje privremene odluke kojom se rok za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a pomjera sa 10-tog u mjesecu do posljednjeg radnog dana u mjesecu.

U prijedlogu stoji da ovakva odluka može važiti za period do 90 dana, uz mogućnost da Vijeće ministara BiH istu može produžiti za još devedeset dana.

Ovakvu mjeru sve glasnije traži realni sektor i poslovna zajednica, jer bi značajno pomogla u saniranju ekonomskih problema i zastoja privrednih djelatnosti izazvanih štetnim djelovanjem pandemije koronavirusa.

Za ovu mjeru su jednoglasno svi u BIH.

Privredna komora RS smatra da je neophodno da se pokrene inicijativa prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH i uvede mjera kojom bi se omogućilo produžavanje roka plaćanja PDV i maksimalno moguće skraćenje roka povrata PDV.

Pomjeriti rok uplate PDV-a sa desetog dana u mjesecu na minimalno kraj mjeseca, traže i iz BIT Alijanse - udruženje IT kompanija iz BiH.  

Premijer Federacija BiH Fadil Novalić rekao je kako je Vlada FBIH već predložila pomjeranje roka za plaćanje PDV-a na kraj mjeseca što će preduzećima dati nove mogućnosti. Šefica kriznog štaba Vlade FBIH za ekonomiju Edita Đapo danas je potvrdila kako je poslana inicijativu Vijeću ministara da se uplata PDV-a pomjeri sa 10. na kraj mjeseca.

U 11 tačaka za spas ekonomije direktora Porezne uprave FBiH Šerifa Isovića, jedna od tačka je upravo i ova.

- Hitno izmijeniti zakon o PDV-u i propisati rok za podnošenje PDV prijava i uplatu PDV-a do kraja mjeseca za predhodni mjesec, te medecinsku opremu i lijekove osloboditi plaćanja PDV-a do proglašenja prestanka stanja nesreće ili uvesti kontigente, naveo je Isović.

Ovakav zahtjev su pred UIO iznijeli ranije zajedno Predstavnici Udruženja poslodavaca Federacije BiH i Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, a direktor UIO Miro Džakula izrazio je podršku zahtjevima poslodavaca da se novim zakonom o PDV-u regulira da se datum uplate PDV-a pomjeri na zadnji dan u mjesecu, te rekao da je to europska praksa.

Usamljen u svom protivljenju tako je ostao ministar Bevanda, kojem su za ovakvu mjeru, kako kaže, potrebne analize. Kada već nije bio u stanju predložiti rješenja, najmanje što bi Bevanda mogao je ne ometati već ponuđena i usuglašena.


(Vijesti.ba)

30.03.2020.

PROF.DR SENADIN LAVIĆ : GLUPOST JE VIRULENTNA, A ZNANJE SE TEŠKO PRENOSI

30.03.2020.

IZLAZ IZ KRIZE JE U GLOBALNOM ODGOVORU NA PANDEMIJU

30.03.2020.

JEFFREY SACHS: EKONOMSKA KRIZA ĆE TRAJATI NAJMANJE DVIJE GODINE
/////////////////////////////


////////////////////////////


//////////////////////////

Borba protiv koronavirusa

USAID donira 1,2 miliona dolara BiH

///////////////////////

///////////////////////


///////////////////


/////////////////////////


/////////////////////////////////////////////


//////////////////


///////////////////////


/////////////////////////

30.03.2020.

VRHUNSKA ANALIZA IGORA RUDANA: TEMELJITO OBJAŠNJAVA JE LI VIRUS MUTIRAO I KOLIKA JE ZAPRAVO SMRTNOST!

30.03.2020.

DR. FAUCI PREDVIĐA DA ĆE AMERIKU POGODITE KORONA VIRUS SA DOSTA OBOLJELJIH I UMRLIH

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89227981

Powered by Blogger.ba