Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.03.2020.

PREMIJER FEDERACIJE BiH FADIL NOVALIĆ: SNAGA OVE VLADE NIJE U RETORICI, VEĆ U EKONOMIJI

29.03.2020.

SA KOJIM CILJEM BH. ENTITET RS-A ŽELI UVESTI VANREDNO STANJE - ISKORISTITI KRIZU I OSTVARITI IDEJE KOJE NISU OSTVARILI U RATU

Cvijanović: Povlačenje vitalnog interesa Bošnjaka atak na RS

Cvijanović: Povlačenje vitalnog interesa Bošnjaka atak na RS
Željka Cvijanović

Zbog bošnjačke najave potezanja mehanizma zaštite vitalnog interesa doći će do odgađanja odluke o proglašenju vanrednog stanja u RS, izjavila je u intervjuu za RTRS predsjednica RS Željka Cvijanović.

- Procjenjujem da će kompletna procedura trajati 10 dana, što je u ovim uslovima pandemije virusa korona dug period - naglasila je Cvijanovićeva.  

Povlačenje vitalnog interesa Bošnjaka na proglašenje vanredne situacije u Srpskoj direktan je atak na njenu privredu i to nema nikakve veze sa navodima da Republika Srpska želi da naruši kretanje između dva entiteta. To je neozbiljna odluka i pristup situaciji u kojoj se našlo cjelokupno društvo. Na taj način doći će do odugovlačenja svih odluka neophodnih za pomoć privredi, olakšicama i plaćanjima.

- Parlament ne može da radi. Јučerašnji skup bio je skup visokog rizika. Tamo je dovoljno bilo da jedna osoba bude zaražena i ona može da napravi čitavu pometnju i da cijeli Parlament bude u izolaciji. Može da se desi da poslanici nakon zasijedanja odu u svoje opštine nakon toga i da nastane opet dodatni problem. Nisu ovo uslovi ni za kakvo sazivanje sjednica, velikih sastanaka iskupova. Nije vrijeme za Narodnu skupštinu - poručila je predsjednica Srpske.

Ona je naglasila da je svaki minut važan, pogotovo zdravstvenim radnicima i zdravstvenom sektoru u cjelini, kao i privredncima.

- Svaki naš radnik u privredi je zabrinut da li će zadržati svoje radno mjesto. Zar nije normalno da sad i bez ikakvih političkih tema i politikanstava nađemo modalitet, a našli smo ga – vanredno stanje da možemo da intervenišemo i donosimo određene odluke - rekla je Željka Cvijanović u intervjuu za našu televiziju.

Vlada je, ponovila je Cvijanovićeva, na sebe preuzela određena davanja, doprinose i plate za radnike, a mnoge zemlje u svijetu suočavaju se sa istim problemom.

- Neke evropske zemlje kažu da je njihovo zdravstvo u kolapsu ili u pretkolapsnom stanju. Svi traže medicinsku opremu, a stanje na tržištu mijenja se iz časa u čas. Ovo je zajedničko zlo i situacija se ne tiče samo Republike Srpske već cijeli svijet preduzima iste mjere - naglasila je Cvijanovićeva.


(Vijesti.ba)

29.03.2020.

APEL REISU-L-ULEME ISLAMSKE ZAJEDNICE U BiH HUSEINA EF. KAVAZOVIĆA POLITIČKIM LIDERIMA DA NE ZLOUPOTREBLJAVAJU KRIZU

Apel reisa Kavazovića političkim liderima da ne zloupotrebljavaju krizu

Apel reisa Kavazovića političkim liderima da ne zloupotrebljavaju krizu
Husein ef. Kavazović

Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio apel političkim liderima da ne zloupotrebljavaju krizu izazvanu širenjem virusa COVID-19.

U apelu kojeg prenosi MINA se kaže:

- Kao reisu-l-ulema i predvodnik najbrojnije vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini imam potrebu da domaću, ali i svjetsku javnost upozorim kako su odluke koje su donijeli kao i neke mjere koje najavljuju politički predstavnici bosanskohercegovačkog entiteta RS i nekoliko kantona u entitetu FBiH unijeli zebnju i nemir među građane, pa tako i članove Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Razumijemo potrebu organa vlasti na svim nivoima da posežu za različitim, pa i rigoroznim mjerama, kako bi se građani zaštitili od širenja COVID-19 virusa, ali apelujemo na sve da uvođenje vanrednog stanja ne koriste kako bi stvarali nove političke realnosti na terenu ili kako bi ionako tešku situaciju u državi koristili za stvaranje dodatnih strahova i napetosti.

Apelujemo na sve političke predstavnike vlasti da sve mjere koordiniraju sa nadležnim državnim institucijama i da prevaziđu politikantstvo, politike podjela i segregacije. Ako ikada, sada je vrijeme da se pokaže odgovornost i zrelost političkih elita.

Nezamislivo je da se po imaginarnim etničkim granicama uvode karanteni po Bosni i Hercegovini i da se najavljuju granice i blokade koje nisu po preporuci stručnih organa zaduženih za očuvanje zdravlja, nego po etničkim i političkim principima. Za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini je nedopustivo da se pokušavaju postaviti bilo kakve prepreke u njenom slobodnom djelovanju na teritoriji čitave države.

S ovim problemom se ne može izboriti nijedna država sama, a kamoli entitet, kanton ili općina. Vrijeme je da svi sarađuju i pokažu odgovornost kako bi se spasili životi. COVID-19 nije prijetnja Bošnjacima, Srbima, Hrvatima ili «ostalim», on je prijetnja čovjeku. S pravom očekujemo od političara da bar sada u ovim teškim trenucima kada se naši građani tako revnosno pridržavaju njihovih instrukcija i kada se nesebično žrtvuju, pokažu i vlastitu odgovornost i da se prestanu igrati svojih političkih igara.

Na kraju apelujem na one međunarodne institucije koje imaju jasan mandat u Bosni i Hercegovini da ne dozvole neodgovornim političarima da iskoriste zaokupljenost svijeta pandemijom koronavirusa kako bi ostvarili svoje političke ciljeve koje nisu mogli postići ni ratom.

Također apelujem na sve u ovoj državi i društvu da bdiju nad demokratskim procesima i slobodama. Uvođenje vanrednog stanja ne može biti opravdanje za ograničavanje građanskih sloboda ili širenje korupcije, istaknuto je današnjem apelu reisu-l-uleme Kavazovića.


(Vijesti.ba)

29.03.2020.

ANALIZA STVARNIH UZROKA TRAGEDIJE COVID-19 U ITALIJI I DRUGIM ZEMLJAMA EU

29.03.2020.

ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH ŽELJKO KOMŠIĆ: KLONITE SE PREPUCAVANJA, POLITIČKI LOV U MUTNOM JE NEPRIMJEREN

29.03.2020.

KAKO JE JUŽNA KOREJA DOBILA BITKU PROTIV KORONAVIRUSA


///////////////////////////////////////////

//////////////////

//////////////////////////

//////////////////////////

//////////////////////


////////////////////////////////


///////////////////////////////////////////////

Do posljednjeg vikenda u oktobru

Počelo ljetno računanje vremena


//////////////////////


//////////////////////////


/////////////////////////////


///////////////////////////

29.03.2020.

KEMAL KURSPAHIĆ : KORONA VIRUS I DUHOVI DEVEDESETIH

29.03.2020.

UTOPIJA U DOBA DISTOPIJE

29.03.2020.

HERCEG-BOSNA U HAAGU (24) - ČAPLJINA 1993: STRIJELJANJA, SNAJPERISTI, UBIJANJE STARACA, PROTJERIVANJE...

29.03.2020.

OLIVER VARHEJI ZEMLJAMA Z. BALKANA: ZAJEDNIČKIM RADOM IZAĆI ĆEMO IZ KRIZE JAČI

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89227713

Powered by Blogger.ba