Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

23.03.2020.

PREMIJER FEDERACIJE BiH FADIL NOVALIĆ: PLATE SMANJITI POČEV OD MENE, PREDSJEDNIK SIDIKATA IMA 3000 KM

23.03.2020.

PROCESUIRATI IVANA JOZIĆA, SVIM "JOZIĆIMA" ZA NAUK

Procesuirati Ivana Jozića, svim "jozićima" za nauk

Procesuirati Ivana Jozića, svim "jozićima" za nauk
Ivan Jozić

Cijeli svijet trenutno vodi borbu protiv koronavirusa čiji se kraj ne nazire, niti bilo ko može dati tačnu procjenu kad bi borba protiv nevidljivog neprijatelja mogla biti dobijena.

Za to vrijeme nacionalističke snage i neprijatelji države BiH nastavljaju svoju svakodnevnu bitku na razgradnji države.

Ivan Jozić, komandant Kriznog štaba Kantona 10, koji još uvijek zovu „hercegbosanskim“ kantonom uprkos odluci Ustavnog suda da je taj naziv antiustavan, donio je odluku o zabrani ulaska državljanima BiH na teritoriju ovog kantona!?

Takva antidržavna odluka navela je ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da podnese krivičnu prijavu protiv Jozića. Reagovao je i premijer FBiH Fadil Novalić, koji je kazao kako je to atak na državu i mora se spriječiti.

Dan kasnije Kanton 10 je promijenio odluku, ali je ministar Radončić, sasvim opravdano, ostao pri odluci da podnese krivičnu prijavu protiv Jozića. Jer Jozić nije promijenio odluku zato što smatra da je pogriješio ili napravio lapsus, već zbog toga što se prepao krivične odgovornosti.

Samo naivni mogu povjerovati da je Jozić slučajno pogriješio. Jozić je zapravo mislio da će njegova odluka proći nezapaženo u trenucima kada se cijeli svijet bavi koronavirusom, pa je odlučio udariti na državu kad je mislio da je naslabija. Međutim, prevario se žestoko.

Uprkos krizi s kojom se suočava ovih dana, država je pokazala svoju budnost, i ne smije se na ovome stati, već se predmet protiv Jozića mora voditi do kraja.

Krivična odgovornost Jozića mora biti primjer i drugima koji rovare protiv zemlje u kojoj žive i rade, i na kraju od nje primaju plate.

Piše: Haris Ljevo

(Vijesti.ba)

23.03.2020.

VJERSKI AUTORITETI: KAVAZOVIĆ, PULJIĆ, HRIZOSTOM I FINCI UPUTILI SNAŽNU PORUKU/////////////////////////

///////////////////////

/////////////////////////

//////////////////////


////////////////////


/////////////////////////

///////////////////////////


/////////////////////////


////////////////////


////////////////////////

23.03.2020.

VALENTIN INZKO: BUDžET NA DRŽAVNOM NIVOU PRIORITET ZA ZAUSTAVLJANJE KORONA VIRUSA

Inzko: Budžet na državnom nivou prioritet za zaustavljanje koronavirusa

Inzko: Budžet na državnom nivou prioritet za zaustavljanje koronavirusa

Visoki predstavnik u potpunosti podržava koordinirane mjere koje su poduzele vlasti na različitim nivoima u BiH kako bi se suprotstavile pandemiji koronavirusa.

Saopčeno je ovo danas iz OHR-a. Dodaju da ovi teški dani su pokazali da politički i institucionalni lideri mogu efikasno raditi zajedno za isti cilj.

- Nastavak tijesne suradnje i koordinacije te hitan fokus na ciljanim mjerama može osnažiti bosanskohercegovačke vlasti na svim nivoima da adekvatno odgovore na krizu i zaštite zdravlje stanovništva. Te mjere prije svega podrazumijevaju osiguravanje neometanog i odgovarajućeg finansiranja i neprekidnog funkcioniranja institucija BiH. S tim u vezi, odgovornost je Vijeća ministara BiH, Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH da hitno usvoje redovni budžet na državnom nivou za 2020. godinu, navodi se u saopćenju visokog predstavnika i dodaje:

- To bi otklonilo ograničenja svojstvena privremenom finansiranju, a koja mogu ozbiljno utjecati na sposobnost BiH da adekvatno odgovori na krizu zbog koronavirusa ili bilo koju drugu vanrednu situaciju s kojom se BiH može suočiti. Nepostojanje budžeta bi također utjecalo na sposobnost bh. institucija da provode svoje ustavne i zakonske obaveze, uključujući i organizaciju općinskih izbora u oktobru 2020., kao i mnoga druga značajna pitanja.

Inzko navodi ds političari ni pod kojim okolnostima ne trebaju koristiti ovu krizu za promicanje drugih ciljeva.

- Nadalje, jednostrane i nekoordinirane aktivnosti ne doprinose značajno borbi protiv koronavirusa. Štaviše, one odvlače pažnju i resurse iz drugih oblasti gdje bi njihovo prisustvo i pomoć bili od stvarne koristi građanima. Umjesto toga, lideri trebaju osigurati da se sve aktivnosti provode brzo, ali i transparentno, koordinirano i fokusirano na pomoć građanima ove zemlje, navodi se i zaključuje:

- Visoki predstavnik također poziva građane da se u potpunosti pridržavaju uputa koje dobiju od nadležnih organa. Bez sveobuhvatne suradnje svakog pojedinca, ovaj virus ne može biti stavljen pod kontrolu i prouzrokovat će dalju nesagledivu štetu. Umjesto toga, građani trebaju pokazati da su najbolji onda kada su suočeni s najvećim izazovima.


(Vijesti.ba)

23.03.2020.

MINISTAR SIGURNOSTI BiH FAHRUDIN RADONČIČ : KRIZNI ŠTAB LK POVUKAO SPORNU ODLUKU, KRIVIČNA PRIJAVA OSTAJE


///////////////////////

////////////////////////


///////////////////////


//////////////////////

//////////////////////////

/////////////////////

/////////////////////


////////////////////

////////////////////////

////////////////////////////

/////////////////////

/////////////////////////


///////////////////


///////////////////////


///////////////////////


///////////////////////

23.03.2020.

JEDINSTVENI FRONT ZA BOSNU I HERCEGOVINU

JEDINSTVENI FRONT ZA BOSNU I HERCEGOVINUJEDINSTVENI FRONT ZA BOSNU I HERCEGOVINU

U vremenu samoizolacije, koje ostavlja dovoljno prostora za promišljanja o svemu što je bilo, što jeste, ali i onome što će doći nakon što izađemo iz nje još ranjiviji, slabiji i siromašniji, važno je razumjeti da trenutno smanjenje javnih manifestacija rada na destrukciji BiH neće dovesti do istinskih promjena u načinu mišljenja i djelovanja onih čiji je to bio i ostao zadatak. Naprotiv, iz ovog sveopćeg beznađa iznjedriće oni i nove načine za ostvarenje svojih ciljeva. I zato moram podvući da sve češći, ali u isto doba i sve opasniji nasrtaji kleronacionalista i fašista na Bosnu i Hercegovinu pokazuju eskalaciju mržnje prema domaji nam, a u isto doba veličaju ih čak i funkcioneri koji plaću primaju iz bosanskohercegovačkih proračuna.

Ta paranoidna i krajnje šizoidna nacionalistička meštrija najcrnjih ostataka negdanjih četničkih i ustaških kvislinških falangi i suvremenih im sljedbenika poprima u posljednje vrijeme nove i sve sofisticiranije forme. U radni odnos u ministarstvima, u značajnim gospodarskim subjektima, primaju se samo nacionalno i vjerski podobni, a udaljavaju od poslova javnog karaktera svi građani BiH koji se ne izjašnjavaju  na način na koji to žele nacionalistički bastioni moći u Bosni i Hercegovini.

Posebnu militantnost pokazuju oni koji ostrašćeno, zastupajući nacionalističku logiku, obnašaju značajne političke i državne funkcije. Tako je i moguće da se negativnom selekcijom kadrova po konceptu kleronacionalističkih špranci stvara privid apsolutne nacionalne jednosti i monolita i kod Srba i kod Hrvata i, naravno, kod Bošnjaka. Onaj dio bh. populacije kojem nacionalisti i kler nisu isprali mozgove kao da je sediran, krajnje nemoćan i odstranjen sa javne scene…

Da ne govorim o bilo kakvim pokušajima lijevog angažmana, koji nacionalisti ako ne zatru u korijenu vrlo efektno kupuju, ne libeći se da to u posljednje vrijeme čine i javno…

Otvoreno je pitanje kako da bh. domoljubi, koji imaju građanske svijesti i hrabrosti djeluju na očuvanju bh. društva i bh. države?

Ne vidim bolji i efikasniji način od stvaranja jedinstvenog probosanskohercegovačkog fronta u koji bi trebali ući, bez obzira na partokratske, u ovom slučaju besmislene ciljeve, svi oni pojedinci, stranke i udruge koje imaju volje, odvažnosti i hrabrosti da se bore za očuvanje države Bosne i Hercegovine. 

U situaciji ponovno napadnute državnosti BiH najnužnije i najučinkovitije je prevazilaženje ideologijsko-partijskih razlika, jer jedinstvenost bosanskohercegovačkog fronta je jedini garant da je moguće dobiti bitku protiv fašista, koji neskriveno atakiraju na sve što ima prefiks bosanskohercegovačkog angažmana.

Potrebno je žurno oformiti ovakav front jer nacionalisti podstaknuti klerikalnom desnicom itekako se dobro sporazumjevaju i djeluju, pokušavajući razoriti bosanskohercegovačku logiku življenja, ispoljenu kroz vjersku i nacionalnu toleranciju, komšijske zdrave odnose i tradicionalne oblike življenja zajedno, a ne jednih pored drugih.

Najvažnije je pri tome izbjeći bilo kakvo liderstvo, a djelovati s jedinstvenim ciljem poraza desnice, koja sve jasnije i organiziranije tendira fašizmu.

Fašiste treba trijebiti kao korov, koji je svakodnevno obnavljan i financiran iz domaćih i svjetskih centara moći!

23.03.2020.

MINISTAR SIGURNOSTI U BiH FAHRUDIN RADONČIĆ: KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV IVANA JOZIĆA, POBIJEDIT ĆEMO I PANDEMIJU I SEPERATIZAM!

Radončić: Krivična prijava protiv Jozića, pobijedit ćemo i pandemiju i separatizam!


Radončić: Krivična prijava protiv Jozića, pobijedit ćemo i pandemiju i separatizam!

FAHRUDIN RADONČIĆ

Povodom skandaloznih zapovijedi Lovanjskog kantona o zabrani ulaska državljana Bosne i Hercegovine na područje ovog kantona, reagirao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Radončić, koji je predsjednik Koordinacionog tijela zaštitu i spašavanje Bosne i Hercegovine, potvrdio je da je primio navedene zahtjeve koje potpisuje zapovjednik Stožera, izvjesni Ivan Jozić.

- Dok se mi borimo sa koronavirusom, neki maštaju o paradržavnim projektima. Danas je stigao Zahtjev zapovjednika Kriznog stožera "Hercegbosanske županije" i, vjerovali ili ne, Zapovjedi kojom se “zabranjuje ulazak državljana Bosne i Hercegovine na područje Hercegbosanske županije”. Ne samo da ovaj Zahtjev neću staviti kao tačku dnevnog reda Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, već ću, kao ministar sigurnosti BiH, u roku sutra podnijeti krivičnu prijavu protiv Ivana Jozića, koji je potpisao oba akta, poručio je Radončić i zaključio:

- Tužioci i nadležni sud moraju naučiti pojedince čija je nadležnost državna granica i da Ustav BiH garantira pravo svakom građaninu da se slobodno može kretati svakom stopom njegove države. Ovo nije ni 1992. godina, ni ratni period, ovo su pandemija i separatizam, koji će biti pobijeđeni.


(Vijesti.ba)

23.03.2020.

PREDSJEDNIK VLADE FBiH FADIL NOVALIĆ: NAREDBA KANTONA 10 JE NAPAD NA USTAVNI POREDAK, UJUTRO IDE U TUŽILATVOŠ

Novalić: Naredba Kantona 10 je napad na ustavni poredak, ujutro ide u tužilaštvo

Novalić: Naredba Kantona 10 je napad na ustavni poredak, ujutro ide u tužilaštvo
Fadil Novalić
Nakon skandaloznih zapovijedi Lovanjskog kantona o zabrani ulaska državljana Bosne i Hercegovine na područje ovog kantona, reagirao je i premijer FBiH Fadil Novalić.

Novalić je u izjavi za Vijesti.ba poručio da smo svjedoci da situacija izazvana korona virusom stvara panična a ne racionalna rješenja.

- Tako je i Štab Civilne zaštite Kantona 10 donio tzv. naredbu, zabranivši građanima Bosne i Hercegovine da ulaze ili prolaze kroz Kanton 10, što smatram napadom na Ustavni poredak Federacije Bosne i Hercegovine. Ujutro ću ovu tzv. naredbu proslijediti tužilaštvu da je procesuira, poručuje Novalić.


(Vijesti.ba)


//////////////////////////


////////////////////////

///////////////////////


//////////////////////


////////////////////////


///////////////////////

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940327

Powered by Blogger.ba