Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

11.03.2020.

PREDSTAVNIČKI DOM: IZABRANA ČETIRI NOVA ČLANA CIK-A

11.03.2020.

ZA KOGA GLASA ZLATKO KNEŽEVIĆ PREDSJEDNIK USTAVNOG SUDA BiH

Knežević: Glasao sam protiv, jer ne mijenjam mišljenje

Knežević: Glasao sam protiv, jer ne mijenjam mišljenje
Zlatko Knežević

Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE kako je glasao protiv odluke da poljoprivredno zemljište pripada Bosni i Hercegovini, ...

... a ne Republici Srpskoj zato što je i u odluci iz 2012. godine, a koja čini osnovu ove odluke, bio protiv, te da je napisao izdvojeno mišljenje.

U predmetu iz 2012. godine, broj U 1/11, Ustavni sud je zaključio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske i pod zabranom je raspolaganja, jer je to, u skladu s članom I/1, članom III/3.b) i članom IV/4.e) Ustava Bosne i Hercegovine, nadležnost Bosne i Hercegovine. U skladu s članom 63. stav 2. Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, osporeni zakon se stavlja van snage.

"Ja ne mijenjam mišljenje ujutro i u podne. Mislim da Bosna i Hercegovina žudi za nečim što se zove redovan tok stvari i ja nisam sklon da to tako mijenjam lagano", izjavio je Knežević u intervjuu za RSE.

Predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine navodi i da Ustavni sud, nakon što donese odluku niti je objašnjava, niti obrazlaže.

"Drugo, ja sam predsjednik Ustavnog suda i šta god sam ja mislio o određenom prijedlogu i kako god sam raspravljao i kako god da sam glasao, onog momenta kada je Ustavni sud donio tu odluku, to je je odluka koju ja zastupam kao predsjednik Ustavnog suda", kaže Knežević.

Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, donesena na sjednici 6.i 7. februara da poljoprivredno zemljište pripada Bosni i Hercegovini, a ne Republici Srpskoj, stupila je na snagu 7. marta.

Ova pravosudna institucija osporila je dijelove Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske (RS), prema kojem je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je po svojoj prirodi javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed RS-a.

Poljoprivredno zemljište je u većini slučajeva pripadalo poljoprivrednim gazdinstvima ili zemljoradničkim zadrugama prije rata u Bosni i Hercegovini.

(Vijesti.ba)

11.03.2020.

PARLAMENT BiH: POKRENUTA DISKUSIJA O HAPŠENJU MILORADA DODIKA

11.03.2020.

PSBiH: ZAVRŠENA ŠESTOSATNA RASPRAVA O STANJU U BH. PRAVOSUĐU

11.03.2020.

ŽELJKO KOMŠIĆ I TRUDEAU: OSNAŽITI PRIJATELJSKE ODNOSE BiH I KANADE

11.03.2020.

PROGRAM REFORMI: SARAĐIVATI S MICT, SVE INSTITUCIJE I KONTINUIRANO

11.03.2020.

SIFET PODžIĆ: NAJRIGOROZNIJE ĆEMO KAZNITI VOJNIKE KOJI SU PJEVALI NACIONALISTIČKE PJESME

11.03.2020.

DF-OV PRIJEDLOG IZMJENE IZBORNOG ZAKONA NAPRAVIO POMETNJU

DF-ov PRIJEDLOG IZMJENE IZBORNOG ZAKONA NAPRAVIO PRAVU POMETNJU: Članovi HDZ-a i SNSD-a se nadmetali u optužbama, SDA podržala prijedlog

Nakon žestoke polemike o prijedlogu Demokratske fronte (DF) koji se tiče izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH, Ustavno-pravna komisija Predstavničkog doma BiH danas je dala negativno mišljenje, a o njemu će se na sjednici Predstavničkog doma izjasniti i poslanici.


DF-ov PRIJEDLOG IZMJENE IZBORNOG ZAKONA NAPRAVIO PRAVU POMETNJU: Članovi HDZ-a i SNSD-a se nadmetali u optužbama, SDA podržala prijedlog

Prijedlog koji se tiče izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH, između ostalog, predviđa niz promjena u samom Izbornom zakonu, od uvođenja moderne tehnologije, izbora u Mostaru i izmjena kada su u pitanju izbori za Predsjedništvo BiH.

Protiv ovog prijedloga bili su HDZ, SNSD i SDS, a iz prve dvije stranke poručuju da je ovo neprihvatljivo, jer se radi o promjeni Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Tako je Nikola Lovrinović (HDZ), član Komisije, izrazio nevjericu kazavši da se ovim prijedlogom koji je na stolu mijenja Ustav BiH, te poručio kolegama iz DF-a da tako neće ići.

"Ne mogu ovo podržati. Ne na ovakav način. Ovo nije prihvatljivo da se na ovakav način mijenjaju Ustav i Dejton", kazao je Lovrinović i zapitao se da li je ovo neki blef.

Nebojša Radmanović (SNSD), član Komisije, smatra da se radi o vrlo ozbiljnoj stvari i da nije primjereno nijednoj zemlji da uđe u krupnu promjenu Ustava na ovaj način.

"Nemam ni želju ni namjeru da govorim o onome što je predloženo ovdje, jer mislim da nije moguće da to bude podržano na ovaj način", rekao je Radmanović.

"Moram se zapitati da li je moguće da se meni zbog jednog običnog prijedloga o glasanju pismom javi visoki predstavnik, a na ovo nema reakcije. Ovo je promjena Dejtona", poručio je Radmanović.

Borjana Krišto (HDZ), član Komisije, kazala je da ne želi ulaziti u sadržaj amandmana na Ustav BiH, jer se radi o pitanju koje se zove Ustav.

"Ne želim nikoga vrijeđati, ali čini mi se da je ovo bilo - hajde, pa ako prođe, prođe. Rekla bih da je ovo ruganje BiH", kazala je Krišto.

Alma Čolo (SDA), predsjedavajuća Komisije, kazala je da svaki poslanik ima pravo predlagati amandmane na Ustav i dodala da će ona podržati ovaj prijedlog.

Zlatan Begić, koji je u ime Kluba DF-a izložio prijedlog, kazao je da je on u skladu s Ustavom i principima, kao i u skladu s provedbom međunarodnih obaveza. Odgovarajući na komentare kolega kazao je da ne može da vjeruje da se kolege čude da je neki poslanik predložio izmjene Ustava BiH.

"Nemojte ograničavati moje pravo da predlažem. Znam da u BiH često djelujemo kao plemena, da nas međunarodni zvaničnici vode u kafane i na rančeve kako bi dogovorali važna pitanja za našu zemlju. Tako ne radim i neću", poručio je Begić.

Juče su zasjedali i Kolegij i Prošireni kolegij Predstavničkog doma BiH, a odlučeno je da danas budu održane dvije sjednice ovog doma.

"Iako smo obaviješteni da se u RS zatvaraju škole, mi smo odlučili da ove sjednice održimo, a da o sjednici koja je planirana za 25. mart odlučimo u skladu s preporukama kriznih štabova", kazao je Zvizdić.

Šef Srpskog kluba Nenad Stevandić smatra da je zbog virusa korona trebalo otkazati sjednice.

"Mi smo predlagali da bude razmotrena ta mogućnost odgađanja sjednica, jer je preporuka Federalnog zavoda za javno zdravstvo da ne treba održavati okupljanja više od 100 ljudi, ali je Denis Zvizdić rekao da će napraviti da bude 99 ljudi", rekao je Stevandić.

Danas je i Komisija za finansije i budžet podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u zajedničkim institucijama BiH, čiji su predlagači poslanici Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović. Predloženi zakon ima za cilj da se sve naknade u institucijama BiH uvedu u zakon, a ne da se o njima pojedinačno odlučuje u komisijama. Kao jedan od ciljeva zakona navedeno je i ukidanje poslaničkih paušala.

Glasanje

Ustavno-pravna komisija Predstavničkog doma danas je na osnovu zaključka koji je ovaj dom donio na Radmanovićevu inicijativu obavila raspravu o primjeni člana 85. Poslovnika Predstavničkog doma, koji se odnosi na glasanje poslanika.

"U Poslovniku piše da se glasa za, protiv i uzdržano", rekao je Radmanović, ističući da Poslovnik ne kaže da se oni koji su uzdržani ne računaju u rezultate. Osvrnuo se na pismo koje je u vezi s ovim problemom Komisiji uputio visoki predstavnik Valentin Incko, a koji je pokretanje ovog pitanja okarakterisao kao rušenje Ustava, uticanje na buduće reforme i atak na demokratiju. Prema njegovim riječima, uzdržani nigdje nisu isključeni, kako je to napisao Incko i kako to kompjuterski sistem za obradu glasova registruje.

11.03.2020.

EPIDEMIJE OD TROJE I ŠPANSKE GROZNICE DO KORONA VIRUSAEpidemije od Troje i španske groznice do korona virusa

////////////////////////////////////////


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940478

Powered by Blogger.ba