Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.03.2020.

VALENTIN INZKO: IZNENADIT ĆETE SE KOLIKA POMOĆ DOLAZI BiH

31.03.2020.

IZLIJEČEN OD KORONA VIRUSA: NISAM SE PLAŠIO, SAMO DISCIPLINA I SAMOIZOLACIJA

31.03.2020.

PROFESOR MICHAEL LEVITT: SITUACIJA U ŽARIŠTIMA EPIDEMIJE SE POPRAVLJA

31.03.2020.

DR. RIJAD KONJHODžIĆ: VIRUS ĆEMO POBIJEDITI IMUNITETOM KRDA

31.03.2020.

MINISTAR SIGURNOSTI BiH FAHRUDIN RADONČIČ : INICIRALI SMO POMOĆ VEĆU OD 80 MILIONA EURA, NE ŽELIM IMATI DOTICAJA SA PODJELOM


///////////////////////

////////////////////

////////////////////////

///////////////////////////


/////////////////////


////////////////////////////


//////////////////////


///////////////////////


////////////////////////

31.03.2020.

DRAGO BOJIĆ : ZA VIŠE NADE

31.03.2020.

NADA ZA NEW YORK: SAD ODOBRIO LIJEČENJE HLOROKINOM I HIDROKSIHLOROKINOM

31.03.2020.

AMELIE MONTCHALIN: ZBOG VIRUSA SE DOVODI U PITANJE OPSTANAK EVROPSKE UNIJE

Francuska državna sekretarka za evropske poslove : Zbog virusa se dovodi u pitanje opstanak Evropske unije

Evropska unija će se suočiti s pitanjem opstanka ukoliko iz krize s korona virusom ne izađe ujedinjena, izjavila je francuska državna sekretarka za evropske poslove Amelie de Montchalin.

“Apsolutno se moramo zajedno pripremiti za izlazak iz krize i oporavak, pripremiti se za period nakon krize i moramo pokazati da smo efikasni zato što ćemo biti zajedno”, rekla je ona.

Bivši predsjednik Evropske komisije Jacques Delors upozorio je ranije da bi izostanak solidarnosti bio smrtna opasnost po EU.

“Danas se održavamo zajedno zahvaljujući solidarnosti”, kazala je Montchalin i podsjetila na mjere koje je EU usvojila za borbu protiv zdravstvene krize i posljedica po privredu.

“Evropska centralna banka [ECB] je pokrenula program od 750 milijardi eura podrške zemljama, što je bez presedana. Ukinuli smo pravila Pakta za stabilnost o deficitu, što je bez presedana”, precizirala je ona i podsjetila na plan od 40 milijardi eura Evropske komisije.

‘Evropa od akcije i solidarnosti’

Montchalin je rekla da se sada razmatra šta uraditi u periodu nakon krize.

“Ne možemo se izuzeti od te solidarnosti… Ako neki misle da se mogu izuzeti, to će imati velike posljedice po evropski projekat”, dodala je.

“Naša Evropa je Evropa od akcije, solidarnosti. Ako neki to ne žele, postavlja se pitanje o njihovom mjestu, o onome šta 27 zemalja treba još uraditi, a to je onda fundamentalno, egzistencijalno pitanje”, upozorila je francuska zvaničnica.

Lideri EU-a su se dogovorili u četvrtak, pod pritiskom Italije, koja je u najtežem stanju zbog pandemije korona virusa, da kroz 15 dana razmotre snažnije mjere za suočavanje s najavljenom recesijom.

(Kliker.info-Beta)

31.03.2020.

DA LI JE POTREBNO U BH. ENTITETU RS-A UVODITI VANREDNO STANJE AKO GA DRŽAVA BiH NIJE UVELA

31.03.2020.

PORUKA BILLA GATESA: ČEMU NAS ZAISTA UČI KORONA VIRUS?

PORUKA BILLA GATESA: ČEMU NAS ZAISTA UČI KORONA VIRUS?


Poruka Billa Gatesa: Čemu nas zaista uči korona virus?

Bill Gates

Kako stalno razmišljam o tome, želim da sa vama podijelim šta mislim da nam zaista poručuje korona virus?

1) Podsjeća nas da smo svi jednaki, nezavisno od naše kulture, religije, zanimanja, finansijske situacije ili slave. Ova bolest tretira nas jednako, pa bi možda i mi trebalo tako isto da tretiramo jedni druge. Ako mi ne vjerujete, samo pitajte Toma Hanksa.

2) Podsjeća nas da smo svi povezani i da ono što utiče na jednu osobu ima uticaj i na druge. Podsjeća nas da sve lažne granice koje smo stvorili imaju veoma mali značaj, jer virusu nije potreban pasoš. Podsjeća nas, tlačeći nas tek nakratko, na one širom svijeta čiji čitavi životi prolaze u potlačenosti.

3) Podsjeća nas kako je dragocijeno naše zdravlje i kako smo stigli dotle da ga zanemarujemo, hraneći se loše proizvedenim namirnicama i pijući vodu koja je kontaminirana silnim hemikalijama. Ako ne čuvamo naše
zdravlje, naravno da ćemo se razboljeti.

4) Podsjeća nas da je život kratak, i šta je to što je najavažnije da radimo – a to je da pomažemo jedni drugima, posebno onima koji su stari ili bolesni. Naša svrha nije samo u tome da kupujemo toalet papir.

5) Podsjeća nas kako je naše društvo postalo materijalističko i kako se u teškim vremenima sjetimo šta nam je nužno (hrana, voda, lijekovi), nasuprot luksuznoj robi kojoj često dajemo nezasluženu vrijednost.

6) Podsjeća nas na značaj naše porodice i života u svom domu i koliko smo to zanemarili. Tjera nas nazad našim kućama kako bismo mogli ponovo da izgradimo naše domove i ojačamo naše porodice.

7) Podsjeća nas da naš pravi posao nije ono što radimo, da je zanimanje ono čime se bavimo, a nije ono za što smo stvoreni da radimo. Naš pravi posao je da brinemo jedni o drugima, da štitimo jedni druge i da budemo korisni jedni drugima.

8) Podsjeća nas da svoj ego stalno držimo pod kontrolom. Podsjeća nas da bez obzira na to koliko mislimo da smo značajni ili koliko drugi misle da smo važni, jedan virus može zaustaviti čitav naš svijet.

9) Podsjeća nas sa je moć slobodne volje u našim rukama. Možemo da izaberemo da sarađujemo i da pomognemo jedni drugima, da dijelimo, dajemo, pomažemo, podržavamo jedni druge ili možemo da izaberemo da budemo sebični, da skladištimo, da brinemo samo o sebi. I zaista, u teškoćama se vidi naše pravo lice.

10) Podsjeća nas da možemo da budemo strpljivi ili možemo paničiti. Možemo ili razumijeti da su se ovakve situacije već događale više puta u istoriji i da će proći, ili možemo paničiti i misliti da je ovo sam kraj svijeta, čime bismo, svakako, nanijeli sebi više štete nego koristi.

11) Podsjeća nas da ovo može da bude ili kraj ili novi početak. Ovo može biti vrijeme promišljanja i razumijevanja, gdje učimo na svojim greškama, ili može biti početak jednog ciklusa koji će se nastaviti sve dok konačno ne naučimo lekciju koja nam je namijenjena.

12) Podsjeća nas da je ova Zemlja oboljela. Podsjeća nas da je neophodno da sagledamo stopu sječe šuma jednako hitno kao što gledamo na brzinu kojom rolne toilet papira nestaju sa polica u prodavnicama. Mi smo bolesni zato što je naš dom bolestan.

13) Podsjeća nas da nakon svake teškoće, ipak dolazi olakšanje. Život je cikličan, a ovo je samo faza u jednom velikom ciklusu. Nije nam potrebna panika; i ovo će proći.

14) I dok mnogi vide korona virus/Covid-19 kao ogromnu katastrofu, ja više volim da je vidim kao “ogroman korektor”. Poslat je da nas podsjeti na važne lekcije koje smo izgleda zaboravili, a na nama je da li ćemo ih savladati ili ne.


(Vijesti.ba)

30.03.2020.

SVI SLOŽNI OKO PDV-A, OSIM DRŽAVNOG MINISTRA FINANSIJA VJEKOSLAVA BEVANDE IZ HDZ-A

Ne predlaže, ali bi da smeta: Svi složni oko PDV-a, osim Bevande

Ne predlaže, ali bi da smeta: Svi složni oko PDV-a, osim Bevande
Vjekoslav Bevanda

Sve su glasniji zahtjevi poslodavaca, privrednika, struke i politike da se rok za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a pomjera sa 10-tog u mjesecu do posljednjeg radnog dana u mjesecu.

Svi su za, osim državnog ministra finansija Vjekoslava Bevande iz HDZ-a.

Konkretan potez povukao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić. On je danas u parlamentarnu proceduru, na razmatranje po hitnom postupku, uputio Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o PDV-u, kojim se omogućava donošenje privremene odluke kojom se rok za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a pomjera sa 10-tog u mjesecu do posljednjeg radnog dana u mjesecu.

U prijedlogu stoji da ovakva odluka može važiti za period do 90 dana, uz mogućnost da Vijeće ministara BiH istu može produžiti za još devedeset dana.

Ovakvu mjeru sve glasnije traži realni sektor i poslovna zajednica, jer bi značajno pomogla u saniranju ekonomskih problema i zastoja privrednih djelatnosti izazvanih štetnim djelovanjem pandemije koronavirusa.

Za ovu mjeru su jednoglasno svi u BIH.

Privredna komora RS smatra da je neophodno da se pokrene inicijativa prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH i uvede mjera kojom bi se omogućilo produžavanje roka plaćanja PDV i maksimalno moguće skraćenje roka povrata PDV.

Pomjeriti rok uplate PDV-a sa desetog dana u mjesecu na minimalno kraj mjeseca, traže i iz BIT Alijanse - udruženje IT kompanija iz BiH.  

Premijer Federacija BiH Fadil Novalić rekao je kako je Vlada FBIH već predložila pomjeranje roka za plaćanje PDV-a na kraj mjeseca što će preduzećima dati nove mogućnosti. Šefica kriznog štaba Vlade FBIH za ekonomiju Edita Đapo danas je potvrdila kako je poslana inicijativu Vijeću ministara da se uplata PDV-a pomjeri sa 10. na kraj mjeseca.

U 11 tačaka za spas ekonomije direktora Porezne uprave FBiH Šerifa Isovića, jedna od tačka je upravo i ova.

- Hitno izmijeniti zakon o PDV-u i propisati rok za podnošenje PDV prijava i uplatu PDV-a do kraja mjeseca za predhodni mjesec, te medecinsku opremu i lijekove osloboditi plaćanja PDV-a do proglašenja prestanka stanja nesreće ili uvesti kontigente, naveo je Isović.

Ovakav zahtjev su pred UIO iznijeli ranije zajedno Predstavnici Udruženja poslodavaca Federacije BiH i Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, a direktor UIO Miro Džakula izrazio je podršku zahtjevima poslodavaca da se novim zakonom o PDV-u regulira da se datum uplate PDV-a pomjeri na zadnji dan u mjesecu, te rekao da je to europska praksa.

Usamljen u svom protivljenju tako je ostao ministar Bevanda, kojem su za ovakvu mjeru, kako kaže, potrebne analize. Kada već nije bio u stanju predložiti rješenja, najmanje što bi Bevanda mogao je ne ometati već ponuđena i usuglašena.


(Vijesti.ba)

30.03.2020.

PROF.DR SENADIN LAVIĆ : GLUPOST JE VIRULENTNA, A ZNANJE SE TEŠKO PRENOSI

30.03.2020.

IZLAZ IZ KRIZE JE U GLOBALNOM ODGOVORU NA PANDEMIJU

30.03.2020.

JEFFREY SACHS: EKONOMSKA KRIZA ĆE TRAJATI NAJMANJE DVIJE GODINE
/////////////////////////////


////////////////////////////


//////////////////////////

Borba protiv koronavirusa

USAID donira 1,2 miliona dolara BiH

///////////////////////

///////////////////////


///////////////////


/////////////////////////


/////////////////////////////////////////////


//////////////////


///////////////////////


/////////////////////////

30.03.2020.

VRHUNSKA ANALIZA IGORA RUDANA: TEMELJITO OBJAŠNJAVA JE LI VIRUS MUTIRAO I KOLIKA JE ZAPRAVO SMRTNOST!

30.03.2020.

DR. FAUCI PREDVIĐA DA ĆE AMERIKU POGODITE KORONA VIRUS SA DOSTA OBOLJELJIH I UMRLIH

29.03.2020.

PREMIJER FEDERACIJE BiH FADIL NOVALIĆ: SNAGA OVE VLADE NIJE U RETORICI, VEĆ U EKONOMIJI

29.03.2020.

SA KOJIM CILJEM BH. ENTITET RS-A ŽELI UVESTI VANREDNO STANJE - ISKORISTITI KRIZU I OSTVARITI IDEJE KOJE NISU OSTVARILI U RATU

Cvijanović: Povlačenje vitalnog interesa Bošnjaka atak na RS

Cvijanović: Povlačenje vitalnog interesa Bošnjaka atak na RS
Željka Cvijanović

Zbog bošnjačke najave potezanja mehanizma zaštite vitalnog interesa doći će do odgađanja odluke o proglašenju vanrednog stanja u RS, izjavila je u intervjuu za RTRS predsjednica RS Željka Cvijanović.

- Procjenjujem da će kompletna procedura trajati 10 dana, što je u ovim uslovima pandemije virusa korona dug period - naglasila je Cvijanovićeva.  

Povlačenje vitalnog interesa Bošnjaka na proglašenje vanredne situacije u Srpskoj direktan je atak na njenu privredu i to nema nikakve veze sa navodima da Republika Srpska želi da naruši kretanje između dva entiteta. To je neozbiljna odluka i pristup situaciji u kojoj se našlo cjelokupno društvo. Na taj način doći će do odugovlačenja svih odluka neophodnih za pomoć privredi, olakšicama i plaćanjima.

- Parlament ne može da radi. Јučerašnji skup bio je skup visokog rizika. Tamo je dovoljno bilo da jedna osoba bude zaražena i ona može da napravi čitavu pometnju i da cijeli Parlament bude u izolaciji. Može da se desi da poslanici nakon zasijedanja odu u svoje opštine nakon toga i da nastane opet dodatni problem. Nisu ovo uslovi ni za kakvo sazivanje sjednica, velikih sastanaka iskupova. Nije vrijeme za Narodnu skupštinu - poručila je predsjednica Srpske.

Ona je naglasila da je svaki minut važan, pogotovo zdravstvenim radnicima i zdravstvenom sektoru u cjelini, kao i privredncima.

- Svaki naš radnik u privredi je zabrinut da li će zadržati svoje radno mjesto. Zar nije normalno da sad i bez ikakvih političkih tema i politikanstava nađemo modalitet, a našli smo ga – vanredno stanje da možemo da intervenišemo i donosimo određene odluke - rekla je Željka Cvijanović u intervjuu za našu televiziju.

Vlada je, ponovila je Cvijanovićeva, na sebe preuzela određena davanja, doprinose i plate za radnike, a mnoge zemlje u svijetu suočavaju se sa istim problemom.

- Neke evropske zemlje kažu da je njihovo zdravstvo u kolapsu ili u pretkolapsnom stanju. Svi traže medicinsku opremu, a stanje na tržištu mijenja se iz časa u čas. Ovo je zajedničko zlo i situacija se ne tiče samo Republike Srpske već cijeli svijet preduzima iste mjere - naglasila je Cvijanovićeva.


(Vijesti.ba)

29.03.2020.

APEL REISU-L-ULEME ISLAMSKE ZAJEDNICE U BiH HUSEINA EF. KAVAZOVIĆA POLITIČKIM LIDERIMA DA NE ZLOUPOTREBLJAVAJU KRIZU

Apel reisa Kavazovića političkim liderima da ne zloupotrebljavaju krizu

Apel reisa Kavazovića političkim liderima da ne zloupotrebljavaju krizu
Husein ef. Kavazović

Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio apel političkim liderima da ne zloupotrebljavaju krizu izazvanu širenjem virusa COVID-19.

U apelu kojeg prenosi MINA se kaže:

- Kao reisu-l-ulema i predvodnik najbrojnije vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini imam potrebu da domaću, ali i svjetsku javnost upozorim kako su odluke koje su donijeli kao i neke mjere koje najavljuju politički predstavnici bosanskohercegovačkog entiteta RS i nekoliko kantona u entitetu FBiH unijeli zebnju i nemir među građane, pa tako i članove Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Razumijemo potrebu organa vlasti na svim nivoima da posežu za različitim, pa i rigoroznim mjerama, kako bi se građani zaštitili od širenja COVID-19 virusa, ali apelujemo na sve da uvođenje vanrednog stanja ne koriste kako bi stvarali nove političke realnosti na terenu ili kako bi ionako tešku situaciju u državi koristili za stvaranje dodatnih strahova i napetosti.

Apelujemo na sve političke predstavnike vlasti da sve mjere koordiniraju sa nadležnim državnim institucijama i da prevaziđu politikantstvo, politike podjela i segregacije. Ako ikada, sada je vrijeme da se pokaže odgovornost i zrelost političkih elita.

Nezamislivo je da se po imaginarnim etničkim granicama uvode karanteni po Bosni i Hercegovini i da se najavljuju granice i blokade koje nisu po preporuci stručnih organa zaduženih za očuvanje zdravlja, nego po etničkim i političkim principima. Za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini je nedopustivo da se pokušavaju postaviti bilo kakve prepreke u njenom slobodnom djelovanju na teritoriji čitave države.

S ovim problemom se ne može izboriti nijedna država sama, a kamoli entitet, kanton ili općina. Vrijeme je da svi sarađuju i pokažu odgovornost kako bi se spasili životi. COVID-19 nije prijetnja Bošnjacima, Srbima, Hrvatima ili «ostalim», on je prijetnja čovjeku. S pravom očekujemo od političara da bar sada u ovim teškim trenucima kada se naši građani tako revnosno pridržavaju njihovih instrukcija i kada se nesebično žrtvuju, pokažu i vlastitu odgovornost i da se prestanu igrati svojih političkih igara.

Na kraju apelujem na one međunarodne institucije koje imaju jasan mandat u Bosni i Hercegovini da ne dozvole neodgovornim političarima da iskoriste zaokupljenost svijeta pandemijom koronavirusa kako bi ostvarili svoje političke ciljeve koje nisu mogli postići ni ratom.

Također apelujem na sve u ovoj državi i društvu da bdiju nad demokratskim procesima i slobodama. Uvođenje vanrednog stanja ne može biti opravdanje za ograničavanje građanskih sloboda ili širenje korupcije, istaknuto je današnjem apelu reisu-l-uleme Kavazovića.


(Vijesti.ba)

29.03.2020.

ANALIZA STVARNIH UZROKA TRAGEDIJE COVID-19 U ITALIJI I DRUGIM ZEMLJAMA EU

29.03.2020.

ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH ŽELJKO KOMŠIĆ: KLONITE SE PREPUCAVANJA, POLITIČKI LOV U MUTNOM JE NEPRIMJEREN

29.03.2020.

KAKO JE JUŽNA KOREJA DOBILA BITKU PROTIV KORONAVIRUSA


///////////////////////////////////////////

//////////////////

//////////////////////////

//////////////////////////

//////////////////////


////////////////////////////////


///////////////////////////////////////////////

Do posljednjeg vikenda u oktobru

Počelo ljetno računanje vremena


//////////////////////


//////////////////////////


/////////////////////////////


///////////////////////////

29.03.2020.

KEMAL KURSPAHIĆ : KORONA VIRUS I DUHOVI DEVEDESETIH

29.03.2020.

UTOPIJA U DOBA DISTOPIJE

29.03.2020.

HERCEG-BOSNA U HAAGU (24) - ČAPLJINA 1993: STRIJELJANJA, SNAJPERISTI, UBIJANJE STARACA, PROTJERIVANJE...

29.03.2020.

OLIVER VARHEJI ZEMLJAMA Z. BALKANA: ZAJEDNIČKIM RADOM IZAĆI ĆEMO IZ KRIZE JAČI

28.03.2020.

ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH ŽELJKO KOMŠIĆ: VJERUJEM U LJUDE U ZDRAVSTVENOM SISTEMU, MORAMO INTERVENISATI U PRIVREDI

28.03.2020.

PREMIJER FEDERACIJE BiH FADIL NOVALIĆ: NIKO NEĆE BITI ZABORAVLJEN, OVO JE VRIJEME ZAJEDNIŠTVA

28.03.2020.

OZREN KEBO : JE LI OVO STVARNO KRAJ SVIJETA KAKVOG SMO DO SADA POZNAVALI?

Ozren Kebo : Je li ovo stvarno kraj svijeta kakvog smo do sada poznavali?

Slavni pijanista Arthur Rubinstein jednom je prilikom rekao: „Ako ne vježbam samo jedan dan, ja to odmah osjetim na svom sviranju. Ako ne vježbam dva dana, to će osjetiti i kritika. A ako ne vježbam tri dana, stvar će primijetiti čak i publika.“ Eto šta u životu vrhunskih umjetnika znači svakodnevna rutina.

Piše . Ozren Kebo (Analiziraj.ba)

Na tragu ovog postulata je i nekoliko dana stara reakcija Malcolma Delaneya, košarkaša Barcelone, na odluku čelnika Eurolige da se ovogodišnje takmičenje po svaku cijenu privede kraju.

„Vi se šalite? Ljudi, shvatate li da sportisti koji su u karantinu nisu sposobni igrati košarku? Čak i ukoliko treniramo kod kuće, ne možemo šutirati na koš barem mjesec (…) Nisam siguran da oni koji se ne bave sportom uopće shvataju koliko je teško ući u pravu formu nakon pauze od samo sedmicu. Za ulazak u formu nakon mjesec neigranja bit će potrebno jako puno vremena…“

Tako stvari stoje na najvišim nivoima sporta i umjetnosti. Problem je da ni na drugim razinama ljudske djelatnosti nije bolje. Čovječanstvo je stalo, potpuno paralizirano, što je loše za njega, ali – kako stvari sad stoje – dobro za planetu i ostatak živog svijeta. Nakon 11. septembra 2001. godine u medijskom univerzumu bila je popularna patetična fraza „Poslije ovog više ništa neće biti isto“. Ni ovih mjeseci patetika nije propustila da – ostanimo još malo kod košarke – zakuca, pa imamo novu poetsku misao koja privlači pažnju svojim neotkrivenim potencijalom. Ona glasi: „Ovo je kraj svijeta kakvog smo do sada poznavali.“

Budućnost ni(je) naša stvar

Pogledajmo načas moguća tumačenja ovakve fraze. Yuval Noah Harari u knjizi „21 pitanje za 21. vijek“ – rađenoj kad na vidiku nije bilo nikakve pandemije – piše da niko ne zna kako će se stvari odvijati za pet, deset ili petnaest godina i da je svako predviđanje nezahvalno. Ipak, u toj knjizi ima jedna pogrešna prognoza – da je ljudska vrsta, zahvaljujući naučno-tehnološkom razvoju, zauvijek pobijedila sve pandemije. Evo sada vidimo da nije.

Tek smo u prvom mjesecu globalne blokade svega, a posljedice su nesagledive. I dok epidemiolozi dobro lutaju u pogledu uzroka, definicija i mogućih rješenja, ekonomisti su izgleda ovaj put saglasni – ekonomske posljedice pandemije bit će strašnije od zdravstvenih. Mada ni oni nisu baš neka struka kojoj valja bezrezervno vjerovati. U Njemačkoj, po nekim tvrdnjama, postoji tridesetak ekonomskih instituta čiji je zadatak da prate globalne trendove i nijedan od njih nije predvidio krizu iz 2008. godine. Centralno pitanje u ovom trenutku je kako kriza djeluje na većinu ljudi. Slično vrhunskom pijanisti, i potpuno nalik prvom safu svjetske košarke, stanovništvo diljem svijeta totalno je izbačeno iz dnevnih rutina i to već sada ima nesagledive posljedice. Neki se teško mire s karantinom, disciplina im, izgleda, nije baš jača strana. Ali disciplina nam je svima jedno od najvažnijih sredstava odbrane protiv virusa. Uljuljkan u blagostanje, bogatiji dio čovječanstva teško podnosi izbacivanje iz kolosijeka. S druge strane, vječito zabrinut za egzistenciju, i onaj siromašniji dio planete jedva devera sa zastojem i dodatnom dozom neizvjesnosti. To je dio populacije na čijim je leđima uvijek najveći teret.

U bosanskohercegovačkim uvjetima nekoliko je ograničavajućih faktora: vlast se, čast izuzecima, pokazuje u dobroj mjeri nespremnom da odgovori na sve aktuelne izazove. A čak i kad bi bila sposobna i spremna, struktura države je takva da smo u startu hendikepirani za efikasnost centraliziranih sistema. Šta građani u takvoj situaciji mogu uraditi? Nije baš da su u bezizlaznoj situaciji, postoji nekoliko ohrabrujućih činjenica. Uprkos onom inicijalnom kupovnom stampedu, namirnica i dalje ima, prodavnice nisu prazne. Većina stanovništva poštuje propisane mjere. Čak i kada kasne, vlasti makar prate najbitnije svjetske predostrožnosti. Tako dolazimo do nivoa porodice, i dalje „osnovne ćelije društva“, kako joj se tepalo u samoupravljanju. Tu „obični čovjek“ može uraditi najviše. Da bi imao puno pravo biti nezadovoljan vlastima, njihovom neažurnošću, bezidejnošću, koruptivnim ratovima, lošim ili pogrešnim mjerama, morao bi na mikro nivou, u granicama sopstvenih staništa i obitelji, pokazati da može bolje ono što oni ne mogu na makro odnosno državnoj, entitetskoj ili kantonalnoj razini.

Kao što, nažalost, iz sopstvenog iskustva znamo, ima i težih okupacija od ove. I rijetko kad je situacija totalno bezizlazna. Dovoljno za početak. Možda je ovo stvarno „kraj života kakvog smo do sada poznavali“, ali čovjek se kroz historiju pokazao kao adaptabilna zvjerka, toliko adaptabilna da je u borbi za opstanak ili uništio ili doveo na prag uništenja sve ostale oblike života. Sad je vrijeme da se pokuša preživjeti bez većih gubitaka za one oko nas. U tom pogledu uopće nije bitno samo da preživimo, nego i kako ćemo to izvesti.

28.03.2020.

KAKO SE JEDAN ITALIJANSKI GRAD IZBORIO S EPIDEMIJOM I ISKORIJENIO KORONA VIRUS ?

28.03.2020.

SIGMAR GABRIEL: EU BI SE MOGLA RASPASTI AKO NE POKAŽE SOLIDARNOST

///////////////////////

/////////////////////////


/////////////////////////


//////////////////////////

////////////////////////

Više od 27.000 smrtnih slučajeva

U svijetu 600 hiljada zaraženih koronavirusom

///////////////////////

//////////////////////


////////////////////


/////////////////////


/////////////////////////


////////////////////////

28.03.2020.

HERFRIED MUNKLER O CORONA KRIZI I AUTOKRATIJI: DALEKOSEŽNA PROMJENA POLITIČKOG PORETKA

28.03.2020.

NERZUK ĆURAK : ČOVJEČANSTVO U DOBA KORONE

28.03.2020.

KRISTALINA GEORGIEVA ŠEFICA MEĐUNARODNOG MONETARNOG FONDA (MFF-A): SVIJET JE SADA U RECESIJI

27.03.2020.

PRVI PUT U HISTORIJI BiH IZVRŠENA EVAKUACIJA BH. GRAĐANA

Prvi put u historiji BiH izvršena evakuacija bh. građana

Prvi put u historiji BiH izvršena evakuacija bh. građana
Foto: MVP BiH

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine obavještava javnost da je prvi put u historiji BiH uspješno realizirana aktivnost repatrijacije bosanskohercegovačkih državljana iz Republike Italije, ...

... a na inicijativu kopredsjedavajuće Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković.

- Uvažavajući svu složenost situacije, kako u našoj zemlji, a posebno u pojedinim dijelovima teritorije Republike Italije, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je veoma pažljivo i strpljivo, bez uplitanja javnosti u ovaj proces, preduzimalo sve potrebne radnje na pripremi, iniciranju i stvaranju pretpostavki za realizaciju ovog zahtjevnog poduhvata u cilju zaštite zdravlja i brige države za njene građane, a posebno naše mlade državljane, koji su slijedom okolnosti ostali odvojeni od svojih najbližih članova porodice. U proteklim danima, ovaj poduhvat o kome je javnost obavještena tek po samoj najavi leta na relaciji Rim - Sarajevo, bio je propraćen značajnim preprekama i potrebom za danonoćnom koordinacijom svih nadležnih službi na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini - saopćeno je iz MVP-a BiH.

Navodi se da je specijalnim charter letom prevoznika FLYBOSNIA, po prihvatljivoj cijeni koja je bila velikodušno ponuđena u odnosu na trenutne tržišne uslove, uspješno izvršeno izmještanje 47 bh. državljana, letom u popodnevnim satima na relaciji Rim - Sarajevo.

- Kao što je javnost već informisana, radi se uglavnom o mlađoj populaciji koja se nalazila na sportskim ili edukativnim obavezama u različitim dijelovima Italije, što je dodatno usložnjavalo rad naših vrijednih i požrtvovanih diplomata iz ambasada u Rimu i generalnog konzulata u Milanu koji su bili konstatno angažovani i u stalnom kontaktu sa našim sugrađanima tokom posljednjih dana - ističe se u saopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH želi da se ovom prilikom zahvali svim pojedincima i institucijama koje su dale nesebičan doprinos pri realizaciji, kako se ističe, ovog plemenitog poduhvata za dobrobit bh. građana, a posebno Timu za krizne situacije MVP-a BiH, "našim uposlenicima u Italiji, podršci Vijeća ministara BiH na našoj inicijativi, Ministarstvu sigurnosti BiH koje je promptno reagovalo na sve naše upite, te Graničnoj policiji BiH, Međunarodnom aerodromu Sarajevo, kompaniji FLYBOSNIA, kao i svim kriznim štabovima i medicinskom osoblju na svim nivoima vlasti, te medijima koji su pravovremeno izvještavali našu javnost o aktivnostima koje su se provodile na repatrijaciji naših sugrađana koji su se našli u nevolji", saopćeno je iz MVP-a BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

27.03.2020.

AMBASADA SAD: BESKRAJNO ZAHVALNI NA PORUCI RIJASETA


////////////////////////

REISU-L-ULEMA ISLAMSKE ZAJEDNICE U BiH HUSEIN EF. KAVAZOVIĆ : OSTANIMO U KUĆI I SPASIMO ČOVJEČANSTVO


//////////////////////////////

//////////////

//////////////////////////

///////////////////////


////////////////////////


/////////////////////////

//////////////////////////

////////////////////


/////////////////////////

//////////////////////

////////////////////////


//////////////////////


/////////////////////


////////////////////


/////////////////////

27.03.2020.

JE LI COVID-19 SEZONSKA BOLEST?

27.03.2020.

REISU-L-ULEMA ISLAMSKE ZAJEDNICE U BiH HUSEIN EF. KAVAZOVIĆ : OSTANIMO U KUĆI I SPASIMO ČOVJEČANSTVO

27.03.2020.

NELSON S NOVALIĆEM. BRZO KORISTITI SVE USTAVNE MEHANIZME


///////////////////////////////


/////////////////////////


/////////////////////////////

/////////////////////

///////////////////////////

//////////////////////


/////////////////////////

/////////////////////////

//////////////////////

/////////////////////


////////////////////////////

/////////////////////////

27.03.2020.

HOĆE LI MASKE KONAČNO PASTI

HOĆE LI MASKE KONAČNO PASTIHOĆE LI MASKE KONAČNO PASTI

Foto: AP: Luigi Costantini

Hoće li se i poslije korone maskirati?

A ko će prvi pasti?

Dok gledam, putem društvenih mreža, kako trinaestogodišnjak uči gravitaciju pa s visine baca veći i manji predmet i dječački radoznalo otkriva da će se ovaj drugi mnogo sporije prizemljiti i dodirnuti tlo. Pitam se, nije li tako i sa velikim sistemima i manjim državama i narodima? Na početku korona događaja, isto kao što je to bilo u praskozorje balkanskih ratova, svi su mislili neće se to nama dogoditi. Vodile su se, i tad i sad, velike polemike ko je kriv, neko iznutra ili ovi međunarodni, ko je i zašto započeo, čija je to zavjera, ko je napravio virus i ono najvažnije koliko će sve to dugo trajati? Vjerovali smo da ako nas to i strefi brzo će proći. Nadali se nekoj čarobnoj formuli, danas vakcini za koronu, a tada razumu – nerazumnih. I tad su i sad jedni svoju moć dokazivali silom i bahatošću, a drugi smirenošću i upornošću. Trebale su sedmice da političari prihvate kako glavnu riječ moraju prepustiti stručnjacima, onim u zdravstvu, ali i kamiondžijama i komunalcima. Tri decenije su nas ubjeđivali da jeste ono što nije. I tako, ne iz dana u dan, već iz godine u godinu.

Globalna ranjivost i nemoć velikih

Epidemija virusa otkrila je istinu o društvima koje je pogodila. O većini disciplinovanih, o heroizmu zdravstvenih radnika, o onima koji nam doturaju hranu i lijekove. Otkrila je ko ima i ima li državu i institucije koje su se u stanju nositi sa problemima. Ne autokratijom i bahatošću već povjerenjem javnosti i socijalnom pravdom. Korona virus pokazao je globalnu ranjivost i nemoć bahatih i moćnih. Pokazao je globalnu ranjivost planete, posebno onih koji su umišljali da im niko i ništa ne može. Kritikovali su sve ono što je dolazilo iz Kine, a njihove mjere nazivali represivnim i neljudskim. U Evropi i SAD, predsjednici i populisti oglušivali su se na savjete i upozorenja, a onda poklekli pred strukom i naukom. Shvatili su da je ono malo i sićušno mnogo veće i jače od njih samih. Još uvijek se ne stišava prašina čiji je virus, kineski ili su ga donijeli američki vojnici. Evropa je i ovog puta, naročito na početku krize, pokazala svu svoju slabost i razjedinjenost. Odbila je pružiti pomoć svima van svojih linija i pri tom zanemarila i svoje glavne članice poput Italije i Španije. Tek će se pokazati hoće li korona ujediniti ili razjediniti Evropu. Kako sada stvari stoje, prije će Kina, Kuba i Rusija u Evropu i na Balkan, nego li Zapad u ujedinjenje i proširenje. Nisu Italijani tek tako skidali evropske a postavljali zastave zemalja koje su im pritekle u pomoć. Poslije korone svijet više nikada neće biti isti.

Balkanska vjetrometina

Na Balkanu se srećom lako zaboravljaju prošla i pogana vremena. Solidarnost “balkanaca” pokazana je i kroz virusne muke, a posebno u vrijeme zemljotresa u Zagrebu. Naučili smo se, u svim našim nedaćama, ponovo solidarisati. Ipak je ono naše balkansko, ma kako ga drugi definisali, bolje od njihovog egoizma, moći i kapitala. Mladi i humani su se umrežili i pomažu bolesne i one sa graničnom ograničenošću, mislim na one preko 65 godina. Dosta njih je organizovalo i društvene grupe i prisjetilo se nekih boljih vremena pa kroz karantin proučava onu najbolju stranu svoje i naše istorije. Neki bi, ako sam dobro razumio, i da se pokaju jer im, pokazale su to godine, mijenjanje dresova nije donijelo očekivanu sreću. Vjeruj mi poštovani čitaoče, imao sam priliku prisustvovati i samom činu kad jedan profesor traži privremenu ispisnicu iz dotadašnje političke partije jer u drugoj ima šansu da postane ministar. A šta drugo, poželio sam mu sreću na novoj funkciji znajući da će ponovo zakucati na ista vrata.

I pod maskom postoji maska

Korona je pokazala da na svijetu nit postoji sigurna luka, nit sigurna maska. Maska je odvajkada pokazivala lažni i imaginarni svijet, vladajućih posebno. Maske su uvijek zloupotrebljavali i nikada ih nismo mogli izbjeći. “Maska je ono što čini ljude. Kakve, to je sasvim drugo pitanje”, govorio je Borislav Pekić. Maskama se služimo kad hoćemo udobnu zavjetrinu, bezbijedan kutak ili materijalno blagostanje. Zato i u ovo koronarno vrijeme ne vjerujem da će nam bog zna koliko pomoći maske, bez obzira ko ih je šio ili krojio. Ne znači ovo da sam i protiv mjera koje su propisali nadležni, možda će, poslije korone, i globalne maske konačno pasti. Zar još neko vjeruje da su ovim moćnim važnija radna mjesta od njihovog profita. Njih i danas zanima isključivo profit. I pod maskom –  maska.

27.03.2020.

PROF.DR. SLAVO KUKIĆ : ZLO KOJE JE OTKRILO I DRUGU STRANU LICA

27.03.2020.

REISU-L-ULEMA ISLAMSKE ZAJEDNICE U BiH HUSEIN EF. KAVAZOVIĆ: NEMOJMO SLUŠATI NADRIUČITELJE I NADRIULEMU, KAKO NAS PLAŠE KIJAMETSKIM DANOM

26.03.2020.

PREMIJER FEDERACIJE BiH FADIL NOVALIĆ: ZAŠTITIT ĆEMO NE SAMO OTPUŠTENE, VEĆ I SVE DRUGE KOJI OSTANU BEZ POSLA

26.03.2020.

AMERIČKI NAUČNIK ANTHONY FAUCI: KORONAVIRUS BI MOGAO POSTATI SEZONSKA BOLEST


//////////////////////


///////////////////////

////////////////////////

/////////////////////

//////////////////////

//////////////////////

//////////////////////


///////////////////


//////////////////////


///////////////////////


///////////////////


/////////////////////////


/////////////////////////////////

26.03.2020.

KORONAVIRUS U SAD: POSTIGNUT SPORAZUM O NAJVEĆOJ EKONOMSKOJ MJERI SPAŠAVANJA U ISTORIJI

Coronavirus u SAD : Postignut sporazum o najvećoj ekonomskoj mjeri spašavanja u istoriji

Predstavnici Bijele kuće i Senata postigli su sporazum kojim se predviđa ogromna pomoć preduzećima, radnicima i zdravstvenom sistemu koji su najviše pogođeni pandemijom novog korona virusa, prenosi AP.

To je ujedno i najveća ekonomska mjera spašavanja u istoriji SAD i zamišljena je kao višenedjeljna ili višemjesečna “zakrpa za ekonomiju” koja se kreće ka recesiji, navodi agencija.

Vijest o postignutom sporazumu objavio je viši savjetnik u Bijeloj kući Eric Ueland malo poslije ponoći koji je dodao da ga još pravno treba doraditi.

“Dame i gospodo, postigli smo sporazum”, rekao je on.

Ovaj paket ekonomskih mjera predviđa direktne isplate većini Amerikanaca, proširenje naknada za nezaposlene i program od 367 milijardi dolara pomoći za mala preduzeća kako bi zadržala profit dok su radnici kod kuća.

(Kliker.info-Glas Amerike )

26.03.2020.

ZLATKO DIZDAREVIĆ : ITALIJI IZ EVROPE NEMA KO DA PIŠE I ŠALJE

26.03.2020.

PRISILNO UJEDINJENJE SVIJETA

26.03.2020.

PORUKE VJERSKIH LIDERA U VRIJEME PANDEMIJE

25.03.2020.

ZAJEDNIČKA IZJAVA ČLANOVA PREDSJEDNIŠTVA BiH: PRED NAMA SU TEŠKI DANI

25.03.2020.

HOĆE LI KINA ISKORISTITI PANDEMIJU DA PREUZME GLOBALNO VODTVO OD SAD?

25.03.2020.

PREMIJER FEDERACIJE BiH FADIL NOVALIĆ: ROBNE REZERVE SU PUNE, ALI MAKSIMALNO ĆEMO POMOĆI SJETVU


/////////////////////////

//////////////////////////


//////////////////////////

////////////////////////////

////////////////////////////


///////////////////////////////


/////////////////////////////

////////////////////////////////

/////////////////////


/////////////////////////////

25.03.2020.

NERZUK ĆURAK : ČOVJEČANSTVO U DOBA KORONE

NERZUK ĆURAK : ČOVJEČANSTVO U DOBA KORONE

25.03.2020.

KORONA - VRIJEME JE SAZRELO!

25.03.2020.

USVOJEN NACRT BUDžETA BiH, BEZ SAGLASNOSTI BH. ENTITETA RS-A

24.03.2020.

PREMIJER FEDERACIJE BiH FADIL NOVALIĆ O MJERAMA, OTPLATI KREDITA, ZALIHAMA BRAŠNA, DOPRINOSIMA I SMANJENJU PLATA

24.03.2020.

MEĐUNARODNI MONETARNI FOND : PANDEMIJA KORONA VIRUS ĆE IZAZVATI RECESIJU GORU OD KRIZE 2008. GODINE

24.03.2020.

ZBOG KORONA VIRUSA OLIMPIJSKE IGRE PO PRVI PUT U HISTORIJI ODGOĐENE NA GODINU DANA

24.03.2020.

NERZUK ĆURAK : ČOVJEČANSTVO U DOBA KORONE

24.03.2020.

NERZUK ĆURAK : ČOVJEČANSTVO U DOBA KORONE

24.03.2020.

MILAN PEKIĆ: PROCESI BEZ PROCESA LJUDSKOM TALOGU

Milan Pekić: PROCESI BEZ PROCESA LJUDSKOM TALOGU


Milan Pekić: PROCESI BEZ PROCESA LJUDSKOM TALOGU

Čin je, mada, sad već obesnaženim i povučenim dokumentom, nastao na smetljištu, ogranku otpadnog ukupno-državnog prostora; već trideset godina, u političkom smislu, postavljenog protiv ljudskosti i civiliziranosti. Javnost, ove države i zemlje, dozvolila je, pa i inaugurirala, čast izuzecima, rukovođenje, vodstvo, šljamu i ljudskom talogu!

Kao u Livnu i iz Livna, a nije samo tamo, k’o nekakve zabrane… Ili nešto drugo, svejedno…

A šta se dogodilo u Livnu?
U grozoti čina – ništa!

U činu, bez grozote, apsolutno – ništa. Jer, na ovaj ili onaj način, događaj je isječak iz stvarnosti ove države!

Čin je, mada, sad već obesnaženim i povučenim dokumentom, nastao na smetljištu, ogranku otpadnog ukupno-državnog prostora; već trideset godina, u političkom smislu, postavljenog protiv ljudskosti i civiliziranosti. Javnost, ove države i zemlje, dozvolila je, pa i inaugurirala, čast izuzecima, rukovođenje, vodstvo, šljamu i ljudskom talogu!

Livno je, samo slučajno, na početnoj tački trenutnog skandala s magistrale Livno – Duvno – Govno… Pod koronom… No, nije i nema izuzetka! Čak, po normama sadašnjeg morala (sic!), nema ispada! Ovdje je sve ispad! Cijela država premjerena je mrežom satkanom od bahatosti, kriminala, nečasne trgovine dušama, licemjerjem…

Lideri!

Oni su potka za osnovu pažljivo rastegnutih niti sluganstva, licemjerja, nekulture, neobrazovanosti… Ovi što se zgražaju i iščuđavaju, vrane i golubovi – leteći smetljari (to im je posao, tako jačaju mrežu, a i lidere), nekvalificirani su čuvari gazdinstava, čitluka, begovata, vojvodstava; elem, entiteta, kantona; avlija i dvorišta primarnog i sekundarnog ljudskog otpada.

Licemjerno je vikati, oglašavati se, biti zgrožen nad aktom iz Livna, kad varijacija, u vremenu tridesetogodišnjeg trajanja, ima onoliko koliko rigidni mogu poželjeti srcem.

Uvijek graja! Iz ‘političkih razloga’. I – ništa! Ovdje politika nije nauka; krinka je za podvalu, zajeb…

Voždovi, lideri, kako se već zovu ti govnari i rigidni ljigavci, pokrenu lavinu narodnog zgražanja. Potom, kad su rekli svoje i tako iskreirali stavove javnog ‘mnijenja’, bez djelovanja se sklanjaju, stajuć’ iza zida kojeg će pretvoriti u fašističku busiju i smisliti nove ispade za buduće talasanje javnosti. Pažljivo će režirati mjesto radnje. Potom će, u prikrajku i na prigodnom, tajnom banketu – derneku, izvlačiti slamku kako bi odredili nosioca nove glavne role buduće predstave.

Zaista, šta znače aktualna zgražanja, prijetnje procesuiranjem, odnosno, najavljivanje podizanja krivičnih prijava? Radi li se o lažnim prijetnjama, prikrivanju nečeg drugog? Nečeg nepotrebnog, ali mimikričnog pred narodnom sviješću? Moguće – svikli smo.

Ali!

Možemo zagalamiti pa i ostvariti:

Zabraniti izjave. Besmislene prijetnje. Skresati najave i objašnjenja.

Ne priznajemo odricanje od nadležnosti – insistiramo da smeće s vrha, kad na vrhu već jeste, odmah nakon djela-nedjela, prijekim mjerama, pred prijekim narodnim sudom, pohapsi, procesuira i zatvori sebi slično smeće! Jer, trenutno, najviše smrdi!

A onda, kad isteknu kazne što nam ih, svima i trenutno, donosi priroda, zakazat ćemo radne akcije i kutarisati se smeća sa svih vrhova. Razlog? Pa, napravili su državu koja je uspostavljanjem koruptivnih veza, suvišna i samoj sebi! A njima je, ta tvorevina, isparcelirani poligon za pljačke i teror nad smislenošću.

U čije ime je ovo napisano? Ko ovo traži?

Prevarena, možda, ustvari sigurno, još uvijek neosviještena javnost! Nebitno je ko je i kako budi, ali sjekira korone jeste inicijalna kapisla!

Čuj, čuđenje nad aktom iz Livna, a mračnih, zlih čini koliko srce ište!

Dosta je! Dosta.

24.03.2020.

DONALD TRAMP: "NE MOŽEMO DOPUSTITI DA LIJEČENJE BUDE GORE OD SAMOG PROBLEMA"