Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.02.2020.

CRNA GORA - POSLJEDNJA BITKA ZA NJEN OPSTANAK

29.02.2020.

ALEKSANDAR VUČIĆ DESTABILIZIRA REGIJU - VRIJEME JE DA MU ZEMLJE REGIJE ZAJEDNO ODGOVORE

29.02.2020.

AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR MAJK POMPEO: PAŽLJIVO PRATIMO DEŠAVANJA U CRNOJ GORI


///////////////////////

29.02.2020.

MINISTAR SIGURNOSTI BiH FAHRUDIN RADONČIČ : HITNO PRERASPOREĐUJEMO GRANIČNE POLICAJCE

29.02.2020.

EDINA BEĆIREVIĆ : ZAPAD JE PREVIŠE INVESTIRAO U BOSNU I HERCEGOVINU DA BI DOPUSTIO DA SE ONA RASPADNE

29.02.2020.

SAD I TALIBANI POTPISALI SPORAZUM, AMERIKANCI POVLAČE VOJSKU IZ AFGANISTANA

SAD i talibani potpisali sporazum, Amerikanci povlače vojsku iz Afganistana

SAD i talibani potpisali sporazum, Amerikanci povlače vojsku iz Afganistana

SAD i talibani potpisali su mirovni sporazum u Dohi kojim se Amerikanci obavezuju da će povući svoje vojnike iz Afganistana. 

Amerika i NATO povlače svoje trupe nakon 18 godina.

Afganistan je u ratnom stanju otkad su ga Amerikanci počeli bombardirati kao reakciju na 11. septembra 2001. godine.

Subota je "monumentalan dan za Afganistan", objavilo je veleposlanstvo SAD-a u Kabulu na Twitteru, nekoliko sati prije potpisivanja sporazuma s talibanskim militantima.

U jeku priprema za potpisivanje sporazuma u Dohi, glavnom gradu Katara, službenici veleposlanstva su istaknuli da se "radi o stvaranju mira i svjetlije zajedničke budućnosti".

"Uz Afganistan smo", napisali su.

Uoči potpisivanja sporazuma, talibani su u subotu naredili svim svojim borcima da se 'suzdrže od bilo kakvih napada'.

"Danas je svim talibanskim borcima naređeno da se suzdrže od bilo kakvih napada… za sreću nacije", rekao je Reutersu Zabiulah Mudžahid, glasnogovornik talibana.

"Nadamo se da će SAD ostati vjeran svojim obećanjima iz pregovora i mirovnog sporazuma", rekao je.(Vijesti.ba / index.hr)

29.02.2020.

BAKIR IZETBEGOVIĆ : PRVI MART JE SIMBOL NAŠIH NAJVEĆIH VRIJEDNOSTI


/////////////////////////


//////////////////////////

29.02.2020.

REMEMBERING SREBRENICA: POSJETA PRINCA ČARLSA SNAŽNA PORUKA NEGATORIMA GENOCIDA

/////////////////////


/////////////////////


/////////////////////////

/////////////////////////

//////////////////////////


///////////////////

//////////////////////

29.02.2020.

EU, OSCE I SAD UPOZORILI ZVANIČNIKE: PREDSTAVLJATE DRŽAVU, A NE ENTITET

EU, OSCE i SAD upozorili zvaničnike: Predstavljate državu, a ne entitet

28 Februara

 2020

Ambasade Evropske unije, OSCE-a i Sjedinjenih Američkih Država uputile su pismo državnim zvaničnicima koji su prisustvovali političkom skupu u Istočnom Sarajevu koji je organizirao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik prije osam dana. 

Na adrese državnih zvaničnika u institucijama Bosne i Hercegovine koji su se odazvali telefonskom pozivu iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije da dođu na skup u Istočnom Sarajevu povodom odluke srpskih predstavnika vlasti o blokiranju odlučivanja u državnim institucijama stiglo je pismo upozorenja iz ambasada EU-a, OSCE-a i SAD-a.

Pismo potpisuju ambasador Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini Johann Sattler, šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathaleen Kavalec i otpravnica poslova Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini Ellen Germain.

Oni su u pismu upozorili državne službenike i ostale zvaničnike koji su prisustvovali sastanku u Administrativnom centru Vlade RS-a da moraju biti nezavisni od političkog utjecaja i suzdržati se od bilo kakvih aktivnosti koje mogu dovesti u pitanje njihovu nezavisnost, ali i nezavisnost institucija koje predstavljaju, prenosi Klix.

Politički skup koji ugrožava nezavisnost i nepristranost

Evropska komisija naglasila je da javna uprava u Bosni i Hercegovini treba postati profesionalnija, nezavisnija i depolitiziranija te da se u tom kontekstu državni službenici i ostali imenovani zvaničnici na nivou države moraju pridržavati najviših profesionalnih standarda neophodnih za funkcije koje obavljaju.

“Vi ste predstavnici države Bosne i Hercegovine, a ne predstavnici entiteta Republika Srpska u institucijama države Bosne i Hercegovine. Kao državni zvaničnici morate predstavljati sve građane Bosne i Hercegovine bez obzira na njihovu ili vašu etničku ili političku pozadinu ili mjesto prebivališta”, navodi se u pismu.

Ambasadori su rekli da je neprihvatljivo za Bosnu i Hercegovinu i njen evropski put da državni službenici i ostali funkcioneri učestvuju na političkom skupu koju ugrožava njihovu nezavisnost i nepristranost. 

Sastanak u Istočnom Sarajevu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik 20. februara održao je sastanak s predstavnicima vlasti iz RS-a na nivou Bosne i Hercegovine u Istočnom Sarajevu.

Tada je rekao da predstavnici bh. entiteta Republika Srpska u institucijama Bosne i Hercegovine neće glasati za odluke, potvrdivši blokadu u državnim institucijama zbog odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu.

“Odlučivanje se odnosi na oba doma Parlamentarne skupštine, komisije, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Savjet ministara Bosne i Hercegovine i u tom pogledu odluke neće biti usvajane. Što se tiče drugih nivoa, za sada se sve ostavlja u redovnoj aktivnosti.”

Bez PDP-a i SDS-a

Iako se očekivalo, na sastanku nije bila predsjednica RS-a Željka Cvijanović, a, uz Dodika, sastankom je predsjedavao predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, također iz SNSD-a.

Na sastanku je bio predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija.

Iako su bili pozvani, sastanku nisu prisustvovali predsjednici Partije demokratskog progresa (PDP) i Srpske demokratske stranke (SDS) Branislav Borenović i Mirko Šarović, koji su i zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

(Kliker.info-AJB)

29.02.2020.

PROF. DR. IVO KOMŠIĆ : UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT (UZP) 2 - KRIVNJA FRANJE TUĐMANAProf.dr. Ivo Komšić : Udruženi zločinački poduhvat (UZP) 2 ...

////////////////////////////////////////////////


Prof.dr. Nerzuk Ćurak : Bosnom Dejton probeharao | Kliker.info
29.02.2020.

KEMAL KURSPAHIĆ : 'CRVENA LINIJA' DOPUŠTENOG

///////////////////////

//////////////////////

Crkva u dvorištu Fate Orlović

Crkva iz dvorišta Fate Orlović biće izmještena u Bratunac

//////////////////////

////////////////////


29.02.2020.

PRVI MART IMA TKO SLAVITI

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88960716

Powered by Blogger.ba