Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

28.02.2020.

DANIEL SERWER ODGOVORIO MILORADU DODIKU: SKLANJAJ SE SA PUTA I SRBIMA OMOGUĆI DOBRU VLAST

28.02.2020.

PISMO UPOZORENJA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE DODIKOVIM PULENIMA: "VI STE PREDSTAVNICI SUVERENE I NEZAVISNE DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE, A NE BH. ENTITETA RS-A

Pismo upozorenja međunarodne zajednice: Vi ste predstavnici države BiH, ne RS

Pismo upozorenja međunarodne zajednice: Vi ste predstavnici države BiH, ne RS

Politički predstavnici entiteta Republika Srpska koji obavljaju dužnosti u državnim institucijama Bosne i Hercegovine nedavno su se sastali u administrativnom centru u Istočnom Sarajevu na, kako je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine...

... Milorad Dodik rekao, radno-konsultativnom sastanku kojem su prisustvovali predstavnici Obavještajno-sigurnosne agencije, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Centralne izborne komisije i drugi.

Na adrese učesnika ovog sastanka stiglo je pismo koje potpisuju ambasador EU u BiH Johann Sattler, šefica OSCE-a u BiH, ambasadorica Kathleen Kavalec i otpravnica poslova Ambasade SAD u Sarajevu Ellen Germain.

Učesnici sastanka su u pismu opometnuti da kao rukovodioci službi moraju biti nezavisni od političkog utjecaja i da se klone bilo kakvih aktivnosti koje mogu dovesti u pitanje njihovu nezavisnost.

U pismu se, također, ističe da je neprihvatljivo i za Bosnu i Hercegovinu i za njen evropski put da su učestvovali na političkom sastanku koji ozbiljno dovodi u pitanje njihovu nezavisnost i nepristrasnost.


Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ranije je ocijenio da se skup koji je organizirao Milorad Dodik 20. februara u administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu, a kojemu su prisustvovali zvaničnici s državnog nivoa, "de facto ticao provođenja politike Republike Srpske vezane uz blokiranje procesa odlučivanja u državnim institucijama".

Inzko je ocijenio da je prisustvo na tom sastanku neprihvatljivo, jer ono de facto pokazuje spremnost na učešće u blokiranju donošenja odluka u institucijama na državnom nivou.

- Ono, također, ozbiljno dovodi u pitanje profesionalni, moralni i lični integritet učesnika i percepciju nezavisnosti institucija koje oni predstavljaju. Čelnici nezavisnih institucija zakonski su obavezni da osiguraju nezavisnost tih institucija od političkog utjecaja i da se suzdrže od svakog djelovanja koje bi moglo ugroziti instituciju koju predstavljaju ili pak njenu nezavisnost - naveo je visoki predstavnik u saopćenju za javnost.

Podsjetio je da državni zvaničnici u institucijama BiH koji su izabrani i imenovani s teritorije entiteta nisu predstavnici entiteta nego države BiH. U skladu sa Aneksom 4. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Ustav BiH), državne institucije i državni zvaničnici, kako kaže, vrše svoje dužnosti u skladu sa Ustavom BiH i odlukama institucija BiH, a ne entiteta.

- Ponovio bih još jednom da državni zvaničnici koji su prisustvovali skupu održanom 20. februara 2020. u Istočnom Sarajevu, kao i svi drugi državni zvaničnici, imaju odgovornost da strogo poštuju Ustav BiH i zakon i da su dužni osigurati puno i nesmetano funkcioniranje državnih institucija, uključujući i brz proces odlučivanja - kazao je Inzko.


(Vijesti.ba / Avaz)

28.02.2020.

USTAVNI SUD BiH JE POTVRDIO DA JE 1. MART U SKLADU SA DEJTONOM. MILORAD DODIK PONOVO PRAVI KRIZU U BiH

28.02.2020.

MINISTAR SIGURNOSTI BiH FAHRUDIN RADONČIČ ČESTITAO DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

///////////////////////

//////////////////////

//////////////////////

///////////////////////////

//////////////////////


/////////////////////////


/////////////////////////

28.02.2020.

ISPRAŽNJENA CRKVA U KONJEVIĆ POLJU SAGRAĐENA NA ZEMLJI FATE ORLOVIĆ

28.02.2020.

SLUČAJ 'ŠTRPCI': DVADESET I SEDAM GODINA ČEKANJA NA STATUS CIVILNIH ŽRTAVA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89227745

Powered by Blogger.ba