Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

26.02.2020.

ZAJEDNIČKA IZJAVA SDA, SBB I DF; PORUKE MILORADU DODIKU, ALEKSANDRU VUČIĆU, OHR-U

26.02.2020.

VALENTIN INZKO: SVE VIŠE ČLANICA PIC-A JE ZA BONSKE OVLASTI

26.02.2020.

PSBiH: USVOJEN PRIJEDLOG O PRESTANKU MANDATA VSTV-A


/////////////////////


////////////////////////


///////////////////////

/////////////////////////

//////////////////////

//////////////////////


//////////////////

///////////////////////

//////////////////////////

////////////////////////

26.02.2020.

PARLAMENT BiH: PRIHVAĆEN HITAN POSTUPAK O PRESTANKU MANDATA VSTV-A

26.02.2020.

SCHWARZ-SCHILLINGU PRIZNANJE 'POČASNI GRAĐANIN GRADA SARAJEVA'

Schwarz-Schillingu priznanje 'Počasni građanin Grada Sarajeva'

Schwarz-Schillingu priznanje 'Počasni građanin Grada Sarajeva'

Gradsko vijeće Sarajeva donijelo Odluku da Christianu Schwarz-Schillingu dodijeli priznanje "Počasni građanin Grada Sarajeva", čovjeku koji se od 1993. godine borio za očuvanje Bosne i Hercegovine i danas se bori za njenu cjelovitost i teritorijalni integritet.

Kako je navedeno, Schwrz-Schillin borio se za vojnu intervenciju i za aktivno učešće Njemačke u NATO akcijama na teritoriji bivše Jugoslavije, kao i za ukidanje nepravednog embarga na naoružanje nametnutog BiH, organizirao je demonstracije, pomoć i posjećivao Sarajevo u ratnim godinama, tražio načine da se Sarajevo oslobodi opsade. U ličnim kontaktima s vodećim svjetskim političarima u Evropi i u Americi širio je istinu o ratu u BiH. 

Također je donesena i odluka o priznanja „Plaketa Grada Sarajeva“ Husrefu Musemiću, koji je dugogodišnji sportski radnik, trener Fudbalskog kluba Sarajevo, postigao vrhunske rezultate posebno 2019. godine kada šampionsku titulu i kup BiH, te ulazi u historiju FK Sarajeva kao jedini trener koji je ujednoj sezoni osvojio duplu krunu.

Rečeno je kako je veza između Sarajeva i Musemića posebna. Čak pet puta se vraćao na klupu voljenog kluba. Prošlogodišnji uspjeh Musemića, samim tim je i uspjeh Grada Sarajeva, dodatna promocija sporta i fudbala u glavnom gradu BiH, te smatram da se ovakvi vrhunski rezultati trebaju poštovati i nagraditi.

 Na sjednici je donesena i Odluka o dodjeli priznanja „Plaketa Grada Sarajeva“ Branislavi Rakonjac koja je pionir kvantne medicine u Sarajevu i BiH. Prva se u našoj državi po čela baviti informoterapijom. Osnivač je i direktor Centra Tradicionalne i Alternativne medicine u našem gradu, te izdavač časopisa i autor knjiga koje popularišu brigu o zdravlju. Kvantna medicina je novi pravac holističke medicine koja se razvija u 21. vijeku, a koji integriše znanja i iskustva kvantne fizike, zapadne i istočne medicine kao i bioelektronike.

Vijećnici su danas donijeli i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i djelokrugu organa uprave Grada Sarajeva, kao i Odluku o usvajanju Regulacionog plana "Švrakino Selo - Aneks" s Prijedlogom Odluke o provođenju Regulacionog plana "Švrakino Selo - Aneks".

Gradski vijećnici su donijeli i odluku o sufinansiranju kulturnih manifestacija koje su od značaja za grad Sarajevo- Sarajevska zima", Sarajevske večeri muzike - SVEM.

K znanju su primljene informacije o stanju mostova u gradu Sarajevu s prijedlogom mjera i informacija o postupku prestanka Društva "EYOF 2019" d.o.o.


(Vijesti.ba / FENA)

26.02.2020.

UMRO AKADEMIK MUHAMED FILIPOVIĆ

Umro akademik Muhamed Filipović

Umro akademik Muhamed Filipović

Akademik Muhamed Filipović umro je danas u 91. godini. Bio je filozofski pisac, teoretičar, esejista i jedan od značajnijih bosanskohercegovačkih filozofa.

Akademik Filipović rođen je u Banjoj Luci 3. avgusta 1929. godine.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu, a doktorirao 1960. godine. Bio je član Akademije nauka BiH i predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

Radio je kao profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Objavio je 14 knjiga, od kojih su neke prevedene na druge jezike.

Najveći broj prijevoda doživjela je knjiga "Lenjin - monografija njegove misli", koja je prevedena na danski, švedski, francuski, bugarski, slovački, italijanski i kineski.(Vijesti.ba / Avaz)

26.02.2020.

PROF. DR. IVO KOMŠIĆ : UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT (UZP) 2...

26.02.2020.

DOK BRISEL RAZMIŠLJA O SANKCIJAMA PROTIV MILORADA DODIKA, HDZ MU DRŽI STRANU

Zagrebački Jutarnji list o krizi u BiH : Dok Bruxelles razmišlja o sankcijama protiv Dodika, HDZ mu drži stranu

Već prije nekoliko godina u Bosni i Hercegovini je pređena crvena linija, ali nažalost nije se reagiralo na pravi način. EU ozbiljno razmatra da Miloradu Dodiku zabrane vizu, odnosno ulazak u EU, izjavio je Wolfgang Petritsch, bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH.

Kako to prenosi Dnevni avaz, Petritsch žali što netko od njegovih nasljednika nije iskoristio ovlasti za nametanje zakona i kažnjavanje političara. Visoki predstavnik može nekom političaru trajno ili na određeni rok zabraniti političko djelovanje, ali slična mjera nije izrečena više od 15 godina, jer za to SAD i Turska moraju imati suglasnost Rusije.

Autonomaške izjave

Granica koja je prijeđena je odluka Narodne skupštine Republike Srpske o blokadi svih institucija Bosne i Hercegovine dok iz Ustavnog suda BiH ne odu strani suci.

Inozemni članovi Suda BiH naime osiguravaju većinu odlukama sudaca Bošnjaka, kojima se protivi Milorad Dodik, šef srpske politike u BiH. Dodik pak na svojoj strani ima Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH.

Narodna skupština Republike Srpske prošlog je ponedjeljka donijela odluku da srpski dužnosnici neće sudjelovati u radu državnih institucija BiH, no sam Milorad Dodik to demantira. I ja sudjelujem u radu Predsjedništva BiH, izjavio je Dodik u intervjuu za N1.

Prvo red dramatičnih, autonomaških izjava o razbijanju Bosne i Hercegovine, potom red pomirljivih izjava: u tom ritmu Milorad Dodik funkcionira godinama, prvo kao premijer i predsjednik Republike Srpske, a sad kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Za N1 Dodik je demantirao srpsku blokadu državnih institucija BiH: “Svi ljudi će sjediti na svojim poslovima, dolaziti na sjednice skupštine i sjednice Vijeća ministara. Hoćemo li glasati za ili protiv to je naša stvar, ali ne blokiramo.

To je nakaradna konstrukcija propagatora koji govori o blokadi. Kakva blokada, ja sam neki dan bio na sjednici Predsjedništva, blokada je da nisam došao”, rekao je Dodik. “Mi hoćemo Daytonski ustav i prihvaćamo tu Bosnu i Hercegovinu, ovu Bosnu ne prihvaćamo”, rekao je na pitanje o zahtjevu za odcjepljenje RS. “Uvjeren sam da će se pokazati da BiH ne može egzistirati, to nije moja mržnja ili hir, to je moja procjena.

Zašto Amerikanci podržavaju BiH kojom su Bošnjaci nezadovoljni jer nisu dobili sve, u kojoj su Srbi nezadovoljni, a Hrvati devastirani u političkom smislu, sa stajališta prava?” dodao je Dodik.

Tako je ponovo sukob sveo na razlike u političkim stavovima oko unutrašnjeg uređenja BiH, jasno signalizirajući da odustaje od konkretnih akcija, koje bi mogle izazvati reakciju EU i Zapada. “Nitko nema plan odcjepljenja”, ističe Dodik. “Nama se imputira to što mi ne isključujemo mogućnost da se to jednog dana dogodi. Ne zato što mi hoćemo, već zato što Bosna ne može. Ja propagiram da se ovdje učini nešto održivo i da nema konflikta. Uz najobilnije intervencije međunarodne zajednice, od Bosne i Hercegovine se nije napravila funkcionalna zemlja”, ustvrdio je Dodik.

Najave secesije

Bivši visoki predstavnik Wolfgang Petritsch ističe kako se u slučaju Dodikovih prošlotjednih izjava o mogućoj secesiji i odcjepljenju Republike Srpske radi o direktnim napadima i kršenju Daytonskog sporazuma.

“Svojim potezima i najavama secesije on u stvari napušta sve odredbe Daytonskog sporazuma, što kao posljedicu ima i upitan status srpskog entiteta. Stvarno se pitam što se može dogoditi i kako će međunarodna zajednica reagirati. Kancelarija visokog predstavnika u BiH još ima moć i zadatak da nametne da se poštuju sve odredbe iz Daytona, a samim tim i Ustav BiH”, ističe austrijski političar. Otkrio je da političari EU pripremaju sankcije protiv političkog lidera Srba u BiH.

“Kao što se zna, Dodik je već na crnoj listi SAD-a. Informiran sam iz Bruxellesa da EU ozbiljno razmatra da gospodinu Dodiku zabrane vizu, odnosno ulazak u EU. Ne znam hoće li se to dogoditi, vidjet ćemo sve uskoro”, rekao je Petritsch u razgovoru za sarajevski Dnevni avaz.

Odcjepljenje

Najjača hrvatska stranka u BiH, HDZ BiH, u tamošnjim sukobima obično diskretno drži stranu Miloradu Dodiku, koji opet javno stalno podržava hrvatsku stvar, odnosno podržava zahtjev HDZ-a i poziva na usvajanje novog izbornog zakona kojim bi se onemogućilo da većinski Bošnjaci biraju Hrvatima političke predstavnike, kao što je to treći put pošlo za rukom Željku Komšiću, članu Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović podržava Dodikov stav oko ustavnog suda, jer smatra da zemlja koja ima ambicije da postane članica EU ne može imati strance na takvim položajima. No kad je riječ o Dodikovim verbalnim eskapadama poput prošlotjedne, kad gromoglasno najavljuje odcjepljenje RS da bi to par dana kasnije povukao, u takvim prilikama Čović obično drži distancu.

Bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, dugogodišnji Dodikov politički oponent, u emisiji “Nedjeljom u dva” je na pitanje kako vidi brak HDZ-a i Dodikova SNSD-a rekao kako se tu radi o HDZ-ovoj frustraciji bošnjačkom Strankom demokratske akcije.

Ivanić vjeruje da se u iduće tri godine u BiH ništa neće događati i da će prošlotjedna halabuka brzo prestati jer “SDA treba Dodika, i on treba njih”.

A BiH funkcionira, nešto bolje ili lošije nego zemlje u susjedstvu, s tim da nije lako biti Hrvat ili Bošnjak u srpskom entitetu, niti Srbin na područjima gdje Srbi nisu većina.

Snježana Pavić (Jutarnji list)

26.02.2020.

ZEMLJE KVINTE BEZ DILEME : "DODIKOVA POLITIKA UNAZAĐUJE BOSNU I HERCEGOVINU"


Zemlje Kvinte bez dileme : “Dodikova politika unazađuje Bosnu i Hercegovinu”

Na zahtjev DW-a Njemačko ministarstvo vanjskih poslova prenosi zajedničku izjavu zemalja Kvinte – SAD, Velike Britanije, Italije, Francuske i Njemačke – o situaciji u Bosni i Hercegovini.

U saopštenju  se navodi kako “njemačka vlada podržava Bosnu i Hercegovinu kao stabilnu i funkcionirajuću zemlju u kojoj se poštuju načela pravne države, te njezin teritorijalni integritet. Centralni stabilizirajući faktor je pritom pridržavanje odredaba Daytonskog sporazuma u svim njegovim aspektima.”

Naglašava se kako “secesionistička retorika jednako kao i blokade ili ultimatumi zemlju bacaju unazad. Bosna i Hercegovina treba funkcionirajuće institucije  kako bi mogla napredovati na svom reformskom putu u smjeru Europske unije te kako bi uhvatila privredni priključak. Pri tome je poštivanje načela pravne države ključni element, pri čemu Ustavni sud predstavlja centralnu instituciju.”

Dalje se kaže kako “s obzirom na izazove pred kojima Bosna i Hercegovina stoji, međunarodni ustavni suci, koje je u skladu s bosanskim ustavom imenovao predsjednik Europskog suda za ljudska prava, pritom i nadalje imaju važnu funkciju.”

“Odluke Ustavnog suda su konačne i obvezujuće , kao što stoji i u Ustavu zemlje. S obzirom na to mi smatramo da je odluka Milorada Dodika da blokira trgovinu unutar zemlje i rad bosanskih institucija, te da dovede u pitanje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, vrlo štetna za razvoj Bosne i Hercegovine i za njezino približavanje Europskoj uniji. Nužne reforme, prije svega kada je riječ o vladavini prava i o socio-ekonomskom području, jednako kao i nužnost da se što prije riješi pitanje održavanja lokalnih izbora u Mostaru, na taj se način svjesno odgađaju na neodređeno vrijeme”, navodi se u zajedničkoj izjavi zemalja Kvinte koje je DW-u dostavilo Njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

(Kliker.info-DW)

////////////////////////////
///////////////////////////////////


Inzko o sastanku kod Dodika: Državni zvaničnici ... - Kliker.info

/////////////////////

26.02.2020.

ALEKSANDAR VUČIĆ BI DA POKRIVA DUG SPC U CRNOJ GORI, NEDOSTUPNI PODACI O POREZU U SRBIJI

Image result for Vučić bi da pokriva dug SPC u Crnoj Gori, nedostupni podaci o porezu u Srbiji


Vučić bi da pokriva dug SPC u Crnoj Gori, nedostupni podaci ...

/////////////////////////

////////////////////

///////////////////////////

Image result for SPC bi i vojsku u litijama, država upozorava

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88960539

Powered by Blogger.ba