Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

25.02.2020.

INZKO O SASTANKU U I. SARAJEVU : ZVANIČNICI SA DRŽAVNOG NIVOA NISI PREDSTAVNICI ENTITETA

Inzko o sastanku u I. Sarajevu: Državni zvaničnici nisu predstavnici entiteta

Inzko o sastanku u I. Sarajevu: Državni zvaničnici nisu predstavnici entiteta

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je da se skup koji je organizirao Milorad Dodik 20. februara u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu, a kojemu su prisustvovali zvaničnici sa državnog nivoa, "de facto ticao provođenja...

 ...politike Republike Srpske vezane za blokiranje procesa odlučivanja u državnim institucijama".

- Prisustvo na tom sastanku je neprihvatljivo, jer ono de facto pokazuje spremnost na učešće u blokiranju donošenja odluka u institucijama na državnom nivou. Ono također ozbiljno dovodi u pitanje profesionalni, moralni i lični integritet učesnika i percepciju nezavisnosti institucija koje oni predstavljaju. Čelnici nezavisnih institucija zakonski su obavezni da osiguraju nezavisnost tih institucija od političkog uticaja i da se suzdrže od svakog djelovanja koje bi moglo ugroziti instituciju koju predstavljaju ili pak njenu nezavisnost - ističe visoki predstavnik u saopćenju za javnost.

Podsjeća da državni zvaničnici u institucijama BiH koji su izabrani i imenovani sa teritorije entiteta nisu predstavnici entiteta nego države BiH. U skladu sa Aneksom 4. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Ustav BiH), državne institucije i državni zvaničnici, kako kaže,  vrše svoje dužnosti u skladu sa Ustavom BiH i odlukama institucija BiH, a ne entiteta.

- Ponovio bih još jednom da državni zvaničnici koji su prisustvovali skupu održanom 20. februara 2020. u Istočnom Sarajevu, kao i svi drugi državni zvaničnici, imaju odgovornost da strogo poštuju Ustav BiH i zakon i da su dužni osigurati puno i nesmetano funkcioniranje državnih institucija, uključujući i brz proces odlučivanja - kazao je Inzko, saopćeno je iz OHR-a.


(Vijesti.ba)

25.02.2020.

SAD PORUČUJE SRBIJI: NABAVKA ORUŽJA OD RUSIJE VODI SANKCIJAMA

25.02.2020.

PRINC CHARLES DOLAZI U BiH, ODAĆE POČAST ŽRTVAMA GENOCIDA

Princ Charles dolazi u BiH, odaće počast žrtvama genocida

Princ Charles dolazi u BiH, odaće počast žrtvama genocida
Princ Charles

Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u BiH saopćila je da će princ od Velsa Charles posjetiti Bosnu i Hercegovinu 17. i 18. marta.

- Posjeta princa od Velsa Bosni i Hercegovini je pokazatelj sve veće posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini i regionu zapadnog Balkana, njegove podrške reformama kojima će se poboljšati život građana i stvarati svjetlija budućnost, kao i dugogodišnje lične predanosti Njegovog visočanstva pomirenju na zapadnom Balkanu - saopćeno je.

Njegovo visočanstvo će posjetiti Sarajevo i Srebrenicu. Ključni dio bit će posjeta Memorijalnom centru u Srebrenici i obilježavanje 25. godišnjice genocida. U pratnji predstavnika udruženja preživjelih, među kojima će biti i majke koje još traže svoje nestale članove porodice, Njegovo visočanstvo će odati počast žrtvama. Njegovo visočanstvo se već ranije susrelo s porodicama nestalih iz BiH i iz cijelog regiona u svom domu 2017. i 2018. godine. U Srebrenici i u Sarajevu imat će priliku da čuje detalje o tome koliko je učinjeno na pronalasku osoba koje se još vode kao nestali u cijelom regionu.

U Sarajevu princ od Velsa će se susresti s članovima Predsjedništva BiH, te predstavnicima iz oblasti biznisa, politike, kulture, civilnog društva i Oružanih snaga. Predviđen je i susret Njegovog visočanstva s vjerskim liderima u BiH kako bi odao priznanje njihovom radu na pomirenju i izgradnji razumijevanja između zajednica. Njegovo kraljevsko visočanstvo će se upoznati s načinom na koji UK pomaže osobama koje su preživjele seksualno nasilje tokom rata da prevaziđu stigmu s kojom se one i njihove porodice suočavaju.

Princ Charles posjetit će, također, lokalne zanatlije i obići neke od historijskih znamenitosti u starom dijelu Sarajeva.

- Susrest će se s osobama koje se svojim radom zalažu za bolju budućnost svoje zemlje poput socijalnih poduzetnika, aktivista, proizvođača hrane i drugih lidera održivog razvoja. Osnovci iz različitih krajeva BiH predstavit će svoje projekte koje su razvili kroz program “Škole za 21. vijek” koji britanski savjet provodi u svim osnovnim školama zapadnog Balkana. U kontekstu visoke emigracije ovo mladima daje mogućnost da steknu nove IT vještine, razvijaju kritičko razmišljanje i vještine svladavanja problema te im nudi veći poticaj da ostanu i oblikuju budućnost svoje zemlje - navedeno je u saopćenju.

(Vijesti.ba)

25.02.2020.

ZEMLJE KVINTE: POLITIKA MILORADA DODIKA UNAZAĐUJE BOSNU I HERCEGOVINU

Zemlje Kvinte: Dodikova politika unazađuje BiH

Zemlje Kvinte: Dodikova politika unazađuje BiH
Milorad Dodik

Na zahtjev DW-a Njemačko ministarstvo vanjskih poslova prenosi zajedničku izjavu zemalja Quinte - SAD, Velike Britanije, Italije, Francuske i Njemačke - o situaciji u Bosni i Hercegovini.

U priopćenju saveznog Ministarstva vanjskih poslova se navodi kako "njemačka vlada podržava Bosnu ni Hercegovinu kao stabilnu i funkcionirajuću zemlju u kojoj se poštuju načela pravne države, te njen teritorijalni integritet. Centralni stabilizirajući faktor je pritom pridržavanje odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i svih njegovih aspekata".

Naglašava se kako "secesionistička retorika, jednako kao i blokade ili ultimatumi, unazađuju zemlju. Bosna i Hercegovina treba funkcionirajuće institucije  kako bi mogla napredovati na svom reformskom putu u pravcu Europske unije i ostvariti ekonomsku integraciju. Pri tome je poštivanje načela pravne države ključni element, pri čemu Ustavni sud predstavlja centralnu instituciju."

Dalje se kaže kako "s obzirom na izazove pred kojima Bosna i Hercegovina stoji, međunarodni ustavni suci, koje je u skladu s bosanskim ustavom imenovao predsjednik Europskog suda za ljudska prava, i dalje imaju važnu funkciju."

"Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće, kao što stoji i u Ustavu zemlje. S obzirom na to, mi smatramo da su odluke Milorada Dodika da blokira trgovinu unutar zemlje i rad bosanskih institucija, te da dovede u pitanje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, vrlo štetne za razvoj Bosne i Hercegovine i za njeno približavanje Europskoj uniji. Nužne reforme, prije svega kada je riječ o vladavini prava i o socio-ekonomskom području, jednako kao i nužnost da se što prije riješi pitanje održavanja lokalnih izbora u Mostaru, na taj se način svjesno odgađaju na neodređeno vrijeme", navodi se u zajedničkoj izjavi zemalja Quinte koje je DW-u dostavilo njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

Quinta je neformalna grupa za donošenje odluka i nastala je kao "direktorijum" različitih subjekata kao što su NATO i G7/G20. Prvi sastanci ove grupe su se dogodili osamdesetih godina prošlog stoljeća, a članice raspravljaju o svim važnim međunarodnim političkim pitanjima.

(Vijesti.ba / DW)

25.02.2020.

EDIN RAMIĆ : MILORAD DODIK ZLOUPOTREBLJAVA VITALNI INTERES BH. ENTITETA RS-A

Šef Poslaničke grupe "Zajedno za BiH“

Ramić: Dodik zloupotrebljava vitalni interes bh. entiteta RS

/////////////////////////


///////////////////

//////////////////////////

///////////////////////

//////////////////////

////////////////////

25.02.2020.

NERZUK ĆURAK : BOSNOM DEJTON PROBEHARAO

25.02.2020.

KEMAL KURSPAHIĆ : LAVOVI OKO 'ŠKOLA I VRTIĆA'

25.02.2020.

NA FOTOGRAFIJI SU LJUDI KOJI NIKADA NISU ODUSTAJALI OD IDEOLOGIJE ZA STVARANJE VELIKE SRBIJI I VELIKE HRVATSKE

Image result for pavelic, draza, milosevic, tudjman, karadzic, boban. vucic, dodik, covic fotos
Image result for pavelic, draza, milosevic, tudjman, karadzic, boban. vucic, dodik, covic fotosJedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88960692

Powered by Blogger.ba