Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

24.02.2020.

ZEKERIJAH OSMIĆ; SVE PODSJEĆA NA '91. GODINU, ALEKSANDAR VUČIĆ POPUT RADOVANA KARADžIĆA

24.02.2020.

ALEKSANDAR VUČIĆ I NJEGOVO RUSKO ORUŽJE?

24.02.2020.

MILORAD DODIK I NJEGOVI VITALNI INTERESI

24.02.2020.

SDA: NE ŽELIMO SPCECIJALNOG IZASLANIKA EU KOJI BI BiH POVEZIVAO SA SRBIJOM I KOSOVOM


//////////////////////////


///////////////////////


///////////////////////////


//////////////////

24.02.2020.

USTAV BiH JASAN I NE POZNAJE 'ETNIČKU REPREZENTACIJU' SUDIJA

Ustav BiH jasan i ne poznaje 'etničku reprezentaciju' sudija

Ustav BiH jasan i ne poznaje 'etničku reprezentaciju' sudija
Foto: Vijesti.ba

Nema ni govora da u Ustavnom sudu BiH bude bilo koja "etnička reprezentacija", onako kako to priželjkuju lideri SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović.

Poručio je ovo u izjavi za Vijesti.ba direktor Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) iz Sarajeva Mirsad Tokača.

Naglašava da je sastav Ustavnog suda BiH, kojeg čini devet članova, definisan članom VI, tačka 1a): "Četiri člana bira Predstavnički dom Federacije, a dva člana Skupština Republike Srpske. Preostala tri člana bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsjedništvom".

- Vidim da mnogi ne čitaju originalnu verziju Ustava BiH, pa bih želio da javnosti skrenem pažnju da je u ovoj odredbi jezgro i temelj buduće građanske Bosne - napominje Tokača.

Onima koji žele provjeriti tačnost ovih navoda poručio je da pročitaju originalnu englesku verziju dejtonskog Ustava, koja se nalazi u arhivi UN-a u New Yorku. A kada je u pitanju konkretni član VI, tačka 1a), on na engleskom glasi:

"Four members shall be selected by the House of Representatives of the Federation, and two members by the Assembly of the Republika Srpska. The remaining three members shall be selected by the President of the European Court of Human Rights after consultation with the Presidency".

Ističe da je izuzetno važno naglasiti, da "u kontekstu Čovićeve besmislene priče o 'legitimnim predstavnicima naroda', nema ni govora da u Sudu bude bilo koja 'etnička reprezentacija', kako to priželjkuju Dodik i Čović".

Tokača navodi da sve sudije u Ustavnom sudu BiH mogu biti iz jednog naroda, ukoliko tako izglasaju parlamenti entiteta.

- Stvara se nepotrebna halabuka oko Ustavnog suda BiH, a nema adekvatnog odgovora na Dodikove i Čovićeve pokušaje da promijene način izbora sudija. Treba jasno naglasiti da tu ne može biti nikakva "etnička reprezentacija", kako oni forsiraju tu priču - rekao nam je Tokača.

Predsjednicima SNSD-a i HDZ-a BiH poručio je da su ispucali sve mogućnosti, te da im, ukoliko smatraju kako je nešto mimo Ustava BiH i zakona, umjesto što stvaraju nepotrebne tenzije, još jedino preostaje da se žale Evropskom sudu za ljudska prava.

- Pokušaj da se i u Ustavni sud, umjesto profesionalaca i ljudi s integritetom, izaberu etno-politički poslušnici mora biti spriječena - potcrtava Tokača.

Uz sve ovo, nastavlja naš sagovornik, treba imati u vidu presude Evropskog suda za ljudska prava, koji je iznad svih zakona BiH, pa tako i iznad odluka Ustavnog suda BiH.

- Prijetnje i opstrukcije, a pogotovo šovenske želje koje rastakaju Bosnu neće proći, ako ima imalo pameti u nama - zaključuje Tokača u razgovoru za Vijesti.ba.


(Vijesti.ba)

24.02.2020.

ŽELJKO KOMŠIĆ I JOHANN SATTLER: PRISUSTVO SUDIJA ZAŠTITA OD NEUSTAVNOG DJELOVANJA

24.02.2020.

WLFGANG PETRITSCH: BRISEL RAZMATRA ODLUKU DA MILORADU DODIKU ZABRANI ULAZAK U EVROPSKU UNIJU

24.02.2020.

ASIM SARAJLIĆ : NEGIRANJE GENOCIDA ALEKSANDAR VUČIĆ PONIŽAVA SVOJU DRŽAVU I SVOJ NAROD

24.02.2020.

MOST: MOŽE LI SE VUČIĆ RUŠITI SLAVLJENJEM KARADžIĆA I MLADIĆA?

24.02.2020.

MILORADU DODIKU JOŠ JEDINO STRANE SUDIJE SMETAJU DA RADI ŠTA HOĆE

24.02.2020.

MILAN DUNOVIĆ : U PRESUDI USTAVNOG SUDA BiH PO APELACIJI BOŽE LJUBIĆA, NISU NAVEDENE STVARI KOJE HDZ IZNOSI U JAVNOST

"SB" NA LICU MJESTA; DUNOVIĆ NA SESIJI „KRUGA 99“ OHLADIO ČOVIĆA: „U presudi Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, nisu navedene stvari koje HDZ iznosi u javnost“ (FOTO)

Princip konstitutivnosti naroda je morao biti prihvaćen u momentu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da bi se "zaustavili rat i genocid". Međutim, princip konstitutivnosti naroda ne može biti princip Evropske unije, rekao je danas na sesiji Kruga 99 Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH, javlja Anadolu Agency'SB' NA LICU MJESTA; DUNOVIĆ NA SESIJI 'KRUGA 99' OHLADIO ČOVIĆA: 'U presudi Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, nisu navedene stvari koje HDZ iznosi u javnost' (FOTO)

On je kazao da te stvari ne mogu biti zastupljene u medijskom prostoru, a posebno u izbornom zakonodavstvu ukoliko BiH teži ka EU što lideri svih političkih stranaka u zemlji tvrde.

U posljednje vrijeme u medijima se pojavljuju različiti natpisi o karakteru trenutne krize vlasti u BiH pa i o mogućim ishodima koji će iz nje proisteći.

Stav Kruga 99 je da izlaz iz ove krize treba tražiti i graditi na tragovima mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvu u EU, na temelju vrijednosti koje zastupa EU, u članu 2 Ugovora o EU te dosadašnje presude Evropskog suda za ljudska prava.

Dunović je podsjetio da se u posljednje vrijeme jako puno govori o stanju u društvu, o odnosu između entiteta, odnosu entiteta i države BiH...

"Međutim, možda se premalo govori o načinima izlaska iz takve krize. Ono što je važno jeste da postoji mišljenje Evropske komisije i da su u tom mišljenju navedene neke stvari koje neprijatelje BiH, mislim na političke neprijatelje, kako u samoj BiH tako i regionu, dovodi u paniku. Mislim da oni i treba da budu u panici, jer vrlo dobro znaju šta piše u mišljenju EK, između ostalog i po pitanju izbornog zakonodavstva i poštivanja presuda Međunarodnog suda za ljudska prava i građanskih prava svih građana u BiH", pojasnio je Dunović.

Smatra da sva ova priča o legitimnom predstavljanju ide u dva smjera.

Podsjetio je da se prvo govorilo o legitimnom predstavljanju naroda što je potpuno u suprotnosti s evropskim standardima i mišljenjem EK-a, a sada se ide korak dalje pa se govori čak o legitimnom predstavljanju entiteta u BiH.

"Kao da je entitet država, a BiH neka organizacija u kojoj predstavljate entitet. To je potpuno neprihvatljivo, to ne postoji i oni koji tako govore su svjesni opasnosti svojih riječi i postaju na neki način taoci svojih izjava. Morat će da te izjave koriguju, a sve patriotski i probosanski orijentisane političke stranke moraju početi razmišljati na iznalaženju rješenja isključivo na mišljenju EK-a", izjavio je Dunović danas u Sarajevu.

Kako je kazao, u presudi Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, nisu navedene stvari koje predstavnici HDZ-a iznose u medijskom prostoru.

"Često se govori o legitimnom predstavljaju članova Predsjedništva BiH. Kada uzmete presudu po apelaciji Bože Ljubića, to se apsolutno ne spominje. To legitimno predstavljanje ne postoji, nije evropska vrijednost i ono se zapravo i negira u mišljenjima Evropske komisije", rekao je Dunović.

Mišljenja je da je razgovor uvijek dobrodošao.

"Međutim, ako dolazite na razgovor s ultimatumima koji su neostvarivi, onda to zapravo i nije razgovor. Ne može se razgovarati na način da jedan predsjednik stranke, u ovom slučaju član Predsjedništva BiH, kaže: 'Razgovarat ćemo kada istjeramo strane sudije'. Sastav Ustavnog suda BiH je definisan Ustavom BiH. Ne postoji zakon koji ovih dana upućuju u parlamentarnu proceduru, kojim se strane sudije mogu eliminisati. To moraju biti ustavne promjene. Razgovora ne može biti na ultimatumima gdje kažete da nećete poštivati ono što piše u Ustavu BiH. To onda nije dijalog i ne vodi nikakvom konstruktivnom rješenju, to su ucjene", pojasnio je Dunović.

Odgovarajući na pitanje o tome da li će ti ultimatumi na kraju utjecati na neke odluke kao što je usvajanje budžeta BiH, mišljenja je da je Milorad Dodik svjestan da je usvajanje budžeta važno i za Republiku Srpsku (RS).

"Ako misli da RS može funkcionisati bez toga onda se grdno vara", poručio je Dunović.

24.02.2020.

SLAVKO GRBIĆ: "NIJE BANJALUKA IZGUBILA ZEMLJIŠTE ZBOG ZAVJERE STRANACA, VEĆ ZBOG OTIMAČINE POJEDINACA"

SLAVKO GRBIĆ POTOPIO RADOJIČIĆA: "Nije Banja Luka izgubila zemljište zbog zavjere stranca, već zbog OTIMAČINE POJEDINACA"

Banjaluka najatraktivnije zemljišta u strogom centru i Muzej savremene umjetnosti, nije izgubila zbog zavjere stranaca, kako to pokušava predstaviti gradonačelnik Igor Radojičić, nego je u pitanju čista otimačina imovine Banjaluke u korist ličnog interesa pojedinaca, izjavio je predsjednik Gradske organizacije SDS Banjaluka Slavko Grbić.


Image result for slavo grbic sds

On je na konferenciji za novinare danas rekao da se zbog visine štete za Grad, koja prelazi 100 miliona KM, ovo može nazvati najvećom katastrofom koja se do sada desila Banjaluci, do koje nije moglo doći bez znanja i učešća vrha vlasti u Gradu i Republici Srpskoj.

"Slažemo da s izjavom gradonačelnik da je ova odluka Ustavnog suda BiH, izuzetno štetna za Banjaluku i Republiku Srpsku, ali pitamo gradonačelnika zašto izbjegava reći za koga je korisna i da li su osobe kojima je sada dodijeljena članovi SNSD ili kakva je njihova veza ovom strankom“, upitao je Grbić.

On je kazao da od početka ovog slučaja, koji se na sudu vodi 16 godina, SNSD-ovi gradonačelnici nisu imali hrabrosti i želje da zaštite ovu imovinu.

Istakao je da su i prethodne odluke sudova iz RS, koje su bile negativne po Banjaluku, bile jasan znak da se moraju pokrenuti odlučni koraci kako bi se spriječila katastrofa koja je sada zadesila Grad.

„Da li je moguće da je gradonačelniku tek prije dva dan, kada je sve izgubljeno, postalo jasno da ovdje ima posla za istražne organe. Tek sada se sjetio da istraži kako su misteriozno nestajali dokumenti koji potvrđuju vlasništvo Grada nad imovinom i zašto ugovor koji potvrđuje vlasništvo Grada, nikada nije zaveden u zemljišno-knjižnu evidenciji Osnovnog suda u Banjaluci“, upitao je Grbić, i podsjetio da za sve to niko do sada nije odgovarao.

On tvrdi da gradonačelnik, "u cilju skretanja pažnje sa ove katastrofe, po ugledu na svoj stranački vrh, plasira teorije zavjere sa kojima pokušava baciti prašinu u oči gađanima".

"Sva priča o nekim strancima pada u vodu kada se vidi presuda Ustavnog suda BiH gdje na prvoj strani piše da u donošenju ove odluke i nisu učestvovale strane sudije, nego da su je u tom slučaju bilo po dvoje sudija iz tri konstitutivna naroda“, naveo je Grbić.

On je kaže da je opšte poznato da su domaće sudije u ovom sudu postavile tri vladajuće stranke, kao i kakav uticaj te stranke imaju u ovom sudu.

"Mi još ne znamo kako su u ovom slučaju glasale sudije iz reda srpskog naroda. Ali je za sada sigurno da oni nisu poštovali odluka NSRS o nedonošenju odluka u organima na nivou BiH i da su samim prisustvom u odluci omogućili donošenje ove odluke“, kazao je Grbić, i dodao je sigurno da ova odluka nije mogla biti donesena bez glasova sudija iz reda hrvatskog naroda.

On je kazao da se Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske vodi kao republička institucija i upitao zašto se i politički vrh Republike Srpske nije angažovao da zaštiti tu imovinu.

24.02.2020.

NENAD BUNJAC: DAYTON, RAT ILI PAKT?