Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

22.02.2020.

ZLATKO JELISAVAC: VLAST U SRBIJI ZA INTERESE RUSIJE DESTABILIZUJE BALKAN
/////////////////////////


////////////////////

Krasniqi: Srbija se nije odrekla rata, već je promijenila način ratovanja
Aleksandar Vučić

////////////////

Vučić - Licemjerni "mirotvorac" s Jevrejskog groblja odlikovao Handkea


///////////////////////


//////////////////////


/////////////////////////

Zvizdić: Sudbina BiH ne zavisi od Dodika i Vučića, nego od strateškog jedinstva probosanskih snaga
Denis Zvizdić

22.02.2020.

ZORAN PUSIĆ : ZAJEDNIČKI INTERES MILORADA DODIKA I DRAGANA ČOVIĆA IZUZETNO ŠTETNI PO BiH

Pusić: Zajednički interesi Dodika i Čovića izuzetno štetni po BiH

Pusić: Zajednički interesi Dodika i Čovića izuzetno štetni po BiH

Iza tijesne saradnje lidera SNSD-a i HDZ-a BiH, Milorada Dodika i Dragana Čovića kriju se njihovi zajednički interesi koji su privremenog karaktera, ali su izuzetno štetni po BiH, smatra profesor na zagrebačkom Sveučilištu Zoran Pusić.

U razgovoru za Vijesti.ba, Pusić je rekao da Dodik za implementaciju svojih planova, "koji barem dosad nisu vodili naprijed i odvajanju od sukoba koji BiH kao taoca drže posljednjih 25 godina", dosta uspješno za saveznika pronalazi u Čoviću i njegovom HDZ-u BiH.

Zajednički interesi Dodika i Čovića

- Mislim da takva politika, koja se za cijelu ovu regiju pokazala katastrofalnom, nije dobra ni za koga, jer se njom stalno potenciraju sukobi po etničkoj liniji - ističe Pusić.

Našeg sagovornika upitali smo kako gleda na Čovićevu podršku Dodikovim izmjenama Zakona o Ustavnom sudu BiH i istovremenu Dodikovu podršku Čovićevim izmjenama Izbornog zakona BiH?

- Iza uske povezanosti Dodika i Čovića kriju se njihovi zajednički interesi koji su privremenog karaktera. Mislim da ti interesi ne mogu trajati dugo, ali su u ovom času izuzetno štetni po BiH. A ovo što Dodik i Čović predlažu, što mi uopće nije ni čudno da su u tome pronašli zajednički jezik, vodi ka tome da BiH nikad ne profunkcionira kao normalna država, već da sve vrijeme ostane podijeljena - navodi Pusić.

BiH je, smatra profesor, potreban ogroman napor na njenom proevropskom putu, jer bi se u tom slučaju moglo očekivati popuštanje tenzija koje je drže za taoca. Također je mišljenja da je za BiH glavni problem što se netrpeljivosti, nastale tokom posljednjeg rata, umjetno podgrijavaju jer neki od političkih aktera očito od toga imaju velike političke, a samim time i materijalne koristi.

- Ja držim palčeve za to da se BiH, koja je najviše stradala i prepatila u ratovima 90-ih, konačno izvuče iz ovog blata i da se nađu političari koji imaju hrabrosti reći kako je Dejtonski mirovni sporazum itekako bio važan, ali 1995. godine - kada je završen rat, a ne kao sveto pismo iz kojeg se zemlja ne može maknuti. A po svemu sudeći, ne može se maknuti zbog toga što postoje interesi koji guraju ka razjedinjavanju i destrukciji same zemlje, a ne prema tome da ona profunkcionira kao normalna zemlja - naglašava Pusić.

Nikad nisam glasao za HDZ

Potom se još jednom, po ko zna koji put u svojim medijskim istupima, osvrnuo na izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, koji je, naglašava, bio potpuno zakonit.

- Stav gospodina Komšića je puno bliži mojim stavovima - da je čovjek Srbin, Hrvat ili Bošnjak - ne svojom zaslugom, nego slučajno. Da je odgojen od drugih roditelja, onda bi se osjećao pripadnikom neke druge nacije - potcrtava Pusić.

To je nešto što bi, nastavlja profesor, trebala biti privatna stvar.

- Ja da sam kao Hrvat građanin BiH, glasao bih za gospodina Komšića. I ne bih smatrao da on neće štititi hrvatske interese u BiH zato što nije član HDZ-a. Ja ni u Hrvatskoj nikad nisam glasao za HDZ i smatram da je HDZ u Hrvatskoj napravio više štete nego koristi. Slično mislim i o HDZ-u u BiH - naglašava Pusić.

Ponavlja da je, prema njegovom mišljenju, izbor Komšića bio potpuno zakonit, dok je sama ideja da se mora glasati po etničkom kriteriju uistinu nešto što je za svaku osudu.

- Recite mi kako bi Barack Obama bio izabran u SAD-u da su svi bijelci glasali prema boji kože? Kako bi čovjek koji je deklarirani homoseksualac bio izabran za premijera Islanda da su se tamošnji ljudi vodili tim kriterijima? Prema tome, meni se čini da su mnogi ljudi, bili oni Bošnjaci ili Hrvati u BiH, glasali za gospodina Komšića zato što su im se njegove ideje o tome kako bi trebala izgledati BiH više svidjele od ideja koje zastupa vodeća struktura HDZ-a BiH - govori Pusić.

Na kraju razgovora poručio je i da se ono što se trenutno dešava u Hrvatskoj u značajnoj mjeri odražava i na situaciju u BiH.

- Mi smo prvi susjedi, imamo najveću granicu, imamo konstitutivni narod u BiH. I ja se nadam da je Zoran Milanović nešto naučio kroz ovo vrijeme otkad je bio premijer i da će njegova politika prema BiH biti konstruktivnija i puno bolja za cjelovitost BiH i smirivanje duhova unutar nje, nego je to bila politika njegove prethodnice - zaključio je Pusić u razgovoru za Vijesti.ba.

 

D.K.

(Vijesti.ba)

22.02.2020.

SAVO KENTERA: RUSIJA PREKO SRBIJE DESTABILIZIRA REGIJU, SADA SE OKRENULA PREMA BOSNI I HERCEGOVINI

Rusija preko Srbije destabilizira regiju, sada se okrenula prema BiH

Rusija preko Srbije destabilizira regiju, sada se okrenula prema BiH
Savo Kentera

Glavni destabilizirajući faktor u regionu Zapadnog Balkana je Moskva, koja preko Beograda, na jedan perfidan i vrlo vješt način želi da plasira i nametne svoju politiku na Balkanu.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera.

- No, nadam se da je ovo samo prolazna faza, jer Srbija mora biti faktor stabilnosti na Balkanu. A razlog za sve ovo što se trenutno dešava je u prikupljanju političkih poena za skorašnje izbore u Srbiji - ocjenjuje Kentera.

Navodi kako je apsolutno uvjeren da će Srbija, dugoročno gledano, značajno promijeniti svoju politiku u odnosu na onu koja je trenutno na sceni.

- A druga je priča to što u ovom momentu pojedine zemlje, prvenstveno tu mislim na Rusiju - želi da Srbiju, konkretnije Beograd, koristi kao instrument za destabilizaciju čitavog regiona - ističe Kentera.

Naš sagovornik iskreno se nada i vjeruje da će Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić na kraju ipak uspjeti odoljeti tim izazovima.

- Činjenica jeste da iz Srbije prema Crnoj Gori u ovom momentu dolazi jedan nezapamćen pritisak zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, u vidu jednog specijalnog rata koji je nezapamćen od 1941. godine. No, ponavljam, sve to što se u ovom trenutku dešava dolazi samo iz jednog centra - a taj centar nije Beograd, već Moskva - govori Kentera.

Naglašava da je Vučić u posljednje vrijeme prema Crnoj Gori značajno promijenio svoju retoriku, koja više nije onako agresivna kao što je bila do prije sedmicu dana.

- Međutim, ta se negativna retorika sada okrenula prema BiH, jer je očigledno negdje potreban neki izduvni ventil kako bi se prikupili politički poeni za domaći teren - poručuje Kentera.

Čim je Vučićeva retorika smekšala prema zvaničnoj Podgorici, naš sagovornik navodi kako je uslijedila automatska reakcija iz Moskve.

- U Srbiju je već doputovao ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, vjerovatno kako bi pitao Vučića zašto se ta retorika mijenja i zašto ona prema Crnoj Gori više nije onakva kakva je bila do prije nekoliko dana - smatra Kentera.

Navodi da bi sve zemlje u regionu trebale zauzeti zajednički stav kako bi bile u stanju adekvatno i kvalitetno odreagovati, ukoliko bi neka od njih "previše skrenula s puta i ozbiljnije destabilizovala region".

- Mi tu već imamo vrlo jasan stav i odgovor - Crna Gora i Hrvatska su kao članice NATO-a u svemu tome zajedno, imamo i više nego kvalitetnu saradnju, ne samo u okviru regiona, nego i s ostalim partnerima. I po tom pitanju zauzeli smo vrlo jasne stavove i pripremili vrlo jasne odgovore. A nemam nikakvu dilemu ni da će se takvim stavovima pridružiti i Sjeverna Makedonija, kao buduća članica NATO-a, a sutra i Bosna i Hercegovina - zaključuje Kentera u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

22.02.2020.

ŠEŠELJEV POLITIČKI SIN ALEKDANDAR VUČIĆ I MOLOŠEVIĆEV POTPAROL IVICA DAČIĆ: TRI DECENIJE DESTABILIZACIJE BALKANA

Šešeljev politički sin i Miloševićev portparol: Tri decenije destabilizacije Balkana

Šešeljev politički sin i Miloševićev portparol: Tri decenije destabilizacije Balkana

Kolumnistica i novinarka beogradskog lista Danas Snežana Čongradin kazala je za Vijesti.ba kako je Srbija već tri decenije glavni destabilizirajući faktor na prostoru Balkana, odnosno bivše Jugoslavije.

"Jasno je da se Srbija, odnosno svi njeni vladari, od početka devedesetih i ratova na prostoru bivše Jugoslavije, pa sve do danas, nikada nije odrekla velikosrpskih ciljeva, otrovnog nacionalizma, huškanja građana na mržnju i zločine prema onima koji su drugačije vjere i nacije, i da su upravo na takvoj politici utjerivanja straha i manipulacijom običnih ljudi, zgrnuli velika bogatstva i sve društvene privilegije“, kaže Čongradin.

Ona dodaje da su postali neprikosnoveni moćnici koji već tri decenije žive na bijedi, siromaštvu, nekulturi i neobrazovanosti naroda kojim vladaju.

"Za razliku od devedesetih, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, sa pozicija najviše vlasti, danas više nisu u prilici da pokažu sav mrak njihovih političkih umova, odnosno da se nakon huškanja, koje nije ništa manje opasno nego što je to bilo u ratnom stanju, odmah pokažu i direktne kobne posljedice – smrt i etnička čišćenja. Tako da se na pitanje o tome da li je Srbija glavni destabilizirajući faktor u regionu, nakon gubitka svih ratova, a sa istom političkom ganiturom na vlasti i nacionalističkim idejama prilagođenim aktuelnim spoljnim faktorima, može reći samo da ona to ne prestaje da bude već tri decenije“, smatra Čongradin.

Kada je u pitanju način na koji Srbija destabilizira region, Čongradin kaže da ga destabilizira tako što vlast održava predratno stanje, pred sopstvenim građanima propagira nacionalizam, mržnju, medijski manipulišu, održavaju najveću stopu siromaštva u Evropi, zamajavajući ih idejama o tome da se navodno brinu za prava Srba u regionu.

"Kada bi im takve teme iskliznule iz ruku, ostali bi ogoljeni pred građanima u svojoj korupciji i ne bi imali više šta da kažu, jer je cijela njihova politika zaustavljanje procesa uspostavljanja normalnog života u regionu“, mišljenja je novinarka Danasa.

Pitanje je kako bi se Srbija ponašala kada bi sve države regiona zauzele zajednički stav i udružile se protiv nasrtaja i pokušaja destabilizacije regiona od strane Srbije.

Čongradin kaže da bi to bila dobra inicijativa, a problemi su toliki da je neophodno da gotovo svakog dana bude osmišljenja neka nova inicijativa kako bi se stalo konačno na put vlastima u Srbiji.

"Građani Srbije su, takođe, žrtve režima kojima ova vlast vlada, tako da bi to najprije bilo dobro na unutrašnjem planu – pad vlasti u Srbiji. Ne postoji nijedan dan njihove vlasti u kojem su se pokajali za sve zločine koje su tokom rata propagirali. Danas ih eventualno negiraju, i to je njihov maksimum“, smatra Čongradin.

Ona smatra da se oni neće promijeniti i zato moraju biti smijenjeni da bi se iskorijenila mržnja i nacionalizam kao osnovna karakteristika srpske državne politike, i unutrašnje i regionalne, i one na širem spoljnom planu.


(Vijesti.ba)

22.02.2020.

ŽURNAL OBJAVIO DETALJE: I SUDIJE HRVATI GLASALI PROTIV ZAKONA BH. ENTITETA RS-A

ŽURNAL OBJAVIO DETALJE: I SUDIJE HRVATI GLASALI PROTIV ZAKONA BH. ENTITETA RS-A

22.02.2020.

PROVEDBA ZAKONA O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU U BH. ENTITETU RS-A, BILA BI DOKRAJČIVANJE ETNIČKOG ČIŠĆENJA

Provedba Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS bila bi dokrajčivanje etničkog čišćenja

Provedba Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS bila bi dokrajčivanje etničkog čišćenja

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u razgovoru za Katoličku tiskovnu agenciju (KTA) BiH govorio je o aktuelnoj situaciji u bh. entitetu Republika Srpska te o položaju katolika u tom dijelu BiH.

Tokom teških ratnih zbivanja u vremenu od jeseni 1991. do konca 1995. raseljeno je s vlastitih ognjišta, prema nekim statističkim podacima, više od polovine stanovništva Bosne i Hercegovine. Brojni vjerski objekti, kao najlakše prepoznatljivi znakovi nečije prisutnosti, bili su prvi na udaru pa su mnogi od njih porušeni ili oskvrnuti.

Kada je riječ o Hrvatima i drugim katolicima, posebno teško stanje bilo je u dijelu pod srpskom kontrolom, odakle je prognano više od 90 posto katolika, a sličnu sudbinu doživjeli su objekti u kojima su se okupljali na molitvu. Najviše je pogođena Vrhbosanska nadbiskupija, na čijem je teritoriju prije rata živjelo više katolika nego u sve tri ostale biskupije u BiH zajedno, a potom i Banjolučka biskupija, i to njen sjeverni dio, a dijelom i Mostarsko-duvanjska i Trebinjsko-mrkanska biskupija. O stanju Katoličke crkve u RS govorio je nadbiskup metropolit vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić za KTA.

Nanošenje straha

- Rat na tim područjima imao je sljedeću strategiju: prvo zaplašiti, onda i prognati ljude i opljačkati njihovu imovinu. Brojni ljudi su pred opasnošću ratnih zbivanja i prijetnje smrću sklonili žive glave i potom se nastojali snaći u mjestima kamo su došli. Gotovo svi su iskusili teške prognaničke i izbjegličke dane pa samo oni uistinu znaju kako im je bilo. Mnogi su, nažalost, ubijeni, a nije mali broj onih kojima, ni nakon toliko godina poslije rata, nisu pronašli smrtne ostatke. Veliki dio Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije te jedan dio Trebinjsko-mrkanske biskupije ostao je najvećim dijelom bez Hrvata katolika na tim prostorima - rekao je kardinal Puljić.

I u godinama poslije rata stanje u tom bh. entitetu bilo je i dalje teško, navodi KTA, što pokazuju i česti napadi na vjernike.

- Nažalost, i nakon rata nastavila je živjeti strategija da se jednonacionalnim sačuva teritorij s kojeg su prognani drugi i drugačiji. Nanošenjem straha i raznim administrativnim metodama spriječen je povratak mnogima koji su se htjeli vratiti posebno u prvim poratnim godinama. Onim Hrvatima koji su se vratili u entitetu RS, a uglavnom je to bilo samoinicijativno, često su doživljavali prepade i pljačku. Najčešće nisu imali istinsku zaštitu lokalne policije ili međunarodnih predstavnika, a za njih se, osim časnih iznimaka, nisu zauzimali ni hrvatski predstavnici vlasti u BiH ili šire. Sredstva za povratak, koja je davala međunarodna zajednica, redovito su išla preko lokalnih vlasti. Zato ne čudi da je, prema nekim statistikama, samo oko 2 ili 3 posto od ukupnih spomenutih sredstava za povratak istinski utrošeno za povratak prognanih i izbjeglih Hrvata katolika - rekao je kardinal.


- Kada bi se lokalnim vlastima obraćali za pomoć i zaštitu, ponekad su im znali otvoreno prigovoriti i zapitati ih: a gdje su vaši predstavnici? Nažalost, oni koji su trebali predstavljati Hrvate na tim prostorima, više su zanimanja pokazali prema onima gdje žive većina Hrvata, a one u dijaspori su zanemarivali i na tim su se prostorima pokazivali uglavnom kada su im bili potrebni njihovi glasovi na izborima - istakao je kardinal Puljić.

Na konstataciju KTA da je mnogima neshvatljiva šutnja najviših hrvatskih predstavnika vlasti kada je riječ o pravima Hrvata u tom dijelu BiH, Puljić je naveo kako ga "duboko boli što naš čovjek na tim prostorima nema potrebnu zakonsku zaštitu iako neki smatraju da predstavljaju naš narod u vlasti."

- Ni stranački ni lični interes ne smije negirati ljudska prava pojedinca, a pogotovo naroda koji trebaju zastupati. Zato očekujem da i Hrvati u BiH na svim prostorima budu jednako zaštićeni i jednako zastupljeni - rekao je kardinal Puljić.

Imovina u BiH

Činjenica je da je 7. veljače 2020. Ustavni sud BiH razmatrao apelaciju i zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS te da je utvrdio da je odredba protivna Ustavu BiH i da isključivu nadležnost u pitanju državne imovine ima Bosna i Hercegovina, naveo je Puljić istakavši da bi provedba entitetskog zakona bila dokrajčivanje etničkog čišćenja.

- Entitetske vlasti nisu nadležne donijeti ni zakon o povratu imovine prije nego što država donese takav zakon. Takav zakon bio je svojedobno donesen na nivou entiteta RS pa ga je visoki predstavnik ukinuo dok ne bude donesen zakon na državnom nivou. Na žalost, i bez zakona oduzeta imovina na teritoriju cijele BiH često se prepisuje onima koji nisu njeni stvarni vlasnici. Unatoč svih zakonskih igara, privatna imovina u normalnim demokratskim društvima je nešto na čemu se temelje zakoni demokratije - rekao je kardinal.(Vijesti.ba / Avaz)

22.02.2020.

SERGIO ŠOTRIĆ : KAKO SU UZP FAŠISTI UBIJALI MOSTARCE NA MAŠINSKOM FAKULTETU

22.02.2020.

MILORAD DODIK I NJEGOVE LAŽNE IZJAVE - SVE ŠTO NEGATIVNO RADI DODIK I NJEGOVA EKIPA PROTIV BiH, DODIK GOVORI DA TO RADE BOŠNJACI I TAKO DOKAZUJE DA JE ON ČOVJEK BEZ MOZGA I KARAKTERA, A UJEDNO RASISTA I FAŠISTA KOJEG POD HITNO TREBA UHAPSITI


/////////////////////

///////////////////////

/////////////////////////


//////////////////////

/////////////////////////

Katarina Vučković, voditeljica programa u Institutu za razvoj mladih Kult


////////////////////////

//////////////////////////////


////////////////////

/////////////////////////

///////////////////////////

////////////////////////////////

////////////////////////


///////////////////////////////////


///////////////////


/////////////////////////////


///////////////////////////

Selektor reprezentacije BiH

Bajević: Vjerujem u naše igrače

22.02.2020.

KEMAL KURSPAHIĆ : LAVOVI OKO 'ŠKOLA I VRTIĆA'

22.02.2020.

NENAD BUNJAC: DAYTON, RAT ILI PAKT?

Nenad Bunjac: DAYTON, RAT ILI PAKT?Nenad Bunjac: DAYTON, RAT ILI PAKT?

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Bosni treba pomoći da preživi svoje zlotvore jer ona nema svoj istek mandata. Toliko smo joj svi dužni.       

Sudbina Bosne svevremenska je tema. Odriču joj pravo na postojanje, narodu na željeno društveno uređenje, povijesno tretiraju kao potencijalni ratni plijen, šutiraju poput gluhe kuje svikle na batine. U svjetlu aktualnih događaja, proteklih dana intenzivno sam pričao s nizom sugovornika bosanskog porijekla od ex diplomata, političara, obavještajaca, vanjskopolitičkih dopisnika, nemirnih ljudi, tokara i kurbi, nitko nema pojma što će zapravo biti sa Bosnom.

Sprema li se još jedan rat?

Naravno, većina poput Željka Komšića, osporavanog predstavnika Hrvata u Vladi BIH nedvosmisleno tvrdi “neka se Milorad Dodik ne zanosi” kada pomišlja da će sjeveroistok Bosne pripojiti matici Srbiji kako bi kompenzirala teritorijalne (post)ratne gubitke i traume, ali ta tendencija stalno postoji, obnavlja se i prijeti. No, osnovno je pitanje otkud potiče želja za novim balkanskim ratom i što točno omogućuje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku & co. da svako malo zvekeću oružjem, sklapaju prljave lokalne paktove & agende, izmišljaju povijest i žele trećinu Bosne uzeti u amanet?

Poluga i ključ je Daytonski sporazum.

AJDE VIŠE MANITE NAS SE DOSADE

I nije ovo prvi put da predsjednik RS Milorad Dodik zaziva rat ili teritorijalno odcjepljenje. Naravno, uvijek su u pitanju nacionalne teritorijalne aspiracije zaogrnute plaštom ustavnih ili inih prava. Na radost političkih troglodita, matrica je praktički nepoderiva jer je Daytonski sporazum sračunat da prekine rat i donese pretpostavke mira, ali nikada nije usvojen u bosanskom parlamentu i potvrđen od naroda pa kao takav stalno lavira u političkom međuprostoru od nemila do nedraga. U svakom slučaju, dogovor trojice “lords of war” (Tuđman, Izetbegović, Milošević) uz političko mentorstvo SAD-a, očito nije donio trajan mir. Ipak, svaki sugovornik s kojim sam pričao tvrdi da je “bilo kakva revizija Daytonskog sporazuma uvod u novi krug krvoprolića”.

No, opravdano je pitanje što raditi s ratnim sporazumom u mirnodopsko doba nakon četvrt stoljeća? Ne odgovara Zeitgeistu, ne odgovara društvenim imperativima, ne odgovara više realnom kontekstu, te je postao latentan motiv političkih ucjena i sukoba.

Trenutni razlog gloženja je sastav Ustavnog suda BiH u kojem stoluju po dva predstavnika Srba, Hrvata i Bošnjaka plus tri predstavnika međunarodne zajednice. Pod izlikom da je riječ o “nezakonitom i nedopustivom političkom mentorstvu”, Milorad Dodik i Dragan Čović razradili su platformu prema kojoj je riječ o nakani EU da BiH učini “nekakvom građanskom državom” što je izravna prijetnja njihovim nacionalnim ambicijama. Iz EU su pomirljivo ustvrdili da načelno imaju pravo, ali i da se trebaju stvoriti društveno politički preduvjeti za rekonstrukciju Ustavnog suda BiH i povlačenjem međunarodnih predstavnika.

Naravno, politički cilj uvježbanog “dvojca na pariće” nisu ustavna prava naroda BiH nego izgledna mogućnost preglasavanja ili izglasavanja odluka, odnosno potvrda zakona koji im idu u prilog. Na njihovu žalost, providni su do boli i dosadni poput ljetnih muha zunzara.

Manite nas se više i Bogu ste teški.

SAPUNJANJE DODIKA IZRAVNA PORUKA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE SRBIJI I HRVATSKOJ

Oštra upozorenja međunarodne zajednice, prvenstveno Miloradu Dodiku i vanjskoj politici Srbije Aleksandra Vučića, ali posredno i Hrvatskoj koja uporno “gura” projekt formaliziranja “trećeg entiteta”, svoj vrhunac su dosegli u radnom sastanku Milorada Dodika s američkim veleposlanikom u BiH  Erikom Nelsonom iz kojeg je izašao nasapunjanog jezika i politički prebijen poput “vola u kupusu”. Naime, Ameri su nedvosmisleno poručili Dodiku da je već pet godina službeno persona non grata u SAD-u zbog korupcije i financijskih malverzacija, te da ukoliko “ne smiri loptu”, raspolažu instrumentarijem za njegovom političkom demontažom i međunarodnom izolacijom RS. Potpuno dezorijentiran, Dodik je mrsio kroz zube sočne psovke i prijetio odmazdom zbog “neviđene sramote”.

Koncept koji je neprihvatljiv i nejasan političkim predatorima jest da je država ratobornih bosanskih Srba i Hrvata BiH, a svoj životni prostor mogu izboriti isključivo kroz državne institucije, zajedničku politiku i mirnu koegzistenciju. Preporučeni koncept pretpostavlja transformaciju BiH u građansku državu i integraciju u euroatlantski savez (EU I NATO), bez periodičnog “bacanja dinamita u vatru” i nehumane licitacije ratnim žrtvama. Srbija i Hrvatska, kao nacionalne matice, imaju obavezu i dobrodošle su u pomoći gospodarskog i društvenog razvoja svoje dijaspore, ali mogu zaboraviti na teritorijalne aspiracije i neograničeni utjecaj na državnu politiku BiH.

Nitko ne spori da je Daytonski sporazum u mnogim stavkama zastarjeli i okoštali politički koncept kojeg svatko tumači po svojoj volji, ali zasada je jedini važeći međunarodni sporazum koji garantira opstojnost BiH. Modernija primjena Daytonskog sporazuma je nužna, modifikacija poželjna, ali tek kad se nacionalne politike svedu u kooperativne okvire i povuče demarkacijska linija između stvaranja “Memoranduma SANU 2” ili projekta “Banovine Hrvatske” i službene politike Vlade BiH.

U svom dvorištu neka se neprijatelji Bosne igraju četnika, ustaša i SS divizija, ali nedopustivo ih je prenositi na ulice poput skandaloznog obračuna na Partizanskom groblju u Mostaru s antifašističkim naslijeđem i pristalicama.

Bosni treba pomoći da preživi svoje zlotvore jer ona nema svoj istek mandata. Toliko smo joj svi dužni

22.02.2020.

MILORAD DODIK I DALJE ODBIJA FRONTEX

22.02.2020.

OVO SU ZAKLJUČCI SDA: PORUKA OHR-U, DODIKU, SRBIJI... - IZETBEGOVIĆ: DOK BLOKADA NE PRESTANE NEMA RAZGOVORA S DODIKOM

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88960373

Powered by Blogger.ba