Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

19.02.2020.

OGLASIO SE PIC: BH. ENTITET RS-A NIJE DRŽAVA, PODRŠKA USTAVNOM SUDU BiH

///////////////////////////


////////////////////////////


/////////////////////


////////////////////

//////////////////////

///////////////////////

//////////////////////

/////////////////////////////

////////////////////////////


/////////////////////


////////////////////

//////////////////////

//////////////////////////

///////////////////////


///////////////////////


/////////////////////

19.02.2020.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ : BOSNA I HERCEGOVINA JE POSTOJALA I PRIJE, POSTOJAĆE I AKO DEJTONA NE BUDE

19.02.2020.

ALEKSANDAR HEMON: ISLAMOFOBIJA NA ZAPADU NAGLO RASTE

19.02.2020.

DARKO TRIFUNOIĆ: U SLUČAJU SUKOBA U BiH RUSIJA NI PRSTOM NE BI MRDNULA DA POMOGNE SRBIMA U BH. ENTITETU RS-A

Darko Trifunović : U slučaju sukoba u BiH Rusija ni prstom ne bi mrdnula da pomogne Srbima u RS!


Profesor Fakulteta bezbjednosti u Beogradu Darko Trifunović kaže da ne vidi izlaz iz političke krize u kojoj se BiH nalazi i upozorava da bi u narednom periodu moglo da dođe i do mnogo ozbiljnijih turbulencija koje imaju za cilj prikrivanje nesposobnosti domaćih političkih lidera.

Plašim se da se u BiH neće dogoditi ništa dobro. Nesposobnost političara do otvore nova preduzeća, da podignu standard građana, da rješavaju životne probleme oni izvrsnu maskiraju u jednu odvratnu paradigmu – kaže Trifunović za Insajder.

On, između ostalog, tvrdi da u BiH nije isključeno ni izbijanje novih sukoba koji bi, kako kaže, doveli do katastrofalnih posljedica po Republiku Srpsku. Posebno iz razloga, što, prema njegovim riječima, takav scenario priželjkuju brojne velike sile.

– Prijetnje nekakavim otcjepljenjem Republike Srpske od BiH potpuno su besmislene i neodgovorne. Već smo se naslušali takvih priča. Kad god je bilo oportuno, određeni političari iz Srpske su se pozivali na referendume i otcjepljenja. Kao prvo, to je vrlo opasno u ovom trenutku jer postoje različiti geopolitički interesi i različita geopolitička kretanja. S jedne strane imamo potpuno učešče političara iz Republike Srpske u pristupu BiH NATO alijansi.

Prije nekoliko dana vidjeli smo i to da su tri člana Predsjedništva BiH potpisali apsolutni povratak boraca ISIL-a nazad u BiH. Uopšte nije jasno šta to političari iz Srpske rade i u kakav avanturizam oni uvlače Republiku Srpsku? Zbog svih geopolitičkih kretanja treba da budemo zabrinuti za poziciju Srpske. Kao prvo, svaki sukob u BiH neminovno bi izazvao učešće Turske. Tako nešto priželjkivale bi i SAD, da se na neki način obračunaju sa Turskom i sa Erdoganom.

S druge strane, i Rusiji odgovara da se zapali Balkan jer je očigledno da njene pozicije na Balkanu nestaju i da ona nije u stanju da ih održi, sem pozicija koje trenutno ima u Srbiji i u velikoj mjeri u Republici Srpskoj. NATO i SAD bi to odgovaralo, jer bi takav sukob za posljedicu imao nestanak Srba iz Republike Srpske i time bi se riješio problem RS u BiH, jer oni Srbe smatraju remetilačkim faktorom – ocjenjuje Trifunović.

U slučaju sukoba Trifunović je ubijeđen u to da Rusija, osim verbalne podrške, ni prstom ne bi mrdnula da konkretno pomogne Republici Srpskoj.

– Rusija ima legitimno pravo da štiti svoje interese do zadnjeg Srbina, ali oni neće intervenisati ako mi stradamo, kao što to nikad nisu ni radili. Dolaskom BiH na korak do NATO, ulaskom Makedonije u NATO, ovaj prostor je vakumiran, zatvoren – tvrdi Trifunović, prenosi Insajder.

(Kliker.info-Oslobođenje)

19.02.2020.

VLADO ADEMOVIĆ : "ISTRAGA NEPOŠTIVANJA ODLUKE USTAVNOG SUDA JE NAJJEDNOSTAVNIJA, MOŽE SE ZAVRŠITI U KANCELARIJI"

VLADO ADAMOVIĆ SE OBRUŠIO NA TUŽILAŠTVO: "Istraga nepoštivanja odluke Ustavnog suda je najjednostavnija, može se završiti u kancelariji"

Ne znam da je neko presuđen zato što nije poštovao odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, te šta se radi u Tužilaštvu, da li se vode određene istrage, ali znam i ponovit ću da to spada u najelementarnije i najjednostavnije istrage koje se uopće mogu provoditi bez obzira što je obilježje djela tako. To su istrage koje tužilac može završiti u kancelariji, ne mora izaći iz nje, kazao je za N1, advokat i bivši sudija Vrhovnog suda FBiH, Vlado Adamović.VLADO ADAMOVIĆ SE OBRUŠIO NA TUŽILAŠTVO: 'Istraga nepoštivanja odluke Ustavnog suda je najjednostavnija, može se završiti u kancelariji'

Krivični zakon BiH, član 239. Službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprječava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Zakon je jasan, nema sumnje u to da nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH znači činjenje krivičnog djela? Zašto nema reakcije pravosuđa? Ne samo u ovom, nego u brojnim drugim slučajevima.

Vlado Adamović odgovara:

"Ima li šta jednostavnije nego utvrditi formalne autoritete koji imaju obavezu provoditi odluke Ustavnog suda iako važi fama o tome da su to vrlo komplikovani slučajevi i da se ne zna krug odgovornih osoba, s druge strane ja vrlo odgovorno tvrdim, broj odgovornih osoba koji bi mogao ući u osnov sumnje ka činjenju takvog djela je dostupan na internetu, pitanje je dobre volje i profesionalnosti u svemu tome.

Prema ovome što je javno, objavljeno, ne znam da je neko presuđen zato što nije poštovao odluke Ustavnog suda BiH, te šta se radi u Tužilaštvu, da li se vode određene istrage, također ne znam, ali znam i ponovit ću da to spada u najelementarnije i najjednostavnije istrage koje se uopće mogu provoditi bez obzira što je obilježje djela tako. To su istrage koje tužilac može završiti u kancelariji, ne mora izaći iz nje, jer imate na jednoj strani, odluku Ustavnog suda a na drugoj strani imate formalni autoritet koji je to obavezan provesti, to spada u kategoriju službenih ili odgovornih osoba, njihova imena su poznata. Razgovor s tužiocem zašto neko nije izvršio ili zbog čega, zaokružuje tu istragu i vrlo jednostavno se utvrdi".

Da li institucije reaguju po službenoj dužnosti?

"Sistem prijavljivanja krivičnih djela je propisan tako službene, odgovorne osobe moraju po zakonu stanoviti broj krivičnih djela prijavljivati, one su propisane u zakonu. Međutim, još uvijek važi princip da i ako glas dopre do tužioca on ima obavezu to goniti. To može saznati iz razgovora, iz rezultata javnog skupa, može saznati iz novina, s televizije. On ima zakonsku obavezu ukoliko smatra da postoji osnov sumnje pokrenuti postupak", kazao je Adamović.

Zašto se to tako rijetko, ili gotovo nikako ne događa?

"To morate pitati Tužilaštvo, vjerovatno su preopterećeni poslom, imaju dosta službenih prijava, ali ono što bi svakako trebalo biti u domenu 'imati sluha' je spoznati da ljudi javno pričaju o nečemu da to predstavlja problem u određenom vremenskom periodu, pa od pedesetak tužilaca u jednom tužilaštvu ne bi bilo na odmet da se jedan zaduži pa u roku od 10 do 15 dana ispita te glasine ili eventualno donese odluku u tom pogledu", istakao je advokat i  bivši sudija Vrhovnog suda FBiH.

19.02.2020.

ZDRUŽENI PROTIV BOSNE - EPIZODA DRUGA

ZDRUŽENI PROTIV BOSNE – EPIZODA DRUGA


ZDRUŽENI PROTIV BOSNE – EPIZODA DRUGA
Foto: Tanjug

BiH ni nakon četvrt stoljeća nije zaživila kao suverena i samostalna država. Namjerno se ova država drži od susjeda u stanju permanentne krize i neostvarenosti. I ova je samo s tim ciljem i svrhom, što duže proizvoditi krize i blokade, pa će valjda već jednom nestati.

Srbija skoro po istom scenariju o navodnoj ugroženosti Srba, kao i devedesetih prošlog vijeka, postaje faktor nestabilnosti i prijetnja miru na Balkanu. Udare vrši, sad već na suverene države, svim raspoloživim političkim i diplomatskim sredstvima, kojima pridodaje i otvoreno negiranje suvereniteta. Primjeri su svježi. Preko svojih ispostava za podsticanje nemira traži poništavanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori i odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kojom je osporen dio Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a.

Mene čudi čuđenje političara iz BiH, koji se još predstavljaju i kao veliki zaštitnici BiH, kako su iz Srbije očekivali veću osudu onoga što se radi u ovoj državi na njenom urušavanju. To je kao da od piromana očekuješ da budu vatrogasci. Kao da su im iznevjerena očekivanja od preobučenih radikala, koji su devedesetih BiH uništavali oružanom agresijom, da je danas brane političkim sredstvima. Ne vjerujem da  se mogu ponoviti “političke bitke, koje mogu biti i oružane”, jer nema veoma važnih ondašnjih činilaca, nosilaca agresije na susjedne države, ali je nepisano pravilo u istoriji da su svi ratovi i agresije uvijek počinjali političkim sukobima i anatemama onih drugih, posebno kad se uruši najviši normativni akt Ustav jedne države.

Da bi i ozvaničio ponovnu ugroženost Srba šef Srbije Vučić je u Beogradu 15. februara 2020. organizovao  sastanak sa predstavnicima Srba iz regije, kome je prisustvovao je i predstavnik nekakve stranke Prave Crne Gore, kao i prave BiH, valjda one po zamislima ratnih zločinaca Karadžića i Krajišnika, “srpske Bosne i Hercegovine”. Farsa o tome ko vuče ratnohuškačke poteze bila bi samo komična, da sobom ne nosi mogućnost tragičnih posljedica. Igrokaz se završava baš kao u kakvoj mizernoj predstavi da kreator novih kriza i nestabilnosti kao moli ovoga, uspetog na dvije zadnje noge, da političku borbu ograniči na “institucionalnu i demokratsku”, kako bi Srbija bila faktor mira a ne balkanske nestabilnosti.

Najava predstavnika Srba o izlasku iz institucija BiH, nakon najnovije odluke Ustavnog suda BiH, kojom je osporen dio Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a, nije prva prijetnja o napuštanju i potpunoj blokadi države, niti prvi slučaj nepoštivanja najviših zakona ove države ali, po jačini udara i najavi otcjepljenja entiteta od BiH jeste najznačajniji i dugo pripreman. Kako kaže Kasim Trnka, ekspert Ustavnog prava, ovo ima sve elemente državnog udara. U biti najnovijeg udara na BiH i njen kakav-takav ustavni poredak nije pitanje samo urušavanja države BiH, nepoštivanja i kršenja zakona ove države, već i namjera da se za duži period skrene pažnja sa nepoštivanja i neprovođenja odluka međunarodnih sudova o ulozi Srbije u počinjenom genocidu u BiH. Ovdje se ne krši samo Ustav BiH, već i mnogi pravni akti međunarodnog prava i ne poštuju se međunarodni sudovi.

Zašto toliko smetaju troje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH!? Zato što umjesto njih ne sjede potkovani Tegeltije, čime bi se mogao izbiti i posljednji temeljni kamen i ovakve invalid-dejton-države. Izvrnutu logiku i neistinu da se izbacivanjem stranih sudija želi postići potpuni suverenitet BiH, čime se navodno pravda ovaj posljednji i najteži napad na državu, može se opovrgnuti prostim pitanjima; a zar nije narušavanje suvereniteta kad po BiH vršljaju najviši dužnosnici i Srbije i Hrvatske, bez ikakvih državničkih protokola i isključivo po teritorijama za koje misle da su njihova tekovina iz agresije na BiH. Zar nije narušavanje suvereniteta BiH kad Čović usred Beograda zagrakta da “u BiH ne postoji niti jedno pitanje koje neće biti rješavano u dogovoru sa susjedima Hrvatskom i Srbijom”. Zar se ne osporava suverenitet kad ruski ambasador u BiH na sjednicama PIC-a uvijek ima izdvojeno mišljenje o odlukama kojima se potvrđuje i dio suvereniteta BiH priznat i po Dejtonu, da bi barem malo prodisala kao država itd. itd.

Krila najnovijem zagovoru uništenja BiH sa Istoka svakako je dao Dragan Čović, sa svježim porukama od nikog drugog do predsjednice Vijeća Federacije Federalne skupštine Rusije Valentine Matvijenko, koju je nedavno posjetio, kako se čini, kao Dodikov izaslanik za dobijanje podrške rušenju BiH. Od iste one koja je rekla 2018. da je u BiH bio građanski rat, da treba otjerati OHR, da vlast treba podijeliti na dva entiteta, da pravosuđe treba restruktuirati po zamislima razbijača BiH. Na brzom sastanku Čovićevog podnošenja izvještaja Dodiku, ovaj mu je vrlo zahvalno ispravio Matvijenkinu poruku; “vlast treba dijeliti na tri entiteta”, jer ko bi mogao biti veći zaštitnik prava Hrvata od ovog, koji je zaslužan što su skoro potpuno nestali iz “njegovog” entiteta.

Na BiH se i danas nasrće sa istim idejama i zamislima kakve su ostvarivane devedesetih. Istina se mora uvijek znati i ponavljati. Herceg Bosna, ona koju se ponovo zagovara združeno sa istomišljenicima sa druge strane, utemeljivana je na zločinu. Republika Srpska je ostvarena na zločinu. Njima BiH nije ništa dužna, ali ove tvorevine jesu njoj. Mrtve nikad ne mogu vratiti, ali mnogošta drugo mogu.

BiH ni nakon četvrt stoljeća nije zaživila kao suverena i samostalna država. Namjerno se ova država drži od susjeda u stanju permanentne krize i neostvarenosti. I ova je samo s tim ciljem i svrhom, što duže proizvoditi krize i blokade, pa će valjda već jednom nestati. Odgovornost SAD i EU u ovome je velika, jer su joj same nametnule ovakvo uređenje, priznajući rezultate ostvarene zločinom i genocidom. One imaju obavezu da ovo isprave i da ne dozvole razbuktavanje novih nemira na evropskom prostoru. Može se samo začepiti oba uha pa ne čuti u retorici ovdašnjih političara i elemente rasizma i neofašizma, a društvenu bolest kad poprimi obilježja epidemije, kao što se javlja u prirodnom svijetu, teško je zaustaviti bez velikih katastrofa.

19.02.2020.

SAOPĆENJE DEMOKRATSKE FRONTE: "NAPADI DAČIĆA I VULINA POKAZATELJ IAPRAVNOSTI ODLUKE DA SE POLITIČKA BORBA VODI KROZ INSTITUCIJE A NE IZ HLADOVINE OPOZICIJE"!

SAOPĆENJE DEMOKRATSKE FRONTE: "Napadi Dačiča i Vulina pokazatelj ispravnosti odluke da se politička borba vodi kroz institucije a ne iz hladovine opozicije"!

Demokratska fronta smatra da su današnji napadi Vučićevih trubadura, Dačića i Vulina na predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika DF-a Željka Komšića, a u sklopu političkog udara na suverenitet države Bosne i Hercegovine kroz napade na Ustavni sud, jedan od boljih dokaza ispravnosti politike predsjednika Komšića i odluke da se interesi države brane kroz institucije vlasti, a ne da se politička borba posmatra sa tribina i hladovine opozicije.


SAOPĆENJE DEMOKRATSKE FRONTE: 'Napadi Dačiča i Vulina pokazatelj ispravnosti odluke da se politička borba vodi kroz institucije a ne iz hladovine opozicije'!

DF pozdravlja dirljivu zabrinutost ministra vanjskih poslova Republike Srbije Ivice Dačića za politički položaj HDZ-a BiH i Dragana Čovića. Razumijemo frustraciju Beograda u vezi s položajem bivšeg Jugoslovena i partijskog birokrate Dragana Čovića, mostarskog sokola sa političkim i ideološkim prebivalištem u Beogradu. Shvatamo i to da je najcrveniji među bh. Hrvatima i danas uzdanica centrale u Beogradu, kao i svu žal što se pomenuti zajedno sa Dodikom ne nalazi u Predsjedništvu BiH, čime bi posao destrukcije Bosne i Hercegovine bio itekako olakšan. 

Ne mogu ideološki nastavljači zločinca Slobodana Miloševića, posljednjeg komunističkog diktatora na tlu Evrope, da oproste predsjedniku Komšiću izbornu pobjedu nad njihovim miljenikom Čovićem, a danas je, nakon iz Beograda sinhronizovanih napada Čovića i Dodika na Ustavni sud BiH, svima jasno zašto je to tako. Međutim, niti će biti Ustavnog suda po želji Beograda, niti će proruska koalicija unatoč podršci centrale iz Beograda da uspije u svojim planovima razbijanja države Bosne i Hercgovine.

Pozdravljamo i činjenicu da je caffe kuharica Mire Marković, odnosno današnji ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin, konačno, manji bh.entitet nazvao pravim imenom.

Vulinu također poručujemo da on nema nikakvog prava popovati predsjedniku Komšiću o tome koga će pominjati zalažući se za odbranu institucija države Bosne i Hercegovine, jer je davno prošlo vrijeme u kojemu je neko iz Beograda, bosanskim političarima određivao šta smiju da govore i rade. To gospodine Vulin možete određivati još samo Draganu Čoviću.

19.02.2020.

CHRISTIAN SCHWARZ-SCHILLING UPOZORAVA : KVINTA RIZIKUJE HAOS U BiH AKO NE REAGUJE NA ZAKLJUČKE NSRS-A

19.02.2020.

SAVO KENTERA: RUSIJA PREKO SRBIJE DESTABILIZIRA REGIJU, SADA SE OKRENULA PREMA BOSNI I HERCEGOVINI


/////////////////////////////

//////////////////////


////////////////////////


////////////////////////

/////////////////////////

//////////////////////////

//////////////////////

/////////////////////

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88938912

Powered by Blogger.ba