Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

16.02.2020.

U SREBRENICI PRONAĐENI OSTACI PRIJERATNE DžAMIJE

16.02.2020.

MOST: NADA LI SE ALEKSANDAR VUČIĆ REPUBLICI SRPSKOJ U CRNOJ GORI

16.02.2020.

KRUG 99: CENTAR UPRAVLJANJA KRIZOM U CRNOJ GORI I BiH JE ALEKSANDAR VUČIĆ

Centar upravljanja krizom u Crnoj Gori i BiH je Aleksandar Vučić

Centar upravljanja krizom u Crnoj Gori i BiH je Aleksandar Vučić
Foto: AA - Vijesti.ba

Redovna sesija Kruga 99 održana je u nedjelju u Sarajevu, a tema je bila goruća kriza u Bosni i Hercegovini. 

U izjavi Kruga 99 o temi "Iz političke krize u krizu – šta su uzroci!?" naglašeno je da političke namjere aktera disolucije BiH i urušavanja Crne Gore i u BiH i van nje, najvećim dijelom imaju za cilj ostvarivanje neostvarenih ratnih ciljeva.

Prema navodima izjave koju je pročitao Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije Kruga nezavisnih intelektualaca 99 centar upravljanja aktuelnom krizom u Crnoj Gori i BiH je isti, a radi se o Aleksandru Vučiću, predsjedniku Srbije.

"Naša javnost mora znati da osionost Milorada Dodika ne crpi snagu iz ustavne problematike u BiH, već antidejtonskog djelovanja i podrške Srbije koja koristi nedostatak internacionalne vizije, liderstva i odlučnosti svjedoka i potpisnika Dejtonskog sporazuma, u cilju eskalacije krize i realizacije interesa nikada odbačene politike velike Srbije", istakao je Kulenović.

Uvodničar današnje sesije bio je Nihad Čolpa, predsjednik Građanske stranke i zastupnik u PD Parlamenta FBiH smatra da je, nakon što su se Dodik i Dragan Čović spojili u vlasti na državnom nivou, bilo pitanje dana kada će zajedno krenuti u blokadu institucija BiH.

"Sve s jednim ciljem, kako bi i one institucije nad kojima nemaju potpunu nadmoć i kontrolu i dominaciju preuzeli. Jedna od rijetkih institucija nad kojom nemaju kontrolu i nadmoć je Ustavni sud BiH. I tu su ravnopravniji od ostalih, građana BiH, koji nemaju nijednog svog sudiju i od Bošnjaka. Sve s ciljem kako bi preuzeli sve institucije BiH i ostvarili svoj krajnji cilj, a to je neuspješna država BiH, koja ne može provoditi svoje zakone, koja ne može provoditi zakone na teritoriji BiH i koja eventualno, u slučaju neke pobune, ne može legitimnu fizičku silu upotrijebiti", kazao je Čolpa i nastavio:

"Ono što očekujem od političkog faktora u BiH, koji je za BiH, da prestane s medijskim manipulacijama i da krene s konkretnim djelovanjem."

Po njemu, konkretno djelovanje je provođenje zakona u kojem su jasno propisane kazne za kršenje Ustava i postoje institucije koje to provode, a to je Tužilaštvo BiH.

"Potrebno je i na diplomatskom planu da se više aktiviramo, a to je da se pozovu zemlje, koje su sačinile i učestvovale u kreiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako bi se sankcionisali i blokirali oni koji žele da ugroze mir i sigurnost u BiH, odnosno međunarodna zajednica koja je na osnovu aneksa 10 dužna da osigura mir i sigurnost u BiH. Ovo je pitanje opstojnosti i građana BiH i same države", smatra Čolpa.

On je istakao da ne zna kako će se stvari odvijati nakon blokade odlučivanja u državnim institucijama od strane predstavnika iz RS i podrške koju su dobili od HDZ-a BiH.

"Očigledno je da je posebna instanca koja treba biti nezavisna, to jest Ustavni sud, najviše na udaru, jer kada to nemamo nezavisno, kada imamo dominaciju na primjer Čovića i Dodika, stvaraju se posebni preduslovi da se stvori pravni vakuum kako država više ne može funkcionisati. Imali smo referendum o Danu RS-a, niko nije kažnjen, bile su krivične prijave. Imali smo postrojavanje trećeg puka u Banjaluci, niko nije kažnjen. I ova posljednja izjava predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća gospodina Milana Tegeltije je zaista strašna da država zavisi od stava entiteta. Znači, to je krajnji cilj da je država neučinkovita, slaba, da ne može provoditi zakone, koji su potrebni da se ona održi i zaštiti", istakao je predsjednik Građanske stranke.

Dodao je kako je očigledno da su i Dodik, ali i Čović, ruski igrači u BiH, što je sada jasno i međunarodnom faktoru.

"Međutim, mi smo se previše oslonili da će nama neko nešto dati, da će nama neko nešto pokloniti, a da mi ništa ne radimo. BiH dugo veoma slabo stoji na međunarodnom planu. Ne lobiramo. Ne znamo šta znači lobiranje. Proteklih par godina mnogo toga je izašlo u javnost koliko novca izdvaja i Dragan Čović i Republika Hrvatska, Srbija i Milorad Dodik za lobiranje protiv BiH", pojasnio je Čolpa.(Vijesti.ba / AA)

16.02.2020.

DRAGAN BURSAĆ : "MILORADE, BUDI MAKAR JEDNOM ČOVJEK I ODRŽI SVOJE OBEĆANJE, NAPUSTI BiH ZAUVIJEK..."

OVO JE NAJORIGANALNIJA PORUKA DODIKU IZ RS-a: "Milorade, budi makar jednom čovjek i održi svoje obećanje, napusti BiH zauvijek..."

Kažeš Milorade, izlazimo iz BiH, neće nas zaustaviti ni SAD. Lako je tebi Milorade lupetati gluposti sa svim svojim nekretninama u Beogradu, na Dedinju. Nego, gdje će srpski narod koji pođe za tobom iz BiH na traktorima? U oranice Vojvodine? U zabiti Šumadije? I ko će ga pustiti tamo?


Image result for dragan bursac fotos

Piše: Dragan Bursać

Kažeš Milorade, kako RS u dogledno vrijeme treba da donese odluku o samostalnosti. Kažeš to na sastanku sa Vučićem osokoljen njegovim klimoglavima i šutnjom. Kažeš to na sastanku svesrpskih lidera u Beogradu, koji je inicirao baš Vučić, ne bi li se još jednom pokazao kao srpski moćnik broj jedan.

Kažeš Milorade, izlazimo iz BiH, neće nas zaustaviti ni SAD. Lako je tebi Milorade lupetati gluposti sa svim svojim nekretninama u Beogradu, na Dedinju. Nego, gdje će srpski narod koji pođe za tobom iz BiH na traktorima? U oranice Vojvodine? U zabiti Šumadije? I ko će ga pustiti tamo?

Ko će upustiti hiljade , desetine hiljada nevoljnika, koji ti vjeruju, koji te se boje i u strahu konstruišu lažnu vjeru prema tebi? Ko će im dati ogrjev, sklonište, ko će im dati državljanstvo, Milorade? Ili će završiti kao stotine hiljada apatrida iz tzv. Krajine, koji su isto tako “vajno i bajno” napustili Hrvatsku živeći “srBski san” u improvizovanim šatorima? Zar stvarno misliš da će narod u Srbiji gažen Ćosićem, Miloševićem, Šešeljem i Vučićem naći razumijevanja za tvoje isprojektovane kolone najnovijih srpskih izbjeglica?

I na koncu, šta ćeš ti raditi kad zaviješ svoj narod u crno? Hoćeš li se baviti švercom cigareta, hoćeš li držati mesnicu na novosadskoj Futoškoj pijaci, kakvu bi inače i držao da Ričard Holbruk sredinom oktobra ’95 nije zaustavio Peti korpus Armije BiH ponad Banjaluke?

I ponovo se kockaš!

Naravno tuđim životima i sudbinama! Jer tvoja djeca mogu otići u svijet kao situirani, bogati ljudi, a tvoj narod može na istok samo u traktorskim prikolicama. Na zapad odavno bježi od tvog “blagostanja” koliko ga noge nose.

Idi, budi bar ovaj put čovjek od riječi Milorade, široka ti Bačka i Srem, jer samo do tamo i možeš otići sa svojim dokumentima i reputacijom! Idi i povedi se sobom svoju mafijašku gerilu, ali narod svoj nemoj tjerati iz njegove Bosne i Hercegovine! Povedi ubice, povedi aparatčike, povedi policijske mafijaše i mafijaške policajce. Povedi klimoglavce, zelenaše i zločince. Povedi “kontroverzne biznismene”, povedi popove-lopove, što bi tuđom guzicom sjedali na ratne topove-od Hrvatske do Crne Gore. Povedi svoje “novinare””sijače laži, mržnje i sramote. Povedi svoje analitičare, paranoidne paničare, ksenofobe koji se sjenke svoje boje.

Budi od riječi i održi obećanje koje si dao, navodno izrevoltiran odlukom Ustavnog suda što zemlja bosanska pripada Bosni. A kome bi da pripadne? Tebi i tvojim falangama? Pa RS-je otuđila zemlju, ljude, mladost, pokretnu i nepokretnu imovinu i živote Bosanaca i Hercegovaca, a sad ti ne priznaješ Ustavni sud.

I šta ga imaš priznavati, odluke Suda se ne priznaju, ne komentarišu, ne politiziraju-one se provode.

A ti, pošto nemaš snage biti čovjek, budi makar dosljedan pa izađi iz zemlje bosanske kako si najavio, zauvijek. I istina, neće ti ni Ambasada SAD-a puno smetati u toj nakani. Jednom su se zajebali, kad su te na svojim tenkovima doveli na vlast, neće više!

Idi i riješi nas bijede! Jer ako ti ne odeš, ovaj narod će nestati. Ovaj narod koji si iskasapio mentalno, ovaj narod koji je nakon Karadžića i Mladića, nastavio iz tvojih usta slušati mitove i lagarije o jednoj zemlji svih Srba, o nekakvoj “velikoj Srbiji” više i nije narod. To je haotični jad, čemer i bijeda, kojoj se dešava ekonomski genocid, nakon što su tvoji predhodnici nad komšijama Bošnjacima izveli onaj najteži, antiljudski genocid.

Nego, Milorade, treba ti nešto objasniti:

A ako misliš da ćeš sa sobom ponijeti dio BiH, može koliko se zakači na opanak, cipelu i traktorsku gumu. I to je previše! Ako misliš da ćeš izdvojiti pedalj zemlje bosanske, nošen velikosrpskim lažima i ruskim imperijalizmom, ostaćeš bez dijela suvrene, nedjeljive BiH, dijela koji krstiš sa Republika Srpska, a koji je tek običan entitet.

I zato, budi makar jednom čovjek i održi svoje obećanje, a obećao si da ćeš izaći iz BiH. Zauvijek!

16.02.2020.

NOVE PORUKE MRŽNJE PRVOG ČOVJEKA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE : IRINEJ BOŠNJAKE NAZVAO TURCIMA

NOVE PORUKE MRŽNJE PRVOG ČOVJEKA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE: Irinej Bošnjake iz BiH nazvao - TURCIMA! (VIDEO)

Očito je da patrijarh Irinej koristi svaku priliku da uvrijedi Bošnjake i negira Bosnu i Hercegovinu.


NOVE PORUKE MRŽNJE PRVOG ČOVJEKA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE: Irinej Bošnjake iz BiH nazvao - TURCIMA! (VIDEO)

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej danas je ponovo širio govor mržnje prema Bošnjacima. On je nakon sastanka sa Miloradom Dodikom Bošnjake nazvao “Turcima”.
Irinej je rekao da se samo jedinstveni Srbi mogu oduprijeti neprilikama ovoga vremena i da sačuvaju svoj narod

– Da naš narod, pogotovo mlađi svijet, uvjerimo da ostanu na svojim ognjištima svojih predaka i ono što je nekada Šantić izgovorio, istina Turcima koji su iseljavali iz Hercegovine, da ostanu tu gdje jesu jer ih sunce tuđeg neba neće grijati kao što ovo grije. To je naša poruka danas našem narodu koji misli da je negdje van Srbije mnogo bolje – poručio je Irinej.

Poznato je da je Šantić u časopisu “Zora” čiji je bio suosnivač objavio pjesmu "Ostajte ovdje" posvećenu bosanskim i hercegovačkim muslimanima, koji su nakon aneksije BiH od strane Austo-Ugarske 1878. napuštali zemlju masovno odlazeći u Tursku. Očito je da patrijarh Irinej koristi svaku priliku da uvrijedi Bošnjake i negira Bosnu i Hercegovinu.

Video Player

16.02.2020.

UVREDLJIVI GRAFITI DOČEKALI HILJADE ANTIFAŠISTA U MOSTARU; GORE NEGO U DRUGOM SVJETSKOM RATU

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88938926

Powered by Blogger.ba