Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

13.02.2020.

DANIELSERWER: PITANJE NIJE TREBA LI POSTOJATI BiH, PITANJE JE DA LI TREBA POSTOJATI BH. ENTITET RS-A

Serwer: Pitanje nije treba li postojati BiH, pitanje je da li treba postojati RS

Serwer: Pitanje nije treba li postojati BiH, pitanje je da li treba postojati RS
Daniel Serwer

Milorad Dodik već godinama prijeti državi, i da sam ja građanin Bosne i Hercegovine, zabrinuo bih se, rekao je u intervjuu za Vijesti.ba američki analitičar i profesor na Univerzitetu "Johns Hopkins" Daniel Serwer.

Razgovarao: Delvin Kovač

Kako gledate na novonastalu političku situaciju u Bosni i Hercegovini? Čini se da je zemlja stjerana u ćorsokak...

SERWER: Tačno tako. U ćorsokaku je zbog Daytonskog mirovnog sporazuma, u kojem su ostavljene praznine i nejasnoće koje iskorištava Republika Srpska.

Lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je: "Ili će se politički lideri nanovo dogovoriti kako bi trebao izgledati Ustavni sud ili više neće biti BiH". Je li ovo ozbiljna prijetnja po mir i stabilnost/sigurnost u BiH i na Balkanu?

SERWER: Pa sigurno da jeste, ali nije to ništa novo. Dodik već godinama prijeti državi. Da sam ja građanin BiH, zabrinuo bih se.

Pravo pitanje nije da li treba postojati država BiH. Pravo pitanje je da li Republika Srpska treba nastaviti postojati, ukoliko državu i dalje bude činila nefunkcionalnom.

Također, Dodik je najavio da će Narodna skupština RS usvojiti odluku na osnovu koje će se sudije Ustavnog suda BiH srpske nacionalnosti povući iz te institucije. Mogu li niži nivoi vlasti svoja rješenja nametati državi?

SERWER: Ja nisam pravnik, ali, koliko znam, Narodna skupština RS može imenovati sudije u Ustavni sud BiH. Ne znam može li ih i ukloniti. Ne znam ni šta se dešava ako njihova mjesta ostanu upražnjena. Pretpostavljam da bi Sud bez njih mogao nastaviti funkcionisati.

Lider SNSD-a u subotu će se u Beogradu sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, od kojeg će, kako je najavio, tražiti "razumijevanje" za situaciju u kojoj se nalazi RS. Kako to komentarišete?

SERWER: Mislim da na taj način Dodik ponovo želi pokazati svoju nelojalnost državi. Vučić Dodiku mora pročitati pravila ponašanja, odnosno mora mu reći da prestane s glupostima.

Proces pridruživanja Evropskoj uniji postaje sve uslovljeniji. Brisel bi Vučiću jasno trebao dati do znanja da je odvraćanje Dodika od urušavanja funkcionalnosti države BiH jedan od uvjeta za napredak Srbije u pristupnom procesu.

S jedne strane imamo HDZ-ovo uslovljavanje formiranja Vlade FBiH izmjenama Izbornog zakona, a s druge strane je ova nova blokada rada državnih institucija. Kako gledate na sve to?

SERWER: Bosna i Hercegovina pati jer je Dayton omogućio ustrajnost etničkim nacionalistima koji su vodili rat od 1992. do 1995. godine, a koji su ostali neprivrženi državi. A dok se to ne riješi, takvih blokada bit će sve češće. U konačnici, na građanima je da svojim glasovima ponište zakonske i ustavne odredbe koje otežavaju upravljanje državom.

(Vijesti.ba)

13.02.2020.

PROFESOR USTAVNOG PRAVA KASIM TRNKA: SAMO SE ZAKONOM MOGU ELIMINISATI STRANE SUDIJE

Samo se zakonom mogu eliminisati strane sudije

Samo se zakonom mogu eliminisati strane sudije
Kasim Trnka

Za Kasima Trnku, profesora Ustavnog prava i bivšeg sudiju Ustavnog suda, nema iznenađenja u pogledu posljednjih dešavanja u Republici Srpskoj i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. On je poručio kako Milorad Dodik, kao i brojni drugi političari iz Republike Srpske ...

... entitet doživljavaju kao državu iako ona nema atribute države, rekao je.

Što se tiče odstranjivanja stranih sudaca iz Ustavnog suda - Trnka je kazao:

"U dejtonskom Ustavu je propisano sadašnje stanje, koje uključuje i troje stranih sudija koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. Tu piše još - Parlamentarna skupština BiH zakonom može odlučiti o drugačijem izboru sudija. Samo se zakonom mogu eliminisati strane sudije. Oni su zamišljeni u Dejtonu kao neutralna komponenta, odigrali su značajnu ulogu u tom procesu", izjavio je u Danu uživo na N1.

Zašto se onda o tome ne raspravlja u Parlamentu?

"Nastavlja se geneza ekupiranja RS kao države. Ustavni sud je sada u stvari izvukao podlogu u pogledu imovinske kontrole nad vlasništvom RS. Tada su se osjetili pogođeni, Dodik je najavio da će formirati svoje posebne državne organe", izjavio je Trnka.

Profesor Trnka je podsjetio da kada se u Dejtonskom sporazumu i Ustavu spominje država - misli se isključivo na državu BiH - a ne na entitete.

"RS je vidjela da ne može ići prema državnoj svojini u entitetu, nego je pokušala pojedinačnim zakonima da nameće oko državne svojine, poput unutrašnjih voda, zemljišta, imovinsko pravnih i obligacionih odnosa. Dio po dio je počela usvajati i zadržati kontrolu nad državnom imovinom", poručio je Trnka.

(Vijesti.ba / N1)

13.02.2020.

SAMO SMJENA MILANA TEGELTIJE MOŽE BITI PRIMJER RUŠITELJIMA

Samo smjena Tegeltije može biti primjer rušiteljima

Samo smjena Tegeltije može biti primjer rušiteljima
Adil Osmanović

Stav Milana Tegeltije da će postupiti po nalogu stranaka iz entiteta RS, a ne po Ustavu BiH, predstavlja dovoljan razlog za njegovu hitnu smjenu, te pozivamo preostale članove VSTV-a da pokrenu proceduru po tom pitanju.

Ukoliko oni to odbiju i nastave pokazivati lojalnost Tegeltiji, u rješavanje problema se moraju uključiti institucije međunarodne zajednice, izjavio je šef Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović.

Kako ističe, jučerašnji sastanak u Banjoj Luci je bio isključivo stranački sastanak, i činjenica da nosilac jedne od najviših funkcija u pravosuđu izjavljuje da je privržen dijelu političkih stranaka – predstavlja skandal prvog reda.

-Tegeltijina izjava da «čeka zvaničnu odluku institucija RS» o blokiranju rada državnih institucija, pokazuje još jednom da je na čelu pravosudnog sistema osoba  koje ne poznaje, ne poštuje i ne provodi  Ustav i zakone. Da je Tegeltija čovjek od zakona, znao bi da ne postoji nijedan član Ustava i zakona po kojem bi neko imao ovlast da odlučuje da blokira rad državnih institucija. Po Ustavu i zakonima Bosne i Hercegovine niko nema slobodu, niti pravo da obavezuje predstavnike u institucijama da kolektivno sprečavaju donošenje odluka i samim tim rad institucija. Štaviše, pokušaj kreiranja «koordinacije predstavnika RS u institucijama» je zapravo pokušaj kreiranja parainstitucija i direktno podrivanje ustavnog poretka - navodi Osmanović.

S obzirom da se nalazimo u paradoksalnoj situaciji da najviši funkcioneri pravosudnih institucija, ne poštuju Ustav i zakon, jedini način da se spriječi dalje usložnjavanje ove situacije, dodaje Osmanović, jeste hitna i odlučna intervencija institucija međunarodne zajednice, na temelju mandata za implementaciju mira u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

-Smjena Milana Tegeltije zbog rušenja vladavine prava, kroz stavljanje zaključaka stranačkog sastanka iznad Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma, može biti jedini dovoljno znakovit primjer svima koji odluče krenuti takvim putem, dok  izostanak odlučne reakcije takve vrste može samo ohrabriti nastavak ugrožavanja ustavnog poretka - navodi u svojoj reakciji Adil Osmanović.

(Vijesti.ba / FENA)

13.02.2020.

BH. ENTITET RS-A NE MOŽE BITI IZNAD DRŽAVNOG USTAVNOG SUDA BiH

13.02.2020.

ŠEF DELEGACIJE EU JOHAN SATTLER : ODLUKE USTAVNOG SUDA OBAVEZUJUĆE I KONAČNE

///////////////////

//////////////////////////


////////////////////////

////////////////////////

Predsjedavajući Predstavničkog doma

Zvizdić: Ustavni sud je temelj zaštite ustavnosti

13.02.2020.

AMERIČKA AMBASADA O ODLUCI ZVANIČNIKA IZ ENTITETA RS-A : POŠTIVANJE USTAVNOG PORETKA I USTAVNIH OBAVEZA NIJE DISKRECIONO PRAVO VEĆ OBAVEZA U BILO KOJOJ ZEMLJI U EVROPI

Američka ambasada o odluci zvaničnika iz RS : Poštivanje ustavnog poretka i ustavnih obaveza nije diskreciono pravo već obaveza u bilo kojoj zemlji u Evropi

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poručili su danas da tek ”treba čuti cjelovitu informaciju o čemu se raspravljalo na današnjem sastanku u Banjaluci”.

Kako je saopšteno iz Ambasadee, poštivanje ustavnog poretka i ustavnih obaveza nije diskreciono pravo već obaveza u bilo kojoj zemlji u Evropi.

Ustavni sud BiH je konačni autoritet koji određuje šta Ustav BiH propisuje a šta ne propisuje. Pozivamo sve strane da poštuju odluke Ustavnog suda BiH a izabrane i imenovane zvaničnike da izvršavaju svoje ustavne dužnosti”, saopćeno je.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je, na zahtjev sedam delegata Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, donio odluku kojom je proglasio neustavnim član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS.

Na istoj sjednici Ustavni sud je proglasio neustavnim i odredbe iz članova 3. i 4. Zakona o unutarnjoj plovidbi RS. U datom obrazloženju, podnosioci zahtjeva su se pozvali na raniju odluku Ustavnog suda o državnoj imovini, kao i na Sporazum o sukcesiji.

Nakon odluke Ustavnog suda, danas je u Banjaluci održan sastanak političkih lidera iz entiteta Republika Srpska. Sastanku su prisustvovali predsjednica RS Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, premijer RS Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, predsjednik Ustavnog suda RS Džerard Selman, te predstavnici RS u institucijama Bosne i Hercegovine i političkih partija.

(Kliker.info-N1)

13.02.2020.

RAMIĆ DEMOLIRAO MILORADA DODIKA

RAMIĆ TOTALNO DEMOLIRAO DODIKA: 'Ako vi nazovete šume srpskim šumama one neće biti uspješnije, samo će imati problem' (VIDEO)
///////////////////////

VASKOVIĆ EKSPRESNO RASKRINKAO VOŽDOVE PRIJETNJE I NAJAVIO: 'Dodik je tek sada na putu u još jedan veliki debakl'


/////////////////////////

DODIK LJUT KAO PUŠKA: Pred kamerama najavio kako namjerava izvesti DRŽAVNI UDAR i srušiti ustavni poredak države (VIDEO) - 1


///////////////////////////

DRAGAN BURSAĆ POSLAO ORIGINALNU PORUKU DODIKU: 'Kad god su Srbi jednostrano formirali svoje državne organe van Srbije, završili su u...'

DRAGAN BURSAĆ POSLAO ORIGINALNU PORUKU DODIKU
13.02.2020.

SVETISLAV BASARA: KOSOVO I VELIKA SRBIJA SU PREKONOĆ POSTALI LAŽNA RELIGIJA

Svetislav Basara: Kosovo i Velika Srbija su prekonoć postali lažna religija


Svetislav Basara: Kosovo i Velika Srbija su prekonoć postali ...

////////////////////////////////////


//////////////////////////

Palio ne palio, na kraju ćeš zapaliti odavde

13.02.2020.

BAKIR IZETBEGOVIĆ : NEĆEMO PRISTATI NA ODLAZAK STRANIH SUDIJA, NIKAKVI ULTIMATUMI NAS NEĆE NATJERATI

Nećemo pristati na odlazak stranih sudija, nikakvi ultimatumi nas neće natjerati

Nećemo pristati na odlazak stranih sudija, nikakvi ultimatumi nas neće natjerati
Bakir Izetbegović

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je, komentirajući posljednju najavu blokade rada institucija države Bosne i Hercegovine iz entiteta RS, kazao da politički zvaničnici iz tog bh. entiteta, predvođeni Miloradom Dodikom,...

 ...već 15 godina izazivaju krize u BiH, te da se taj trend pojačava.

- Oni smatraju da iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao sa švedskog stola, imaju pravo uzimati ono što im odgovara, a odbacivati ono što im se ne sviđa. I mi bismo rado izabrali zemlju bez entitetskih podjela, parlamentarne procedure bez entitetskog glasanja, imenovanja bez pariteta koji su redovno na štetu najbrojnijeg naroda, ali Dejtonski mirovni sporazum je prihvaćen i potpisan takav kakav je. I primjenjivat će se u cijelosti. Ustavni sud sa neovisnim i profesionalnim stranim sudijama je neophodan ovoj zemlji i nikakvi ultimatumi niti blokade nas neće natjerati da se odreknemo tog mehanizma – kazao je Izetbegović za Faktor.

Istovremeno zvaničnici iz entiteta RS tvrde da su strane sudije u Ustavnom sudu BiH pristrasne, odnosno da su „uvijek uz Bošnjake“. Te tvrdnje su, ocjenjuje Izetbegović, besmislica.

- Pogledajte samo trenutačni saziv inostranih sudija u Ustavnom sudu BiH - Italijan, Moldavac i Makedonka. Po kojem osnovu bi bili pristrasni, naročito u korist bošnjačke, odnosno muslimanske strane, kako nas naziva Milorad Dodik? To su sudije profesionalci, referentni i stručni ljudi koji mogu biti pristrasni samo u korist Ustava BiH i vladavine zakona u ovoj zemlji – izjavio je Izetbegović.

Prokomentirao je Izetbegović i mogućnost usvajanja novog zakonskog rješenja, koje bi podrazumijevalo odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

- U ovom trenutku je potpuno neprihvatljivo, a pitanje je da li će ikada biti prihvatljivo. To je naprosto ustavna kategorija, kao recimo entitetsko glasanje. Možemo se jednoga dana, nekad u daljoj budućnosti, eventualno dogovoriti da ovo dvoje riješimo u paketu – kazao je predsjednik SDA.

Ovakvom politikom zvaničnika iz entiteta RS se, pojašnjava Izetbegović, nanosi već dugo šteta svim građanima BiH, ali ta šteta, dodaje, mnogo teže pada stanovnicima RS-a.

- Federacija je ekonomski jača, sam Kanton Sarajevo ima jaču ekonomiju od RS-a, plaće i penzije su nešto više, dug po glavi stanovnika je bitno niži, skoro 90 posto stranih investicija i turista dolazi u ovaj entitet. Politika koju pokušava da vodi rukovodstvo RS-a kontinuirano nanosi štetu i patnju građanima ovog entiteta – zaključuje Izetbegović.


(Vijesti.ba / Faktor)

13.02.2020.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ : OVO JE UDAR NA DEJTONSKI MIROVNI SPORAZUM

Džaferović: Ovo je udar na Dejtonski mirovni sporazum

Džaferović: Ovo je udar na Dejtonski mirovni sporazum
Šefik Džaferović

Nepoštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od strane političkih predstavnika iz entiteta RS je krivično djelo i direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Saopćio je ovo član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Saopćenje prenosimo u nastavku:

Ustavni sud Bosne i Hercegovine, kao i strane sudije u njemu, dio su Dejtonskog mirovnog sporazuma, isto kao što su to, naprimjer, entiteti.

Svi oni koji najavljuju blokade rada institucija države Bosne i Hercegovine, morali bi biti svjesni da je to udar na Dejtonski mirovni sporazum. Time dovode u pitanje mir i stabilnost i neminovno vode prestanku važenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. U tom slučaju, država Bosne i Hercegovina, koja je postojala i prije Dejtona, nastavit će svoje postojanje . U pitanje će biti dovedeno samo ono što je nastalo u Dejtonu, a to su prije svega entiteti.

Krajnje je vrijeme za reakciju pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, kao i za odlučno djelovanje predstavnika međunarodne zajednice, a naročito zemalja svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma.

(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88935039

Powered by Blogger.ba