Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

12.02.2020.

ODLUKA USTAVNOG SUDA BiH KORISTI SE KAO NOVI POVOD ZA UCJENJIVAČKE I SEPERATISTIČKE PORUKE

Odluka Ustavnog suda BiH koristi se kao novi povod za ucjenjivačke i separatističke poruke

Odluka Ustavnog suda BiH koristi se kao novi povod za ucjenjivačke i separatističke poruke
Fahrudin Radončić / FENA

Nakon što su predstavnici iz RS odlučili da blokiraju donošenje odluka u državnim institucijama zbog odluke Ustavnog Suda BiH, da je Ustavu BiH suprotan član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS, ...

... kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište, koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske, i izjave Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, "da, ako se ne dogovore, od države nema ništa", reagirao je Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH.  

- Nažalost, već duže vrijeme prisustvujemo podizanju ljestvice kada je u pitanju legitimiranje politike koja predstavlja pokušaj rušenja institucija Bosne i Hercegovine. Međutim, više je nego jasno da se i najnovija odluka Ustavnog suda BiH koristi samo kao novi povod za ucjenjivačke i separatističke poruke koje dolaze iz zvanične Banje Luke.

Nije teško prepoznati ni politiku ni centar odakle se teži destabilizirati cijeli region. Sve se to radi pod različitim izgovorima. Međutim, potpuno sam siguran da će probosanske snage i ovoga puta naći legalistički i mudar odgovor, a da će oni koji pokušavaju na svaki način srušiti zajedničku državu ponovo biti dovedeni u poziciju da zaborave opasne i zapaljive izjave koje su davali ili odluke, poput one o danu republike, morati staviti van pravne snage - kazao je Radončić za "Avaz".


(Vijesti.ba)

12.02.2020.

RADE BOJOVIĆ: U CRNOJ GORI JE NA DJELU VELIKOSRPSKA POBUNA UZ PODRŠKU RUSIJE I SRBIJE

12.02.2020.

DENIS BEĆIROVIĆ : BH. ENTITET RS-A ĆE PRIJE NESTATI NEGO POSTATI DRŽAVA

Bećirović: Entitet RS će prije nestati nego postati država

Bećirović: Entitet RS će prije nestati nego postati država
Denis Bećirović

Delegat u Domu naroda BiH Denis Bećirović poručio je kako postoji samo država Bosna i Hercegovina i državna imovina Bosne i Hercegovina, a da će entitet RS prije nestati nego što će postati država.

Njegovu reakciju prenosimo u nastavku:


- Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik posljednjih dana uporno ponavlja neutemeljenu i besmislenu tezu da je najnovija odluka Ustavnog suda BiH "državni udar, jer predstavlja atak na teritorijalnu organizaciju prema kojoj Republici Srpskoj pripada 49%, a Federaciji BiH 51% teritorije. (...) Ustavni osnov za posljednju odluku Ustavnog suda je potpuno neprihvatljiv, stoga je potrebno da institucije Republike Srpske preduzmu sve neophodne aktivnosti da zaštite dejtonsku strukturu“.

Ovakvi opasni udari na suštinu Dejtonskog mirovnog ugovora i Ustava BiH ne smiju biti prešućeni.

Dosta više laži, podvala i podrivanja države Bosne i Hercegovine!

Vrijeme je da Dodik i njegovi nalogodavci iz Beograda zaborave zločinačku Miloševiću koncepciju pravljenja paradržave na teritoriji međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine!

Vrijeme je da se Dodiku i separatističkim elementima skrene pažnja, između ostalog, na sljedećih šest (6) činjenica:

1. Ustavni sud BiH je zauzeo konačno i obavezujuće pravno mišljenje: država Bosna i Hercegovina je nasljednik državne imovine (S)RBiH, te imovine koja je pripadala bivšoj SFRJ. Dakle, imovina pripada državi Bosni i Hercegovini, a ne entitetima. Isključiva je nadležnost države Bosne i Hercegovine da u državnim organima uređuje sva pitanja koja su vezana za ovu imovinu. Samo su odluke državnih organa pravno obavezujuće na teritoriji države Bosne i Hercegovine i entiteti, kao i niži nivoi vlasti, moraju ih potpuno poštovati. Ne poštivanje državnih organa i državnih odluka je put u nestanak entiteta.

2. Državna imovina je sastavni dio ustavnih obilježja i kompetencija svake države, uključujući i državu Bosnu i Hercegovinu. Državna imovina je suštinski element da država bude istinski, a ne formalno suverena. Shodno tome, sasvim je normalno i na Ustavu BiH zasnovano pravo države da regulira pitanje državne imovine. Nema države Bosne i Hercegovine bez državne imovine Bosne i Hercegovine i zato ovo pitanje ima izuzetan značaj i vrijednost za očuvanje i razvoj države Bosne i Hercegovine.

3. Ustavni sud BiH je, između ostalog, podvukao da je Ustav BiH najviši pravni akt i da cjelokupni pravni sistem mora biti u skladu sa Ustavom BiH. Također, u skladu sa Ustavom BiH, stavovima Ustavnog suda BiH, kao i oficijelnim stavovima nauke ustavnog prava, državna imovina reflektira državnost, suverenitet i teritorijalni integritet koji pripada isključivo državi Bosni i Hercegovini.

4. Nedopustivo je da separatistički i antidejtonski politički centri moći vrše politički pritisak na Ustavni sud BiH. Ustavni sud donosi konačne i obavezujuće odluke i o njima nema rasprave i pogađanja. Veoma je važno da Ustavni sud BiH nastavi raditi u skladu sa „evropskim standardima“, a ne u skladu sa standardima balkanskih protagonista velikodržavlja.


5. Državna imovina ne podrazumijeva samo skup nekretnina. U državnu imovinu Bosne i Hercegovine ubraja se i „javno dobro“ (prirodna bogatstva, javna saobraćajna mreža, saobraćajna infrastruktura, morska voda, morsko dno, riječna voda, riječna korita, jezera, planine...). To su pravne činjenice sadržane u konačnim i obavezujućim sudskim presudama o kojima nema pregovaranja.

6. Dodikovi mentori iz Beograda moraju, napokon, shvatiti i prihvatiti internacionalnu, pravnu, historijsku i političku činjenicu da je Bosna i Hercegovina država i da se na njenoj državnoj teritoriji neće praviti nikakva druga država. Bosna i Hercegovina ima sve prerogative nezavisne i suverene države, uključujući i državnu imovinu u punom kapacitetu.


Neka zauvijek živi država Bosna i Hercegovina!


(Vijesti.ba)

12.02.2020.

OHR: ENTITETI SU OBAVEZNI U POTPUNOSTI POŠTOVATI ODLUKE DRŽAVE BiH - AMBASADA SAD O ODLUCI BH. ENTITETA RS-A: USTAVNI SUD JE KONAČNI AUTORITET

//////////////////////

////////////////////


/////////////////////////


//////////////////////////


/////////////////////////


///////////////////////////

/////////////////////

//////////////////////

////////////////////////


//////////////////////////////


///////////////////////


/////////////////////////


///////////////////

////////////////////

//////////////////////

12.02.2020.

ŽELJKO KOMŠIĆ : NAJAVE NEPOSLUHA NEĆE PONIŠTITI ODLUKU USTAVNOG SUDA O IMOVINI

Najave neposluha neće poništiti odluku Ustavnog suda o imovini

Najave neposluha neće poništiti odluku Ustavnog suda o imovini
Željko Komšić

Vladavina prava je temelj europske civilizacije. Nikakvi niži nivoi vlasti ne mogu dovoditi u pitanje institucije Bosne i Hercegovine, kazao je za Fenu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić govoreći o napadima člana Predsjedništva BiH ...

... Milorada Dodika na Ustavni sud BiH, a povodom odluke suda da je isključiva nadležnosti BiH regulisanje pitanja državne imovine.

Komšić je kazao da su bilo kakve najave neposluha i poricanja sudskih odluka po pravnim propisima bilo gdje na svijetu akt pobune i stavljanje samog sebe izvan zakona.

"Što se institucije više dovode u pitanje, mi ćemo biti odlučniji da ih branimo. Bilo kakvo vanustavno djelovanje je neprihvatljivo i nikakvo galama i psovanje neće promijeniti odluke institucija BiH pa time ni Ustavnog suda Bosne i Hercegovine", rekao je Komšić.

(Vijesti.ba)

12.02.2020.

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA SPC JE U CRNOJ GORI SPREMNA IZAZVATI GRAĐANSKI RAT - IMA ISTE NAMJERE I U BiH////////////////////////


/////////////////////


////////////////////

//////////////////////////

///////////////////////

//////////////////////

////////////////////////


////////////////////////


////////////////////


//////////////////////////

/////////////////////////


///////////////////////

12.02.2020.

DF PROTIV URALSKIH INTEGRACIJA : RUSIJA SA HDZ-OM U BORBI PROTIV NATO PUTA BiH

DF protiv uralskih integracija : Rusija računa na HDZ u borbi protiv NATO puta BiH

Nakon što je Europska komisija predstavila novu metodologiju proširenja, u kojoj se prije svega inzistira na vladavini prava i borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, samozvani nositelj europskih vrijednosti je naprasno od atlantskih krenuo prema uralskim integracijama.

Jasno je da s jedne strane Čovićev HDZ traži podršku za blokadu euroatlantskih integracija, i da Rusija sa druge strane računa s HDZ-om u borbi protiv ubrzavanja kretanja BiH na NATO putu.

Svjestan da ispunjavanje uslova na EU putu znači uvođenje vladavine prava i implementaciju presuda suda u Strasbourgu, kao i nakon jasnog istupa zapadnih ambasada o nužnosti bezuvjetnog formiranja Vlade FBiH i ubrzanog nastavka euroatlantskih integracija, Čoviću je ostalo veoma malo opcija.

Njegov zagrebački mentor, Milijan Brkić poznat po tijesnim vezama sa Rusijom, ulazi u otvoreni sukob sa proeuropskim dijelom HDZ-a Republike Hrvatske oko mjesta predsjednika te stranke, i jasno mu je da više neće moći koristiti HDZ Republike Hrvatske kao neformalnu diplomatsku mrežu lobista.

Sve ovo su razlozi za otvoreni poziv na jačanje ruskog utjecaja u Bosni i Hercegovini, kao i nuđenje sebe za ulogu malog Dodika sa kockastim šalom, navodi se u saopćenju Demokratske fronte.

(Kliker.info-Vijesti)

12.02.2020.

HERCEG-BOSNA U HAAGU (17) - ISTOČNI MOSTAR: GLAD, ŽEĐ, STRAH, MRAK, BOLEST, SMRT

12.02.2020.

VLAST U BiH JEDINSTVENO: BORIĆEMO SE PROTIV NUKLEARNOG ODLAGALIŠTA U HRVATSKOJ

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88935209

Powered by Blogger.ba