Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

10.02.2020.

ŽELJKO KOMŠIĆ - NEPOŽELJAN U GRUDAMA, DOBRODOŠAO U VATIKAN

Željko Komšić - nepoželjan u Grudama, dobrodošao u Vatikan

Željko Komšić - nepoželjan u Grudama, dobrodošao u Vatikan
Foto: Vijesti.ba
Lider HDZ-a Dragan Čović u svojstvu predsjedavajućeg državnog Doma naroda boravi u službenoj posjeti Rusiji.

Nema sumnje da je Čovićev primarni cilj učvrstiti podršku koju ima od ove države po pitanju izmjena Izbornog zakona po zaostalom sovjetskom principu konstitutivnosti.

Uostalom, HDZ izmjenom Izbornog zakona uslovljava formiranje vlasti u Federaciji BiH prkoseći tako i stavu država Kvinte o nužnosti formiranja federalne Vlade i ispunjavanja zadataka iz Mišljenja Evropske Komisije.

Zanimljivo je to dok Čović boravi u Moskvi, njegov najveći ideološki i politički suparnik, po svim pitanjima, a najviše po pitanju Izbornog zakona, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (trenutno predsjedavajući Predsjedništva BiH) Željko Komšić se sprema na put za Vatikan.

Kako su ekskluzivno objavile Vijesti.ba, Komšić već 13.februara putuje u radnu posjetu Vatikanu, gdje će se zvanično sastati sa Papom Franjom, ali i drugim predstavnicima vatikanske državne administracije.

Treba podsjetiti i da je Željko Komšić 25. oktobra 2007. godine u ime Bosne i Hercegovine kao tadašnji član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata, razmijenio u Vatikanu ratifikacijske instrumente Temeljnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice. Cijeneći doprinos potpisivanju ovog dokumenta, papa Benedikta XVI je krajem aprila 2008. odlikovao Komšića.

I ova činjenica, kao i najavljeni susret sa papom Franjom, govore kako je Željko Komšić i više nego dobrodošao u Vatikan. S druge strane, primjera radi, općinski načelnik Gruda u više je navrata izjavio kako Komšiću nije spreman izraziti institucionalnu dobrodošlicu.

Nimalo slučajno, za ove druge na ovim prostorima odavno važi popularna uzrečica "veći katolik od pape".


(Vijesti.ba)

10.02.2020.

BAKIR IZETBEGOVIĆ : PRAVNA POBJEDA ZA DRŽAVU BiH I NJENE GRAĐANE

Izetbegović: Pravna pobjeda za državu BiH i njene građane

Izetbegović: Pravna pobjeda za državu BiH i njene građane
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović čestitao je delegatima u Vijeću naroda entiteta RS zbog uspješne apelacije Ustavnom sudu BiH.

Ustavni sud BiH je na osnovu apelacije sedam delegata u Vijeću naroda RS-a neustavnim proglasio član entitetskog zakona kojim je RS pokušala javno poljoprivredno zemljište prisvojiti i upisati kao državnu imovinu.

"Na temelju apelacije sedam delegata u Vijeću naroda RS, Ustavni sud BiH je proglasio neustavnim član entitetskog zakona, kojim su vlasti RS pokušale prisvojiti javno poljoprivredno zemljište kao državnu imovinu.

U obrazloženju ove odluke, Ustavni sud je naveo da je ovakav zakon protivan odredbama Ustava BiH, kojim je utvrđena isključiva nadležnost države u raspolaganju državnom imovinom, uključujući i javno poljoprivredno zemljište.

Proteklih dana je u javnosti bilo puno informacija o značaju ove odluke Ustavnog suda, ali su se u tim vijestima malo ili nikako spominjala imena ljudi koji su zaslužni za nju.

Zato želim uputiti čestitke sedmorici delegata, koji su izradili i uputili ovu apelaciju, i omogućili veliku pravnu pobjedu za državu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane", poručio je predsjednik SDA i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović.

Sedam delegata u Vijeću naroda RS-a koji su uputili apelaciju Ustavnom sudu BiH su Dževad Mahmutović, Džemaludin Šabanović, Muris Čirkić, Alija Tabaković, Mihnet Okić, Faruk Đozić i Ahmet Čirkić.
(Vijesti.ba)

10.02.2020.

DžEVAD MAHMUTOVIĆ; NASTAVIT ĆEMO DA ŠTITIMO DRŽAVNU IMOVINU U BH. ENTITETU RS-A

10.02.2020.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ SE SASTAO SA GENERALNIM SEKRETAROM LIGE MUSLIMANSKOG SVIJETA

10.02.2020.

POLITIČKE ELITE MASOVNO ISKORIŠTAVAJU NAŠE VJERE U MITOLOŠKE MATRICE

10.02.2020.

ČLANSTVO U NATO-U GARANT SIGURNOSTI REGIJE////////////////////////

////////////////////////


/////////////////////


///////////////////////


///////////////////////

////////////////////////////

///////////////////////

//////////////////////////////

//////////////////////////

///////////////////////////////

////////////////////

////////////////////////

//////////////////////////

////////////////////////

Ministrica vanjskih poslova BiH

Turković: SAD nisu zaboravile BiH

///////////////////////////


//////////////////////////

10.02.2020.

DR. NEDIM ADEMOVIĆ : "USTAVNI SUD BiH JE DRŽAVI VRATIO ZEMLJU!"

10.02.2020.

POGLED MAJKE

10.02.2020.

MOST: DA LI MILORADA DODIKA MOŽE DA POBIJEDI SAMO VEĆI NACIONALISTA...

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89227921

Powered by Blogger.ba