Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

08.02.2020.

ZAPAD PROTIV BLOKADE HDZ-A, DRAGAN ČOVIĆ PO PODRŠKU IDE U RUSIJU

Zapad protiv blokada HDZ-a, Čović po podršku ide u Rusiju

Zapad protiv blokada HDZ-a, Čović po podršku ide u Rusiju
Foto: Vijesti.ba

HDZ BiH još uvijek šuti na pozive stranih ambasada u BiH i koalicionih partnera na hitno formiranje Vlade Federacije BiH.

Ambasade tri od pet zemalja Kvinte pozvale su na formiranje izvršne vlasti u Federaciji BiH. Ambasade SAD, Velike Britanije i Njemačke ovaj stav su iznijele u odgovorima na upite Vijesti.ba.

Iz ovih ambasada upućena je jasna poruka HDZ-u da se po strani ostave uski stranački interesi i fokusiraju se na vršenje vlasti i na potrebe građana.

Uski stranački interes HDZ-a ogleda se u uslovljavanju formiranja izvršne vlasti u FBiH izmjenama Izbornog zakona po željama ove stranke.

Osim sa pomenute tri ambasade HDZ-ovo uslovljavanje i blokiranke Federacije BiH u direktnom je sukobu sa stavom Evropske unije. Naime, nova metodologija proširenja EU predviđa uvođenje principa strožijeg kažnjavanja zastoja i blokada na evropskom putu, što treba da utvrdi veću odgovornost političkih aktera.

SDA je pozdravila ovakav pristup EU te s pravom prozvala HDZ.

- S obzirom da je funkcionalnost demokratskih institucija ključni preduslov nastavka evropskog puta, pozivamo da se hitno dovrši proces formiranja Vlade FBiH. Nastavak evropskog puta, kao volje apsolutne većine građana, mora biti iznad bilo kakvih partikularnih političkih interesa, navode iz SDA.

No prvi čovjek HDZ-a Dragan Čović uporan je blokiranju formiranja vlasti FBiH i zanemarivanju volje birača. U međuvremenu se sprema za put u Rusiju čiju podršku ima već duže vrijeme. Uostalom, Rusija je Čoviću u više navrata dala podršku po pitanju Izbornog zakona. S druge strane Čović i HDZ su se zalagali za formiranje Vijeća ministara BiH bez dostavljanja bilo kakvog dokumenta u NATO.

U Moskvu će na poziv predsjednice Vijeća Federacije Rusije Valentine Matvijenko, bh.javnosti poznate po izjavi iz ljeta 2018. godine "da entiteti trebaju preuzeti vlast u BiH", te jasne poruke da je Rusija protiv NATO puta BiH i otvorene kritike približavanja Crne Gore NATO savezu.

(Vijesti.ba)

08.02.2020.

U ČEMU SE PRIJEDLOG DF-A RAZLIKUJE OD HDZ-OVOG

U čemu se prijedlog DF-a razlikuje od HDZ-ovog
Foto: Vijesti.ba


/////////////////////


/////////////////////////

//////////////////////


////////////////////


//////////////////////

///////////////////////


/////////////////////////


/////////////////////

08.02.2020.

EDIN DILBEROVIĆ: METODOLOGIJA EK DOPRINIJET ĆE NOVOM ZAMAHU U PROCESU PRISTUPANJA


//////////////////////////

/////////////////////////


/////////////////////////
//////////////////////////


//////////////////////////////

/////////////////

/////////////////////


/////////////////////////


///////////////////////////


///////////////////////


////////////////////////////

08.02.2020.

USTAVNI SUD BiH ODLUČIO : ZEMLJIŠTE ISKLJUČIVA NADLEŽNOST DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE

Ustavni sud odlučio: Zemljište isključiva nadležnost države BiH

Na redovnoj 117. plenarnoj sjednici održanoj 6. i 7. februara, Ustavni sud BiH razmatrao je apelacije fizičkih i pravnih osoba i zahtjeve za ocjenu ustavnosti. Utvrđeno je da dio Zakona o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS nije u skladu sa Ustavom BiH.

Naime, u predmetu broj U 8/19 Ustavni sud je odlučivao o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske kojim je propisano “da predmetno poljoprivredno zemljište koje je po svojoj prirodi javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske”.

Ustavni sud je utvrdio da je osporena odredba protivna članu I/1, članu III/3.b) i članu IV/4.e) Ustava BiH jer se radi o isključivoj nadležnosti BiH u reguliranju pitanja državne imovine.

“Ustavni sud je utvrdio da je osporena odredba protivna članu Ustava BiH jer se radi o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine”, rečeno je u Ustavnom sudu.

U predmetu broj U 9/19 Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 2, tačke (11), (12), (20) i (21), člana 4, člana 6. stav (2), člana 8. stav (1) alineje 1) i 2), člana 10, člana 15. stav (2), člana 24, člana 25. stav (4), člana 28. stav (3), člana 30. stav (1), člana 94. stav (4) i člana 95. st. (1) i (2) Zakona o unutrašnjoj plovidbi Republike Srpske, utvrdio da osporene odredbe nisu u skladu sa čl. I/1, III/3.b) i IV/4.e) Ustava Bosne i Hercegovine.

Prema mišljenju Ustavnog suda, pitanja koja se odnose na plovidbu međudržavnim i međunarodnim rijekama, kao i nadležnost u vezi s tim između državnih i entitetskih organa trebaju se regulirati zakonom koji će biti donesen na državnom nivou jer su ta pitanja, prema navedenim odredbama Ustava BiH, u isključivoj nadležnosti države BiH.

Također, Ustavni sud je obavio raspravu u predmetu broj AP 1140/19, apelacija Davora Dragičevića podnesena zbog navodnog nepostojanja djelotvorne istrage, te je odlučio da će odluku u tom predmetu donijeti na jednoj od narednih plenarnih sjednica.

Sve odluke usvojene na 117. plenarnoj sjednici bit će dostavljene podnosiocima zahtjeva/apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz tog suda.

(Kliker.info-Fena)


/////////////////////////


08.02.2020.

MILORAD PUPOVIĆ : GRAĐANSKI RAT U CRNOJ GORI NAJAVLJUJE SE OD 2015. GODINE

08.02.2020.

DENIS ČARGADžIĆ : DF JE RASPRAVU O IZBORNOM ZAKONU VRATIO U INSTITUCIJE

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88935198

Powered by Blogger.ba