Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

04.02.2020.

JANINE DI GIOVANNI: STERN I HANDKE - NEPRAVDA DRŽAVI BiH KOJA I DANAS KRVARI

Janine di Giovanni: Stern i Handke - nepravda državi koja i danas krvari

Janine di Giovanni: Stern i Handke - nepravda državi koja i danas krvari

Sada, četvrt stoljeća kasnije, suočavam se s uznemirujućim trendom. Stipendisti, novinari i odbori za nagrade prekrajaju povijest strahota kroz koje sam prošao i ja i mnogi drugi.

Piše: Janine di Giovanni

Pokrivao sam rat u Bosni sredinom 1990-ih i znam što sam vidio. Putovao sam u opkoljeno Sarajevo i u etnički očišćene krajeve u istočnoj i srednjoj Bosni gdje sam intervjuirao žrtve silovanja i bombardiranja, majke čija su djeca ubijena u pravljenju snješka i rođake starijih osoba koje su snajperisti strijeljali dok su sjekli drva da se ugrijali u dubokoj balkanskoj hladnoći.

Ostao je bolan ožiljak koji teško podnosim. Mnogo je toga prekriveno krivnjom: Moje kolege i ja živjeli smo s lokalnim stanovništvom i očajnički pokušavali održati njihov tragični narativ u očima javnosti. Svaka granata koja je pala, svako tijelo koje je ležalo hladno u mrtvačnici, gdje sam svako jutro odlazio da brojim mrtve, bio je osobni neuspjeh rata koji je trebao i mogao biti ranije zaustavljen.

Sada, četvrt stoljeća kasnije, suočavam se s uznemirujućim trendom. Stipendisti, novinari i odbori za nagrade prekrajaju povijest strahota kroz koje sam prošao i ja i mnogi drugi.

Američka književnica, Jessica Stern, upravo je objavila knjigu na temelju svojih intervjua s bivšim čelnikom bosanskih Srba Radovanom Karadžićem, osuđenim na doživotni zatvor zbog uloge u genocidu. Stern je svoju knjigu odlučila nazvati "Moj ratni zločinac" - naslov duboko uznemirujući zbog razloga koje očito nije mogla vidjeti. Karadžić, bivši psihijatar i pjesnik, suosnivao je Srpsku demokratsku stranku i obnašao dužnost prvog predsjednika Republike Srpske od 1992. do 1996. U toj je ulozi bio direktno odgovoran za mnoga ubistva, silovanja i djela mučenja.

Stern je otišla do Karadžićeve zatvorske ćelije i dozvolila mu da je iscjeljuje. Dopustila mu je da je dodirne - djelo koje me zbunjuje. Ona je pala pod njegove hipnotičko čarolije, opisujući ga kao "visokog i zgodnog, s bujnom smeđom kosom. Romantična figura.

Očito je željela shvatiti razum čovjeka koji može podnijeti gotovo nezamislive zločine. Ipak duž puta, odlučila je zaboraviti žrtve koje bi trebale biti u središtu priče.

Opsada Sarajeva, koju su izvele Karadžićeve kolege, trajala je više od tri godine - duže od opsade Lenjingrada. Rat u Bosni ukupno je odnio živote više od 100.000 civila, od kojih su mnogi bili djeca. Mi koji smo bili tamo nikada nećemo moći izbrisati sjećanje.

Ali ipak, kako sam sada saznao, to neće spriječiti druge da ga pokušavaju izbrisati ili iskriviti. Humanizacijom masovnog ubice, Stern je počinila ogromnu nepravdu državi koja i danas krvari. Ona može opisivati Karadžića kao "romantičnog lika" koliko želi, ali postoje činjenice koje se nikada ne mogu izbjeći. Oni od nas koji su u stvarnom vremenu iskusili posljedice svojih postupaka nikada ga neće pustiti da bude oslobođen.

Pristup Stern- "trivijalizacija" bi za to mogla biti dobra riječ - jedan je od načina iskrivljavanja prošlosti. Izravno poricanje je drugo.

Prošle godine, odbor u Oslu dodijelio je Nobelovu nagradu za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu, koji je poznat po svojim naporima negiranja genocida u Bosni. Handke je doveo u pitanje stvarnost masakra u Srebrenici u julu 1995., kada su snage bosanskih Srba ubile 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka i njihova tijela nagomilale u masovne grobnice.

Razgovarao sam s preživjelima nedugo nakon što se to dogodilo. Jedna mlada žena ispričala mi je o svom posljednjem pogledu na oca kad je imala 12 godina. Nosio je jeans jaknu dok je trčao u šumu kako bi izbjegao srpski napad, samo da se okrene i mahne svojoj mladoj kćeri. Sljedeći put ga je vidjela - i njegovu traper jaknu - godinama kasnije u masovnoj grobnici koja je prikazana na bosanskoj televiziji.

Još jedna majka ispričala mi je kako joj je sin tinejdžer, kojeg je obukla kao djevojčicu kako bi ga sakrila, otet iz naručja kada su holandske mirovne trupe Ujedinjenih naroda pomogle srpskim paravojnim postrojbama da odvoje muškarce od žena i odvedu muškarce. U svakoj priči koju sam napisao u svoju bilježnicu zamišljao sam se kao majka, ta kćer, čovjek kojeg se lovi.

Volio bih da je Handke mogao upoznati ljude koje sam ja upoznao. Pitam se bi li još uvijek iznosio takve tvrdnje. No, očito se nikada nije potrudio testirati vlastita stajališta protiv svjedočenja preživjelih. Živi, kao i Stern, u stvarnosti koju je sam stvorio.

U snažnom članku, bosanska naučnica Edina Bećirević opisuje kako je Stern koristila Bećirevićevo istraživanje u svojoj knjizi, iskrivljujući njene zaključke u nešto gotovo neprepoznatljivo.

"Laskavo i naivno prikazivanje Karadžića od strane Stern odražava duboki utjecaj koji je imao na nju, graničivši u momentima sa hipnotičkom snagom", piše Bećirević. "Čini se da je to zamaglilo sposobnost Stern da jasno vidi svoj put kroz labirint negiranja genocida u koji ju je Karadžić uvukao".

To dugujemo mrtvima, njihovim porodicama i svima onima koji su pretrpjeli tokom tog tunela tame kakav je bio bosanski rat da se prisjete onoga što se zaista dogodilo.

Autorica teksta je viša saradnica na Jackson institutu na Yale Univerzitetu u SAD. Tokom rata izvještavala je iz BiH. Stalna je saradnica vodećih svjetskih medija poput The Timesa, Vanity Faira, The New Yorek Timesa, The Guardiana, Washington Posta, Newsweeka, Granta i drugih u kojima objavljuje svoje tekstove.

(Vijesti.ba)

04.02.2020.

MINISTAR SIGURNOSTI BiH FAHRUDIN RADONČIČ IZNIO FRAPANTNE PODATKE O MIGRANTSKOJ KRIZI

04.02.2020.

NA GODIŠNJICU GENOCIDA U SREBRENICI : GENERALNI SEKRETAR UN-A ANTONIO GUTERES DOLAZI U SREBRENICU


/////////////////////////


////////////////////////////

//////////////////

////////////////////////


///////////////////////////


//////////////////////////

04.02.2020.

FEDERACIJA BiH JE TALAC UCJENA I NEREALNIH ZAHTJEVA HDZ-A BiH

Federacija BiH je talac ucjena i nerealnih zahtjeva HDZ-a

Federacija BiH je talac ucjena i nerealnih zahtjeva HDZ-a
Ismet Osmanović

Nedopustivo je i neozbiljno ponašanje Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH koja i dalje jedina koči formiranje Vlade FBiH, izjavio je za Vijesti.ba zastupnik SDA u Parlamentu FBiH Ismet Osmanović.

- Ostali koalicioni partneri iz te parlamentarne većine u potpunosti su opredijeljeni da se Vlada FBiH ne samo treba formirati sad i odmah, nego da je trebala biti formirana davno - kaže Osmanović.
 
Potpuno je jasno, navodi naš sagovornik, kako je HDZ BiH - kao jedina politička opcija s posebnim zahtjevima vizavi izmjena Izbornog zakona BiH - glavni kočničar jer ne želi ponuditi kandidata za predsjednika FBiH, bez čijeg imenovanja nema ni izbora nove Vlade FBiH.
 
Naš sagovornik poručuje da je stav SDA po pitanju HDZ-ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona nepromijenjen.
 
- I predsjednik Izetbegović je to ponovio više puta - mi smo spremni na izmjene Izbornog zakona u skladu sa važećom parlamentarnom procedurom na državnom nivou, jer je to državni a ne federalni zakon, i naravno u skladu sa svim evropskim principima i demokratskim dostignućima koja treba da krase jedno takvo zakonsko rješenje - jasan je Osmanović.
 
Stranka čiji je član, dodaje, neće pristati ni na kakve nove etničke podjele ili eventualne etničke izborne jedinice u BiH.
 
- Apsolutno smo opredijeljeni da sva ta rješenja u Izbornom zakonu uskladimo s presudama međunarodnih sudova, domaćeg Ustavnog suda i naravno s evropskom tradicijom i evropskim principima - ističe Osmanović.
 
HDZ-ovo uslovljavanje formiranja izvršne vlasti na federalnom nivou Osmanović je okarakterisao ucjenom koja je vrlo loša za demokratski sistem i demokratsko ozračje.
 
- Šta mi treba u ovom trenutku da radimo? Treba, dakle, svi koalicioni partneri iz parlamentarne većine da pristupimo formiranju Vlade FBiH i zajedničkim snagama i kapacitetima radimo na državnom nivou, jer su otprilike iste koalicije i u FBiH i na državnom nivou - uključujući tu još i stranke iz RS-a - naglašava Osmanović.
 
Neovisno od izmjena Izbornog zakona, tvrdi, potrebno je formirati Vladu FBiH, što je u neku ruku i formalna stvar, jer je u FBiH već definisana parlamentarna većina i skoro da su podijeljeni svi resori.
 
- Apsolutno je nepotrebno sada tu formalnu stvar pretvoriti u suštinsku i koristiti je kao ucjenu za neki državni zakon. Federacija ne može biti talac toga, a u ovom trenutku Federacija jeste talac HDZ-a, odnosno njihovih nerealnih zahtjeva, što je apsurdno - dodaje Osmanović.
 
Neimplementacijom izbornih rezultata ni 16 mjeseci od Opštih izbora, kaže, šalje se vrlo loša poruka biračima.
 
- Mi imamo niz krupnih problema u BiH - strahovit odliv mladih i kvalifikovanih ljudi, odlazi nam pamet iz zemlje. Imamo problem sa standardom, sa visokom stopom nezaposlenosti. To su krucijalna pitanja koja interesuju svakog građanina, bez obzira na njegovu etničku pripadnost. Zanima ga posao, životni standard, kako će formirati porodicu, kako će živjeti, kako će planirati svoj život - govori Osmanović.
 
Upravo na sve ovo pobrojano, dodaje, treba I da se fokusira parlamentarna većina.
 
- Mi u SDA smo na to apsolutno spremni i fokusirani. Ali ja ne znam zašto to HDZ na ovaj način radi. Mislim da je to ubitačno i za HDZ u političkom smislu, ali i da šalje jako lošu poruku građanima svih etničkih opredjeljenja - zaključuje Osmanović u razgovoru za Vijesti.ba.
 
D.K.


(Vijesti.ba)

04.02.2020.

LEKCIJA POLITICI : PRVI PUT ODRŽANA ZAJEDNIČKA MOLITVA ZA SVE ŽRVE RATA U BiH


///////////////////////////////


////////////////////////////


///////////////////////////////


/////////////////////////////

/////////////////////////


/////////////////////////

/////////////////////////////

Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Komšić: Đukanović dobrodošao u BiH

//////////////////////////

//////////////////////

/////////////////////////////

04.02.2020.

ALEKSANDAR OLENIK: ALEKSANDAR VUČIĆ JE RADIKAL KOJI SRBIJU VIDI U GRANICAMA KARLOBAG, KARLOVAC...

04.02.2020.

FILIP BALUNOVIĆ : BREXIT JAČA SAVEZNIŠTVO BRITANIJE I SAD U RJEŠAVANJU BALKANSKIH PITANJA


///////////////////////////////////////////////////////


Jednoglasna podrška palestinskom pitanju : OIC u potpunosti ...
04.02.2020.

BiH - VISOKO-RIZIČNA DRŽAVA ZA PRANJE NOVCA

04.02.2020.

HOĆE LI SE DO 2023. PROCESUIRATI PREDMETI RATNIH ZLOČINA?

Image result for Hoće li se do 2023. procesuirati predmeti ratnih zločina?//////////////////////////

//////////////////////////

Image result for Svijet gubi povjerenje u demokratiju

Svijet gubi povjerenje u demokratiju - Radio Slobodna Evropa
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88935114

Powered by Blogger.ba