Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.02.2020.

CRNA GORA - POSLJEDNJA BITKA ZA NJEN OPSTANAK

29.02.2020.

ALEKSANDAR VUČIĆ DESTABILIZIRA REGIJU - VRIJEME JE DA MU ZEMLJE REGIJE ZAJEDNO ODGOVORE

29.02.2020.

AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR MAJK POMPEO: PAŽLJIVO PRATIMO DEŠAVANJA U CRNOJ GORI


///////////////////////

29.02.2020.

MINISTAR SIGURNOSTI BiH FAHRUDIN RADONČIČ : HITNO PRERASPOREĐUJEMO GRANIČNE POLICAJCE

29.02.2020.

EDINA BEĆIREVIĆ : ZAPAD JE PREVIŠE INVESTIRAO U BOSNU I HERCEGOVINU DA BI DOPUSTIO DA SE ONA RASPADNE

29.02.2020.

SAD I TALIBANI POTPISALI SPORAZUM, AMERIKANCI POVLAČE VOJSKU IZ AFGANISTANA

SAD i talibani potpisali sporazum, Amerikanci povlače vojsku iz Afganistana

SAD i talibani potpisali sporazum, Amerikanci povlače vojsku iz Afganistana

SAD i talibani potpisali su mirovni sporazum u Dohi kojim se Amerikanci obavezuju da će povući svoje vojnike iz Afganistana. 

Amerika i NATO povlače svoje trupe nakon 18 godina.

Afganistan je u ratnom stanju otkad su ga Amerikanci počeli bombardirati kao reakciju na 11. septembra 2001. godine.

Subota je "monumentalan dan za Afganistan", objavilo je veleposlanstvo SAD-a u Kabulu na Twitteru, nekoliko sati prije potpisivanja sporazuma s talibanskim militantima.

U jeku priprema za potpisivanje sporazuma u Dohi, glavnom gradu Katara, službenici veleposlanstva su istaknuli da se "radi o stvaranju mira i svjetlije zajedničke budućnosti".

"Uz Afganistan smo", napisali su.

Uoči potpisivanja sporazuma, talibani su u subotu naredili svim svojim borcima da se 'suzdrže od bilo kakvih napada'.

"Danas je svim talibanskim borcima naređeno da se suzdrže od bilo kakvih napada… za sreću nacije", rekao je Reutersu Zabiulah Mudžahid, glasnogovornik talibana.

"Nadamo se da će SAD ostati vjeran svojim obećanjima iz pregovora i mirovnog sporazuma", rekao je.(Vijesti.ba / index.hr)

29.02.2020.

BAKIR IZETBEGOVIĆ : PRVI MART JE SIMBOL NAŠIH NAJVEĆIH VRIJEDNOSTI


/////////////////////////


//////////////////////////

29.02.2020.

REMEMBERING SREBRENICA: POSJETA PRINCA ČARLSA SNAŽNA PORUKA NEGATORIMA GENOCIDA

/////////////////////


/////////////////////


/////////////////////////

/////////////////////////

//////////////////////////


///////////////////

//////////////////////

29.02.2020.

EU, OSCE I SAD UPOZORILI ZVANIČNIKE: PREDSTAVLJATE DRŽAVU, A NE ENTITET

EU, OSCE i SAD upozorili zvaničnike: Predstavljate državu, a ne entitet

28 Februara

 2020

Ambasade Evropske unije, OSCE-a i Sjedinjenih Američkih Država uputile su pismo državnim zvaničnicima koji su prisustvovali političkom skupu u Istočnom Sarajevu koji je organizirao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik prije osam dana. 

Na adrese državnih zvaničnika u institucijama Bosne i Hercegovine koji su se odazvali telefonskom pozivu iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije da dođu na skup u Istočnom Sarajevu povodom odluke srpskih predstavnika vlasti o blokiranju odlučivanja u državnim institucijama stiglo je pismo upozorenja iz ambasada EU-a, OSCE-a i SAD-a.

Pismo potpisuju ambasador Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini Johann Sattler, šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathaleen Kavalec i otpravnica poslova Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini Ellen Germain.

Oni su u pismu upozorili državne službenike i ostale zvaničnike koji su prisustvovali sastanku u Administrativnom centru Vlade RS-a da moraju biti nezavisni od političkog utjecaja i suzdržati se od bilo kakvih aktivnosti koje mogu dovesti u pitanje njihovu nezavisnost, ali i nezavisnost institucija koje predstavljaju, prenosi Klix.

Politički skup koji ugrožava nezavisnost i nepristranost

Evropska komisija naglasila je da javna uprava u Bosni i Hercegovini treba postati profesionalnija, nezavisnija i depolitiziranija te da se u tom kontekstu državni službenici i ostali imenovani zvaničnici na nivou države moraju pridržavati najviših profesionalnih standarda neophodnih za funkcije koje obavljaju.

“Vi ste predstavnici države Bosne i Hercegovine, a ne predstavnici entiteta Republika Srpska u institucijama države Bosne i Hercegovine. Kao državni zvaničnici morate predstavljati sve građane Bosne i Hercegovine bez obzira na njihovu ili vašu etničku ili političku pozadinu ili mjesto prebivališta”, navodi se u pismu.

Ambasadori su rekli da je neprihvatljivo za Bosnu i Hercegovinu i njen evropski put da državni službenici i ostali funkcioneri učestvuju na političkom skupu koju ugrožava njihovu nezavisnost i nepristranost. 

Sastanak u Istočnom Sarajevu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik 20. februara održao je sastanak s predstavnicima vlasti iz RS-a na nivou Bosne i Hercegovine u Istočnom Sarajevu.

Tada je rekao da predstavnici bh. entiteta Republika Srpska u institucijama Bosne i Hercegovine neće glasati za odluke, potvrdivši blokadu u državnim institucijama zbog odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu.

“Odlučivanje se odnosi na oba doma Parlamentarne skupštine, komisije, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Savjet ministara Bosne i Hercegovine i u tom pogledu odluke neće biti usvajane. Što se tiče drugih nivoa, za sada se sve ostavlja u redovnoj aktivnosti.”

Bez PDP-a i SDS-a

Iako se očekivalo, na sastanku nije bila predsjednica RS-a Željka Cvijanović, a, uz Dodika, sastankom je predsjedavao predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, također iz SNSD-a.

Na sastanku je bio predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija.

Iako su bili pozvani, sastanku nisu prisustvovali predsjednici Partije demokratskog progresa (PDP) i Srpske demokratske stranke (SDS) Branislav Borenović i Mirko Šarović, koji su i zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

(Kliker.info-AJB)

29.02.2020.

PROF. DR. IVO KOMŠIĆ : UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT (UZP) 2 - KRIVNJA FRANJE TUĐMANAProf.dr. Ivo Komšić : Udruženi zločinački poduhvat (UZP) 2 ...

////////////////////////////////////////////////


Prof.dr. Nerzuk Ćurak : Bosnom Dejton probeharao | Kliker.info
29.02.2020.

KEMAL KURSPAHIĆ : 'CRVENA LINIJA' DOPUŠTENOG

///////////////////////

//////////////////////

Crkva u dvorištu Fate Orlović

Crkva iz dvorišta Fate Orlović biće izmještena u Bratunac

//////////////////////

////////////////////


29.02.2020.

PRVI MART IMA TKO SLAVITI

28.02.2020.

DANIEL SERWER ODGOVORIO MILORADU DODIKU: SKLANJAJ SE SA PUTA I SRBIMA OMOGUĆI DOBRU VLAST

28.02.2020.

PISMO UPOZORENJA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE DODIKOVIM PULENIMA: "VI STE PREDSTAVNICI SUVERENE I NEZAVISNE DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE, A NE BH. ENTITETA RS-A

Pismo upozorenja međunarodne zajednice: Vi ste predstavnici države BiH, ne RS

Pismo upozorenja međunarodne zajednice: Vi ste predstavnici države BiH, ne RS

Politički predstavnici entiteta Republika Srpska koji obavljaju dužnosti u državnim institucijama Bosne i Hercegovine nedavno su se sastali u administrativnom centru u Istočnom Sarajevu na, kako je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine...

... Milorad Dodik rekao, radno-konsultativnom sastanku kojem su prisustvovali predstavnici Obavještajno-sigurnosne agencije, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Centralne izborne komisije i drugi.

Na adrese učesnika ovog sastanka stiglo je pismo koje potpisuju ambasador EU u BiH Johann Sattler, šefica OSCE-a u BiH, ambasadorica Kathleen Kavalec i otpravnica poslova Ambasade SAD u Sarajevu Ellen Germain.

Učesnici sastanka su u pismu opometnuti da kao rukovodioci službi moraju biti nezavisni od političkog utjecaja i da se klone bilo kakvih aktivnosti koje mogu dovesti u pitanje njihovu nezavisnost.

U pismu se, također, ističe da je neprihvatljivo i za Bosnu i Hercegovinu i za njen evropski put da su učestvovali na političkom sastanku koji ozbiljno dovodi u pitanje njihovu nezavisnost i nepristrasnost.


Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ranije je ocijenio da se skup koji je organizirao Milorad Dodik 20. februara u administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu, a kojemu su prisustvovali zvaničnici s državnog nivoa, "de facto ticao provođenja politike Republike Srpske vezane uz blokiranje procesa odlučivanja u državnim institucijama".

Inzko je ocijenio da je prisustvo na tom sastanku neprihvatljivo, jer ono de facto pokazuje spremnost na učešće u blokiranju donošenja odluka u institucijama na državnom nivou.

- Ono, također, ozbiljno dovodi u pitanje profesionalni, moralni i lični integritet učesnika i percepciju nezavisnosti institucija koje oni predstavljaju. Čelnici nezavisnih institucija zakonski su obavezni da osiguraju nezavisnost tih institucija od političkog utjecaja i da se suzdrže od svakog djelovanja koje bi moglo ugroziti instituciju koju predstavljaju ili pak njenu nezavisnost - naveo je visoki predstavnik u saopćenju za javnost.

Podsjetio je da državni zvaničnici u institucijama BiH koji su izabrani i imenovani s teritorije entiteta nisu predstavnici entiteta nego države BiH. U skladu sa Aneksom 4. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Ustav BiH), državne institucije i državni zvaničnici, kako kaže, vrše svoje dužnosti u skladu sa Ustavom BiH i odlukama institucija BiH, a ne entiteta.

- Ponovio bih još jednom da državni zvaničnici koji su prisustvovali skupu održanom 20. februara 2020. u Istočnom Sarajevu, kao i svi drugi državni zvaničnici, imaju odgovornost da strogo poštuju Ustav BiH i zakon i da su dužni osigurati puno i nesmetano funkcioniranje državnih institucija, uključujući i brz proces odlučivanja - kazao je Inzko.


(Vijesti.ba / Avaz)

28.02.2020.

USTAVNI SUD BiH JE POTVRDIO DA JE 1. MART U SKLADU SA DEJTONOM. MILORAD DODIK PONOVO PRAVI KRIZU U BiH

28.02.2020.

MINISTAR SIGURNOSTI BiH FAHRUDIN RADONČIČ ČESTITAO DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

///////////////////////

//////////////////////

//////////////////////

///////////////////////////

//////////////////////


/////////////////////////


/////////////////////////

28.02.2020.

ISPRAŽNJENA CRKVA U KONJEVIĆ POLJU SAGRAĐENA NA ZEMLJI FATE ORLOVIĆ

28.02.2020.

SLUČAJ 'ŠTRPCI': DVADESET I SEDAM GODINA ČEKANJA NA STATUS CIVILNIH ŽRTAVA

27.02.2020.

NEVIĐENI AKT U EVROPI: MILORAD DODIK IMA PODRŠKU DRAGANA ČOVIĆA U NAMJERI DA UNIŠTI SUVERENU I NEZAVISNU DRŽAVU BOSNU I HERCEGOVINU

27.02.2020.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ : GRAĐANI SU 1. MARTA 1992. KAZALI DA NEZAVISNOSTI. DA SLOBODI

27.02.2020.

VALENTIN INZKO O SANKCIJAMA EU MILORADU DODIKU: PREĐENA JE CRVENA LINIJA

27.02.2020.

BAKIR IZETBEGOVIĆ : FEDERACIJA ĆE EKONOMSKI IZDRŽATI KRIZU, BH ENTITET RS-A NEĆE


////////////////////////////


////////////////////

////////////////////////////


/////////////////////////

/////////////////////////

27.02.2020.

OPOZICIJA U BH. ENTITETU RS-A PORUČUJE MILORADU DODIKU 'GOODBYE MILI'

/////////////////////////

/////////////////////////

//////////////////////


/////////////////////////

/////////////////////////


//////////////////////


//////////////////////////

/////////////////////////

/////////////////////////

//////////////////////////

27.02.2020.

TOMISLAV MARKOVIĆ : RUSKI ,,PANCIR" ZA ODBRANU VELIKE SRBIJE...

27.02.2020.

BAKIR IZETBEGOVIĆ : BH. ENTITET RS-A ODBILA 140 MILIONA EURA

26.02.2020.

ZAJEDNIČKA IZJAVA SDA, SBB I DF; PORUKE MILORADU DODIKU, ALEKSANDRU VUČIĆU, OHR-U

26.02.2020.

VALENTIN INZKO: SVE VIŠE ČLANICA PIC-A JE ZA BONSKE OVLASTI

26.02.2020.

PSBiH: USVOJEN PRIJEDLOG O PRESTANKU MANDATA VSTV-A


/////////////////////


////////////////////////


///////////////////////

/////////////////////////

//////////////////////

//////////////////////


//////////////////

///////////////////////

//////////////////////////

////////////////////////

26.02.2020.

PARLAMENT BiH: PRIHVAĆEN HITAN POSTUPAK O PRESTANKU MANDATA VSTV-A

26.02.2020.

SCHWARZ-SCHILLINGU PRIZNANJE 'POČASNI GRAĐANIN GRADA SARAJEVA'

Schwarz-Schillingu priznanje 'Počasni građanin Grada Sarajeva'

Schwarz-Schillingu priznanje 'Počasni građanin Grada Sarajeva'

Gradsko vijeće Sarajeva donijelo Odluku da Christianu Schwarz-Schillingu dodijeli priznanje "Počasni građanin Grada Sarajeva", čovjeku koji se od 1993. godine borio za očuvanje Bosne i Hercegovine i danas se bori za njenu cjelovitost i teritorijalni integritet.

Kako je navedeno, Schwrz-Schillin borio se za vojnu intervenciju i za aktivno učešće Njemačke u NATO akcijama na teritoriji bivše Jugoslavije, kao i za ukidanje nepravednog embarga na naoružanje nametnutog BiH, organizirao je demonstracije, pomoć i posjećivao Sarajevo u ratnim godinama, tražio načine da se Sarajevo oslobodi opsade. U ličnim kontaktima s vodećim svjetskim političarima u Evropi i u Americi širio je istinu o ratu u BiH. 

Također je donesena i odluka o priznanja „Plaketa Grada Sarajeva“ Husrefu Musemiću, koji je dugogodišnji sportski radnik, trener Fudbalskog kluba Sarajevo, postigao vrhunske rezultate posebno 2019. godine kada šampionsku titulu i kup BiH, te ulazi u historiju FK Sarajeva kao jedini trener koji je ujednoj sezoni osvojio duplu krunu.

Rečeno je kako je veza između Sarajeva i Musemića posebna. Čak pet puta se vraćao na klupu voljenog kluba. Prošlogodišnji uspjeh Musemića, samim tim je i uspjeh Grada Sarajeva, dodatna promocija sporta i fudbala u glavnom gradu BiH, te smatram da se ovakvi vrhunski rezultati trebaju poštovati i nagraditi.

 Na sjednici je donesena i Odluka o dodjeli priznanja „Plaketa Grada Sarajeva“ Branislavi Rakonjac koja je pionir kvantne medicine u Sarajevu i BiH. Prva se u našoj državi po čela baviti informoterapijom. Osnivač je i direktor Centra Tradicionalne i Alternativne medicine u našem gradu, te izdavač časopisa i autor knjiga koje popularišu brigu o zdravlju. Kvantna medicina je novi pravac holističke medicine koja se razvija u 21. vijeku, a koji integriše znanja i iskustva kvantne fizike, zapadne i istočne medicine kao i bioelektronike.

Vijećnici su danas donijeli i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i djelokrugu organa uprave Grada Sarajeva, kao i Odluku o usvajanju Regulacionog plana "Švrakino Selo - Aneks" s Prijedlogom Odluke o provođenju Regulacionog plana "Švrakino Selo - Aneks".

Gradski vijećnici su donijeli i odluku o sufinansiranju kulturnih manifestacija koje su od značaja za grad Sarajevo- Sarajevska zima", Sarajevske večeri muzike - SVEM.

K znanju su primljene informacije o stanju mostova u gradu Sarajevu s prijedlogom mjera i informacija o postupku prestanka Društva "EYOF 2019" d.o.o.


(Vijesti.ba / FENA)

26.02.2020.

UMRO AKADEMIK MUHAMED FILIPOVIĆ

Umro akademik Muhamed Filipović

Umro akademik Muhamed Filipović

Akademik Muhamed Filipović umro je danas u 91. godini. Bio je filozofski pisac, teoretičar, esejista i jedan od značajnijih bosanskohercegovačkih filozofa.

Akademik Filipović rođen je u Banjoj Luci 3. avgusta 1929. godine.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu, a doktorirao 1960. godine. Bio je član Akademije nauka BiH i predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

Radio je kao profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Objavio je 14 knjiga, od kojih su neke prevedene na druge jezike.

Najveći broj prijevoda doživjela je knjiga "Lenjin - monografija njegove misli", koja je prevedena na danski, švedski, francuski, bugarski, slovački, italijanski i kineski.(Vijesti.ba / Avaz)

26.02.2020.

PROF. DR. IVO KOMŠIĆ : UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT (UZP) 2...

26.02.2020.

DOK BRISEL RAZMIŠLJA O SANKCIJAMA PROTIV MILORADA DODIKA, HDZ MU DRŽI STRANU

Zagrebački Jutarnji list o krizi u BiH : Dok Bruxelles razmišlja o sankcijama protiv Dodika, HDZ mu drži stranu

Već prije nekoliko godina u Bosni i Hercegovini je pređena crvena linija, ali nažalost nije se reagiralo na pravi način. EU ozbiljno razmatra da Miloradu Dodiku zabrane vizu, odnosno ulazak u EU, izjavio je Wolfgang Petritsch, bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH.

Kako to prenosi Dnevni avaz, Petritsch žali što netko od njegovih nasljednika nije iskoristio ovlasti za nametanje zakona i kažnjavanje političara. Visoki predstavnik može nekom političaru trajno ili na određeni rok zabraniti političko djelovanje, ali slična mjera nije izrečena više od 15 godina, jer za to SAD i Turska moraju imati suglasnost Rusije.

Autonomaške izjave

Granica koja je prijeđena je odluka Narodne skupštine Republike Srpske o blokadi svih institucija Bosne i Hercegovine dok iz Ustavnog suda BiH ne odu strani suci.

Inozemni članovi Suda BiH naime osiguravaju većinu odlukama sudaca Bošnjaka, kojima se protivi Milorad Dodik, šef srpske politike u BiH. Dodik pak na svojoj strani ima Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH.

Narodna skupština Republike Srpske prošlog je ponedjeljka donijela odluku da srpski dužnosnici neće sudjelovati u radu državnih institucija BiH, no sam Milorad Dodik to demantira. I ja sudjelujem u radu Predsjedništva BiH, izjavio je Dodik u intervjuu za N1.

Prvo red dramatičnih, autonomaških izjava o razbijanju Bosne i Hercegovine, potom red pomirljivih izjava: u tom ritmu Milorad Dodik funkcionira godinama, prvo kao premijer i predsjednik Republike Srpske, a sad kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Za N1 Dodik je demantirao srpsku blokadu državnih institucija BiH: “Svi ljudi će sjediti na svojim poslovima, dolaziti na sjednice skupštine i sjednice Vijeća ministara. Hoćemo li glasati za ili protiv to je naša stvar, ali ne blokiramo.

To je nakaradna konstrukcija propagatora koji govori o blokadi. Kakva blokada, ja sam neki dan bio na sjednici Predsjedništva, blokada je da nisam došao”, rekao je Dodik. “Mi hoćemo Daytonski ustav i prihvaćamo tu Bosnu i Hercegovinu, ovu Bosnu ne prihvaćamo”, rekao je na pitanje o zahtjevu za odcjepljenje RS. “Uvjeren sam da će se pokazati da BiH ne može egzistirati, to nije moja mržnja ili hir, to je moja procjena.

Zašto Amerikanci podržavaju BiH kojom su Bošnjaci nezadovoljni jer nisu dobili sve, u kojoj su Srbi nezadovoljni, a Hrvati devastirani u političkom smislu, sa stajališta prava?” dodao je Dodik.

Tako je ponovo sukob sveo na razlike u političkim stavovima oko unutrašnjeg uređenja BiH, jasno signalizirajući da odustaje od konkretnih akcija, koje bi mogle izazvati reakciju EU i Zapada. “Nitko nema plan odcjepljenja”, ističe Dodik. “Nama se imputira to što mi ne isključujemo mogućnost da se to jednog dana dogodi. Ne zato što mi hoćemo, već zato što Bosna ne može. Ja propagiram da se ovdje učini nešto održivo i da nema konflikta. Uz najobilnije intervencije međunarodne zajednice, od Bosne i Hercegovine se nije napravila funkcionalna zemlja”, ustvrdio je Dodik.

Najave secesije

Bivši visoki predstavnik Wolfgang Petritsch ističe kako se u slučaju Dodikovih prošlotjednih izjava o mogućoj secesiji i odcjepljenju Republike Srpske radi o direktnim napadima i kršenju Daytonskog sporazuma.

“Svojim potezima i najavama secesije on u stvari napušta sve odredbe Daytonskog sporazuma, što kao posljedicu ima i upitan status srpskog entiteta. Stvarno se pitam što se može dogoditi i kako će međunarodna zajednica reagirati. Kancelarija visokog predstavnika u BiH još ima moć i zadatak da nametne da se poštuju sve odredbe iz Daytona, a samim tim i Ustav BiH”, ističe austrijski političar. Otkrio je da političari EU pripremaju sankcije protiv političkog lidera Srba u BiH.

“Kao što se zna, Dodik je već na crnoj listi SAD-a. Informiran sam iz Bruxellesa da EU ozbiljno razmatra da gospodinu Dodiku zabrane vizu, odnosno ulazak u EU. Ne znam hoće li se to dogoditi, vidjet ćemo sve uskoro”, rekao je Petritsch u razgovoru za sarajevski Dnevni avaz.

Odcjepljenje

Najjača hrvatska stranka u BiH, HDZ BiH, u tamošnjim sukobima obično diskretno drži stranu Miloradu Dodiku, koji opet javno stalno podržava hrvatsku stvar, odnosno podržava zahtjev HDZ-a i poziva na usvajanje novog izbornog zakona kojim bi se onemogućilo da većinski Bošnjaci biraju Hrvatima političke predstavnike, kao što je to treći put pošlo za rukom Željku Komšiću, članu Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović podržava Dodikov stav oko ustavnog suda, jer smatra da zemlja koja ima ambicije da postane članica EU ne može imati strance na takvim položajima. No kad je riječ o Dodikovim verbalnim eskapadama poput prošlotjedne, kad gromoglasno najavljuje odcjepljenje RS da bi to par dana kasnije povukao, u takvim prilikama Čović obično drži distancu.

Bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, dugogodišnji Dodikov politički oponent, u emisiji “Nedjeljom u dva” je na pitanje kako vidi brak HDZ-a i Dodikova SNSD-a rekao kako se tu radi o HDZ-ovoj frustraciji bošnjačkom Strankom demokratske akcije.

Ivanić vjeruje da se u iduće tri godine u BiH ništa neće događati i da će prošlotjedna halabuka brzo prestati jer “SDA treba Dodika, i on treba njih”.

A BiH funkcionira, nešto bolje ili lošije nego zemlje u susjedstvu, s tim da nije lako biti Hrvat ili Bošnjak u srpskom entitetu, niti Srbin na područjima gdje Srbi nisu većina.

Snježana Pavić (Jutarnji list)

26.02.2020.

ZEMLJE KVINTE BEZ DILEME : "DODIKOVA POLITIKA UNAZAĐUJE BOSNU I HERCEGOVINU"


Zemlje Kvinte bez dileme : “Dodikova politika unazađuje Bosnu i Hercegovinu”

Na zahtjev DW-a Njemačko ministarstvo vanjskih poslova prenosi zajedničku izjavu zemalja Kvinte – SAD, Velike Britanije, Italije, Francuske i Njemačke – o situaciji u Bosni i Hercegovini.

U saopštenju  se navodi kako “njemačka vlada podržava Bosnu i Hercegovinu kao stabilnu i funkcionirajuću zemlju u kojoj se poštuju načela pravne države, te njezin teritorijalni integritet. Centralni stabilizirajući faktor je pritom pridržavanje odredaba Daytonskog sporazuma u svim njegovim aspektima.”

Naglašava se kako “secesionistička retorika jednako kao i blokade ili ultimatumi zemlju bacaju unazad. Bosna i Hercegovina treba funkcionirajuće institucije  kako bi mogla napredovati na svom reformskom putu u smjeru Europske unije te kako bi uhvatila privredni priključak. Pri tome je poštivanje načela pravne države ključni element, pri čemu Ustavni sud predstavlja centralnu instituciju.”

Dalje se kaže kako “s obzirom na izazove pred kojima Bosna i Hercegovina stoji, međunarodni ustavni suci, koje je u skladu s bosanskim ustavom imenovao predsjednik Europskog suda za ljudska prava, pritom i nadalje imaju važnu funkciju.”

“Odluke Ustavnog suda su konačne i obvezujuće , kao što stoji i u Ustavu zemlje. S obzirom na to mi smatramo da je odluka Milorada Dodika da blokira trgovinu unutar zemlje i rad bosanskih institucija, te da dovede u pitanje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, vrlo štetna za razvoj Bosne i Hercegovine i za njezino približavanje Europskoj uniji. Nužne reforme, prije svega kada je riječ o vladavini prava i o socio-ekonomskom području, jednako kao i nužnost da se što prije riješi pitanje održavanja lokalnih izbora u Mostaru, na taj se način svjesno odgađaju na neodređeno vrijeme”, navodi se u zajedničkoj izjavi zemalja Kvinte koje je DW-u dostavilo Njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

(Kliker.info-DW)

////////////////////////////
///////////////////////////////////


Inzko o sastanku kod Dodika: Državni zvaničnici ... - Kliker.info

/////////////////////

26.02.2020.

ALEKSANDAR VUČIĆ BI DA POKRIVA DUG SPC U CRNOJ GORI, NEDOSTUPNI PODACI O POREZU U SRBIJI

Image result for Vučić bi da pokriva dug SPC u Crnoj Gori, nedostupni podaci o porezu u Srbiji


Vučić bi da pokriva dug SPC u Crnoj Gori, nedostupni podaci ...

/////////////////////////

////////////////////

///////////////////////////

Image result for SPC bi i vojsku u litijama, država upozorava

25.02.2020.

INZKO O SASTANKU U I. SARAJEVU : ZVANIČNICI SA DRŽAVNOG NIVOA NISI PREDSTAVNICI ENTITETA

Inzko o sastanku u I. Sarajevu: Državni zvaničnici nisu predstavnici entiteta

Inzko o sastanku u I. Sarajevu: Državni zvaničnici nisu predstavnici entiteta

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je da se skup koji je organizirao Milorad Dodik 20. februara u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu, a kojemu su prisustvovali zvaničnici sa državnog nivoa, "de facto ticao provođenja...

 ...politike Republike Srpske vezane za blokiranje procesa odlučivanja u državnim institucijama".

- Prisustvo na tom sastanku je neprihvatljivo, jer ono de facto pokazuje spremnost na učešće u blokiranju donošenja odluka u institucijama na državnom nivou. Ono također ozbiljno dovodi u pitanje profesionalni, moralni i lični integritet učesnika i percepciju nezavisnosti institucija koje oni predstavljaju. Čelnici nezavisnih institucija zakonski su obavezni da osiguraju nezavisnost tih institucija od političkog uticaja i da se suzdrže od svakog djelovanja koje bi moglo ugroziti instituciju koju predstavljaju ili pak njenu nezavisnost - ističe visoki predstavnik u saopćenju za javnost.

Podsjeća da državni zvaničnici u institucijama BiH koji su izabrani i imenovani sa teritorije entiteta nisu predstavnici entiteta nego države BiH. U skladu sa Aneksom 4. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Ustav BiH), državne institucije i državni zvaničnici, kako kaže,  vrše svoje dužnosti u skladu sa Ustavom BiH i odlukama institucija BiH, a ne entiteta.

- Ponovio bih još jednom da državni zvaničnici koji su prisustvovali skupu održanom 20. februara 2020. u Istočnom Sarajevu, kao i svi drugi državni zvaničnici, imaju odgovornost da strogo poštuju Ustav BiH i zakon i da su dužni osigurati puno i nesmetano funkcioniranje državnih institucija, uključujući i brz proces odlučivanja - kazao je Inzko, saopćeno je iz OHR-a.


(Vijesti.ba)

25.02.2020.

SAD PORUČUJE SRBIJI: NABAVKA ORUŽJA OD RUSIJE VODI SANKCIJAMA

25.02.2020.

PRINC CHARLES DOLAZI U BiH, ODAĆE POČAST ŽRTVAMA GENOCIDA

Princ Charles dolazi u BiH, odaće počast žrtvama genocida

Princ Charles dolazi u BiH, odaće počast žrtvama genocida
Princ Charles

Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u BiH saopćila je da će princ od Velsa Charles posjetiti Bosnu i Hercegovinu 17. i 18. marta.

- Posjeta princa od Velsa Bosni i Hercegovini je pokazatelj sve veće posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini i regionu zapadnog Balkana, njegove podrške reformama kojima će se poboljšati život građana i stvarati svjetlija budućnost, kao i dugogodišnje lične predanosti Njegovog visočanstva pomirenju na zapadnom Balkanu - saopćeno je.

Njegovo visočanstvo će posjetiti Sarajevo i Srebrenicu. Ključni dio bit će posjeta Memorijalnom centru u Srebrenici i obilježavanje 25. godišnjice genocida. U pratnji predstavnika udruženja preživjelih, među kojima će biti i majke koje još traže svoje nestale članove porodice, Njegovo visočanstvo će odati počast žrtvama. Njegovo visočanstvo se već ranije susrelo s porodicama nestalih iz BiH i iz cijelog regiona u svom domu 2017. i 2018. godine. U Srebrenici i u Sarajevu imat će priliku da čuje detalje o tome koliko je učinjeno na pronalasku osoba koje se još vode kao nestali u cijelom regionu.

U Sarajevu princ od Velsa će se susresti s članovima Predsjedništva BiH, te predstavnicima iz oblasti biznisa, politike, kulture, civilnog društva i Oružanih snaga. Predviđen je i susret Njegovog visočanstva s vjerskim liderima u BiH kako bi odao priznanje njihovom radu na pomirenju i izgradnji razumijevanja između zajednica. Njegovo kraljevsko visočanstvo će se upoznati s načinom na koji UK pomaže osobama koje su preživjele seksualno nasilje tokom rata da prevaziđu stigmu s kojom se one i njihove porodice suočavaju.

Princ Charles posjetit će, također, lokalne zanatlije i obići neke od historijskih znamenitosti u starom dijelu Sarajeva.

- Susrest će se s osobama koje se svojim radom zalažu za bolju budućnost svoje zemlje poput socijalnih poduzetnika, aktivista, proizvođača hrane i drugih lidera održivog razvoja. Osnovci iz različitih krajeva BiH predstavit će svoje projekte koje su razvili kroz program “Škole za 21. vijek” koji britanski savjet provodi u svim osnovnim školama zapadnog Balkana. U kontekstu visoke emigracije ovo mladima daje mogućnost da steknu nove IT vještine, razvijaju kritičko razmišljanje i vještine svladavanja problema te im nudi veći poticaj da ostanu i oblikuju budućnost svoje zemlje - navedeno je u saopćenju.

(Vijesti.ba)

25.02.2020.

ZEMLJE KVINTE: POLITIKA MILORADA DODIKA UNAZAĐUJE BOSNU I HERCEGOVINU

Zemlje Kvinte: Dodikova politika unazađuje BiH

Zemlje Kvinte: Dodikova politika unazađuje BiH
Milorad Dodik

Na zahtjev DW-a Njemačko ministarstvo vanjskih poslova prenosi zajedničku izjavu zemalja Quinte - SAD, Velike Britanije, Italije, Francuske i Njemačke - o situaciji u Bosni i Hercegovini.

U priopćenju saveznog Ministarstva vanjskih poslova se navodi kako "njemačka vlada podržava Bosnu ni Hercegovinu kao stabilnu i funkcionirajuću zemlju u kojoj se poštuju načela pravne države, te njen teritorijalni integritet. Centralni stabilizirajući faktor je pritom pridržavanje odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i svih njegovih aspekata".

Naglašava se kako "secesionistička retorika, jednako kao i blokade ili ultimatumi, unazađuju zemlju. Bosna i Hercegovina treba funkcionirajuće institucije  kako bi mogla napredovati na svom reformskom putu u pravcu Europske unije i ostvariti ekonomsku integraciju. Pri tome je poštivanje načela pravne države ključni element, pri čemu Ustavni sud predstavlja centralnu instituciju."

Dalje se kaže kako "s obzirom na izazove pred kojima Bosna i Hercegovina stoji, međunarodni ustavni suci, koje je u skladu s bosanskim ustavom imenovao predsjednik Europskog suda za ljudska prava, i dalje imaju važnu funkciju."

"Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće, kao što stoji i u Ustavu zemlje. S obzirom na to, mi smatramo da su odluke Milorada Dodika da blokira trgovinu unutar zemlje i rad bosanskih institucija, te da dovede u pitanje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, vrlo štetne za razvoj Bosne i Hercegovine i za njeno približavanje Europskoj uniji. Nužne reforme, prije svega kada je riječ o vladavini prava i o socio-ekonomskom području, jednako kao i nužnost da se što prije riješi pitanje održavanja lokalnih izbora u Mostaru, na taj se način svjesno odgađaju na neodređeno vrijeme", navodi se u zajedničkoj izjavi zemalja Quinte koje je DW-u dostavilo njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

Quinta je neformalna grupa za donošenje odluka i nastala je kao "direktorijum" različitih subjekata kao što su NATO i G7/G20. Prvi sastanci ove grupe su se dogodili osamdesetih godina prošlog stoljeća, a članice raspravljaju o svim važnim međunarodnim političkim pitanjima.

(Vijesti.ba / DW)

25.02.2020.

EDIN RAMIĆ : MILORAD DODIK ZLOUPOTREBLJAVA VITALNI INTERES BH. ENTITETA RS-A

Šef Poslaničke grupe "Zajedno za BiH“

Ramić: Dodik zloupotrebljava vitalni interes bh. entiteta RS

/////////////////////////


///////////////////

//////////////////////////

///////////////////////

//////////////////////

////////////////////

25.02.2020.

NERZUK ĆURAK : BOSNOM DEJTON PROBEHARAO

25.02.2020.

KEMAL KURSPAHIĆ : LAVOVI OKO 'ŠKOLA I VRTIĆA'

25.02.2020.

NA FOTOGRAFIJI SU LJUDI KOJI NIKADA NISU ODUSTAJALI OD IDEOLOGIJE ZA STVARANJE VELIKE SRBIJI I VELIKE HRVATSKE

Image result for pavelic, draza, milosevic, tudjman, karadzic, boban. vucic, dodik, covic fotos
Image result for pavelic, draza, milosevic, tudjman, karadzic, boban. vucic, dodik, covic fotos24.02.2020.

ZEKERIJAH OSMIĆ; SVE PODSJEĆA NA '91. GODINU, ALEKSANDAR VUČIĆ POPUT RADOVANA KARADžIĆA

24.02.2020.

ALEKSANDAR VUČIĆ I NJEGOVO RUSKO ORUŽJE?

24.02.2020.

MILORAD DODIK I NJEGOVI VITALNI INTERESI

24.02.2020.

SDA: NE ŽELIMO SPCECIJALNOG IZASLANIKA EU KOJI BI BiH POVEZIVAO SA SRBIJOM I KOSOVOM


//////////////////////////


///////////////////////


///////////////////////////


//////////////////

24.02.2020.

USTAV BiH JASAN I NE POZNAJE 'ETNIČKU REPREZENTACIJU' SUDIJA

Ustav BiH jasan i ne poznaje 'etničku reprezentaciju' sudija

Ustav BiH jasan i ne poznaje 'etničku reprezentaciju' sudija
Foto: Vijesti.ba

Nema ni govora da u Ustavnom sudu BiH bude bilo koja "etnička reprezentacija", onako kako to priželjkuju lideri SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović.

Poručio je ovo u izjavi za Vijesti.ba direktor Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) iz Sarajeva Mirsad Tokača.

Naglašava da je sastav Ustavnog suda BiH, kojeg čini devet članova, definisan članom VI, tačka 1a): "Četiri člana bira Predstavnički dom Federacije, a dva člana Skupština Republike Srpske. Preostala tri člana bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsjedništvom".

- Vidim da mnogi ne čitaju originalnu verziju Ustava BiH, pa bih želio da javnosti skrenem pažnju da je u ovoj odredbi jezgro i temelj buduće građanske Bosne - napominje Tokača.

Onima koji žele provjeriti tačnost ovih navoda poručio je da pročitaju originalnu englesku verziju dejtonskog Ustava, koja se nalazi u arhivi UN-a u New Yorku. A kada je u pitanju konkretni član VI, tačka 1a), on na engleskom glasi:

"Four members shall be selected by the House of Representatives of the Federation, and two members by the Assembly of the Republika Srpska. The remaining three members shall be selected by the President of the European Court of Human Rights after consultation with the Presidency".

Ističe da je izuzetno važno naglasiti, da "u kontekstu Čovićeve besmislene priče o 'legitimnim predstavnicima naroda', nema ni govora da u Sudu bude bilo koja 'etnička reprezentacija', kako to priželjkuju Dodik i Čović".

Tokača navodi da sve sudije u Ustavnom sudu BiH mogu biti iz jednog naroda, ukoliko tako izglasaju parlamenti entiteta.

- Stvara se nepotrebna halabuka oko Ustavnog suda BiH, a nema adekvatnog odgovora na Dodikove i Čovićeve pokušaje da promijene način izbora sudija. Treba jasno naglasiti da tu ne može biti nikakva "etnička reprezentacija", kako oni forsiraju tu priču - rekao nam je Tokača.

Predsjednicima SNSD-a i HDZ-a BiH poručio je da su ispucali sve mogućnosti, te da im, ukoliko smatraju kako je nešto mimo Ustava BiH i zakona, umjesto što stvaraju nepotrebne tenzije, još jedino preostaje da se žale Evropskom sudu za ljudska prava.

- Pokušaj da se i u Ustavni sud, umjesto profesionalaca i ljudi s integritetom, izaberu etno-politički poslušnici mora biti spriječena - potcrtava Tokača.

Uz sve ovo, nastavlja naš sagovornik, treba imati u vidu presude Evropskog suda za ljudska prava, koji je iznad svih zakona BiH, pa tako i iznad odluka Ustavnog suda BiH.

- Prijetnje i opstrukcije, a pogotovo šovenske želje koje rastakaju Bosnu neće proći, ako ima imalo pameti u nama - zaključuje Tokača u razgovoru za Vijesti.ba.


(Vijesti.ba)

24.02.2020.

ŽELJKO KOMŠIĆ I JOHANN SATTLER: PRISUSTVO SUDIJA ZAŠTITA OD NEUSTAVNOG DJELOVANJA

24.02.2020.

WLFGANG PETRITSCH: BRISEL RAZMATRA ODLUKU DA MILORADU DODIKU ZABRANI ULAZAK U EVROPSKU UNIJU

24.02.2020.

ASIM SARAJLIĆ : NEGIRANJE GENOCIDA ALEKSANDAR VUČIĆ PONIŽAVA SVOJU DRŽAVU I SVOJ NAROD

24.02.2020.

MOST: MOŽE LI SE VUČIĆ RUŠITI SLAVLJENJEM KARADžIĆA I MLADIĆA?

24.02.2020.

MILORADU DODIKU JOŠ JEDINO STRANE SUDIJE SMETAJU DA RADI ŠTA HOĆE

24.02.2020.

MILAN DUNOVIĆ : U PRESUDI USTAVNOG SUDA BiH PO APELACIJI BOŽE LJUBIĆA, NISU NAVEDENE STVARI KOJE HDZ IZNOSI U JAVNOST

"SB" NA LICU MJESTA; DUNOVIĆ NA SESIJI „KRUGA 99“ OHLADIO ČOVIĆA: „U presudi Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, nisu navedene stvari koje HDZ iznosi u javnost“ (FOTO)

Princip konstitutivnosti naroda je morao biti prihvaćen u momentu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da bi se "zaustavili rat i genocid". Međutim, princip konstitutivnosti naroda ne može biti princip Evropske unije, rekao je danas na sesiji Kruga 99 Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH, javlja Anadolu Agency'SB' NA LICU MJESTA; DUNOVIĆ NA SESIJI 'KRUGA 99' OHLADIO ČOVIĆA: 'U presudi Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, nisu navedene stvari koje HDZ iznosi u javnost' (FOTO)

On je kazao da te stvari ne mogu biti zastupljene u medijskom prostoru, a posebno u izbornom zakonodavstvu ukoliko BiH teži ka EU što lideri svih političkih stranaka u zemlji tvrde.

U posljednje vrijeme u medijima se pojavljuju različiti natpisi o karakteru trenutne krize vlasti u BiH pa i o mogućim ishodima koji će iz nje proisteći.

Stav Kruga 99 je da izlaz iz ove krize treba tražiti i graditi na tragovima mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvu u EU, na temelju vrijednosti koje zastupa EU, u članu 2 Ugovora o EU te dosadašnje presude Evropskog suda za ljudska prava.

Dunović je podsjetio da se u posljednje vrijeme jako puno govori o stanju u društvu, o odnosu između entiteta, odnosu entiteta i države BiH...

"Međutim, možda se premalo govori o načinima izlaska iz takve krize. Ono što je važno jeste da postoji mišljenje Evropske komisije i da su u tom mišljenju navedene neke stvari koje neprijatelje BiH, mislim na političke neprijatelje, kako u samoj BiH tako i regionu, dovodi u paniku. Mislim da oni i treba da budu u panici, jer vrlo dobro znaju šta piše u mišljenju EK, između ostalog i po pitanju izbornog zakonodavstva i poštivanja presuda Međunarodnog suda za ljudska prava i građanskih prava svih građana u BiH", pojasnio je Dunović.

Smatra da sva ova priča o legitimnom predstavljanju ide u dva smjera.

Podsjetio je da se prvo govorilo o legitimnom predstavljanju naroda što je potpuno u suprotnosti s evropskim standardima i mišljenjem EK-a, a sada se ide korak dalje pa se govori čak o legitimnom predstavljanju entiteta u BiH.

"Kao da je entitet država, a BiH neka organizacija u kojoj predstavljate entitet. To je potpuno neprihvatljivo, to ne postoji i oni koji tako govore su svjesni opasnosti svojih riječi i postaju na neki način taoci svojih izjava. Morat će da te izjave koriguju, a sve patriotski i probosanski orijentisane političke stranke moraju početi razmišljati na iznalaženju rješenja isključivo na mišljenju EK-a", izjavio je Dunović danas u Sarajevu.

Kako je kazao, u presudi Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, nisu navedene stvari koje predstavnici HDZ-a iznose u medijskom prostoru.

"Često se govori o legitimnom predstavljaju članova Predsjedništva BiH. Kada uzmete presudu po apelaciji Bože Ljubića, to se apsolutno ne spominje. To legitimno predstavljanje ne postoji, nije evropska vrijednost i ono se zapravo i negira u mišljenjima Evropske komisije", rekao je Dunović.

Mišljenja je da je razgovor uvijek dobrodošao.

"Međutim, ako dolazite na razgovor s ultimatumima koji su neostvarivi, onda to zapravo i nije razgovor. Ne može se razgovarati na način da jedan predsjednik stranke, u ovom slučaju član Predsjedništva BiH, kaže: 'Razgovarat ćemo kada istjeramo strane sudije'. Sastav Ustavnog suda BiH je definisan Ustavom BiH. Ne postoji zakon koji ovih dana upućuju u parlamentarnu proceduru, kojim se strane sudije mogu eliminisati. To moraju biti ustavne promjene. Razgovora ne može biti na ultimatumima gdje kažete da nećete poštivati ono što piše u Ustavu BiH. To onda nije dijalog i ne vodi nikakvom konstruktivnom rješenju, to su ucjene", pojasnio je Dunović.

Odgovarajući na pitanje o tome da li će ti ultimatumi na kraju utjecati na neke odluke kao što je usvajanje budžeta BiH, mišljenja je da je Milorad Dodik svjestan da je usvajanje budžeta važno i za Republiku Srpsku (RS).

"Ako misli da RS može funkcionisati bez toga onda se grdno vara", poručio je Dunović.

24.02.2020.

SLAVKO GRBIĆ: "NIJE BANJALUKA IZGUBILA ZEMLJIŠTE ZBOG ZAVJERE STRANACA, VEĆ ZBOG OTIMAČINE POJEDINACA"

SLAVKO GRBIĆ POTOPIO RADOJIČIĆA: "Nije Banja Luka izgubila zemljište zbog zavjere stranca, već zbog OTIMAČINE POJEDINACA"

Banjaluka najatraktivnije zemljišta u strogom centru i Muzej savremene umjetnosti, nije izgubila zbog zavjere stranaca, kako to pokušava predstaviti gradonačelnik Igor Radojičić, nego je u pitanju čista otimačina imovine Banjaluke u korist ličnog interesa pojedinaca, izjavio je predsjednik Gradske organizacije SDS Banjaluka Slavko Grbić.


Image result for slavo grbic sds

On je na konferenciji za novinare danas rekao da se zbog visine štete za Grad, koja prelazi 100 miliona KM, ovo može nazvati najvećom katastrofom koja se do sada desila Banjaluci, do koje nije moglo doći bez znanja i učešća vrha vlasti u Gradu i Republici Srpskoj.

"Slažemo da s izjavom gradonačelnik da je ova odluka Ustavnog suda BiH, izuzetno štetna za Banjaluku i Republiku Srpsku, ali pitamo gradonačelnika zašto izbjegava reći za koga je korisna i da li su osobe kojima je sada dodijeljena članovi SNSD ili kakva je njihova veza ovom strankom“, upitao je Grbić.

On je kazao da od početka ovog slučaja, koji se na sudu vodi 16 godina, SNSD-ovi gradonačelnici nisu imali hrabrosti i želje da zaštite ovu imovinu.

Istakao je da su i prethodne odluke sudova iz RS, koje su bile negativne po Banjaluku, bile jasan znak da se moraju pokrenuti odlučni koraci kako bi se spriječila katastrofa koja je sada zadesila Grad.

„Da li je moguće da je gradonačelniku tek prije dva dan, kada je sve izgubljeno, postalo jasno da ovdje ima posla za istražne organe. Tek sada se sjetio da istraži kako su misteriozno nestajali dokumenti koji potvrđuju vlasništvo Grada nad imovinom i zašto ugovor koji potvrđuje vlasništvo Grada, nikada nije zaveden u zemljišno-knjižnu evidenciji Osnovnog suda u Banjaluci“, upitao je Grbić, i podsjetio da za sve to niko do sada nije odgovarao.

On tvrdi da gradonačelnik, "u cilju skretanja pažnje sa ove katastrofe, po ugledu na svoj stranački vrh, plasira teorije zavjere sa kojima pokušava baciti prašinu u oči gađanima".

"Sva priča o nekim strancima pada u vodu kada se vidi presuda Ustavnog suda BiH gdje na prvoj strani piše da u donošenju ove odluke i nisu učestvovale strane sudije, nego da su je u tom slučaju bilo po dvoje sudija iz tri konstitutivna naroda“, naveo je Grbić.

On je kaže da je opšte poznato da su domaće sudije u ovom sudu postavile tri vladajuće stranke, kao i kakav uticaj te stranke imaju u ovom sudu.

"Mi još ne znamo kako su u ovom slučaju glasale sudije iz reda srpskog naroda. Ali je za sada sigurno da oni nisu poštovali odluka NSRS o nedonošenju odluka u organima na nivou BiH i da su samim prisustvom u odluci omogućili donošenje ove odluke“, kazao je Grbić, i dodao je sigurno da ova odluka nije mogla biti donesena bez glasova sudija iz reda hrvatskog naroda.

On je kazao da se Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske vodi kao republička institucija i upitao zašto se i politički vrh Republike Srpske nije angažovao da zaštiti tu imovinu.

24.02.2020.

NENAD BUNJAC: DAYTON, RAT ILI PAKT?

Nenad Bunjac: DAYTON, RAT ILI PAKT?


//////////////////////////////////


////////////////////////////

 • OFICIR I DŽENTLMEN – KOČA POPOVIĆ

  OFICIR I DŽENTLMEN – KOČA POPOVIĆ

  , 17.Feb 2020
 • Viktor Ivančić: O SLOBODI I IDIOTIMA

  Viktor Ivančić: O SLOBODI I IDIOTIMA

  Objavio/la haler u 04:00, 0 komentar(a), print, #

  23.02.2020.

  ŽELJKO KOMŠIĆ : NISAM ODGOVORAN ZBOG TOGA ŠTO NIKO NE ŽELI DA RAZGOVARA SA MILORADOM DODIKOM

  23.02.2020.

  ALEKSANDAR VUČIĆ NAS VRAĆA U DEVEDESETE

  23.02.2020.

  GOODBYE RS, WELCOME NATO

  Intervju za Oslobođenje

  Čampara: Goodbye RS, welcome NATO


  //////////////////////////

  23.02.2020.

  DANIEL TOLJAGA : KO SMO MI BOŠNJACI?

  KO SMO MI BOŠNJACI?
  Autor: Daniel Toljaga
  Objavljeno: 12. October 2015.
  Daniel TOLJAGA: Nacionalni identitet današnjih bosanskih Srba, odnosno bosanskih Hrvata se formira veoma kasno, tek polovinom 19. stoljeća, kada se Bošnjaci pravoslavne, odnosno, katoličke vjeroispovijesti, a pod znatnim lobiranjem srbijanskih i hrvatskih političkih misionara, odrođuju od bošnjačkog nacionalnog korpusa i na temelju zajedničke vjeroispovijesti počinju nacionalno identifikovati sa susjednim pravoslavnim Srbima, odnosno katoličkim Hrvatima. Tijekom austro-ugarskog perioda, Kallayev pokušaj očvršćivanja jedinstvene bošnjačke nacije bio je osuđen na propast, iz razloga što je proces identifikacije pravoslavaca sa srbima, i katolika sa hrvatima, bio daleko odmakao, pa tako i nije mogao uspjeti, jer su integracioni impulsi dolazili od okupatora – Austro-Ugarske, a ne iznutra. Poslije njegove smrti zabranjen je i bosanski jezik, 1907. godine, mada je rječnik bosanskog jezika skoro 200 godina stariji od prvog rječnika srpskog jezika.
  Bosna i Bošnjaci se prvi put spominju u 10 stoljeću u djelu Konstantina Porfirogeneta u djelu “O upravljanju carstvom” (De administrando imperio) . Zemlja i narod su dobili ime po rijeci Bosni. Porfirogenet naziva Bošnjake “Dobri Bošnjani.” Varijacija ovog imena u izvorima je česta ovisno o tome jesu li oni latinski, bizantski, ugarski, slavenski, turski, bosanski: Bathinus, Bo(a)s, Bosthicus, Bosthoensis, Bosniensis, Bosona, Bosana, Bissena, Bessena, Bosonium, Bosnae, Bosnia, Boznne, itd. Kroz historiju u srpsko-hrvatskim prijevodima originalnih izvora, manipuliranje lingvistike i negiranje postojanja Bošnjaka i Bosne postaje norma kroz pristrasna tumačenja prošlosti.

  Od 10 stoljeća, Bosna se vremenom razvila od male “zemljice”, koja nije činila više od 20% sadašnje Bosne i Hercegovine, u samostalno bosanskog kraljevsto nekoliko stoljeća kasnije koje je uključivalo oko 70% današnjeg prostora Bosne i Hercegovine i znatan dio današnje Crne Gore i Hrvatske.

  Sve do dolaska Osmanlija, stanovnici Bosne bez obzira na vjersku pripadnost (heretičku, katoličku, pravoslavnu) nazivali su sebe Bošnjanima. Ovaj stari oblik imena našeg naroda, vremenom se, kao i jezik, mijenja u moderni oblik Bošnjaci, baš kao i oblici imena susjednih naroda – Srblji, Horvati, Albanezi itd. Od sredine XIX. stoljeća, zbog slabljenja turske prevlasti i brzog osamostaljivanja Srbije i Crne Gore i jačanja autonomije Hrvatske (unutar Austro-Ugarske), Bošnjaci-pravoslavci, sve češće se izjašnjavaju kao Srbi, a Bošnjaci-katolici kao Hrvati. Bošnjaci-muslimani ostaju pri svom imenu, koristeći naziv Bošnjak.

  “Neuk i neobaviješten čovjek često brka pojmove Bošnjak, Bosanac, Musliman, Bosanski Musliman, musliman. To je pretežno onaj naš sloj i soj koji nije razvijao u sebi nikakve pojmove o vjeri i naciji. To je onaj soj u kojeg nema pojmova o općem već samo o vlastitom.” – Alija Isaković (Bošnjački saboru, Sarajevo 27. septembra 1993.)

  U srednjovjekovnoj Bosni, Bošnjaci su bili pripadnici heretičkog vjerovanja Crkve Bosanske i nisu priznavali ni katoličku ni pravoslavnu crkvu. Šta više, od ovih crkava im je konstantno prijetila opasnost progona; sam rimski papa je tijekom srednjovjekovne Bosne poslao nekoliko križarskih ratova na našu zemlju sa ciljem uništenja bošnjačke hereze (pr. 1235-38, 1358 i dr.). Prisilne konverzije heretičkih Bošnjaka na katoličanstvo, odnosno pravoslavlje, su postepeno uzimale svoga maha. Slomom Bosne od strane Turaka 1467. godine i kroz period Otomanske Bosne, Bošnjaci postepeno primaju Islam.

  Nacionalni identitet današnjih bosanskih Srba, odnosno bosanskih Hrvata se formira veoma kasno, tek polovinom 19. stoljeća, kada se Bošnjaci pravoslavne, odnosno, katoličke vjeroispovijesti, a pod znatnim lobiranjem srbijanskih i hrvatskih političkih misionara, odrođuju od bošnjačkog nacionalnog korpusa i na temelju zajedničke vjeroispovijesti počinju nacionalno identifikovati sa susjednim pravoslavnim Srbima, odnosno katoličkim Hrvatima. Tijekom austro-ugarskog perioda, Kallayev pokušaj očvršćivanja jedinstvene bošnjačke nacije bio je osuđen na propast, iz razloga što je proces identifikacije pravoslavaca sa srbima, i katolika sa hrvatima, bio daleko odmakao, pa tako i nije mogao uspjeti, jer su integracioni impulsi dolazili od okupatora – Austro-Ugarske, a ne iznutra. Poslije njegove smrti zabranjen je i bosanski jezik, 1907. godine, mada je rječnik bosanskog jezika skoro 200 godina stariji od prvog rječnika srpskog jezika.

  Anglo-saksonsko shvatanje “nacije” se ne može dovoditi u bilo kakvu vezu sa bogatim historijskim nasljeđem ljudi ovih krajeva. Sasvim je prirodno da autohtoni narodi Balkana — Bošnjaci, Srbi i Hrvati — na sebe gledaju kao na etno-nacionalne grupe, kao što je to slučaj i sa nekim drugim narodima – npr. Jevrejima. Stoga, mi u nacionalnom smislu nismo ni Bosanci, ni Hercegovci, ni (Bosanski) Muslimani, nego isključivo Bošnjaci.

  Akademik Muhamed Filipović vidi dilemu između bosanstva i bošnjastva kao “dio jedne veoma duge i složene kampanje revizije historije. Želja je protagonoista te kampanje da nas vrate unazad na vremena kada je bilo problematično da li mi kao Bošnjaci uopšte postojimo.” On je istakao da je ovo vid “osporavanja bošnjačkog identiteta, što je osnovni vid osporavanja Bosne“ te dodao: “Ako Bosna nema svoj narod koji je imenom, istorijom i sadržajem svog identiteta vezan za tu zemlju i državu, onda ona nije supstancijalna istorijski. Onda se ona svodi na Srbe i Hrvate kao jedine istorijske nacije.”

  Prof. dr. Muhamed Filipović pojašnjava da su svi ljudi na prostoru Bosne u etničkom smislu bili Bošnjaci “i to tokom cijele naše povijesti, a posebno u vrijeme državne samostalnosti (srednjovjekovne) Bosne. Zatim smo bili isto u vrijeme Osmanskog carstva, bili smo naime Bošnjaci, sve dok propaganda iz Srbije i Hrvatske, koja počinje od sredine 19 stoljeća, nije počela unositi srpsku i hrvatsku nacionalnu svijest u naše pravoslavce i katolike.”
  Istaknuti bošnjački intelektualac, Adil Zulfikarpašić napominje da su prije procesa kroatizacije i posrbljavanja našeg naroda i “katolički i pravoslavni pisci u Bosni, naročito franjevci u 16., 17. i 18. vijeku pisali o bosanskom jeziku, a sebe nazivali Bošnjacima.”
  Prof. dr. Mustafa Memić se slaže, i ističe: “Od sredine XIX stoljeća od kada su se javljali nacionalni pokreti Srba i Hrvata, vodila se permanentna borba među ovim nacionalnim pokretima da prisvoje što veće dijelove bosanskih teritorija i da se bosanski jezik ukine. Od tada počinje proces bosanskih pravoslavaca i bosanskih katolika da se oni tretiraju nacionalno kao Srbi i Hrvati, iako su do tada svi bili Bošnjaci… Taj proces se putem nacionalističkih propagandi dalje razvijao da on danas predstavlja osnovnu smetnju razvoja ovih prostora kao jedinstvene, geografske i ekonomske cjeline.”

  Primjera radi, Teofil (Bogoljub) Petranović je bio utemeljitelj srpskih propagandnih aktivnosti u Bosni. Kao plaćenik srbijanske Vlade, Petranović je 60-tih godina 19 stoljeća oko sebe okupio čitavu mrežu istomišljenika, koji su radili na širenju srpskog nacionalnog identiteta među bošnjačkim pravoslavcima, ali i među dijelom bosanskih Vlaha, koji su bili pogodni za utapljanje u srpski nacionalni okvir. Fra Grga Martić, koji je živio u Sarajevu u isto vrijeme kada i Petranović, u svojim Zapamćenjima navodi da je Teofil Petranović bio glavni organizator srpske propagande u Bosni. U predgovoru Petranovićevoj knjizi – Srpske narodne pjesme iz Bosne i Hercegovine – Novak Kilibarda piše da je Petranović “cijenio ukazano povjerenje [Vlade Srbije], pa je za vrijeme svoga boravka u Sarajevu od 1862. do 1869. godine neprekidno širio srpsku propagandu…” Nadalje, Kilibarda navodi da je Petranović “kao povjerenik srpske vlade u Bosni dobijao više novčane potpore nego ijedan drugi povjerenik.”

  Utemeljitelj hrvatskih propagandnih aktivnosti u Bosni bio je plaćenik hrvatske vlade – Stjepan Radić. Redarstvo ga je zatvorilo i osudilo na izgon iz Bosne zbog hrvatskih propagandnih aktivnosti, a potom ga otpratilo parobrodom do Rijeke. Kako opisuje u svom životopisu, Stjepan Radić je u Petrogradu, u društvu javnih pregalaca postigao da predaje o tkz. “pravu Hrvatske i Hrvata na Bosnu i Hercegovinu s gledišta zemljopisnoga, kulturnoga i narodno-gospodarskog, a najviše sa gledišta čisto narodnoga, radi toga jer se bosanski muslimani, koji su svi Slaveni i najstariji narod u Bosni, sve više priznaju hrvatima u narodnom i političkom smislu.” Bitno je napomenuti da su i brojni katolički misionari još od srednjeg vijeka radili na širenju katolicizma u Bosni, a bili su poslati upravo od rimskog pape da suzbiju heretičko vjerovanje Bošnjaka. Međutim, ovi misionari nikada nisu širili hrvatstvo, stoga ni bošnjački katolici nisu imali razloga da se tako osjećaju niti su se tako osjećali. Sve do dolaska braće Radića u Bosnu, nijedan bošnjački katolik se nije izjašnjavao kao bosanski Hrvat. Propagandne aktivnosti braće Radića bile su usmjerene ka iskorjenjivanju termina Bošnjaci i ulijevanju hrvatske narodne svijesti među Bošnjake katoličke, ali i Bošnjake islamske vjeroispovijesti.

  Čitav ovaj fenomen, u svojoj čuvenoj pjesmi “Pjesma Bošnjaku,” koju je objavio list Bošnjak 2. VII. 1891. godine, opisao je i Safvet-beg Bašagić riječima:
  “Znas Bošnjače, nije davno bilo,
  Sveg’ mi sv’jeta nema petnaest ljeta,
  Kad u našoj Bosni ponositoj,
  I junačkoj zemlji Hercegovoj,
  Od Trebinja do Brodskijeh vrate,
  Nije bilo Srba ni Hrvata.
  A danas se kroz svoje hire,
  Oba stranca ko u svome šire. […]
  Oba su nas gosta saletila,
  Da nam otmu najsvetije blago,
  Naše ime ponosno i drago.”


  Bošnjački katolik Fra. Ivan Frano Jukić (1818. -1857.), koji je koristio pseudonim Slavoljub Bošnjak, je u svom proglasu 1848. godine zapisao:
  “Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas…. Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo.”

  Milovan Đilaš svjedoči o Bošnjacima iz sandžačkog kraja, za vrijeme bivše Jugoslavije:
  “Taj naziv… je tradicionalan već od srednjeg vijeka: muslimani koje sam ja poznavo u Bijelom Polju i družio se sa njima uvijek su govorili da su Bošnjaci. U mojoj porodici je bio sluga musliman, Bešir Zulević iz okoline Rožaja. Bio je nepismen – ja sam ga naučio pismenosti – što nije bilo teško, jer je bio veoma bistar…uvijek je govorio da je Bošnjak. A i Vuk Karadžić je upotrebljavao taj termin – Bošnjaci.” (Milovan Ðilaš i Nadežda Gaco: Bošnjak Adil Zulfikarpašić; isto vidi: Polje, br. 36)

  Prof. dr. Darko Tanasković, najpriznatiji jugoslovenski orijentalist, o bošnjaštvu kao nazivu kojim se označava etnopolitička koncepcija, kaže da je “suština u stavu da u staroj istorijskoj zemlji Bosni, starijoj i od Srbije i od Hrvatske, kao njeno autohtono stanovništvo, s neprekinutim etničkim, kulturnim, psihičkim, pa i državotvornim kontinuitetom od ranog srednjeg vijeka do danas, žive Bošnjaci i da je to jedino njima odgovarajuće narodno i nacionalno ime.” (Polje, br. 36).

  U potrazi za receptom posrbljavanja Bošnjaka, osvrnimo se na Načertanije (1844), Ilije Garašanina. U svom programu Načertanije on narod Bosne naziva Bošnjacima – bez obzira na vjersku pripadnost – i jasno ih razlikuje od Srba u Srbiji: “Ako Bošnjaci ne bi ovo primili, to bi otuda kao sigurno sledovalo raskomadanje Srba na provincijalna mala knjaževstva…” Nadalje, govori o procesu preobražavanja srpstva u Bosni, koje počinje polovinom 19 stoljeća podudarajući se sa periodom u kojem su pisane Načertanije, i sjedinjenju istih sa Srbijom: “…ako bi se pre ovog opšteg sojedinjenja Srbstva što osobito u Bosni preobražavati počelo….K ovome treba dakle učiniti da se Bošnjaci i ostali Slaveni obrate…” Nadalje, predlaže da se: “nekoliko mladih Bošnjaka u srpsku službu državnu prima da bi se ovi…obučavali i za takove činovnike pripravljali koji bi ono što su u Srbiji naučili posle u svom otečestvu u djelo privesti mogli.” Da bi plan Velike Srbije tekao bez većih problema, Garašanin smatra da bi se trebala pisati i opšta historija Bosne gdje se “ne bi smela izostaviti slava i imena nekih muhamedanskoj veri prešavsi Bošnjaka” i nadalje napominje da bi ova historija trebala da bude oprezno pisana i to isključivo “u duhu narodnog jedinstva Srba i Bošnjaka” i od strane “čoveka vrslo sposobnog i duboko pronicavajućeg.” Meta njegovog programa bili su i katolički Bošnjaci: “Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak. Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu. Na čelu ovih stoje franjevački fratri.”

  Jedan od najcjenjenijih historičara u svijetu, po pitanju historije svih južnoslavenskih zemalja, Dr. Nada Klaić u svome djelu “Srednjovjekovna Bosna – Politički Položaj Bosanskih Vladara do Tvrtkove Krunidbe”", (Zagreb, 1989.), naučno je ustvrdila da Bosna nikada nije bila ni hrvatska ni srpska. Zemlja Bosna je po Dr. Nadi Klaić potpuno posebna i po narodu i po kulturi i po svojemu postanku. Dr. Nada Klaić dolazi do sljedećih konstatacija:
  “….No, ove nevješte projekcije o srpstvu Bosne vrijede isto koliko Šišićevo dokazivanje o hrvatsvu Bosne. Međutim nekritički izvještaj Konstantina Porfirogeneta o Sklavinijama može poslužiti kao podloga za zaključke samo onom historičaru kome nije odveć stalo do historijske istine. On je uglavnom iste vrijednosti kao i Dukljaninove vijesti o vladanju hrvatskih ili srpskih vladara nad Bosnom. To su tek povremeni izleti susjednih vladara koji nisu niti su mogli izmijeniti stoljetni položaj bosanskih zemalja, jer su one bez Hrvata i Srba odavno išle svojim, od njih posve odijeljenim putem. Carevi podaci za taj posao ne mogu biti mjerodavni, a još manje vješta konstrukcija barskog nadbiskupa koji piše sredinom 12. stoljeća.”

  “….Posve razumljivo da Ćirkoviću za njegovu teoriju o srpstvu Bosne ne mogu poslužiti niti Konstantinovi podaci o naseljenju Srba, jer ih car, a znamo i zašto, stavlja u Srbiju, Paganiju, Zahumlje i Travuniju te Konavle po kriteriju 10-og stoljeća kad su sve te zemlje priznavale bizantsku vlast. Prema tome, ako se sam car nije hvalio da je Bosna od naseljenja srpska, a sigurno bi to vrlo rado učinio,onda kritičkom historičaru ne preostaje drugo nego i na osnovi careva teksta tvrditi da je Bosna od početka bila Bosanska [tj. pripadala je Bošnjacima svih religija].”

  U “Samogenocidu na Popisu Stanovništva” (Aljazeera BiH), upozorio sam na sljedeće:
  “Nadolazeći popis stanovništva predstavlja još jednu historijsku priliku da Bošnjaci mirnodopskim putem izgube političku moć i dijelove teritorija na kojima predstavljaju većinsko stanovništvo ukoliko se nacionalno podjele na vjerske i geografske grupacije.
  Činjenica jeste da se mnogi Bošnjaci još nacionalno izjašnjavaju kao ‘Muslimani’, ‘Bosanci’, ‘Hercegovci’, ali isto tako i kao ‘Bošnjaci-muslimani’ i ‘Muslimani-Bošnjaci’ i slične varijante.

  Ukoliko se ovakvo izjašnjavanje oslika na popisu stanovništva, ono će rezultirati brojčanim smanjenjem stvarnog broja Bošnjaka, što će nadalje doprinijeti slabljenju naše političke moći, a padom brojnosti Bošnjaka doći će i do sužavanja našeg etničkog teritorija, jer će u nacionalno mješovitim sredinama Hrvati i Srbi preko noći postati većina i time preuzeti kontrolu nad našim teritorijem.

  Bošnjaci su ključni faktor opstojnosti Bosne i Hercegovine. Da se pitalo Srba i Hrvata, Bosna bi odavno bila u sastavu Velike Srbije, odnosno Velike Hrvatske. Svako slabljenje bošnjastva doprinosi slabljenju Bosne i Hercegovine i njenom eventualnom raspadu, a i našem položaju u njoj i izvan nje.”

  Slijedi izvanredno zapažanje Alije Isakovića o temi Bošnjaštva izneseno na bošnjačkom saboru u ratom opkoljenom Sarajevu 27. septembra 1993:
  “Neuk i neobaviješten čovjek često brka pojmove Bošnjak, Bosanac,Musliman, Bosanski Musliman, musliman. Nažalost, u taj svijet spadaju i neki naši novinari i neki naši ljudi na visokim položajima. Jednostavno, ima svijeta kojeg to do sada nije zanimalo.
  To je pretežno onaj naš sloj i soj koji nije razvijao u sebi nikakve pojmove o vjeri i naciji. To su najčešće oni ljudi koji misle da su izuzetno napredni, izvan i iznad običnog puka. To je onaj soj u kojeg nema pojmova o općem već samo o vlastitom.

  U velikoj mjeri to je i svojevrsna mimikrija kakvu ima i životinjsko carstvo.
  Dakle, Bošnjak je tradicionalno nacionalno ime bosanskohercegovačkih muslimana, sandžačkih muslimana i svih drugih muslimana koji govore bosanskim jezikom.

  Osim nas koji se znamo, u samoj Turskoj je skoro šest miliona Bošnjaka (iz više generacija), a danas ih ima od Kanade do Novog Zelanda.

  U sovjetskim naučnim djelima i enciklopedijama, u turskim enciklopedijama i u nekih drugih naroda koji su s nama imali historijske kontakte, mi smo uvijek predstavljani kao Bošnjaci.
  Termin Musliman (u nacionalnom smislu), koji je uveden u popis stanovništva 1971., zamijenjen je terminom Bošnjak na posljednjem Bošnjačkom saboru, septembra 1993. godine, na kojem je jednodušnom aklamacijom vraćeno ovo narodno viševjekovno ime, u atmosferu potpune saglasnosti i olakšanja da se to natezanje s imenom okonča, bez velikih riječi i bez ikakvih prenemaganja, tumačenja i pravdanja…

  Savez komunista uveo je za nas termin Musliman umjesto Bošnjak da bi se Musliman asimilirao u musliman, a musliman može biti bilo koje nacije.

  Citirao bih o ovome izvanredno zapažanje dvojice naših vrsnih intelektualaca dr. Enesa Karića i dr. Rešida Hafizovića u njihovom pogovoru knjizi Emira Šekiba Arslana ‘Zašto su muslimani zaostali, a drugi napredovali?,’ Sarajevo 1993. godine:
  ‘Napokon, kada je naše historijsko pamćenje postalo isto sto i posvemašnji zaborav, tada su nas, opet drugi, oslovili imenom Muslimani, ali samo zato da bi najavili lovnu sezonu na Muslimane, do istrebljenja. Zar naša svakodnevnica nije najbolje svjedočanstvo za to? Nisu nas, naime, oslovili Muslimanima s ciljem da nas podsjete na porijeklo naših pravih duhovnih korijena i da nas nepogrešivo upute na već zaboravljenu duhovnu zavičajnost, već da bi nam, uz podsmijeh i prezir, priznali pravo na etnicitet koji nikako nema pravo na sopstvenu prošlost i na sopstveni duhovni kontinuitet. A ako bi nam to pravo i priznali kad su nas već bili usmjerili da koračamo tuđim putem i da budemo sudionici tuđe historije i tuđe kulturne tradicije.’

  Ostaje termin musliman (u vjerskom smislu) i piše se malim “m”, malim početnim slovom kao i kršćanin, hrišćanin, protestant…

  Termin musliman označava svakoga od milijardu pripadnika islamske vjere, bez obzira na to gdje žive, kojim jezikom govore i bez obzira koje su nacije.

  Poznato je da svaki od islamskih naroda ima svoje narodno ime. Termin Bosanac (i Hercegovac) potpuno je jasan i označava svakoga ko je rođen u Bosni i Hercegovini ili je to stekao življenjem u BiH.

  To je regionalni, geografski termin, a može biti i državni. U tome ima i sličnosti s terminom Srbijanac i Srbin.

  Srbin ne mora biti Srbijanac, kao sto Bošnjak ne mora biti Bosanac. Ima čak i obrazovnih pojedinaca koji misle da se pod termin Bošnjak može podvesti Bošnjak-musliman, Bošnjak-katolik, Bošnjak-pravoslavac.

  To su proizvoljnosti, čak štetne proizvoljnosti koje mirišu na neku vrstu bh. unitarizma. Naši bh. pravoslavci su Srbi, a katolici Hrvati. Zna se od kada je to tako (druga polovica 19. vijeka) i zna se zašto. To se mora uvažavati, inače bismo ličili onima koji prave neko novo sveto trojstvo u tome. To ne.”
  23.02.2020.

  NENAD BUNJAC: DAYTON, RAT ILI PAKT?

  Nenad Bunjac: DAYTON, RAT ILI PAKT?


  Nenad Bunjac: DAYTON, RAT ILI PAKT?

  Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

  Bosni treba pomoći da preživi svoje zlotvore jer ona nema svoj istek mandata. Toliko smo joj svi dužni.       

  Sudbina Bosne svevremenska je tema. Odriču joj pravo na postojanje, narodu na željeno društveno uređenje, povijesno tretiraju kao potencijalni ratni plijen, šutiraju poput gluhe kuje svikle na batine. U svjetlu aktualnih događaja, proteklih dana intenzivno sam pričao s nizom sugovornika bosanskog porijekla od ex diplomata, političara, obavještajaca, vanjskopolitičkih dopisnika, nemirnih ljudi, tokara i kurbi, nitko nema pojma što će zapravo biti sa Bosnom.

  Sprema li se još jedan rat?

  Naravno, većina poput Željka Komšića, osporavanog predstavnika Hrvata u Vladi BIH nedvosmisleno tvrdi “neka se Milorad Dodik ne zanosi” kada pomišlja da će sjeveroistok Bosne pripojiti matici Srbiji kako bi kompenzirala teritorijalne (post)ratne gubitke i traume, ali ta tendencija stalno postoji, obnavlja se i prijeti. No, osnovno je pitanje otkud potiče želja za novim balkanskim ratom i što točno omogućuje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku & co. da svako malo zvekeću oružjem, sklapaju prljave lokalne paktove & agende, izmišljaju povijest i žele trećinu Bosne uzeti u amanet?

  Poluga i ključ je Daytonski sporazum.

  AJDE VIŠE MANITE NAS SE DOSADE

  I nije ovo prvi put da predsjednik RS Milorad Dodik zaziva rat ili teritorijalno odcjepljenje. Naravno, uvijek su u pitanju nacionalne teritorijalne aspiracije zaogrnute plaštom ustavnih ili inih prava. Na radost političkih troglodita, matrica je praktički nepoderiva jer je Daytonski sporazum sračunat da prekine rat i donese pretpostavke mira, ali nikada nije usvojen u bosanskom parlamentu i potvrđen od naroda pa kao takav stalno lavira u političkom međuprostoru od nemila do nedraga. U svakom slučaju, dogovor trojice “lords of war” (Tuđman, Izetbegović, Milošević) uz političko mentorstvo SAD-a, očito nije donio trajan mir. Ipak, svaki sugovornik s kojim sam pričao tvrdi da je “bilo kakva revizija Daytonskog sporazuma uvod u novi krug krvoprolića”.

  No, opravdano je pitanje što raditi s ratnim sporazumom u mirnodopsko doba nakon četvrt stoljeća? Ne odgovara Zeitgeistu, ne odgovara društvenim imperativima, ne odgovara više realnom kontekstu, te je postao latentan motiv političkih ucjena i sukoba.

  Trenutni razlog gloženja je sastav Ustavnog suda BiH u kojem stoluju po dva predstavnika Srba, Hrvata i Bošnjaka plus tri predstavnika međunarodne zajednice. Pod izlikom da je riječ o “nezakonitom i nedopustivom političkom mentorstvu”, Milorad Dodik i Dragan Čović razradili su platformu prema kojoj je riječ o nakani EU da BiH učini “nekakvom građanskom državom” što je izravna prijetnja njihovim nacionalnim ambicijama. Iz EU su pomirljivo ustvrdili da načelno imaju pravo, ali i da se trebaju stvoriti društveno politički preduvjeti za rekonstrukciju Ustavnog suda BiH i povlačenjem međunarodnih predstavnika.

  Naravno, politički cilj uvježbanog “dvojca na pariće” nisu ustavna prava naroda BiH nego izgledna mogućnost preglasavanja ili izglasavanja odluka, odnosno potvrda zakona koji im idu u prilog. Na njihovu žalost, providni su do boli i dosadni poput ljetnih muha zunzara.

  Manite nas se više i Bogu ste teški.

  SAPUNJANJE DODIKA IZRAVNA PORUKA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE SRBIJI I HRVATSKOJ

  Oštra upozorenja međunarodne zajednice, prvenstveno Miloradu Dodiku i vanjskoj politici Srbije Aleksandra Vučića, ali posredno i Hrvatskoj koja uporno “gura” projekt formaliziranja “trećeg entiteta”, svoj vrhunac su dosegli u radnom sastanku Milorada Dodika s američkim veleposlanikom u BiH  Erikom Nelsonom iz kojeg je izašao nasapunjanog jezika i politički prebijen poput “vola u kupusu”. Naime, Ameri su nedvosmisleno poručili Dodiku da je već pet godina službeno persona non grata u SAD-u zbog korupcije i financijskih malverzacija, te da ukoliko “ne smiri loptu”, raspolažu instrumentarijem za njegovom političkom demontažom i međunarodnom izolacijom RS. Potpuno dezorijentiran, Dodik je mrsio kroz zube sočne psovke i prijetio odmazdom zbog “neviđene sramote”.

  Koncept koji je neprihvatljiv i nejasan političkim predatorima jest da je država ratobornih bosanskih Srba i Hrvata BiH, a svoj životni prostor mogu izboriti isključivo kroz državne institucije, zajedničku politiku i mirnu koegzistenciju. Preporučeni koncept pretpostavlja transformaciju BiH u građansku državu i integraciju u euroatlantski savez (EU I NATO), bez periodičnog “bacanja dinamita u vatru” i nehumane licitacije ratnim žrtvama. Srbija i Hrvatska, kao nacionalne matice, imaju obavezu i dobrodošle su u pomoći gospodarskog i društvenog razvoja svoje dijaspore, ali mogu zaboraviti na teritorijalne aspiracije i neograničeni utjecaj na državnu politiku BiH.

  Nitko ne spori da je Daytonski sporazum u mnogim stavkama zastarjeli i okoštali politički koncept kojeg svatko tumači po svojoj volji, ali zasada je jedini važeći međunarodni sporazum koji garantira opstojnost BiH. Modernija primjena Daytonskog sporazuma je nužna, modifikacija poželjna, ali tek kad se nacionalne politike svedu u kooperativne okvire i povuče demarkacijska linija između stvaranja “Memoranduma SANU 2” ili projekta “Banovine Hrvatske” i službene politike Vlade BiH.

  U svom dvorištu neka se neprijatelji Bosne igraju četnika, ustaša i SS divizija, ali nedopustivo ih je prenositi na ulice poput skandaloznog obračuna na Partizanskom groblju u Mostaru s antifašističkim naslijeđem i pristalicama.

  Bosni treba pomoći da preživi svoje zlotvore jer ona nema svoj istek mandata. Toliko smo joj svi dužni.

  23.02.2020.

  HERCEG-BOSNA U HAGU (19) - HELIODROM: PREMLAĆIVANJA, IZGLADNJIVANJA, ŽIVI ŠTITOVI, POGIBIJE, DEPORTACIJE...

  23.02.2020.

  METJU PALMER : DODIKOVI STAVOVI SU ANTIDEJTONSKI, ILEGALNI, NEUSTAVNI I OPASNI

  Palmer: Dodikovi stavovi su antidejtonski, ilegalni, neustavni i opasni  //////////////////////////  Aleksandar Hemon: Islamofobija je na Zapadu toliko porasla ...

  /////////////////////////  ///////////////////////


  Prof.dr. Slavo Kukić : Juriš do zadnjeg Srbina ... - Kliker.info
  23.02.2020.

  WASHINGTON: AMERIČKI DIPLOMATA TRAŽI JAČI ANGAŽMAN SAD U BiH ZBOG DODIKOVIH POZIVA NA DISOLUCIJU

  22.02.2020.

  ZLATKO JELISAVAC: VLAST U SRBIJI ZA INTERESE RUSIJE DESTABILIZUJE BALKAN
  /////////////////////////


  ////////////////////

  Krasniqi: Srbija se nije odrekla rata, već je promijenila način ratovanja
  Aleksandar Vučić

  ////////////////

  Vučić - Licemjerni "mirotvorac" s Jevrejskog groblja odlikovao Handkea


  ///////////////////////


  //////////////////////


  /////////////////////////

  Zvizdić: Sudbina BiH ne zavisi od Dodika i Vučića, nego od strateškog jedinstva probosanskih snaga
  Denis Zvizdić

  22.02.2020.

  ZORAN PUSIĆ : ZAJEDNIČKI INTERES MILORADA DODIKA I DRAGANA ČOVIĆA IZUZETNO ŠTETNI PO BiH

  Pusić: Zajednički interesi Dodika i Čovića izuzetno štetni po BiH

  Pusić: Zajednički interesi Dodika i Čovića izuzetno štetni po BiH

  Iza tijesne saradnje lidera SNSD-a i HDZ-a BiH, Milorada Dodika i Dragana Čovića kriju se njihovi zajednički interesi koji su privremenog karaktera, ali su izuzetno štetni po BiH, smatra profesor na zagrebačkom Sveučilištu Zoran Pusić.

  U razgovoru za Vijesti.ba, Pusić je rekao da Dodik za implementaciju svojih planova, "koji barem dosad nisu vodili naprijed i odvajanju od sukoba koji BiH kao taoca drže posljednjih 25 godina", dosta uspješno za saveznika pronalazi u Čoviću i njegovom HDZ-u BiH.

  Zajednički interesi Dodika i Čovića

  - Mislim da takva politika, koja se za cijelu ovu regiju pokazala katastrofalnom, nije dobra ni za koga, jer se njom stalno potenciraju sukobi po etničkoj liniji - ističe Pusić.

  Našeg sagovornika upitali smo kako gleda na Čovićevu podršku Dodikovim izmjenama Zakona o Ustavnom sudu BiH i istovremenu Dodikovu podršku Čovićevim izmjenama Izbornog zakona BiH?

  - Iza uske povezanosti Dodika i Čovića kriju se njihovi zajednički interesi koji su privremenog karaktera. Mislim da ti interesi ne mogu trajati dugo, ali su u ovom času izuzetno štetni po BiH. A ovo što Dodik i Čović predlažu, što mi uopće nije ni čudno da su u tome pronašli zajednički jezik, vodi ka tome da BiH nikad ne profunkcionira kao normalna država, već da sve vrijeme ostane podijeljena - navodi Pusić.

  BiH je, smatra profesor, potreban ogroman napor na njenom proevropskom putu, jer bi se u tom slučaju moglo očekivati popuštanje tenzija koje je drže za taoca. Također je mišljenja da je za BiH glavni problem što se netrpeljivosti, nastale tokom posljednjeg rata, umjetno podgrijavaju jer neki od političkih aktera očito od toga imaju velike političke, a samim time i materijalne koristi.

  - Ja držim palčeve za to da se BiH, koja je najviše stradala i prepatila u ratovima 90-ih, konačno izvuče iz ovog blata i da se nađu političari koji imaju hrabrosti reći kako je Dejtonski mirovni sporazum itekako bio važan, ali 1995. godine - kada je završen rat, a ne kao sveto pismo iz kojeg se zemlja ne može maknuti. A po svemu sudeći, ne može se maknuti zbog toga što postoje interesi koji guraju ka razjedinjavanju i destrukciji same zemlje, a ne prema tome da ona profunkcionira kao normalna zemlja - naglašava Pusić.

  Nikad nisam glasao za HDZ

  Potom se još jednom, po ko zna koji put u svojim medijskim istupima, osvrnuo na izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, koji je, naglašava, bio potpuno zakonit.

  - Stav gospodina Komšića je puno bliži mojim stavovima - da je čovjek Srbin, Hrvat ili Bošnjak - ne svojom zaslugom, nego slučajno. Da je odgojen od drugih roditelja, onda bi se osjećao pripadnikom neke druge nacije - potcrtava Pusić.

  To je nešto što bi, nastavlja profesor, trebala biti privatna stvar.

  - Ja da sam kao Hrvat građanin BiH, glasao bih za gospodina Komšića. I ne bih smatrao da on neće štititi hrvatske interese u BiH zato što nije član HDZ-a. Ja ni u Hrvatskoj nikad nisam glasao za HDZ i smatram da je HDZ u Hrvatskoj napravio više štete nego koristi. Slično mislim i o HDZ-u u BiH - naglašava Pusić.

  Ponavlja da je, prema njegovom mišljenju, izbor Komšića bio potpuno zakonit, dok je sama ideja da se mora glasati po etničkom kriteriju uistinu nešto što je za svaku osudu.

  - Recite mi kako bi Barack Obama bio izabran u SAD-u da su svi bijelci glasali prema boji kože? Kako bi čovjek koji je deklarirani homoseksualac bio izabran za premijera Islanda da su se tamošnji ljudi vodili tim kriterijima? Prema tome, meni se čini da su mnogi ljudi, bili oni Bošnjaci ili Hrvati u BiH, glasali za gospodina Komšića zato što su im se njegove ideje o tome kako bi trebala izgledati BiH više svidjele od ideja koje zastupa vodeća struktura HDZ-a BiH - govori Pusić.

  Na kraju razgovora poručio je i da se ono što se trenutno dešava u Hrvatskoj u značajnoj mjeri odražava i na situaciju u BiH.

  - Mi smo prvi susjedi, imamo najveću granicu, imamo konstitutivni narod u BiH. I ja se nadam da je Zoran Milanović nešto naučio kroz ovo vrijeme otkad je bio premijer i da će njegova politika prema BiH biti konstruktivnija i puno bolja za cjelovitost BiH i smirivanje duhova unutar nje, nego je to bila politika njegove prethodnice - zaključio je Pusić u razgovoru za Vijesti.ba.

   

  D.K.

  (Vijesti.ba)

  22.02.2020.

  SAVO KENTERA: RUSIJA PREKO SRBIJE DESTABILIZIRA REGIJU, SADA SE OKRENULA PREMA BOSNI I HERCEGOVINI

  Rusija preko Srbije destabilizira regiju, sada se okrenula prema BiH

  Rusija preko Srbije destabilizira regiju, sada se okrenula prema BiH
  Savo Kentera

  Glavni destabilizirajući faktor u regionu Zapadnog Balkana je Moskva, koja preko Beograda, na jedan perfidan i vrlo vješt način želi da plasira i nametne svoju politiku na Balkanu.

  Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera.

  - No, nadam se da je ovo samo prolazna faza, jer Srbija mora biti faktor stabilnosti na Balkanu. A razlog za sve ovo što se trenutno dešava je u prikupljanju političkih poena za skorašnje izbore u Srbiji - ocjenjuje Kentera.

  Navodi kako je apsolutno uvjeren da će Srbija, dugoročno gledano, značajno promijeniti svoju politiku u odnosu na onu koja je trenutno na sceni.

  - A druga je priča to što u ovom momentu pojedine zemlje, prvenstveno tu mislim na Rusiju - želi da Srbiju, konkretnije Beograd, koristi kao instrument za destabilizaciju čitavog regiona - ističe Kentera.

  Naš sagovornik iskreno se nada i vjeruje da će Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić na kraju ipak uspjeti odoljeti tim izazovima.

  - Činjenica jeste da iz Srbije prema Crnoj Gori u ovom momentu dolazi jedan nezapamćen pritisak zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, u vidu jednog specijalnog rata koji je nezapamćen od 1941. godine. No, ponavljam, sve to što se u ovom trenutku dešava dolazi samo iz jednog centra - a taj centar nije Beograd, već Moskva - govori Kentera.

  Naglašava da je Vučić u posljednje vrijeme prema Crnoj Gori značajno promijenio svoju retoriku, koja više nije onako agresivna kao što je bila do prije sedmicu dana.

  - Međutim, ta se negativna retorika sada okrenula prema BiH, jer je očigledno negdje potreban neki izduvni ventil kako bi se prikupili politički poeni za domaći teren - poručuje Kentera.

  Čim je Vučićeva retorika smekšala prema zvaničnoj Podgorici, naš sagovornik navodi kako je uslijedila automatska reakcija iz Moskve.

  - U Srbiju je već doputovao ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, vjerovatno kako bi pitao Vučića zašto se ta retorika mijenja i zašto ona prema Crnoj Gori više nije onakva kakva je bila do prije nekoliko dana - smatra Kentera.

  Navodi da bi sve zemlje u regionu trebale zauzeti zajednički stav kako bi bile u stanju adekvatno i kvalitetno odreagovati, ukoliko bi neka od njih "previše skrenula s puta i ozbiljnije destabilizovala region".

  - Mi tu već imamo vrlo jasan stav i odgovor - Crna Gora i Hrvatska su kao članice NATO-a u svemu tome zajedno, imamo i više nego kvalitetnu saradnju, ne samo u okviru regiona, nego i s ostalim partnerima. I po tom pitanju zauzeli smo vrlo jasne stavove i pripremili vrlo jasne odgovore. A nemam nikakvu dilemu ni da će se takvim stavovima pridružiti i Sjeverna Makedonija, kao buduća članica NATO-a, a sutra i Bosna i Hercegovina - zaključuje Kentera u razgovoru za Vijesti.ba.


  D.K.

  (Vijesti.ba)

  22.02.2020.

  ŠEŠELJEV POLITIČKI SIN ALEKDANDAR VUČIĆ I MOLOŠEVIĆEV POTPAROL IVICA DAČIĆ: TRI DECENIJE DESTABILIZACIJE BALKANA

  Šešeljev politički sin i Miloševićev portparol: Tri decenije destabilizacije Balkana

  Šešeljev politički sin i Miloševićev portparol: Tri decenije destabilizacije Balkana

  Kolumnistica i novinarka beogradskog lista Danas Snežana Čongradin kazala je za Vijesti.ba kako je Srbija već tri decenije glavni destabilizirajući faktor na prostoru Balkana, odnosno bivše Jugoslavije.

  "Jasno je da se Srbija, odnosno svi njeni vladari, od početka devedesetih i ratova na prostoru bivše Jugoslavije, pa sve do danas, nikada nije odrekla velikosrpskih ciljeva, otrovnog nacionalizma, huškanja građana na mržnju i zločine prema onima koji su drugačije vjere i nacije, i da su upravo na takvoj politici utjerivanja straha i manipulacijom običnih ljudi, zgrnuli velika bogatstva i sve društvene privilegije“, kaže Čongradin.

  Ona dodaje da su postali neprikosnoveni moćnici koji već tri decenije žive na bijedi, siromaštvu, nekulturi i neobrazovanosti naroda kojim vladaju.

  "Za razliku od devedesetih, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, sa pozicija najviše vlasti, danas više nisu u prilici da pokažu sav mrak njihovih političkih umova, odnosno da se nakon huškanja, koje nije ništa manje opasno nego što je to bilo u ratnom stanju, odmah pokažu i direktne kobne posljedice – smrt i etnička čišćenja. Tako da se na pitanje o tome da li je Srbija glavni destabilizirajući faktor u regionu, nakon gubitka svih ratova, a sa istom političkom ganiturom na vlasti i nacionalističkim idejama prilagođenim aktuelnim spoljnim faktorima, može reći samo da ona to ne prestaje da bude već tri decenije“, smatra Čongradin.

  Kada je u pitanju način na koji Srbija destabilizira region, Čongradin kaže da ga destabilizira tako što vlast održava predratno stanje, pred sopstvenim građanima propagira nacionalizam, mržnju, medijski manipulišu, održavaju najveću stopu siromaštva u Evropi, zamajavajući ih idejama o tome da se navodno brinu za prava Srba u regionu.

  "Kada bi im takve teme iskliznule iz ruku, ostali bi ogoljeni pred građanima u svojoj korupciji i ne bi imali više šta da kažu, jer je cijela njihova politika zaustavljanje procesa uspostavljanja normalnog života u regionu“, mišljenja je novinarka Danasa.

  Pitanje je kako bi se Srbija ponašala kada bi sve države regiona zauzele zajednički stav i udružile se protiv nasrtaja i pokušaja destabilizacije regiona od strane Srbije.

  Čongradin kaže da bi to bila dobra inicijativa, a problemi su toliki da je neophodno da gotovo svakog dana bude osmišljenja neka nova inicijativa kako bi se stalo konačno na put vlastima u Srbiji.

  "Građani Srbije su, takođe, žrtve režima kojima ova vlast vlada, tako da bi to najprije bilo dobro na unutrašnjem planu – pad vlasti u Srbiji. Ne postoji nijedan dan njihove vlasti u kojem su se pokajali za sve zločine koje su tokom rata propagirali. Danas ih eventualno negiraju, i to je njihov maksimum“, smatra Čongradin.

  Ona smatra da se oni neće promijeniti i zato moraju biti smijenjeni da bi se iskorijenila mržnja i nacionalizam kao osnovna karakteristika srpske državne politike, i unutrašnje i regionalne, i one na širem spoljnom planu.


  (Vijesti.ba)

  22.02.2020.

  ŽURNAL OBJAVIO DETALJE: I SUDIJE HRVATI GLASALI PROTIV ZAKONA BH. ENTITETA RS-A

  ŽURNAL OBJAVIO DETALJE: I SUDIJE HRVATI GLASALI PROTIV ZAKONA BH. ENTITETA RS-A

  22.02.2020.

  PROVEDBA ZAKONA O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU U BH. ENTITETU RS-A, BILA BI DOKRAJČIVANJE ETNIČKOG ČIŠĆENJA

  Provedba Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS bila bi dokrajčivanje etničkog čišćenja

  Provedba Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS bila bi dokrajčivanje etničkog čišćenja

  Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u razgovoru za Katoličku tiskovnu agenciju (KTA) BiH govorio je o aktuelnoj situaciji u bh. entitetu Republika Srpska te o položaju katolika u tom dijelu BiH.

  Tokom teških ratnih zbivanja u vremenu od jeseni 1991. do konca 1995. raseljeno je s vlastitih ognjišta, prema nekim statističkim podacima, više od polovine stanovništva Bosne i Hercegovine. Brojni vjerski objekti, kao najlakše prepoznatljivi znakovi nečije prisutnosti, bili su prvi na udaru pa su mnogi od njih porušeni ili oskvrnuti.

  Kada je riječ o Hrvatima i drugim katolicima, posebno teško stanje bilo je u dijelu pod srpskom kontrolom, odakle je prognano više od 90 posto katolika, a sličnu sudbinu doživjeli su objekti u kojima su se okupljali na molitvu. Najviše je pogođena Vrhbosanska nadbiskupija, na čijem je teritoriju prije rata živjelo više katolika nego u sve tri ostale biskupije u BiH zajedno, a potom i Banjolučka biskupija, i to njen sjeverni dio, a dijelom i Mostarsko-duvanjska i Trebinjsko-mrkanska biskupija. O stanju Katoličke crkve u RS govorio je nadbiskup metropolit vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić za KTA.

  Nanošenje straha

  - Rat na tim područjima imao je sljedeću strategiju: prvo zaplašiti, onda i prognati ljude i opljačkati njihovu imovinu. Brojni ljudi su pred opasnošću ratnih zbivanja i prijetnje smrću sklonili žive glave i potom se nastojali snaći u mjestima kamo su došli. Gotovo svi su iskusili teške prognaničke i izbjegličke dane pa samo oni uistinu znaju kako im je bilo. Mnogi su, nažalost, ubijeni, a nije mali broj onih kojima, ni nakon toliko godina poslije rata, nisu pronašli smrtne ostatke. Veliki dio Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije te jedan dio Trebinjsko-mrkanske biskupije ostao je najvećim dijelom bez Hrvata katolika na tim prostorima - rekao je kardinal Puljić.

  I u godinama poslije rata stanje u tom bh. entitetu bilo je i dalje teško, navodi KTA, što pokazuju i česti napadi na vjernike.

  - Nažalost, i nakon rata nastavila je živjeti strategija da se jednonacionalnim sačuva teritorij s kojeg su prognani drugi i drugačiji. Nanošenjem straha i raznim administrativnim metodama spriječen je povratak mnogima koji su se htjeli vratiti posebno u prvim poratnim godinama. Onim Hrvatima koji su se vratili u entitetu RS, a uglavnom je to bilo samoinicijativno, često su doživljavali prepade i pljačku. Najčešće nisu imali istinsku zaštitu lokalne policije ili međunarodnih predstavnika, a za njih se, osim časnih iznimaka, nisu zauzimali ni hrvatski predstavnici vlasti u BiH ili šire. Sredstva za povratak, koja je davala međunarodna zajednica, redovito su išla preko lokalnih vlasti. Zato ne čudi da je, prema nekim statistikama, samo oko 2 ili 3 posto od ukupnih spomenutih sredstava za povratak istinski utrošeno za povratak prognanih i izbjeglih Hrvata katolika - rekao je kardinal.


  - Kada bi se lokalnim vlastima obraćali za pomoć i zaštitu, ponekad su im znali otvoreno prigovoriti i zapitati ih: a gdje su vaši predstavnici? Nažalost, oni koji su trebali predstavljati Hrvate na tim prostorima, više su zanimanja pokazali prema onima gdje žive većina Hrvata, a one u dijaspori su zanemarivali i na tim su se prostorima pokazivali uglavnom kada su im bili potrebni njihovi glasovi na izborima - istakao je kardinal Puljić.

  Na konstataciju KTA da je mnogima neshvatljiva šutnja najviših hrvatskih predstavnika vlasti kada je riječ o pravima Hrvata u tom dijelu BiH, Puljić je naveo kako ga "duboko boli što naš čovjek na tim prostorima nema potrebnu zakonsku zaštitu iako neki smatraju da predstavljaju naš narod u vlasti."

  - Ni stranački ni lični interes ne smije negirati ljudska prava pojedinca, a pogotovo naroda koji trebaju zastupati. Zato očekujem da i Hrvati u BiH na svim prostorima budu jednako zaštićeni i jednako zastupljeni - rekao je kardinal Puljić.

  Imovina u BiH

  Činjenica je da je 7. veljače 2020. Ustavni sud BiH razmatrao apelaciju i zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS te da je utvrdio da je odredba protivna Ustavu BiH i da isključivu nadležnost u pitanju državne imovine ima Bosna i Hercegovina, naveo je Puljić istakavši da bi provedba entitetskog zakona bila dokrajčivanje etničkog čišćenja.

  - Entitetske vlasti nisu nadležne donijeti ni zakon o povratu imovine prije nego što država donese takav zakon. Takav zakon bio je svojedobno donesen na nivou entiteta RS pa ga je visoki predstavnik ukinuo dok ne bude donesen zakon na državnom nivou. Na žalost, i bez zakona oduzeta imovina na teritoriju cijele BiH često se prepisuje onima koji nisu njeni stvarni vlasnici. Unatoč svih zakonskih igara, privatna imovina u normalnim demokratskim društvima je nešto na čemu se temelje zakoni demokratije - rekao je kardinal.  (Vijesti.ba / Avaz)

  22.02.2020.

  SERGIO ŠOTRIĆ : KAKO SU UZP FAŠISTI UBIJALI MOSTARCE NA MAŠINSKOM FAKULTETU

  22.02.2020.

  MILORAD DODIK I NJEGOVE LAŽNE IZJAVE - SVE ŠTO NEGATIVNO RADI DODIK I NJEGOVA EKIPA PROTIV BiH, DODIK GOVORI DA TO RADE BOŠNJACI I TAKO DOKAZUJE DA JE ON ČOVJEK BEZ MOZGA I KARAKTERA, A UJEDNO RASISTA I FAŠISTA KOJEG POD HITNO TREBA UHAPSITI


  /////////////////////

  ///////////////////////

  /////////////////////////


  //////////////////////

  /////////////////////////

  Katarina Vučković, voditeljica programa u Institutu za razvoj mladih Kult


  ////////////////////////

  //////////////////////////////


  ////////////////////

  /////////////////////////

  ///////////////////////////

  ////////////////////////////////

  ////////////////////////


  ///////////////////////////////////


  ///////////////////


  /////////////////////////////


  ///////////////////////////

  Selektor reprezentacije BiH

  Bajević: Vjerujem u naše igrače

  22.02.2020.

  KEMAL KURSPAHIĆ : LAVOVI OKO 'ŠKOLA I VRTIĆA'

  22.02.2020.

  NENAD BUNJAC: DAYTON, RAT ILI PAKT?

  Nenad Bunjac: DAYTON, RAT ILI PAKT?  Nenad Bunjac: DAYTON, RAT ILI PAKT?

  Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

  Bosni treba pomoći da preživi svoje zlotvore jer ona nema svoj istek mandata. Toliko smo joj svi dužni.       

  Sudbina Bosne svevremenska je tema. Odriču joj pravo na postojanje, narodu na željeno društveno uređenje, povijesno tretiraju kao potencijalni ratni plijen, šutiraju poput gluhe kuje svikle na batine. U svjetlu aktualnih događaja, proteklih dana intenzivno sam pričao s nizom sugovornika bosanskog porijekla od ex diplomata, političara, obavještajaca, vanjskopolitičkih dopisnika, nemirnih ljudi, tokara i kurbi, nitko nema pojma što će zapravo biti sa Bosnom.

  Sprema li se još jedan rat?

  Naravno, većina poput Željka Komšića, osporavanog predstavnika Hrvata u Vladi BIH nedvosmisleno tvrdi “neka se Milorad Dodik ne zanosi” kada pomišlja da će sjeveroistok Bosne pripojiti matici Srbiji kako bi kompenzirala teritorijalne (post)ratne gubitke i traume, ali ta tendencija stalno postoji, obnavlja se i prijeti. No, osnovno je pitanje otkud potiče želja za novim balkanskim ratom i što točno omogućuje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku & co. da svako malo zvekeću oružjem, sklapaju prljave lokalne paktove & agende, izmišljaju povijest i žele trećinu Bosne uzeti u amanet?

  Poluga i ključ je Daytonski sporazum.

  AJDE VIŠE MANITE NAS SE DOSADE

  I nije ovo prvi put da predsjednik RS Milorad Dodik zaziva rat ili teritorijalno odcjepljenje. Naravno, uvijek su u pitanju nacionalne teritorijalne aspiracije zaogrnute plaštom ustavnih ili inih prava. Na radost političkih troglodita, matrica je praktički nepoderiva jer je Daytonski sporazum sračunat da prekine rat i donese pretpostavke mira, ali nikada nije usvojen u bosanskom parlamentu i potvrđen od naroda pa kao takav stalno lavira u političkom međuprostoru od nemila do nedraga. U svakom slučaju, dogovor trojice “lords of war” (Tuđman, Izetbegović, Milošević) uz političko mentorstvo SAD-a, očito nije donio trajan mir. Ipak, svaki sugovornik s kojim sam pričao tvrdi da je “bilo kakva revizija Daytonskog sporazuma uvod u novi krug krvoprolića”.

  No, opravdano je pitanje što raditi s ratnim sporazumom u mirnodopsko doba nakon četvrt stoljeća? Ne odgovara Zeitgeistu, ne odgovara društvenim imperativima, ne odgovara više realnom kontekstu, te je postao latentan motiv političkih ucjena i sukoba.

  Trenutni razlog gloženja je sastav Ustavnog suda BiH u kojem stoluju po dva predstavnika Srba, Hrvata i Bošnjaka plus tri predstavnika međunarodne zajednice. Pod izlikom da je riječ o “nezakonitom i nedopustivom političkom mentorstvu”, Milorad Dodik i Dragan Čović razradili su platformu prema kojoj je riječ o nakani EU da BiH učini “nekakvom građanskom državom” što je izravna prijetnja njihovim nacionalnim ambicijama. Iz EU su pomirljivo ustvrdili da načelno imaju pravo, ali i da se trebaju stvoriti društveno politički preduvjeti za rekonstrukciju Ustavnog suda BiH i povlačenjem međunarodnih predstavnika.

  Naravno, politički cilj uvježbanog “dvojca na pariće” nisu ustavna prava naroda BiH nego izgledna mogućnost preglasavanja ili izglasavanja odluka, odnosno potvrda zakona koji im idu u prilog. Na njihovu žalost, providni su do boli i dosadni poput ljetnih muha zunzara.

  Manite nas se više i Bogu ste teški.

  SAPUNJANJE DODIKA IZRAVNA PORUKA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE SRBIJI I HRVATSKOJ

  Oštra upozorenja međunarodne zajednice, prvenstveno Miloradu Dodiku i vanjskoj politici Srbije Aleksandra Vučića, ali posredno i Hrvatskoj koja uporno “gura” projekt formaliziranja “trećeg entiteta”, svoj vrhunac su dosegli u radnom sastanku Milorada Dodika s američkim veleposlanikom u BiH  Erikom Nelsonom iz kojeg je izašao nasapunjanog jezika i politički prebijen poput “vola u kupusu”. Naime, Ameri su nedvosmisleno poručili Dodiku da je već pet godina službeno persona non grata u SAD-u zbog korupcije i financijskih malverzacija, te da ukoliko “ne smiri loptu”, raspolažu instrumentarijem za njegovom političkom demontažom i međunarodnom izolacijom RS. Potpuno dezorijentiran, Dodik je mrsio kroz zube sočne psovke i prijetio odmazdom zbog “neviđene sramote”.

  Koncept koji je neprihvatljiv i nejasan političkim predatorima jest da je država ratobornih bosanskih Srba i Hrvata BiH, a svoj životni prostor mogu izboriti isključivo kroz državne institucije, zajedničku politiku i mirnu koegzistenciju. Preporučeni koncept pretpostavlja transformaciju BiH u građansku državu i integraciju u euroatlantski savez (EU I NATO), bez periodičnog “bacanja dinamita u vatru” i nehumane licitacije ratnim žrtvama. Srbija i Hrvatska, kao nacionalne matice, imaju obavezu i dobrodošle su u pomoći gospodarskog i društvenog razvoja svoje dijaspore, ali mogu zaboraviti na teritorijalne aspiracije i neograničeni utjecaj na državnu politiku BiH.

  Nitko ne spori da je Daytonski sporazum u mnogim stavkama zastarjeli i okoštali politički koncept kojeg svatko tumači po svojoj volji, ali zasada je jedini važeći međunarodni sporazum koji garantira opstojnost BiH. Modernija primjena Daytonskog sporazuma je nužna, modifikacija poželjna, ali tek kad se nacionalne politike svedu u kooperativne okvire i povuče demarkacijska linija između stvaranja “Memoranduma SANU 2” ili projekta “Banovine Hrvatske” i službene politike Vlade BiH.

  U svom dvorištu neka se neprijatelji Bosne igraju četnika, ustaša i SS divizija, ali nedopustivo ih je prenositi na ulice poput skandaloznog obračuna na Partizanskom groblju u Mostaru s antifašističkim naslijeđem i pristalicama.

  Bosni treba pomoći da preživi svoje zlotvore jer ona nema svoj istek mandata. Toliko smo joj svi dužni

  22.02.2020.

  MILORAD DODIK I DALJE ODBIJA FRONTEX

  22.02.2020.

  OVO SU ZAKLJUČCI SDA: PORUKA OHR-U, DODIKU, SRBIJI... - IZETBEGOVIĆ: DOK BLOKADA NE PRESTANE NEMA RAZGOVORA S DODIKOM

  21.02.2020.

  REISU-L-ULEMA ISLAMSKE ZAJEDNICE U BiH HUSEIN EF. KAVAZOVIĆ U SAD: VELIKI IZAZOVI SU PRED NAMA

  21.02.2020.

  MIRKO ŠAROVIĆ : OBJAVITI IMENA ČLANOVA SNSD-A KOJIMA JE DATO ZEMLJIŠTE BH. ENTITETA RS-A

  Objaviti imena članova SNSD-a kojima je dato zemljište RS

  Objaviti imena članova SNSD-a kojima je dato zemljište RS
  Mirko Šarović

  Javnosti u Republici Srpskoj mora da bude jasno predočeno kome je isto poljoprivredno zemljište, koje je predmet Ustvanog suda BiH, prethodno tajno davano pod višegodišnju koncesiju i koji su funkcioneri vladajuće stranke to zemljište čak preveli ...

  ... i u svoje privatno vlasništvo - izjavio je danas predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

  Ističe da je vrijeme da se taj spisak konačno stavi na uvid narodu i da je skanadalozno da SNSD uporno prećutkuje istinu i obmanjuje vlastiti narod, saopćeno je iz SDS-a.

  - Objavite imena tih funkcionera SNSD-a, količine  i vrijednosti poljoprivrednog zemljišta, koje je doskora bilo u vlasništvu Republike Srpske i da svi jasno vide sliku nevjerovatnih partijskih zloupotreba, bahaćenja i pljačke – dodao je Šarović.

  Potpuno je jasno, smatra on,  zašto vlast ovu priču uporno „gura pod tepih“.

  - Tada bi svi razumjeli i zašto je, mimo svake logike, donesen poseban zakon kojim je svo poljoprivredno zemljište preneseno u vlasništvo Republike Srpske, umjesto da se da lokalnim zajednicama?! Odgovor je jednostavan a znate ga i sami - sve se radilo kako bi se osigurao monopol na dodjeli koncesija, odnosno kako bi se zemljište lakše rasparčalo među partijskim članovima – ustvrdio je predsjednik SDS-a.

  (Vijesti.ba / FENA)

  21.02.2020.

  PALMER : DODIKOVI STAVOVI SU ANTIDEJTONSKI, ILEGALNI, NEUSTAVNI I OPASNI
  ///////////////////////


  ///////////////////////////


  ///////////////////////

  ////////////////////

  ///////////////////////

  ///////////////////////

  ////////////////////////

  ///////////////////////


  ///////////////////////