Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.01.2020.

INTEGRITET KLJUČAN ZA NEOVISNO PRAVOSUĐE

Integritet ključan za neovisno pravosuđe

Intergitet ključan za neovisno pravosuđe
Delegacija EU u BiH

Sud Bosne i Hercegovine, u otvorenom pismu od 28. januara, pozvao je nadležne vlasti da na jednak način urede pitanje podnošenja, verifikacije i obrade finansijskih izvještaja nosilaca pravosudnih funkcija.

U pitanju je konstruktivan pristup koji bi, uporedo sa procesima koji su već u toku, trebao dovesti do kredibilnih provjera integriteta.

U Analitičkom izvještaju priloženom uz Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, navodi se da "nepostojanje efikasnog sistema za podnošenje, verifikaciju i obradu finansijskih izvještaja ozbiljno utiče na kredibilitet napora da se ojača integritet u pravosuđu."

- Integritet je ključan za neovisno, nepristrasno, odgovorno, profesionalno i učinkovito pravosuđe. Izvještaj grupe eksperata o pitanjima vladavine prava u BiH objavljen u decembru 2019. godine navodi "da bi se povratilo povjerenje stanovništva, pravosuđe mora odmah pokazati potpunu transparentnost i odlučnost da uspostavi rigorozan i kredibilan sistem provjera imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija" - saopćeno je iz Delegacije EU U BiH.  

Ističe se da Evropska unija podržava sva nastojanja da se operacionaliziraju nalazi izvještaja grupe eksperata o jačanju transparentnosti pravosuđa.

Iz Delegacije EU u BiH upućen je poziva svim relevantnim vlastima da poduzmu hitne korake kako bi se poboljšao integritet pravosuđa u BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88960554

Powered by Blogger.ba