Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.01.2020.

BH. PRAVOSUĐE BLIZU POLITIKE. DALEKO OD PRAVDE

/////////////////////////


///////////////////////////

//////////////////////////

////////////////////////////

///////////////////////////////

//////////////////////////

////////////////////////////


//////////////////////


///////////////////////////


///////////////////////////

31.01.2020.

INTEGRITET KLJUČAN ZA NEOVISNO PRAVOSUĐE

Integritet ključan za neovisno pravosuđe

Intergitet ključan za neovisno pravosuđe
Delegacija EU u BiH

Sud Bosne i Hercegovine, u otvorenom pismu od 28. januara, pozvao je nadležne vlasti da na jednak način urede pitanje podnošenja, verifikacije i obrade finansijskih izvještaja nosilaca pravosudnih funkcija.

U pitanju je konstruktivan pristup koji bi, uporedo sa procesima koji su već u toku, trebao dovesti do kredibilnih provjera integriteta.

U Analitičkom izvještaju priloženom uz Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, navodi se da "nepostojanje efikasnog sistema za podnošenje, verifikaciju i obradu finansijskih izvještaja ozbiljno utiče na kredibilitet napora da se ojača integritet u pravosuđu."

- Integritet je ključan za neovisno, nepristrasno, odgovorno, profesionalno i učinkovito pravosuđe. Izvještaj grupe eksperata o pitanjima vladavine prava u BiH objavljen u decembru 2019. godine navodi "da bi se povratilo povjerenje stanovništva, pravosuđe mora odmah pokazati potpunu transparentnost i odlučnost da uspostavi rigorozan i kredibilan sistem provjera imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija" - saopćeno je iz Delegacije EU U BiH.  

Ističe se da Evropska unija podržava sva nastojanja da se operacionaliziraju nalazi izvještaja grupe eksperata o jačanju transparentnosti pravosuđa.

Iz Delegacije EU u BiH upućen je poziva svim relevantnim vlastima da poduzmu hitne korake kako bi se poboljšao integritet pravosuđa u BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

31.01.2020.

NATO : BOSNA I HERCEGOVINA JE U AKCIONOM PLANU ZA ČLANSTVO


/////////////////////////


/////////////////////////

/////////////////////////

///////////////////////////

////////////////////////

//////////////////////////


///////////////////////////


////////////////////////

31.01.2020.

O RAZNIM ,,MIGRENAMA" ILI ZAGLUPLJIVANJU NARODNIH MASA

O raznim „migrenama“ ili zaglupljivanju narodnih masa


O raznim „migrenama“ ili zaglupljivanju narodnih masa

Draganu Čoviću ovih dana, reklo bih se nije nimalo lako. Uhvatile ga „migrene“, razno razne vrste glavobolja a na bh. tržištu medikamenata ni za lijeka.

Elem prvo su neki portali, koji su pod Čovićevom kontrolom, optužili, pored bošnjačkih ministara i hrvatske ministre u Vladi Federacije BiH za stečaj mostarskog Aluminija. Kao što je to mnogo puta u  svojoj političkoj karijeri „pranja ruku“, okrivio druge, Čović pokušava da spasi svoju vlastiti kožu, ne pitajući za cijenu. Najvažnije je sada amortizirati gnjev radnika Aluminija premda se jako dobro zna, da je ovaj nekadašnji mostarski kolektiv, bio višedecenijski bankomat iz koga se „namirivao“ HDZ i njegov čelnik. Ko je jamio, jamio a dežurni krivci su oni koji su podvukli crtu i rekli dosta ovakvom korupcijskom ponašanju Čovićevog HDZ-a. Čoviću više nije važno ko je novi investitor, bio on Kinez, Rus ili Izraelac. Najvažnije je da se spasi što se spasiti može i na taj način bar privremeno nađe spasioc. Tako se bh. javnosti šalju nebuloze poput one „kako će se u raznim etapama pokušati zaposliti svih 900  radnika.“  Kao što se zna Vlada Federacije je većinski vlasnik sa 44 procent udjela kapitala i  još uvijek ćuti.  Ni jedna jedina krivična prijava nije upućena nadležnom Tužilaštvu i svima je jasno da je stečaj mostarskog Aluminija postao „stečaj-slučaj“ mešetarenja dviju sestrinskih stranaka HDZ-a i SDA-a. Zato nikog ne bi trebalo iznenaditi ukoliko se nađe „sestrinsko riješenje“ koje će prije svega debelo koštati poreske obveznike, a političkim kriminalcima očuvati njihova dugovječnost.

Ali nije samo mostarski Aluminij Čovićeva glavna briga od koje boli glava. Martin u Brisel, Martin iz Brisela, što bi se reklo po našoj narodnoj. Sve je dozvoljeno u takvoj igri kao i same perfidne laži kako bi se sačuvao skalp. Nikako ta Bosna i Hercegovina da dobije taj kandidatski status za članstvo u Evropskoj Uniji pa nas Čović pokušava slagati kako ćemo ga dobiti ako u naredna dva mjeseca izvršimo izmjenu Izbornog zakona. Zato je treba još više podijeliti, federalizirati, diskriminirati, fašizirati kako bi i ona jednog dana doživjela sudbinu mostarskog Aluminija. Nije važna, dakle cijena, važno je da se sačuva vlastiti skalp. Isti je cilj kao i sa „Aluminijom“ samo je drugo sredstvo. Smeta Čoviću što u Bosni i Hercegovini nema islamskog radikalizma, pa oprobani metod primjenjuje i u Briselu šireći insinuacije i tražeći potporu  u „traženju“ opasnosti stvaranja Islamske države na njenoj teritoriji.

Politički, privredni i svaki drugi diletantizam nema obraza i po onoj makivijalističkoj – cilj opravdava sredstvo, Čović se čvrsto drži ove devize kao pijan plota. Baš onako kao što je to italijanski mislioc Makijaveli opisao u svom djelu „Vladalac“, Čoviću nije važan moral i empatija. Fokus je na vlastitom samopoštovanju i ličnoj dobiti pri čemu se vješto primjenjuju dobro oprobane metode lukavstva, obmane, prijetnje i laskanja kako bi došao do svog cilja. Njegovo političko agitovanje, u posljednje vrijeme, sve više ukazuje na panične reakcije jedne psihopatske i narcisoidno oboljele ličnosti. Čini se, da ga  iz tog beznadežja, može jedino  spasiti njegov vjerni  „sestrić“ Izetbegović  koji pati od sličnog tipa „migrene“.

Možda se fijasko u Briselu može opravdati i izborom pogrešnog datuma. Naime, 27. januara je većina europskih parlamentaraca bila angažovana u ceremonijama odavanja počasti žrtvama holokausta u Aušvicu i Briselu. Je li Čović zaboravio da, u Evropi za kakvu se zalaže, nema mjesta fašističko-nacističkim ideologijama i podijeljenim društvima? Mogao je kao što nije, baš u svom susjedstvu, simboličnom posjetom, da oda pijetet žrtvama fašizma i nacizma u Jasenovcu.

31.01.2020.

AMBASADORICA KATHLEEN KAVALEC U SREBRENICI; TENZIJE SE MORAJU SMIRITI

Ambasadorica Kavalec u Srebrenici: Tenzije se moraju smiriti

Šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasadorica Kathleen Kavalec danas je u Srebrenici sa općinskim zvaničnicima razgovarala o situaciji u tom gradu, nakon incidenta koji se dogodio u Prvoj osnovnoj školi kada su se u javnosti pojavile fotografije učenika koji veličaju četnike u prostorijama škole.

Nakon sastanka s predstavnicima lokalnih vlasti, ambasadorica Kavalec je izjavila kako su učesnici sastanka zaključili da se tenzije moraju smiriti.

-Lokalni lideri i političari imaju jako važnu ulogu u vodstvu svoje zajednice. Oni treba da budu primjer i doprinose poboljšanju odnosa u zajednici – poručila je.

Istakla je da su razgovarali o onome što je u fokusu interesovanja OSCE-a, a to je na koji način se može poboljšati odgovor na incidente koji se dešavaju i koji su uzrokovani netolerancijom i predrasudama.

– Naša najveća zabrinutost uvijek su učenici i mislim da je važno da oni budu ti koji razumiju koja je pažnja usmjerena kada su njihove aktivnosti u pitanju. Između ostalog, kako lideri i kao roditelji, moramo da razumijemo koji uticaj njihove aktivnosti mogu da imaju na okruženje. Nije ovo incident koji se ne dešava i u drugim zajednicama, ali je naša uloga kao lidera i roditelja da djeca razumiju u kakvom okruženju žive i odrastaju. Posebno se to odnosi na aktivnosti na društvenim medijima – naglasila je Kavalec.

Načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić najavio je da će o ovoj temi sutra biti raspravljano na tematskoj sjednici Skupštine općine Srebrenica.

– Bitno je da smo na kolegiju prije sastanka postigli dogovor da sutra na tematskoj sjednici uvrstimo informaciju o ovim posljednjim zbivanjima, kako bi se donio zajednički stav o smirivanju tenzija. Ovdje se radi o maloljetnoj djeci koja ne podliježu krivičnoj odgovornosti. Zabrinjavajuće je da se mnogo prijetnji uputilo toj djeci, roditeljima, pa čak i meni jer sam stao u zaštitu te djece. Ako me pitate šta se desilo u školi, nije se desilo ništa. Slike koje su nastale u školi objavljene su van škole, i na društvenim mrežama – rekao je Grujičić.

Tvrdi dalje da je incident “ono što se dogodilo 29. januara, da je bojkotovana nastava i to na način kako nije zakonski predviđeno”.

-Veća grupa ljudi je ušla u školu bez legitimisanja, bez reda, i to se može nazvati incidentom – navodi Grujičić, odbacivši ocjene o ugroženosti bošnjačkih đaka.

Predsjednik Skupštine oćine Srebrenica Nedib Smajić kaže da su svi problemi nastali kada su objavljene fotografije na kojima se veličaju četnici.

– Incident je nastao kada se pojavila fotografija. Nisu Bošnjaci nametnuli bilo šta. Svi su dobro upoznati s tim, na fotografiji su bili natpisi ‘Braća četnici’. Osuđujem svaku prijetnju, pogotovo djeci. Treba spustiti tenzije i rješavati probleme – izjavio je Smajić.

Navodi da je prije godinu dana bilo sličnih problema te da su roditelji podnosili zahtjeve na koji nikad nisu dobili odgovor. Školski odbor i Vijeće roditelje, kako je dodao, ne funkcionišu.

-Treba smiriti strasti. Moramo naći rješenja za probleme koje imamo – poručio je Smajić.

(Kliker.info-Fena)

31.01.2020.

U SVIJETU VIŠE OD 8.000 ZARAŽENIH OSOBA : WHO PROGLASIO GLOBALNU VANREDNU SITUACIJU ZBOG KORONAVIRUSA//////////////////////////////

Image result for Čuvanje sjećanja na ubijene Srebreničane


Čuvanje sjećanja na ubijene Srebreničane
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214195

Powered by Blogger.ba