Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

27.01.2020.

ZLATKO MILETIĆ TRAŽI OD OHR-A DA SE DONESE ZAKON PROTIV VELIČANJA RATNIH ZLOČINACA

Miletić traži od OHR-a da donese zakon protiv veličanja ratnih zločinaca

Miletić traži od OHR-a da donese zakon protiv veličanja ratnih zločinaca
Foto: Vijesti.ba

Delegat u Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Zlatko Miletić uputio je danas inicijativu Uredu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini za donošenje izmjena i dopuna Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Kao što je i najavio u ragovoru za Vijesti.ba prije tri dana, Miletić je danas zvanično uputio inicijativu visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku.

"Ja ću svakako, evo to sad radim, obratiti se za pomoć Uredu visokog predstavnika u BiH, jer smatram da je to i njegova obaveza, imajući u vidu da je Ured visokog predstavnika isto tako organ UN-a kao što je i Međunarodni sud u Hagu, i imajući u vidu Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, i zamoliti visokog predstavnika za pomoć i da se to pitanje riješi na taj način da eventualno Ured visokog predstavnika nametne zakon iz te oblasti, jer smatram da je zaista smiješno i degutantno da neke evropske zemlje imaju taj zakon gdje je kod njih kažnjivo negiranje genocida, a nije u BiH", kazao je Miletić za Vijesti.ba.

Podsjećamo, delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu usvojili Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH koji je prošle sedmice predložio delegat DF-a u Klubu Hrvata Zlatko Miletić.

Protiv Miletićevog Prijedloga bili su svi srpski delegati, kao i četiri delegata iz reda HDZ-a.

Miletić je delegatima prije glasanja pojasnio da se predloženim zakonom predviđa zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina za izazivanje ili raspirivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje negiranjem presuda međunarodnih i domaćih sudova za ratni zločin ili zločin protiv čovječnosti.(Vijesti.ba)


////////////////////////////////////

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88960666

Powered by Blogger.ba