Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

27.01.2020.

BiH IZDALA PREPORUKE POLICIJI I AERODROMU ZBOG VIRUSA IZ KINE

BiH izdala preporuke policiji i aerodromu zbog virusa iz Kine

BiH izdala preporuke policiji i aerodromu zbog virusa iz Kine
Foto: Vijesti.ba

S ciljem rane detekcije novog korona virusa, čiji je epicentar epidemije Narodna Republika Kina, provincija Hubei, grad Vuhan, za koji postoji vjerovatnoća pojave u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine  Graničnoj policiji BiH i ...

... Međunarodnom aerodromu Sarajevo dostavilo je preporuke Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (lokalni i engleski jezik) koje je potrebno distribuirati svim putnicima koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu iz područja Narodne Republike Kine, posebno provincije Hubei, grad Vuhan.

Uz implementaciju dostavljenih preporuka, dogovoreno je da predstavnici Granične policije BiH odmah obavijeste Federalno ministarstvo zdravstva/Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, Ministarstvo za zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske/Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Ministarstvo civilnih poslova BiH o svim ulascima domaćih i stranih državljana na područje Bosne i Hercegovine a koji dolaze iz Narodne Republike Kine, posebno provincije Hubei, grad Vuhan.

Predstavnici Granične policije BiH na pomenute institucije treba da dostave podatke o osobama koje ulaze u BiH, a koji se odnose na mjesto i adresu boravka u BiH, period boravka te eventualno kontakt telefon.

U skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, potrebno je da uposlenici na graničnim prelazima, kako članovi Granične policije BiH, tako i radnici na šalterima aerodroma i graničnih prelaza (prodaja karta, provjera dokumenta i sl.) prilikom kontakta sa putnicima koriste jednokratne (hirurške) maske i jednokratne rukavice, izbjegavaju bliski kontakt (razgovor bez maske, socijalne kontakte tipa rukovanja, grljenja i sl.) te da redovno održavaju higijenu ruku.

U slučaju dodatnih preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, Ministarstvo civilnih poslova BiH će blagovremeno obavijestiti sve institucije.

(Vijesti.ba)

27.01.2020.

KATOLIČKA CRKVA I MEDJUNARODNA ZAJEDNICA UNIŠTAVAJU MUSLIMANSKU KULTURU U STOCU I ŠIRE KATOLICIZAM

Mostarski muftija: Izgradnja križeva u Stocu je kamen smutnje

Mostarski muftija: Izgradnja križeva u Stocu je kamen smutnje
Foto: Vijesti.ba

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović saopćenjem za javnost danas je oštro osudio diskriminirajuće odluke općinskih vlasti u Stocu o izgradnju križeva u zaštitom pojasu Starog grada i na taj način obilježavanja površina od kulturno historijskog značaja.

Saopćenjem je ukazano i na niz primjera potpune obespravljenosti Bošnjaka u ovom gradu.

Muftija je upozorio kako Općinska vlast u Stocu na čelu sa dugogodišnjim načelnikom Boškovićem u čvrstoj sprezi sa Župnim uredom sv. Ilije Proroka, Trebinjsko-mrkanske biskupije Katoličke crkve, a pod upraviteljstvom mostarsko-duvanjskog biskupa, dodjeljujući javno zemljište navedenoj stolačkoj župi, nastavlja kontinuiranu praksu obilježavanja teritorije i javnog prostora od posebnog kulturno-historijskog značaja, pod plaštom vjere, najavljujući nastavak izgradnje križeva u zaštitnom pojasu utvrđenog Starog grada ̶ nacionalnog spomenika države Bosne i Hercegovine.

„Nastavlja se već ranije ustaljena praksa izgradnje križeva na putevima koji vode mjestima od takvog značaja ili pak visoko dominantnim uzvišenjima nad gradovima, poput mostarskog brda Hum, gdje je uzdignut tzv. „Jubilarni križ“, a koji ni u kojoj mjeri ne odražava poruke Drugog vatikanskog koncila o međureligijskom dijalogu i ekumenizmu“, stoji u saopćenju.

Nadalje podsjetio je javnost da stolačka vlast na čelu sa spomenutim načelnikom bez ikakvog osjećaja odgovornosti i pravičnosti u odnosu prema izrazito brojnom bošnjačkom stanovništvu, koje je do 1993. godine bilo većinsko na tom području, vrši sistematsku uzurpaciju javnog prostora, krijući se iza zakonskih rješenja, koja sami donose.

Kao primjer navodena je izgradnju pastoralnog centra sa zvonikom u centru stolačke čaršije, nasuprot 500 godina stare Sultan Selimove džamije.

„Već smo se oglašavali povodom postavljanja katoličkih vjerskih simbola u dvorište Osnovne škole na Hodovu u Stocu. Nažalost, do danas mjerodavne vlasti i zainteresirane organizacije po tom pitanju nisu učinile nikakav pomak.

Bezobzirna stolačka vlast već godinama opstruira i ignoriše zahtjev Islamske zajednice za iznalaženje adekvatne lokacije za mezarje. I pored toga što su u vezi s tim gorućim, a minimalnim ljudskim pravom, uključene i međunarodne organizacije i Ombudsmen za ljudska prava, rješenje se i ne nazire.

Vlast u Stocu provodi politiku dvostrukih aršina, Katoličkoj crkvi omogućava izgradnju čak i u okvirima užeg pojasa nacionalnog spomenika, dok Islamskoj zajednici ne rješava niti jedan zahtjev, čak šta više osporava i spočitava adaptaciju vjerskih objekata u Ošanićima i Uzinovićima. Poznato je da se radi o džamijama koje imaju višestoljetnu historiju“, navodi se u saopćenju.

I ove najnovije odluke općinske vlasti koje idu u prilog interesima samo jednog naroda i jedne religijske zajednice u Stocu, kako je navedeno u saopćenju, nimalo ne doprinose izgradnji međuetničkog i međuvjerskog povjerenja.

„Naprotiv, najava izgradnje križnog puta na putu prema stolačkom Starom gradu kamen je smutnje i narušavanja solidno dostignutog međugrađanskog povjerenja u Stocu i Hercegovini, a nije kamen susreta, kojemu težimo i na čemu istrajno i iskreno Islamska zajednica u Hercegovini predano radi“, poručio je muftija.


(Vijesti.ba)

27.01.2020.

DEMOKRATI ZAHTJEVAJU SVJEDOČENJE BOLTONA NA SASLUŠANJU O OPOZIVU TRAMPA

27.01.2020.

ZLATKO MILETIĆ TRAŽI OD OHR-A DA SE DONESE ZAKON PROTIV VELIČANJA RATNIH ZLOČINACA

Miletić traži od OHR-a da donese zakon protiv veličanja ratnih zločinaca

Miletić traži od OHR-a da donese zakon protiv veličanja ratnih zločinaca
Foto: Vijesti.ba

Delegat u Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Zlatko Miletić uputio je danas inicijativu Uredu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini za donošenje izmjena i dopuna Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Kao što je i najavio u ragovoru za Vijesti.ba prije tri dana, Miletić je danas zvanično uputio inicijativu visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku.

"Ja ću svakako, evo to sad radim, obratiti se za pomoć Uredu visokog predstavnika u BiH, jer smatram da je to i njegova obaveza, imajući u vidu da je Ured visokog predstavnika isto tako organ UN-a kao što je i Međunarodni sud u Hagu, i imajući u vidu Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, i zamoliti visokog predstavnika za pomoć i da se to pitanje riješi na taj način da eventualno Ured visokog predstavnika nametne zakon iz te oblasti, jer smatram da je zaista smiješno i degutantno da neke evropske zemlje imaju taj zakon gdje je kod njih kažnjivo negiranje genocida, a nije u BiH", kazao je Miletić za Vijesti.ba.

Podsjećamo, delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu usvojili Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH koji je prošle sedmice predložio delegat DF-a u Klubu Hrvata Zlatko Miletić.

Protiv Miletićevog Prijedloga bili su svi srpski delegati, kao i četiri delegata iz reda HDZ-a.

Miletić je delegatima prije glasanja pojasnio da se predloženim zakonom predviđa zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina za izazivanje ili raspirivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje negiranjem presuda međunarodnih i domaćih sudova za ratni zločin ili zločin protiv čovječnosti.(Vijesti.ba)


////////////////////////////////////

27.01.2020.

JAKOB FINCI: NIJE DOVOLJNO SJEĆATI SE HOLOKAUSTA SAMO JEDAN DAN OD 365 DANA U GODINI//////////////////////////

//////////////////////////

/////////////////////////

///////////////////////


////////////////////

27.01.2020.

AKADEMIK MAHMUTĆEHAJIĆ UPOZORAVA : BOŠNJACI NISU NAŠLI ODGOVOR NA ONO ŠTO IM SE DESILO, NI NE TRAŽE GA, A PREŽIVJELI SU HOLOKAUST

27.01.2020.

JAKOB FINCI: ISTORIJA JE UČITELJICA ŽIVOTA, ALI SMO MI LOŠI ĐACI

27.01.2020.

MOST: KADA ĆE ZVIJEZDE RTS-A SLIJEDITI PRIMJER IRANSKIH TV VODITELJKI?

27.01.2020.

SVIJET SPORTA U ŠOKU : KOBE BRYANT I NJEGOVA 13-STA GODIŠNJA KĆERKA POGINULI U PADU HELIKOPTERA

Svijet sporta u šoku : Kobe Bryant i njegova 13-godišnja kćerka poginuli u padu helikoptera

Svijet sporta šokiran je nakon objave kako je jedan od najboljih američkih košarkaša svih vremena Kobe Bryant (41) poginuo u padu helikoptera u Calabasasu, gradu u američkoj saveznoj državi Kalifornija.

Kobe je putovao s još četiri osobe u privatnom helikopteru koji se srušio, a nesreću nitko nije preživio. Tragičnu vijest službeno su potvrdile gradske vlasti Calabasasa. Među ostalima, američki mediji pišu kako je u helikopteru bila i njegova 13-godišnja kći Gianna.

Prema prvim informacijama njegova supruga Vanessa Bryant nije bila među putnicima, kao ni njegove kćeri Natalia, Bianca i Capri.

Jedan od najvećih košarkaša u povijesti

Bryant je smatran jedinim od najboljih NBA košarkaša svih vremena. Cijelu svoju 20-godišnju karijeru je proveo u Los Angeles Lakersima osvojivši pet naslova NBA prvaka (2000, 2001, 2002, 2009, 2010), dva je puta bio MVP finala (2009, 2010), jednom MVP sezone (2008), čak je 17 puta biran za nastup na “All-Star” utakmici, a 11 puta je bio članom najbolje petorke sezone. 

S američkom reprezentacijom osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, te četiri godine kasnije u Londonu.

Karijeru je završio u travnju 2016. godine, a odigrao je 1.346 utakmice i oborio niz rekorda. Sa 33.643 postignuta koša nalazi se na četvrtom mjestu ljestvice svih vremena, a ispred njega su samo Kareem Abdul-Jabbar (38.387), Karl Malone (36.928) i Lebron James (33.655). Upisao je i 7.047 skokova i 6.306 asistencija.

Bryant je rođen u 23. septembraa 1978. u Philadelphiji, a sa šest godine se preselio u Italiju gdje je njegov otac Joe Bryant dobio košarkaši angažman. S trinaest godina Byrant se vratio u Sjedinjene Države, a košarku je počeo igrati u srednjoškolskoj momčadi “Lower Merion High School”.

Na NBA draftu 1996. izabran je kao 13. pick prve runde, a uzeli su ga Charlotte Hornetsi. Međutim, Los Angeles Lakersi su ponudili Hornetsima zamjenu ponudivši im Vladu Divca. Hornetsi su prihvatili ponudu, a Bryant je postao prvi bek koji je direktno iz srednje škole prešao u najjaču ligu na svijetu.

(Kliker.info-Index)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88938880

Powered by Blogger.ba