Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

23.01.2020.

MINISTAR SIGURNOSTI BiH FAHRUDIN RADONČIČ : NEDOSTAJE NAM 1.200 GRANIČNIH POLICAJACA


//////////////////


////////////////////


//////////////////////


/////////////////////

///////////////////////


/////////////////////////

/////////////////////


////////////////////////


//////////////////////


/////////////////////////

23.01.2020.

DENIS BEĆIROVIĆ : NUŽNO DONIJETI ZAKON O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA

23.01.2020.

ODBIJEN IZVJEŠTAJ: DELEGATI KRITIKOVALI PRAVOSUĐE: MILAN TEGELTIJA BRANIO VSTV

23.01.2020.

MIRO LAZOVIĆ: 'DEJTON JE OD BOSNE I HERCEGOVINE NAPRAVIO INVALIDA"

Miro Lazović : “Dayton je od Bosne i Hercegovine napravio invalida,a Komšić je najzaslužniji za nastavak puta ka NATO-u”

Ponovno se sve glasnije govori o potrebi za izmjenama Dejtonskog mirovnog sporazuma. Jesu li promjene neminovne, da li su uopće moguće – pitamo Miru Lazovića, jednog od učesnika pregovora koji su iznjedrili Ustav Bosne i Hercegovine.

Kako komentarišete razgovor između hrvatskog i turskog predsjednika, Zorana Milanovića i Recepa Tayyipa Erdogana, u kojem su govorili o izmjeni Dejtonskog sporazuma?

Ukoliko su tačne te informacije, to tumačim činjenicom da su prilike takve da smo mi u Bosni i Hercegovini taoci Dejtonskog sporazuma koji i u određenoj mjeri proizvodi nestabilnosti u regionu. To je postao problem za funkcionisanje BiH. Mislim da je dobro ako su otvorili takvu priču. Činjenica je da se zadnjih godina ponavlja potreba promjene Dejtonskog sporazuma ili Dayton 2, posebno Aneksa 4.

Ovaj ustavni aražman smo potpisali u novembru 1995. i tada je bilo jasno da se ne može napraviti stabilna i demokratska država. U razgovoru sa Richardom Holbrookeom smo skrenuli pažnju da nije dobar sporazum, a on je rekao morat će te 15 godina živjeti tako i onda će doći vrijeme za promjenu. Mi, evo, živimo to već 25. godina. Dayton je od Bosne i Hercegovine napravio invalida.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je kazao da nema ništa od promjene Dejtonskog sporazuma?

Pamtim kada je Dodik bio protiv Daytona i onda je promijenio mišljenje i vokabular. Podsjećam da je i Matthew Palmer prije nekoliko mjeseci doslovno rekao da Bosna i Hercegovina treba drugačije ustavno uređenje. To je neminovnost.

I visoki predstavnik Valentin Inzko je slično kazao?

Svaki Bosanac i Hercegovac to zna i nije potrebo otkrivati toplu vodu. Svi su diskriminirani samo zavisno na kojim dijelovima, Srbi u Federaciji BiH, a Bošnjaci i Hrvati u Republici Srpskoj.

Zašto se Dodik, da tako kažemo, grčevito bori da ostane Daytona?

Zato što ovakva pozicija njemu i sličnima čuva moć. Svjesni su da ukoliko se realizuje presuda Sejdić-Finci mora se mijenjati ustavni aražman, moraju građani biti u centru, a ne etničke grupe.

Mislim da neće biti Daytona 2, ali će doći do promjene Ustava u jednom evolutivnom putu tokom kretanja prema euroatlantskim integracija. Mi smo po presudi Evropskog suda za ljudska prava morali do sada u Ustav Bosne i Hercegovine ugraditi pojam “građanin”.

Da li bez izmjene Dejtonskog mirovnog sporazuma Bosna i Hercegovina neće moći u Evropsku uniju?

Apsolutno, sa ovakvim Ustavom se ne može u Uniju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će do promjene Ustava BiH doći samo unutrašnjim dogovorom Bošnjaka, Srba i Hrvata?

Bez velikog učešća američke administracije ovdje će se situacija teško mijenjati. Morat će biti i pritisci iz Brisela. Morat će se mijenjati i Izborni zakon, ali ne na način kako neki zagovaraju.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je kazao da bi se uskoro moglo krenuti sa razgovorima o izmjeni Izbornog zakona?

Nije sporno da se treba razgovarati o Izbornom zakonu, ali nema šanse da se mijenja kako je to Čović zacrtao.

Da li je u Brisel otišao ANP?

Nije bitan naziv dokumenta, bitan je sadržaj. Svjestan sam da se iz političkih razloga nije mnogo govorilo (da je dokument ANP) zbog Dodikovog statusa u Republici Srpskoj.

Ovih dana je iz Brisela pozitivno odgovoreno na zahtjev BiH i to je u javnosti dosta slabo prenešeno, što me čudi.

Kakva je uloga Željka Komšića u svemu tome?

Utisak je da se Komšić hrabro postavio i da je kao član Predsjedništva povukao ručnu. Sigurno je kako je postigao uspjeh kada govorimo o nastavku puta ka NATO-u. Kada govorimo o ovom pitanju Komšić je najzaslužniji.

Mnogi su građani Kantona Sarajevo zamjerili SBB-u i DF-u napuštanje “šestorke”. Posebno im je zasmetao potez Željka Komšića. Komentar?

Građani u Sarajevu su na neki način Komšićev potez doživjeli kao prevaru. Za mene nije bilo iznenađenje što je Komšić istupio iz “šestorke”. On je, na neki način, ostavljen po strani od Naše stranke i SDP-a. Ovo je poprilično riskantan potez Komšića i mislim da se može reflektovati na lokalnim izborima, posebno ako DF bude sam išao na izbore.

Da li smatrate da je trenutna Vlada KS radila dobro ili loše?

Ova Vlada ima dobrih i loših poteza. Dobro je što su građanske stranke postale alternativa vladajućima. Najveći vjetar ovoj Vladi su dali stranici i za tim su se poveli i građani.

Loše?

Za kritiku je potez da jedan čovjek raspolaže tolikim sredstvima, 500-600 hiljada KM. To su novci Vlade KS koji su trebali kroz razne programe zadovoljiti interese građana. Kada sam ja bio predsjedavajući Skupštine KS nisam imao mogućnost da raspolažem sa više od 20 hiljada.

Hoće li biti smijenjena ova Vlada KS?

Ako ima 18 “čvrstih” ruku onda će pasti 29. januara.

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić je u Danu uživo kazala kako nije sigurna da SDA, SBB i DF imaju 18 ruku?

Bio sam nedavno na svadbi prijatelja, člana DF-a, i pitao sam neke DF-ovce iz Kantona, koji su tu bili, koliko je to “čvrsto” i oni tvrde da su ti potpisi čvrsti.

 

(Kliker.info-N1)

23.01.2020.

PAPA ODREDIO NASLJEDNIKA KARDINALA PULJIĆA : BISKUP TOMO VUKŠIĆ IMENOVAN ZA KAODJUTORA VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE

Papa odredio nasljednika kardinala Puljića : Biskup Tomo Vukšić imenovan za koadjutora Vrhbosanske nadbiskupije

“Papa Franjo imenovao je nadbiskupa koadjutora Vrhbosanske nadbiskupije, mons. Tomu Vukšića, premjestivši ga sa službe vojnog ordinarija u Bosni i Hercegovini”, objavio je danas  Ured za štampu Svete Stolice.Služba koadjutora znači da će biskup Vukšić u budućnosti naslijediti kardinala Puljića na čelu Vrhbosanske nadbiskupije.

Dr. don Tomo Vukšić je rođen 9. januara  1954. u Studencima, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Nakon što je pohađao filozofsko-teološki studij u Sarajevu, i odslužio vojsku (1977-1978), bio je zaređen za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije u Studencima, 29. juna1980.

Bio je župni vikar u katedrali u Mostaru od 1980. do 1982. Zatim, kao stipendista Propaganda Fide, postigao je magisterij iz ekumenske teologije na Papinskom orijentalnom institutu (1984) te onaj iz kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana (1986). Od 1986 do 1988 vršio je službu tajnika Biskupije i biskupa Pavla Žanića.

Poslije toga bio je pitomac Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu (1988-1991), i ponovno student na Papinskom orijentalnom institutu, gdje je postigao doktorat (1991) tezom: „Odnosi među katolicima i pravoslavcima u Bosni i Hercegovini od 1878. do 1903.“

Vrativši se u domovinu, bio je pročelnik Teološkog instituta u Mostaru (od 1991 do 1994); predavač na Teološkom institutu u Dubrovniku (1992-1997); vicerektor Bogoslovije u Sarajevu (od 1993. do 1998.); sudski vikar u Mostarsko-Duvanjskoj biskupiji (1993-2009); ravnatelj Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (od 1998 do 2005), član Mješovitoga povjerenstva za primjenu Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine.

Sada je generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije (od 2009), profesor patrologije i ekumenske teologije na Bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, profesor patrologije i ekumenske teologije na Teološkom institutu u Mostaru (od 1991).

Odlično poznaje talijanski jezik; zna također njemački i francuski. Autor je brojnih i cijenjenih publikacija iz teologije, kanonskoga prava, povijesti Crkve, suvremenih pitanja. Prvim vojnim ordinarijem u Bosni i Hercegovini imenovao ga je papa Benedikt XVI. 1. februara 2011. 

(Kliker.info-Bljesak)

23.01.2020.

ZORAN PUSIĆ : HOLOKAUST, SPOMENICI, SJEĆANJE

23.01.2020.

ŠTA KOČI DOGOVOR O ROMINGU NA ZAPADNOM BALKANU?

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88938825

Powered by Blogger.ba