Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

11.01.2020.

OHR: BH. ENTITET RS-A NIJE DRŽAVA, O SVEMU ĆE BITI OBAVJEŠTEN UN

OHR: RS nije država, o svemu će biti obaviješten UN

OHR: RS nije država, o svemu će biti obaviješten UN
Foto: Vijesti.ba

OHR želi da se osvrne na sračunato pogrešne izjave i poteze, prije svega nekih organa vlasti Republike Srpske, kojima smo u posljednjih nekoliko dana svjedočili u vezi sa neustavnim obilježavanjem Dana RS 9. januara.

Proslavljanje Dana RS 9. januara pokazuje očigledno nepoštivanje vladavine prava i otvoreno nepoštivanje sudskih odluka. Ustavni sud BiH odlučivao je o usklađenosti 9. januara kao Dana RS sa Ustavom BiH te utvrdio da je obilježavanje tog dana neustavno. 

Ponovivši da se ne protivi Danu RS ukoliko se on organizira i obilježava u skladu sa postojećim zakonskim okvirom, visoki predstavnik Valentin Inzko konstatirao je da je “poštivanje vladavine prava preduslov za svaku modernu demokratiju. Vladavina prava nije švedski stol koji daje mogućnost izbora. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati u cijeloj BiH.” Nadalje je istakao da je “obilježavanje Dana RS na način koji vrijeđa ili pak zastrašuje druge građane, uključujući i povratničke zajednice, van svakog razuma i da ga nadležni pravosudni organi moraju sankcionirati.”

U posljednjih nekoliko dana takođe smo često bili svjedoci pogrešnog predstavljanja statusa države Bosne i Hercegovine i odnosa između entiteta i države. Ustav jasno definira Bosnu i Hercegovinu kao državu koja se sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske. Ona nije sastavljena od dva entiteta, kao što se uporno i pogrešno tvrdi. “Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, čiji suverenitet i teritorijalni integritet su zagarantirani Općim okvirnim sporazumom za mir, Ustavom BiH i međunarodnim pravom – dakle upravo ono što entiteti nisu. Sukladno tome, Republika Srpska nije država, kao što tvrdi član Predsjedništva Dodik. U skladu sa Mirovnim sporazumom, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje samo na osnovu Ustava BiH. Entiteti nisu države, bez obzira na to koliko neko tvrdio suprotno," rekao je visoki predstavnik Inzko. Stoga će o netačnim tvrdnjama o državnosti RS biti izviješteno Vijeće sigurnosti UN.

Konačno, bez obzira na pokušaje izvrtanja činjenica o državnom pravosuđu, ono je čvrsto utemeljeno u Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu. “Ustavni sud je ključna daytonska institucija sa isključivom nadležnošću za rješavanje sporova između različitih nivoa vlasti. Prisustvo međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH u Daytonu su podržali svi i ono ostaje od ključne važnosti kada se osporavaju sami temelji Ustava. Nepoštivanje vladavine prava u slučaju neustavnog obilježavanja Dana RS devetog januara veoma je glasan argument za nastavak postojećih aranžmana", rekao je visoki predstavnik Inzko.

 


(Vijesti.ba )

11.01.2020.

VOJIN PAVLOVIĆ POKUŠAVA IZAZVATI SUKOB, PRAVOSUĐE MORA REAGOVATI

Smajić: Pavlović pokušava izazvati sukob, pravosuđe mora reagovati

Smajić: Pavlović pokušava izazvati sukob, pravosuđe mora reagovati
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Nedib Smajić osudio je današnje postavljanje plakata s likom presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića na nekoliko oglasnih mjesta u Srebrenici.

Podsjetimo, plakate s natpisima "Genocida nije bilo" i "Bog te poživio i zdrav nam bio" polijepili su aktivisti Udruženja građana "Istočna alternativa", na čelu s predsjednikom tog udruženja Vojinom Pavlovićem.

- Pavlović vjerovatno pokušava izazvati neke sukobe, ali hvala Bogu, narod je toga svjestan. Mislim da mu ne treba davati preveliku pažnju. Imaju nadležni organi koji zaista trebaju početi da rade svoj posao i da se njim pozabave - ističe Smajić u razgovoru za Vijesti.ba.

Naglašava da je, kao predsjednik Skupštine opštine, u više navrata od Pavlovića dobijao zahtjeve za postavljanje spornih spomenika, bisti…

- On to svjesno radi u Srebrenici, međutim u drugim područjima to ni ne pokušava. Očito mu je krajnji cilj napraviti pometnju i izazvati sukobe u Srebrenici. Ovim činom Pavlović potpiruje mržnju i uznemirava žrtve genocida, i ovakvim se provokacijama jednom zauvijek mora stati ukraj - smatra Smajić.

Naš sagovornik pozvao je nadležne organe, Sud i Tužilaštvo BiH da se uključe u ovakve slučajeve, da protiv odgovornih osoba pokrenu postupke i sankcionišu ih.

- Na kraju krajeva, iskreno se nadam da je gospodin Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, svjestan slučajeva negiranja genocida i da će iskoristiti svoje ovlasti i konačno nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida - dodaje Smajić.

Lijepljenje plakata s likom ratnih zločinaca, ocjenjuje, jasna je poruka da Bošnjaci jednostavno nisu dobrodošli na ovim prostorima.

- Zaista je vrijeme da se ovakve osobe sankcionišu i da konačno počnemo raditi i živjeti zajedno - potcrtao je Smajić.

Pozvao je i lokalne predstavnike vlasti srpske nacionalnosti u Srebrenici da osude ovakav čin, i poduzmu sve kako se slične stvari u budućnosti više ne bi dešavale.

Smajić je na kraju dodao kako bi znatno lakše po povratnike bošnjačke nacionalnosti bilo da je na čelu lokalne administracije čovjek koji ne negira genocid u Srebrenici.

- Svjesni te situacije, mi smo u Srebrenici postigli jedinstvo i akobogda na izborima ove godine izabrat ćemo načelnika koji ne negira genocid. A onda ćemo se sasvim sigurno znatno lakše suprotstavljati i boriti s ovakvim stvarima - zaključio je Smajić u razgovoru za Vijesti.ba.

D.K.

(Vijesti.ba)

11.01.2020.

ANALITIČARI: HOĆE LI HRVATSKA SA ČELA EU PODRŽATI BLOKADE HDZ-A////////////////////
/////////////////////////


////////////////////////


//////////////////////

///////////////////////

11.01.2020.

SRAMOTNO: ČETNICI U SREBRENICI LIJEPILI PLAKATE RATNOG ZLOČINCA RATKA MLADIĆA SA PORUKOM "GENOCIDA NIJE BILO"


/////////////////////////


////////////////////////


///////////////////////

////////////////////


///////////////////

////////////////////


////////////////////


//////////////////////

//////////

11.01.2020.

DAN KADA JE STRADAO MOZAK!

Dan kada je stradao mozak!


Dan kada je stradao mozak!

Foto: N1

Selektivno pamćenje i revizija historijskih događaja od mladih čini intelektualne invalide a oni koji se pobune intelektualnom getu bivaju brutalno ubijeni, premlaćeni ili stoje u redovima pred konzulatima i ambasadama nadajući da će ih ih vize odvesti daleko od mentalnog silovanja.

Čudan je taj imaginarni svijet fikcija i laži. Kreiraš događaje iz prošlosti u vlastitom umu, onako kako ti to želiš, po vlastitom nahođenju. Vidiš a očiju nemaš i ne želiš njima da vidiš. Slijepac si. Premda se majka priroda pobrinula da jasno vidiš. Dato ti je nešto što svjesno odbijaš. Na tome bi vam pozavidio i sam Homer. Čuješ a praviš se da su ti uši začepljenje jer ne želiš njima da čuješ. Od svoga tijela praviš bolestan organizam, koji će prije ili kasnije kolapsati. Ne primjećuješ da se u jednom takvom svijetu najveća šteta čini upravo prema tvom vlastitom mozgu u kome caruju iluzije i obmane, nemoral, nedostižni ideali i netačna tumačenja. U težim slučajevima niti psihopatološka oboljenja poput šizofrenije nisu isključena. Postaješ invalid bolesnog uma, premda svjesno se opredjeljujući.

Danas 9. januara, na takozvani Dan bh entiteta RSa, kada se moje bivše komšije probude i upute na Trg Krajine u Banjaluci, zasigurno se neće upitati gdje su im nekadašnje komšije. Zašto bi se i upitale kada je ljepše živjeti u nekom tamo imaginarnom svijetu koji nema veze sa stvarnošću. U takvom poremećenom svijetu njihove komšije nikada, tu pored njih, nisu ni živjele. Niti su pobijene, niti etnički očišćene, niti razasute širom svijeta. Da, tako to izgleda u poremećenom svijetu gdje se ne vidi ono što se prije i dogodilo i vidilo i gdje se ne čuje ono što bi trebalo da se čuje.

Pomračenje uma ili bolje rečeno šizofrenija ima svoju cijenu i posljedice. Trideset godina nakon završetka rata srpskom narodu nije bilo dovoljno da se suoči sa svojom vlastitom prošlošću ili bolje rečeno da se obračuna sa njom. Srpskom narodu se na silu oduzima njegova autentičnost. Istom tom narodu, koji se herojski borio protiv fašizma ’41-45,  danas su problem postali upravo pripadnici vlastitog naroda. Nakon gotovo 75 godina Draža Mihajlović i njemu slični otpadnici srpskog naroda ponovo postaju heroji. Presuđeni ratni zločinci iz posljednjeg rata se glorifikuju, ulice se preimenuju po četničkim komandantima, revalorizira se četnički pokret a njihovi zločini se minorizuju. U okruženju geta odgajaju se mladi ljudi. Mladi postaju zatočenici nedjela svojih očeva i djedova a ne bi trebali da ispaštaju radi toga. Oni ih danas uče kako je antifašizam floskula premda se čitav svijet zasniva na antifašističkim vrijednostima i temeljima. Selektivno pamćenje i revizija historijskih događaja od mladih čini intelektualne invalide a oni koji se pobune intelektualnom getu bivaju brutalno ubijeni, premlaćeni ili stoje u redovima pred konzulatima i ambasadama nadajući da će ih ih vize odvesti daleko od mentalnog silovanja.

Ilustracija: Šukrija Meholjić

Zato vas pitam otvoreno što to vi danas slavite? Parodiju kiča i svega onoga što skrivate, lažete, niti želite da vidite niti da čujete? Sretno vam bilo u tom mentalnom ludilu u kome nema ozdravljenja društva i njegovog srastanja u zdrav organizam bez zdrave katarze. A valja se iz tog svijeta iluzija, prije ili kasnije, vratiti nazad u stvarnost! Za neke je to već prekasno jer su postali bogalji!

11.01.2020.

TKO JE IZDAO BOSNU I HERCEGOVINU IZDATI ĆE I HRVATSKU

11.01.2020.

MILORADA DODIKA BI MOGLE SKUPO KOŠTATI OVE RIJEČI

DODIKA MI MOGLE SKUPO KOŠTATI OVE RIJEČI: "U narednoj deceniji Republika Srpska i Srbija biće jedna država..." (VIDEO)

Mi, koji smo danas na funkcijama, moramo da ostavimo, kao vlasništvo budućim generacijama upravo taj cilj. Јer, razumjeli smo i shvatili da bez slobode, bez države, nema ni života na ovim prostorima - kaže Dodik.


Image result for karikature milorada dodika fotos

Ako je Srbima išta jasno od onoga što se dogodilo u posljednje dvije decenije, to je da bi ovaj vijek trebalo da obilježe integracije na prostorima gdje živimo i naša odbrana gdje god živimo, a u narednoj deceniji Republika Srpska će biti - ako ne nezavisna, onda u jačem jedinstvu sa Srbijom, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, odgovarajući na pitanje koji su najvažniji zadaci srpskog naroda u narednoj deceniji i cijelom 21. vijeku.

- Ta integracija podrazumijeva da ćemo u ovom vijeku veoma otvoreno zahtijevati da Republika Srpska i Srbija budu jedan državni oblik i da ne bi trebalo da se snebivamo da to govorimo. Mi, koji smo danas na funkcijama, moramo da ostavimo, kao vlasništvo budućim generacijama upravo taj cilj. Јer, razumjeli smo i shvatili da bez slobode, bez države, nema ni života na ovim prostorima - kaže Dodik.

Pred Srbima vijek odbrane i decenija jedinstva

Primjerima položaja Srba u Hrvatskoj, Federaciji BiH, Sloveniji, u kojoj Srbi navodno ne mogu da dobiju ni status nacionalne manjine, ali i posljednja dešavanja u Crnoj Gori, srpski član Predsjedništva BiH koristi kako bi ilustrovao svoju tezu da srpski narod ne može da ostvari slobodu bez države:

- Naši prethodnici su, u prošlosti, možda morali da o tome ćute. Mi ne moramo. Smatramo, dakle, da nam je učinjena nepravda, da smo stradalnički narod i da taj narod ima pravo na svoju slobodu, a ta sloboda izražava i potrebu, i odluku gdje će ko da živi i kako će da živi.

Dodik kaže da Republiku Srpsku za deset godina vidi, ako ne kao samostalnu državu, onda svakako što bliže državnom jedinstvu sa Srbijom:

- Vidim je i ekonomski ojačanu, sa jasnim politikama i stavovima. Vidim je bez intervencionizma međunarodne zajednice ili pokušaja intervencionizma. Toga danas ima sve manje. Vidim je kao zemlju koja će biti ponos ljudima koji ovde žive. Republika Srpska ima resurse i ne bježimo od toga da imamo šansu. Naša nemogućnost da Srpsku izgradimo boljom nego što je danas ležala je u sprečavanju međunarodnog faktora da se ona razvija.

Dodik tvrdi da Srbi nisu imali slobodan okvir za razvoj države, kao neki drugi:

- Evo jedan primjer - mi nemamo slobodan pristup finansijskim tržištima u Evropi. Na svu sreću za nas Srbe, finansijsko tržište u Evropi nije jedino koje nam stoji na raspolaganju. Danas je Istok taj kome treba da se okrenemo i bez ikakvih oklijevanja sa njima pokušamo da izgradimo projekte koji će izgraditi bolju i srećniju Republiku Srpsku.

11.01.2020.

GRAĐANI SREBRENICE I VIŠEGRADA O NACIONALISTIČKIM INCIDENTIMA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88938926

Powered by Blogger.ba