Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

02.01.2020.

BEOGRAD : NAVIJAČI CRVENE ZVEZDE ZAPALILI ZASTAVU CRNE GORE U ZNAK PROTESTA

02.01.2020.

NENAD ČANAK: RADIJE U PAKAO, NEGO U RAJ U KOJEM SU PREDVODNICI IRINEJ ILI AMFILOHIJE

Čanak: Radije u pakao, nego u raj u kojem su predvodnici Irinej ili Amfilohije

Čanak: Radije u pakao, nego u raj u kojem su predvodnici Irinej ili Amfilohije
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da je "uloga Srpske pravoslavne crkve u opravdavanju nasrtaja na Crnu Goru" danas mnogo veća nego 1990-ih godina.

Čanak je za crnogorski portal CDM rekao da posljednja zbivanja u Crnoj Gori "ne bi poistovjećivao sa devedesetim jer historijski konteksti nisu ni slični", ali da ih "sigurno povezuje zloupotreba nacionalnih osjećanja dijela Srba van Srbije u cilju sprovođenja ekspanzionističke politike velikosrpske provenijencije".

"Razlike su značajne jer, recimo, devedesetih nacional-socijalistički režim u Beogradu nije išao za razbijanjem SFR Jugoslavije, nego za preuzimanjem SFRJ ili njenog najvećeg dijela i konstituisanja u velikosrpsku centralizovanu tvorevinu. Danas je u pitanju manipulacija ostacima velikosrpske politike u interesu stvaranja nepotopivog nosača aviona na Balkanu za potrebe aktuelnog ruskog režima", ocijenio je Čanak.

Po njegovim riječima, to što je danas Crna Gora članica NATO-a, u velikoj mjeri odvraća kojekakve paravojne "parapatriotske" organizacije od direktnog angažovanja.

"S druge strane, uloga SPC-a u opravdavanju nasrtaja na Crnu Goru je mnogo veća nego devedesetih. Tako da, kada se sve sagleda, okolnosti jesu drugačije, ali pogonsko gorivo nije", kazao je Čanak.

Dodao je da je "SPC 1920. godine u cilju unitarističkog jugoslovenstva formirao tadašnji unitaristički režim pod vodstvom kralja Aleksandra Karadjordjevića".

"Jugoslovenski unitarizam je suštinski bio velikosrpski centralizam s lažnom ličnom kartom. I zato je centralizacija crkve bila za njega značajna kao moćan alat 'osrbljivanja novih teritorija u novoj državi'. Tu svoju ulogu taj alat nikada nije ni mijenjao", smatra Čanak.

"Kao što je u Sovjetskom Savezu Ruska pravoslavna crkva još sedamdesetih godina prošlog vijeka njegovana u neruskim dijelovima SSSR-a kao instrument rusifikacije, isti model se danas koristi u svojoj minijaturi i na Balkanu u vidu SPC-a", naveo je on.

Dodao je da površnom posmatraču sadašnja zbivanja u Crnoj Gori mogu izgledati kao borba za imovinu "i prateća neplaćanja poreza", ali "dubinski otpor leži u dokidanju značajnog instrumenta unitarnog projekta započetog od Aleksandra Karađorđevića, a nastavljanog dugom linijom raznih političkih opcija do Slobodana Miloševića, Vojislava Koštunice i ostalih naših savremenika".

"U političkoj praksi to znači antievropejstvo, antizapadni i suštinski antirazvojni i antidemokratski koncept u kojem će centralizovana nad-država volju sprovoditi silom, a centralizovana pravoslavna crkva tu silu opravdavati iz svog koruptivnog razloga", rekao je Čanak, prenijela je LSV.

Povodom pisanja pojedinih medija iz Srbije da potpisnici "Apela protiv ugrožavanja mira u Crnoj Gori" predstavljaju "listu vječnog srama", Čanak je rekao da bi, što se njega tiče, "uz sve anateme SPC-a", otišao "daleko radije u pakao u tom društvu, nego u raj u koloni na čijem je čelu bio neki Irinej ili Amfilohije".

Ocijenio je da su velikosrpske ambicije u političkom smislu "kao gripa": "Pojavljuju se ciklično, pa ako se ne zna o čemu se radi odnesu nebrojene živote, kao 'španska groznica' poslije Prvog svjetskog rata. Ili budu laka prehlada, ako se ljudi na vrijeme vakcinišu".

"Drugim riječima, takve ideje će se, uz nadriljekare, vračare i zastupnike stava da je zemlja ravna ploča, uvijek pojavljivati. Jedino im se nikada više ne smije dozvoliti da budu dominantni", poručio je Čanak.(Vijesti.ba / Beta)

02.01.2020.

VUK DRAŠKOVIĆ: I VOJSKA KOJA JE NA MOJKOVCU IZGINULA ZA SRBIJU ZVALA SE CRNOGORSKA VOJSKA

02.01.2020.

ZAŠTO MARINKU ČAVARI SMETA GRAĐANSKA BiH?

Zašto Marinku Čavari smeta građanska BiH?


Zašto Marinku Čavari smeta građanska BiH?
Foto bljesak.info

Marinko Čavara, osvjedočeni HDZ-ov politički manipulant, nas pokušava učiti kako trebamo birati izvorne predstavnike iz svog naroda što je u potpunoj kontradiktornosti sa europskim izbornim standardima. Naravno da se na narednim izborima ovakvim etno-principom želi osigurati povoljniji položaj etnonacionalnih stranaka a time i ovladavanje sa ostatkom javnih resursa, koji su bar za sada izbjegli sudbinu mostarskog Aluminija.

Izborni zakon je za predsjednika Federacije BiH Marinka Čavaru jedna velika noćna mora. Već na prvi dan Nove 2020. godine krenuo je u ofanzivu osuđujući „nastojanja i pokušaje probosanske političke opcije da traži rješenje u kome se, kako on tvrdi, omogućava apsolutna dominacija jednog naroda u BiH i Federaciji“. Notorna laž HDZ-ovog političkog manipulatora koji ni jednom jedinom riječju nije oglasio o razlozima propadanja nekadašnjeg bh. giganta, mostarskog Aluminija na čijem su se čelu od 1992. nalaze pripadnici „njegovog“ naroda i „njegovi“ nezajažljivi stranački predstavnici. Ili osjećaj osobne odgovornosti zbog sve manjeg broja i iseljavanja Hrvata iz BiH?

Ako Marinko zaista voli svoju domovinu, zašto mu onda smeta prefiks probosanske? Zar on, kao jedan od vodećih političara u BiH, ne bi trebao raditi u interesu jačanja vlastite države i bh. institucija? Ili mu je pak BiH rezervna domovina?

Uostalom prefiks probosanske mogao bi se zamijeniti i sa terminom proeuropske, za koju se njegov stranački šef Dragan Čović tako zdušno zalaže. Zar u Mišljenju Europske unije (EU) o pristupu BiH u EU, ista ta EU ne daje prednost građanskom konceptu u odnosu na etnonacionalni? Zar nam Europski sud za ljudska prava u Strazburu nije utvrdio kako postoji sistemska diskriminacija u BiH te naložio prestanak politike u kome se konstitutivnim daju veća prava od građana i Ostalih koji su u Daytonskom sporazumu takođe ustavotvorni čimbenici zajedno sa Srbima, Bošnjacima i Hrvatima? U čemu je problem Marinko i što je to što te žulja u reformi Izbornog zakona shodno preporukama i mišljenju EU?

Marinko Čavara, osvjedočeni HDZ-ov politički manipulant, nas pokušava učiti kako trebamo birati izvorne predstavnike iz svog naroda što je u potpunoj kontradiktornosti sa europskim izbornim standardima. Naravno da se na narednim izborima ovakvim etno-principom želi osigurati povoljniji položaj etnonacionalnih stranaka a time i ovladavanje sa ostatkom javnih resursa, koji su bar za sada izbjegli sudbinu mostarskog Aluminija.

Čavarin HDZ vidi svoju šansu da progura etnonacionalni koncept izmjena Izbornog zakona BiH u narednom šestomjesečnom periodu kada Republika Hrvatska predsjedava Vijećem EU a u tom kontekstu je održan i nedavni sastanak predstavnika HDZ BiH i HDZ Hrvatske na najvišem nivou. Zato se u štampi pompezno pokušava nametnuti utisak kako je naredni period predsjedavanja Republike Hrvatske Vijećem ključan za BiH a u stvari radi se o pripremi terena HDZ-ovih pritisaka na ustupke čime se teži daljem slabljenju bh. institucija što je je u potpunoj suprotnosti sa preporukama Evropske komisije u pristupanju BiH u EU. Evropska komisija u svojim preporukama zahtjeva od nadležnih bh. vlasti da preduzmu značajne napore na jačanju bh. institucija kao garanta demokratije, vladavine prava, ljudskih prava, te poštivanja i zaštite manjina. Preporuke Evropske komisije HDZ BiH potiskuje u sasvim drugi plan.

Čavari i njemu sličnim treba jasno poručiti da većina bh. građana nema problema ko će se nalaziti na čelu države. Bio to Hrvat, Bošnjak, Srbin ili neko drugi. Građanski princip izbora legitimnih predstavnika im daje mogućnost da biraju u prvom redu poštene i kompetentne političare koji će raditi u interesu države i bh. građana. I to je upravo ono što smeta današnjoj političkoj klijenteli koja ćuti o pljački mostarskog Aluminija i gašenju nekadašnjeg bh. giganta. Otuda nas ne treba čuditi šutnja nadležnih u Tužilaštvu BiH koji umjesto procesuiranja odgovornih HDZ-zvaničnika u ovoj aferi licemjerno podiže optužnicu protiv onih koji ukazuju na kriminal i korupciju poput nekadašnjeg ministra sigurnosti Dragana Mektića. Sprega politike, kriminala i pravosuđa je očita i nedvosmislena.

Zato se i HDZ-ov etnonacionalni koncept izmjena Izbornog zakona BiH ne može posmatrati drugačije nego pokušaj da se onemogući vladavina prava i izbjegne pravda za počinjen privredni kriminal i korupciju u periodu njihove vladavine.

02.01.2020.

KAKO JE ZADNJIH DESET GODINA NA INTERNETU PROMJENILO NAŠU STVARNOST

02.01.2020.

GODINA ZA NAMA U NEKOLIKO RIJEČI

02.01.2020.

INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA KANADA: POZIV DA SE 9. JANUAR OBILJEŽAVA KAO DAN POČETKA AGRESIJE NA BiH

02.01.2020.

PROF.DR. SLAVO KUKIĆ : DOBRA JE 2019. KAKVA BI MOGLA BITI 2020.

02.01.2020.

MOSTARSKI ALUMINIJ PODIJELIO OTKAZE ZA PREOSTALA 362 RADNIKA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88938544

Powered by Blogger.ba