Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

06.12.2019.

DIPLOMATSKO PODSTICANJE DO KONAČNIH IZBORA U MOSTARU

06.12.2019.

BRANISLAV BORENOVIĆ SA SENATORIMA U VAŠINGTONU

Borenović sa senatorima u Vašingtonu

Borenović sa senatorima u Vašingtonu
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović učestvuje u Vašingtonu na Forumu Međunarodne demokratske unije (IDU), svjetske asocijacije stranaka desnog centra.

Učešće na Forumu uzelo je preko 70 delegacija iz cijelog svijeta, uključujući američke republikance predsjednika Trampa, Konzervativnu stranku Velike Britanije premijera Džonsona, njemačke demohrišćane Angele Merkel i druge.

Tokom Foruma, Borenović se susreo sa uticajnim američkim senatorima Patrikom Tumijem iz Pensilvanije, Todom Jangom iz Indijane i Džonom Barosom iz Vajominga, s kojima je razgovarao o ekonomskim, bezbjednosnim i drugim izazovima s kojima se suočavamo, sa akcentom na izraženu korupciju, migrantsku krizu i integracijske procese.

“Kroz članstvo u Međunarodnoj demokratskoj uniji ostvarujemo i održavamo kontakte koje u budućnosti biti važni za bolju poziciju naše zemlje i naroda u svijetu. Senatori su izuzetno zainteresovani za situaciju u BiH, stepen razvijenosti vladavine prava, ekonomski napredak, ali posebno za migrantsku krizu koja pogađa ne samo BiH, nego i region i Evropu”, rekao je Borenović.

On predstavlja Partiju demokratskog progresa na Izvršnom odboru Međunarodne demokratske unije, tijelu koji usvaja odluke i politike koje sprovode stranke članice, čime se u određenoj mjeri kreiraju i politički tokovi u svijetu:

“Redovno učešče na Forumu IDU potvrda je statusa koji PDP uživa u ovoj organizaciji i mogućnost ostvarivanja još jače i uspješnije saradnje sa najznačajnijim svjetskim strankama”, istakao je Borenović.

Podsjećamo, ova najuticajnija svjetska asocijacija političkih stranaka je u aprilu ove godine, na inicijativu PDP-a, usvojila Deklaraciju o BiH, koja govori o potrebi izmjene Izbornog zakona, efikasnog rada pravosuđa i nepristrasnog rada javnih medija.


(Vijesti.ba)

06.12.2019.

KATHLLEEN KAVALEC: GENOCID SE NE SMIJE ZABORAVITI

Kavalec: Genocid se ne smije zaboraviti

Kavalec: Genocid se ne smije zaboraviti
Foto: Avaz - Vijesti.ba

Polažući cvijeće i odajući počast žrtvama genocida u Memorijalnom centru Potočari, šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec  danas je kazala da se genocid u Srebrenici ne smije zaboraviti i da se uvijek i svuda mora govoriti o onome što se ovdje dogodilo u julu 1995. godine.

Dodala je da OSCE, uz svoje redovne obaveze, dosta radi na pomirenju i toleranciji te nastojanju da se implementiraju sve sudske odluke o ratnim zločinima.

Osim posjete uredu OSCE-a u Srebrenici, ona je razgovarala s predstavnicima lokalne zajednice, vjerskim institucijama i članicama udruženja srebreničkih majki.(Vijesti.ba / Avaz)

06.12.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ : RAZOČARANI SMO NEČOVJEČNIM POSTUPANJEM HRVATSKE PREMA NIGERIJSKIM STUDENTIMA

06.12.2019.

NATO ISTRAŽIVANJE: DEZINFORMISANJE SVE JEFTINIJE I RASPROSTRANJENIJE

06.12.2019.

ČLAN ŠVEDSKE AKADEMIJE PETER ENGLUND BOJKOTUJE DODJELU NOBELOVE NAGRADE ZBOG PETERA HANDKEA

////////////////////////

06.12.2019.

EMIR SULJAGIĆ UOČI PROTESTA U ŠTOKHOLMU: NEĆE NAS UĆUTKATI

06.12.2019.

NACI-FAŠISTA I KONTROVERZNI PISAC PETER HANDKE KRIJE SVOJE PORIJEKLO I NE PRIZNAJE PRESUDE HAŠKOG SUDA U HAGU, JER JE VELIKI FAŠISTA ZAJEDNO SA ONIMA KOJI MU DODJELUJU NOBELOVU NAGRADU


/////////////////////////

////////////////////////////


////////////////////////////


//////////////////////

////////////////////////

///////////////////////

U toku sjednica VM BiH

Đuro Knežević na čelu SIPA-e

////////////////////////

///////////////////////


/////////////////////


/////////////////////////


//////////////////////

06.12.2019.

BRITANSKI HISTORIČAR MARKO ATTILAHOARE : PRELAZAK NA ISLAM BOSANCE NIJE UČINIO MANJE EVROPSKIM

06.12.2019.

KRAJ PRIČE ZAJEDNO SA KRAJEM GODINE: ALUMINIJ URUČUJE OTKAZE PREOSTALIM RADNICIMA

Kraj priče zajedno sa krajem godine: Aluminij uručuje otkaze preostalim radnicima

Priče o prepakiranju Aluminija i pokretanju proizvodnje na tržišnim osnovama, pronalasku strateškog partnera niti u jednom trenutku nisu imale realnu osnovu.

Kako je Klix.ba pisao još 18. jula tada prezentirani optimistički scenariji nisu imali dodira s realnošću i trebali su samo kupiti vrijeme političkim elitama koji su se tih dana našli na meti nezadovoljnih radnika, ali i javnosti koja je nakon desetljeća sljepila naglo progledala.
 
Nakon otkaza početkom decembra za oko 500 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom, narednih mjeseci Aluminij je zapošljavao 360 radnika. Oni su dobivali plaću od 800 KM, ali ni za to više nema novca niti smisla. Aluminijeva priča, ja po svemu sudeći završena, ali i dovoljno daleko od bolnog gašenja struje 10. jula da je preostali radnici i hercegovačka javnost mogu podnijeti.

Da je više pameti bilo i osjećaja odgovornosti, Aluminij je u stečaj trebao otići u decembru prošle godine. Tad smo pisali da je realan scenarij “projektovani stečaj” i da on vjerovatno izbjegao likvidaciju kompanije, epilog koji je sad potpuno izvjestan.
 
Zavjesa pada s krajem godine, radnici će dobiti svoju decembarsku platu, a Vlada Federacije BiH osigurat će sredstva za otpremnine. Od “prepakiranog” Aluminija ostat će vjerovatno samo prazne hale i fabrički krug i sve će podsjećati na epilog koji je dvadesetak godina ranije prošao njegov komšija, najveća kompanija u hercegovačkoj historiji, mostarski Soko.

Aluminij je najdugovječnija mostarska industrijska priča naslijeđena iz bivše države koja 24 godine poslije rata zatvara svoja vrata. Nekad je to bio gigant svjetskih razmjera, zaokružena cjelina od rudnika boksita preko fabrike glinice do elektrolize.
 
Danas se vidi dan kad će posljednji radnik ugasiti svjetlo i zaključati vrata. Vrata koja je na većini sličnih mostarskih firmi koji mjesec ili godinu kasnije skinuo neki sakupljač sekundarnih sirovina.
 
(Klix)
06.12.2019.

ZDF - OČARAVAJUĆE PLAVE OČI JOSIPA BROZA TITA

ZDF – OČARAVAJUĆE PLAVE OČI JOSIPA BROZA TITA////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


Zoran Pusić: VAŽNOST EUROPSKOG SJEĆANJA ZA BUDUĆNOST EUROPE


///////////////////////////

Hrvatska policija kidnapovala nigerijske studente i prebacila ih u BiH!


///////////////////////


RASIZAM


///////////////////////////////////

Hana Ćurak: Novogodišnja recitacija

06.12.2019.

LJUDI SA SUMNJIVIM NOVCEM

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76397441

Powered by Blogger.ba