Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.12.2019.

RASIZAM, FAŠIZAM, SUROVOST

31.12.2019.

ZAŠTO SMO POTPISALI APEL PODRŠKE CRNOJ GORI

31.12.2019.

PORUKA SRBIJI: "NIJE OVO 1992"

31.12.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ : JEDNAKA PRAVA SVIM GRAĐANKAMA I GRAĐANIMA BiH

Komšić: Jednaka prava svim građankama i građanima BIH

Komšić: Jednaka prava svim građankama i građanima BIH
Željko Komšić

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je čestitku Bosancima i Hercegovcima povodom nastupajuće 2020. godine

“Drage građanke i građani Bosne i Hercegovine, godina koju ostavljamo iza sebe bila je puna izazova i promjena.

U narednoj godini potrudimo se da budemo bolji ljudi, bolji prijatelji, bolje komšije. Ostavimo sve ono loše iza sebe. Slušajmo više jedni druge i uvažavajmo se međusobno. Pomozimo onima koji su sami i u stanju potrebe, samo tako ćemo izgraditi bolje i jednako društvo za sve nas.

Moje iskrene želje svima vama, dragi moji Bosanci i Hercegovci, jesu dobro zdravlje i mnogo uspjeha u 2020. godini. Želja mi je da u narednom periodu ubrzamo reformske procese u našoj zemlji, procese koji će svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine omogućiti jednaka prava i bolje okruženje za život.

Vjerujem da ćemo radeći zajedno postići veliki uspjeh za našu Bosnu i Hercegovinu. Sretna vam Nova 2020. godina”.(Vijesti.ba )

31.12.2019.

PREDSJEDNIK BORS-A MILOMIR SAVČIĆ OPTUŽEN ZA POMAGANJE U GENOCIDU U SREBRENICI

31.12.2019.

SRBIJA PRIJETI, ALI NA TERITORIJI BiH JE VOJNA MISIJA EU KOJU PODRŽAVA NATO

Srbija prijeti, ali na teritoriji BiH je vojna misija EU koju podržava NATO

Srbija prijeti, ali na teritoriji BiH je vojna misija EU koju podržava NATO
Foto

Stavovi usvojeni u Strategiji odbrane Srbije mogli bi se tumačiti kao prijetnja susjedima i regionalnoj stabilnosti. Smatra ovo Kurt Bassuener stručnjak Savjeta za politiku demokratizacije sa sjedištem u Berlinu.

- Nažalost, takva retorika kao da je postala uobičajena, jer se slično može čuti od Viktora Orbana (premijer Mađarske) koji je Vučiću jedan od najbližih lidera Evropske unije. Ne treba se vraćati daleko u prošlost da biste uvidjeli koliko je takva politika bila štetna po Srbiju i Srbe širom regiona. O tome bi najbolje mogli da znaju obični građani kosovski Srbi severno i južno od rijeke Ibar. Često su se mogli čuti stavovi sa najviših pozicija zvaničnika da svrha uopšte nisu ljudi – nego teritorija, kaže Bassuener za Glas Amerike i dodaje:

- Sigurno je da politika zvaničnog Beograda navodi Milorada Dodika da pojačava svoje autoritarne tendencije. Treba se međutim zapitati i kako primijeniti takvu politiku – jer je BiH i dalje u nadležnosti Savjeta bezbjednosti UN. Na njenoj teritoriji nalazi se vojna misija Evropske unije, koju podržava NATO. Tako da bi sve to bilo, u neku ruku, izazivanje Zapada. Hrvatska, na čijoj teritoriji se nalazi mnogo manje pripadnika srpske manjine, već je članica NATO-a. Tako da ne vidim način kako bi se navedni princip mogao primijeniti. Moglo bi se pomisliti da bi se princip zaštite srpskog naroda mogao odnositi na Kosovo… Koje se nalazi pod NATO kišobranom – kroz snage KFOR-a. Što Srbija podržava. Zvanična politika države je podrška snažnom prisutvu KFOR-a na tom području u svrhu zaštite srpske manjine. Što je politika sa kojom sam saglasan. Moj zaključak je da principi koji su navedeni u usvojenim strategijama neće doprinijeti razvoju odnosa Srbije sa svojim susjedima. Oni koji ih tumače kao prijeteće to čine je im je to i bila namjera kada su formulisani.

Na pitanje da li je priznavanje nezavisnosti Kosova jedini način da Balkan postane stabilniji, Bassuener kaže da je to ono što će biti potrebno.

- To će istovremeno Srbiji dati dodatnu snagu da zaštiti prava Srba na Kosovu. Jer na kraju će biti najbitinije koliko će političke moći imati Srbi na Kosovu. Greške i problem koje je izazvala zvanična politika Srbije je u tome što su Srbi koji žive južno od Ibra počeli da stiču tu moć – prij nego što im je Srpska lista uzurpirala. To ne pomaže Srbima koji žive na Kosovu – već ojačava državu Srbiju. Ukoliko bi se to promijenilo – mislim da bi se popravili sveukupni odnosi na Balkanu. To bi omogućilo bolji život svim Srbima – što predstavlja i legitimnu brigu države Srbije. To je, s druge strane, i legitimna briga Evropske unije – jer i Kosovo treba da se integriše u Evropsku uniju, kaže Bassuener .

(Vijesti.ba)

30.12.2019.

DUŠKO MARKOVIĆ : SAVJET AMFILOHIJU DA NE POTIČE NEREDE, OVO JE ZADNJA OPOMENA

Marković: Savjet Amfilohiju da ne potiče nerede, ovo je zadnja opomena

Marković: Savjet Amfilohiju da ne potiče nerede, ovo je zadnja opomena
Duško Marković

Premijer Crne Gore Duško Marković uputio je mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, kako je kazao, posljednje upozorenje da ne potiče nerede.

- Pozivam sveštenstvo SPC da ne pozivaju vjernike na pružanje otpora vlastima jer se iz crkava izlazi na ulice i napada policija.  Poziv za dijalog je otvoren, a mitropolitu savjetujem da ne potiče nezadovoljstvo i nerede. Ovo je posljednja opomena. CG neće dozvoliti izazivanje nereda - kazao je premijer Crne Gore.

Premijer je pozvao građane na strpljenje. On je dodao da je Crna Gora europska država XXI stoljeća i poručio da tu neće biti nikakvog sukoba, prenijela je Radio i Televizija Crne Gore.

- Ovdje nije nikome tijesno: ni Srbima, ni Crnogorcima ni Albancima, ni Muslimanima – Bošnjacima, ni Hrvatima niti bilo kome drugom. CG je dom za sve. Ali u Crnoj Gori će se poštovati crnogorski zakoni, a ne nečiji drugi - istaknuo je Marković te poručio građanima da se ne brinu za svoju sigurnost.  


(Vijesti.ba / FENA)


/////////////////////

30.12.2019.

ZASTRAŠUJU PRIJETNJE EMIRU SULJAGIĆU I MEMORIJALNOM CENTRU "PREKOPAVANJEM MEZARJA"

Zastrašujuće prijetnje Suljagiću i Memorijalnom centru "prekopavanjem mezarja"

Zastrašujuće prijetnje Suljagiću i Memorijalnom centru "prekopavanjem mezarja"
Foto: Vijesti.ba

Izdanje Sputnjika na srpskom jeziku danas je objavilo vijest o apelu 86 intelektualaca, političara, rediteljia, novinaria, glumca, istoričara ... iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije, BiH, i Kosova u kojem pozivaju da se osudi ugrožavanje mira u Crnoj Gori i regionu od strane Beograda.

Jedan od potpisnika apela je i direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić kojem su ovim povodom upućene ozbiljne prijetnje. Naime, na Twitteru nalogu “Bodljikava“ je uz ovu vijest priložen komentar u kojem stoji: „Ono kad je i lažna žrtva Srebrenice Emir Suljagić potpisao! E vala otkopaćemo ti Sulju kad tad“.

Prijetnja „prekopavanjem mezarja u Memorijalnom centru“ je, kako doznajemo, tek najnovija u nizu prijetnji upućenih Suljagiću i Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. Prijetnje su se intenzivirale Sve nakon što su Suljagić i njegov tim pokrenuli niz važnih akcija i projekata u Memorijalnom centru s ciljem očuvanja sjećanja na genocid.

Važno je naglasiti da je Suljagić direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari koji je državna institucija pod zaštitiom  Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, pa se prijetnja Suljagiću odnosi i na Memorijalni centar. Ove činjenice trebale bi biti sasvim dovoljan povod i državnom Tužilaštvu da se uključi u priču i uradi svoj dio posla.


(Vijesti.ba)

30.12.2019.

BAKIR IZETBEGOVIĆ : OVO JE BILA GODINA ZASTOJA, KRIZA I BLOKADA

/////////////////////////////////////////////////

Sastanak sa Suljagićem i Hafizovićem

Ministrica Đapo: Za MC Srebrenica 100 hiljada KM

//////////////////////

////////////////////////////

30.12.2019.

LIČNI PREDMETI ŽRTAVA GENOCIDA U POTOČARIMA

30.12.2019.

FAHRUDIN RADONČIČ : ONI KOJI SU NAS OPTUŽIVALI ZA IZDAJU, DANAS PRIZNAJU DA SMO PROBOSANSKA SNAGA POTREBNA SVIMA


////////////////////////////


///////////////////////////


////////////////////////


//////////////////////////


///////////////////


//////////////////////


////////////////////////////////

Jedan iz ‘mostarske raje' u službi zločina i zločinaca
Sergio Šotrić / Zvonko Vidović svjedoči u korist šestorke

////////////////////


//////////////////////////


///////////////////////

30.12.2019.

STEVO VUČINIĆ : SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA SPC HUŠKA I PLJAČKA, PROSIPALI BI TUĐU KRV


/////////////////////////

Kavazović: Situacija u okruženju poziv na budnost i otvorenost

//////////////////////


///////////////////////

Spriječiti nesagledive posljedice

Episkopski savjet CG poziva na dijalog i dogovor


///////////////////////////


////////////////////////


/////////////////////

30.12.2019.

DENIS BEĆIROVIĆ: ALEKSANDAR VUČIĆ I ALEKSANDAR VULIN STRATEGIJOM ODBRANE TRASIRAJU PUT PREMA HAAGU

30.12.2019.

ZORNIĆ : VRIJEĐA ŠTO ME USTAV SVRSTAVA U 'OSTALE'

30.12.2019.

SONJA BISERKO: MALO JE FALILO DA SE U CRNOJ GORI NAĐU PARAVOJNE JEDINICE SRBIJE I ENTITETA RS-a
////////////////////////

POTPUNI KAOS U CRNOJ GORI; OPKOLJENA RODNA KUĆA MILA ĐUKANOVIĆA: Prosrpski prosvjednici teško ozlijedili četvoricu policajaca... (VIDEO)


////////////////////

VASKOVIĆ NEMA DILEMU: 'Potpisivanje ANP-a je najznačajniji događaj u BiH u 2019. godini'


///////////////////////

KOMŠIĆ REAGUJE NA SRBIJANSKU STRATEGIJU A ČOVIĆ ŠUTI: Evo kako je Kolinda reagovala na tu činjenicu


Image result for karikature kolinde grabar kitarovic

Umjesto sučeljavanja sa Zoranom Milanovićem, Kolinda Grabar-Kitarović suočila se sa praznom stolicom. Iako bez tereta protukandidata, ponudila je nekoliko zanimljivih odgovora, među kojima se posebno ističe onaj o predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću koji je reagovao na srbijansku Strategiju odbrane za različu od Čovića.

U kampanji, kandidatkinja HDZ-a često govori o Bosni i Hercegovini - pa je ponovno istaknula i da Željka Komšića smatra legalnim, ali ne i legitimnim predstavnikom Hrvata u BiH.

N1: Na činjenicu da Srbija u svoju vojnu strategiju stavlja da imaju pravo braniti Republiku Srpsku reagira Komšić, a Čović istovremeno odlazi na proslavu dana Republike Srpske?

Grabar-Kitarović: Znate, ne mogu komentirati ljude, političare u drugoj državi.

Ipak - tokom mandata nije se hrvatska predsjednica libila komentirati ni političare i stanje u BiH iz koje će joj, nada se, stići velik broj glasova. Na njih računa i iz redova braniteljske populacije.

29.12.2019.

DF: MINISTAR VANJSKIH POSLOVA REPUBLIKE HRVATSKE KRŠI PREPORUKE EVROPSKE KOMISIJE PREMA BiH

29.12.2019.

EMIR SULJAGIĆ : EVROPSKA ISTORIJA JE ISTORIJA KONAČNIH RJEŠENJA

Emir Suljagić : Evropska istorija je istorija konačnih rješenja

Ubijali su nas eufemizmima. Ubijali su nas u “etničkom čišćenju“, “tragičnom sukobu“, ili građanskom ratu. Prvo su nas lišili riječi, a potom iskustva.

Piše : Emir Suljagić (AA)

Izraz “etničko čišćenje“ objašnjava kako su riječi promijenile prirodu onoga što se u Bosni i Hercegovini događalo između 1992. i 1995. Na engleskom jeziku pojam “etničko čišćenje“ prvi je put upotrijebljen u članku “Washington Posta” u augustu 1992, koji je prenosio optužbe koje je hrvatska vlada izrekla na račun svojih srbijanskih kolega da im je “cilj… očigledno etničko čišćenje kritičnih područja koja treba pripojiti Srbiji“[1].

Kako bi se ilustrovalo, međutim, kako je evoluirao pojam koji nije samo postao bitan izvan bivše Jugoslavije, već i označavao određeni skup politika i praksi koje je srpsko vojno i političko rukovodstvo provodilo u Bosni i Hercegovini, vrijedi navesti Erica Gordyja:

“Čini se da je izraz ušao u jezik kroz škripava stražnja vrata koja su otvorili mediji srpskog režima 1992. Naimark (2001) opisuje da je termin ‘eksplodirao u našoj svijesti’ u maju te godine. Bez ‘etničkog’ modifikatora, čini se da je ‘čišćenje’ imalo razne vojne i propagandne namjene tokom mnogo dužeg razdoblja.“

“Etničko čišćenje“, drugim riječima, bilo je dio rječnika ili, ako hoćete, diskursa koji su kreirali počinitelji genocida da bi normalizovali svoje postupke i uspješno istisnuli genocid, zločine protiv čovječnosti i drugo, mnogo preciznije i manje moralno, pravno i politički dvosmislene termine za opisivanje politika i praksi koje je Srbija provodila u Bosni i Hercegovini od ranih do sredine 1990-ih godina. Te bi riječi bile daleko manje ubjedljive da meta genocida nisu bili muslimani.

Evropska istorija je istorija konačnih rješenja, jedan “monumentalni istorijski zločin“ za drugim. Ne postoji – da posudim od Timothyja Snydera, istraživača Holokausta – “zlatno doba“ u istoriji Evrope kao istoriji država-nacija.

U toj istoriji nema mjesta ni za muslimane. Danas je ostalo malo stvari koje bi pomogle da se dokaže kako osmanski muslimani nisu samo fizički uklonjeni s Balkana, već su i uklonjeni iz narativa i izbrisani iz istorije.

Genocidni napad na Bošnjake bio je ustvari Treći balkanski rat, najviše u smislu svođenja većinskog stanovništva na manjinu kroz kombinaciju mjera koje su uključivale masovna ubistva, deportacije, pljačke i masovna silovanja. Kao i u dva prethodna Balkanska rata, u to je također bilo uključeno sistematsko ubijanje zvaničnika, gradskih i seoskih prvaka, sve u svemu, elite. Pored toga, paravojne formacije devedesetih godina nastavile su posao “komita“ u ubijanju civila, žena i djece. Uporedo sa praksom opsada, rasprostranjeno je bilo i učešće stanovništva. Konačni cilj bila je “deturkifikacija“.

Na isti način Ratko Mladić je u julu 1995. stajao na trgu u Srebrenici i zavjetovao se na osvetu “Turcima“.

Ali, usporeni genocid nad osmanskim muslimanima koji je trajao od 19. do početka 20. stoljeća bio je uznemirujuće moderan. Opis pada Edirne, na primjer, (iz knjige Justina McCarthya, “Smrt i izgnanstvo: Etničko čišćenje osmanskih muslimana, 1821-1922“) veoma je sličan izvještajima koji su dolazili iz Srebrenice 1995. godine:

“U toku je potjera, lov na Turke, sa svim istančanostima okrutnosti. Dan i noć čuju se mitraljezi – to traju strijeljanja.“

Po završetku balkanskih ratova 1913. godine, 62 posto muslimanskog stanovništva koje je živjelo u Osmanskom carstvu u Evropi je nestalo. Zločin počinjen nad njima ne samo da se slavi u istoriji nekoliko država koje su se pojavile na njegovom mjestu, već ima centralno mjesto u narativu “nacionalnog oslobođenja“.

Kada su srpske elite 1990-ih počele da uništavaju Jugoslaviju, njihov “repertoar sukoba“ bio je informisan istorijom uspješnog sprovođenja genocidne politike nad balkanskim muslimanima. Srpske elite znale su riječi koje evropske elite razumiju i ispravno su pretpostavile da je riječ “Turčin“ još uvijek zauzimala važno mjesto u imaginaciji evropske političke klase.

Početkom decembra putovao sam iz Sarajeva u Stockholm kako bih učestvovao na protestima protiv odluke Kraljevske akademije Švedske da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu, deklarisanom negatoru genocida. Na aerodromu u Minhenu policajka me upitala koliko dugo ću ostati “u Evropi“.

Rekao sam da ću se vratiti za četiri dana, ali bio je to “kristalizirajući trenutak“: biti ubijen u “leviskama“ i “adidaskama“, kao tako mnogo mojih sunarodnika, nije značilo i ne znači da smo postali Evropljani. Još uvijek je sve u imenu. Moje je nepogrešivo muslimansko.

(Autor je direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari. Stručni je saradnik na Odsjeku međunarodnih odnosa i javne uprave Međunarodnog univerziteta Sarajevo (IUS). Suljagić je autor i nekoliko knjiga, među kojima je i “Razglednica iz groba“)

29.12.2019.

RANKO KRIVOKAPIĆ O DEŠAVANJU U CRNOJ GORI: POSLJEDNJI TRZAJ ŠOVINIZMA!

29.12.2019.

HERCEG-BOSNA U HAAGU (10) - (11)

29.12.2019.

FELJTON: HERCEG-BOSNA U HAAGU (6) - (7) - (8) (9)

29.12.2019.

FELJTON: HERCEG-BOSNA U HAAGU (1) - (2) - (3) - (4) - (5)

29.12.2019.

MILO ĐUKANOVIĆ POTPISAO ZAKON O SLOBODI VJEROISPOVIJESTI

Đukanović potpisao Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Đukanović potpisao Zakon o slobodi vjeroispovijesti
Milo Đukanović
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović potpisao je Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, objavila je RTCG.

Poslije incidenata u Skupštini Crne Gore, glasovima vladajuće koalicije i SDP-a usvojen je taj akt.

Poslanici Demokratskog fronta pozvali su ranije danas Đukanovića da ne potpiše Zakon o slobodi vjeroispovijesti, već da ga vrati Skupštini na doradu.

Zakonom je predviđeno da su državna svojina vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, i za koje nema dokaza o pravu svojine vjerskih zajednica.

Precizirano je da će se u pogledu postojanja dokaza o činjenicima primijenjivati dokazna sredstva i pravila dokazivanja u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i supsidijarno Zakonom o parničnom postupku.

U skupštinskoj sali, pošto je usvojen prijedlog zakona u načelu, došlo je do teških incidenata poslije kojih su svi poslanici Demokratskog fronta uhapšeni, podsjeća RTCG.


(Vijesti.ba)


////////////////////


////////////////////

28.12.2019.

FILIP DAVID: STRATEGIJA ODBRANE NIJE DALEKO OD PRIČE 'SVI SRBI U JEDNOJ DRŽAVI'

28.12.2019.

ČAMPARA: NEKI ŽELE CRNOGORSKI ILI BEOGRADSKI SCENARIJ


///////////////////////////////


///////////////////////


////////////////////////


//////////////////////////


//////////////////////////

////////////////////////////

////////////////////////


//////////////////////


///////////////////////


/////////////////////////

28.12.2019.

ANDREJ NIKOLAIDIS : DA NIJE ČLANICA NATO-A, SINOĆ BI CRNA GORA GORJELA

28.12.2019.

INCIDENT U SKUPŠTINI SRBIJE ZBOG CRNE GORE

28.12.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ ODGOVORIO ALEKSANDRU VUČIĆU: I MILORAD DODIK SE SLOŽIO, ISTINA IZ SUPROTNIH MOTIVA

27.12.2019.

PORUKA SPC-U I DF-U - ĐUKANOVIĆEV DPS: PORAŽEN JE VELIKOSRPSKI NACIONALIZAM

27.12.2019.

NOVI MINISTAR ODBRANE BiH: SRBIJA JE SAMO POTPISNICA DEJTONSKOG SPORAZUMA, A GARANTI SU MALO OZBILJNIJE ZEMLJE OD SRBIJE

27.12.2019.

ZAKON O CRKVAMA U CRNOJ GORI USVOJEN, POSLANICI DF PRIVEDENI

26.12.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ : TAMAN POLOŽIMO KAMEN TEMELJAC ZA AUTOPUT, A ALEKSANDAR VUČIĆ BI DA SE VRAĆAMO U PROŠLOST

26.12.2019.

SKUPŠTINA CRNE GORE ZAVRŠILA RASPRAVU, ČEKA SE GLASANJE

26.12.2019.

MRAČNA ISTINA O PRIRODI REŽIMA

26.12.2019.

ISLAMSKA ZAJEDNICA BiH: OPASNE PRIJETNJE MUSLIMANIMA I NAJAVA AGRESIJE PREMA BiH

IZ BiH: Opasne prijetnje muslimanima i najava agresije prema BiH

IZ BiH: Opasne prijetnje muslimanima i najava agresije prema BiH
Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini je na današnjoj sjednici osudio opasne prijetnje koje je Andrija Mandić, poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore, uputio muslimanima.

"Ovakve prijetnje novim zločinima i genocidom ne smiju proći neprimijećeno niti bez posljedica", navodi se u saopćenju Rijaseta.

Rijaset je također iskazao zabrinutost novom Strategijom odbrane i nacionalne bezbjednosti Srbije, u kojoj se prvi put kao "vanjskopolitički prioritet ističe očuvanje RS-a".

"Ovim se Vojsci i sigurnosnim agencijama Srbije daje mandat da se nezakonito upliću u suverene nadležnosti države Bosne i Hercegovine i takva saradnja se ne može podvesti pod dejtonski okvir posebnih veza bosanskohercegovačkog entiteta RS-a i Republike Srbije. Za Rijaset je ovo prijetnja teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine i najava moguće nove agresije. Ovaj potez je problematičan i zbog nedavne odluke Republike Srbije o 'rehabilitaciji' dvije brigade Vojske Srbije koje su učestvovale u agresiji na Bosnu i Hercegovinu", kaže se u saopćenju.

Rijaset želi upozoriti domaću i međunarodnu javnost da su ove poruke i potezi političara i institucija u susjednim državama unijeli nemir među Bošnjake, ali i druge muslimane na ovim prostorima, te da bi ih svi kojima je stalo do mira i budućnosti ovog dijela Evrope trebali shvatiti ozbiljno i o njima se očitovati, navode.


(Vijesti.ba)

26.12.2019.

OHR; SRBIJA SE OBAVEZALA NA POŠTIVANJE SUVERENITETA BiH

//////////////////////////

//////////////////////////


//////////////////////////


//////////////////////////////////


////////////////////////////

/////////////////////////////


////////////////////////////

///////////////////////


///////////////////

26.12.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ : AKO MISLITE ODUSTATI OD DEJTONA, SAMO KAŽITE, BIT ĆE NAM ZADOVOLJSTVO

26.12.2019.

AKO DRAGANU LUKAČU JELENA NE DOĐE GLAVE, NEĆE NIKO: IMA ČVRSTE ARGUMENTE ZA NJEGOVU SMJENU...


AKO LUKAČU JELENA NE DOĐE GLAVE, NEĆE NIKO: Ima čvrste argumente za njegovu smjenu...

– Kao narodni poslanici, mi ne smijemo na to da ćutimo, jer to je crvena linija koja se nije smjela preći – kaže ona.
Poslanici opozicije zatražiće na sutrašnjim protestima u Banjaluci krivičnu prijavu za one koji su dozvolili da se u Narodnu skupštinu Republike Srpske, kako tvrde, dostavi lažni dokument o “Programu reformi BiH”. Zbog fizičkog napada na poslanika Draška Stanivukovića, opozicija će tražiti ostavku ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, istakla je Jelena Trvić, poslanik PDP u Narodnoj skupštini RS.

 Poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić najavila je da će opozicija na protestima u Banjaluci predstaviti ključne dijelove dokumenta “Program reformi BiH” kojih, kako tvrdi, nema u dokumentu koji je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dostavio Skupštini Srpske, prenosi BN.

– Dokument koji su dobili poslanici Narodne skupštine Republike Srpske nije potpisan, nije ovjeren ničim, a dokument koji se pojavio, koji je na engleskom jeziku su potpisala tri člana Predsjedništva, i ta dva dokumenta su u ključnim aspektima dijametralno suprotni – kaže Trivićeva.

– Prvi zahtjev je da tražimo ko je odgovoran, odnosno, krivičnu odgovornost onog ko je dozvolio da dokument koji je tek tako odštampan bude u Narodnoj skupštini – ističe Trivićeva

altU Parlamentu Srpske je u prošlim sazivima bilo verbalnih sukoba, ali prvi put je sada došlo i do fizičkog napada na poslanika.

 – Kao narodni poslanici, mi ne smijemo na to da ćutimo, jer to je crvena linija koja se nije smjela preći – kaže ona.

Opozicija traži smjenu ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, za koga, kaže Trivićeva, nema nikakvog opravdanja za fizičko nasilje u parlamentu:

– On je ministar, ministra su izabrali narodni poslanici vlasti i ministar je smjenjiv i ne možemo očekivati od takvog čovjeka da podnese ostavku, ali postoje drugi koji ga mogu smijeniti. Te zahtjeve ne upućujemo Draganu Lukaču, već onima koji treba da ga smijene. Lažni dokument i fizičko nasilje u parlamentu su dovoljni razlozi da kao narodni poslanici, ali i građani Republike Srpske treba da dignu svoj glas – poručila je Trivićeva.

26.12.2019.

DRAŠKO STANIVUKOVIĆ OTKRIO SVE: "DODIK MI JE PSOVAO SVE PO SPISKU, ONDA JE SVOM OBEZBJEĐENJU REKAO: 'DEDER GA',KAKVA JE TO VRSTA SELJANIZMA..."

DRAŠKO OTKRIO SVE: "Dodik mi je psovao sve po spisku, onda je svom obezbjeđenju rekao: 'DEDER GA', kakva je to vrsta seljanizma..."

"Gospodin Lukač je toliko infiltriran u sistem vlasti, toliko ga se njegovi boje, on kolje životinje u slobodno vrijeme. On mora da vidi krv, vidite mu po pogledu. Čitava problematika je što njihov autoritet za mene ne postoji. Oni su navikli na papagaje.


DRAŠKO OTKRIO SVE: 'Dodik mi je psovao sve po spisku, onda je svom obezbjeđenju rekao: 'DEDER GA', kakva je to vrsta seljanizma...'

"Prvo sam otišao u restoran, tamo je bio moj tim. Dodik mi je psovao sve po spisku, kada sam mu prišao, shvatio sam tada po prvi put da je to jedan strašljiv čovjek koji nedostatak unutrašnjih elemenata nadoknađuje diktaturom i vlašću gdje provodi silu", kazao je u Pressingu poslanik PDP-a u NSRS Draško Stanivuković.

"Činjenica je da ja glavom idem tamo gdje neko ne smije đonom. Od borbe odustati neću, povlačenja nema, borba mora da traje. Sutra u 11 predajem tužbu dvije krivične prijave; jedna za fizički napad, a druga za ugrožavanje sigurnosti. Ja opasno razmišljam o tome što je rekao da ću završim kao zastave, koje su završile na podu i polomljene", kazao je Draško Stanivuković u večerašnjem Pressingu na N1 nakon što ga je u NSRS fizički napao ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Stanivuković je kazao vladajuće strukture imaju problem sa ljudima kao on, jer im nisu autoritet.

"Gospodin Lukač je toliko infiltriran u sistem vlasti, toliko ga se njegovi boje, on kolje životinje u slobodno vrijeme. On mora da vidi krv, vidite mu po pogledu. Čitava problematika je što njihov autoritet za mene ne postoji. Oni su navikli na papagaje. NSRS nije kavez gdje sjede ptice koje ponavljaju. Smjena Lukača, pad Lukača će biti pad Velikog vođe. Tako napadamo cijeli sistem, Dodik se ne smije odreći Lukača. Tražeći smjenu gospodina Lukača mi tražimo promjenu sistema. To je jedan ogroman zahtjev na kojem ćemo insistirati", kazao je.

Ko je veliki vođa?

"Veliki vođa je Milorad Dodik", dodaje.

Šta se desilo nakon napada?

"Prvo sam otišao u restoran, tamo je bio moj tim. Dodik mi je psovao sve po spisku, kada sam mu prišao, shvatio sam tada po prvi put da je to jedan strašljiv čovjek koji nedostatak unutrašnjih elemenata nadoknađuje diktaturom i vlašću gdje provodi silu".

Bojite li se težeg napada?

"Da, zato ću Tužilaštvu podnijeti krivičnu prijavu. Mene ništa ne iznenađuje, vidjeli ste šte je bilo Begiću, pretuku te u policiji i kažu da si pao niz stepenice", kazao je Stanivuković za N1.

Kongres nazvao Dodika glavnim ruskim igračem?

"On je igrač da ostane na vlasti; igrao bi i sambu i lambadu, kolu i valcer, igra sve igre da ostane na vlasti. Došao na NATO tenkovima, pa onda postao 'srbenda' jer je vidio da ta priča prolazi. Ko se mača lati, od mača strada, jer taj njegov mač je sa dvije oštrice. Ovo je on napravio svoj politički dogovor da on opstane", istakao je i dodao:

"Sutra će biti ogromna podrška na protestima. Očekujem podršku. Nemojte da ispustimo ovo, ovo nije normalno. Mi smo to tražili". 

Dodao je da kako vrijeme protiče, politika vladajućih se "demaskira".

"Imam preko 30 prekršajnih prekršaja jer sam glasno govorio. Kako vrijeme protiče sve se njihovo demaskira? Neko kaže "Vidite nije bilo Nove godine", neko kaže "Roditelji su rekli teške riječi", a ako se vratimo na izvor, izvor kaže "njemu je dijete ubijeno". Sve ovo što mi radimo u skupštini, naša galama, naša borba je naša samoodbrana, posljednjeg bastiona ljudskog dostojanstva". kazao je poslanik PDP-a u NSRS Draško Stanivuković.

Potom se još jednom osvrnuo na dešavanja nakon okršaja u NSRS prilikom susreta sa Miloradom Dodikom u restoranu.

"Kada je rekao svom obezbjeđenju "Deder ga", kakva je to vrsta seljanizma. O čemu pričamo? Je li to novi pravac književnosti? Znate šta je njihov problem? Problem je što njihov autoritet za nas ne važi".

26.12.2019.

DRAŠKO STANIVUKOVIĆ U PRESINGU: MILORAD DODIK BI IGRAO SAMBU, VALCER O KOLO SAMO DA OSTANE NA VLASTI

Stanivuković u Pressingu: Dodik bi igrao sambu, valcer i kolo samo da ostane na vlasti

26 Decembra 2019

“Dodik je igrač da ostane na vlasti; igrao bi i sambu i lambadu, kolo i valcer, sve igre da ostane na vlasti. Došao na NATO tenkovima, pa onda postao ‘srbenda’, jer je vidio da ta priča prolazi”, rekao je u večerašnjem Pressingu na N1 Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Bojite li se težeg napada?

“Da, zato ću Tužilaštvu podnijeti krivičnu prijavu. Mene ništa ne iznenađuje, vidjeli ste šte je bilo Begiću, pretuku te u policiji i kažu da si pao niz stepenice”, rekao je Stanivuković za N1.

Kongres nazvao Dodika glavnim ruskim igračem?

“Dodik je igrač da bi ostao na vlasti; igrao bi i sambu i lambadu, kolo i valcer, sve igre da ostane na vlasti. Došao na NATO tenkovima, pa onda postao ‘srbenda’, jer je vidio da ta priča prolazi. Ko se mača lati, od mača strada, jer taj njegov mač je sa dvije oštrice. Ovo je Dodikov politički dogovor da opstane”, istakao je i dodao:

“Sutra ćemo imati ogromnu podršku na protestima. Očekujem podršku. Nemojte da ispustimo ovo, ovo nije normalno. Mi smo to tražili”. 

Dodao je da kako vrijeme protiče, politika vladajućih se “demaskira”.

“Imam preko 30 prekršajnih prijava jer sam glasno govorio. Kako vrijeme protiče, sve se njihovo demaskira. Neko kaže: “Vidite, nije bilo Nove godine”, neko kaže: “Roditelji su rekli teške riječi”, a ako se vratimo na izvor, izvor kaže: “Njemu je dijete ubijeno”. Sve ovo što mi radimo u Skupštini, naša galama, naša borba je naša samoodbrana, posljednjeg bastiona ljudskog dostojanstva”, rekao je poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Draško Stanivuković.

 

Potom se još jednom osvrnuo na dešavanja nakon okršaja u Skupštini, prilikom susreta sa Miloradom Dodikom u restoranu:

“Rekao je svom obezbjeđenju ‘deder ga’, kakva je to vrsta seljanizma! O čemu pričamo? Je li to novi pravac u književnosti? Znate šta je njihov problem? Problem je što njihov autoritet za nas ne važi”.

(N1)


//////////////////////////

Image result for Papa: Migranti stradaju, a naša srca su kamena

/////////////////////

/////////////////////////

26.12.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ : STRATEGIJA UDAR NA REGIONALNI MIR, ALEKSANDAR VUČIĆ MORA DA JE SUSPENDIRA

25.12.2019.

OSVRT: BiH MORA USLOVITI SRBIJU: POVLAČENJE STRATEGIJE ILI POVLAČENJE IZ PROJEKTA AUTOPUTA

25.12.2019.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ : PROGRAM REFORMI UNAPRIJEDIO SARADNJU SA NATOM


///////////////////////

///////////////////////

////////////////////////


/////////////////////////

/////////////////////////

///////////////////////


////////////////////////


///////////////////////


////////////////////////


//////////////////////


25.12.2019.

ANP ILI PROGRAM REFORMI ILI JE SVEJEDNO?

25.12.2019.

DEMOKRATIJA NA BOSANSKI NAČIN : MINISTAR DRAGAN LUKAČ UDARIO DRAŠKA STANIVUKOVIĆA NA SJEDNICI NSRS-A

25.12.2019.

DRAGAN MARKOVINA: UKINUTI IZBORNU JEDINICU U INOZEMSTVU - ŽIVIMO U BiH A GLASAMO ZA HRVATSKOG PREDSJEDNIKA, NE ŽELIMO DA NAM DRUGI BIRAJU PREDSTAVNIKE U BiH, A MI MOŽEMO BIRATI HRVATSKOG PREDSJEDNIKA

24.12.2019.

MINISTAR ODBRANE SRBIJE ALEKSANDAR VULIN 'VASKRSAVA' UKINUTE VOJNE JEDINICE

24.12.2019.

ANALITIČARI: ANP ILI PROGRAM REFORMI ILI JE SVEJEDNO?

//////////////////////////

////////////////////////////////


///////////////////////


///////////////////////

///////////////////////////


///////////////////////


/////////////////////


/////////////////////////

24.12.2019.

MORALNA PANIKA: TOP 10 LAŽNIH VIJESTI IZ 2019.

24.12.2019.

PROGRAM REFORMI DOSTAVLJEN NATO-U PREDAJA IZVRŠENA U ZGRADI MISIJE BiH///////////////////////////


/////////////////////


////////////////////////


///////////////////////


/////////////////////////

24.12.2019.

ŽURNAL OBJAVIO ORIGINALNI PROGRAM REFORMI KOJI JE OTIŠAO U NATO

Žurnal objavio originalni Program reformi koji je otišao u NATO :Dodik od NSRS-a sakrio ključne odredbe, ANP se pominje u dokumentu na engleskom jeziku

23 Decembra 2019
Žurnal je danas objavio originalni dokument Programa reformi pisan na engleskom jeziku, koji sadrži 53 stranice.

Dokument dostavljen NSRS-u ima svega21 stranicu, navodi Žurnal i ekskluzivno objavljuje kompletan dokument, tj. potpisanu englesku verziju koja je danas, u 16 sati dostavljena u sjedište NATO-a u Briselu.

U originalnoj verziji termin “Annual National Programme” ili skraćeno ANP pominje se najmanje dva puta. ANP je, zapravo, Godišnji nacionalni program i on se prvi put u ovom dokumentu pominje na stranici broj 5. 

“U decembru 2018. godine Sjevernoatlantsko vijeće je izrazilo je spremnost da prihvatiti Godišnji nacionalni program /ANP/  Bosne i Hercegovine”, navedeno je u dokumentu kojeg je usvojilo Predsjedništvo BiH.

Dalje se navodi da se BiH zalaže za poboljšanje odnosa s NATO-om, “ne dovodeći u pitanje konačnu odluku o članstvu”. Ipak, na istoj stranici navedeno je da su “sve aktivnosti usklađene sa ranijim odlukama Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH”. Posjećamo, ove institucije već su usvojile zakone i odluke prema kojima je krajnji cilj Bosne i Hercegovine članstvo u NATO-u.

Nadalje, u dokumentu koji nije dostavljen Narodnoj skupštini RS-a, detaljno je pojašnjeno gdje će biti smješten centralni registar NATO-a za BiH, a u istom pasusu se navode samo državne institucije, kao i državne policijske agencije i Obavještajno sigurnosna agencija BiH. Nijedna entitetska institucija nije navedena u originalnom dokumentu koji je danas u 16 sati predat centrali NATO-a  u Briselu.

U ovom dokumentu primjetno je nekoliko navoda koji predstavljaju dodatni iskorak u saradnji sa NATO-om, naročito dio koji se odnosi na segment odbrane. U uvodnoj rečenici dokumenta, tako, piše da je “odnos BiH i NATO-a ima kontinuitet rasta kroz različite programe i mehanizme saradnje u kojima Bosna i Hercegovina učestvuje”. Jedan od tih mehanizama je učešće u MAP-u. Nadalje, u dokumentu je navedeno da je podnošenje Programa reformi, zapravo, početak implementacije reforme odbrane, odnosno odluke i zaključka kojeg je usvojilo Predsjedništvo BIH. Dakle, usvajanjem Programa reformi BiH otklonjene su sve prepreke za nesmetanu implementaciju reforme odbrane BiH, što je preduslov za članstvo u NATO-u.

(Kliker.info-Vijesti)

24.12.2019.

VARHELYI I BORRELL: VRIJEME ZA POTREBNE REFORME U BiH

24.12.2019.

VIJEĆE MINISTARA BiH FORMIRANO, PROGRAM REFORMI POSLAT U BRISEL

24.12.2019.

DRAŠKO STANIVUKOVIĆ : KRVNIKU DRAGANU LUKAČU SE MORA STATI U KRAJ SMJENOM ILI OSTAVKOM

Lukač: Ako je ovo način, neka je; Stanivuković: Smijenite ga

Lukač: Ako je ovo način, neka je; Stanivuković: Smijenite ga
Foto: Vijesti.ba
Situacija na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS kulminirala je fizičkim obračunom, kada je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač udario poslanika PDP-a Draška Stanivukovića.

Sjednica je nastavljena nakon pauze. Skupštinsko rukovodstvo oduzelo je riječ poslaniku Stanivukoviću, a ministru Lukaču izreklo opomenu, prenose Vijesti.ba.

Stanivuković i Lukač su se tokom pauze obratili javnosti na odvojenim konferencijama za novinare.  

Lukač je rekao da opozicioni poslanici ruše entitetski parlament, a samim tim i RS.

"Urlanje, vrištanje i neprimjereno ponašanje ne priliči ovoj NSRS, kao ni hodanje i prilaženje govornici dok se neko obraća. Stanivuković je bio i NATO promoter, donoseći u salu zastavice, koje je bacio u lice predsjedniku Vlade RS. Tu je došlo do prvog incidenta", rekao je Lukač.

Onda je prezentovao svoju verziju incidenta: "Kada sam se obraćao za govornicom, Stanivuković je došao i unio mi se u facu. Ne znam šta je imao u rukama. Odgurnuo sam ga od sebe i onemogućio da napravi bilo koji potez koji bi me ugrozio".

Uputio je izvinjenje ostalim narodnim poslanicima i javnosti, jer, kako je kazao, ovo nisu stvari primjerene NSRS.

"No, ako je i ovo način, neka je način. Dignitet NSRS se mora vratiti. Oni ruše NSRS, a time ruše i RS. Takvi ne mogu biti tolerisani", poručio je Lukač.

S druge strane, PDP-ov poslanik Stanivuković rekao je da ga je ministar unutrašnjih poslova RS udario pesnicom, a da je njegovoj stranačkoj koleginici, poslaniku Jeleni Trivić zavrnuo ruku.

"Ministar unutrašnjih poslova rekao mi je da ću završiti kao zastavice - na podu polomljene. Udario me je pesnicom!", poručio je Stanivuković.

On je najavio da će podnijeti krivičmnu prijavu protiv Lukača.

"Ovim putem pozivam sve građane RS u četvrtak u park Mladen Stojanović! Sad ću lično da se borim protiv njega. Ovom krvniku se mora stati u kraj smjenom ili ostavkom! Pozivam premijera da smijeni Lukača", kategoričan je Stanivuković.   

Osvrćući se na Lukačevu interpertaciju incidenta, ovaj PDP-ov poslanik je sarkastično rekao: "Nije znao šta je u mojim rukama, morao me je preventivno udariti!".

"Ministar unutrašnjih poslova RS u slobodno vrijeme kolje životinje, a u NSRS udara poslanike. Ovaj čovjek ne smije provesti ni dana na funkciji na kojoj se odlučuje", rekao je između ostalog Stanivuković.

(Vijesti.ba)

23.12.2019.

INCIDENT U SKUPŠTINI ENTITETA RS-A, POSLANICI SDS-A I PDP-A NAPUSTILI SJEDNICU

23.12.2019.

SAD I BRITANIJA ČESTITALE FORMIRANJE VMBiH I SLANJE PROGRAMA REFORMI


//////////////////////


////////////////////


////////////////////


//////////////////////


///////////////////////


////////////////////////////


///////////////////////


////////////////////


/////////////////////

23.12.2019.

ŽURNAL OBJAVIO ORIGINALNI PROGRAM REFORMI KOJI JE OTIŠAO U NATO

Žurnal objavio originalni Program reformi koji je otišao u NATO

Žurnal objavio originalni Program reformi koji je otišao u NATO
Foto: Žurnal.info / Vijesti.ba
Žurnal je danas objavio originalni dokument Programa reformi pisan na engleskom jeziku, koji sadrži 53 stranice.

Dokument dostavljen NSRS-u ima svega21 stranicu, navodi Žurnal i ekskluzivno objavljuje kompletan dokument, tj. potpisanu englesku verziju koja je danas, u 16 sati dostavljena u sjedište NATO-a u Briselu.

U originalnoj verziji termin "Annual National Programme" ili skraćeno ANP pominje se najmanje dva puta. ANP je, zapravo, Godišnji nacionalni program i on se prvi put u ovom dokumentu pominje na stranici broj 5. 

"U decembru 2018. godine Sjevernoatlantsko vijeće je izrazilo je spremnost da prihvatiti Godišnji nacionalni program /ANP/  Bosne i Hercegovine", navedeno je u dokumentu kojeg je usvojilo Predsjedništvo BiH.

Dalje se navodi da se BiH zalaže za poboljšanje odnosa s NATO-om, "ne dovodeći u pitanje konačnu odluku o članstvu". Ipak, na istoj stranici navedeno je da su "sve aktivnosti usklađene sa ranijim odlukama Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH". Posjećamo, ove institucije već su usvojile zakone i odluke prema kojima je krajnji cilj Bosne i Hercegovine članstvo u NATO-u.

Nadalje, u dokumentu koji nije dostavljen Narodnoj skupštini RS-a, detaljno je pojašnjeno gdje će biti smješten centralni registar NATO-a za BiH, a u istom pasusu se navode samo državne institucije, kao i državne policijske agencije i Obavještajno sigurnosna agencija BiH. Nijedna entitetska institucija nije navedena u originalnom dokumentu koji je danas u 16 sati predat centrali NATO-a  u Briselu.

U ovom dokumentu primjetno je nekoliko navoda koji predstavljaju dodatni iskorak u saradnji sa NATO-om, naročito dio koji se odnosi na segment odbrane. U uvodnoj rečenici dokumenta, tako, piše da je "odnos BiH i NATO-a ima kontinuitet rasta kroz različite programe i mehanizme saradnje u kojima Bosna i Hercegovina učestvuje". Jedan od tih mehanizama je učešće u MAP-u. Nadalje, u dokumentu je navedeno da je podnošenje Programa reformi, zapravo, početak implementacije reforme odbrane, odnosno odluke i zaključka kojeg je usvojilo Predsjedništvo BIH. Dakle, usvajanjem Programa reformi BiH otklonjene su sve prepreke za nesmetanu implementaciju reforme odbrane BiH, što je preduslov za članstvo u NATO-u.

Više na ovom LINKU

Piše: Avdo Avdić (Zurnal.info)

23.12.2019.

PROGRAM REFORMI DOSTAVLJEN U SJEDIŠTE NATO-A U BiH


///////////////////////////////////////////////////


///////////////////////


//////////////////////////////////

23.12.2019.

IMENOVAN NOVI SAZIV VIJEĆA MINISTARA BiH


//////////////////////////


/////////////////////////


/////////////////////////


//////////////////////

23.12.2019.

HRVATSKI PREDSJEDNIČKI IZBORI: ZORAN MILANOVIĆ I KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ U DRUGOM KRUGU

23.12.2019.

JASNA PORUKA MINISTRU ODBRANE SRBIJE ALEKSANDRU VULINI

DF poručio Vulinu: Uskoro NATO granica na Drini

DF poručio Vulinu: Uskoro NATO granica na Drini
Foto

Savršeno dobro razumijemo biblijsku poruku koja kaže ne čini drugome što ne želiš da čine tebi. Nećemo činiti Vulinu ono što je njegov uzor zločinac Slobodan Milošević činio građanima Bosne i Hercegovine i državi Bosni i Hercegovini vršeći genocid i agresiju.

Međutim, Vulin mora znati da je granica između Republike Srbije i države Bosne i Hercegovine na rijeci Drini, a uskoro će to biti i granica između NATO saveza i Srbije, ukoliko u Srbiji ne dođu pameti pa i sami uđu u NATO.(Vijesti.ba )


/////////////////////////////


///////////////////////


//////////////////////

23.12.2019.

HERCEG-BOSNA U HAGU (10): I VOJNICI HV-A ISTJERIVALI SU BOŠNJAKE IZ ZAPADNOG MOSTARA

23.12.2019.

FELJTON: HERCEG-BOSNA U HAAGU (6) - (7) - (8) (9)

23.12.2019.

FELJTON: HERCEG-BOSNA U HAAGU (1) - (2) - (3) - (4) - (5)

22.12.2019.

MOST: ZAŠTO JE VILI BRANT NEPOŽELJAN NA ZAPADNOM BALKANU?

22.12.2019.

DECENIJA OD PRESUDE SEJDIĆ I FINCI: AMBASADA SAD UPUTILA PORUKU BH. LIDERIMA

Decenija od presude Sejdić i Finci: Ambasada SAD uputila poruku bh. liderima

Decenija od presude Sejdić i Finci: Ambasada SAD uputila poruku bh. liderima
Foto: Arhiv

Danas se navršava deset godina od historijske presude Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) u slučaju Sejdić i Finci.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH kazali su da se nažalost deset godina kasnije ništa nije promijenilo.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

Danas se navršava deset godina od historijske presude Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) u slučaju Sejdić i Finci.  Nažalost, deset godina nakon donošenja ove presude, ništa se nije promijenilo. Građani BiH ne smiju se naviknuti na puko obilježavanje godišnjica bez konstruktivnog djelovanja. U tom smislu, vlasti BiH moraju izmijeniti Ustav i ukloniti diskriminirajuće odredbe kako bi se osigurala jednaka prava za sve građane.

Neuspjeh u rješavanju problema diskriminatorske prakse ne pogađa samo Rome i Jevreje, niti samo manjine. Ovom diskriminacijom pogođene su sve etničke skupine: Srbi koji žive u Federaciji BiH, Bošnjaci i Hrvati koji žive u Republici Srpskoj, stanovnici Distrikta Brčko koji žele glasati u Federaciji ili Republici Srpskoj, svi koji se ne žele izjasniti kao pripadnici bilo koje etničke grupe, stanovnici Mostara, kao i pripadnici svih manjina širom BiH kojima je onemogućeno da u potpunosti sudjeluju na izborima u BiH. To je neprihvatljivo.

Bh. zvaničnici moraju poduzeti konkretne korake kako bi se riješilo pitanje presude Sejdić i Finci i presuda u drugim relevantnim slučajevima ECHR. Civilno društvo, a posebno predstavnici manjinskih skupina, moraju biti dio tog procesa. Kao što je navedeno u Mišljenju EU iz maja ove godine, BiH mora poduzeti istinske reforme kako bi osigurala da svi građani učinkovito ostvaruju svoja politička prava.

Provedba presude Sejdić i Finci pitanje je ljudskih prava. Osiguravanje jednakih prava za manjine ne umanjuje prava drugih. Američka ambasada još jednom ističe da je poštivanje i promicanje prava i temeljnih sloboda pojedinca neophodan preduvjet za stvaranje stabilnog, mirnog i prosperitetnog društva. Američka ambasada spremna je pomoći, ali pokretačka snaga procesa ostvarivanja jednakih prava za sve mora doći iz BiH i od njenih građana.


(Vijesti.ba)

22.12.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ : PRESUDA SEJDIĆ - FINCI KAO I DRUGE SU DOKAZ DA U BiH NEMA JEDNAKOPRAVNOSTI

Presuda Sejdić - Finci kao i druge su dokaz da u BiH nema jednakopravnosti

Presuda Sejdić - Finci kao i druge su dokaz da u BiH nema jednakopravnosti
Željko Komšić

Na današnji dan, 22. decembra 2009. godine donesena je presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetu "Sejdić-Finci" ...

... koja je bila prva u nizu od četiri presude (Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i Šlaku), kojima je utvrđeno postojanje sistemske diskriminacije u Ustavu BiH, kao i u nizu zakona koji ustav koriste kao pravni osnov.

Tim povodom oglasio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Nažalost, nakon deset godina od donošenja presude Sejdić-Finci, Bosna i Hercegovina kroz svoje zakonodavne organe vlasti nije uspjela da implementira ovu presudu i druge vezane presude Evropskog suda za ljudska prava. Ako pri tome uzmemo u obzir da je diskriminacija na etničkoj osnovi izvedenica rasne diskriminacije, kako je to utvrđeno u presudi Sejdić-Finci, onda se svi zajedno trebamo zapitati u kakvoj to zemlji živimo", kazao je.

Komšić smatra da ako se tome priroda, da je presudi Zornić utvrđeno nepostojanje stvarne političke demokracije, odnosno da ne postoji jednakopravnost svih građana Bosne i Hercegovine, onda se također moramo zapitati da li je sadašnji politički sistem odgovarajući za sve građane ove zemlje.

"Podsjetio bih i na Mišljenje Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji od 29. maja 2019. godine, u kojem jasno stoji da etnička pripadnost i mjesto prebivališta kojima se uređuje status građana u izbornim procedurama i donošenju odluka, nije u skladu sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, što veoma rječito govori da sadašnji izborni sistem nije usklađen sa evropskim standardima", istakao je.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da se zato Bosni i Hercegovini nalaže u presudama Evropskog suda za ljudska prava i Mišljenju Europske komisije da izmjeni svoj ustavno-pravni sistem na način da se obezbijedi i garantira jednakopravnost svih građana ove zemlje.

"To je jedini ispravan put ka euro-atlantskim integracijama, posebno prema kandidatskom statusu za Evropsku uniju. Zato na današnji dan, ove neslavne desetogodišnjice formalno-pravnog utvrđivanja postojanja sistemske diskriminacije u Bosni i Hercegovini, pozivam sve političke aktere da izmijenimo i uskladimo sve sporne odredbe Ustava Bosne i Hercegovine, kao i pratećih zakona, te na taj način pošaljemo nedvosmislenu poruku da ova zemlja zna i može zaštiti ljudska prava i temeljne slobode, onako kako to nalažu europski standardi", saopćio je.


(Vijesti.ba)

22.12.2019.

VIJEĆE EVROPE O SLUČAJU SEJDIĆ - FINCI/////////////////////


///////////////////////


///////////////////////


//////////////////////////


//////////////////////

///////////////////////

////////////////////


/////////////////////////

22.12.2019.

STID ME JE MOJE DRŽAVE


Stid me je moje države


Stid me je moje države

Foto: Suzana Kadiric

Prisustvujući njihovom emotivnom susretu u jednom hotelu na Norrmalmtrgu u Stockholmu svjedočio sam velikom osjećaju sreće. Trčali su jedni drugima u zagrljaj. Bivši logoraši su grlili Roya Gutmana, onako ljudski i toplo, kao što je on grlio njih. Većina njih se prvi put srećući u jednoj drugoj zemlji. „Da nije bilo Tebe, ne bi bilo ni nas“, gotovo svi u glas su se zahvaljivali Royu Gutmanu. A Roy, velik u svojoj skromnosti, bi im odgovorio; „Draga mi je spoznaja da je moje zanimanje kao novinara moglo nekom drugom spasiti živote!“. Ponajviše ga je interesovala kako ih je Švedska primila i kako su se integrisali u njoj iskazujući ponovo brigu o čovjeku.

Posljednjih nekoliko dana, ovdje u Švedskoj, obilježeno je sramnom odlukom Švedske akademije da dodijeli Nobelovu nagrade Peteru Handkeu, austrijskom piscu. Posebno su burno reagovali naši građani koji žive i rade u Švedskoj, emocionalno doživljavajući je kao ličnu uvredu kojom se ponovo ponižava žrtva rata i to od strane države u čijoj izgradnji oni itekako daju svoj veliki doprinos. Znam da je teško „navući i ići u tuđim cipelama“, razumjeti drugog i drugačijeg ali sam u jedno sigurno; „Da su se Srebrenica i Prijedor desili, ovdje u Stockholmu, Göteborgu ili bilo kojem drugom švedskom gradu, niti bi branili Handkea, negatora genocida, niti bi mu dodijelili prestižnu nagradu!“ Čin dodjele Nobelove nagrade nekom ko ne poštuje presude Haškog tribunala navukao je osjećaj stida mnogim ljudima koji ovu odluku smatraju skandaloznom, nepoštenom i sramotnom. Ali je takođe ujedinio i mnoge druge ljude dobre volje u spoznaji nove nepravde počinjene nad žrtvom rata i jasnom stavu da ne prihvataju ovakvo ponašanje Švedske akademije.

„Stidim se svoje države!“, tako je izjavio jedan od brojnih Šveđana koji je prilikom protesta naših građana u Göteborgu 7. decembra ove godine, iskazao svoje razočaranje nakon što je Švedska akademija donijela sramnu odluku da Peteru Handkeu dodjeli Nobelovu nagradu.

Samo nekoliko dana prije tih protesta, tačnije 3. decembra, u Koncertnoj dvorani u Göteborgu održana je tribina povodom dodjele Nobelove nagrade u literaturi gdje je jedna od učesnica bila i Mikaela Blomqvist, stalna članica Nobelovog komiteta. Na tom panelu je grupa bh. aktivista podijelila prepoznatljivi cvijet Srebrenice posjetiocima i učesnicima panela, tako da je izvještaj vodećeg novinarskog lista Geteborškog Posta (GP), u samom uvodu, naslovljen velikim naslovom „Bosanci protestuju!“. Vjerujem da, u suprotnom, prisutni slušaoci nikad ne bi ni saznali da je Nobelova nagrada u literaturi za 2019. godinu dodijeljena jednom negatoru genocida. I dok su aktivisti postavljali pitanja Mikaeli, na koje uzgred rečeno nije imala adekvatan odgovor, nije mi promakla slika jedne starije Šveđanke kako ljubi cvijet Srebrenice jer je i ona osjetila, negdje taj sram. Osjećaj srama koji svim normalnim ljudima stvara osjećaj krivnje nametnut dodjelom jedne renomirane nagrade čovjeku koji je nije zaslužio.

Taj osjećaj ljudskog srama pokazala je i Christina Doctare, ljekar i borac za ljudska prava, 10. decembra u Stockholmu, učestvujući na velikim protestima protiv dodjele Nobelove nagrade Peteru Handkeu. Ona je simbolično vratila Nobelovu nagradu koju je dobila 1998. godine kao član mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. „Ja sam svjedokinja onoga što se dešavalo za vrijeme rata na Balkanu. Mikaela Blomqvist je imala samo 5 godina kada je rat u BiH počeo, kako ona može razumjeti genocid koji je počinjen u Bosni i Hercegovini. Bila sam tamo i nisam mogla pomisliti da ću 27 godina poslije stajati i svjedočiti da se ovo upravo dogodilo“, poručila je Christina pred 1200 ljudi koji su joj klicali u znak oduševljenja i poštovanja.

Posebno je emotivan bio susret bivših logoraša koncentracionih logora u BiH i poznatog američkog novinara Roya Gutmana. Kao što je poznato Roy Gutman je kao novinar „Newsday“ sa svojim izvještajima i fotografijama prvi put svjedočio o počinjenim zločinima koncentracionih logora Vojske RS-a, nakon čega je uslijedila javna osuda Ujedinjenih nacija a što je kasnije dovelo do zatvaranja logora smrti i puštanja na slobodu zatočenika. Za svoje djelo nagrađen je i prestižnom Pulitzerovom nagradom.

Prisustvujući njihovom emotivnom susretu u jednom hotelu na Norrmalmtrgu u Stockholmu svjedočio sam velikom osjećaju sreće. Trčali su jedni drugima u zagrljaj. Bivši logoraši su grlili Roya Gutmana, onako ljudski i toplo, kao što je on grlio njih. Većina njih se prvi put srećući u jednoj drugoj zemlji. „Da nije bilo Tebe, ne bi bilo ni nas“, gotovo svi u glas su se zahvaljivali Royu Gutmanu. A Roy, velik u svojoj skromnosti, bi im odgovorio; „Draga mi je spoznaja da je moje zanimanje kao novinara moglo nekom drugom spasiti živote!“. Ponajviše ga je interesovala kako ih je Švedska primila i kako su se integrisali u njoj iskazujući ponovo brigu o čovjeku.

Zato u ovom slučaju niti je važna Švedska akademija niti Nobelova nagrada koliko osjećaj da si okružen ljudima koji svoje moralne sudove nikad nisu doveli u pitanje! Te ljude ja zovem bogatim ljudima.

Ilustracija: Šukrija Meholjić

22.12.2019.

FINCI I SEJDIĆ : PRESUDA SE ODNOSI NA 400.000 BOSANACA I HERCEGOVACA

22.12.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ : ZA MENE JE KOSOVO NEZAVISNA DRŽAVA